Napuštanje “institucija”

berlinIdeja bojkota izbornog procesa i institucija, koju je LSCG na najdrastičniji način i dokazao i pokazao sopstvenim primjerom samoukidajući se marta 2005. i tako ne pristajući na političke uslove iz kojih se nepogrešivo mafija pojavljuje kao pobjednik, svakoga dana ima sve više pristalica. Ključni igrač koji ne želi promjenu sistema, vlasnik medijsko finansijske imperije napravljene u debeloj sjeni prve familije, profesor Miodrag Perović saopštio je prilikom posjete Berlinu da Đukanovića treba popraviti. Ovo je nastavak stare i tragične Perovićeve orijentacije, a sa njim je saglasna i nova generacija raspoređena među kolumnistima privatnog dnevnog lista Vijesti, čekajući nove instrukcije “generala”. Prilikom posjete profesor Perović sastao se, prema pisanju njegovog, ili ako hoćete ličnog, ili ako hoćete privatnog, dnevnog lista Vijesti, sa predsjednikom Bundestaga Lamertom, državnim sekretarom za odbranu Šmitom, državnom sekretarkom za privredu Dagmar Verl i doskorašnjim premijerom Bavarske Ginterom Bekštajnom. Ovom posjetom pokušao je impresionirati svoje sljedbenike. Prevara.

Nakon desetina neriješenih ubistava, nakon kompletne pljačke i rasprodaje državnih resursa, nakon stotina dokaza o švercu svega i svačega po Crnoj Gori, nakon maltretiranja njegovih novinara, nakon objave fotografije pajserovanog Željka Ivanovića, nakon pištolja na grudi i izbušenih obraza, nakon sve češćih najava sa značajnih adresa da je vlast nelegitimna i da je samo bojkot može promijeniti, profesor Perović se usudio da ponovo podrži sistem.

djukZajednička istorija sramnog pakta koji je od 1997-e na ovamo oglodao do kosti kompletnu Crnu Goru splela je u čvor sve čega se profesor dotakne. Ono što raduje jesu sve češća javna istupanja pojedinaca iz njegovih političkih partija, a i medija koji smatraju da je jedino rješenje bojkot. Ipak, posljednji njegov stav prezentiran u Berlinu da se borba ZA Đukanovića “vratila na početak” i da će biti, kako reče, potrebno neko vrijeme, „ne znam da li je to godina ili pet, da ponovo, kao što smo početkom devedesetih, promijenimo društvo i da prinudimo ovaj režim na još jednu promjenu, ovog puta demokratsku“, iznenađuje ovako eksplicitno saopšten. Profesor nastavlja da sve oko sebe posmatra kao brave i u tome je isti Đukanović.

Lekcija koju su cijeloj Crnoj Gori zadnjih dana održali cetinjski gimnazijalci impresivna je. Stavimo po strani sve za što se zalažu, stavimo po strani imena i sve baš sve. Lično stavljam po strani i to da me je Sreten Zeković kao liberalnog gradonačelnika Cetinja “rasturio” u Jevremovom CKL-u zato što sam Đurišića na prijedlog učenika podržao za direktora, što je bio raskid sa dotadašnjom praksom DPS političke podobnosti. Đurišić je svoj posao odradio bolje nego svi njegovi prethodnici u posljednjih 20 godina. Znaju to gimnazijalci, i nikome ne dozvoljavaju da im soli pamet! Smjena Škuletića treba da im bude konačan cilj i protesti treba da se makar jednom nedjeljno prenesu u Podgoricu uz podršku đaka srednjih škola, zašto ne i studenata Podgorice. Naprotiv, moraju za ruke da uhvate studente i da ih isprozivaju za ćutanje. Cetinjski srednjoškolci su jedini u istoriji obrazovanja u komunističkoj diktaturi koja je započela poslije WWII i traje do danas, koji su se pobunili i koji su na najboljem putu da kao takvi uđu u istoriju. Ali moraju biti istrajni do ispunjenja njihovih zahtjeva. A sve političke partije koje pokušavaju da na njima stiču jeftine politikantske poene moraju da ih ostave na miru, naravno ne i NVO.

Klinci su dokazali da je sistem na koljenima istog časa kad mu se sa ulice kaže – DOSTA JE! Ovaj, za crnogorske političke marionete Đukanovića i Perovića neshvatljiv čin, plastično potvrđuje da je to jedini način da se njihova ministarska svetost dovede za pregovarački sto. Ako su to uspjeli maloljetnici cetinjske gimnazije, postavlja se pitanje što je potrebno da se desi pa da ovo postane jasno i politički izbezumljenom Medojeviću, Miliću ili Mandiću. Koja je to sila koja ih sprečava da prostu matematiku jednačine sa jednom jedinom nepoznatom riješe i njihovi glavni i izvršni odbori. Nepoznata “X” nije ništa drugo nego budućnost Crne Gore. Algoritmi kojima pokušavaju da je riješe, vode nas uvećavanju broja nepoznatih. Uvećavanje broja nepoznatih odgovara samo šefu koji na lovorikama uživa na srpsko-crnogorskim nepoznatim, na četničko-partizanskim nepoznatim, na bjelaško-zelenaškim nepoznatim, itd.

miodragperovicGodinama traje brutalno gušenje energije koja se slivala sa crnogorskih trgova u domove i grijala nadu da će jednog dana i nama Krenuti. Pretposljednje obraćanje Filipa Kovačevića još je jedan lavor vode na tu vatru. Zasuo je upravo onako kako to rade partije Miodraga Perovića. Floskule, da više nisu potrebni harizmatični lideri jer, kako reče, to ubija kritičko mišljenje, nastavljaju se montiranim pitanjima agencije Mina o tome koliko su članovi političkih partija „vojnici“ svojih stranaka, s obzirom da uglavnom u parlamentu glasaju kako partija kaže, čak i kada imaju drugačiji stav, onda je to „prvenstveno pitanje ličnog integriteta“. Po ovome ispada da Andrija Popović danas izlazi na izbore za gradonačelnika Kotora kao borac protiv harizme Slavka Perovića koja je gušila političku misao Vida Draškovića (ne mogu, a da ne prsnem u smijeh!), a ne zbog toga što su za interes mafije i ekipe kojoj je “prodala” Trsteno pokušali da mačetama izrežu LSCG. Ovakvim stavovima Profiterovo okruženje ponovo vraća na stav koji je prosipao Medojević govoreći da je od ondašnje vlasti gora jedino ondašnja opozicija, gađajući direktno LSCG. Iz ovakvog stava “rodio” nam se PZP spektakularnom petom udbinom brzinom i istom tom brzinom, ali i glupošću njenog lidera potrošio. Da li će se iz današnjeg stava izroditi nova profiterova partija kojoj će se pripojiti stare nastale u udbinim kuhinjama ostaje da se vidi. Takođe: da li će se Vanja Ćalović već naredne 2010. pretvoriti u Nebojšu Medojevića iz 2001, da li će se Filip Kovačević pretvoriti u Srđu Darmanovića iz 2002.?

Vlasnici crnogorskog pozorišta ka kojima su se svjetla sa pozornice opasno nakrivila uvijek i na svim mjestima igraju po identičnoj matrici. Njihova doktrina je takva da se teško mijenja, ali se lako čita. Međutim, iz dana u dan, uticaj Profiterovih medija je sve slabiji. Sraman čin koji je na svojoj koži osjetio Željko Ivanović (objava fotografije sa Ade), a koji svako razuman mora osuditi, govori da je sljedeća udbina prijetnja trebala biti mnogo oštrija i zato je lagano povlačenje.

Ne ide im na ruku samo jedno. Ali jedno veliko – Narod. Virus bojkota besmislenih institucija u kojima figurišu politički poslušnici širi se samo zahvaljujući internetu. Kotorski lokalni izbori sa „kineskim“ liberalima Andrije Popovića i njihovim koalicionim partnerima iz DPS-a sa kojima organizuju predstavu za karnevalskog kapetana Martinovića i Bokelje koji su onako trijumfalno za potrebe UDBE spalili Vesnu Perović kao karnevala, pred vratima su. Zatim idu cetinjski lokalni izbori na kojima će se za potrebe izbornog procesa formirati nekoliko lista kako bi se pokušao prevariti svaki crnogorski liberal do koga mogu da dođu i tako daju ponovo legitimitet mafiji. Ovi izbori biće novi test.

Pogubljene političke partije smatraju da je bojkot pitanje njihovog političkog djelovanja. Gluposti. Ovoga puta pitanje bojkota je pitanje svakog građanina pojedinačno. Da bi bojkot lokalnih izbora dobio punu snagu, opozicija može da mu da vjetar u leđa samo na jedan jedini način. Da trajno napusti republički parlament. Sluginih slugu sluge, ubiše se da dokažu kako je to glupost. Zašto? Zato što znaju da je to jedini spas Crnoj Gori: da prestane da izlazi na izbore koji su unaprijed namješteni. To je jedini način da normalni svijet prestane da nam se smije u lice. To je jedini način da strancima zapušimo usta da nikad više ne mogu da kažu „Pa građani glasaju za tu istu, kako vi rekoste, mafiju“. Drugi put ne postoji. Ako opozicija ne želi da izađe iz parlamenta i bojkotuje institucije koje ne rade ništa sem služe porodičnom feudu, ona sigurno završava na smetlištu istorije. Od toga ih ne može spasiti ni sveti Svetozar Marović.

Za one koji prirodno i snažno podržavaju bojkot cetinjskih izbora, moram da kažem da će, kratkoročno posmatrano, najveću korist od obaveznog bojkota imati SDP. Razlozi leže u činjenica da je bojkot svih ostalih jedini način da SDP koji je uvijek na Cetinju imao jedva par stotina glasova sada pokuša da uzme i u Prijestonici veće parče vlasti. Zbog toga i ne čudi akcija njihovih istaknutih članova, lukavo sakrivenih iza poznatih imena, koja se vodi po internetu promovišući bojkot. Dugoročno posmatrano SDP će svakako završiti na smetlištu istorije, makar u sastavu u kom danas obitava rasprodajući i posljednje žile kucavice elektroenergetskog sistema skrivajući se iza socijaldemokratije masakrirane zemlje, decenijama izmučene upravo njihovim komunističkim sklopovima koji ne dozvoljavaju ni razvoj univerziteta, ni nauke, ni kulture, uprkost velikom broju talenata koji su trbuhom za kruhom morali da napuste Crnu Goru i odu širom zemaljskog šara gdje se njihov talenat i znanje cijeni. SDP pečat na vladavinu mafije vjerovatno je i najznačajniji poslije profiterovog.

Slažem se sa Đukanovićevim i Profiterovim stavom da je „odlično“ imati privatnu državu podijeljenu između dvije porodice. Međutim, ako bi to bio prirodan i normalan poredak stvari sve države na svijetu bi bile privatne. Na našu sreću i mi ćemo se izboriti za slobodu. Danas ili sjutra, stvari su se pokrenule!

____________________

U nastavku možete komenatrisati, a  danas slušamo Calexico i Two Silver Trees. Uživajte.

Advertisements

51 thoughts on “Napuštanje “institucija”

 1. pg

  malo previse antikomunizama za moj ukus :-))))) naravno, slazem se sa gospodinom aleksicem sto se tice svega u crnoj gori, a da se stvari pokrecu, mozda govori i jedan nevjerovatni podatak. i crnogorski studenti, onako, tiho, NAJAVLJUJU da ce u srijedu da naprave protest podrske cetinjskim gimnazijalcima. za nevjerovati, ali eto… nada posljednja umire.

  by the way, sdp je rusio sfrj, sjetite se antibirokratske revolucije, i svih onih ljudi medju organizatorima jedne od rijetkih ” revolucija ” koja je iz postojeceg stanja povela u gore.

  pozdrav !!

 2. Ksenija

  Ne znam koja studentska organizacija ce biti organizator podrske, ali znam da je Univerzitet pod strogom kontrolom rezima. Zbog toga bi medju studentima, ako misle da stvarno doprinesu promjenama, morala da postoji svijest o tome prema kome se usmjerava njihova energija – prema “opoziciji” ili prema opozicji, odnosno da maksimalno suze prostor da budu izmanipulisani.

  U tu svrhu, od studenata se ocekuje da dovoljno poznaju situaciju, tako da pored same podrske gimnazijalcima sa Ct, znaju da je ovo dio politickih desavanja u kojima bi morali voditi racuna o svrsi protesta – smjena rezima radi promjene mafijaskog mutiranog komunistickog sistema.

  To znaci: (1) izvinjenje CG-ih intelektualaca i stranaka koje su ustolicile mafijasku vlast, koje treba da upute gradjanima CG i LSCG-u, (2) kao bazu postaviti princip nacionalnog uvazavanja kroz formiranje “Narodne sloge”, (3) bojkot svih institucija sistema (izlazak iz Parlamenta i bojkot svih izbora), (4) raspisivanje prvih fer ibora, (5) otvaranje dosijea ANB-a, (6) provjera porijekla pocetnog kapitala svih koji su vrsili javne funkcije.

  I – ISTRAJNOST i komunikaciju sa ostalima koji protestuju u CG.

  Studenti, morate biti pametni da javnosti jasno prezentirate svoje stavove. Tako cete onemoguciti da budete izmanipulisani.

 3. Kao i do sada, odlicna analiza i komentari aktuelne teme. Ostaje da vidimo da li ce “lidercici” opozicionih partija ” znati” da iskoriste trenutak u kome se nalaze.
  Pozdrav za vas gospodine Aleksicu, kao i za sve posjetioce bloga.

 4. donthappybeworry

  Zanimljiv tekst kao i obichno , ali prosto moram da pitam , otkud pretpostavka da ce SDP uzeti vece parche vlasti ? Naravno sto manje ljudi izadje da glasa protiv DPSDPa oni imaju veci procenat vlasti , sto je logichno , ali ne shvatam da li si mislio na tu igru matematike po kojoj ce i DPS i SDP imati procentualno vecu vlast , ili mislis da ce iz nekog razloga SDP imati vise glasacha ??

  P.S. kao i obichno lijep izbor muzike..

  Pozdrav.

  1. SDP na Cetinju nema nikakvo uporište. Jedva par stotina glasača nasuprot hiljadama koje ima LSCG i DPS. Partije koje su se zalagale za zajedničku državu uvijek su na Cetinju imale više glasova od SDP-a. Podsjećanja radi prilikom Vujanovićeve inauguracije Ranko Krivokapić je kamenovan. Bojkotom im se ukazuje jedinstvena prilika da sliku svoje nemoći učine prividno drugačijom i zbog toga pristupaju i ovome što sam naveo. Način na koji će pokušati da motivišu birače po terenu neće se razlikovati od onoga što su radili i na svim izborima do sad.

   Naravno, ovaj “uspjeh” biće kratkog daha.

 5. BojshaB

  Aleksiću Aleksandre, prije svega srdačan pozdrav. Ponekad pogledam i evo, prvi put se javljam na ovom zaista dobrom blogu. Cijeneći godine aktivnog otpora koje si proveo u domovini prosto ne mogu da se otmem utisku da neke stvari konstantno ne možeš ili ne želiš viđeti.

  Prvo, u pravu je F.Kovačević kada kaže da su harizmatični lideri umnogome kočničari kritičkog mišljenja u strankama. Ovđe su oni, uglavnom, pozicionirani kao bezgrešni predvodioci, nepogrešivi – vazda su u pravu, i uvijek su, naravno, najpametniji. Ako si u nekom bitnijem nerazumijevanju sa liderom stranke, znaš i sam, nema puno priče ili pokretanja demokratskog mehanizma koji će to riješiti. Napolje! je jedino rješenje. Lider je lider. Pamtiš li, možda, da je ovđe neki predsjednik stranke prihvatio preglasavanje na GO ili predsjedništvu i nastavio rad u stranci, kao podpredsjednik ili neki niži čin od liderskog ? I tako pokazao svoj demokratski i ljudski kapacitet.

  Dalje, nije mi jasno zašto poistovjećuješ F. Kovačevića sa Miodragom Perovićem i njegovom medijsko-finansijskom kastom? Ako je napisao par pisama javnosti (pritom je to jako dobro uradio) koje su objavile Vijesti, ne znam zašto to znači da je on potajni igrač M. Perovića? Ustvari, znam. Jedna od osnovnih i starih boljki LSCG, svih vremena, bila je i ostala nepodnošljiva lakoća pogrešnog etiketiranja. I to, nažalost, često pravih ljudi. Provjerenih boraca protiv Đuka i bande. Dovoljno je bilo da nisu članovi LSCG. Upravo onih sa kojima bi trebalo praviti saradnju, savezništvo, nekako ih privući u front koji je itekeko dobro održavo LSCG svojevremeno.

  Drugo, odlaskom LSCG u sajberprostor uporno, i ti i Slavko, deplasirate ove jadne ostatke otpora u domovini. Umjesto da ih okuražite vi ih, na temeljima proizvoljnih i paranoidnih zaključaka, minirate. Zašto? Ovo stvarno ne znam. Da se niste ufurali da ste samo vi u pravu, da su drugi, koji su ostali i bore se u ovom blatu i mraku, korumpirani, prodani ili šta još ne?

  Da se razumijemo, u pravu si apsolutno što se tiče klana M.Perovića. Već deceniju i kusur je jasno ko je i šta Miško Perović, kakve su novine Vijesti i Monitor, na kojoj je frekvenciji D.Šuković…

  Treće, i neću više za ovo debitantsko javljanje, ono šta ste uradili sa radijom Free Montenergo, kao svojevremeno jedinom slobodnom frekvencijom, dokaz je da niste imali dovoljno sluha, energije i kapaciteta da se na taj način izborite sa Đukom i bandom. Jedan od razloga je i pomenuto pogrešno etiketiranje i deplasiranje provjerenih ličnosti.

  Pozdrav sa jednog od nekoliko ostrva otpora (u domovini, naravno) !

  1. Poštovani, odgovoriću Vam na pitanje odnosa prema gospodinu Kovačeviću. Pitanja vezana za LSCG i Free Monetenegro prosto ne stoje i vjerovatno su plod Vaše neinformisanosti.

   Smatra da je ovo veoma bitan momenat za Kovačevića. To je i ključni razlog zbog koga imam potrebu da pokušam ovim putem da izvršim makar mali (koliko je u mojoj moći) pritisak na Kovačevića, kako bi pokušao da mu ukažem da put kojim ide, a kojim su nekada išli i Srđa Darmanović i Milan Popović i mnogi drugi zbog kojih je danas pojam nezavisnog, pa intelektualca isključivo tretiran pod navodnicima. Naravno, čast izuzecima, posebno onima koji su imali snage da se otrgnu od “zagrljaja” i zabluda u koje ih je godinama držao Miodrag Perović. Želim da se Kovačević jasno odredi prema procesima u društvu za koje je najodgovorniji upravo Miodrag Perović, a čega je on savršeno svjesan. Želim da Vas uvjerim da Kovačevića smatram fenomenalno i talentovanim i hrabrim i inteligentnim ali i čovjekom koji je na prekretnici. Upravo u tekstu nisam naveo da je on kako pokušavate insinuirati “čovjek Miodraga Perovića”, nego sam jasno iskazao stav da ne želim da se pretvori u Srđana Darmanovića.

   Slažem se sa Vama da je Kovačević imao izvrsnih komentara, da je svoje stavove fenomenalno prezentirao, da je jako značajno što su takvi stavovi dolazili od nekoga ko je profesor na Univerzitetu, ali se ne slažem da te stavove nisam ohrabrivao. Očigledno niste pratili od ranije moje pisanje, nego ste na osnovu posljednjeg teksta Vi pokušali da etiketirate mene. Naravno sa etiketama se ne slažem. Prepoznavanje etiketiranja sa moje strane ukazuje na dvije mogućnosti, prva je da ne želite da polemišete, nego prosto da iznesete grube optužbe na moj račun, i druga eventualno da pokušate da pomirite moje i Kovačevićeve stavove. Želim da vjerujem da Vam je namjera upravo ovo drugo.

   Vaše slaganje sa Kovačevićem u pogledu partija sa harizmatičnim liderima smatram potpuno politčki kratkovidim, da ne kažem grublju političku kvalifikaciju. Ovim stavom pokazujete kao da ne znate, ili se pravite da ne znate, da je pitanje većine u državi u kojoj svakog poslanika može novcem kupovati mafija, što se nebrojeno puta pokazalo i na lokalnim i na republičkom nivou, da upravo Kovačevićev stav o navedenom od mafije pravi politički subjekt. Ne znam ni jednu normalnu državu u kojoj je mafija politički subjekt, i kao takva tretirana u izbornim procesima praštajući joj činjenje. To isto je radio kompletan klan oko Miodraga Perovića i prosto nisam mogao da vjerujem da i Kovačević ima ovakav stav.

   Ako je danas to jasno ogromnoj većini građana Crne Gore, ako je to jasno čak i, slobodno mogu reći velikom dijelu opozicije, odbijam da vjerujem da Filipu Kovačeviću nije jasno, posebno s obzirom na njegovu stručnost i inteligenciju koju je mnogo puta do sada pokazao i kojoj sam se radovao iznenađen da dolazi čak sa Univerziteta. Dakle, smatram da između svojih ranijih stavova koje je Kovačević iznosio, i njegovih najnovijih komentara izbor mora da učini sam Kovačević, a ne nikako ostatak Crne Gore. Oba puta na raskrsnici na kojoj se nalazi vode poznatim putevima. Na oba puta se ne može biti istovremeno. Sve je veći broj ljudi koji upravo Kovačevića poziva da krene pravim putem. Ne zbog toga što je to bitno zbog Kovačevića, nego zbog toga što je znanje i inteligencija Filipa Kovačevića potrebna Crnoj Gori kako bi sjutra bila bolje društvo. Put kojim je Miodrag Perović rušio harizmatične lidere i stranke sve ih je odveo DPS-u u zagrljaj, a ovih teza koje je iznio u ovom tekstu Kovačević bilo je nebrojeno od 1997 na ovamo, izrečenih od strane svih onih talentovanih u čiji se talenat Perović bukvalno ispljuvao gradeći sopstveno finansijsko medijsku imperiju.

   Smatrajte ovaj moj odgovor ponovo pruženom rukom upravo Filipu Kovačeviću.

   1. BojshaB

    Odmah, da bi ova komunikacija bila što kvalitetnija, otkriću vam da mi je cilj da pomirim stavove Kovačevića i Vas i mene, donekle. Inspirisalo me je Vaše pogrešno tretiranje F. Kovačevića u tekstu Napuštanje institucija, ali, vidim, u odgovoru ste sasvim pristojno pojasnili stvari . Hvala.

    Procesi, za koje je najodgovorniji M. Perović, su podržavanje klasičnog mafijaškog sistema radi sopstvene koristi. Mislim da F. Kovačevič s tim nema veze. Čovjek je skroman, vaspitan i ne vidim nešto na njemu da se promijenio otkad mu tekstovi izlaze u M. Perovićevim Vijestima. I čisto sumnjam da će krenuti poltronskim putem Darmanovića. Ne bih se složio sa Vama kada u isti koš sa Darmanovićem svrstavate uvaženog profesora Milana Popovića.

    Iskreno, nije mi baš najjasnije šta pokušavate da kažete u pasusu koji počinje sa: “Vaše slaganje sa Kovačevićem….a završava sa: ”… i Kovačević ima ovakav stav. Molim, pojasnite.

    Mislim da je jasno da Kovačević, kroz sav svoj dosadašnji javni angažman , ne pravi razliku između DPS i mafije. Nije valjda da očekujemo da svaki txt, svaki intervju, svako dobardan, počinje sa tom, priznajmo, odveć ogoljenom frazom. Znaju to svi osim utrnulih podanika. I to odavno, još od prvih švercerski konvoja, akciza i cistijerni, prvog Mila i Momira…Da, mafija je u CG politički subjekt. Itekakav! Ima i političko ime. Zove se DPSDP. I što ćemo sad? Jesmo li bliži slobodnoj Crnoj Gori ako ovo konstatujemo?

    Dobro, o LSCG nećemo. Vidim da ne želite polemisati na temu: “ Reakcije vrha LSCG (nakon umirovljenja stranke) u sajberprostoru i njihov konstruktivan uticaj na političke procese u CG ”

    Ali zato o radiju Free Montenegru možemo, nadam se, razgovarati. Informisan sam, slušajući ovaj radio i pričajući s ljudima koji su radili u njemu. No, ukoliko griješim –demantujte:

    Interesuje me zbog čega je došlo do gašenja jedinog elektronskog medija (tako nasušno potrebnog i tad i dan-danas), čiji je osnivač bio LSCG,? Koliko tona gluposti je bilo potrebno pa da se 2000-te uredništvo radija bukvalno uvali Nataši Novović, stondiranoj, čulo se dobro preko talasa, totalnoj antiradijskoj skvo? Uz pomoć Mika Živkovića razara do tada građenu kreativnu energiju po kojoj je radio bio prepoznat. Nedugo zatim, pošlo joj je za rukom i da ugasi radio (neđe 2003, ako se ne varam). Neradom i neznanjem, naravno. Nekim koalicionim dilom, Novovićka tada, čak, postaje i glavna urednica državne televizije ! Jedino što joj je uspjelo za rukom, u tom inkubatoru DPS blavora, bilo je pomjeranje protokolarnih informacija iz prvog dijela u drugi dio dnevnika. Vau! No, ona je i dalje na platnom spisku Javnog servisa. Bavi se žena ekološkim problemima. Neka je.

    Vratimo se radiju Free. Nakon par godina tihovanja Slavko je “dao ključeve” Goranu Nikčeviću Brku (popularni Brčko Brčković) koji uspijeva nekako da prebije sve nagomilane dugove za frekvenciju i ostale dažbine, tako da se neđe 2005-te radio opet čuje. U pomoć zove Miška Đukića koji će vremenom istisnuti kompletan staff koji se oko Brčka, a kasnijie i oko njega okupio. Za vrijeme Đukića radio se pretvorio u lični megafon jednog egzibicioniste koji je ordinirao svakodnevno po par sati (plus užasna muzika) ubijajući slušaoce ličnim egzistencijalnim i duhovnim problemima, izmišljenim i poluizmišljenim događajima u kojima ga jure i prebijaju razni pripadnici raznih Đukanovićevih službi…Ah, nesnošljiv je bio. Ponekad i simpatičan.

    Istina, bilo je tu interesantnih momenata, ali je način Đukićevog obraćanja i produkcijski amaterizam (koji je izbijao iz zvučnika svake sekunde) bio čist diletantizam, nedostojan same misije radija i osnivača – sloboda. Ljudi su tad slušali FM samo zato što nije bilo moguće na skali čuti neko drugačije mišljenje od standardnog dps smrzavanja realnosti. Osjetilo se u etru da se i u slučaju Đukić ponovili simptomi Novovićeve. Nerad, neznanje i, ovog puta pride kompleksi, sujeta i parnoja do bola. Hop, radio totalno prestaje sa radom neđe 2008. Razlog, kao, pokidani kablovi na Sjenici i maltretiranje porodice. Urednik i Direktor i Tonac i JediniuRadiju počinje rasprodavati opremu. Dokle je stigao ne zna se…

    Ima li, gospodine Aleksiću, u propasti FM, Vaše i vrha LSCG kao osnivača, odgovornosti ? Ili je opet svemogući i sveprisutni DPS (što oni i jesu ovđe, svakako) umiješao prste ? Naravno, umiješali su se koliko im je to bilo potrebno. U ovom slučaju, kada je radio spao na Đukića i nije bilo potrebe. Sam ga je ugasio.

    Elem, nemam apsolutno nikakvu želju da vas etiketiram. Daleko od toga. Samo želim da u ovoj komunikaciji pojasnimo neke stvari oko: 1. F. Kovačevića i 2. LSCG. 2a. Smisao sajber djelovanja LSCG i 2b. Pogubna kadrovska rješenja vođstva stranke. (Nemojmo praviti od LSCG bezgrešni totem. Normalno je da je bilo grešaka. Pogotovo ovih gore navedenih, kardinalnih. Dobro bi bilo riješti ih makar i ovako, retroaktivno. Istine radi).

    Iskren pozdrav

   2. Što se tiče Kovačevića, nemam više što, ni da dodam, ni da oduzmem. Čekamo njegove sljedeće javne nastupe i tekstove na osnovu kojih ću iznijeti svoj skromni sud o tome koji je put izabrao. Kovačevićem upravlja njegova glava i sve je stvar njegovog IZBORA. Taj izbor moramo poštovati i u svakom trenutku nazvati pravim imenom. Možda i Vama i meni uskoro to bude još jasnije.

    Što se tiče RFM-a beskrajna podlost i pakost uspjeha jednih u odnose na druge često je provijavala ulicama Podgorice u odnosu na sve one hrabre ljude koji su iz ulice Slobode, sa vrha onog solitera emitovali signal i tukli se za neke bolje dane svih nas. Razne vrste lažnih informacija koje su hranile odnos prema RFM-u nisu uspjele da zatamne golu istinu da je RFM bio najbolji radio u Crnoj Gori u vremenu kad je na njegovom čelu bio Nebojša Redžić, da je RFM bio najbolji radio u Crnoj Gori kada je na njegovom čelu bio Miki Vukićević, da je RFM bio najbolji radio u Crnoj Gori, kad je na njegovom čelu bila Nataša Novović, da je RFM bio najbolji radio u Crnoj Gori, kad je na njegovom čelu bio Miško Đukić. Da je RFM najbolji radio u Crnoj Gori i danas, zato što ga ni jedan drugi nije dostigao, a na osnovu svih onih strašnih emisija koje i danas postoje sačuvane u arhivima. Vi i ja o uslovima pod kojima je RFM radio i tretmanu koji je imao i od strane države i od strane slušalaca ne možemo raspravljati, a posebno ne konstruktivno. Razlozi leže u činjenici da ja znam da je u svakom trenutku rad RFM bio maksimum mogućeg, s obzirom na resurse kojima se raspolagalo. A Vi to ne znate.

    Što se tiče kako rekoste “sajber djelovanja LSCG”, mnogima to postaje nerješiva enigma. A to raduje! Obećavam da ću uraditi sve da broj tih ljudi bude što je moguće veći, što onih koje će ova činjenica učiniti radosnim, što onih koje će ova činjenica učiniti nervoznim i bijesnim. Prema nepodijeljenom mišljenju među vlasnicima Microsofta, Google-a, Yahoo-a, kao i antiglobalista i anarhista itd internet je prepoznat kao najjače oružje suštinske demokratije. Sada dok ovo pišem, radim to duboko u skladu i duhu političke Deklaracije IX redovne Konferencije LSCG održane na Cetinju 24. Marta 2005. godine. Kao što sam je poštovao tada, tako je poštujem i danas i smatram jednim od najboljih političkih dokumenata napisanih u Crnoj Gori u 21. vijeku. Bila je vrhunska čast prezentirati je crnogorskoj javnosti.

   3. BojshaB

    Gospodine Aleksiću, najjače oružje suštinske demokratije je istina. Možda tek onda dođe internet kao relativno necenzurisan mediji, sa svim svojim prednostima.

    Slažemo se oko F. Kovačevića. Viđećemo vremenom od kojeg je materijala sazdan.

    Nijeste mi odgovorili na par pitanja iz mog predhodnog obraćanja. Zbog čega je došlo do gašenja radija FM? Umjesto istinitog, Vama dobro poznatog odgovora, ponudili ste relativiziranu procjenu da je FM, pod vođstvom nabrojanih urednika, bio najbolja radio stanica u CG. Naravno, bio je apsolutno jedini opozicioni medij i nije mu bilo, složićemo se, ni teško da bude takav. Sjećate li se one reklame za TV Blue Moon, neđe s početka djelovanja ove najgrozotnije televizije u istoriji crnogorskog UHF-a? Jedini smo, zato smo i najbolji. Eto, to je ta logika. Nije u redu da tako površno i neanalitički, nakon skoro deceniju, relativizujemo stvari. Ne zbog nas koji smo se budili, ručali i uspavljivali uz RFM, nego, pobogu, istine radi ! Je li toliko teško, sada, poslije ovoliko vremena priznati da je LSCG, kao osnivač, napravio ogromne i fatalne greške u tom radiju? To je ona bespotrebna totemizacija o bezgrešnom LSCG o kojoj sam vam u prošlom pismu govorio i koju je neophodno izaciti iz upotrebe najviše radi zdravijeg i šireg demokratskog kapaciteta ovih ljudi koji vam se javljaju, koji vas poštuju i vjeruju vam.. I radi Vas, lično.

    Vi ste, rekoste, pozvaniji da konstruktivnije raspravljate o tretmanu RFM, od mene, običnog slušaoca, jer su vama bili poznati resursi iz kojih je FM bio maksimum mogućeg. Ma, jasno je bilo svima koji su slušali FM da se hrabra posada radija samoinicijativno hranila entuzijazmom i prkosom neuporedivo više nego redovnim platama koje LSCG nije mogao, sve da je i htio, redovno isplaćivati. Nije problem bio u parama nego u lošem upravljanju, a samim tim i obesmišljavanju tog entuzijazma. To svjedoče ljudi koji su radili tamo, u svim periodima.

    Zašto nijeste pokušali demantovati me u mom, skoro pa tačnom, hronološkom predočavanju propasti Radija Free Montenegro? Izbjegli ste konkretan odgovor. Iz jednog jedinog razloga. Znate jako dobro, i vi i Slavko i pomenuti urednici, da je napisano istina i da su njihova imenovanja na mjesto najodgovornijih ljudi radija, nažalost, pokazalo je vrijeme, klasični promašaji, još jedni u nizu pogubnih i kardinalnih kadrovskih rješenja vrha LSCG. (Izgubljen je jedan cijeli mediji, zlata vrijedan u uslovim DPS medijske tiranije). A ta i takva kadrovska rješenja ubrzala su, po meni, nepotrebno umirovljenje jedine i prave opozicione stanke, jedine normalne alternative. LSCG je bio spao na par desetina imena. I nije, izgleda, imao kud no u sajber.

    I ovđe ste me omašili. Nemama apsolutno nikakvu zavist, a ponajmanje mržnju, što se tiče sajber djelovanja LSCG. Pa, zar bih vam se uopšte i javljao i polemisao da je tako? Čak mi je, zaista, neđe i jako drago da se možemo i ovim putem ovako dobro iskomunicirati. Nemojte moje, iskreno i dobronamjerno kritizerstvo, uzimati kao argument da gajim lošu namjeru prema Vama, LSCG ili Slavku, možda. Daleko od toga. Jako je dobro da se i dalje čuje glas LSCG.

    Bio bih možda i najsrećniji organizam na ovih 13 812 km kvadratnih kada bi dočeko dan zbacivanja Bitange s vlasti i rađanja istinski slobodne Crne Gore.

    Vama želim da i dalje vrhunski djelujete u skladu i duhu Deklaracije IX redovne Konferencije LSCG održane na Cetinju 24. Marta 2005. godine, a zajedno i Vama i meni i ljudima koji čitaju ove redove puno dobrih, slobodnih dana.

    Pozdrav!

   4. Poštovani, zahvaljujem Vam se jer ste me podsjetili na jako važne događaje koji su obilježili rad LSCG u uslovima, danas slobodno možemo reći, terora. Pretpostavljam da Vas ne moram podsjećati da je na auto kojim je putovao Slavko Perović bačen pijani čovjek čiju je glavu sami Bog sačuvao tom prilikom. Pretpostavljam da Vas ne moram podsjećati da je na Slavka Perovića pucano i da su naši mitinzi redovno, posebno na Cetinju, održavani pod opkoljenom masom i snajperima policije sa pošte i okolnih zgrada na trgu. Pretpostavljam da Vas ne moram podsjećati da je na automobil Slavka Perovića bačan dinamit i da je i tada sami Bog učinio svoje i žrtava nije bilo. Ako nije bilo potrebe da Vas na sve ovo podsjećam onda se moramo složiti da je vrhunac svega ovoga bio zvaničan dokument DPS-a da je jedini neprijatelj države i naroda LSCG! Taj dokument je čista potvrda prethodne politike i objavljen je nakon što je DPS prevrnuo ćurak.

    U novonastalim okolnostima kada je DPS promijenio svoju politiku, a sa njim u đavolski Pakt ušli intelektualci predvođeni Miškom Perovićem, počeo je brutalan lov na članove samog vrha LSCG-a kako bi svaki od njih dao izjavu da je LSCG “nedemokratska” i “diktatorska” stranka i da unutar LSCG odnosi nijesu demokratski! To se pronosilo za stranku koja je svake godine svoju politiku provjeravala pred svojim Kongresom (Konferencijom) po bar dva puta, a nekih godina i tri puta, koja je prva uvela tajna glasanja na svim nivoima i još puno toga. Ostale partije zajedno sa DPS svoju politiku provjeravaju na najvećem partijskom organu tek svake prestupne, hahahaha, oprostite mi na smijehu 4-te (slovima: četvrte) godine, kao što to radi komunistička partija Kine ili vladajuća partija na Kubi. Koliko se novca dobilo, stanova udijelio, biznisa pokrenulo, kredita odobrilo namještenja postiglo da bi se prodao LSCG i udario Slavko Perović neobaviješteni samo mogu naslutiti kroz priznanje koje je prije par dana u intervjuu Monitoru izrekao Svetozar Jovićević.

    Znači imate suprotstvaljene: sa jedne strane preopremljeni i prebogati DPS koji sprovodi antidemorkatski, protivzakoniti i protivustavni brutalan teror i lov na liberale, a sa druge strane imate LSCG koji nema nikakvu ni finansijsku, ni ljudsku, ni medijsku, ni spoljašnju adekvatnu infrastrukturu kojom bi uspio da se suprotsavi lovu. Taj lov finansiran je milionima eura nastalih na švercu o kome i vrapci sve znaju. Dakle, glavni projekat DPS se zvao uništenje Državnog neprijatelja broj jedan tj. LSCG. Što ovo znači? Ovo znači da je biti čak tajni glasač liberala bio čin hrabrih, ovo znači da je javni čin učlanjenja u LSCG bio čin još hrabrijih, ovo znači da je čin prihvatanja funkcije u medijima bio čin super hrabrosti, i ovo znači da je čin ulaska u rukovodstvo bio čin ultimate hrabrosti koja je sa sobom nosila i najveću izloženost navedenom lovu.

    Nemamo pravo osuđivati ljude koji nisu pristali na ponude da se prihvate funkcija, nemamo pravo jer su uslovi bukvalnog i brutalnog terora bili strašni. Imamo pravo ukazivati na one koji su se prodali i koji su nas izdali. Ali prije nego što ovo raščistimo moramo se Vi i ja dogovoriti u jednom. Pred vratima LSCG-a nije postojala rampa pred kojom su se ljudi gurali da uđu u LSCG. Nije tamo bilo nikoga pogotovo od kad je Milo postao Crnogorac. Mi smo išli po bijelom danu da tražimo ljude i redovno smo bili odbijani. A bilo je slučajeva i kad se neko prihvati da odmah stvara atmosferu kako nas je zadužio za dovijeka i da gusla o njegovim patnjama i familiji kao da mi kući nemamo familije nego kokoške i kao da o patnjama ne znamo. A kod nas, taj ko je ušao, bio je priman otvorena srca i guran od svih nas ne samo koliko se objektivno moglo nego redovno preko toga. Ja mogu da svjedočim o tom odnosu osjetio sam ga na sebi i liberalima vazda fala za to.

    Kada je LSCG osvojio vlast u četiri grada i imao RFM desila se nevjerovatna situacija, molili su se ljudi da postanu gradonačelnici. U dijelu o kojem razgovaramo, bukvalno se mjesecima tražio neko ko bi se prihvatio funkcije i stao na čelo radio Kotora, Budve, Nikšića, TV Budve (trebali podsjećati da je Branka Plamenac za nekoliko mjeseci od urednika TV Budva postala savjetnik u kabinetu Marovića), TV Nikšić itd, itd, osim rijetkih izuzetaka kao što je bila Sonja Radošević. U TVCG mi je obezbjeđenje zabranjivalo ulaz, Profiterove Vijesti o tome uredno izvještavale sprdajući se LSCG dok je direktor TV bio Marovićev najbliži rođak Vučinić. U tim uslovima Nataša Novović je napravila čudo! A njene sadašnje emisije iz ekologije sigurno su najbolji sadržaj RTVCG. U vrijeme njenog kratkog urednikovanja prvi put u svojoj istoriji CG je mogla da makar nasluti kako izgleda sobodna televizija! Ono što je boljelo već skraseni bivši liberali pod krovom RTVCG Nataši Novović nijesu pomogli, ako ne otvoreno odmagali su praveći se ludi. Što se Nataši radilo o tome se mogu pisati feljtoni. Za ovu priliku podsjećam kad je spikerka odbila da pročita vijest u dnevniku zato što je procjena nje kao prezentatorke bila da vijest nije istinita. Umjesto da bude osuđena od strane “kolega” i posebno nezavisnih medija, podržana je i vraćena na posao.

    U TV Budva sam otišao jer iz Budve niko nije želio da se prihvati funkcije. Za 4 mjeseca rada nisam dobio ni jednu platu, nego sam na kraju uspio da naplatim svoja potraživanja od osnivača. Rezultati rada urednika koji su bili na čelu RFM-a dati su u svim monitorinzima urađenim i od strane domaćih i međunarodnih organizacija. Rezultat koji je postignut u RTVCG je vjerovatno i najznačajniji u istoriji RTVCG čak i po mišljenju OEBS-a. Podsjećam Vas na ove riječi, mislim da su dobro svjedočanstvo. Kada smo ponovo pokrenuli Liberal, ranije Respekt, opet isto. U potpuno nenormalnim uslovima izloženi dnevno artiljeriji iz svih oruđa i oružja. A novinari, lagano, jedan po jedan završavali režimu na uslugu. Čast izuzecima koji nikad nisu slomljeni.

    O lokalnim funkcijama da i ne govorimo. Pritisak je bio dnevni, sa svih strateških pozicija koje obično zauzima i na koje pretenduje struktura koja guši vlast. Dakle, moj stav je takav da kadrovska politika nije mogla biti bolja jer ljudi prosto nije bilo. Tačnije rečeno, bilo ih je, ali su se bojali što je razumljvo. Bilo je onih koji su namjerno ušli da bi izdali. Kako smo to mogli znati? Da ih prikačimo na poligraf? Pošto danas LSCG ne postoji u organizacionom smislu političke partije, slobodno možemo reći – ogromnim trudom i radom i iznad svega k r e a c i j o m stvorio se aktivni koncept najznačajnijeg pokreta koji je mogao da promijeni Crnu Goru i iščupa je iz lanaca kriptokomunista. Unutra to je bilo samo nekoliko ljudi koji su radili dan noć, ljudski resursi koji su bili dnevno minirani, u borbi koja se vodila bukvalno iz minuta u minut. GODINAMA! Bilo je strahovito zanimljivo, to iskustvo me je konstituisalo, otvorilo oči, pružilo mi duhovni mir i još puno toga, ne bih ga prodao za sve pare ovoga svijeta!

    Današnji pozivi liberalima govore koliko se uspjelo u nemogućim uslovima. Arhiv koji je ostao iza LSCG je arhiv zlata vrijedan za buduće generacije koje mogu jurnuti već sjutra da osvoje slobodu. Sa nama ili bez nas – drugi put ne postoji. Ja u to vjerujem i svaki fer i objektivan prikaz rada mora priznati da je u navedenim uslovima, uložena energija desetostruko davala rezultate na terenu. Bolje nije moglo. U ogromnim riječima i činu kojim je LSCG sačuvan od giljotine mafije Slavko Perović je između ostalog saopštio: “Ono što smo radili i uradili časno hrabro, pametno i pošteno u posljednjih 15 godina ostavljamo u trajno nasljeđe svim živim poštenim i onima koji će se tek roditi kao anker, kao sidro, kao vrh, kao zastavu i kao dokaz da se može kad se hoće i kao dokaz da se nikad ne treba biti kukavica – jer život je samo jedan, a njega ispunjavaju samo hrabri”. Ponavljam Vam – Bolje nije moglo. Razumijem dobronamjerne koji spolja to posmatraju drugim očima, razumijem da nijesu svjesni što govore. Posebno razumijem zlonamjerne, a vas u njih ne ubrajam.

   5. BojshaB

    Uvaženi, tokom ove naše, nadam se zanimljive i konstruktivne prepiske, postavio sam vam nekoliko konkretnih pitanja koja, predpostavlja se, zahtijevaju i konkretne odgovore. Prije nego li nastavim, ponoviću samo glavno pitanje:

    Zbog čega je došlo do gašenja radija Free Montenegro i ko je odgovoran ?

    Dobro, jasna mi je i poznata golgota kroz koju je prošao LSCG. Osjećao sam i osjećam djelić toga i na sopstvenoj koži. Takođe, poznat mi je jako dobro period kada je LSCG imao vlast u 4 opštine i RFM u eteru. Korisno je posjetiti se svega ovog, jer je istinito, ali izgleda da je u ovoj našoj prepisci nepotrebno.

    Očigledno se moja i vaša pecepcija o ulozi i načinu djelovanja medija, pogotovo opozicionih, bitno razlikuju. ( Preko 20 godina sam u elektronskim medijima. Srećom, više sam angažovan i boravim van zemlje, ali sam jako dobro upućen u cg medijska dešavanja ). Nije dovoljno da samo postoje opoziciona glasila, izloženi pritiscima i raznim miniranjima, pa kad zbog tih pritisaka ili lošim upravljanjem nestanu, onda praviti od njih mučenike medije, heroje medije. U zemlji sveprisutne, jednopartijske mafije kad osnivate opozicioni medij, d.o.o ili butik morate imati Strategiju protiv neminovnog miniranja i pritisaka koja se uradi mnogo prije nego li se počne sa radom. Tu se pokazuje ozbiljnost osnivača i njegova posvećenost uspješnoj realizaciji projekta. Ne može vam se onda dogoditi da se presijecanjem par kablova na Sjenici ugasi radio. LSCG nije imao tu strategiju u slučaju RFM, a pokazalo se vremenom – postavljanjem nedoraslih na uredničkog mjesta – ni kvalitetna kadrovska rješenja.

    No, i pored toga, jako je bitno je kako radi taj medij, da li je održiv, na kojim programskim i uređivačkim osnovama i posebno kuda ide sva ta enegrija, koja je vizija tog medija, cilj. Upravo kod pomenutog, osnivač RFM se pokazao, nažalost, kao neozbiljan. Taj radio, osjećalo se to konstantano, cijelo vrijeme trajanja, nije imao ni jasnu viziju, ni jasan cilj. Kao da se nije znalo šta raditi sa slobodnim mikrofonom. Previše se energije lansiralo u prazno…Nije dovoljno biti protiv Đukanovića, mafije, izvrenutog sistema vrijednosti, nego je bitnije kako, na koji način to sprovesti…i kuda dalje.

    Podsjećam, tog radija nema više! Ko je odgovoran što ga nema više? Radio je imao dozvolu, lijepe prostorije, par fenomenalnih godina djelovanja i …šta se dogodilo? Insistiram da mi odgovorite na ovo krajnje jednostavno, a suštinsko za ovu našu prepisku, pitanje, a koje vam evo, četvrti put postavljam. Zbog čega je ugašen RFM i ko je odgovoran?

    Zamislite jedrenjak koji na prekookeansku plovidbu kreće sa kapetanom koji debituje, bez navigacione opreme, sa posadom od koje je svaki treći zna svoj posao, a neki ne znaju čak ni plivati.

    Tvrdim da je kadrovska politika LSCG mogla biti itekako bolja i neće biti da nije bilo ljudi. Jednostavno, nije se kvalitetno i blagovremeno radilo na ljudskim resursima. Pogotovo su bili zapostavljeni mladi koji su imali što reći i to u godinama najveće podrške LSCG, neđe sredinom 90-tih. Danas bi ti ljudi, ponavljam – da su blagovremeno iskorišteni barem djelići njihovog potencijala – bili stubovi i LSCG i progresivnije Crne Gore. Niste imali sluha za urbani duh, bunt i gerilu. To se najbolje viđelo i osjećalo tokom predizbornih aktivnosti, na rumunskim tv spotovima i miting nastupima kada su se s bina emitovale razne turbo pop montenegrinske žalopojke i plakanja, kada vam je onaj tekstopisac turbo pop-a, Jovović, bio zadužen za audio make-up…Osjećalo se to i po izboru najbližih Slavkovih saradnika. Miko Živković je, viđelo se to iz prve, kulturološka seljačina, Saša Marković isto… Vremenom, normalno, izbor je bio jako sužen. I to žestoko. Apsolutno iz razloga koje ste naveli. Upravo zbog toga je odgovornost veća i greške rigidnije.

    Radi se samo o par pogrešnih izbora, međutim jako bitnih i jako promašenih. I tu nije bilo povratka. Kad imate samo par opcija tragedija je kad odaberete daleko najgoru. Odgovorite mi, a da nije – nije imao ko drugi – koje su to profesionalne reference preporučivale N. Novović, M. Vukićevića ili M. Đukića na mjesto urednika vašeg radija ? Novovićkoj je RFM bio prvi zvanični mikrofon u koji je nešto rekla. Debitovala je u elektronskim medijima tamo, znači totalna početnica, a već urednica. Nije li to malo previše, naivno i skroz pogrešno ?! A i to što je govorila, bilo je nezapaženo, mlako, jadno i nedoraslo prve osobe žestokog opozicionog glasila. Miki Vukićević je bio klasični, za primjer, promašaj. Kako može voditi slobodni opozicioni radio prosječni kantautor, politički nepotkovan (izuven), s mizerno malo radijske prakse donešene iz rodnog Nikšića? O profesionalnim referencama M.Đukića, konačnog davitelja RFM, ne želim više trošiti tastaturu. Jedino đe ste pogodili bio je prvi urednik, Nebojša Redžić. Šta se dogodilo na relaciji Redžić – S. Perović ne znam, ali radio je tad bio najbolji.

    O ulozi N.Novović u prosvjetljenju RTCG isto ne bih previše tipkao po uvaženoj tastaturi. Gospođa je lošim upravljanjem izgasila RFM, pa ste je po zasluzi lansirali na mjesto urednika RTCG!!!?!!! Naravno da je tamo bila nepoželjna, da su je kočili sa hiljadu kočnica, ali pobogu, da li ste znali da je RTCG bila i ostala jedna od najtvrđih bastiona DPS !? I poslali ste nju, tada stondiranu polunovinarku, da uvede red i prosvjetljuje genetski modifikovanu RTCG bagru ! Njene sadašnje emisije o ekologiji su ništa više do korektno obrađene teme o cg ekološkom egzodusu. U RTCG ne postoje profesionalni standardi, pa onda nešto što makar i podsjeća na ozbiljno odrađenu rabotu, biva i čini se kao vrh profesionalnog angažmana.

    Suvišno je napominjati koliko bi danas značio pravi, profesionalni RFM. Da se pravilno i odgovorno rukovodilo danas bi imali bastion slobode, u ulici Slobode. I možete samo zamisliti koliko divnog slušateljstva, muzike, komentara i ljudi.

   6. kuca se gradi od materijala koji imate….
    slazem se,treba nabaviti ili napraviti dobar materijal,ako ga nemate…

    ali,u vecini situacija tokom posljednih 20 godina,trebalo je graditi neko “skloniste” da biste pokazali da postojite i da biste mogli da pruzite nadu ljudima koji su tada bili potpuno izgubljeni..
    u vecini situacija,nije bilo vremena da se prikuplja novi materijal,jer su protivnici gradili svoje kule od onoga sto oni izabrali kao temelj.
    a to su bile lazi,nasilje i kradja..
    stoga,mislim da je previse utopisticki kritikovati kadrovsku politiku i organizaciju bilo koje gradjanske udruge,ma sto ona bila,koja je u to vrijeme pokusavala da se odupre propadanju.

    jasno je da to izgradjeno skloniste nije bilo dovoljno jako,jer su se protivnicke kule prebrzo gradile.
    a ima li sto lakse od laganja,prevara,nasilja?
    civilizacija i kultura je drugi nacin borbe,drugi nacin stvaranja i uopste nas ideal.

    i na kraju,kako dobiti dobar materijal ako vas protivnik kontrolise sve medije,univerzitet,drzavnu administraciju,srednje i osnovne skole,sve firme koje imaju profit i usmjerava ih onako kako njemu trebaju?

    nije bilo nacina da se stvori bolji materijal.

    trebalo je tu pomoci sa strane,makar za fasadu ,pa da spolja cvrsto izgleda.

    ovako,treba da zaboravimo na to vrijeme i da pocnemo da primjenjujemo ono sto vec znamo,a to je DA IZ SVOJE ISTORIJE NE MOZEMO NAUCITI NISTA!pogotovo ako je bilo ovoliko bezuspjesnih pokusaja.

    Moramo da gradimo sve iznova!Hrabro i uporno,jer to nije toliko tesko,kako iz daljine i svjesno gledajuci izgleda!

   7. BojshaB

    Poštovani gospodine Aleksiću,

    Vidim da, nakon intezivne komunikacije koju smo vodili na ovom mjestu (od 2-og do 5-og ovog, ove), imate problema nastavka iste. Pogotovo, jer dugujete konkretan odgovor (već cijelih 9 dana ne odgovarate. Jeste li dobro? Je li sve ok?) na konkretno pitanje.

    U redu, ako Vi ne želite ogovoriti, red je da rezimiramo i da cijenjene posjetioce ovog Vašeg interesantnog sajta upoznamo sa kratkim, konkretnim i predočeno istinitim odgovorom:

    Radio Free Montenegro je direktno ugašen zahvaljujući lošem upravljanju Osnivača i njegovim kardinalnim kadrovskim riješenjima. Neposredno, ugašen je zbog ogromnog pritiska koje je stvarala i dalje stvara sveprisutna kriptokomunistička mafija.

    Odgovornost za gašenje i gubitak, zasigurno najboljeg radijskog talasa u nas, svojevremeno i ikad, – snose tadašnji i sadašnji rukovodioci LSCG i postavljani Urednici. Njihovi amaterski, nerazvojni i neodrživi koncepti organizovanja i odsustvo bilo koje odbrambreno – programske taktike, silovito i kobno su uticali da danas u ulici Slobode na 11 spratu nemamo Slobodnu Frekvenciju već, naprotiv. Tišina i muk.

    ___________________
    Iskreno, želim vam puno lične, porodične, partijske sreće i napretka. Takođe, nadam se da ćete se vrlo brzo vratiti iz Egzila i ovđe, direktno na terenu, doprinijeti oslobođenju Crne Gore.
    Srećno i hvala na prostoru!

   8. Poštovani BojshaB,

    To što Vi, iz odgovora na moje pitanje, nijeste uspjeli da shvatite moj stav povodom navedenog ne znači i da Vam nisam odgovorio. Razumijem da, kada to neko posmatra spolja, može da izgleda onako kako mu se prezentira od onih koji to ne urade objektivno. LSCG je poznat po neobjektivnim opisima i prikazivanjima u javnost. Nije uzalud bio neprijatelj države i naroda broj 1, na tome se radilo jako puno.

    U svakom slučaju potrudio sam se i da plastično objasnim razloge i kadrovsku politiku onako kako sam je ja doživio i vidio. Na čitaocima je da prosude na osnovu zdravog razuma kome će vjerovati. Na meni je bilo da predočim svoj stav. Moram Vas obavijestiti da mi je jako žao što ste se izlagali čekanju nakon onako, kako rekoste, zanimljive i konstruktivne komunikacije. Ipak, drago mi je da nismo baš po svim tačkama ostali na suprotnim stranama, složili smo se vezano za gospodina Kovačevića. Drago mi je što ste se u posljednjem komentaru uzdržali od svojih kulturoloških kvalifikacija.

   9. BojshaB

    Gospodine Aleksiću,
    vaš stav povodom mog konkretnog pitanja zamaskirali ste širokom pričom o uslovima zbog kojih ste postupali kako ste postupali u slučaju RFM. Nemojte tako. Nije fer. Znam da nije lako priznati sopstvenu odgovornost za nešto što nije uspjelo, ali sumnjam da bi vam sada istinit odgovor na postavljeno pitanje učinio išta negativno.

    Da li je teško konkretno odgovoriti na ovo pitanje:

    Zbog čega je došlo do gašenja radija Free Montenegro i ko je odgovoran ?

   10. BojshaB

    Gospodine Aleksiću
    (Ne vidim Reply ispod vašeg najnovijeg komentar po sredini ove stranice, pa ću ga , zbog svih onih koji prate ovu perpisku, iskopirati i, naravno, dodati svoj novi komentar-odgovor)

    Thursday, October 15, 2009 at 17:03
    Aleksandar Aleksić

    Poštovani BojshaB,

    Zanimljivi su Vaši pokušaji da samo jedan dio programskih sadržaja RFM-a izdignete u odnosu na druge. To radite jako prljavo služeći se notornim neistinama. Međutim, ne čudi. Niste jedini koji to tako radi. Mišljenja su podijeljena oko toga koji segment rada je bio najbolji. Nekima taj o kome vi govorite, a drugima opet neki drugi. To je jako subjektivno. Zbog čega smatram da se služite notornim neistinama? Zbog toga što LSCG nikad i nikome ništa nije ostao dužan. U međuvremenu, LSCG-u je ukradeno mnogo toga. Sve velike krađe odrađene su tako što su lopovi završili zaštićeni kišobranom vlasti. O tome crnogorska javnost manje-više zna sve.

    No, sve će to jednog dana doći na svoje. Moramo u to vjerovati.
    _____________

    Gospodine Aleksiću,
    Nije notorna neistina nego mjerodavan sud čovjeka koji se profesionalno bavi već podosta godina medijima. Radio emisija – noćni program – Alo Šomi! je bio i ostao daleko najbolji radijski šou zbog svih razloga koje sam naveo. Propitajte malo ljude koji su tad slušali RFM, pa dobro zapamtite šta će vam reći kad spomenete pomenutu emisiju. I čista je istina da on kao autor (čovjek lično svjedoči! treba li audio-video dokaz ?!) ovog serijala nije bio na platnom spisku RFM-a! Nije dobio ni dinar, iako je ta emisija bila daleko najslušanija ne samo na RFM nego vjerovatno i u cijelom podgoričkom eteru. Znači, ostali ste itekako dužni i to njemu – čovjeku koji je vazda bio i ostao na ivici egzistencije! Valjda ste ga tretirali kao ludu, klovna, pa je tadašnja urednica N.Novović mogla da ga glatko prevari i zguči taj više nego zaslužen honorar.

    To što sam u pomenutim programskim sadržajima prepoznao autentični kvalitet stvar je moje profesionalne profilacije koju sam na mnogim adresama u inostranstvu potvrdio i dokazao, a ne nikako razloga koje vi navodite. Nemam, apsolutno, namjeru da subjektivno sudim. Jasno je, g. Aleksiću, šta je dobar radio i emisija, a šta nije i ko o tome može dati mjerodavan sud, a ko ofrlje ocjenjivati. Tu postoj standardi. Segmenti koje sam naveo su odskakli od standarda koji su bili uspostavljenji ne na RFM-u nego na bilo kojoj drugoj stanici u Cr. Gori. To što, ponavljam, niste imali sluha da podržite i favorizujete kvalitet – to je stvar vašeg znanja i procjene. Na kraju krajeva i vašeg kulturološkog hendikepa.

    A, kad umjesto kvaliteta, koji ne vidite, podržite besciljnu prosječnost i poltronsku podobnost, Radiju Free Montenegro nije bilo spasa. Ugušili ste ga.

   11. Poštovani BojhsaB,

    Zamolio bih Vas da više ne vrijeđate ljude ovdje i da ne zloupotrebljavate gostoprimstvo. Ukoliko postoji neki ugovor iz koga se može vidjeti da je pomenutom voditelju neko ostao nešto dužan bilo bi dobro da ga pokažete. Pretpostavljam da je s obzirom na kvalitet pomenutog noćnog programa autor lako našao novi angažman i RFM iskoristio kao odskočnu dasku za dalji napredak u karijeri. Ukoliko su vlasnici drugih medijskih kuća sudili kao i Vi prema “profesionalnoj profilaciji”, a ne subjektivno, onda je njegovim angažmanom na drugoj radio stanici stvoren novi prostor dalek od našeg “kulturološkog hendikepa”.

    Radio Free Montenegro nije ugušio LSCG. Radio Free Montegero je osnovao i finansirao LSCG, dok god je imao mogućnosti za tako nešto. Kada mogućnosti nije bilo prepustio ga je svima onima koji su bili hrabri i slobodni da svojim radom omoguće finansijsku održivost radio stanice. Ovom prilikom želim da iskažem zahvalnost i poštovanje prema Mišku Đukiću i kompletnoj ekipi sa kojom je uspijevao u nemogućim uslovima održavati radio stanicu u život i onda kada bukvalno nije bilo nikakvih prihoda.

    Ovim zaključujem polemiku sa Vama na temu RFM-a, iako mi nije bila namjera da baš na ovom postu o tome raspravljam, uvjeren da će čitaoci lako procijeniti koji su razlozi zbog kojih Radio Free Montenegro danas ne puni etar iznad Crne Gore. Oni, kojima je trebao, nisu imali mogućnosti da ga pomognu, oni, kojima nije trebao, su uradili sve da umanje mogućnost onima koji su mogli da ga pomognu u tom naumu.

   12. BojshaB

    Poštovani,

    nikakvih pismenih garancija (ugovora) nije bilo između Osnivača RFM-a i onih koji su radilim u njemu. To svjedoče ljudi koji su pod raznim urednicima tamo i bili. Izuzetak su ugovori N.Novović i, možda, N. Redžića ili M. Đukića. O ostalim obavezama (radni staž i dr.) da i ne pričamo. Znali su dobro ljudi koji su tamo radili da je osnivač finansijski ograničena opoziciona stranka i da je sve stvar direktnog dogovora i povjerenja. Tako da pozivanje na ugovor o angažmanu poštovanog Dragana Šomija Roganovića sada je samo traženje alibija za nepošten i neljudski odnos prema njemu (kao, ponavljam, starom, nezaštićenom i vazda materijalno siromašnom čovjeku) i ostalim honorarcima, a ne nikako regularno (s ugovorom i svim drugim benefitima) zapošljenih radnika.

    Naravno da je pomenuti serijal bio, kao što dobro zaključili, odskočna daska pomenutom autoru. Vjerujte, i mnogo više od toga. Od jednog marginalne persone koju su mnogi s prezirom gledali, sudeći po njegovoj odrpanoj garderobi i nemarnom fizičkom izgledu, radi serijal Alo, Šomi! napravio je urbanu legendu, sada opšte poznatog gradskog lika. Ljudi su ga čašćavali po kafanama pićem i jelom što je bilo skoro pa i ostvarenje njegovog sna. Postao je popularan u mjeri koja mu je odgovarala. Odmah nakon RFM-a Šomi dobija poziv od, pazite apsurda, Vuka Rajkovića, tad direktora Radija Gorica, a i tada i sada kuma Premijera Đukanovića! Tamo Šomi provodi cijelu jednu sezonu vodeći popularni noćni program i redovno primajuću honorar. Između ostali dogodovština kakve samo on zna ispričati, sjećam se emisije u kojoj je pričao o svom iskustvu s RFM u dijelu njegove nikad isplaćene nadoknade za rad. Gostovao je u raznim radio stanicama, davao i daje intervjue i itd…Meni su u inostranstvu redovno, kad nisam bio tu, slali kasete i CD sa snimcima njegovih emisija.

    I pored mog upornog insistiranja da mi odgovorite zbog čega je došlo do gašenja RFM-a i ko je odgovoran, odgovorili ste mi ko nije ugušio Radio Free Montenegro. No, otkrili ste ko ga je u stvari ugušio. Osnivač je, dakle, kad više nije imao sredstava dao Radio na raspolaganje, „svima onima koji su bili hrabri i slobodni da svojim radom omoguće finansijsku održivost radio stanice”. Njima to svakako nije pošlo sa rukom, jer pored tog „hrabrog i slobodnog“ rada nisu imali još mnogo toga jako potrebnog da bi opozicioni medij opstao: profesionalnost, ozbiljnost i viziju. Krivi ste i vi, (LSCG), kao osnivači, jer gospoda koju ste pomenuli i kojoj ste „ostavili“ radio emitovala je samo surovi egzibicionizam i paranoju. I katastrofalnu muziku. Nastvak odavno započetih (konstantnih) grešaka u RFM.

    Opet ću ponoviti: nije dovoljno da ste protiv Đukanovića i mafije, mnogo je bitnije kako, na koji način i kuda! Čitajući malo ovaj vaš portal, komentare i njemu sličan (DNMN) utvrdio sam se u pomenutoj konstataciji. Na krivom ste putu.

    Evo, poštovani g. Aleksiću, dođosmo do kraja naše obimne polemike. Meni je jasno bilo i mnogo prije zbog čega je došlo do gašenja RFM-a i ko je odgovoran. No, želio sam da priznate dio svoje neosporne odgovornosti u domenu pogrešnog upravljanja. To niste uradili i to je, očito, nastavak vašeg odnosa prema RFM-u i njegovim vjernim slušaocima.

    Zbogom!

   13. miki

    tek danas vidim da ste se obrušili na mene kao nekog ko je doprinio gasenju RFM!Zapanjen sam vašim neznenjem i zlim namjerama,Reći ću vam pravu istinu o radiu Free Montenegro u periodu dok sam ja,Miki Vukićević radio tamo i poslije ovoga više neću komentarisati,pogotovo ne sa ljudima loših namjera i isfrustriranim.Pozvan sam da pomognem radiju koji je u decembru 2001. bio poslednji na listi slušanosti u Crnoj Gori, Nakon mjesec dana mog rada na mjestu muzičkog urednika a ne partijsko-političkog šegrta radio je bio najslušaniji na prostoru na kom je imao domet a treći po slušanosti u CG.Napominjem da je tada pokrivenost bila u Podgorici i malom dijelu primorja.Kad sam došao bilo je više od 70 sati nedjeljnog programa prazno.Vodio sam skoro svakog dana različite vrste emisija dok nijesam sakupio ekipu koja je bila sjajna. Nuđeno mi je mjesto direktora radija koje sam odbio upravo zato jer nijesam političara i nijedan radio na svijetu koji se,kako vi kazete zove nezavisni ne vode političari već kreatgivni ljudi. Radio sam vodio veoma,veoma uspješno a oni koji su tamo radili se moraju sjećati da su u toku mojih emisija telefoni bili usijani. Pogledajte tadašnje ankete “Damara” ili neke druge ffirme koja je istrazivala javno mjenje pa ćete vidjeti. Kada je kasnije dovedena Novovićka da bude urednik info programa nastao je haos u radiju i sjajna ekipa je počela da se osipa.Ja sam napustio radio najviše jer ljudi koji su radili u radiju mjesecima nijesu primali platu,Ja sam je redovno primao! Ovo naglašavam da bi ste shvatili da su i vlasnici radija znali da dobro radim i da mnogo toga zavisi od mene, Samo mjesec dana nakon mog odlaska radio je napustili dvadesetak ljudi od kojih većina sada radi na drugim medijima. Šta se zbivalo sa radiom nakon mog odlaska me ne zanima jer se od vlasnika niko nije udostojio da ljudima kaze kad će primiti platu a novacse dobijao od marketinga i bilo ga je dovoljno za plate jer se dosta jakih firmi poput Montenegroairlinesa tada reklamiralo na radiju.Gdje je taj novac nestajao nije moj problem bio ni tada.Moj problem su bili ljudi koji tamo rade za ljubav prema ideji LSCG.
    Molim vas da ubuduće pričate provjereno i da ne dajete komentare o ljudima koje vjerovatno i ne znate. Siguran sam da nikada nijeste čuli više od tri moje stare pjesme a ako ste čuli makarjednu shvatili bi da me namate prava karakterisati kao lošeg kantautora. Mozda ćete sebe inatno tješiti da se ta moja muzika koju i ne znata vama ne svidja i da nije po vašem ukusu, ali,ako budete imali priliku preslušajte neki moj cd,mozda vam donese malo pozitive i dobrote.

  2. marcipan

   POstovani gospodine,

   Kako bi informacije koje dajete bile argumentovane, neophodno je da navedete barem nekoliko osoba iz javnog zivota cg koje su PROVJERENI borci protiv Djukanovica, a da su, sa druge strane, etiketirani od LSCG da to nijesu ili nesto jos gore, ne daj Boze.

   BOJKOT!!!

 6. CETINJANKA

  Aleksandar Aleksic :

  Ako su to uspjeli maloljetnici cetinjske gimnazije, postavlja se pitanje što je potrebno da se desi pa da ovo postane jasno i politički izbezumljenom Medojeviću, Miliću ili Mandiću. Koja je to sila koja ih sprečava da prostu matematiku jednačine sa jednom jedinom nepoznatom riješe i njihovi glavni i izvršni odbori. Nepoznata “X” nije ništa drugo nego budućnost Crne Gore.

  Sasa , jasno je njima sve .
  Samo pitanje je da li ce oni ikad biti spremni da se odreknu svih ovih privilegija koje trenutno imaju .
  Oni dobro znaju da im je ovakva situacija fantasticna . Po meni , sjutra da dodju na vlast , oni ne bi znali sto da rade .

  Prvo karakter im je takav da prosto sumnjam u bilo kakvu efikasnost i tacnost njihovih postupaka .

  Drugo svi gore nabrojani “opozicionari ” su takvo smece da covjek ne zna koga od njih bi prije pljunuo .

  Trece ja im ne vjerujem nista !!! Jedina prava opozicija je bio ( i ostao ) LSCG .
  Kako vrijeme prolazi , dostini je sve jasnije da je to istina i to je nesto sto im najvise smeta . Oni se boje od Liberala . Mozda to izgleda u momentu smijesno , ali to se na svakom koraku da primijetiti .

  Kroz komentare na DNM mnogi se javljaju da kritikuju nas koji ovako pricamo . Oni misle da smo i mi poltroni i da pricamo tako zato sto ce se to dopasti gospodinu Perovicu . Oni ne mogu da shvate da mi govorimo istinu i da razmisljamo svojom glavom . Ne shvataju da smo mi slobodni ljudi i da rukovodstvo Liberala nikad nije vrsilo pritisak na svoje pristalice . Oni ne razumiju da smo mi tamo srcem da nijesmo kupljeni i da je to ta razlika izmedju nas i njih . Otuda postoji strah od naseg , kako bi oni rekli ” odmrzavanja …

  I da ne duzim , s malim zakasnjenjem , SRECAN RODJENDAN SASA !!!

 7. adisson

  Sve mi se čini da se ideja bojkota širi manjom brzinom nego što se širi strah kod DPS-a od njega.
  Evo smo $edoci da je vlast zadnjih dana izvukla svu tešku artiljeriju protiv bojkota, Vukovića, Sekulića, Bešića, Kovačevića…ne znam jesam li koga zaboravio 😛 koliko ih je bilo…

  Znači strah je evidentan.
  Strah od smjene i pitanje sada – kako smijeniti vlast kad već postoje veliki preduslovi.

  Rešavanje te crnogorske jednačine koju vlast postavlja eo 20 godina mora definitino da uspije ako se broj nepoznatih smanji na najmanju mjeru i to:

  -ako se narod motiviše, što preko interneta, što na terenu, što preko medija, za bojkot. Nijesam previše siguran da je većina ljudi upoznata s tom idejom. Dakle, na tome se mora uporno raditi. Svi.

  -ako se ubuduće ukloni praksa LAGANJA iz političkog komuniciranja i postupanja svih zainteresovanih subjekata.
  To je između ostalog ono što razlikuje nas od njih, narod od mafije.
  I taj sistem PLASIRANJA NEISTINA od bilo kog subjekta zainteresovanog za promjene takođe mora da se mijenja uporedo sa sistemom diktature da bi oni uopšte bili kredibilni. Mislim da sam bio jasan.

  -ako svi subjekti rade na istom cilju. To je konstanta u rešavanju jednačine koja obezbjeđuje koherentnost i pored nekoordinisanosti. Primjer je rad na bojkotu predstojećih lokalnih izbora. Znači – ta ideja radi.

  Ovo su uslovi da bi bojkot narednih lokalnih izbora uspio, sa Cetinjem kao ključnim gradom, koje mora biti ‘action trigger’ za omasovljavanje ideje u narodu, napuštanje parlamenta, konstantno bojkotovanje i mirne proteste, i prisiljavanje vlasti na uzmicanje.

  Moje mišljenje je da se već nešto kvalitetno dešava na svom tom planu. Događaji se bukvalno smjenjuju iz dana u dan velikom brzinom i čini mi se da idu u dobrom smjeru.

  Što se tiče partija u parlamentu, neformalni stav smo čuli juče i danas, a on glasi:

  Mandić (1. oktobar, Mina):
  “Prihvatanje principijelnog stava da nijedna opoziciona parlamentarna stranka neće svojim učešćem na izborima dati legitimitet nedemokratskom izbornom procesu je važna politička odluka”

  “Lidera SNP, na osnovu prakse u SNP, sljedećih dana čekaće intenzivne konsultacije sa opštinskim odborima i čelnim ljudima SNP-a.”

  Medojević(2. oktobar, FB):
  “Idemo redom. Prvo bojkot Cetinje, Kotor i Mojkovac..onda njegova (Milova) ostavka i zahtjevi za fer i postenim izborima..koje nece organizovati njegova Vlada..”

  Dakle, postoji mogućnost da dođe do dogovora o zajedničkom bojkotu. Moje mišljenje je da je na osnovu onoga što se čulo do sada, SNP protiv, a da će NOVA i PZP bojkotovati. No viđećemo kako će se stvari odvijati. Ta činjenica, ako bude ovakva (ili možda nekako drugačija, kakva gođ da bude), će precizno iscrtati prvu liniju između onih subjekata koji su za smjenu mafije i onih koji nijesu.

  Ostatak posla, raspisivanje fer izbora i učestvovanje na njima kako bi se kao rezultat dobio minimiziranje DPS-a kao faktora u političkom životu i parlamentu, STICANJE POVJERENJA i USAGLAŠAVANJE između svih političkih subjekata kako bi ta promjena vlasti istovremeno predstavljala i promjenu sistema, to jest – kompletnu smjena mafije zajedno sa svim njenim mehanizmima, je…hm, već malo zajebanija stvar 😕 i predstavlja drugu stepenicu ka promjeni u Crnoj Gori za koju se takođe mora, a i ubijeđen sam MOŽE, naći rešenje.

  Recimo, to se može postići povlačenjem linija razgraničenja i iskristalizovanja situacije.
  Neke od linja razgraničenja između onih za smjenu mafije i onih protiv, ukratko bih skicirao na sledeći način:

  -Nakon svih ovih godina u kojima su se dešavale prevare, izdajstva, špijuni, podmetanja, saradnja sa režimom, i slično, prvi korak mora biti ISTINA kao granična linija koja će da odvaja dobre od loših namjera, nas i njih, one koji su za promjenu i one koji su za ostanak mafijaškog sistema.
  Ta PRVA linija mora da predstavlja početak prestanka sumnjičavosti koje ima potencijala da zakoči promjene.

  -DRUGA linija mora biti KOMUNIKACIJA kao logičan nastavak prve.

  -TREĆA linija je kompletno POŠTOVANJE ZAKONA. Sada, retroaktivno, i u budućnosti.

  -ČETVRTA linija mora biti rešavanje lažnih identiteskih problema koji su naturani decenijama. Ti kvaziproblemi se na političkom nivou mogu riješiti u desetak dana, a na građanskom nivou vjerovatno zaživjeti malo kasnije.

  E sad, kako to sve u praksi izgleda ne znam… Uglavnom, siguran sam da se modus kojim bi se na smjeni mafije zadovoljili svi politički subjekti, njihovi glasači i podržavaoci u narodu, kao i onaj nemali dio naroda koji ne vidi u postojećim subjektima svoje predstavnike – može pronaći.

 8. autsajder

  Pozdrav svima, sjajan text kao i uvjek….
  Lijepo je citati razmjenu misljenja izmejdu tebe Sasa i BojshaB….
  NEcu mnogo pisati, smao cu reci da su i studenti UDG_a podrzali gimnazijalce cetinjske (samo eto novinari to ne prenose, ali znaju cetinjani)i da ce i oni ucestvovati na tom protestu u srijedu, mada meni su svi izgledi da do njega nece ni doci jer ce I i II familija rijesiti spor u ponedeljka, samo kako bi sprijecili rijeku studenata pa cak i sa njihovog univerziteta….
  IZbori an Cetinju, pouzdano znam da su se prepali od male izlaznosti, pa cak i zbog toga sto ce osvojiti prevelik broj mandata, zato apelijem sa ovog mjesta a i tebe Sasa najljubaznije molim jedan post da napises o tome, svi koji morate izaci na izbore na Cetinje, zbog polsa, radi nekog licnog interesa, a ne podrzavate DPS_Cetinje, prekrizite listic ili zaokruzite dva broja, preklopite listic u kabinu i niko vam ne moze znati sto ste uradili, znaci preklopite listic dva put kako se to obicno i radi, ostavite oslobodjen kupon, i glasajte, ali prije toga kao sto rekoh zaokruzite dva broja…

  eto to je moj mali savjet jer znam daima dosta ljudi koj rado ne bi izasli ali im hvali gradjnske hrabrosti, ali evo ovo je resenje, po mom misljenju

 9. marcipan

  ”Postovani i dragi liberali,

  Ako je ista vrijedilo u ovih 12 godina u Crnoj Gori vrijedilo je – biti liberal.

  To sto su mnoge nase zelje ostale jos uvijek neostvarene,
  to smo dozivjeli bolna razocarenja i najnize uvrede ne smije nas umoriti.
  Mi postojimo da bi sacuvali mogucnost da Crna Gora opet
  postane zemlja u kojoj se zna sto je Dobro, a sto Zlo.
  Mi zato imamo mladost, imamo hrabrost, ponos i unutrasnju radost.
  Nasa je politika – politika nasih srca ispunjenih najplemenitijim emocijama.

  Mi smo zato – nepobjedivi !”

  http://www.lscg.org/content/istorijat.html

 10. Vesna Popović

  Meša Selimović “Derviš i smrt”…

  Bila jednom jedna rijeka i magla u njenim predvečerjima i sunčev odsjaj u njinim širinama. Postoji i sada u meni, mislio sam da sam zaboravio. Al’ ništa se izgleda ne zaboravlja, sve se vraća iz zaključanih pretinaca, iz mraka tobožnjeg zaborava i sve je naše što smo mislili da je već ničije, ne treba nam, a stoji tu pred nama, svjetluca svojim bivšim postojanjem podsjećajući nas i ranjavajući.

  Pozdrav!

 11. EuroLiberal

  Bojsha, sad si ga precerao…. Dosta toga sto si izrekao je OK i chak prihvatljivo kao realno stanje stvari, ali ne mozes covjece da pricas o takvim stvarima kao sto su neka kadrovska rjesenja i slicno, u uslovima kada imas toliko MALI izbor ljudi, u uslovima kada mnogi od tih malobrojnih NE SMIJU da prihvate funkcije, kada su ljudi pod konstantnim prijetnjama itd itd… Dakle, sve i da je sve ovo sto pricas potpuno tacno, potpuno je sad bespredmetno diskutovati o tim kadrovskim rjesenjima i smatrati da bi par boljih rjesenja na Radiu FreeM donijeli progres i skinuli rezim sa vlasti u tom momentu itd itd.. Gresaka ce VAZDA biti i svako ih od nas cini svakog dana…manje, vece itd… to je i VELIKI problem svih nas koji volimo LSCG sto stalno imamo tu neku iluziju i ZELJU da je LSCG bezgresan i da stalno zelimo da ga popravimo i stalno nalazimo neke nove mane, greske, potencijalne faktore koji su nas unistavali itd itd… Nemoguce je da LSCG bude 100% uvijek i u svemu u pravu. Nemoguce je kontrolisati i znati da li su svi clanovi SRECEM za ideju, ili su ubaceni elementi koji ce jednoga dana istupiti i napraviti neki haos. Nemoguce je uvijek imati prava kadrovska rjesenja…pogotovo u vremenu koje je Aleksandar odlicno objasnio. Dakle, fokusirajmo se na sustinske stvari, a to je nasa zajednicka borba za bolju Crnu Goru, uz nadu da vrijeme LSCG-a tek dolazi, pa ce onda, uvjeren sam, mnogi mladi ljudi, o kojima si ti Bojsha govorio, dobiti priliku da se iskazu i da budu stubovi progresa. Ako se to ne desi i ako se tada naprave greske…onda ce lako biti velikom broju ljudi da se okrene protiv i pocne kritikovati LSCG. Ali do tada, cine mi se pomalo teskim sve ove silne diskusije o brojnim greskama LSCG-a u proslosti.

  Pozdrav svima uz kratki video zlata vrijedan, koji govori u kakvim je uslovima radio LSCG nekad…

  1. BojshaB

   Nije, euro liberalu, bespredmetno diskutovati o poodavnim kadrovskim rješenjima. Nije, jer upravo u detektovanju grešaka iz prošlosti one se, ako ima volje, ne ponavljaju u budućnosti. Čini mi se da A.Aleksić i drugi u vrhu LSCG nijesu izvukli prave lekcije iz konkretnog slučaja kardinalnih grešaka i raspada RFM-a.

   Ovđe nije riječ, o kako rekoste, silnim diskusijama o brojnim greškama LSCG-a. Ovđe se radi o konkretnoj odgovornosti u konkretnom slučaju. LSCG je osnivač radija Free Montenegro. Tog radija više nema. Zašto i ko je odgovoran?

   Nikad, u ovoj podugačkoj prepisci, nijesam rekao da bi par boljih kadrovskih rješenja na RFM skinuli režim na vlasti, ali tvrdio sam i tvrdim, par ispravnih kadrovskih rješenja bi uspjeli sačuvati medij.

   Povećali ste MALI, NE SMIJU, i, nehajno, pogodili pravo u sredinu ove naše diskusije. Baš tako. Mali izbor ljudi proistekao je iz loše (neplanske, stihijske) selekcije, a ovi što se ostali nijesu smjeli ići do kraja, tj. da budu i ostanu fanatici jer, jednostavno, nisu bili fanatici..Njih skoro i da nije bilo jer su se Slavku, u većini slučajeva, najupornije približivali poslušnici. Ovi poslušnici – nefanatici, naravno, nijesu smjeli niti su imali mošnji da se prihvate funkcija, a svojim gabaritima i blizini Slavku zakrčivali su i zauzimali i vrijeme i prostor onim rijetkim pravim, buntovnim i obrazovanim fanaticima.

   Njih je, da se razumijemo, na ovim područjima uvijek bilo malo. U stvari jako su rijetki. Definitivno ugrožena vrsta. I, što je najbitnije, jedan pravi, vispreni, obrazovani fanatic mijenja hiljade običnih birača, stranačkih poslušnika, članove raznih kabineta i Predsjedništa….

   A iz jednog takvog čovjeka (fanatika ideje) mogu prositeći procesi kadri da promijene cijelu državu. Imamo Slavka za primjer i još par nekih…

 12. EuroLiberal

  Bojsha, ja sam vam postavio moje misljenje, ali se nekako pojavilo iznad umjesto ovdje ispod vaseg komentara… pogledajte komentar iznad koji sadrzi i video sa youtuba.

  Pozdrav.

 13. Dimo

  Bojkot izbora na lokalnim izborima u Kotoru i na Cetinju posluzit ce ministrima opozicije da obesmisle ideju BOJKOTA kao jedini izlaz iz ove situacije. Mislim da ce ‘opozicija’ lose odigrati bojkot da bi ‘nezavisni mediji’ mogli reci; ‘ETO PROBALI SMO I BOJKOT, ALI NE VALJA’. Ostaje kao jedina opcija, opcija M.Perovica o pritisku na vlast….samo da sve ostane isto.

  Ipak ne gubi se rado mjesto ministra, pa makar bilo i mjesto ministra opozicije… sa dozivotnim statusom kao nosilac partizanske spomenice..

  1. Opozicija radi sve kako bi ideja bojkota imala loš učinak i kako bi se rasplinalu u vjetar. Nakon sastanka opozicionih čelnika sa kog su izašli sa obećanjem jedinstvene politike u javnost su otišla tri potpuno kontradiktorna stava. SNP ulazi u bojkot zbog neusklađenosti zakona sa ustavom, a ne zbog kriminalaca koji učestvuju u svim izbornim procesima i čine ih nelegitimnim. Medojević nudi Vladi saradnju i traži od Đukanovića usvajanje platforme o saradnji na EU integracijama, kao da bi se integracije bez Đukanovića zaustavile, a NOVA balansira između oba stava. Pošto su saopštili da je ovo njihova zajednička i usaglašena politika, ostaje nam da sačekama naredne poteze koji će sigurno biti sve osim napuštanje institucija. Priča o bojkotu kotorskih izbora na kojima su i onako slabi ne pije vodu i predstavlja samo puki flert sa jedinom kvalitetnom političkom idejom u ovom trenutku. Kao takva priča ne predstavlja ništa. Nappuštanje parlamenta predstavlja sve. A posebno vjetar u leđa bojkotu na svim nivoima, bojkotu koji bi vladare vrlo brzo doveo do silaska sa vlasti nakon višedecenijske pljačke državnih resursa i godina koje su nam pojeli kao skakavci.

 14. BojshaB

  Gospodine Aleksiću,
  vaš stav povodom mog konkretnog pitanja zamaskirali ste širokom pričom o uslovima zbog kojih ste postupali kako ste postupali u slučaju RFM. Nemojte tako. Nije fer. Znam da nije lako priznati sopstvenu odgovornost za nešto što nije uspjelo, ali sumnjam da bi vam sada istinit odgovor na postavljeno pitanje učinio išta negativno.

  Da li je teško konkretno odgovoriti na ovo pitanje:

  Zbog čega je došlo do gašenja radija Free Montenegro i ko je odgovoran ?

 15. Ilija Bakic

  RE> Bojsha B

  Gospodine Bojsha B, zivo me zanima Vase misljenje – zasto je Crna Gora tu gde je sada i cija je to krivica? Sta ste Vi uradili da Crna Gora bude u boljem stanju a ne na samrti? Kolika je krivica svih nas sto RFM ne radi? Sta smo tu ucinili svi mi i koliko smo finansijski pomogli RFM?
  Da lis te Vi bivsi urednik RFM?

  1. BojshaB

   Poštovani Ilija, da razjasnimo.
   Nemojmo moje dobronamjerno kritizerstvo po automatizmu svrstavati u nekakvu fasciklu protivnika LSCG-a. Ne, čini mi se da sam bio jako jasan: moja kritika usmjerena je u pravcu ispravnog detektovanja svih koji su ugušili RFM, a u cilju da se to više ne dogodi i da se jednostavno zna! Zašto se interesujem za to?
   Moje interesovanje za sudbinu RFM počelo je taman neđe kada je ovaj radio počeo sa radom (1999) i kad god sam bio u zemlji (angažovan sam u inostranstvu, upravo u elektronskim medijima) pasionirano sam slušao 103 MhZ .Tada, u ukupnoj medijskoj slici tog doba u CG, ovaj radio bio fenomen iz više razloga. Prvi je bio taj što ga je osnovala jaka opoziciona stranka, a drugi, mnogo vrijedniji, što je taj radio (upravo u periodu do, neđe polovine, uredničkog mandata N. Novović ) imao neponovljivu i u našim (CG) okvirima nemjerljivu produkciju baštinu! Fenomenalni džinglovi, divna muzika, nekoliko izuzetnih emisija i možda i najvredniji cg radijski serijal svih vremena (Alo Šomi! ) Vjerujte, u zemlji u kojoj sam angažovan, ali mnogo šire, jednostavno nema ni približno dobrog Radija kakav je bio RFM u tom periodu. Tada se tamo dogodila explozija kreativnosti koja, bilo je jasno kasnije, nije bila prepoznata od osnivača radija. Kada sam saznao od autora emisije, gospodina i legende Dragana Šomija Roganovića da za pomenuti serijal (emitovao se svakog utorka od 22 h do 02h) ne dobija ni dinara, osim raznih simboličnih donacija od realizatora emisije, bio sam šokiran!! Antologijski radio šou, sa hiljadama slušaoca nije bio prepoznat i elementarno nagrađen jer se N. Novović moglo tako! E, tu mi nešto nije bilo jasno, a evo ni dan danas.

   Kasnije, RFM je bio sve gori i gori, pa se ugasio, pa je opet počeo sa radom, no nije to bilo ni približno onom periodu koji sam Vam objasnio.

   I, eto, to je to. Ima li nešto pogrešno u mom interesovanju za sudbinu ovog radija? Meni je ona poznata (što slušajući radio, što razgovarajući sa ljudima koji su tamo radili), ali, vidite, oni koji su ga ugušili neće da priznaju svoj dio krivice, a to nam govori više od same sudbine ovog jedinstvenog medija. Ako skrivaju istinu o sudbini ovog Radija, zamislite šta još sve, mnogo važnije i bitnije, krije? Imam li pravo kao nekadašnji glasač nekadašnjeg LSCG-a i slušaoc RFM da znam istinu o ovom mediju?

   1. Poštovani BojshaB,

    Zanimljivi su Vaši pokušaji da samo jedan dio programskih sadržaja RFM-a izdignete u odnosu na druge. To radite jako prljavo služeći se notornim neistinama. Međutim, ne čudi. Niste jedini koji to tako radi. Mišljenja su podijeljena oko toga koji segment rada je bio najbolji. Nekima taj o kome vi govorite, a drugima opet neki drugi. To je jako subjektivno. Zbog čega smatram da se služite notornim neistinama? Zbog toga što LSCG nikad i nikome ništa nije ostao dužan. U međuvremenu, LSCG-u je ukradeno mnogo toga. Sve velike krađe odrađene su tako što su lopovi završili zaštićeni kišobranom vlasti. O tome crnogorska javnost manje-više zna sve.

    No, sve će to jednog dana doći na svoje. Moramo u to vjerovati.

 16. ilija bakic

  RE: Bojsha B

  Moram priznati da ste veoma vest demagog, i da ste me podsetili, i nadam se da se zbog toga necete naljutiti , na Svetozara Marovica. Ti pitas jedno a on drugom i trecem. Tokom citanja Vaseg odgovora imao sam jos utisak kao da Vas savetuju braca Kusovac i Nebojsa Redzic.
  No, dosta sale.
  Recite Vi meni, kao covek od struke, koji je eklektronski medij u u istoriji Crne Gore, bio bolji od RFM?
  Koliko ste Vi i cime pomogli RFM?

  1. BojshaB

   Poštovani Ilija, prvi put u mom životu nekoga sam podsjetio na S.Marovića. Ne brinite, nisam se naljutio. Nasmijao sam se vrlo jakim i glasnim grohotom (ili kako se to još uvijek ovđe kaže:crka sam od smijeha!!)
   Nisam Vam odgovorio na vaša konkretna pitanja iz gornjeg komentara jer su jako bespotrebna i suvišna za ovu polemiku koju ovđe ja i g.Aleksić vodimo.
   Vidite, najpogubnija pošast koja je mogla snaći LSCG bila je i ostala paranoja. Kao nekadašnji član nekadašnjeg LSCG nisam se mogao ni tad, ni evo sad oduprijeti utisku da su minimum 7 od 10 ljudi u LSCG bili i, nažalost, ostali ubitačni paranoici. Jasno je da je ta paranoja nekad imala smisla (bila opravdana) ali danas, nakon ovoliko pređenih godina, izanaliziranih događaja…ne mogu da vjerujem da se javljaju trzaji paranoje na mjestima i prema ljudima u kojima nema ama baš nikavog povoda i sumnje da se ta paranoja upućuje i lansira.
   Ne, Ilija, ne savjetuju me gospoda Kusovci i N. Redžić. Vjerujte, ni ne poznajem ih lično.

   Sad, kad sam zaključio polemiku sa A.Aleksićem odgovoriću vam na postavljena pitanja:

   Zašto je Crna Gora tu gde je sada i čija je to krivica? – Cr.Gora je tu đe je sada zahvaljujući, trenutno, mafiji na vlasti, a malo šire gledajući unazad u istoriju, zato što smo najgori jedni za druge.

   Šta ste Vi uradili da Crna Gora bude u boljem stanju a ne na samrti? – Od početka parlamentarizma glasao sam i bio uz građanske pokrete. Angažovanjem u inostranstvu nisam bio u prilici da dam i viši doprinos. No, smatram da je i ovo zadovoljavajuće jer je to početna mjera građanske odgovornosti.

   Kolika je krivica svih nas sto RFM ne radi? – Nama kolektivne krivice u mediju čiji je osnivač jedinstveno pravno lice. Nisam imao vremena, niti mi je ikad kad sam bio tu padalo na pamet da se „probijam” u RFM s obzirom na profesionalne reference postavljnih urednika, a o kojima možete nešto više saznati u mojim komentarima na ovoj stranici. Djelovi programa su mi bili izuzetno dragi jer su bili obojeni jedinstvenom kreativnošću što osnivači i urednici radija nisu prepoznali jer jednostavno nisu imali dovoljno medijskog i šireg, kulturološkog obrazovanja.

   Šta smo tu učinili svi mi i koliko smo finansijski pomogli RFM? – Pazite, ako Osnivač medija nema apsolutno nikavu razvojnu strategiju nego urednike bira po principu nema ko drugi, onda je svaka finansijska pomoć od strane nas, slušaoca i ljubitelja RFM-a, bila suvišna. Ionako taj novac ne bi završio u isplatu zasluženih honorara (primjer Dragana Roganovića) nego bi po sistemu prečih prioriteta urednici svakako naplatili svoja neisplaćena potraživanja.

   Da li ste Vi bivsi urednik RFM? – Ne, ja nisam bivši urednik RFM.

   Recite Vi meni, kao covek od struke, koji je eklektronski medij u u istoriji Crne Gore, bio bolji od RFM? – Napisao sam u pomenutim komentarima da je RFM, u periodu od osnivanja pa do neđe polovine uredničkog mandata Nataše Novović, bio najbolja radio stanica u Crnoj Gori. S obzirom na produkcijsko-kreativne domete tog perioda, odgovorno, kao čovjek od struke, tvrdim da je bio najbolja radijska stanica tog doba, a kako se u međuvremenu na pg/cg skali nije dogodilo ništa ni približno tome, taj period je i dalje najbolji.

   Koliko ste Vi i cime pomogli RFM? – RFM sam itekako pomogao upravo ovim retro podsjećanjem. Otkrili smo neke jako bitne događaje i detektovali konstantnog i konačnog davitelja, tj. više njih. Znači, RFM je ugušen i ubijen, a ja sam, evo, otkrio davitelje. Malo li je?!

   1. Poštovani BojshaB,

    U sistemu u kome vlada mafija vaš stav da ste vi otkrili “davitelja” govori o vašoj mogućnosti da percipirate društvo u kome je RFM radio. Na sopstveni stav imate pravo i to pravo vam niko ne pokušava oduzeti. Veoma raduje ako ste uspjeli da, dok je bio na RFM, finansijski pomognete dio programa koji se Vama sviđao. Znam da Vam vlasnik radija u tome sigurno nije otežavao. Naprotiv to bi bilo podržano.

    Kasnije pljuvanje vlasnika RFM i navlačenje nečijeg bijesa na njega jeste već viđena praksa. Nisam shvatio da li ste i vi pomogli autorovo kasnije afirmisanje kod kuma premjera Đukanovića. U mafijaškim sistemima se obično sve svodi na cijenu koju na kraju plati kum. Pretpostavljam da je za stavove prema vlasnicima RFM-a možda autor bio i stimulisan, jer ti stavovi se obično plaćaju.

    Kako god, raduje da je RFM i sam LSCG pomogao još nekome, pa makar to bilo i preko grbače samog LSCG-a. U tome je LS uvijek bio nesebičan. Da ne nabrajamo Čović, Šuković, Vučinići, Vlahović, Adžić…

 17. ilija bakic

  RE: BojshaB

  Osecam strasno gadjenje prema onim koji se deklarisu kao bivsi liberali, tako da ni Vi niste izuzetak. Jednostavno, ne mogu da svarim nekog ko je bivsi Liberal.
  No, slozili smo se da je RFM najbolji elektronski medij u istoriji Crne Gore.
  Sva Vasa prica tim priznanjem pada u vodu!
  Mozda bi bilo lepo za kraj dijaloga , da nam se predstavite, jer bez obzira na Vasu losu nameru, mi moramo biti ponosni na svog crnogorca koji je napravio respektabilnu internacionalnu karijeru u belom svetu.

 18. CT

  Kada je SDP-i u pitanju ,čijem da su preko Forum-a žena spremili par hiljada eurića za kupovinu glasova na Cetinju!! Zanimljiva je to partija,više hrabrosti imaju ove žene nego njihovi poslanici u skupštini!

 19. adisson

  BojshaB:
  “Meni je jasno bilo i mnogo prije zbog čega je došlo do gašenja RFM-a i ko je odgovoran. No, želio sam da priznate dio svoje neosporne odgovornosti u domenu pogrešnog upravljanja. To niste uradili i to je, očito, nastavak vašeg odnosa prema RFM-u i njegovim vjernim slušaocima. ”

  Bojša, ne mogu se složiti sa vama da je do gašenja RFM došlo zbog lošeg upravljanja tim radijom. Vršen je ogroman pritisak i na Đukića i na svakom koraku su spoticani.

  U dijelu u kome kažete za pogrešno upravljanje medijima i snošenje odgovornosti, tu bih se složio, jer sam gledao svojim očima a i sada gledam.

  Naime, sadašnje upravljanje medijima LS-a putem njihovog portala Daily News MONTENEGRO je katastrofalno, i opstaje zahvaljujući svega par stvari – pod jedan što ima monopol na opozicionom medijskom nebu, pod dva što ima monopol na opozicionom medijskom nebu, i pod tri – zahvaljujući dobrim idejama koje su pomogle tom portalu na početku. Interesantno da uredništvo od osnivanja do sada nije izbačilo AMA BAŠ NIJEDNU svoju ideju.

  Aleksandre, pošto si ti urednik tog medija, zajedno sa “Ivanom V. iz Novog Sada”, mislim da je sramno što prilikom toga što je nedavno portal u jednom danu ušao na listu sto najčitanijih na wordpress-u NE SMIJETE da se zahvalite ljudima koji su pomogli da do toga dođe. Zbog čega ne smijete?

  Da vas pot$etim da su inicijatori postavljanja portala bili prije svega Bajagić, pa Glemt, Brano, i ja.
  Da vas pot$etim da je Brano dao ideju za rubriku “Otvoreno”, i “Slike”, a i mnoge druge koje su odbačene neukošću i neznavenošću tebe kao urednika i Ivane.
  Da vas pot$etim da sam ja predložio rubrike “Riječi”, “Sugestije”, i “Intervju”, zatim promociju preko FB-a, zatim promociju putem ciljanog marketinga na ključna mjesta crnogorskih segmenata društva (a što je dovelo do velikog priliva čitalaca, dan-danas najveći broj pristiže tim putem, preko FB-a) i pravljenjem main stream imidža medija zbog dosadašnjeg ekstremng imidža LS-a u očima većine naroda), da vas pot$etim kako ste šutnuli Nikolu koji vam je odrađivao promociju bez riječi, i da vam konačno ukažem da je ovo loš način za vođenje medija.

  Sledeće što je loše u ovom tvom vođenju medija Daily News MONTENEGRO je što se ne dozvoljava da se u komentarima iskaže mišljenje koje je suprotno mišljenju LSCG-a, a koje nije u šablonu postojećih Miško/Medo/Srpskišovinisti kalupa. Ukoliko je to mišljenje neukalupljeno, to je već problem jer se može tim komentarima doći do suštine nekih loših poteza LSCG-a/vođenja samog medija, a koji se kao po pravilu svode na neistine, a koji bi tim obrazlaganjem mogli biti ispravljeni, ali bi takođe ukazali ko je odgovoran za njih.
  I tu je sad problem…jer bi se na taj način moglo doći do urednika kao odgovornog. Zato pristupaš udbaško-staljinističkim metodama i takva se mišljenja i komentatori sputavaju kao nepoželjni, na taj način što se angažuju par uštvi koje se predstavljaju kao liberali (ovo se radi vrbovanjem komentatora, ovo mogu da po$edoćim jer ste i mene pokušali da vrbujete za takve stvari), i koje počnu flaster tehnikom da vrijeđaju te komentatore po par dana uzastopno u čak nekoliko desetina komentara. Kada se uprkos primjedbama tebi kao uredniku da reaguješ na očigledno opstruiranje rasprave i osporavanje mišljenja komentatora (jer nije ukalupljeno u određeni partijsko/društveni ambijent a koji se lagano pobija argumentima protiv tog samog ambijenta) ništa ne poduzimaš, onda se čudiš kada se ti isti od tebe naručeni komentatori pošalju tamo đe treba, i na njihovo naručeno čak i psovanje roditelja uzvrati istom mjerom, kao i prema njihovim naručiocima, tj vama, uredništvu. Pa se ljutite i banujete…ma nemojte?! A ne valja ni kada vam se pošalje predlog da možete da se izvinite za laži i pravljenje hajke kako bi se sredile stvari, a takođe ne želite da mijenjate uređivačku politiku? Nevjerovatno. Čak i nastavljate sa širenjem neistina preko privatnih puteva ljudima na mejlove (primjer je Dejan B. Pejović, itd..da ne pominjem ljude). Sram-no.

  Prvi put kada se pojavi normalan opozicioni portal, progutaće vas za desetak dana. I to samo iz jednog razloga – jer nemate pojma, i nijeste dorasli zadatku. Nikakva mafija neće biti kriva nego vaša nesposobnost i osobine koje po$edujete.

  I nemoj mi samo reći da sve ovo nije istina, jer ako budeš insistirao mogu ti postaviti dokaze.

  Znači, kao zaključak, ti si Aleksandre medijska katastrofa od urednika, samo iskorišćavaš ljude koji ZNAJU i imaju ideja (za razliku od tebe).

  Elem, kao konačni zaključak, kada se Lscg vrati na scenu, neophodno je da u vrhu ne bude ljudi koji će protežirati neistinu kao legitiman metod političke borbe, koji se neće služiti udbaškim metodama, a to znači da će Lscg definitivno propasti ukoliko u bilo kakvom procesu odlučivanja ili vođenja budu ljudi koji se služe neistinama koa dobar dan, kao što je Saša Marković, kao što je urednica portala, i kao što si ti.
  Ukoliko se to pak desi, vi ćete biti grobari Lscg-a.

  1. Adisson,

   Sve što si napisao odbacujem kao neistinito. Ovo je poslednji put da si vrijeđao i uopšte polemisao na mom blogu. Ukoliko si želio da saznaš moj stav o sajtu Daily news Montenegro smatram da je dobar, bez obzira što sam nakon nekoliko mjeseci jedva uspio urednicu da ubijedim da zabrani komentarisanje mojih tekstova ili da ih u suprotnom ne objavljuje. Na moju radost na kraju smo se dogovorili. Ono što je meni bitno vezano za rad pomenutog sajta to je da su do sada skoro sve što sam im sugerisao objavili. Nema razloga da vjerujem da tako nije i sa ostalim saradnicima.

  1. Niko ko je do sada imao monopol na “istinu” neće biti oduševljen. To je prirodna stvar. Između kontrole medija i kontrole interneta (kao novog medija), kako danas stvari stoje, nije mali put. U tom vakumu možda još neka država postane slobodnija. Ne sjećam se da je Teofil Pančić ovako nešto govorio kada je u pitanju bila tweeter iranska pobuna, takođe se ne sjećam da je tako nešto govorio i pisao ni kada je bila borba za Tibet u pitanju. Tom prilikom se nije govorilo ni o identitetima ni o smeću.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s