Dvije godine

JutroProšle su pune dvije godine od kako se družimo na ovim stranicama. Želim da se zahvalim svima koji učestvuju u raspravama iz kojih, nadam se, svi možemo nešto novo da naučimo. Danas i prije dvije godine način informisanja sa blogova bio je neuporediv. Prema zvaničnoj statistici danas se u svijetu objavljuje preko 500 hiljada blogova na dan. Prije dvije godine taj broj je bio 70% manji. Trend je jasan.

Od posljednjeg javljanja imali smo prilike da pratimo novo ublažavanje političkog garda između okruženja Miodraga Perovića i Đukanovića, odlazak velikog komada Elektroprivrede kompaniji koja se nikad od svog postojanja nije bavila proizvodnjom električne energije, sve uz cvrkutavo smijuljenje SDP-ovaca čije su okice, posebno u Vujice Lazovića podsjećale na oči Baje Patka pred jutarnje kupanje u bazen zlatnih dolara.

U regionu smo imali nastavak priče o duvanskoj mafiji sa blagim približavanjem pozicija hrvatske i srpske policije oko atentatora na Pukanića, a čiji razvoj događaja u ovom trenutku niko ne može predvidjeti. Desilo se i obavještenje koje je bukvalno morao da saopšti svaki ministar zdravlja kako će na jesen trećina populacije u njegovoj zemlji biti zaražena svinjskim gripom. Čudi me da se nekom nije omaklo kako će ostatak zahvatiti kravlje ludilo, sars ili antraks.

Postaje očigledno da će smjena generacije biti redovno stanje, ali joj se tajming u ovom trenutku još ne može sasvim precizno utvrditi. Politička grupacija okupljena oko Miodraga Perovića od LP – PZP – DC – GP pa do redovnih kolumnista u Vijestima iz NVO sektora nikako da se konsoliduje i da konačno izađe sa svojim političkim paketom mjera o Crnoj Gori sa „zdravim jezgrom“ DPS-a kakvu namjeravaju graditi u budućnost, kako bi sistem ostao netaknut. Stidljivo je to ipak uradio moj profesor Ilija Vujošević saopštavajući da ne isključuje da će i naredna vlada imati dio pročišćenog DPS-a. Normalno, dan ranije je sve podmazao sam Miodrag Perović u svom obraćanju Đukanoviću tvrdeći da treba sačuvati državu koja bez Đukanovića ne bi bila moguća, što je teška laž kojom pokušava da opravda sopstvenu političku podršku mafiji i njenoj pljački državnih resursa od Pakta 1997. na ovamo.

Željko Ivanović nam je takođe lijepo pobrojio u svom najnovijem obraćanju sve od Leopolda preko Paraskeva, Mugoša i sinova, ali jedino ne pominje lokalne Amerikance, kao da oni nemaju nikakve veze sa „blagostanjem“ u kom bitišemo.

A onda je i Danilović pokušao da u istu ravan smjesti Medojevića i Slavka Perovića saopštavajući da ni „Slavka Perovića devedesetih, ni Nebojšu Medojevića danas nijesu diskreditovali Srbi i njihova elita, već crnogorski intelektualci i DPS“. Iskidao sam se od smijeha.

Sjutra dan se javio Medojević da kaže kako intelektualci trebaju zajedno sa njima u front. Ovaj teren za dekorativne promjene priprema se još od kad je LSCG izašao iz parlamenta 2004-e godine, kada je većini postalo sasvim jasno da je parlament izlaskom LSCG izgubio svaki smisao, i da oni koji upravljaju Crnom Gorom preko Đukanovića nemaju nikakav interes za slobodom na ovim prostorima. Opozicija je ostala slijepa na očiglednu poruku liberala: napustite parlament, zauvijek. Jedini put internacionalizacije pitanja slobode u Crnoj Gori je trajno napuštanje parlamenta, time se za pregovarački sto dovode svi zainteresovani subjekti, i sa tog stola se ne ustaje dok se ne napravi minimum dogovora. Do tada samo protesti. Ne pominjem slučajno ponovo Zariju Pejovića koji je ovo jasno prepoznao, ali kakva je to partija pa i sami Zarija, ako njen visoki funkcioner saopštava dijametralno suprotan stav po pitanju političkog djelovanja od same stranke (i nije jedini), a da sve samo mjesec dana kasnije prekrije debeli sloj prašine. I nikom ništa.

Kolateralne žrtve, u međuvremenu, ovoga puta, bili su novinar i fotoreporter Vijesti. Pištolj koji je bio prislonjen na grudi tipično crnogorski je nestao, dok je Miomir Mugoša na „bijelom konju ujahao i poharao“ Žabljak. O Mugošinim ranijim zabavama i djevojkama koje plešu oko stolova njegove gradonačelničke veličine obavijestili su nas slikom i riječima mlađani iz Pokreta za promjene, pokretači Facebook kampanje protiv Mugoše. Porijeklo fotografija nije navedeno. Kada sam ugledao fotografiju u glavi su mi se nanizale slike pokojnog Miroslava (Vickovića). Sjetio sam se njegovog strašnog govora kada je iz poslaničkih klupa LSCG-a poručio građanima da ako nastave putem savijanja šije pred DPS-om, da ćemo dočekati da im, njima tamo, naša djeca igraju po stolovima za po nekoliko eura. To vrijeme je odavno pred očima građana, i nikom ništa.

MiroslavO samom porijeklu fotografije nismo saznali ništa, a na internet je postavio frontmen mladih PZP-a koji je prethodno obavijestio javnost kako se u porodici profesora Svetozara Jovićevića gledaju filmovi iz arhive službe državne bezbjednosti! Jovićević je u vrijeme “gledanja” bio visoki funcioner PZP. Jovićević ćuti kao riba pa nam ostaje da razmišljamo na temu: ko to Jovićeviću ne smije u oči da kaže da je radnik udbe, pa za ovako tešku optužbu  koristi drugog, mlađeg, naivnog… Ili je stvar u tome da Jovićević zna sve o starijem, i obratno, haha, stara crnogorska priča.

Današnji front nije ništa drugo nego temeljita priprema za smjenu vlastodržačke generacije uz očuvanje istog sistema. Svuda po zemaljskom šaru tehnologija ovakve „promjene“ je ista, a ostvaruje se u onom trenutku kada beskrupuloznost i bahatost domaćih vlastodržaca postane toliko očigledna da počne da kompromituje i one koji povlače konce lutkicama iz našeg teatra. Tek tada počne da nervira nepropisno parkiranje gradonačelnika, do tada ne smeta ni njegov način raspolaganja stotinama miliona eura ne samo podgoričkog budžeta, nego i raspolaganje evropskim i svjetskim donacijama. Tal je čudo.

Zadatak je jasan raščistiti one koji su ovasili, jer ako se to ne uradi reflektori će se sa pozornice okrenuti ka vlasnicima pozorišta.

NIN01Zajednički kandidat opozicije na Žabljačkim izborima prošao je kao što prolaze svi kandidati na izborima koji su namješteni sa tolerancijom od +/- 1,5%. Potalaušeno su odćutali rezultat prepuštajući da SNP kao što samo oni znaju zaljulja političke duhove pod Durmitorom, taman kao što su ih zaljuljali i pod Zavalom.

Za Live fest Marović ove godine nije uspio da nađe pare, ali je kredit budvanskoj opštini još jednom došao iz srpske Komercijalne banke a.d. Čudno da kvalitetnu garanciju iz Budve nisu dali u zamjenu za novac nekoj domaćoj banci, recimo Prvoj. A baš su se tih dana nekako prenaglašeno „šutirali“ sa Marovićem mnogi iz Nove generacije. Bili su veseli u svojim redovnim kolumnama u Profiterovim Vijestima, a šlag na tortu zalila je svojim novinarskim talentom Tamara Nikčević, sačekavši Marovića iza ćoška nedjeljnika NIN. Od kompletnog intervjua na mene su najveći utisak, ipak, ostavile fotografije. Sasvim sigurno ih Nikčevićka nije birala.

Prije nešto više od mjesec dana imali smo prilike da u državnom dnevniku ispratimo, moguće i najduže, izvještaje iz parlamenta u posljednjih ko zna koliko godina. Svrha ovakvog načina izvještavanja i ponašanja opozicije bila je filigranski uigrana i dogovorena. Medojević je „ljutito“ oštrio jezik na direktoru policije Veljoviću. Roćen je takođe junački „podnio“ unakrsnu paljbu opozicionih glumaca, sve u svemu presmiješno. Kafanski službenici i oni koji za to primaju platu sjutra dan su nosili „Vijesti“ ulicama klikćući kako je opozicija „rasturila“ i Roćena i Veljovića. A onda su se kao i u svakom teatru zavjese spustile. Sve veći broj građana, naime, uviđa da opozicija ostajući u parlamentu, pumpa vlast. Oštre riječi ništa ne mijenjaju, izlazak opozicije iz parlamenta mijenja sve!

pamelaPosjetila nas je i Pamela Anderson, došavši direktno iz svijeta u kom je najbitnije koje je cipelice jutros obula pudlica Paris Hilton. Doček je bio “impresivan” kakav samo dolikuje Mugoši i Dušku Kneževiću. Koalicioni partneri se nisu uslikali pored bivše supruge Tomija Lija, a čak ni pored Sandre Models koja je svojom svemirskom jahtom posjetila teritorijalne vode Marovićevog feuda, moguće da je time ostao sačuvan američki interes u regionu. Ko zna…

Amerika je “donijela” demokratiju Iraku. Samo prekjuče je u Bagdadu poginulo najmanje 95 osoba, a 563 su ranjene u napadima na zgrade ministarstava spoljnih poslova i finansija. Najviše ljudi poginulo je u centru kada je kamion – bomba eksplodirao ispred ministarstva spoljnih poslova, nekoliko desetina metara od “zelene zone” u kojoj se nalaze sjedište vlade i ambasada SAD. Obama kao što je i obećao privodi kraju povlačenje snaga iz Iraka. S druge strane američki nacionalni interes se seli ka Avganistanu. Nastavlja se lov na one koji su sa samo dva aviona zabodena u dvije zgrade World Trade Centera uspjeli da obore čak tri zgrade, od kojih se treća nalazi na bezbjednoj udaljenosti od dvije koje su stvano pogođene.

Kao snaga koja se nalazi na čelu NATO pakta Amerika je u rat pozvala i građane Crne Gore. Ratovati za oko 150 eura dnevno cijena je koja se nudi našim sugrađanima ako se pridruže alijansi na putu “širenja” demokratije. Prvi kontigenti naših momaka su spremni. Doduše niko nije ni pokušao da građanima preko medija objasni kakav je to rat, ko ga vodi, za čiji interes, u ime kojih ciljeva… Takođe, niko nije naveo ni koliko se leševa svakog vikenda brodovima vraća kući na vječiti odmor iz Avganistana.

obama2Možda se zamislimo makar malo nad, prije par dana saopštenim, riječima Baraka Obame: “Ma o kojoj misiji bila riječ, mi moramo očuvati vojnu dominaciju SAD”, onako, baš pomirljivo. Ali je uz to i dodao nešto što ni jedan predsjednik nije imao hrabrosti da prizna, a vezano za one koji se živi vraćaju iz misija: “Za mnoge veterane rat i dalje bijesni, bližnji su postali stranci. Depresija je mnoge otjerala u smrt. Rane današnjeg rata su posttraumatski stres i psihičke patnje.” Odgovor mu je ubrzo stigao od mnogih političkih komentatora. Bio mi je zanimljiv ovaj: „Ako predsjednik Obama misli da situaciju može da preokrene jačanjem vojnih snaga i kupovanjem avganistanskih plemenskih vođa veoma se vara. Umjesto toga, prijeti mu drugi Vijetnam, ovog puta uz njemačko učešće. Nije neophodno povući se na vrat, na nos, ali je potreban plan povlačenja tokom sledećih godinu – dve. Tvrdnje da bi tada Al Kaidi bio ostavljen prazan prostor nemaju veze sa stvarnošću. Naime, Al Kaidi baze u Avganistanu nisu ni potrebne, jer se odavno učvrstila u Pakistanu.“

Dodao bih takođe da će za ovo posljednje biti neophodno i malo keša. A ukoliko prifali keša dozvoliće šverc najprofitabilnijeg avganistanskog proizvoda, kao što su onda po riječima Montgomerija u nedostatku keša dozvolili šverc cigareta. Jedino nas nije obavijestio o tome koliko su ubistava dozvolili u tom paketu mjera podrške. Možda bi i povjerovali ovim bezočnim lažima da ga Amerikanci sa terena ne demantuju. Podsjetiću samo na knjigu „Igra sjenki“ Tima Maršala, koji je detaljno opisao prenošenje džakova dolara iz Budimpešte u Beograd kad je trebalo rušiti Miloševića, posebno za potrebe „otporaša“.

____________________

Komentarišite u nastavku, a danas slušamo Dave Stewart & Candy Dulfer “Lilly Was Here”, uživajte…

Advertisements

86 thoughts on “Dvije godine

 1. perfect stranger

  “Nastavlja se lov na one koji su sa samo dva aviona zabodena u dvije zgrade World Trade Centera uspjeli da obore čak tri zgrade, od kojih se treća nalazi na bezbjednoj udaljenosti od dvije koje su stvano pogođene.”

  Nijesam pristalica teorija zavjere (kako je danas to moderno reći!), ali je interesantan podatak (koliko mi je poznato – vjerodostojan) da od trećeg aviona, koji je pogodio Pentagon, nikada nije pronađen nijedan dio: nijedno tijelo, nijedna stolica, itd. Zapravo ne interesantan, već nevjerovatan podatak. A ko želi više da sazna o opštepoznatoj teoriji (zavjere) prema kojoj su za rušenje zgrada WTC pretežno odgovorni prethodno postavljeni eksplozivi, neka pogleda zanimljiv film “Zeitgeist”.

  1. Ksenija

   Zeitgeist ima vise verzija. Na primjer, najnovija je skoro potpuno drugcija od prethodne, ali svaka ima sto da poruci. I, nema sta – tako stvari stoje. …

   Jedino, mislim da na kraju filma u poslednjoj verziji (jedan stari sijedi naucnik koji promovise tehnopolis) nije realno sto se govori da politicari i politika nisu potrebni drustvu i da tehnologija rjesava sve probleme. To me podsjetilo na tehnokratiju i zloupotrebe u totalitarnim sistemima. Cak, takva poruka na kraju filma podstakla me da razmislim o poruci cijelog filma.

   Naime, radi se o tzv. laznoj dilemi – ili cete imati svijet kakvog prikazuju na pocetku filma (sa vladarima svijeta i eksploatacijom) ili ovaj tehnopolis. Opasno satjerivanje u totalitarizam.

 2. donthappybeworry

  Ja bih rekao da je ekipa pozorišta (režiseri , vlasnici, blagajnici, direktori 🙂 ) ona koja ima novac da upravlja akterima na sceni.. Malobrojni su domaćeg porijekla a najveća moć ipak leži daleko od naših granica i bojim se da tek ponekim možemo nagađati identitet.. Suština je ono što je u tekstu sjajno potkrijepljeno argumentima.. Dok se mi zanosimo mogućnošću promjene ovih glumaca našeg tragikomičnog pozorišta, vlasnici iz pozadine kalkulišu kako da naprave novu predstavu (nazovimo je “Promjene” , “pad režima” , “Revolucija” svejedno je ) a da sistem pritom ostane nepromjenljiv.. Sistem moći, sistem divljačkog robovlasničkog kapitalizma, sistem ispiranja mozga konzumerističkoj generaciji “ljudi” i.t.d..

  btw. Aleksandre, uvjek se radujem tvojim tekstovima – zanimljiva analiza i sjajna muzika kao i obično..

 3. adisson

  Aleksandar Aleksić:

  “Postaje očigledno da će smjena generacije biti redovno stanje (…) o Crnoj Gori sa „zdravim jezgrom“ DPS-a kakvu namjeravaju graditi

  Evo prokomentarisao bih samo ovo iz teksta, jer se uglavnom slažem s svim ostalim ocjenama, a i možemo se složiti da je ovo sada najbitnije pitanje i trenutak u CG u zadnjih nekoliko godina.

  Ne vjerujem da se radi o istinskom traženju “zdravog jezgra Dps-a” koji bi omogućio smjenu generacija, već o tome da Miško, njegove Nvo i intelektualci zapravo odrađuju najobičniju odbranu Đukanovića pred Zapadom, bilo pričom o sukobljenim klanovima, bilo produkovanjem identitetskih polarizacija po ko zna koji put, bilo Milo jednako država… Na taj način se želi postići utisak o Milu kao faktoru stabilnosti u CG, i da će bez njega nastati haos, jer onda ide kao zaključak da jebi ga, nema tog zdravog jezgra, Crnogorci se pobiše sa Srbima, opozicija ne postoji i samim tim ne može zamjeniti Đukanovića, a ako i zamjeni onda će promijeniti ustav, itd…zaključak – ajde da ostavimo Đukanovića. I tu vidim da Miško igra dvostruku igru, jednu prema Zapadu kome plasira ovu predstavu, i drugu prema narodu, koga spinuje i manipuliše po uputstvima DB-a i režira predstavu. A istina je prosta i oni se plaše nje – nestankom Mila sa političke scene sistem diktature mafije se urušava sam od sebe, Dps- prestaje da postoji, DB se rasformira, i slično. Oni to dobro znaju, tako da je “Zdravo jezgro” čisto mazanje očiju i dimna zavjesa.

  Dakle, da ponovim po ko zna koji put – Miška, njegove intelektualce i Nvo-e ne vidim kao ti Aleksandre, kao treći korpus u CG koji obitava na mafijinom feudu profitirajući, već kao sastavni dio mafije. Probaj da ovo ugradiš u svoju teoriju, i viđećeš da popunjava rupe u ovoj tvojoj priči, i da objašnjava mnoge stvari, i viđećeš zbog čega si pogriješio nekoliko puta do sad kada si najavljivao ovu smjenu generacija.
  A što se tiče PzP-a i MANS-a (koje smatram jedinim relevantnim subjekima od ostalih, uprošćeno rečeno), mislim da su čisto instruirtani od strane Zapada da izigravaju opoziciju, što smatram pogubnim, ali bih ih smatrao vrlo relevantnim faktorima za eventualnu smjenu režima, jer se ponašaju po instrukcijama Zapada. Dakle, ako je Zapad odlučio da makne bagru, to je to, oni rade onda za naš račun i na našoj su strani (naša strana = antimafija). To ujedno i objašnjava one izlete Zarije Pejovića (kao želju PzP-a), i priče Aleksandra Kojičića kako Zapadni faktori sugerišu ostanak u parlamentu. Ja drugačije ne umjem objasniti toliki nesklad u samom vrhu PzP-a.

  Ako je drugačije, to jest ako postoje dokazi o njihovoj povezanosti sa mafijom, dakle, za vrijeme postojanja PzP-a i MANS-a, volio bih da ih prikažeš (kao što i jesi o povezanosti Miška i mafije), jer do sada nijedan dokaz nijesi iznio, što priznaćeš postavlja tvoju priču u neozbiljne okvire.
  Ako izneseš dokaze i potvrdiš svoju priču, bojim se da je stvar izuzetno zajebana…

   1. adisson

    Uh kako si me sad zajebo, bravo…
    A ja sam to izjavio…đe? U nekoj paralelnoj dimenziji možda samo tebi vidljivoj.. 😦
    Ne znam što izvodiš Aleksandre, očekivao sam neki suvisli odgovor na moj komentar, tako da dok se ne uozbiljiš… 🙂 … neću da komentarišem s tobom…

   2. Stvarno ne razumijem dokle više. Pa Medojević je radio i za Miodraga Perovića, kao što je radio i za vladu. Možda ti bude zanimljiv ovaj isječak iz maila koji je Medojević uputio 25. Septembra 2005. godine urednicima Vijesti u kome to potvrđuje, a sve se nekako poklapa sa periodom za koji Željko Ivanović tvrdi da su radili sa mafijom.

    Dakle, Medojević piše: “Ja nijesam prevario novinare Monitora, ni svoje partnere osnivace preduzeca “Daily Press“. Licno sam od strane jednog od utemeljivaca “Monitora” bio zamoljen i ovlascen da ispitam desavanja oko vlansicke tarnsformacije preduzeca “Montenegropublik” jer je taj najveci finansijer bio izuetno nezadovljan sa informacijama koje je dobijao o malverzacijama u toj firmi. Nakon nekoliko mojih razgovora i uvida u dio pravne i finansijske dokumnetacije, bio sam zaprepascen onim sto sam vidio. Ne zeleci da oko toga dizem javnu prasinu, svjesno sam sve precutao i pokojnog utemeljivaca “Monitora” neposredno obavjestio o svemu sto sam tamo vidio. Vidno iznerviran taj covjek mi je rako “Pi. Ma neka sve ide dodjavola, necemo praviti bruku oko toga”. Za ovo imam i pisanu dokumentaciju, a i zivog svedoka , drugog utemeljivaca “Monitora”.”

 4. ПравашЦГ

  Прво,хвала што сте објавили изјаву Ђукановића из ’91.г.
  Друго,честитам на двогодишње писању на блогу. Треће,наставите овако да пишете. Инспирације не недостаје,а Ваши и Перовићеви текстови могу да буду примјер како треба дјелати и и у којем правцу размишљати о политици и уопште друштвеним проблемима. Доста нам је ових ‘црногорских и независних’ медија који нам пласирају једну слику стварности,која је уствари лажна. Хвала Вам што пишете.
  Опозиционаре бих послао на глумачку Академију на Цетињу да мало усаврше глумачки посао. Добар дио њих су само глумци. Али,многоооо зарађују,за разлику од правих глумаца.
  Добро је покојни Вицковић рекао. Играју цуре око столова,постају пословна пратња за зна се какав вид забаве. Нико није демантовао наводе везане за Мугошину фотографију. Народ пристаје на овакво понашање и савија он шију,савија.Кладим се да ће Мугоша,уколико се кандидује сљедеће године,одбранити титулу градоначелника Главног града.
  Крива је и власт,али и већински женски менталитет(нек опросте даме које овој групи не припадају) којег привлачи моћ,новац,раскош. Излазе из луксузних аутомобила,’зараде’ за стан.Нека ме неко убиједи да није тако.Исплативије је бити проститутка него радити са ВСС. До такве ситуације је довела ова власт,а и сами гласачи гласајући за ЗЛО. Црногорци нека се не бусају у прса како су поштени и чедни. Пристали су на ово,нека гледају морални слом и посрнуће у сфери приватнога и друштвеног живота.Морални компас изгубљен.Тешко да ће га и наћи у трци да стигну ове ‘европске’и ‘свјетске’ стандарде,у трци за новцем.
  Све је лаж. Треба ли се уопште покушати ишта промијенити у цг друштву,а да не испаднеш смијешан?Оних најхрабријих,искрених,непоткупљивих више нема у форми организоване групе. Остаје да као појединци протестујемо,бунимо се на факултету,у медијима,било ђе. Но,питање је хоће ли то уродити плодом.

 5. Milospg

  prvo cestitka za dvije godine rada. postovi su zaista odlicni. jedno pitanje za tebe. mozes li mi objasniti zasto mislis da je medojevic covjek vlasti? ja znam da je medojevic pravio greske u koracima,ali ne mislim da je on covjek vlasti,mada je imao ponekad saradnju sa istom.

  1. Postovani Milose,

   Od osnivanja GZP pa prelaska u PZP do dana danasnjeg ni jedan jedini kvalitetan politicki potez nije uradjen a da se tom potezu ostalo dosljednim. Najznacajniji dokument koji su uradili jeste onaj predizborni kada su jasno definisali da DPS mora da ide u opozicije i da sa njim nema koalicije osim smjene. Tom prilikom sam se iskreno obradovao i pozdravio potez smatrajuci ga jedinim prirodnim u crnogorskoj politickoj mocvari. Danas smatram da se od toga odustalo i da potraga za “zdravim jezgrom” DPS predstavlja jasan signal da se zeli ocuvanje postojeceg sistema vrijednosti, ali sa umivenim novim igracima. Medojevic radi sve da prikrije ovaj redosljed stvari, ali stvarnost ga demantuje na svakoj krivini.

   U mnogim ranijim postovima sam objasnio svoj stav zbog cega smatram da je Medojevic rezimski projekat i zbog cega smatram je svaki njegov sukob sa okruzenjem M.Perovica simuliran. Naravano, volio bih da grijesim.

   Udbaske price koje Medojevic onako stidno provlaci po FB-u i svojim mladjanim pulenima koje trosi kao carape govori da je uz sve navedeno i politicki neupotrebljiv. Ozbiljni politicari tako nesto nikada ne bi ostavljali u svojoj zaostavstini. Ljudi koji na lokalnim nivoima predstavljaju pzp su posebna prica, odabrani kako bi se u eventualno ukazanoj politickoj potrebi lansirali novi dc-i itd.

   Takodje, i dalje vjerujem da Medojevic ima kapacitet da se otrgne od rezima i povuce pravi politicki potez koji bi bukvalno mogao da ga iskreno profilise kao pravog oozicionara, ali on to ne radi. Kada neko to ne zeli da uradi to govori da je ili marioneta ili bez politickog kapaciteta da ukapira politiku onako kako se kapira u zemljama u kojima slobodu tek treba osvojiti zato sto su institucije okupirane. U obije varijante politicka javnost ga mora pozivati na odgovornost jer time jedino profitira mafija.

 6. Milospg

  opet mi nisi konkretno naveo (izvini ako ranije nedje na tvojim postovima nisam procitao) koji su to potezi koji ti govore da je medojevic covjek vlasti. ovako ostaju moja i tvoja procjena,pa da vidimo sto ce vrijeme pokazati.

  pozdrav svakako.

 7. adisson

  Aleksandre, pošto si mi odgovorio na ono što nijesam ni pitao ni komentarisao u komentaru, moguće da nijesi shvatio što sam rekao, pa, pokušaću da uprostim moj gornji komentar na prostoproširene rečenice u naslovima, i pod rednim brojevima, mislim da će biti lakše za kapiranje.

  Dakle,

  1. Traženje “zdravog jezgra DPS” vs. Odbrana Đukanovića

  Ti tvrdiš da Miško, njegove Nvo i intelektualci traže oslonac u nekom dijelu Dps-a kako bi sačuvali sistem nepromijenjen kao i sebe u tom sistemu, i to baziraš na par izjava tih intelektualaca/novinara. Ja međutim tvrdim da se radi o najobičnijem blefu, i da zapravo odrađuju posao odbrane Đukanovića do zadnjega čojeka. Objasnio sam u gornjem komentu argumente za ovo. Takođe sam objasnio i koliko si puta dok si na ovoj tezi istrajavao – griješio u predviđanju smjene generacija, tako da si u ovom tekstu ipak oprezan i tvrdiš kako se to ne može sa sigurnošću predviđeti. Ne bih pominjao, ali ne mogu a da ne odolim :), da pomenem tvoje predviđanje kako će Miško ubrzo da zamijeni Medojevića sa Vanjom Ćalović…to bi čak moglo da ide u onu tvoju rubriku ‘Riječi’…

  2. Miško kao saradnik mafije vs. Miško kao dio mafije

  Uporno istrajavaš na ovoj tezi o saradnji s mafijom, iako znaš da se više puta pokazala kao netačna. Da li treba da te potsjećam kako si se zabezeknuo par puta kada nijesi pravilno protumačio suštinu političkih događaja? Imam puno pravo da te ovo pitam i preispitujem ovu tezu, jer ja jesam bio u pravu a ti nijesi. Treba li da navodim išta više od slučaja Milana Popovića đe se jasno kao dan vidi kako ti teza ne pije vodu. A pazi, ne radi se o sitnici, nego o vrlo okvirnoj i opštoj tezi kojom se pokriva mnogo toga, i ako pogriješiš u njoj, griješiš lančano u svemu i svačemu na CG polit. sceni.

  3. PzP i MANS rade za mafiju vs. Nema dokaza da PZP i MANS rade za mafiju

  Upitao sam te jasno i precizno da li imaš nekih dokaza o njihovoj povezanosti s mafijom, jer ih smatram eventualno relevantnim subjektima za saradnju na smjeni mafije, što sam takođe objasnio u prošlom komentu, da se sad ne ponavljam.
  Ovo je takođe povezano sa stavkom pod brojem jedan (đe se ti i Miško prijateljski susrijećete u mišljenjima), a u vezi tekstova Miška&co u kojima tvrde da ne postoji alternativa vlasti, i/ili kako će Crna Gora propast u bezdan identitetskih podjela ako vlast padne, ili doći u opasnost kao država. Ono što želim, bar ja, je da jasno i precizno uvidim koje su to snage na koje se može računati u procesu smjene vlasti uz saradnju Zapada.
  Do sad ni u jednom tekstu nijesi iznio dokaze protiv PzP-a od osnivanja do danas, a protiv MANS-a jesi jedanput kada si rekao da nijesu željeli da sarađuju sa LSCG-om, što opet može da znači da su tada imali natuknice od strane Zapada kao i PzP da fingiraju opoziciju i vrše pritiske na Đukanovića. Dakle, jasno i precizno – dokaze kao što imaš protiv Miška – nemaš protiv PzP-a i MANS-a, ja mislim. To što je Medojević radio u Agenciji sa privatizaciju odlično znaš da nije nikakav dokaz za PzP, jer mu to stoji u ličnoj biografiji. Vladina Gzp (tu se zaista slažem) takođe znaš da nije dokaz jer od aprila 2006 i onog čuvenog ispadanja DB-ovaca i prekida referendumske kampanje se stvar u temelju promijenila.

  Međutim, ako je suprotno, onda je stvarno loša situacija, i onda si u pravu da su jedini subjekti koji su protiv vlasti – bivši liberali, i još par intelektualaca i narod.
  Međutim, ako nijesi u pravu, onda svjesno ili nesvjesno radiš istu stvar koju i Miško – šalješ poruku da ne postoje uslovi da se skine Đukanović. Plus što ovakvim pričama širiš netačne priče u narodu i onemogućavaš saradnju eventualnih faktora na skidanju Đukanovića.

  4. Dodatno pitanje: da li smatraš NOVU releventnim subjektom za saradnju protiv vlasti, budući da si na stanovištu da je Dobrilo Dedejić koji danima pljuje protiv te partije, i radio je na rasturanju opozicije – good guy? Ovo pitam jer je po meni on najobičniji udbaš, pa me zanima otkud tvoje apsolutno povjerenje u to što priča taj čojek i kako to da je on tvoj favorit.

  5. Dodatno pitanje broj 2: koliko puta si od gašenja LS-a ili recimo od pokretanja tvog bloga pokušao da kontaktiraš eventualno sarađuješ sa bilo kim od opozicije u parlamentu, intelektualaca, i slično na antivladinim aktivnostima? Ovo pitam jer smatram na osnovu onoga do sad viđenoga da ti ne posjeduješ kapacitete za širu antivladinu saradnju, pomenuću samo slučajeve koje sam sam vidio kao tvoje katastrofalne poteze u tom smjeru, npr Ratko Knežević, Filip Kovačević, kolumnisti Vijesti koje si sve smjestio u isti koš, itd…

  Nadam se da si sad razumio osnovne teze i da će biti jednostavno za komentarisanje pod brojevima…

  1. Ajde adisoon nismo djeca, u postu imas toliko neistina da mi ne pada na pamet da ih komentarisem. Ova je prva: “Ne bih pominjao, ali ne mogu a da ne odolim 🙂 , da pomenem tvoje predviđanje kako će Miško ubrzo da zamijeni Medojevića sa Vanjom Ćalović…to bi čak moglo da ide u onu tvoju rubriku ‘Riječi’…

   Polemika o tvojim izmisljotinama je potpuno besmilena. Potreba da vrijedjas je ocigledna. Nije mi bas najjasnije sto te cini nervoznim u mom pisanju. Zato ti preporucujem samo opusteno. Ne slazemo se, nema nikakvih problema. Moje pisanje su lazi i neistine za tvoj pojam. Ja ni tu ne vidim nikakav problem.

   Medjutim, veoma bi me iznenadilo da prestanes da dolazis na moj blog.

   1. adisson

    Aleksandar Aleksić:

    “Ajde adisoon nismo djeca, u postu imas toliko neistina da mi ne pada na pamet da ih komentarisem. Ova je prva: “Ne bih pominjao, ali ne mogu a da ne odolim :), da pomenem tvoje predviđanje kako će Miško ubrzo da zamijeni Medojevića sa Vanjom Ćalović…to bi čak moglo da ide u onu tvoju rubriku ‘Riječi’…”

    ___
    Evo je ta “neistina”:

    Aleksandar Aleksić (November 14, 2008 at 12:47):

    “Miodrag Perović politička logistiku iz dana u dan mu se topi, tako da žrtvovanje Medojevića da jedan dan priča jedno, a drugi dan drugo govori o njogovom pristajanju da bude obična krpetina pred pragom Miodraga Perovića. Kad se Medojević potpuno potroši pojaviće se novi Medojević, koji će vjerovatno biti žena.”

    Pa sad kad smo razjasnili da ipak JESI ovo REKAO, zamoliću te ako već imaš volje da odgovaraš, da prokomentarišeš gornje teze.

    Vrlo je indikativno da ne želiš evo iz trećeg puta, da komentarišeš ni to što tvrdim da griješiš da Miško traži “zdravo jezgro” a ne da želi odbranu Đukanovića, i to da je Miško saradnik mafije, a ne dio mafije. Hmm…

    Aleksandar Aleksić:
    “Medjutim, veoma bi me iznenadilo da prestanes da dolazis na moj blog.”

    Ja sam uvijek maksimalno korektan sa argumentima, za razliku od tebe koji maksimalno izbjegavaš polemike koje ti ne idu u prilog (kao npr sada kada tri puta izbjegavaš odgovor). Istog sekunda kada kažeš da sam nepoželjan komentator na tvom blogu, iz bilo kog razloga ne zanima me, prestajem ga posjećivati. Ipak je ovo tvoj privatni blog i vjerovatno želiš da ga uređuješ kako tebi odgovara, da postovi budu kako treba, slike i widgeti koji ti se sviđaju, i komenta(to)ri koji ti odgovaraju. Tako da nemam se namjeru natezati s tobom na tvom blogu oko takvih gluposti.

   2. adisson

    Hm, Aleksandre, ja sam ti fino i pristojno citirao što si rekao, i time potvrdio ono što sam prethodno napisao.

    Četiri puta si izbjegao da odgovoriš na moje komentare o Mišku kao sastavnom dijelu mafije i o Mišku koji se upregao u odbranu Đukanovića, i to pod raznim izlikama, tako da ovo doživljavam kao čisto zajebavanje s tvoje strane u nedostatku argumenata.
    Čak sam ti i obilježio pod rednim brojevima radi lakšeg uočavanja teza… 🙂
    No naravno, tvoja volja da li ćeš polemisati s tim stavovima ili ćeš ih izbjegavati po svaku cijenu, kao što je i moja volja da to tvoje izbjegavanje protumačim ubuduće onako kako mislim da jeste.

    A ovo za Zariju ti neću reći jer si nekorektan u ovim komentarima, pa ha sad! Iźedi se od muke… 🙂

 8. m

  Evo sta Medojevic kaze danas na http://www.promjene.org,

  lici li na simuliranje?

  napisao Nebojsa Medojevic, август 22, 2009

  Svaka uspješna država svoj uspjeh duguje moralu nacije. Ako nacija uspije da se odupre iskušenjima , postići će razvoj. U suprotnom, uzivaće samo kratak period bogaćenja. Samo one nacije koje imaju vrijednosni sistem pogodan za donošenje odluka otpornih na iskušenja sposobne su za održiv i brz razvoj. Postoje dvije kategorije vrijednosti: suštinske i instrumentalizovane. Suštinske vrijednosti su one koje opstaju bez obzira da li donose korist ili traže žrtvu. Patriotizam, kao suštinska vrijednost, zahtjeva žrtvovanje i vrlo je nepovoljan kada je u pitanju lična korist. Nasuprot tome, vrijednost je instrumentalna kada je usvajamo samo zato sto nam donosi korist. Naši intelektualci, predvodjeni prof. Miškom Perovićem su odlucili da je pametno da spoje svoj patriotizam i ličnu korist. Ali, kao uvijek u životu, svaki kompromis traži neku žrtvu. Porodica Perović je odlučila da u cilju svog bogaćenja, žrtvuje moral i istinu i da svoju nespornu borbu za očuvanje identiteta crnogorske nacije, debelo naplati, zatvarajući oči pred nestajanjem osnovne susptance svake nacije i države- MORALA i ISTINE. Prihvatili su ćutke notornu istinu da je za obnovu crnogorske države viče učinio Brano Mićunović sa svojom vojskom, Fahro Radončić sa Reisom Cerićem iz BiH, narkodiler Naser Keljmendi iz Peći, nego sve prodidependističke institucije na čelu sa DANU, Maticom Crnogorskom, Monitorom, Viejstima, SDP,TV Montenom, CPC..Brano Micunović je na tom kantaru tegnuo mnogo više nego prof. Perović . Prof Perovic je kriv jer nije digao glas protiv Brana Micunovića. Kriv je što mu je u tom trenutku Brano bio bliži od Predraga Bulatovica.Kriv je što mu je mafija bila prihavtljivija od komišije, brata kuma koji misli da je Crnoj Gori bolje da bude sa Srbijom. Komšija koji misli drugačije o državnom statusu, nikada ne bi ubio prof. Perovića. Nijesam siguran da neko od proindepedističke mafije sjutra ne bi nasrnuo i na Perovića. Mafija u srcu države je najkraci put ka fasizmu. Slaveći nezavisnu Crnu Goru sa Branom Micunovićem, Mugošom i Djukanovićem je bio početak kraja te iste drzave. Sada su i Brano i Milo i Aco I Cane u istom košu sa prof Perovićem. Porodični kartel oko CKB je postao previše bogat poslujući sa mafijom i ovom vlašću, da bi sada nekome dijeli morlane lekcije. Milo je tu potuno u pravu. Platio sam za vašu podršku i sad ćutite. Sve je bilo u redu dok nije doslo vrijeme raspleta…sad neko treba da plati račun za orgijanje po Crnoj Gori..Mnogo je leseva i mnogo prljavog novca da bi se svi izvukli..I naravno , pacovi prvi napustaju brod koji tone…Ali kapetan nije spreman da sam potone…Mafija uzvraća udarac..Prvo po svojim placenicima…I borcima za nezavisnost…bez demokratije, ali sa milionima na racunima…

  1. Sve ovo što je Medojević napisao samo potvrđuje ono što LSCG govori godinama. Htio on to ili ne, sve dolazi na poziciju LSCG-a, jer je to jedina pozicija beskompromisne borbe za slobodu u Crnoj Gori. Danas sam pročitao da je i, godinama najbliži Medojevićev saradnik, Batrićević saopštio da je Medojević rušio LSCG. I u ovom komentaru ga ruši, stavljajući DANU, Maticu, Monitor, Vijesti, SDP, TV Montenu, ispred LSCG-a. A rušenje LSCG je bilo u interesu vlasti jer je LSCG u zvaničnom dokumentu DPS-a obilježen kao jedni neprijatelj države i naroda u Crnoj Gori. Sjetite se samo priče generala Grahovca o načinima na koje je UDBA rušila LSCG.

   Tih ljudi je sve više i građanima postaje jasno da je LSCG jedino napuštanjem parlamenta uspio da sačuva nadu da jednog dana Crna Gora može ponovo da se podigne na noge i krene u osvajanje slobode. Ove današnje Medojevićeve riječi jesu žestoke, samo na ovim stranicama već dvije pune godine dana pišem upravo o ulozi Miodraga Perovića i njegovoj saradnji sa mafijom koju je Željko Ivanović čak i javno priznao. Tako da sve što je napisao u tom kontekstu potpisujem odmah.

   Ali njegove riječi su potpuno prazne, ako iza njih ne stoji akcija. Što ima Crna Gora od njegovih riječi – NIŠTA. Kao što sam i napisao u tekstu, oštre riječi ništa ne mijenjaju, izlazak opozicije iz parlamenta mijenja sve!

  2. Neon

   Medojević je zaslužio čestitike za ovaj komentar. Saopštio je u njemu mnogo bitnih činjenica. I činjenica je da je Medo i PzP platio ceh podrške čovjeka kojeg vi ovdje oslovljate kao Profiter i njemu odanih. Dugo je i opsežno bilo kidanje PzP-a i Nebojše Medojevića zbog partnerstva sa pomenutima, prije svega sa nekoliko “snajperskih” srpskih pozicija. Ta je podrška veoma uticala i na raspad Srpske liste. Jer Mandiću nije moglo da se oprpsto savezništvo, makar i indirektno, sa finansijerima CKL-a.

   1. adisson

    Juče je u 15:43, osim Zarije Pejovića od prije neki dan, i Medojević pozvao na izlazak na ulice!! Nešto pozitivno se dešava…

 9. Neon

  Ne znam koliko je Medojević bio zglajznuo u savezništvu sa elementima režima, ali činjenica je da se danas na Fejsbuku javno odrekao đavola, i to ga čini boljim čovjekom nego što je bio juče.

   1. Neon

    Mislim da treba da mu odamo priznanje na ovoj poruci:

    “Naši intelektualci, predvodjeni prof. Miškom Perovićem su odlucili da je pametno da spoje svoj patriotizam i ličnu korist. Ali, kao uvijek u životu, svaki kompromis traži neku žrtvu. Porodica Perović je odlučila da u cilju svog bogaćenja, žrtvuje moral i istinu i da svoju nespornu borbu za očuvanje identiteta crnogorske nacije, debelo naplati, zatvarajući oči pred nestajanjem osnovne susptance svake nacije i države- MORALA i ISTINE. Prihvatili su ćutke notornu istinu da je za obnovu crnogorske države viče učinio Brano Mićunović sa svojom vojskom, Fahro Radončić sa Reisom Cerićem iz BiH, narkodiler Naser Keljmendi iz Peći, nego sve prodidependističke institucije na čelu sa DANU, Maticom Crnogorskom, Monitorom, Viejstima, SDP,TV Montenom, CPC..Brano Micunović je na tom kantaru tegnuo mnogo više nego prof. Perović . Prof Perovic je kriv jer nije digao glas protiv Brana Micunovića.”

    Aleksandre, slične poruke sam čitao na vašem blogu. U tom kontekstu vam je Medojević, indirektno, odao izuzetno priznanje. Ako me pitate da li mu treba vjerovati da se odrekao đavola, mislim da jednog definitvno jeste. A težina rafala koji je ispalio govori da jeste i onog drugog.

    Iz moje perspektive ova “katarza” ga stavlja u poziciju u kojoj je i Ratko Knežević a koju bih definisao sintagmom “svjedok pokajnik”.

    Ne dijelite ovo mišljenje sa mnom?

   2. U tom kontekstu vam je Medojević, indirektno, odao izuzetno priznanje.

    Bitno je da je konačno rekao istinu o Miodragu Peroviću. Ove njegove riječi valja zapamtiti, trebaće nam.

    Ako me pitate da li mu treba vjerovati da se odrekao đavola, mislim da jednog definitvno jeste. A težina rafala koji je ispalio govori da jeste i onog drugog.

    Volio bih da je tako, ali ove riječi mora pratiti konkretan politički potez. Bez konkretnog poteza smatraću da je sve prazna marketinška priča. Ako svake sedmice istaknuti članovi PZP imaju na stotine redova slobodnog prostora u medijima kojima vlada, kako reče Medojević, “porodični kartel oko CKB” onda nešto očigledno nije u redu. Toliko konkretnog političkog marketinga i promocije kojim Medojević svakog dana dolazi do čitalaca Vijesti, nije logično da neko daje šefu političke partije koji ovako govori o osnivaču i vlasniku. Odnosno, nije logično da daje, osim ukoliko nema interes za tako nešto. Interes Vijesti može biti opravdan ako se sukob ponovo simulira, što im ne bi bilo prvi put. Još nešto, najskuplji marketing u štampanim medijima je politički marketing. Svuda. Osteje nam da pratimo što donose naredni dani.

   3. Slažem se sa Vama da je situacija oko Profitera destabilizovana. Odlično ste opisali atmosferu.

    Međutim, nije mnogo potrebno da se sve ponovo dovede u red. To su jeftini projekti za one koji žele stabilnu situaciju na terenu. Jedino ukoliko im ne prihvali keša, pa se odluče da plate dozvolom za šverc. Crna Gora je mali prostor sa malim brojem korisnika.

   4. Neon

    Poslednjih dana se pokazuje da ipak nije lako sve dovesti u red. Jer, teško je sada potkupiti one koji nisu potrčali za Đavoljevim darovima dvije decenije, a uporedo držati na okupu sve one koji jesu a za koje već dugo nema ili je ostalo suviše malo bakšiša. Bitno je samo da se ovi prvi ne posvađaju između sebe (na čemu se temeljno radi), i da se ne dozvoli onima koji su ostali bez bakšiša da diriguju strategiju, pa čak ni da budu u krugu (jer te vodi samo ideja o “velikom bakšišu”).

   5. Vrlo zanimljiva današnja izjava Slavka Perovića, i moja puna podrška ovakvom pristupu aktuelnoj politici. Smatram da se radi o velikom preokretu.

    – – –

    Slavko Perović, September 7, 2009 at 15:20:

    Da ponovim ono što se zna kao moj politički stav:

    Crnom Gorom vlada Mafija (bio sam prvi koji je to javno rekao u parlamentu još daleke 1992.);
    Mafija krade, manipuliše ili projektuje sve izbore u Crnoj Gori;
    Slobodni izbori u Crnoj Gori nijesu mogući;
    Većina građana koji uredno i redovno (pro)daju glas DPS-u ili mu služe, samo produžavaju očajno stanje stvari i to rade iz koristoljubivih pobuda;
    Ukupni rezultat politike DPS, bilo jedinstvenog iz prve ili “pocijepanog” iz druge polovine devedesetih pa do danas, ne zaslužuje komentar, nego prezir i to s visoka;

    Dosljedno navedenom Slavko Perović je:

    a) za bojkot svih izbora na svim nivoima pa i predstojećih lokalnih cetinjskih;

    b) za bojkot lokalnih parlamenata i crnogorskog parlamenta;

    I još nešto: prošla su odavno vremena kada sam mogao pomisliti da me je neko nečim u Crnoj Gori bilo kad zadužio. Sa ove vremenske distance mirno kažem da Slavka Perovića niko ničim u Crnoj Gori nije zadužio. Slavko Perović zna da je zajedno sa LSCG ogromno dao Crnoj Gori, dakle zadužio otečestvo i srećan je zbog toga. Slavko Perović misli da je to ogromno blago njegovog i LSCG davanja Crnoj Gori, a blago jeste, (o tome govorim kao objektivnoj datosti, a ne hvalisanja radi, nijesam ja od tamo) izmanipulisano i okrenuto na Slavkov užas ne samo protiv Slavka, nego najvitalnijih interesa Crne Gore. DPS razara Crnu Goru i Cetinje. Učestvovanje na njihovim izborima, na bilo kom nivou, po mojem mišljenju, daje legitimitet njihovom nečuvenom postupanju.

    – – –

    Najinteresantniji mi je dio:

    “Slavko Perović je (…) za bojkot svih izbora na svim nivoima pa i predstojećih lokalnih cetinjskih”

    Pošto je ovo prvi put od gašenja Lscg 2005. da Slavko ide na bojkot a ne
    apstinenciju izbora, najiskrenije pozdravljam ovaj potez njegove podrške bojkotu.

    Pošto apstinencija podrazumijeva pasivan odnos nepristajanja, ovo prelaženja na proaktivnu i organizovanu politiku makar i putam javne podrške na, recimo, predstojećim cetinjskim izborima čije sam bojkotovanje prvi predložio na netu i uopšte, me vrlo raduje, i smatram ga kao uviđanje sopstvene pogrešne politike i sprovođenje ispravne. Jes da čojek mora da se opuči dok dokaže da je nešto bolji pristup, i da apstinencija (koja je najgore rešanje) nije isto što i bojkotovanje (koje je najbolje rešenje), ali vjerujem da je ovo pravi put kojim treba da se ide.
    Dakle – bojkot, i samo bojkot.

    Još nešto, primjećujem da dosta ljudi počinje sa parolama u vezi predstojećih cetinjskih izbora sa sloganima “Bojkot nego što. Smatram ovo kao vrlo pogrešno, i da se onda u principu u ovom konkretnom slučaju i ne radi o bojkotu ako se ide samo na jednu ciljnu grupu, tj. bivše glasače Liberala, jer oni i tako i tako ne izlaze na izbore, i ništa se ne može postići, i bojkot pada u vodu. Sve ovo znači da pod tom parolom – bojkot i nije bojkot ako se unaprijed zna da neće uspjeti.

    Smatram da treba ponuditi, makar i neformalno, što širu platformu koja bi privukla ljude svih opredjeljenja, pa i u slučaju slogana koji nijesu mala stvar. Dakle, “napad” na sve ciljne grupe, a ne samo Liberale.
    Neka prava parola bi možda bila “Ajmo svi Cetinjani na bojkot mafijinih izbora” ili tako nešto slično, dakle, koja se obraća svim Cetinjanima.

   6. adisson

    Nova FB grupa u vezi bojkota lokalnih cetinjskih izbora, ko želi da se učlani:

    http://www.facebook.com/group.php?gid=134084737302

    Opis grupe:
    ——
    “Cetinje – BOJKOT!!

    Ove jeseni Cetinje očekuju lokalni izbori, i na tim izborima nema što da se traži jer se rezultati znaju unaprijed – DPS POBJEĐUJE! Izbori su unaprijed pokradeni, kupljeni, izgubljeni…
    Jedini mogući odgovor je BOJKOT, čime vlast gubi legitimitet. Time mafija gubi ali Cetinjani dobijaju. I Crna Gora dobija.
    Da li će Cetinjani izaći na izbore i glasati?
    Da li će Cetinjani time dati legitimitet mafiji koja drži i Cetinje i Crnu Goru u kobnom zagrljaju već 20 godina?

    Ili će Cetinjani reći NE! crnogorskoj mafijaškoj diktaturi.
    Ili će smjestiit crnogorsku diktaturu tamo đe joj je mjesto – u položaj nelegitimne vlasti, u položaj onih koji vladju Cetinjem uprkos volji Cetinjana, i Crnom Gorom uprkos volji građana Crne Gore.
    Cetinjani moraju ogromnom većinom reći DOSTA! diktaturi koja oburdava Cetinje već 2 decenije i odbiti da izađu na izbore koji su namješteni.

    Cetinjani moraju biti zagledani u Lovćen, i reći:

    BOJKOT!!

    Cetinjani ne smiju biti sluge crnogorske mafije, ne smiju biti špijuni režima, ne smiju prodavati svoj glas za šaku eura, Cetinjani moraju ponosno hodati ulicama Doline bogova, a ne Doline siromaštva, jada i bijede.
    I ne samo to, CIJELA CRNA GORA mora stati uz Cetinje, i pomoći da se vlast oburda kao nelegitimna. Od Cetinja sve počinje!

    Ove jeseni, cijela Crna Gora MORA biti uz CETINJE koje BOJKOTUJE!

    Crna Goro, poručimo svima, ove 2009 – Cetinje, BOJKOT!!”

    —–
    Link grupe:http://www.facebook.com/group.php?gid=134084737302

 10. Neon

  Ukoliko “piramidu” na čelu koje stoji čovjek kojeg zovete Profiter doživljavate kao dobro ustrojenu, sa jasnim rasporedom uloga, moći i zajedničkim ciljevima i misijom, griještie. Riječ je o običnoj hordi u kojoj se zvijeri drže na okupu vjerujući da tako čuvaju sebi, ali samo SEBI leđa. Onog časa kada je neka zvijer nezadovoljna statusom i sigurnošću koju joj pruža čopor, ona bježi tamo gdje pricijeni da joj je bolje. U ovoj situaciji zvijeri su svjesne da im saputnici u hordi slabo čuvaju leđa i mržnja između članova je ogromna. Mržnja je velika i zbog nezadovoljstva pojedinaca podjelom plijena. Zato su u tom čoporu mogući svakojaki odrazi nelojalnosti i napadi s leđa. Vrlo vjerovatno to neko novcem pokriva izvana.

  Slična je atmosfera i kod Velikog Gazde. Uopšte, ambijent u Neovisnoj je takav da, ako ga posmatrate sa distance, podsjeća na veliko okupljanje gladnih kojota i hijena oko pojila na kojem ima sve manje vode. Svi reže jedni na druge i u vazduhu se osjeća miris opšte koljačine. Masakr se odlaže samo zbog toga što zvijerkama instikt još uvijek šalje signal da će iz tog opšteg meteža malo ko izvući čitavu glavu.

  1. Brano Koćalo

   RE: Neon

   Odlična metafora za kojote! Što se tiče plijena (vode), izdržljivost tih kojota je ravna kamilama. A ipak su pravi kojoti Te životinje, kao pastva u ljudskom obliku, preživljavaju na različite načine. Što uz pojilo, što uz crkvu (ovu ili onu), što uz istoriju, što uz slijepu odanost moći, pa ma kakva ona bila… To su crnogorska magnetna polja. Bila i ostala, na žalost. Bila ona Neovisna, Nezavisna ili Anektirana…

 11. adisson

  Aleksandre, pa ne mora tu ništa biti čudno, uglavnom Vijesti tako nešto objavljuju pod uticajem Zapada, a ne po sopstvenoj volji. Isto je i sa intervjuom sa Ratkom Kneževićem. Mislim da ne shvataš tu činjenicu o Mišku kao svojevrsnom ‘double agentu’, oko koje sam htio da diskutujemo a što si odbio, pa ulaziš u ova “neobjašnjiva” politička ponašanja.
  Moraš shvatiti da niko nije na svijetu sveznajući, pa ni ti, i iako imaš većinu ispravnih pogleda na CG stvarnost poneđe i griješiš, a mislim da je najjednostavnije doći do tačnog gledišta kroz iskrenu razmjenu komentara. I tu ne bi trebalo da ima mjesta tome da istrajavaš da moraš biti u svemu u pravu jer je to apsolutno nemoguće i postižeš kontraefekat.

  @Neon, nemaš pojma koliko nijesi u pravu sa tom izjavom o haotičnom čoporu i hijenama gladnim plijena i slično. Nema tu ni h od haosa. Našao sam na netu jednu izvornu izjavu poznatog DB-ovca koji otvoreno priča o mehanizmima kako djeluje DB u Crnoj Gori, i đe opisuje kako je to zastrašujuće precizan mehanizam, nevjerovatno monstruozno i planirano do samih detalja svaki i najmanji korak svakog činioca u cijeloj društvenoj mreži koju DB kontroliše, ništa nije prepušteno slučaju, i ne postoje iznenađenja.

  Jedini način za borbu protiv takvih subjekata na netu je putem jednostavnog metoda polemike istina-laž, koju ne mogu d aprobiju bez neke velike antipropagande.

  A viđeću kad odvojim par sati slobodno i da nađem tačno o kome se radi, jer je ova osoba to pisala pod nikom, i maltene i ne krije da je cyber DB-ovac jer je provaljena, a inače se radi o osobi vrlo involviranoj u jednom periodu u pojedina krupna ekonomska zbivanja u Crnoj Gori.
  Vrlo zanimljivo u svakom slučaju.

  1. adisson

   A banovao si me, Aleksandre, vidim komentare si mi stavio na moderiranje? Zahvaljujem najljepše na dosadašnjoj mogućnosti da komentarišem na tvom blogu, i što si pokazao da sam ti nepoželjan. Neću ga više pośećivat.

   1. adisson

    Hm, zaista moja greška, pogrešno upisana adresa.

    A pošto ti nijesam dao dozvolu da javno objaviš moj email, izbriši ga iz svog komentara. Radi se o mojoj privatnoj stvari i ne dozvoljavam da ga objaviš.

    Ovo što kažeš da ‘kao po običaju govorim neistinu’ izmišljaš, i moje je mišljenje da skrećeš temu sa toga da konstantno ne želiš da odgovoriš na komentare u vezi tvog teksta.

    Upitaću te po peti put – zašto ne odgovoriš na moje tvrdnje da:
    -uporno pogrešno slikaš Miška Perovića kao saradnika mafije koji se tu i tamo bori za šaku dolara, a ne kao uigranog mafijinog igrača koji sa filigranskom preciznošću vuče poteze za mafiju, a istovremeno radi u medijima što mu Zapad kaže, a to je u zadnje vrijeme – napadi na Đukanovića?
    -uporno pogrešno tvrdiš da Miško traži “zdravo jezgro” u Dps-u, a zapravo se radi o najobičnijoj farsi, koja uz onu o navodnom postojanju klanova u CG, i onu o identitetskim podjelama koja se naročito zahuktala od izjava Ratka Kneževića, o Milu kao faktoru stabilnosti Crne Gore, i slično – predstavlja samo paravan za najobičniju odbranu Mila Đukanoviča do posljednjeg čojeka u antiratnoprofiterskom taboru?

    Zahvaljujem na ljubaznosti ako se smiluješ da odgovoriš…

  2. Neon

   Adisson, sa zakašnjenjem vidjeh ovu vašu repliku na moj komentar pa tek sad odgovaram (izvinjavam se).

   Ne sumnjam u zastrašujuću preciznost mehanizma DB-a. Ali ima lijeka i toj boljci. Savjetujem dva eliksira:

   1. Za razliku od onog pravog, u ovom virtuelnom “net svijetu” valja se samo držati linije: “Ne obraćaj pažnju ko priča, već šta ti govori”. Vjerujem da je ta koncentracija dovoljna za raspoznavanje znakova koji pokazuju put u slobodu.

   2. Na javnoj sceni stvari stoje drugačije i tu treba biti na strani onih koji su najveće žrtve Udbe.
   Udba ne može da funkcioniše besprekorno precizno iz prostog razloga što na njenoj strani nikada nisu veliki stradalnici jer je interes jedina energija koju posjeduje svaka tajna policija i svaka mafija.
   Ljudi koji se bez interesa bore za istinu (makar i njihova istina bila zabluda nekom drugom) jedina su nada. Prepoznajte stradalnike oko sebe, prepoznajte “neprofitne” – samo takvi su nada da slobode može biti. Zato što će za Sistem i njihovo stradanje i njihova pobjeda biti poraz.

 12. Poštovani,
  prije svega iskren pozdrav, i čestitke vlasniku bloga na njegovom, a i našem(jer šta je blog bez čitalaca) malom jubileju.Iako ga pratim već neko vrijeme nijesam htio ulaziti u komentare, osim sada kada sam direktno i indirektno spomenut.
  Direktno me je pomenuo gospodin pod nickom Adisson,sa čijim se mnogim stavovima i razmišljanjima u potpunosti slažem,ali ne i sa ovim, u pasusu svog komentara, koji citiram:* i priče Aleksandra Kojičića kako Zapadni faktori sugerišu ostanak u parlamentu.*
  Moram odgovoriti kontra pitanjem- Kada i gdje sam to rekao?
  Lično Vam mogu garantovati- nikad i nigdje.Lično ni sa kakvim * Zapadnim* ili ti bilo kakvim drugim faktorima nijesam, nemam namjeru i zbilja me ne interesuje da budem u bilo kakvim kontaktima te vrste koju Vi insinuirate.
  Osjetio sam se prozvanim i od strane gospodina Aleksića u komentaru-odgovoru gospodinu pod nickom Milos:*Ljudi koji na lokalnim nivoima predstavljaju pzp su posebna prica, odabrani kako bi se u eventualno ukazanoj politickoj potrebi lansirali novi dc-i itd.*.
  Budući da vjerovatno znate da sam ja jedan od ljudi koji predstavljaju PzP na lokalnom nivou, ovakva direktna tvrdnja zahtijeva reakciju-Otkuda Vam te sumanute ideje-makar u mom slučaju? Otkuda ta nebulozna predpostavka da je neko odabran, od nekoga, nedje, nekad za nešto?!Nema poštenih, čistih, moralnih, etičnih, normalnih?!
  Mislite li da su svi na prodaju?! Ja nisam i nikada neću biti.Jer mi izmedju ostalog ne da genetika- tri godine Golog otoka jednog, tri godine talijanske robije drugog djeda, godina i po kažnjeničke kasarne i različiti progoni oca, problemi i raznorazne prijetnje, ucjene i upozorenja meni, a uza sve to svima nama raznorazne ponude.I sve to zbog opozicionarstva tada i sada vladajućim sistemima.I za 50 godina ih ne prihvatismo.A VI sebi bez ikakvih informacija o nekome dajete za pravo da govorite ovakve strahotne kvalifikacije?!
  Da li Vi stvarno vjerujete u te stvari? Da li Vi stvarno vjerujete da DB ide od kuće do kuće i vrbuje gradjane Crne Gore, da oni vjeruju Pobjedi i RTVCG, IN Televiziji, Radiju CG, Živim istinama?! Da se plaše DRPS aktivista, činovnika i ostale ološi?!

  Ne, naravno da ne.Oni se samo plaše bilo kakvog problema u svom, koliko god jadan bio, konformizmu.I to nije od juče.
  Da Vam ilustrujem.
  Jer znate onu anegdotu kad u mehani na Cetinju dični Crnogorac, nedje 1900 priča svašta za austrougarskog cara, ondosno Ćesara, a onda za par godina treba da ide u neku delegaciju u Poljsku, a on veli:
  Idemo preko Italije, Francuske, i dalje, pa za Poljsku!
  A vele mu :A što tako naokolo? Što ne preko Austrougarske?
  On veli:Svašta pričah prije neku godinu za Ćesara, pa da nije čuo i zlopamtio mi to!*
  I vele mu: Dobro si! I mi smo ponešto pričali, pa bi najsigurnije bilo da preko Engleske idemo mi za Poljsku, da ni se Ćesar ne potkopa!*
  Što se tiče mnogih Vaših komentara u vezi PzP-a, ne bih ulazio u to, iako smatram da su umnogome pogrešni, pretjerani, neutemeljeni..no to je Vaš stav.
  I da završim , još samo kratko, Vama i mnogim Vašim čitaocima, bih napomenu
  NEMA TEORIJA ZAVJERE.
  Ima samo
  TEORIJE NAMJERE.

  1. Osjetio sam se prozvanim i od strane gospodina Aleksića u komentaru-odgovoru gospodinu pod nickom Milos:*Ljudi koji na lokalnim nivoima predstavljaju pzp su posebna prica, odabrani kako bi se u eventualno ukazanoj politickoj potrebi lansirali novi dc-i itd.*.

   Gospodine Kojičiću, kao što i Vi i ja znamo napuštanje broda zvanog PZP kada je formiran DC desilo se upravo po modelu o kome sam govorio. Na žalost poznat taster proces u Crnoj Gori, nerijetko bolan, posebno ako je čovjek svoju najiskreniju vjeru u dobro uložio u pokret. Žao mi je ukoliko ste se lično Vi prepoznali u mom komentaru. Na Vas nisam mislio. Ostatak priče koji temeljite na pretpostavci da se gore navedeno odnosilo na Vas ne bih komentarisao.

   Naravno, žao mi je zbog događaja koji su zadesili Vašu porodicu, ali ipak su to lične stvari, a ja bih volio da rasprave vodimo na nivou načela, posebno zbog toga što ni jedan čovjek ne bira svoju porodicu.

   Vaše neslaganje sa mojim stavovima vezano za PZP u potpunosti razumijem. Vjerujte mi na riječ, volio bih da je sve što sam napisao o PZP neistina.

   Siguran sam da u PZP postoji veliki broj časnih i poštenih ljudi koji iskreno želi promjene jer je to prirodno stanje stvari, posebno među mladim ljudima. Kako god danas stvari stojale i izgledale, siguran sam da se svi ti ljudi jednog dana moraju naći na istom putu, u istom frontu, sa istim ciljem. Otpor koji će se pružati stvaranju ovakve situacije biće ogroman. LSCG je živi dokaz, i to je prosto pravilo u sistemima sličnom našem.

   Znam da je to teško vidjeti odmah, znam da mnoge stvari ljudima bivaju predstavljene na ovaj ili onaj način, ali vrijeme je majstorsko rešeto. Zapitajte se samo što je sve trebalo da se desi u glavi Vašeg predsjednika pa da ispriča golu istinu o Miodragu Peroviću. To je veliki korak u odnosu na 1997-u, kada je LSCG to isto saopštavao. Ali nikad nije kasno. Nadajmo se da će Medojević jednog dana shvatiti ono što ste Vi saopštili: “Treba ignorisati postojeću strukturu vlasti, budući da je ona praktično nelegitimna, jer svoje trajanje crpi iz nedemokratskih zloupotreba na sve načine i na svim nivoima”. I taj njegov korak trebalo ni pozdraviti.

   Još jednom hvala na javljanju,

   Aleksandar Aleksić

   1. Господине Алексићу, (можда и извнјенја због формализма, али се ипак не познајемо лично, а и ја сам овдје тек гост),
    Што се првог пасуса тиче, драго ми је ако је тако, али тај дојам сам стекао, јер прилично увјерен сам да од *локалних функционера* или **лидера**( у недостатку неких других ријечи користим ове, надам се да нико неће погрешно схватити, да се ради о било каквом само-спинованју или егоцентизму) не знате нјих пуно.
    Што се тиче расцјепа- да сте били тамо вјерујем доживјели бисте- деја вуу.
    што се породице тиче-Мени није жао, јер се преживјело све то, и из тога изашло као јачи и морално супериорнији, уз непојмлјиве муке, али ипак…И то су моја начела, полазна тачка са које крећем, јер су ми усадјена, а случајно су универзална.
    Будући да пратите изјаве и коментаре ПЗП-а, до сада сте примијетили неке које кореспондирају са изјавама из мог интервјуа….
    О стварима које далје наводите , шта Вам могу рећи, а да не удјем у неки клише-било је грешака,ко ради тај и гријеши, погрешне процјене и све у том фазону…
    Али ја то не радим.И кажем -Када се не напредује- Назадује се.
    До сада се много кардинално назадовало, што казују и изборни резултати, али ће се , макар се залажем и здушно радим на томе, сада напредовати, до надам се коначног цилја за који и Ви радите толике године.

  2. adisson

   Aleksandar Kojčić:

   “…Adisson(…)u pasusu svog komentara, citiram:* i priče Aleksandra Kojičića kako Zapadni faktori sugerišu ostanak u parlamentu.*
   Moram odgovoriti kontra pitanjem- Kada i gdje sam to rekao?
   Lično Vam mogu garantovati- nikad i nigdje.Lično ni sa kakvim * Zapadnim* ili ti bilo kakvim drugim faktorima nijesam, nemam namjeru i zbilja me ne interesuje da budem u bilo kakvim kontaktima te vrste koju Vi insinuirate.”

   – – –
   Kojičiću, prisustvo u parlamentu se zasniva na legalnosti i legitimnosti izbora. Ukoliko ti strani faktori u svakom susretu sugerišu da je sve proteklo u najboljem redu, onda su stvari proste kao pasulj za uviđeti da ti sugerišu da boraviš u parlamentu.

   A ti si to i potvrdio:

   Kada? – 1. aprila 2009. (je li moguće da si se šalio jer je bio prvi april? :))

   Đe? – Na svom blogu, Kojičiću.

   Na pitanje:
   “Zašto PzP daje legitimitet izborima, kao i buducoj vladi? Oni nemaju legitimitet za svoje poslaničke mandate”

   ti odgovaraš:

   A.Kojičić:
   “10000 puta smo rekli da se u izborima koriste sva nedozvoljena srdstva- i ništa.
   Niži evropski činovnici koji ovuda vršljaju svi su obaviješteni o stanju i problemima-i ništa.
   Misliš da evropske bezbjedonosne službe ne znaju šta se ovdje radi – i ništa.”

   Na dodatno pitanje:

   “Pa zašto onda PzP nije osporila validnost izbora i legitimitet buduće vlade?”

   ti odgovaraš:

   A.Kojičić:
   “receno je i u izbornoj noći i o pritiscima i zloupotrebi drzavne imovine i institucija , i o davanju drzavljanstva i glasackog prava i o svemu.Sve je to preneseno i zvanicnicima Oebsa,Odhr, posmatrackim misijama raznoraznim – i nista.
   Jedini je komentar – pa dobro to se desava u tranzicionim zemljama, ali nista strasno, sto moze ugroziti legitimitet izbora.”

   Mislim da je više nego jasno da si rekao da ste imali kontakte sa zapadnim zvaničnicima, i da su svi do jednoga rekli kako je sve bilo u redu, i da su izbori legitimni. Iz toga je više nego jasno Zapad očekuje kao normalno političko ponašanje prisustvo u parlamentu.

   1. Gosp. Adisson- Били бисте савршен ПР.Ово сте тако сјајно иѕмиксали и извукли из контекста да сам се и лично замислио шта сам то изјавио.Али…
    Као што сте и навели у мом цитату, рекао сам да они представници западних институција и држава, који су овдје не реагују на то.
    А они по мом дубоком убједјенју и нису никакви фактори, само чиновници, послати да одраде-оталјају посао који су им задали, те их, лично,у највећма избјегавам због нјихова лицемјерства.
    Да ли они сматрају да је овдје све у реду?
    Знам, да они савршено добро знају да овдје скоро ништа није у реду, али им из нјима знаних разлога , једноставно тако одговара.

   2. adisson

    Kojičiću, nudiši mi ti to kakvo mjesto PR-a u PzP?, Neka đaole… 🙂
    Šalim se. Evo zaista želim biti maksimalno korektan, i da ne tumačim pogrešno ono što si rekao. Ako kažeš da nijesi rekao da su vam Zapadnjaci sugerisali ostanak u parlamentu – onda i nijesi, nema problema. Pogrešno sam protumačio.

    Imam samo jedno pitanje za tebe:

    Da su vam stranci uvažili sve ove primjedbe i rekli da ste u pravu, tj da se slažu da se izbori pokradaju i da je vlast nelegitimna, i da nema uporišta u narodu, i da…dakle, da li biste onda ušli u parlament?

 13. Ratko Knezevic

  Sasa, dok Ti istjeras svoje kaprice prodjose vozovi u Crnoj Gori. Nije Crnoj Gori i njenoj demokratskoj, mogucoj perspektivi, Misko Perovic, Milka Tadic i Zeljko Ivanovic neprijatelj(i).Ne zamjenjuj teze za racun Djukanovica, cak i nehotice, a u ime propustenih sansi LSCG, 2001. godine. Znas i sam da ste imali i objektivnih gresaka, nesigurnosti,
  straha. Nikada necu zaboraviti razgovor koji je gospodja Vesna Perovic imala u Zagrebu sa pokojnim Pukanicem i Sinom Karli, tada, 2001. Isijavala je nepoznavanje medjunarodne scene i njenih uticaja, i konfuziju. Prepali ste se vlasti, nemojmo se vise folirati. Kao sto i sada pogresno (ne znam da li i iskreno) citate stvarnost. Pripadam onima koji bi takodje imali razloga da nesto “spocitavaju” mnogima iz tih vremena. Ali, nekako sam skloniji tome da treba “ispravljati krive Drine” buducnosti, a ne , bar ne sada, proslosti. Bez ujedinjenog i jedinstvenog fronta svih kojima je na srcu i dusi jedno bolje, demokratsko drustvo u Crnoj Gori nema promjene sadasnjeg rezima. A kada, i ako se sadasnji rezim promijeni, na prvim pravim i nepokradenim izborima u Crnoj Gori svi ce imati prilike da izloze svoj program, pa i ti, pa i LSCG. Zar to nije ono cemu ste, makar javno, tezili? Zar to nije najbolje izlaz iz ove crnogorske muke?

  1. Dragan Ilic

   Ratko,

   Moje misljenje je da Rajko i suvise dobro poznaje te osobe kao sto su M. Perovic, Ivanovic, Tadicka, Darmanovic i mnogi drugi. Pa samim tim vrlo je tesko, po meni cak i nemoguce praviti front sa takvim ljudima. Zasto? Iz prostog razloga sto ce u kriticnim trenucima ti isti da ti okrenuti ledja, a do tada sigurno potkopavati tvoje projekte koji idu u cilju urusavanja ovog trulog sistema. Znaci, prosto receno, vrsiti jednu prirodnu selekciju, jest da je vrlo kompleksno, ali se bez toga ne moze ni korak naprijed.

   Drugo, iskreno receno ja ne vidim da je ovaj sistem nacet ili je u krizi. Po meni oni su sada i najaci, moramo biti realni. Vjeruj mi izbori sve govore, bez obzira na sve neregularnosti. Oni i dan danas jako dobro funkcionisu iz poznatih razloga.

   Sve ove price tzv. intelekualaca koje su se u potonje vrijeme pojavile u novinama su trla baba lam da joj prodje dan. Bolje receno, apsolutno su na liniji odrzavanja ovog sistema, po istoj semi trazenja zdravog dijela DPS, da nije tuzno bilo bi smijesno. Kakvu selekciju vrse, za primjer Vijesti, to je uzasno, potonji intervju sa onom nakazom od Jevrema je vrhunac ruganja Crnoj Gori. Dje je pomak u svemu tome? Pa oni su najbolja odbrana ovog sistema.

   Jedino resenje za ovu nesretnu zemlju, sa moje tacke gledista iz ove velike udaljenosti, za neke ce biti neprihvatljivo, ali jedino po meni moguce je sledece:

   1. Zaboraviti podjele u Crnoj na Crnogorce, Srbe, Bosnjake, Albance i dr. Znaci neutralisati, ili bolje reci dovesti u prvobitno stanje, onih 24% proizvedenih Milovih Srba, koji mu omogucavaju u velikoj mjeri da ovo cini sto cini. Vjeruj te mi da taj proizvedeni procenat ova vlast obozava i drzi kao zlatnu polugu. Kada oni shvate da su istrument ovog sistema, zavrsi ce se veliki dio posla. Najbolja stvar za sve u Crnoj je kada shvate da je Crna Gora njihova drzava, e onda nastaje panika u ovom trulom sistemu, tada im nema spasa.

   2. Kada tzv. opozicija zaista postane opozicija, a ne privezak ili dekoracija ovom sistemu.

   3. Kada tzv. intelektualci postanu intelektualci u pravom smislu rijeci.

   4. Kada tzv. nezavisni mediji postanu zaista nezavisni.

   5. Kada mnoge tzv. NVO postanu zaista NVO

   Da, ovo su ti na izgled bezazleni uslovi, ali sa velikom voljom i zeljom za promjene se mogu ostvariti veoma brzo i samim tim sa zadovoljavanjem ovih uslova se stvara ta KRITICNA MASA koja je potrebna za urusavanje ovog sistema. Ja, licno ne vidim drugi way.

  2. nikola

   Gospodine Knezevicu cudi me od vas koji perfektno poznajete Mila Djukanovica i o njemu imate najgore misljenje u smislu da je patoloski lazov, prevarant, svastocinja i opasna osoba sa cim se slazem, da istrajavate na tezi da su 2001 liberali imali sansu. Pa zar vi kao kum Mila Djukanovica, znaci osoba koja ga perfektno poznaje, zaista vjerujete da je Djukanovic 2001 htio (iz kojih milosrdnih razloga, molim) da preda vlast na tacni liberalima po “Medojevicevom” programu!?

   2001 je postojala sansa da se nesto pokusa, mozda i uradi samo pod uslovom da je Miodrag Perovic sa njegovom logistikom stao iza LSCG u zahtjevu za pet dodatnih mandata.

   Na zalost znamo da je 2001 bila godina ko zna koje po redu prodaje Mafiji od strane Miska Perovica i drugova, znamo i da su jedva docekali da budu “pouceni” da se prodaju, znamo i od koga. I vi to znate, bolje nego ja.

   Siguran sam da ne vjerujete u price koje pricate pa se pitam sto je njihova svrha, jer kod ljudi kao sto ste vi i Djukanovic sve je racunica.

   Koja je to racunica da se liberalima od vase strane jos i danas, da se ne foliramo, “naivno” podmece bajato udbasko kukavicje jaje iz 2001? Je li mozda u pitanju cinjenica da Miodrag Perovic i drustvo sa sobom ne mogu da povedu ni svoj komsiluk sve sa Jevremom na celu?

   Zar i vi vjerujete u tu budalastinu koju sa vama prica Medojevic da je moguce da se Djukanovic rusi na izborima ? Kome pricanje takvih bajki odgovara ?

   I ne vrijedjate Vesnu Perovic. Imali smo cast da je vidimo na djelu kao predsjednicu parlamenta i da se uvjerimo u njenu kompetentnost.

  3. Dragan Ilic

   Zaboravih da dodam komentar na tu “istorijsko cuvenu” 2001, koju narocito voli da spomene Medojevic, pa evo sada i ti, necu da te persiram Ratko, jer se znamo iz komsijskih dana . Mislim da je sve receno u vezi toga i apsolvirano po hiljadu puta.

   LS je tada bio na ledini bez idje ikoga ( tu se zavrsava sva prica o uspjehu), sa onom fantasticnom podrskom od pet mandata, tih pet, po “strucnjacima” tipa Medojevica i inih je moglo da spasi Crnu, samo ne znam kako? LS je imao sansu da nesto napravi, smijesno da ne moze biti smjesnije, a ta sansa je bila ravna NULI.

 14. rajko z.

  Ratko,
  dozvolices da ja malo bolje poznajem miska perovica od tebe i on jeste neprijatelj mogucoj demokratskoj cg. poznate su mi mnoge cinjenice u vezi njega, a dobro se mora razmisliti o onima koji su sa njim. Da ne bi bilo pogresno protumaceno da ja ne zelim front jaki za svrgavanje ovih gadova na vlasti na celu sa najvecim gadom i seljacinom milom, rekao bih da front treba, ali se mora od miska napraviti distanca tj. reci mu se MRS!A Zeljko i Milka neka se presaberu pa neka ili idu i dalje sa njim ili bez njega. U svakoj opciji promjene vlasti u cg misko ce zajedno sa milom u spuz. Tamo ga je htio Cano poslati nego ja nazalost tada izmolih da to ne radi zbog nase opcije. i pogrijesih, debelo.

 15. Ratko Knezevic

  Rajko: dozovoljavam da ne znam detalje. U svakom slucaju Kartaginu nekontrolisane, otimacke, kriminalne vlasti treba razoriti. To samo moze Ujedinjeni Front u kojem ce se morati naci mnogi koji se mozda ne vole, i ne simpatisu. Ali, first things first. izaberimo prioritete. Ovako, drugacije, nikad doma i na zelenu granu.

  1. za vlastu

   kurazan je medo na fejsu moj frend pozvao studente da izadju na ulicu a on da gleda kroz prozor pravi je general pa kad vidi kolko ih je da im se pridruzi hahahahaha

   a ovo za LS nije nigdje rekao ako nije kakva privatna prepiska sa vlastom onako u d-duru za potrebe foruma i blogova nema sto lijep dupli pas igra se politike na fb i on i vlasta

   ajmo medo junacino izadji iz parlamenta pa da zajedno rusimo rezim ne foliraj vise opoziciju

   1. Vlasta

    @”za vlastu”,
    ne,stvarno je Medojević reko na facebook-u da želi da uspostavi kontakt i saradnju sa funkcionerima LScg,evo i Aleksić je bio u prilici da to vidi i prokomentariše kao i oko 3 hiljade ljudi.

 16. Vlasta

  Danas na facebook-u, Medojević piše:

  “To sto znamo mi da je jedini pobjednicki koncept, zna i rezim. I radi svakodnevno da to razbije…U taj front moraju uci svi demokratski opozicioni lideri koji su van kontrole rezima i svi intelktualci, NVO aktivisti, sindikati,mediji, dijaspora, bivsi politicari, zamrznuti lideri i stranke, kulturna elita…SVI, SVI, SVI…”

  uključujući dakle u taj front i funkcionere bivšeg LScg-a.

  A na pitanje:

  “Da li mislite da bi bilo korisno da otvoreno uspostavite, baš Vi, kontakt sa tim “zamrznutim liderima i partijama”, to jest Lscg funkcionerima koji su vjerovatno na internetu politčki najaktivniji?”

  Nebojša odgovara:

  sto se PzP tice tu nema nikakvih problema. Vise puta smo poksuali da uspostavimo kontakt sa Slavkom Perovicem, ali bez uspjeha. Vrlo rado bih opet bio dio Saveza Reformskih Snaga kao 1990. godine…Taj posao nije zavrsen i postoji jos veca potreba za objedinjavanjem svih demokratskih opozicionih snaga.”

  Jasno je da je Medojević raspoložen za saradnju sa LScg.

 17. ilija bakic

  RE: Ratko Knezevic

  Da li smatrate da pre nego se stvori veliki i jedinstveni front, da je neophodno da se Liberalnom Savezu i Slavku Perovicu , Miodrag Perovic i comp. izvinu za sve lazi i neistine koje su napisali i da objasne i zasto su to uradili?
  Da li smatrate da je potrebno da se ista ekipa izvini Srbima u Crnoj Gori, za sve lazi i glupe izjave?
  Posle izvini, sve ce biti lakse!

 18. Vlasta

  BAUK PROTESTA POČINJE DA KRUŽI BALKANOM!!

  :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

  HRVATSKA..!

  PODIGNIMO SVE NA NOGE ZA MASOVNI PROSVJED PROTIV VLADE RH!!!! JAVITE SVIMA! (93.228 članova)

  http://www.facebook.com/group.php?gid=133371442558

  BOSNA I HERCEGOVINA..!

  Bando korumpirana u BiH, vrijeme je da nam podnosite račune..! Pozivaj sve! (14.098 članova)

  http://www.facebook.com/group.php?gid=107878364270

  CRNA GORA..!

  PRKOS crnogorskoj diktaturi (nedavno osnovana,362 članova)

  http://www.facebook.com/group.php?gid=147911720394

  :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

  1. za vlastu

   Vlasto, zvao je on lscg do sad mnogo puta javno i on i lp i mnogi drugi, ali se lscg nesto ne odaziva na te pozive, a onda je isti Medojevic na fb prica kako smo sekta. Moze on zvati kolko god oce i koga god oce, mene zanima sto ce mu da zove lscg kad je to “klozet sa Tuskoga puta” i “sekta”, zanima me kako moze i dalje pricat da je 2001 lscg treba da s mafijom udje u koaliciju, zanima me dje to mafija u svijetu neko ko se pobjedjuje na izborima i na kraju interesuje me oce li napustit parlament? Evo dvije godine i Slavko i Sasa drve o svemu sto je bilo i sto ce bit. Svi smo vise naucili sto je Medojevic i koliku tezinu ima sve sto rece. Danas ovako sjutra onako.

   1. Vlasta

    @”za vlastu”,
    e pa ne znam,ne mogu ti sve to odgovoriti:)).Već sam neđe rekao da nemam pojma kad je i u kom kontekstu Nebojša pominjao negativno LScg,predpostavljam da je vjerovatno bilo neko prepucavanje između Pzp i LScg,a to mi izgleda nebitno u odnosu na glavni cilj.
    A najavu normalne komunikacije i koordinacije PzP sa LScg i svim ostalima protiv vlasti u zajedničkom frontu vidim pozitivno,kao i funkcioneri i simpatizeri obije partije i svi koji su za pad vlade.Ne vidim zašto ti to smeta?

 19. Vlasta

  Nakon što je juče Nebojša Medojević na facebook-u precizno pričao o stvaranju opozicionog fronta protiv mafije ZAJEDNO sa LScg,i sprenosti za uspostavljanje dijaloga,koordinacije i saradnje i sa funkcionerima LScg(što sam postovao u jednom komentaru iznad)kao i sa svim drugim subjektima,danas takođe na facebook-u na pitanje-

  -Da li ste spremni u ovom trenutku da uputite javni,zvaničan poziv preko medija u cilju pravljanja neformalnog fronta u borbi protiv mafije-funkcionerima NOVE,Albanskih partija,Liberalnog saveza,intelektualcima,medijima, za dogovoranje najbolje strategije za rušenje režima i konstantnu koordinaciju od sad pa na dalje po ovom pitanju?

  Medojević je odgovorio-

  -Radimo na tome i ubrzo cemo objaviti nesto tako.

  Eto,ubrzo možemo očekivati zvanično uspostavljanje dijeloga i saradnje PzP sa LScg,i ostalima u frontu protiv mafije,što me iskreno raduje,jer se šanse za smjenu vlasti mnogo uvećavaju.

  1. za vlastu

   Vlasto, zvao je on lscg do sad mnogo puta javno i on i lp i mnogi drugi, ali se lscg nesto ne odaziva na te pozive, a onda je isti Medojevic na fb prica kako smo sekta. Moze on zvati kolko god oce i koga god oce, mene zanima sto ce mu da zove lscg kad je to “klozet sa Tuskoga puta” i “sekta”, zanima me kako moze i dalje pricat da je 2001 lscg treba da s mafijom udje u koaliciju, zanima me dje to mafija u svijetu neko ko se pobjedjuje na izborima i na kraju interesuje me oce li napustit parlament? Evo dvije godine i Slavko i Sasa drve o svemu sto je bilo i sto ce bit. Svi smo vise naucili sto je Medojevic i koliku tezinu ima sve sto rece. Danas ovako sjutra onako.

 20. Svaka ozbiljna politicka prica treba , mora i moze da se odradi samo sa LIBERALIMA i zasto da ne i onim stranama koje nijesu bile nikada ne vlasti medju kojima i srpske stranke..

  To mora biti bez prof.PErovica , njega treba do kraja marginalizovati.U tu pricu ne bi trebao da se ukljucuje ni Ratko Knezevic jer je mnogo umijesan..

  1. Vlasta

   Igor_CT,mene recimo ne zanimaju konkretno stranke,nema veze hoće li to biti liberali ili srpske stranke ili Pzp…il ko već…bitno je da se svi što su protiv mafije komuniciraju i dogovaraju bez obzira kakve razlike postojala među njima,da bi se jasno odvojila mafija od nas ostalih.A u ovom trenutku je vrlo vjerovatno da se to može ostvariti između Pzp i ovih nekoliko bivših funkcionera LScg.ne vidim ništa loše u normalnoj komunikaciji.
   To bi bilo,recimo,u “potrazi za zdravim jezgrom-opozicije”… 🙂

 21. Cika Izet

  Gospodine Aleksicu
  Prije svega da Vam cestitam na upornosti i komzistentnosti stavova koje prezentujete na ovom blogu,makar se i ne slagao sa nekim Vasim stavovima.
  Interesuje me na osnovu kojih informacija ste dosli do zakljucka da gdim M Perovic ima bilo kakve veze sa PZP,DC,LCi GP.
  Interesuje me kako ste formirali stav o desavanjima u PZPu i zasto ste tako sigurni da su ljudi koji su napustili PZP (skoro pola Predsjednistva i GO) pod kontrolom Udbe

  1. Gospodine Cika Izet,

   O vezi između pomenutih političkih subjekata i Prvog profitera pisao sam u mnogim svojim postovima do sad. Ako krenete redom i pokušate koristiti opciju search siguran sam da ćete naići na odgovore na sva ova pitanja. Da li su ljudi pod kontrolom udbe ili nisu ne zanima me ni najmanje. Jedino što me zanima jesu njihovi politički potezi. Rezultat njihovih političkih poteza više je nego očigledan. Ne prihvatam da su naivni i da ne znaju šta rade.

   1. ...

    Postovani Aleksandre, da znate da se pozabavih sa “search” mogućnošću i isčitah tekstove koje ste objavili. Preporučujem vam da ih i vi još jednom pročitate i zaista sljedeći put razmislite kada proročki nastupite sa nekih pozicija jer možda nekome nanosite veliku štetu, ne mislim političku
    (ako ste politiku u nas sveli na paranoični doživljaj gotovo svih i svakog i ako su to pravila igre, neka hvala)
    već ličnu i gradjansku. Žrtva bi imala smisla kada biste znali što činite ali ovo više liči na potresno političko tumaranje u odsustvu kvalitetne introspekcije. Nek vam je sa srećom a Boga mi i svima nama sa vama.

 22. ilija bakic

  Da li neko od posetilaca Sasinog bloga, ko je radio u medijima, mozda moze da kaze koliko je potrebno novca za pokretanje jednog pristojnog dnevnog lista u Crnoj Gori? Koliko minimalno treba novinara i koliki bi minimalno trebao biti tiraz da bi novine mogle ekonomski biti isplative?

 23. Aleksandre,

  htio bih da možda na sekund zloupotrijebim tvoj blog i postavim komentar na tvom sajtu ako nije problem, koji sam sinoć postovao na portalu DNMN a na koji svraću većina ljudi kao i ođe, jer sam onemogućen grubom silom urednice tako što me je na osnovu sopstvenih laži banovala i brisala mi komentare.

  Takođe bih se izvinuo jer sam te označio kao urednicinog saradnika, i, da i ti zajedno sa Ivanom stojiš iza onog spamovanja, vrijeđanja i huškanja na ljude, jer zaista nijesam znao da si prestao da sarađuješ.
  Nakon što je organizovala maltene pravu hajku na mene baziranu na lažima, i nakon što su se počeli javljati ljudi i demantovati je (koje je označila da sam se kao ja javljao pod drugim nikom), nastavila je da laže, pa sam reagovao.

  Konkretno komentari koji su bili odgovor urednici i koje je izbrisala su bili nakon ovog komentara http://dailynewsmn.wordpress.com/sugestije/#comment-7724, tj sledećeg.
  Dakle, komentari su bili:

  Aha, sad ne samo što uzimam milione nikova nego ih i kradem od drugih ljudi…

  Gospođo, jeste li Vi normalni?

  Aj citiraj komentar koji sam zloupotrijebio pa sam napisao u ime ovog lika?

  Ivana, urednice, ima li kraja tvojim lažima, ono ne mislim moralno, nego količinski, u gigabajtima recimo?

  – – –
  i drugi:

  E super, aj Ivana urednice, sad pošto si se isprosipala sa ovim nikovima jer se javljaju ljudi da komentarišu ili demantuju i slično, aj se fino izvini za štetu koju si napravila, ja ću prihvatiti izvinjenje, obriši te gluposti što pišeš, i slično.

  No da se vratimo na temu koju ti pokušavaš da zaobiđeš.

  Prije neđelju dana su se pojavili nikovi koji spamuju i non stop samo lažu, pljuju i vrijeđaju i onemogućavaju normalno komentarianje na portalu. To su Vlado, x, i vija_DUKT. Više puta sam ti skrenuo pažnju da ih/ga upozoriš na takvo spamersko ponašanje, i evo opet to radim. Pretvorili su ovaj portal u ruglo, a ne vjerujem da ti je to cilj.

  Takođe skrećem ti pažnju da upozoriš nikove CETINJANKA, i Angus Young da ne promovišu nasilje i nasilnu smjenu vlasti na ulici a sve predstavljajući se Liberalima, a što, kad se uzme u obzir i prijetnja koju je mafija preko CETINJANKE prenijela Ratku Kneževiću, mislim da bi morala da uradiš.

  Ajte laku noć…

  Zahvaljujem ti Aleksandre na prilici da ostavim ovaj komentar, jer sam, kao što rekoh, spriječen grubom silom da repliciram na grube laži kojima mi je urednica DNMN nanosila štetu, i ne samo meni nego i nekim drugim projektima protiv vlasti
  .
  Ovim i završavam svu priču sa tom osobom, i završavam sve u vezi portala, a sve što sam pomogao taj portal savjetima, vijestima, inicijativom za osnivanje i slično od samog početka, bez čega ne bi 90% pośeta bilo od onoga što je sad, mi je vrlo drago da sam pomogao na bilo koji način u relativno brojnom koncentrisanju ljudi na antimafijaškom fonu, mada sada vjerujem na pogrešnom mjestu. Ubijeđen sam bez obzira na to, da će se ta energija ubuduće umjeti usmjeriti na pravi način.

  1. adisson

   Evo sad viđeh na portalu DNMN da je urednica nastavila sa laganjem o meni i milionima mojih nikova i slično. Pošto sam spriječen da tamo odgovorim, onda bih iskoristio ođe.

   Dakle, osoba koja vodi DNMN je patološki lažov. Prosto maltene u svakom komentaru postoji konstrukcija laži.

   Takođe, urednica nastavlja sa pružanjem logistike spamerima koji pozivaju na linč ljudi kroz komentare. E, NA LINČ! Svakoga ko ne misli isto. I da se bez oklijevanja “sumnjivi” trebaju proglasiti neprijateljem, i tako dovesti pravda…to liči na najgore periode staljinizma, na najcrnje udbaške metode. Iskreno ne želim da vjerujem da su ti komentatori-spameri Liberali, i čvrsto vjerujem da su udbaši. To što ih urednica ne upozorava, dovodi portal Daily News MONTENEGRO u poziciju ne CKL-a, ne TVCG, nego gebelsovskih medija i metoda.
   Ja prosto ne mogu da vjerujem da će urednica tog portala pod nikom “Ivana V. iz Novog Sada” ostati upamćena kao medijski nasljednik jednog Jevrema Brkovića, Emila Labudovića, i sličnih, jer je DNMN, svojim lažima i podrškom huškanju na ljude, dovela u poziciju najobičnijeg staljinističkog glasila.

   Zahvalio bih se takođe Branu Koćalu koji se javio komentarom da principijelno kritikuje takvu politiku portala i pruži podršku ljudima protiv kojih Ivana omogućava hajku, između ostalih i meni.

   Zamalo zaboravih, u svom današnjem komentaru-odgovoru Branu, koji je takođe pun, foliranja i demagogije, a u dijelu o meni apsolutna laž,
   ( http://dailynewsmn.wordpress.com/sugestije/#comment-7849 )
   vlasnica se ni manje ni više za takvu svoju uređivačku politiku sramno poziva na – Slavka Perovića(!) tj dogovor i obećanja o uređivačkoj politici koji je uspostavljan na njegovom blogu o formiranju portala!! Sramno! Pošto sam jedan od onih koji su učestvovali u tom dogovaranju na Slavkovom blogu o formiranju tog medija, tvrdim da je ta izjava KOMPLETNA LAŽ, i da ni u jednom segmentu nijedan dogovor nije podrazumijevao sramni nivo na koji je urednica svojim vođenjem dovela ovaj portal danas, niti njen način vođenja. Apsolutno je bilo suprotno.

   Još jednom se izvinjavam i zahvaljujem što mogu ođe ostaviti komentar-odgovor o ovome na tvom blogu, jer mi urednica briše komentare-odgovore na njene pisanije, i jer mi je mogućnost komentarisanja onemogućena na portalu DNMN.

   Pozdrav

   1. Addison: “Aleksandre, htio bih da možda na sekund zloupotrijebim tvoj blog i postavim komentar na tvom sajtu ako nije problem.”

    Nije bio problem, ali nastavljanjem postaje problem. Ne želim da polemiku sa nekog drugog sajta prenosiš ovdje. OK?! Stvarno ne mislim da je umjesno. Prelazim preko milion tvojih grubih kvalifikacija o meni (od lažova i ne znam čega sve), ali ne želim i da zasipaš tekstovima koji nikakve veze nemaju ni sa mnom ni sa ovim blogom ovaj prostor.

    Nadam se da se razumijemo.

    Možda si ti sve na svijetu u pravu što si rekao o meni, nije problem. Izvoli govori i dalje. Ja iznosim svoj sud o stvarnosti, biram sa čime ću, i sa čime neću polemisati. Zato što imam pravo na svom blogu postaviti prioritete onako kako ih ja vidim. Ne slažemo se – zdravo đaci, nismo ni prvi ni zadnji koji se ne slažu.

    Najljubaznije bih te zamolio da u tom smislu ne zloupotrebljavaš gostoprimstvo.

   2. adisson

    Ma slažem se, završio sam sa komunikacijom sa tom osobom i njenim medijem i rekao sam više puta sve što imam. Suvišna je svaka druga priča.

    – – –

    Ovo ostalo, što se tiče političke scene, a čiji si i ti dio Aleksandre, komentarišemo je svi na netu onako kako je vidimo, i mislim da kroz komunikaciju i argumentovanu polemiku možemo doći do istinitih stavova, što nam je svima u interesu, a da je manje važno čiji će to biti stavovi.
    Mislim da je to skroz korektno, i da se tu možemo složiti.

    Jer cilj nam je svima isti.
    Naravno ne pretendujem da je sve što kažem o CG društvu ili bilo kome u politici tačno, ali sam uvjeren da kroz komunikaciju se najbolje dolazi do istine o političkim dešavanjima. I naravno, legitimno je i odbiti komunikaciju, ali ne vidim da se tako dolazi do novog kvaliteta. Volio bih uvijek kada ima eventualno spornih stvari oko bilo kojih političkih poteza ili stavova da se razriješe, jer se tako samo kumulira pozitivna energija na istinskoj opozicionoj platformi u Crnoj Gori.

    Pozdravljam

 24. Evo, nesto sto ce mozda biti interesantno sa aspekta price o mediju koji je na ” udaru” sadasnjeg rezima i o njegovom nacinu rada:

  Podgoričke “Vijesti” treniraju cenzuru
  Krati, seci, montiraj!
  Pripremile: e-Novine
  Veličina slova:

  Nevidljivi odgovori: Čedomir Jovanović
  Photo: FoNet/Dragan Antonić
  U štampanom izdanju dnevnog lista “Vijesti” i na internet stranici ovog podgoričkog glasila objavljen je, u nedelju 6. septembra ove godine, navodni intervju sa Čedomirom Jovanovićem, predsednikom Liberalno-demokratske partije. Kako LDP poručuje u svom saopštenju “objavljeni tekst je primer grubog i bezobraznog falsifikata odgovara na postavljena pitanja koji je, po zahtevu novinarke Tanje Pavićević, dostavljen Vijestima kao sadržaj intervjua koji je ovaj list zatražio od g. Jovanovića sredinom avgusta ove godine”
  Kako naglašava LDP “Vijesti su, međutim, umesto intervjua, objavile falsifikat koji je nečuveni primer neprofesionalnosti i zloupotrebe medijske moći, baziran na manirima komesarske propagande Miloševićevog režima u izvođenju zloglasnog Sedmog bataljona vojne policije VJ, zaduženog za vođenje „specijalnog rata“ u medijima u Crnoj Gori krajem devedesetih. Ništa u tekstu, uključujući i naslov, ni na jedan način ne odslikava osnovni ton i teme kojima se intervju bavi. Predsedniku LDP-a je dostavljeno ukupno sedam pitanja i ostavljen prostor da pošalje svoje odgovore koji će biti objavljeni u Vijestima. Ali, objavljena je i iz konteksta izvučena samo četvrtina integralnih odgovora predsednika LDP-a”.

  Biro za komunikacije LDP kaže da se LDP-u nikada nije dogodilo, čak ni u komunikaciji sa nejneprofesionalnijim mafijaškim tabloidima u Srbiji, da se bilo koja izjava ili intervju na ovakav način krate, montiraju i objavljuju u obliku koji datim odgovorima potpuno menja smisao. Ni Čedomir Jovanović ni LDP nisu servis Vijesti koji će pomagati novinarima ovog lista da pišu svoje tekstove u kojima žele da, pozivanjem na sagovornike, dokažu unapred pripremljene teze i da ih iskoriste za svoje lične potrebe i rešavanje problema koje imaju kao javno glasilo u Crnoj Gori.

  +++

  Objavljena verzija
  ——————————–

  Čedomir Jovanovic o CG i Mugoši: Mugoša kod mene ne bi smio tako

  Podgorica – Predsjednik Liberalno demokratske partije u Srbiji Čedomir Jovanović ocijenio je da su odnosi Srbije i Crne Gore pristojni, ali ne i mnogo više od toga, što je, kako tvrdi, „u političkom i ekonomskom smislu skoro tragično”.
  On je kazao da bi odnosi bili bolji, da je Beograd dužan da povuče prvi potez, odnosno da da znak znak da “vas iskreno podržavamo kao državu, čime bi odnose između naših zemalja učinili bliskim kao što su odnosi naših naroda”. “Svaka naša buduća saradnja treba da bude usmjerena na zajednički život u Evropi, a ne na zajedničko umiranje kojim se, nažalost, i danas najjasnije iskazuje zajedništvo Crnogoraca i Srba”, rekao je Jovanović.
  On je objasnio da se više nema na šta čekati, jer se dosta godina potrošilo da se promijeni režim u Beogradu, raščiste međusobni odnosi… “Jedine prave pomake smo pravili kada smo se prihvatili posla i vodili politiku u kojoj su nam brzina, okretnost i saradnja sa Evropom bili saveznici. Nikada neću zaboraviti kako smo u ljeto 2003. za nedjelju dana usaglasili listu od nekoliko hiljada proizvoda sa carinskim stopama, jer je to bio uslov da krenemo dalje prema EU. Tada sam bio potpredsjednik srpske Vlade. Ništa nijesmo očekivali, nego su danima radili svi. Ako smo mogli tada, danas možemo još više”, kazao je Jovanović.
  Na pitanja kako danas vidi Crnu Goru, on je odgovorio da evropske i, naročito, NATO integracije Crne Gore idu mnogo bolje nego što su mnogi očekivali. “LDP se zbog toga raduje”, rekao je Jovanović. On je rekao da veom vodi računa o kritikama ozbiljnih medija. Upitan da prokomentariše napad gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše na novinare “Vijesti”, Jovanović je kazao kako ne vjeruje da su crnogorskom društvu potrebne lekcije i pridikovanje iz Beograda. “Neću biti originalan ni ako kažem da vjerujem da Mugoša nikad više ne bi tako postupio. Da se beogradski gradonačelnik našao u sličnoj situaciji, to bi za LDP bilo neprihvatljivo, bez obzira na okolnosti incidenta, jer je sudbina političara takva da mu oduzima pravo da bude ličan. Ostalo bi bilo na državnim organima. Vjerujem da je tako i u Crnoj Gori”, kazao je on.

  Jovanović je, povodom najava da bi Podgorica i Priština uskoro mogli razmijeniti ambasadore, kazao da razumije potrebe Crne Gore. “Stav LDP povodom nezavisnosti Kosova je isti kao i u momentu proglašenja. Što se tiče stavova zvaničnog Beograda, velika greška bi bilo ponavljanje novog zemljotresa u međusobnim odnosima sa Podgoricom. Ako se ponovo krene grubo prema Crnoj Gori, to će biti dokaz da u Beogradu još postoji potreba da se umišljena snaga ispoljava preko leđa Crne Gore, uvijek kada ona štiti svoje interese kao samostalna država”, kazao je on.
  Tanja PAVIĆEVIĆ
  +++

  Originalni intervju

  *Kako gledate na Crnu Goru danas? Što mislite da je prednost, a što mana CG u odnosu na region?
  Crna Gora je održala izbore u krizi, iz njih izašla sa jasnom političkom agendom i stabilnom vladom. Veliki je to kapital, koji nije uvek očigledan iznutra. To je važno, jer je region u opasnosti, koja ne sreću nije istih razmera i životno ugrožavajuća kao što je to bilo pre dvadeset godina. Ali, samo slabi političari ne shvataju koliko smo svi ugroženi krizom koja nastaje „globalno, ali deluje lokalno”. Ne radi se samo o problemu nedostatka novca, sudbini turizma ili padu industrijske proizvodnje. Posledice mogu biti mnogo šire i donekle mogu ugroziti našu zajedničku evropsku budućnost.

  U tom procesu vidim izvesne prednosti Crne Gore, koje su manjim delom prirodne, a u mnogo većoj meri rezultat nekih dobrih političkih odluka. Evropske i, naročito, NATO integracije Crne Gore idu mnogo bolje nego što su mnogi očekivali i LDP se zbog toga raduje. Crna Gora uspeva da koristi i ojača svoje kapacitete, iako samo građani mogu mnogo bolje da ocene kakav je ukupni rezultat.

  *Po čemu razlikujete, ako razlika ima, političku scenu Srbije od političke scene CG?
  Politička scena CG je u većoj meri okrenuta normalnim političkim temama i procesima koji predstavljaju izazov za tranzicionu demokratiju koja ubrzano hvata priključak u evrointegracijama. U Srbiji je ta vrsta nestabilnosti još uvek velika. Bivši crnogorski partneri srbijanskih socijalista, radikala i Koštunice su u međuvremenu prihvatili da je pobedila evropska politika. Naši izolacionisti su, međutim, bezobrazniji nego ikad i koriste svaku priliku da destabilizuju tanku proevropsku saglasnost u društvu. Mi još uvek nismo definitivno pobedili Šešeljeve radikale čiji je jedan deo u međuvremenu mutirao u političku prevaru koja se zove Srpska napredna stranka, koja je toliko napredna da kao svog prvog saveznika vidi najnazadniju balkansku partiju u ovom trenutku – Koštuničin DSS. Sadašnja Vlada je negde na pola puta između koketiranja sa tim populističkim ideologijama i čiste reformske politike LDP-a. Zato i raste podrška politici koju vodimo, pa će se oko našeg programa praviti sledeća vlada, odmah posle izbora.

  * Kako ocjenjujete odnose Srbije i Crne Gore? Što, po Vama, nedostaje da ti odnosi dođu na normalan nivo?
  Nedostaje više rada i smeta višak starih navika. Pogotovo je to bilo očigledno na beogradskoj strani prošlog oktobra kada je CG priznala Kosovo. Na sreću nije bilo sukoba, što je veoma dobro, ali time ne smemo biti zadovoljni. Odnosi su pristojni i ne mnogo više od toga. To je, u političkom i ekonomskom smislu skoro tragično. Srbija i Crna Gora geografski pripadaju Evropi, ali samo od nas zavisi da li ćemo od njih napraviti i dve ozbiljne evropske zemlje, koje i odvojeno ali i u međusobnim partnerstvima mogu mnogo da postignu. Dobro je kada se predsednici sretnu i to prođe u prijateljskoj atmosferi, ali to je samo vrh brega međusobnih odnosa koji se prošle jeseni bio gotovo leden. Smeta mi što je najznačajnija promena u našim odnosima povratak vašeg ambasadora u Beograd. To je dobro, ali je premalo.
  * Što Vi očekujete od CG, a što CG treba da očekuje od Srbije?

  Iz Beograda mora da dođe prvi potez, znak da vas iskreno podržavamo kao državu čime bi odnose izmedju naših zemalja učinili bliskim kao što su odnosi naših naroda. Demokratska i evropska Crna Gora je u interesu Srbije. Svaka naša buduća saradnja treba da bude usmerena na zajednički život u Evropi, a ne na zajedničko umiranje kojim se na zalost i danas najjasnije iskazuje zajedništvo Crnogoraca i Srba. Nemamo više šta da čekamo i očekujemo. Prvo smo očekivali deset godina da se promeni režim u Beogradu, onda da se raščiste međusobni odnosi, sada čekamo godinu dana da ponovo imamo normalne odnose. A jedine prave pomake smo pravili kada smo se prihvatili posla i vodili politiku u kojoj su nam brzina, okretnost i saradnja sa Evropom bili saveznici. Nikada neću zaboraviti kako smo u leto 2003. za nedelju dana usaglasili listu od nekoliko hiljada proizvoda sa carinskim stopama, jer je to bio uslov da krenemo dalje prema EU. Tada sam bio potpredsednik srpske Vlade. Ništa nismo očekivali, nego su danima radili svi, i oni kojima je to posao i oni koji su hteli da pomognu. Ako smo mogli tada, danas možemo još više.

  Photo: FoNet/Marko Mišić
  *Očekuje se uspostavljanje diplomatskih odnosa CG i Kosova? Kakav je Vaš stav povodom toga, a što mislite da će biti stav Vlade u Beogradu?

  Razumem potrebe Crne Gore. Stav LDP povodom nezavisnosti Kosova je isti kao i u momentu proglašenja. Ništa nije rešeno tom odlukom, proteklih osamnaest meseci je to pokazalo. Život na Kosovu se nije mnogo popravio, a situacija u regionu se još nije slegla posle toga. Što se tiče stavova zvaničnog Beograda, velika greška bi bilo ponavljanje novog zemljotresa u međusobnim odnosima sa Podgoricom. Možda će tradicionalno nervozni ministar Jeremić uputiti neku oštru izjavu, ali on je, zbog takvog ponašanja, svoju poziciju već sveo na karikaturalnu pojavu.

  Ako se ponovo krene grubo prema Crnoj Gori, to će biti dokaz da u Beogradu još postoji potreba da se umišljena snaga ispoljava preko leđa Crne Gore, uvek kada ona štiti svoje interese kao samostalna država. Ne sme da prevlada taj, u osnovi Miloševićev manir, da se i dalje priželjkuje neka vrsta vraćanja CG u državni aranžman Srbije. To je latentno stanje i dokaz da nisu svi definitivno prihvatili crnogorsku nezavisnost. Oni koji tako razmišljaju, kao osnov za svoje namere vide rušenje Đukanovića, i za to koriste različite povode.

  *Kako doživljavate Đukanovića? Što mislite o Đukanovićevom odnosu prema kritički nastrojenim medijima koje je on optužio za “medijsko nasilje”?
  Crnogorski premijer je dovoljno dugo u politici i to već sada svakom daje materijal da oceni šta je uradio. Uz mnogo izazova, političko sazrevanje u hodu i kroz odluke koje su izdržale test. Ako se malo izmaknete i pogledate rezultate, nesporno je da je Crna Gora sa najmanje štete prošla kroz raspad Jugoslavije. Uz sve nedoumice koje su pratile te procese, veličinu i uticaj Crne Gore, u samoj državi je obezbedio stabilnost vrednu poštovanja. Vasa zemlja je jedina u regiji u kojoj se nije ratovalo, pri čemu ste uspeli da izbegnete unutrašnje građanske sukobe, koji su podsticani spolja. To je radio Milošević, koji je razorio sve osim vas, uključujući i sebe, svoju porodicu, na kraju i samu Srbiju.
  Što se medija tiče, političari imaju odgovornost, ali je imaju i mediji koji ne smeju biti nekritični prenosioci poruka ili ucena kriminalaca koji se naknadno pojavljuju kao sveci ili spasioci. Demokratske snage u Srbiji su svakodnevno izložene bukvalnom ugrožavanju bezbednosti od glasila za koje je očigledno da su mafijaški tabloidi.

  Zbog toga je situacija komplikovanija nego što izgleda i kada je reč o odnosu političara i medija. Nije strašno ako političar javno kaže da u nekim medijima postoji koncept medijskog nasilja, sve dok nema državne kontrole ili represije. I sve dok to može da dokaže na primeru. Lično, veoma vodim računa o kritikama ozbiljnih medija. Ali, treba praviti razliku između ozbiljnog novinarstva i medija koji su samo oglasne table podzemnih političkih ili kriminalnih projekata. Mi smo u Srbiji imali mnogo negativnih iskustava sa takvim medijima koji obesmišljavaju rad pravih novinara. To su listovi koji su pripremali javnost za ubistva i ratove. U Srbiji većina medija i novinara shvata koliku štetu profesiji nanose takve „kolege” i zato su prihvatili inicijativu LDP-a da hitno zajedno napravimo strategiju razvoja medijskih standarda.

  *Gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša nedavno je fizički nasrnuo na zamjenika glavnog urednika “Vijesti” Mihaila Jovovića i fotoreportera Borisa Pejovića jer su slikali njegov nepropisno parkiran automobil na glavnom bulevaru. Kako biste se Vi odnijeli prema ovom postupku da je Mugoša, recimo, član LDP?
  Ne verujem da su crnogorskom društvu potrebne lekcije i pridikovanje iz Beograda. Neću biti originalan ni ako kažem da verujem da Mugoša nikad više ne bi tako postupio. Da se beogradski gradonačelnik našao u sličnoj situaciji , to bi za LDP bilo neprihvatljivo. Bez obzira na okolnosti incidenta, jer je sudbina političara takva da mu oduzima pravo da bude ličan. Ostalo bi bilo na državnim organima. Verujem da je tako i u Crnoj Gori.

 25. ПравашЦГ

  А може ли ми неко рећи ђе је ово, што је навео Адисон,објавио гдин Славко Перовић? Или изјавио за неки медиј?
  Нијесам користио компјутер неколико дана због квара,па нијесам пратио.Хвала унапријед

 26. Иницијатива за смјену Мугоше без подршке

  ПОНЕДЈЕЉАК, 14 СЕПТЕМБАР 2009 15:14

  Скупштина Главног града одбацила је данас опозициону иницијативу за испитивање повјерења градоначелника Миомира Мугоше због инцидента са уредником и фоторепортором листа Вијести.
  За иницијативу опозиције гласало је 22, а против 26 одборника.
  Одборници Социјалдемократске партије били су уздржани.
  Расправа о иницијативи опозиције трајала је скоро пет сати.

  Da li je ovo nekog iznenadilo?!!
  Mene nije!

 27. Oz

  “Moje su nebo vezali žicom,
  Po mome mozgu crtaju šeme,
  Žele još jednu kopiju svoju,
  Da njome vrate nestalo vreme.
  Al’ ne dam svoje ja ideale,
  I ješću snove umesto hleba,
  Ja svoju sreću nosim sa sobom,
  Ona je parče slobodnog neba.”

  Pozdrav iz Nikšića.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s