Crnogorski gambit

001Kada bi Đukanović kojim slučajem bio kralj, a Crna Gora monarhija, i imao mandat da, još i kao „humanista“, poput engleske kraljice svojim vjernim slugama dodjeljuje titule, nemam nikakvu dilemu da bi i profesor Miodrag Perović bio ser Miodrag. Ako ni zbog čega drugog, a ono zbog Crnogorske komercijalne banke i čuvenog „pakta o nenapadanju“ (koji se „nekako“ pretvorio u pakt o uništenju LSCG-a). Prije par nedjelja londonski Guardian objavio je listu od 25 najodgovornijih za svjetsku ekonomsku krizu. Na prvom mjestu, i te i mnogih drugih lista na ovu temu, nalazi se Alen Grinspen koji je 18 godina bio šef američkih Federalnih rezervi, a koji je prije nekoliko mjeseci pred američkim kongresom priznao svoje greške. Za svoje “greške” nagrađen je od engleske kraljice titulom viteza koji ima “pravo da prevede ovce preko London bridge-a”, što je zvaničan naziv titule koja mu je okačena o vratu. Što se desilo sa ovcama nakon što su prevedene preko mosta i ko ih je onako svojski “ošišao” osjeća se u udarnim vijestima svih svjetskih medija. Crnogorske ovce 1997-e Đukanoviću na šišanje doveo je prof(iter) ser Miodrag. Rezultat je privatna država, a to košta.

Prljava kampanja koja se ovih dana vodila u Vijestima protiv objedinjavanja opozicije u Crnoj Gori samo bukvalno slijepima nije jasna. Svoj stav o opoziciji već sam u ranijim postovima iznosio i ovakva kakva je sada, po mom skromnom uvjerenju, teško može dovesti do nekih promjena.

006SNP kao partija koja se sprema za, već dugo građeni, zagrljaj sa DPS-om po ugledu na političko pomirenje DS-a i SPS-a u Srbiji, a što je LSCG najavio još 1999-e, Đukanoviću i Maroviću još uvijek nije potrebna, sem na lokalnom nivou. Aktiviranje svih mogućih i nemogućih partitoida i partijica počev od radikala Aćima Višnjića, te cijepanje partija na komadiće u srpskom bloku, govori samo da je Crna Gora još uvijek predpolitičko društvo nespremno za ozbiljnu utakmicu u kojoj parlament ni u kom slučaju ne bi mogao predstavljati Slavoljub Stijepović. Situacija sa partijom penzionera i crnogorskih “krkobabića”, kao najsvježijim režimskim produktom, koji u svim režimskim medijima dobija neviđen prostor, sa svega par lokalnih odbora u cijeloj Crnoj Gori, ovo dodatno potvrđuje.

002Na lokalnom nivou potpuno nepostojeći Demokratski centar koji je, kada je zatrebalo, katapultiran iz Pokreta za promjene, uživa punu podršku medijskih tajkuna, čime se za javnost projektuje kao poželjan opozicioni igrač, zajedno sa strankom penzionera, liberalima DPS-a Liberalnom i Građanskom partijom (lidera Džonija Hodžića), DPS-ovim Narodnom strankom i slogom (lidera Novaka Kilibarde), tražeći im parlamentarno uhljebljenje, a nekima i drugi mandat koji im omogućava doživotnu nacionalnu penziju. S druge strane neke nacionalne stranke su već donijele odluku o učešću u vlasti i predizborno će pristupiti listi DPS-a od Hrvata do Bošnjaka. Čini se da su Srbi u sopstvenim redovima konačno počeli prepoznavati one koji, ne od juče, rade za interes DPS-a, a da li će ovo dati dugoročno neki kvalitet ostaje da se vidi. Albanci će svoju kvotu zadovoljiti kao i uvijek u okviru postojećeg izbornog zakonodavstva, ali vjerovatno nikad neće saopštiti ono što je najavio Fuad Nimani nakon izbora 2001-e kada je skrenuo pažnju na izborne krađe, o čemu sam već govorio u tekstu Izborne magluštine. Ovako izgleda blijeda ponuda za parlamentarne izbore 2009-e godine, dvije decenije nakon AB revolucije i dolaska na vlast ondašnjih džemperaša Mila, Momira i Sveta.

003Djelovi ovog konglomerata za čije prikupljanje na Cetinju, na primjer, radi Dragan Purko Ivančević (pozivajući i neke moje najbliže rođake, naravno – ne slučajno, da “pomognu”), a koji će režim pokušati predizborno koaliciono da uveže i omogući im prebacivanje cenzusa, biće slika narednog saziva parlamenta. To što ih uvezuje Purko Ivančević može se objasniti tekstom iz Vijesti od 3. Decembra gdje se kaže da je “u podgorički Privredni sud stigao izvršni predlog Crnogorske komercijalne banke za prinudnu naplatu 35 miliona eura od hotelsko-turističkog preduzeća Springer & Pletzer Montenegro DOO – Budva, zbog kašnjenja u izmiravanju rate za kredit”, a čiji je izvršni direktor upravo Ivančević. Možda ovome valja dodati i odbijanje jezgra LP-a u Kotoru da sa opozicijom formira novu lokalnu vlast, a ne da ode sa DPS-om.

Svemu je prethodilo agresivno negativan stav prema mogućem objedinjavanju opozicije, čiji su barjaktari bili niko drugi do Andrej Nikolaidis koji je 19. Avgusta rekao: “Ne razumijem najbolje šta su PZP i oni koji to podržavaju naumili da rade, i nijesam siguran da im želim puno sreće. Zbog toga mislim da je stvar pogrešno postavljena”, zatim Daliborke Uljarevićke koja je 20. Novembra u Vijestima napisala: “Ne vjerujem u čvršće saveze, kako među opozicionim partijama, tako i sa civilnim društvom”, ili recimo Steva Muka koji je 21. Avgusta napisao opet u Vijestima: “Pravo i jedino realno političko pitanje jeste sa kolikom političkom podrškom (izbornim rezultatom) i kojim minimalnim programskim zahtjevima bi stranke današnje opozicije prihvatile učešće u vladi koju bi činila i sadašnja vladajuća stranka ili stranke.” Zbunjivanju građana koji se iskreno nadaju smjeni Prve porodice, dodatno je doprinijela želja dijela opozicije da se uopše i pregovara sa Milićem, čime mu je poklonjen širok manevarski prostor koji je ovaj odlično iskoristio. A da je sve bilo jasno kao dan potvrđuje i izjava Koča Pavlović od 30. Juna kada je saopštio “da se Miodrag Vuković i njegova ekipa spremaju da glasaju za budvanskog kandidata, Srđana Milića za predsjednika Nacionalnog savjeta za evropske integracije, jer bi tako na toj funkciji bio kandidat DPS-SDP”. U Pokretu za promjene, na lokalnom nivou, i dalje sjede ljudi režima, tako da se može očekivati još “pobuna” ukoliko se bude želio napraviti otklon od DPS-a i profesora Perovića. Vijesti iz dana u dan “guraju” da DC neće ići sa DPS-om, iako je u suštini to bila navodna linija podjele u PZP-u. Tako su dan osnivanja DC-a Vijesti predstavljale na sljedeći način: “Batrićević je, na opšte oduševljenje okupljenih, kazao da novoosnovana stranka neće ulaziti u pred i postizborne saveze sa DPS-om, ali i ponovio da su u DC duboko svjesni da u politici nema vječitih prijatelja i neprijatelja”, što će reći da nije šija, nego da je vrat. Da je izjava samo predizborna propaganda jasno je kada se zna da su i SNP i LP već lokalno koalirali sa DPS-om, a i da je recimo Glavni odbor Demokratskog centra ovlastio Gorana Batricevića da razgovara sa opozicionim subjektima o modalitetima nastupa na parlamentarnim i lokalnim izborima, ali prvenstveno sa SNP i LP.

005Režimska državna TV je počela agresivno da podsjeća na referendumsku kampanju kada je non-stop emitovala “patriotske” pjesme. Na ovaj način građane suptilno navlači na one koji su donijeli nezavisnu državu svrstavajući se poslušno na jednu stranu u izbornom procesu, i čerečeći Crnu Goru ponovo po starim šavovima. Sa svojim “stadom” u ovoj podjeli uvijek su lako igrali. S druge strane Vijesti guraju priču o “Vojvodskom savjetu” koji očekuje od lidera Nove srpske demokratije Andrije Mandića da položi vojvodsku zakletvu ili će mu biti oduzeta titula koju je uz vojvodsku gramatu primio prije dvije godine. „Ukoliko Mandić ne položi zakletvu u crkvi i to javno, zna se što sljeduje. To je običaj star stotinama godina i niko nema pravo da ga olako shvata, pa ni Mandić“, rekao je “Vijestima” četnički vojvoda Mileta Pavićević. Homogenizaciji po ovoj liniji doprinosi i Demokratska srpska stranka koja je pozvala predstavnike partija koje su činile Blok za zajedničku državu da, prije donošenja odluka na stranačkim organima, razgovaraju o pravljenju predizborne koalicije. Iz DSS-a navode da je najveće opoziciono povjerenje bilo među partijama i strankama koje su činile Blok za zajedničku državu. Ovome valja dodati i riječi sa press konferencije Dobrila Dedajića koji je kazao za svoje bivše kolege iz SNS-a, koje su sada sa Pokretom za promjene pred koaliciju, da je prvi korak u pravcu koalicije sa DPS-om već načinjen, citiram: “na sjednici predsjednistva SNS-a, tri dana prije priznanja “lažne države Kosovo”, kada se dio članova predsjedništva zalagao za postizborni savez sa DPS-om nakon vanrednih parlamentarnih izbora, što su pravdali navodnom međunarodnom podrškom, potrebom pomirenja Srba i Crnogoraca i stabilnošću Crne Gore”.

004Dakle sve se svelo na pismo koje su u martu 2008-e poslali na neke međunarodne adrese “intelektualci” koji žele da pojačaju nadzor nad radom vlade, nudeći sebe kao kontrolore. Tekst apela su potpisali: Milan Popović, Balša Brković, Ilija Vujošević, Dragoljub Vuković, Željko Ivanović, Jelena Jauković, Svetozar Jovićević, Esad Kočan, Filip Kovačević, Veseljko Koprivica, Milka Tadić Mijović, Stevo Muk, Snežana Nikčević, Miodrag Perović, Vera Radović, Daliborka Uljarević, Ervina Dabižinović i Ljubomirka Kovačević.

Mislim da tekuće postavljanje figura na “političkoj šahovskoj tabli” jasno oslikava jadne uslove pod kojima se učestvuje u političkom životu Crne Gore, iz koga nema mnogo nade da će uskoro bilo što da se promijeni. Ako je Vlada (država) spakovana u zgradi političke partije DPS-a i plaća godišnji zakup, a Veselin Vukotić saopštio da “političke partije ne smiju biti jače od korporacija” đe je onda tu DPS, iznad države, iznad korporacija ili u podzemlju? I na kraju kandidata za titulu sera pred crnogorskim “kraljem” ima mnogo, a red se samo uvećava, kao 1993-e pred Dafiment bankom i Jugoskandikom.

____________________

Koristim priliku da se zahvalim svima koji uzimaju učešće komentarišući na ovom mjestu događaje iz Crne Gore. U nastavku kao i uvijek možete komentarisati i današnji tekst, a danas slušamo Joan Osborne i “St. Teresu”. Uživajte…

Advertisements

97 thoughts on “Crnogorski gambit

 1. rajko

  Ogavna je situacija u CG. Tesko se odluciti ko je ogavniji: misko perovic, jefrem i balsa, nikolaidis, zivkovic, batricevic, mandic, medojevic, milic,brkati majmun purko,… A narod u CG vec 20 godina pokazuje da je barem 50% magarac pametniji od njega. Mislim na 70% pucanstva, najmanje.
  Zato je najbolje da dps osvoji barem 60% glasova, da brano, milo i sveto popljackaju i ono malo sto im je preostalo, te da obavezno sve strajkace dobro premlate i kazu im jednom za svagda – trazili ste – gledajte!!!
  Ima i druga varijanta, da na izbore ne izadje 60% gradjana, pa da opet to ponove. To bi bio veliki signal da su najzad poceli zrijevati i da u CG moze sunce ogrijati. Koliko cemo dugo cekati na ovu drugu varijantu? Bojim se jos dugo i dugo.

 2. Petar-hn

  Aleksandre da nije slavkovog i tvoga bloga,mislio bi da sam sam u cg.jedina nada je da se obnovi rad lscg-a,jedina!zar zivkovic milov miko da personifikuje liberale,mora se boriti za slobodu,nema nam druge!uvjeren sam da bi lscg napravio totalnu pometnju u cg.puno pozdrava za sve iskrene liberale,koji su u glavi liberali,a ne ka fukare iz lp.,gp…sanjam da ka nekad budem malo slobodan!

 3. EuroLiberal

  Nazalost i ovi izbori su farsa… Alex, svaka cast za odlican tekst, steta sto nemas vremena da vise pises, jer su ovaj i Slavkov blog oaze za sve veci broj nas…

 4. Aleksandar Aleksić:

  “… mora se boriti za slobodu, nema nam druge!”

  Slažem se…

  a kako, na koji nacin? ne vidim u tekstovima do sada da ste ijednom pomenuli na koji nacin se treba boriti za slobodu ili srusit dps. a to ja valjda kljucna stvar.

 5. RE: wawy

  Na ovom mjestu u prethodnih godinu i po dana napisao sam skoro 50 tekstova. Svaki od tekstova govori o stanju u Crnoj Gori onako kako ga ja vidim, o problemima zbog kojih je Crna Gora na ovom stepenu razvoja, o kljucnim sistemskim poremecajima koji razvoj sprecavaju, o uslovima u kojima je politicka borba moguca, o partijama koje moraju naciniti odredjene korake kako bi bile prepoznate kao partije koje sistem zele da mijenjaju, o pojedincima koji su svakom organizovanom otporu u Crnoj Gori postavljali klipove u tockove.

  Takodje, u skladu sa Deklaracijom LSCG o prestanku politickog djelovanja, smatram da u ovom trenutku “ne postoji prostora za politicki rad u organizacionom obliku politicke stranke”.

 6. mislim da je ovakav vid djelovanja trenutno mnogo uspjesniji od bilo kakvog stranackog agitovanja,jer bi izgledalo izlizano i zbog same strukture,bilo kakva registrovana partija bi znacila podupiranje sistema.

  isto tako smatram da bi za partiju u ovako zatvorenom sistemu,bilo nemoguce da skupi dovoljno novca, da njeno djelovanje ne bi izgledalo kao “jos jedna glupa i dosadna opozicija kojoj je jedini teren za djelovanje parlament i agencija MINA”.

  i nema veze sto je informaticka nepismenost u crnoj gori ovolika.za sad je ovo dovoljno.a kako vrijeme odmice bice sve vise i vise ljudi,samo bi dobro bilo da se jos vise ljudi angazuje i da se stvori jedna otvorena grupa.kao medij.eto,ovdje od danas valjda postoji i wordpress tv,tako da se i moze i video materijal postavljati na blogove.i to ne samo iz arhive,nego i novi.svako ima mobitel sa tom opcijom.

  parlament,trgovi,domovi kulture,sportske sale,televizije i saopstenja su nesto na sta bi bilo uzaludno trositi energiju,pogotovo u ovom trenutku.
  jer se od deklaracije o prestanku do danas nista nije moglo promijeniti na bolje,logicno je da je mnogo gore.

 7. crnogorac

  sta planirate da radite sa Cetinjem? Dal planirate da prepustite kompletno Cetinje DPS_u? Rekoa bih da idete ka tome, jer ne vidim vas na zasijedanjima skupstine, jedino se javi gospodin Gazivoda s vremena na vrijeme…. Ako nas ostavite i an Cetinje sta ttreba da mislimo onda?? Znam da nijeste na Cetinje da ste vi otputovali ali dodjite i prisjetite se tuge ans obicnih smrtnika…

  Veliki pozdrav

  PS: nemojte nas razocarati

 8. Dragan Ilic

  Koliko je tuzna nasa stvarnost. Ona Miliceva izjava da nece SA OVAKVIM DPS praviti koalicije tj. saradjivati je vrhunac dvolicnosti i ljudske nistavnosti. Pi, pi po hiljadu puta…

  Konacno je sve ovo pokazalo kakva je crnogorska politicka scena i dokle se doslo.Dno se davno dotaklo, a tunel je jos vise mracan. Nekada smo u tom tunelu imali iskru i zracak svjetlosti, ali i to je nestalo ima par godina sa gasenjem LS.

 9. Cetinje

  za Iliju

  fala ti Ilija , mislio sam da je Ante Markovic odavno mrtav. Kad se samo sjetim zivota u bivsoj Jugoslaviji kad je dosao Markovic . Ima sam osjecaj da se svako napunio novom nadom,da svi zive bolje i da ce se krenuti naprijed. A onda su nam se na rbat srusili Slobovi djaci.

 10. uf, ala su opasni legalisti! 🙂

  —————————————–
  “DPS prijeti sudom zarad demokratije

  Podgorica(MINA) – Demokratska partija socijalista optužila je profesora Mirjanu Kuljak za \\\”besprizorno\\\” klevetanje te stranke.
  \\\”Očigledno je da nije riječ ni o kakvoj javnoj polemici niti o sučeljavanju argumentovanih stavova, što bi svakako vodilo daljoj demokratizaciji crnogorskog društva, već isključivo o drskom etiketiranju i omalovažavanju DPS-a\\\”, kaže se u reagovanju Medijskog pula te partije.

  \\\”Tako saopštene optužbe mnogo više govore o ličnosti samog autora, i o uređivačkoj politici medija koji ih prenose, nego o onome kome su upućene\\\”.
  To je crnogorska javnost, kako se navodi, uvijek znala nepogrješivo da prepozna.
  \\\”DPS će ubuduće, u želji da doprinese demokratizaciji, ali i deratizaciji javne scene u Crnoj Gori, pozivati autore ovakvih beskrupuloznih tvrdnji da ih dokažu na sudu\\\”, kaže se u saopštenju.

  DPS od medija očekuje da, bez obzira na povišenu retoriku u izbornim kampanjama, \\\”sačuvaju profesionalni dignitet\\\”.”
  ————————————–

  a taj tekst mirjane kuljak ( http://www.vijesti.cg.yu/index.php?id=296726 ) se nije bavio radom dps-a, vec uglavnom se odnosio na prorezimske stranke u opoziciji koje su dio mafijaske mreze. ovo je vec drugo saopstenje ovakve vrste koje se cuje iz tabora mafije u zadnjih nekoliko dana, nekon one beshiceve licemjerne izjave kako stavovi da je opozicione stranke razbila db spadaju u domen teorija zavjere (mada on kao elementarno pismen cojek bi trebao da zna da teorije o tajnom udruzivanju jacih protiv slabijih predstavljaju u pezorativnom znacenju teorije predstave a ne zavjere).

  meni izgleda ocigledno da je u ovom tekstu mirjana ubola pravo u metu i otud takva brzopotezna reakcija. vlasti nikako ne odgovara da se sada u predizbornom periodu smanjuje rejting dc-a, snp-a, lp-a, i snl-a pricom o njihovom rezimskom bekgraundu i odgovornosti za neuspostavljanje sirokog opozicionog fronta, jer oni ce najvjerovatnije pod izgovorom svjetske krize i “potrebe nacionalnog jedinstva u najtezim trenucima” uci u vlast, na ovaj ili naj nacin.

  ako se svemu ovome dodaju i konstantni napadi srdjana darmanovica na pzp, sve mirise na to da je dps i pored uspjesnog budjenja spavaca u nekoliko stranaka i obezbjedjivanja siroke koalicije sa dua, hgi, i bs-om, i dalje nervozna.
  kako izgledaju rezultati ankete o popularnosti vladajuce strukture u ovom trenutku, vrlo lako se moze indirektno izvuci zakljucak iz ovakvog ponasanja dps-a.

 11. ilija bakic

  “Predrag Bošković je kao mjesečnu nadoknadu prijavio 2.100 eura, plus platu od 2.200 u Rudniku uglja, te 300 eura u Savjetu za privatizaciju.
  Njegova supruga Stela u Podgoričkoj banci zarađuje, kako se navodi na sajtu, 3.500 eura i 170 eura kao član likvidacionog odbora Ekos banke.
  Boškoviću ne nedostaju ni titule – poslanik je DPS-a, član Odbora direktora Rudnika uglja Pljevlja, član Savjeta za privatizaciju i asistent na Ekonomskom fakultetu.

  On nije naveo da li na fakultetu radi volonterski ili prima naknadu.
  Boškovići imaju dva stana – na glavu porodice je prijavljen stan od 63 kvadrata, koji je pod hipotekom zbog stambenog kredita od 60 000 eura, dok je na Stelu Bošković prijavljen stan od 137 kvadrata, takođe pod hipotekom zbog kredita od 100.000 eura.

  I dok ona vozi luksuzni “mercedes CLK” iz 2008. godine, Bošković nema privatni auto zbog čega mu je Rudnik uglja, najvjerovatnije, kupio “nisan murano” vrijedan oko 50.000 eura.
  Boškovići su 2006. godine, kada je na sajtu Komisije objavljen njegov prvi imovinski karton, zarađivali po 660, odnosno 575 eura.

  Ne navodeći da li je to bio mjesečni ili godišnji prihod 2006, Predrag Bošković je tada prijavio 3.600 na Ekonomskom fakultetu i školi za menadžment, 3.900 eura u Savjetu za privatizaciju i 4.000 eura u vladinoj Tenderskoj komisiji”

  Ljudi moji, je li to moguce, sto bi rekao Mladen Delic. Slucajno se dokopah ovog clanka i ne mogu celu noc da dodjem sebi. Pa, sta je ovo! Kakav je ovo bezobrazluk!

 12. bajone

  Glasamo na ovim izborima za boskovice,parace,djukanovice i ostale na ovima oni moraju imati ;jerbo ih oni jedino znaju trositi,oni su naravno platili porez na te iznose radnicima i penzionerima je doasta mjesecno stotka, sta ce ima da ih guce.
  ne znam kako nas vrli premijer vraca ovaj kredit od 5 meleona sto je uzeo,treba ga pitati fali li mu sta u kucu jerbo mu i drugovi ne mogu pomoc jer su do guse u govnima.Ne znam i kako ce mugosa i njegova imperija od nekretnina ovu seku podnijet, mozda mu sin iz amerike koji je sekretar cg ambasade od Obame zatrazi recept.
  cestitamo novim starim vladarima na pobjedi uz pozdrav jasite i pljackajte do smrti.

 13. “Dakle sve se svelo na pismo koje su u martu 2008-e poslali na neke međunarodne adrese “intelektualci” koji žele da pojačaju nadzor nad radom vlade, nudeći sebe kao kontrolore. Tekst apela su potpisali: Milan Popović, Balša Brković, Ilija Vujošević, Dragoljub Vuković, Željko Ivanović, Jelena Jauković, Svetozar Jovićević, Esad Kočan, Filip Kovačević, Veseljko Koprivica, Milka Tadić Mijović, Stevo Muk, Snežana Nikčević, Miodrag Perović, Vera Radović, Daliborka Uljarević, Ervina Dabižinović i Ljubomirka Kovačević.”

  Ja cu, bez obzira kako to bude dozivljeno (i bez obzira da li Aleksandar bude htio sa mnom da raspravlja), jos jednom upitati zasto su SVI navedeni ljudi podvedeni pod pojam intelektualca s navodnicima, odnosno okarakterisani kao kvazi-intelektualci. Jedan je danas dobio sudski poziv zbog svog pisanja.

 14. RE: Vladimir Nedovic

  sve je to anemicno…bolji izraz ne postoji..i jos jedna stvar!
  u crnoj gori stvari nijesu previse komplikovane da bi “naknadna pamet” mogla da bude stvarno PAMET.

 15. Vladimir Nedović

  @ ivan

  Da, izmedju ostalog mislio sam i ‘na ovoga’. Doduse, tekst koji ste linkovali se, kao i obicno, bavi utiscima i dozivljajima, sto jos uvijek nije dovoljno za istinu (a vi tezite apsolutnoj istini, n’est-ce pas?). Pa bih vas zato molio, ako ste u mogucnosti, da postavite link na originalni Popovicev tekst, jer ona arhiva Vijesti vise ne postoji.
  Nego, sta cemo sa drugim potpisnicima apela, koji su stavljeni u isti kos? Recimo sa Filipom Kovacevicem, Uljarevickom ili feministkinjama? Ili su svi sluge rezima?

 16. ivan

  za Nedovica

  Nedovicu ja ne tezim “apsolutnoj istini” nego ti izmisljas. To stalno radis primijetio sam i ovdje i na svom blogu, koji nisam citao osim onoga u kome si se bavio liberalima. Nije mi cudno sto je Aleksic sa tobom prekinuo komunikaciju, covjek te je maksimalno ispostovao, a ti si nakon toga na svom blogu dozvolio da ga ljudi izvrijedjaju na najnizi moguci nacin, posmatrajuci to iz ugla, vjerovatno sa osmijehom. Ja nisam u mogucnosti da postavim originalni tekst, ali mozda vlasnik ovog bloga jeste, zato ga molim da postavi link do Popovicevog teksta ako je u mogucnosti. Ja takodje nemam namjeru sa tobom raspravljati, zato sto smatram da o politici ne znas nista, i sto je mnogo gore ne zelis da saznas nista, tokodje ukoliko bih i zelio ulaziti u polemike za tako nesto nemam vremena. Posto Aleksicev blog citam redovno, koliko se ja sjecam Aleksic je Kovacevica na svom blogu hvalio, a od navedenih nikoga nije nazvao “slugom rezima”, kao sto mu imputiras. Ako ocekujes da se neko brani do iscrpljivanja od tvojih laznih optuzbi onda ti ljude s kojima pokusavas da polemises maksimalno podcjenjujes, ili u suprotnom sebe precjenjujes.

  Prema mojim saznanjima imas sve predispozicije da se pretvoris u onoga starca koji tebi serdare, a ti njemu vojvodo, mislim na onoga Milovana, koji se hvali kako daje pare opoziciji. Ljudi koji zele da pomognu daju pare i cute, a ne daju pare i na sva zvona pricaju kako daju pare. Zbogom Nedovicu.

 17. vladimire,

  oli mi objasnit sto si potpisao onaj apel, casti ti? sto, naljutio si se na aleksandra, na ivana, slavka…marka, janka.. koga li vec?
  http://www.pcnen.com/detail.php?module=2&news_id=35988
  kakve veze ima tvoj odnos sa njima sa tvojim politickim stavovima koje formiras autonomno i svjesno, nezavisno od toga da li se slazes s nekim ili ne?

  ja recimo cijenim sto si se prikljucio onom apelu slavka perovica u vezi mirka kovaca i to vrlo aktivno, al ovo sad ne mogu da razumijem. i sam znas da kad je bio taj apel 99% ovih intelektualaca nije smjelo da pisne, kao po naredbi svi su umuknuli, ni da ni ne, ni glasa im se nije culo (osim duska vukovica koji se sa pcnen-om aktivno ukljucio u akciju i korektno prenosio)…
  to ti je valjda dovoljan dokaz ciji su (vecina) igraci. odje ne brojim vjerovatno jedan dio njih koji su ili obmanuti ili ucijenjeni il sto vec… vjerovatno se sjecas izvanrednog teksta koji je tada napisala sonja radosevic, i koja zbog takvog angazmana nema mjesta da rabota ni u ‘vijesti’ ni u ‘monitor’, niti neki medij u cg, nakon gasenja ‘fre montenegro’. vjerovatno zbog toga se i cuo jasan muk i od uljarevicke, i od calovicke, i djurovica…

  znaci, u svoj ovoj farsi od apela za m. popovica a kojom rukovodi vlast i kojom treba da se isfingira pred zapadom da su oni kao neka opoziciono misleca grupacija a dc i lp opozicione partije, kako bi milo nastavio jos koju deceniju da jashe sa poslusnom kvaziopozicijom, kvazinvo-ima i shatro opozicionim/objektivnim medijima, nasao si se na listi onih koji su:

  -u svojim medijima (po njegovim rijecima) podrzavali mafiju cijelo vrijeme (z. ivanovic),
  -sklopili pakt s mafijom (m.perovic),
  -odbili da sruse vlast narodnom slogom i usli u vladu sa mafijom (z. rakcevic),
  -dezurni rezimski analiticar i db-ov kadar u pzp-u (svetozar jovicevic)
  -novinarka mafijine televizije (snezana nikcevic)
  -autor najogavnijeg teksta u istoriji cg politike i novinarstva ‘cmarko serovic’ (balsa brkovic)
  itd..

  da je u pitanju napad na novinara ili intelektualca, ili privodjenje u policiju pa da te razumijem, osudjujem naravno svaki takav postupak i gusenje slobodno izrazenog stava bez obzira kakav dotadasnji bekgraund ima doticni, ali u ovom slucaju je tuzilastvo uputilo poziv popovicu da se javi i dostavi dokaze protiv djukanovica! fenomenalna stvar, sto oces vise? treba je samo da se pozove na dokaze mans-a, pzp-a, lscg-a, talijanskog i svajcarskog tuzilastva, i jos masu slicnih. ne vidim u cemu je problem? osim ako nije u pitanju naruceni “slucaj popovic”, kao sto i jeste.

  takodje mi nije jasno sto cini filip na onoj listi sa ovim gorenabrojanim velicinama, ili recimo ervina, ili dusko… e da, btw, cini mi se da se po prvi put na ovim famoznim spiskovima pojavljuje ime vanje calovic! opa!

  sto ti cashe to vladimire da se pridruzis ovim nekolikim sibicarima, iskreno me zanima?

 18. Vladimir Nedović

  @ ivan

  Iako nema nikakvog smisla vise sa vama ulaziti u dijalog, samo cu reci da nista nisam amputirao Aleksicu, pitao sam direktno vas. Kovacevic je bio u grupi koja je nazvana “intelektualcima”, pitanje je bilo zasto.
  Vi svi imate nekakva saznanja, ko zna sta sve primjecujete, mjerite i provaljujete, a ja sam od pocetka sam rekao: o politici ne znam nista, i izmedju ostalog, na ovom blogu sam naucio dosta (dobio dosta informacija). Medjutim, to nikada nece znaciti da mi mozete uzeti zdravu logiku. Ma kako vi ,kroz svoje sujete, njenu pobunu tumacili.

  @ wawy

  Ne vidim kakve veze ima potpisivanje apela sa mojim raspravama sa drugim ljudima, bilo ovdje ili negdje drugo. Mozda ce zvucati cudno, ali ja se ne inatim! Ne prikljucujem se ovima ili onima, ni potpisivanje pisma Mirku Kovacu nije imalo veze sa Slavkom Perovicem. Uopste me ne interesuje ko je jos na pomenutoj listi. Cak iako bih shvatio, sto jos nisam, da je *svo* navedeno drustvo potkupljeno, da igra u predstavi vlasti i mafije, potpisao bih apel, jer ga smatram svojom gradjanskom duznoscu (nisam potpisao onaj za Nikolaidisa, tu su dvojica ljigavih jedan naspram drugog). A cinjenica da na listi potpisnika ima jos poneko ko se ne moze olako svrstati medju sluge rezima, vjerovatno govori da nije sve tako crno-bijelo. Odnosno da se ljudi mozda povode nekim drugim principima, i da im nije bitno ko je jos na toj listi, ako iskreno vjeruju da time ispunjavaju svoju gradjansku duznost.
  U svakom slucaju, hvala na iskrenom pitanju.

 19. ilija bakic

  “On je pozvao cetinjske liberale da izađu na izbore i glasaju za Pokret, jer „dok god ima Crnogoraca spremnih da se žrtvuju za pravo, čast i slobodu svakog građanina Crne Gore, živjeće plamen i ideja Liberalnog saveza“.”
  Poslanicki kandidat PZP Zarija Pejovic juce na Cetinju. Duhovit decko!

 20. Intet Glemt

  Re: Vladimir Nedović, wawy

  Sve njih treba pitati za 2003. godinu i udruživanje opozicije. Pitao sam Medojevića i dobio odgovor da DPS tada nije bio isti kao danas. Na pitanje šta se promijenilo nisam, naravno, dobio smislen odgovor.

  A tada je bilo mnogo teško živjeti u Crnoj Gori… Izgledalo je kao da naspram građana koji žele promjene stoji sve živo, vlast, NVO, mediji, “intelektualci” i to je moglo da znači samo jedno: SVI oni su se privlastili i okoristili. I još ti kvarno poručuju “privlasti se i ti, pametan si momak, što će ti sve to?”. To je, na žalost, dominantan stav u Crnoj Gori.

  E sad kad od nas traže podršku, ne smijemo da se drznemo da postavimo pitanja jer miniramo opoziciono jedinstvo (koje oni samo što nisu stvorili) i radimo protiv opozicije u vrijeme dok je vlast takva kakva jeste…

  Sve je to jedna velika SPRDNJA.

 21. Vladimir Nedović

  @ Intet Glemt

  Slazem se da ih treba pitati i o tome. Svjestan sam i ja tadasnjeg lobiranja, Mila na naslovnoj strani Vijesti svaki dan, itd. Ali nikada necu prihvatiti da ZA SVE postoji samo jedno objasnjenje, naime da su se svi okoristili.
  U svakom slucaju, to nema veze sa mojim potpisivanjem apela.

 22. Intet Glemt

  @ Vladimir Nedović

  Ma nisam ni mislio da ima… Samo se nadovezujem na priču o “intelektualcima”.

  P.S. Stavljam pod znake navoda jer mi i dalje nije jasna definicija pojma. Ko god je studirao u CG zna da tamo ima “intelektualaca” koji jedva prelaze granicu pismenosti. O manirima, hrabrosti ili časti da ne govorim.

 23. Vladimir Nedović

  @ Intet Glemt

  Na to ne treba trositi rijeci. No ovom prilikom radi se o konkretnim pojedincima navedenim u gornjoj listi. Sumnjam da je stavljanje pod znake navoda u ovom tekstu trebalo da se odnosi na pismenost.

 24. EuroLiberal

  Ljudi, nama mladjima, koji volimo liberale, i koji imamo kakvo-takvo znanje o onome sto se dogadjalo 90tih, jako smetaju neke stvari:

  a) zasto se osobe, koji su gotovo na istim talasnim duzinama i morale bi stojati u ZAJEDNICKOM FRONTU, moraju prepirati i stvarati nepotrebne diskusije o pitanjima koja su jasna. Recimo, g.Aleksic je dobro objasnio kako je stvarno lose, sto sa g.Nedovicem (i mnogima) mora dodatno davati pojasnjenja nekih stvari koje su vidljive golim okom…

  b) zasto Liberali (iako sada ne djeluju politicki), ne razmisle o 1) drugacijem odnosu prema ljudima i 2) drugacijem odnosu prema sebi

  ovo je psiholoski dokazano jer…1) ljudi NE VOLE da CUJU kada se toliko loseg prica o DRUGIM LJUDIMA (npr. koji su bivsi libearli IZDAJNICI, ZABILI NOZ U LEDJA..itd itd). Sve je to tacno, ISPRICANO i POZNATO, a NEMA i NECE ostaviti efekta na ljude, jer su gotovo svi (80% ljudi u CG na neki nacin, makar krajickom umijesani u nasu sveukupnu propast). TAKVO je KAKVO je. Ako zelimo odnijeti pobjedu i dovesti nekoga ko ce POKRENUTI stvar sa mrtve tacke, moramo taj isti GRESHNI narod pridobiti. A to je moguce ako napadamo vlast i one jasno vidljive njegove sluge, ali ne i konfuznom pricom u kojem se zamjerke traze svakome pa cak i Milanu Popovicu i Filipu Kovacevicu (iako su ih ponekad zasluzili). Upravo kritika njih, koje narod dozivljava kao slobodne ljude, stvara KONFUZIJU da se vise ne zna KO je KO i ko je dje. Zar nije bolje da upravo LSCG (kada bi se ikad aktivirao opet) radi na pridobijanju upravo svih tih intelektualaca, pa i jadnog Miska Perovica, i uz pomoc njega srusti vlast, a kasnije graditi bolju medijsku scenu?? (ako je on iskoristio vas i zabio noz u ledja, budite pamenti pa mu uradite isto to vi).
  2)drugaciji odnos prema sebi – GRADITE ljepsu sliku o sebi (iako je ona vec NAJLJEPSA u ocima onih koji vas ZNAJU), ali pisite o svojim MOGUCIM greskama, pisite o stvarima koje ce rusiti MITOVE o odvratnim “mrznim TVRDIM liberalima…TESKIM, BEZGRESNIM itd” Niko ne voli bezgresnike…

  takodje, sve gore navedeno je samo ideja kako je moguce POKUSATI pridobiti vise pristalica, i svodi se na obicnu politicku strategiju. Politika je k… i to svi znamo… a liberale je svako mrzio jer jedini nisu bili to.. eto.. samo ideja…mozda naivna.. 🙂

 25. Petar-hn

  zasto je slavko perovic trn u oku svima,prosto covjek moze svima reci u oci sto su.a mi crnogorci ne volimo da nam se rece u brk.svima je i opoziciji i vlasti,covjek koga ne bi voljeli da se vrati u politiku.jedini politicar kojeg nijesu mogli kupiti,nacerati,ucijeniti…ali su zato ljude oko njega,tako da su stvorili sliku u narodu da su liberali-lscg,isti ka svi!uspjeli su da ga oceraju,e to im je bio i cilj.e danas se vidi ko je miko-milov zivkovic,krsto,radoslav… i ostali liberali-dps-a.zasto pozivaju liberale sa cetinja da glasaju?znaju da nas ima mnogo mnogo,koji cekamo da se lscg obnovi,da se mozemo politicki boriti protiv mafijaske familije.vidjecete kako ce proci 29og ex liberali nece imati 1procenat.jedina nada je obnova lscg-a,da se skupi sve sto nije trulo u cg.ljudi prosto nemaju oko cega da se okupe,ovakvoj opoziciji dati glas,bolje biti iskren prema sebi i glasati dps.mnogo se lazi i neistina reklo o slavku,da je trebalo mnogo vremena da se vidi sto je to bilo.izvinjavam se samo hocu da budem slobodan covjek!

 26. Кад Срби добију својих 32% директора основних школа овога више неће бити (макар не у толикој размери), па ви видите коме (не) одговарају права Срба…

  Direktori zaokruživali (ne)podobne nastavnike
  ČELNICI PODGORIČKIH OSNOVNIH ŠKOLA NA JUČERAŠNJEM SASTANKU UPISIVALI PROCJENU KAKO ĆE GLASATI PROSVJETNI RADNICI
  Podgorica – Direktori većine osnovnih škola u Podgorici popunili su juče formular, na kome su upisivali svoje procjene ko od zaposlenih u njihovoj ustanovi podržava vladajuću koaliciju Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokratske partije (SDP).

  Spisak sa imenima kompletnog nastavnog osoblja, njihovim javnim matičnim brojem, mjestom rođenja, prebivališta i glasačkim mjestom podijeljen je direktorima tokom sjednice aktiva osnovnih škola Glavnog grada, održanoj u OŠ „Vladimir Nazor“, pouzdano saznaju “Vijesti” od učesnika sastanka.
  Pored svakog imena, direktori su imali mogućnost da upišu jednu od ponuđene tri opcije – ko je od nastavnika sigurni glasač DPS-a, ko ne podržava tu stranku, te ko je neodlučan.

 27. Vladimir Nedović

  @ EuroLiberal

  Uglavnom se u svemu slazem s vama (sem onoga da treba istom mjerom uzvracati), i pokusao sam to da formulisem u par tacaka u jednom od proslih komentara na https://aleksic.wordpress.com/2009/01/03/mediji-danas/
  To sto se meni mora dodatno objasnjavati vjerovatno se donekle moze pripisati mojoj tezini, no sve uglavnom potice od mojih pitanja da se popune odredjene logicke rupe (barem ih ja tako dozivljavam). A dovoljno je bilo da se jednom javi Sonja Radosevic u komentaru na PCNEN blogu, pa da ista prica dobije koherentnu formu. E sad, moguce je da su Aleksic i drugi sve to isto milion puta ranije ispricali, sto ja iz raznih razloga nisam uspio da ispratim, ali moj je utisak da za ta pitanja nije bilo previse strpljenja, pa ni tolerancije.

 28. Ksenija

  Ovo sto rade direktori srednjih skola je fasizam. Isto radi i Misko Perovic, ali na perfidniji nacin. To je odgovor EuroLiberalu (mladi ste i cijenim da imate dobru volju i namjeru) na ono da se Misko Perovic moze na prevaru okrenuti protiv rezima. Njemu je posao da cuva rezim. Zatim, kakvo dodvoravanje narodu – sto cete promijeniti sa pokvarnim materijalom? Moraju da daju izvinjenje da bi se moralno iskupili i na zdravim osnovama i svjesno napravili temelje.

  Retorika Liberala nije tvrda, teska, ostra … preblaga je za ono sto je stvarnost, vjerujte. I nemamo pravo da koristimo eufemizme, vec prave rijeci, cak i da izmislimo nove, jer stvarnost trci “ispred” naseg jezika!

  Kakvi izbori u ovakvim uslovima, kakvo politicko djelovanje! U “ilegalu” – na internet!

 29. Ksenija

  Add. Nedovic

  Gospodine Nedovicu,

  jedino sto mogu je da vas, kao i EuroLiberala, zamolim da vjerujete u ovo sto govore ljudi koji vam se mogu uciniti pretvrdi, prejasni, pregrubi, da lako izricu sud … i da vas zamolim da imate strpljenja jer to su ljudi koji su mnogo, mnogo puta ove stvari objasnjavali, za njih ginuli u prvim redovima, a ubode dozivljavali s ledja u najtezim situacijama, a koji su, razumjecete, vjerovatno prilicno i istroseni u svemu tome, da bi ponovo raspravljali i ubjedjivali iznova svaku mladju generaciju u ono sto se golim okom vidi odavno, sto je na sajtu Lscg-a postavljeno, a toliko ocigledno kad naspram takvih ljudi imate vlast kakvu imate i cijelu armiju i lepezu ljudi koja je podrzava.

  I, umjesto na trazenje dlake u jajetu kod Liberala, mnogo bi bilo blagotvornije po drustvo da se ta energija usmjeri na trazenje odgovornosti onih cije se kriminalne radnje vide iz aviona i golim okom.

  Vjerujem da cete shvatiti da ovo sto vam pisem zahtijeva s moje strane veliko strpljenje i spremnost na razumijevanje vaseg nacina razmisljanja. Takodje, ocekujem da cete i vi imati razumijevanja, uvijek kada ostrica svakog Liberala bude usmjerena na pravu adresu i da cete biti srecni sto postoje takvi ljudi i da cete im dati bezrezervnu podrsku. Zasto bezrezervnu? Zato sto sve drugo ide u prilog vlasti. A da bi dali takvu podrsku, ipak, morate da se opredijelite kome cete da vjerujete. Sve analize su odavno napisane i stvari su vise nego jasne. Ostalo je samo da svako izabere stranu na kojoj ce biti. Ja cu biti protiv ovog rezima, a i vi i ja znamo o kakvom rezimu se radi.

  Dobrodosli u moje drustvo, meni ce biti drago. Naravno, Ksenija je moje virtuelno ime.

 30. Vladimir Nedovic

  @ Ksenija

  Hvala, vam Ksenija. Crnoj Gori su jako potrebni ljudi poput vas. Ustvari mi pricamo istu pricu. Ja implicitno dajem podrsku koju vi trazite (ipak, necu ni da se moja podrska Milanu Popovicu osudjuje, ni da se shvata kao biranje strane), inace ne bih non-stop ponavljao da treba prevazici razlike medju nama koji polazimo sa istih pozicija, te trosio vrijeme na ovom i drugim blogovima. Jos jednom hvala i pozdrav.

 31. EuroLiberal

  za Vladimira… – nisam mislio bukvalno vracati istom mjerom onima koji su zabili noz u ledja…vec samo graditi bolju medijsku scenu kada bi se preuzela vlast (a to znaci, da ce vece sanse biti date nekim drugim ljudima a ne Misku Perovicu… iako bi se uz njegovu pomoc doslo na vlast (ovo sve djeluje presmijesno..ali eto..samo ideja…)

  za Kseniju…. drago mi je Ksenija da imas razumijevanja i meni je EuroLiberal virtuelno ime..i slazem se da je internet za sada najbolje rjesenje za sve nas… Vjerujem, da je ovo samo pocetak, uskoro cemo na internetu moci napraviti pravi mali pokret… kao sto je to uradio Obama, a tek onda dosao na vlast…

  Sto se moje iznesene ideje tice..ona je samo moje razmisljanje o NACINU politickog djelovanja, jer imam osjecaj da je DRUGACIJE nemoguce osvojiti vlast u ovakvoj Crnoj Gori. I sve sto LIBERALI pricaju za mene NIJE britko, zestoko, tesko i sl… vec apsolutno TACNO, ISPRAVNO i PRAVEDNO. Ja samo kazem da ovom ojadjenom narodu koji je u sve to uvucen i koji je svjestan da nije bezgresan…NE ODGOVARAJU neki “bezgresnici” koji SVAKOG KRITIKUJU (pa cak i ove “nezavisne” intelektualce”) i stvaraju jos vecu konfuziju. Znaci, PRISTUP gradjanima se mora promijeniti jer iako JESU moralni patuljci..to im se NE SMIJE reci. Sjetite se Djindjica… prije dolaska na vlast kad je vec bilo izvjesno da ce Milosevic pasti, on zove Mitrovica (vlasnika Pinka) i kaze mu da mu omoguci gostovanje jer treba javno saopstiti sve… znaci Mitrovic (Milosevicev saveznik) odmah to prihvata i Djindjic koristi dotadasnje rezimske medije da bi NARODU saopstio ono sto treba… Znaci, kako Slavko i Liberali ocekuju da ce im Vijesti ili bilo ko danas otvoriti prostor da pisu, komentarisu, kritikuju itd…kada liberali na sva zvona govore da su upravo citave VIJESTI farsa i medij za spinovanje… (kao intelektualci). To potpuno zbunjuje veliki broj gradjana koji VOLE liberale i slavka….. jer su u OVOM momentu kod dosta njih upravo te VIJESTI i ovi intelektualci PREOSTALI kao jedini izvor KRITIKE i SLOBODNE misli… eto zato se stvara konfuzija, i VELIKI broj ljudi (iz licnog iskustva) zbog ovoga ne shvataju slavka i LSCG i ispada da su on i LSCG nekakvi moralni cistunci koji SVE STO NE PRIPADA NJIMA I SVE STO IH NE PODRZAVA, optuzuju da su rezimski mediji i kvazi-intelektualci…

  a sa KSENIJOM se APSOLUTNO sve SVE SVE slazem.. ovo sto sam gore napisao je samo primjer kako pridobiti vise ljudi, a da se pritom ne mijenja IDEJA i CILJ partije… (ili se moze nastaviti ovako kao do sad..i vjecito ce biti nas 6.3 % cistih ljudi koji cemo ukazivati prljavcima kako nisu dobri…a oni nas nece voljeti jer smo previse cisti…i to je to…)

 32. wawy

  vladimire, evo recimo da postavim par linkova o popovicu i kompaniji, i ako bi ti iz njih zakljucio da je ovaj apel jos jedna farsa i namjestaljka a milan rezimski igac, da li bi povukao potpis?

 33. EuroLiberal

  Postavio sam danas odgovor Kseniji i malo pojasnjenje moje ideje…ali vidim da je sada maknuto sa sajta…. Aleksandre, zasto je to?? Ovo je prvi put da mi se tako nesto dogodi…i nisam ocekivao odje jer se osjecam srecnim sto sam tu, i sto mogu da slobodno kazem misljenje… u cemu je problem, napisao sam veliki komentar koji je samo podrska djelovanju liberala i moje misljenje kako bi mozda bilo jos bolje… ali je izbrisan sada…
  Ksenija..ne mogu ponavljati sad sve…ali napisao sam da se SVE slazem sa tobom… ali sam malo podrobnije objasnio moju ideju o nacinu politicke borbe….

 34. EuroLiberal

  Hvala Aleksandre, i izvinjavam se sto sam i pomislio da je moj post mogao biti izbrisan na ovom mjestu…

  Nadam se da cete imati vremena kasnije, da bar u dvije tri recenice (ako je to moguce) objasnite zasto se ne slazete… Dakle, kazete da kakva god da bi bila politicka strategija Liberala u buducnosti (cak i onakva “prijateljski raspolozena” kakvu sam gore iznio) da ce vrata Vijesti, Monitora i ostalih i dalje ostati zatvorena? hvala.

  ps. ako je sve tako, da li to znaci da onda jednostavno NE POSTOJI, i NECE postojati gotovo nikakav nacin politicke borbe (sem ovakve internetske) u Crnoj…?

 35. Vladimir Nedović

  @ wawy

  “vladimire, evo recimo da postavim par linkova o popovicu i kompaniji, i ako bi ti iz njih zakljucio da je ovaj apel jos jedna farsa i namjestaljka a milan rezimski igac, da li bi povukao potpis?”

  wawy, molio bih vas da postavite te linkove, prije svega ako moze o prof. popovicu licno. ako bih iz njih i zakljucio ono sto vi tvrdite (za prof. licno, ne za kompaniju, tj. intelektualnu elitu, tj. klan), i dalje ne bih povukao svoj potpis. prije svega zato sto sam u tom momentu tako mislio, pa cak iako u nekom momentu shvatim drugacije, mogu to posmatrati samo kao svoju nekadasnju gresku (vi ste slobodni da moje eventualno priznanje tumacite kao povlacenje potpisa). ostale razloge svog potpisivanja ovog apela sam iznio u prethodnom objasnjenju.

 36. RE: EuroLiberal

  LSCG nikad u svom politickom djelovanju nije ostavljao poludilemu za bilo koju politicku odluku koju je donosio i uvijek je iza svake svoje odluke stao. Takodje u tim odlukama nije bilo kalkulacija i podilazenja bilo kome, nego se zarad pokretanja zrtvovao veliki broj onih koji su na DPS taster napustali LSCG govoreci kako je nedemokratski, a odlazeci u zagrljaj DPS-u koji bi valjda trebao biti demokratski. Ako neko ovo tumaci kao da se radi o “politickom cistunstvu” mislim da je to njegov problem.

  LSCG nije zatvorio vrata Vijestima i Monitoru, nego su vrata Monitora i Vijesti uvijek bila zatvorena za LSCG. O radu medija koje kontrolise Miodrag Perovic prema LSCG-u govorio sam dovoljno. Veliki broj ljudi je za ime Miodraga Perovica (govorim o obicnim glasacima) prvi put cuo na ovom mjestu.

  Pomenuti mediji ne zele da podrzavaju ni jednu politicku partiju koja se bori protiv DPS-a. Oni podrzavaju politicke partije koje nastaju iz drugih partija slabljeci na taj nacin i najmanju nadu za opoziciono djelovanje i promjenu sistema (sto u konacnici ide na ruku DPS-u), da ne govorim o njihovom suprodstavljanju objedinjavanju opozicije. Njihov cilj je da imaju sopstvenu politicku partiju ili vise njih (GP, DC, LP, SDP, jos uvijek i PZP ako ne urade jos dodatnih koraka itd) koje ce koalirati sa DPS-om i tom finansijskom lobiju omoguci na taj nacin participaciju u CG biznisu. Ovo je vec vidjeno i bilo na snagu u prethodnih 12 godina. Da li ce taj lobi uspjeti ponovo da se privlasti, prevodeci opozicionu energiju DPS-u na macu i pridrzavajuci opoziciju DPS dzelatima, ostaje da se vidi. Ja navijam za to da svako o njima i njihovoj ulozi u stvaranju Crne Gore kakva je danas zna sto je moguce vise. Ovo posebno zbog toga sto je taj lobi uspio da progura paklenu zamjenu teza da je podrska mafiji, u stvari politicki stav.

 37. Intet Glemt

  Re: EuroLiberal

  Kad već pominjete Đinđića, podsjetiću Vas i da je njegova DS bojkotovala izbore kad je procijenila da je na njima apsolutno nemoguće učestvovati. To je bila, neka ’93., valjda. Kod nas je danas situacija otprilike takva, a 5. oktobar je još uvijek mnogo daleko.

 38. EuroLiberal

  Aleksandre, hvala na pojasnjenju. Intet Glemt, takodje.

  Dakle, sve se slazem…i koji god put bi eventualno LSCG izabrao (kada bi se nekad ponovo aktivirao), glas nas 6.3 % bi isao njemu. Ideje koje sam gore iznio su vise bile moje razmisljanje kako pridobiti jos mnogo mnogo ljudi, a da se pritom ne mijenjaju politicki ciljevi. Mozda je malo naivno…zbog mojih godina i neiskustva…ali nekom analizom ljudi u CG sam dosao do tih ideja…

  Bilo kako bilo, mozda bi bilo dobro da onda LSCG postoji i u ovakvom jadnom drustvu… i da makar ima tu svoju jaku ulogu koju je uvijek imalo…a to je borba za slobodu i pravdu. Mozda bi i izdrzali na nekih 10-15% u ovim uslovima i davali bar nadu ljudima koje niko nema da zastiti, cije stavove niko ne zastupa, itd itd…

 39. Petar-hn

  aleksandar je totalno u pravu za vijesti,dps oligarhija ih je osnovala,i super odradjuju posao za dps.pogledajte ko su im novinari i kolumnisti! vijesti su tu samo kao maska za fingiranje demokratije,evo imamo kriticare vlasti,mi smo demokrate.u cg nema niti jedan slobodan medij,niti jedan!e da nije slavkovog i aleksandrovog bloga,bruka.nikada i nikada,se netreba udvoravati ,tipa miodraga perovica itd.,nego im se uvijek treba reci sto su!e zato sam liberal.aleksandre daj da se obnovi lscg,vakat je!pozdrav svim dobronamjernim ljudima

 40. EuroLiberal

  Petre, slazem se sa tobom uglavnom…. i ne cini me manje liberalom to sto dajem prijedlog za siri front djelovanja. Ako sam mislio da mozemo pokusati da “pokorimo” Vijesti, Monitor i ostale medije koji su se bili okrenuli protiv nas… ne znaci da o njima i dalje ne mislim sve najgore.

  Ok….vidim da preovladava stav da i dalje treba voditi dosadasnju politiku LSCG, ali to znaci da je nemoguce pridobiti nove ljude (jer su nazalost takvi kakvi su)…Moguce je samo ugasiti se i ne postojati (kao sada) ili biti ono sto se vazda i bilo -stranka slobode i pravde u kojoj se nalazi onih boljih i srecnijih 10% ljudi iz CG. Treci put ocigledno ne postoji, jer ce se tesko pridobiti bilo ko od ostalih 90% ljudi, ako se odbija koristiti neka od “tehnika/taktika” koje sam gore nedje napomenuo… Mozda ni one ne bi dale bolje rezultate, ali dosadasnji nacin, takodje sigurno nece… (iskreno bih volio da moze ovako..i da ce se ljudi opametiti i shvatiti neke stvari…ali tesko..)

 41. Vladimir Nedović

  Ludilo. Upravo je izaslo moje pismo u Vijestima, prepolovljeno. Izbacen je dio u kom pominjem LSCG (ostavili su rijec ‘pakt’, cudi me), a onda su me valjda ‘odbranili od odmazde’ tako sto su odstampali samo jednu od dvije sugestije. Ovih dana na PCNEN blogu postavicu obije verzije uporedo. Hhhaahhhhahha, vrh!

 42. Ksenija

  Tako prelamaju i na TV Vijesti. Prosto covjek mora da bude carobnjak ili da se pojavljuje iskljucivo uzivo (a i to je sumnjivo, jer ne znate koji je kontekst kreirane stvarnosti u kojem ce to da emituju).

  Jednostavno, da bi bili sigurni da vas nece osakatiti, izgleda da je jedina 100% efektivna komunikacija sa njima da ih covjek svakom svojom rijecju pljuje i napada. Pa ko kome vjeruje.

  Umjesto pozdrava:
  “Ejjjjjjj, breeee – sta ste se isprepadali?” :)))

 43. Vladimir Nedović

  @ Intet Glemt, Ksenija

  Meni je smijesno, sto cu. Jeste da je ispalo debilno, bljutavo, ali tako mi i treba kad se ne drzim PCNEN bloga, nego hocu u novine 😉

 44. Intet Glemt

  @ Vladimir Nedović

  Egzibicionizam ti se obio o glavu 🙂

  Šalim se… Mislim da je težak prostakluk prepravljati nečije pismo. Mnogo je časnije ne objaviti ga uopšte. Ovo je teška bruka za urednike Vijesti. Ugledaju se, izgleda, na B92…

 45. Ksenija

  Re: Vladimiru Nedovicu

  “Sretne ti rane, junache!” 🙂

  A pogledajte tekst koji je dao g-din Srdja Pavlovic u decembru, kao “recept” za smjenu vlasti …

  http://www.pcnen.com/detail.php?module=16&news_id=184&blog_id=33

  Interesantno je sto taj tekst “Monitor” tada nije objavio (bili su pretrpani poslom). I dalje, uprkos postavljanju na sajt pcnen-a (i na Pjescaniku), niti mediji, ni skoro niko od (rezimskih) intelektualaca nije nasao za shodno da taj “recept” javno ponavlja i elaborira, ne bi li se opozicija i svi ostali povodom predstojecih izbora razotkrili u odnosu na vlast. Zasto? Zato sto je i veliki dio njih, ustvari, dio vlasti, odrzavaju je, i sto imaju “zajednicku kesu” (kriminalnu). I u odnosu na takve medije i intelektualce nema dileme – oni su protivvazdusna odbrana (PVO) ove vlasti.

  Toliko o medijima, Misku Perovicu, Zeljku Ivanovicu …

 46. wawy

  Vladimir Nedović:
  “wawy, molio bih vas da postavite te linkove, prije svega ako moze o prof. popovicu licno. ako bih iz njih i zakljucio ono sto vi tvrdite (za prof. licno, ne za kompaniju, tj. intelektualnu elitu, tj. klan), i dalje ne bih povukao svoj potpis. prije svega zato sto sam u tom momentu tako mislio, pa cak iako u nekom momentu shvatim drugacije, mogu to posmatrati samo kao svoju nekadasnju gresku (vi ste slobodni da moje eventualno priznanje tumacite kao povlacenje potpisa).”

  ————-
  vladimire, mislim da bi trebao da povuces potpis ukoliko dodjes do zakljucka da prave smijuriju. jer potpis u ovom slucaju nije samo stavljanje imena na nekom tamo sajtu ili papiru vec davanje pune podrske. i to nije pluskvamperfekat vec se upravo desava, pa jos nije kasno da ne preraste u gresku ili sto bi bilo najgore potpuno svjesno davanje podrske mafijskim budalastinama, a sto si najavio u citiranom komentaru.
  valjda si svjestan da ovo guraju mafijini shibicari ivanovic i perovic kroz medije. i valjda si svjestan da tuzilatvo ima zakonsku obavezu da ukoliko neko ima saznanja o krsenju zakona – da ispita ta saznanja. s te strane nista nije sporno i nema ni govora o potrebi davanja podrske, a druga je vec stvar sto je fingirano da izgleda kao sprecavanje slobode govora da bi se pokrenuo apel.

  a linkovi o milanu popovicu se mogu naci preko pretrazivaca google, i ima ih sigurno desetine interesantnih koji kada se medjusobno povezu daju prilicno interesantnu sliku o profesoru, potrebno je vladimire samo da odvojis sat-dva vremena i povezes cinjenice.

  a cinjenice govore da je milan popovic, prije nego sto je u ‘monitoru’ postao “crnogorski noam chomski” (smajli koji povrace), bio omiljeni premijerov umjereni opozicioni analiticar i ucesnik pakta sa mafijom o nenapadanju, koji bi kroz spinovane tekstove doprinosio doktrini o potrebi da se vlast mijenja kozmetickim sredstvima.

  medjutim, svjedoci smo da je profesor popovic danas potpuno otvorio oci i da se prisjeca prica koje je pricao lscg i pomalo editovane ih prezentuje javnosti (preko medija koje drze mafijini kvaziobjektivno/kvaziopozicioni novinari uz njihovu potpunu logistiku).

  no, otkud tolika promjena u stavu hrabroga profesora?

  da nije dosla usljed dugogodisnje poslovne saradnje koju je imao s mafijinim statisticarom i nvo guruom srdjanom darmanovicem?

  ili je posljedica dugogodisnje saradnje koju je imao/ima sa mafijinim kvaziopozicionomedijskim tajkunom i vlasnikom intelektualaca miodragom popovicem?

  ma mozda je pokupio pamet sa zajednickih predavanja na seminarima sa mafijinim koziljereom veselinom vukoticem o pravcu kuda treba ici crna gora dalje?

  ili dok je ucestvovao u kolektivnoj pljuvacini lscg-a i satranju opozicije svojim tekstovima za racun mafije?

  ma jok, milan popovic je uvidio da u crnoj gori vlast drze kriminalci vjerovatno onda kada je 5-og i 6-og februara 2001. godine zajedno sa djukanovicem boravio u vashingtonu, istim letom, u istom hotelu, o istom trosku! eto to je sigurno to – siguran sam da se sustina mafijaskog rezima ukapira najbolje poslje cetvrtog viskija sa bosom mafije licno…

 47. Vladimir Nedović

  @ Ksenija

  Vjerujem da sam ostavio neki komentar na taj tekst, upravo ukazujuci na neke od stvari koje i vi pominjete.
  Ja iz ovog mog slucaja necu izvlaciti nikakve velike zakljucke, necu ga primati sa gorcinom, samo cu ga uzeti kao nauk za ubuduce. Smijesno je, zaista.

 48. Ksenija

  Ne tvrdim sto posto, ali mislim da Milan Popovic i dalje misli da se vlast moze mijenjati iznutra. Nisam primijetila da se on na politickom terenu, aktivno angazovao u pravcu formiranja jedinstvenog korpusa politickih snaga koji bi trebalo da odnese prevagu na izborima, u odnosu na mafiju. Valjda se od intelektualca ocekuje nesto vise od reprodukovanja znanja iz knjiga, eksplikacija i kvalifikacija sadasnjeg stanja, vec i da ukaze na moguce pravce akcije (kao gospodin Pavlovic Srdja, u svom blogu o Obami na pcnen-u). To ga razlikuje od pukog eksperta (koji moze da bude jedan sasvim “fini sterilni intelektualac”, kako ja vidim i prof. Srdju Vukadinovica).

  Dakle, uz svo uvazavanje strucnog dorpinosa koji je dao i daje prof, Popovic, koriscenje njegovog rada u politicke svrhe ide prilicno u korist DPS-a. On bi trebalo i da zna i da objasni jednostavnu, za njega, cinjenicu -saberite % predvidjanih rezultata koje sada imaju SNP, PzP i Nova i vidjecete da je pobjeda na predstojecim izborima bila moguca, da je opozicija stvarno opozicija. On treba TO da raskrinkava.

  Znaci, prof. Popovic treba da izadje iz obrasca “promjene iznutra”, a to je bitan i veliki korak, uz svo uvazavanje njegovih eksplikacija feudalnog stanja u Crnoj Gori (sto je za naucne rasprave dobrodoslo). Mozda je to za njega tezak zadatak, ali je jedini put da njegovo pero dobije i ubojitost.

 49. EuroLiberal

  Kao sto ste sigurno primijetili, Slavko je na svom blogu pisao malo o ulozi VIJESTI, Monitora, prof.Popovica i slicno… Dakle, kao da je slusao nasu diskusiju odje i pojasnio ono o cemu smo pricali…

  Milsim da svi mozete da vidite, na osnovu komentara posjetilaca na Slavkovom blogu, da sam (dobrim dijelom) bio u pravu kada sam predlagao one ideje kako mozda treba djelovati u odnosu prema njima koje veliki dio naroda dozivljava kao “slobodne, nezavisne intelektualce i medije”. Dakle, narod se zbunjuje i reaguje vrlo negativno prema liberalima, kojima se pripisuje kako zive u proslosti, da su moralni cistunci i kako su protiv svakoga. Narod je sav uprljan (velika vecina) i ja duboko vjerujem da je jedan dio retorike koju Liberali danas imaju, kontraproduktivan… (iako se slazem sa SVIM izrecenim). Samo tvrdim, da bi (mozda) drugaciji PRISTUP bio bolji. (kad kazem pristup ne mislim na cijelu retoriku LSCGa…nego samo na ovaj dio oko “nez.intelektualaca i medija”). U protivnom, i dalje ce nas 6,3% uzivati u istini i cistunstvu koje imamo, a ostatak ce nas prezirati i Crna Gora ce propadati… Nadam se da ce se ljudi opametiti i sami priznati svoje greske (ali ko jos vjeruje da bi Misko Perovic i druzina oko njega PRIZNALI da je LSCG bio u pravu).

  ne znam…ovo je sve jako zbunjujuce…pogledajte komentare na zadnji Slavkov tekst (svi se slazu sa VECINOM sto je napisao…ali dosta njih ne moze da SHVATI i PRIHVATI ovu pricu oko Vijesti i Milana Popovica…)

 50. ilija bakic

  DPS obećao i diskoteku na Solilima

  Herceg Novi – Kandidat sam DPS-a, ali i velikog broja građana koji žele da nešto promijene u gradu koji posljednjih 10 godina stagnira – kazao je juče kandidat DPS-a za gradonačelnika Herceg Novog, Zoran Bošnjak.
  On je konstatovao da je zbog nepostojanja \”vizije razvoja grada\” i planske dokumentacije, investicioni bum dobrim dijelom zaobišao hercegnovsku opštinu.
  Za penzionere sa primanjima manjim od 200 eura zalagaće se da imaju besplatan prevoz, a za mlade, pored ostalog, da dobiju diskoteku na Solilima.
  Ponuda je sve raznovrsnija!

 51. lovcen

  eurolib

  sto treba da se zbori medijima i intelektualcima po tvome?da ih nije milo napravio ili da nisu s milom rasturali crnu goru od 97/e na ovamo ili sto . treba li da lazemo sebe da bi neko reka kako smo mi pravi,da se ponasamo ka “tvor od trstena ” ( najbolji nadimak koji sam cuo u zadnjih godinu)

  pa ti ljudi su nas sabijali u top deset godina dok ih milo nije potrosio a sve preko svojih medija zato sto ostale toljage vlasti nisu ni imali,malo su se punili,puvali po crnoj nam gori i kad su se potrosili sad treba mi njih da vadimo i da pazimo sto pricamo.a ne zajebavaj da te zamolim.ti kada su ovi izbori zadnja ura.a ne ce proci ka svi do sad sto su bili

 52. wawy

  srdjan milic juce na konferenciji snp-a u niksicu, a povodom osmog marta:

  „Jedan od segmenata programa SNP-a je da je Crna Gora ženskog roda.”

  kakva misao, kakva mudrost! zasto su svi mudraci crne gore stacionirani bash u budvu…

 53. wawy

  nema sto, moramo ic milicu na zakletvu na civot… i jos da napise sto put na vr lovcena velikim slovima: “nisam svetov, svetoga mi petra!” 🙂

 54. Vladimir Nedović

  @ wawy

  Umjesto odgovora, uputio bih vas na post Ksenije malo iznad. Moje misljenje je slicno (njene primjedbe stoje), i nikako ne zelim da stavim znak jednakosti izmedju Milana Popovica i ostale ekipe oko njega (jer prije vjerujem da se u njoj krece zbog svoje naivnosti i nesvjesnosti). S obzirom da ste obecali da cete postaviti linkove koji nesto u vezi njega dokazuju, uradite to umjesto sto mi govorite da cesljam po Internetu.
  Ne slazem se oko povlacenja potpisa, i svoj stav sam dovoljno obrazlozio. Eventualnu gresku cu priznati, ali se u proslost ne mogu i ne zelim vracati.

 55. wawy

  —————–
  Vladimir Nedović:
  “ja sam od pocetka sam rekao: o politici ne znam nista”

  Vladimir Nedović:
  “Svjestan sam i ja tadasnjeg lobiranja, Mila na naslovnoj strani Vijesti svaki dan, itd.”

  Vladimir Nedović:
  “ne zelim da stavim znak jednakosti izmedju Milana Popovica i ostale ekipe oko njega (jer prije vjerujem da se u njoj krece zbog svoje naivnosti i nesvjesnosti)”
  —————–

  vladimire, ti koji ne znas nista o politici si svjesan da je ekipa oko popovica podrzavala djukanovica, a sam popovic, veliki politicki analiticar i intelektualac, sve ove godine nije svjestan?!

  —————–
  Vladimir Nedović:
  “Cak iako bih shvatio, sto jos nisam, da je *svo* navedeno drustvo potkupljeno, da igra u predstavi vlasti i mafije, potpisao bih apel”

  Vladimir Nedović:
  “ako bih zakljucio ono sto vi tvrdite za prof. licno i dalje ne bih povukao svoj potpis”
  ——————

  vladimire, kako sve ovo da shvatim? da li ti je neko “sugerisao” da potpises apel?

  molim te za iskren odgovor, kao i uvijek.

 56. Vladimir Nedović

  @ wawy

  “vladimire, ti koji ne znas nista o politici si svjesan da je ekipa oko popovica podrzavala djukanovica, a sam popovic, veliki politicki analiticar i intelektualac, sve ove godine nije svjestan?!”

  to da ja ne znam nista o politici je, izmedju ostalog, i odgovor na ono sto se meni cini kao preovladjujuce uvjerenje autora ovog bloga, a to je da politika znaci veliki hohstapleraj i malverzacije, zakulisne igre i kombinacije, odmjeravanja i kalkulacije. to mislim zbog odgovora koje sam svojevremeno dobijao na svoja pitanja, koja se sigurno donekle mogu nazvati naivnima.
  pored toga, jedno vrijeme (mozda ono kriticno, 1998.-2001. recimo), uglavnom zbog skole i studija, nisam aktivno pratio politicka desavanja, niti mi je u to vrijeme to bio prioritet. kad na sve dodate lose pamcenje, shvaticete da ne raspolazem pretjeranom kolicinom informacija, i da zaboravljam mozda neke stvari koje bi objasnile danasnja desavanja.
  ipak, sjecam se nekih stvari, koje izrone kad me neki tekst ili video snimak podsjete na minuli period. dakle, sjecam se mila na naslovnoj strani vijesti svakog dana, zbog cega sam jos kao tinejdzer bio prestao da ih citam. ali isto tako se ne sjecam da sam ikad procitao ista od strane milana popovica sto bi mi zasmetalo (a vjerujem da imam dovoljno dobar osjecaj za te stvari, organski), sto bi mi ukazalo da je covjek neiskren, da je dvolican, itd. vi ste rekli da cete postaviti neke tekstove koji to dokazuju, jos to niste uradili. a vjerujem da je moguce da covjek ostane naivan (iako mu je to, kao intelektualcu, velika mana), jer isto imam doma – oca koji je clan kotorskog sdp-a, i koji jednostavno vjeruje u ruzicastiju realnost. iako mozda nisam procitao svu vasu prepisku s minjom brajovicem na perovicevom blogu, potpuno shvatam tog covjeka, i podrzavam njegovu odbranu covjeka koji mu je prijatelj, i kome vjeruje.

  “vladimire, kako sve ovo da shvatim? da li ti je neko “sugerisao” da potpises apel?”

  naravno da mi niko nije sugerisao da potpisem apel. stavise, potpisao sam ga prije mnogih drugih koji imaju daleko veci javni kredibilitet, i proslijedio ga svim ljudima u svom adresaru (isto kao i ono mirka kovaca). to je bilo prije citave ‘kampanje’, koja jeste otisla predaleko s obzirom da se na prijetnje mirjani kuljak niko nije osvrnuo. ipak, prijetnje milanu popovicu shvatam kao zastrasivanje gradjana od strane autokratske vlasti, i stoga sam smatrao da je moja gradjanska duznost da apel potpisem. dakle, iako su mi jako mutni pojedini iz ekipe oko popovica, ne vjerujem da je sve dio mizanscena vlasti, odnosno da je sve izrezirano zajedno sa vladajucim kartelom. cak i da jeste, ne mora znaciti da su svi iz ekipe toga svjesni, sto ih donekle opravdava (za pravog intelektualca nema opravdanja, znam, ali nema bezgresnih).

  sami procijenite da li sve ovo ima smisla i da li je odgovor dovoljno iskren. pozdrav!

 57. wawy

  pa drago mi je sto sam stekao pogresan utisak da si pod necijim uticajem potpisao apel.

  kazes da je milan popovic naivan.

  da li je bio naivan i kada je:
  -putovao po bijelome svijetu i druzio se sa shefom kartela?
  -sugerisao javnosti da ce, ako lscg ne udje u koaliciju s dps-om, propasti drzavnost crne gore, oznacivsi ih tako indirektno kao potencijalne izdajnike?
  -govorio kako lscg drzi prislonjen pistolj na slijepoocnicu crnoj gori?? (a ovo zadnje me posebno zanima da mi prepricas o kakvoj naivnosti se radi)

  vladimire, zasto podrzavas popovicevog prijatelja koji “razumije to sto je milan saradjivao sa kartelom”?

 58. Vladimir Nedovic

  @ wawy

  “kazes da je milan popovic naivan.”

  ne tvrdim nista, jer covjeka ne poznajem (kao ni vecinu na crnogorskoj politickoj sceni, sto je svakako hendikep kad se pokusavaju razumjeti njihovi postupci), vec samo govorim o svojim utiscima. necu nekoga da optuzim dok ne budem siguran da je kriv, a kako u ovo drugo jos nisam ubijedjen, ostajem pri svojem uvjerenju.

  “da li je bio naivan i kada je:
  -putovao po bijelome svijetu i druzio se sa shefom kartela?
  -sugerisao javnosti da ce, ako lscg ne udje u koaliciju s dps-om, propasti drzavnost crne gore, oznacivsi ih tako indirektno kao potencijalne izdajnike?
  -govorio kako lscg drzi prislonjen pistolj na slijepoocnicu crnoj gori?? (a ovo zadnje me posebno zanima da mi prepricas o kakvoj naivnosti se radi)”

  ovo ima veze sa onom logikom koju pominje minja brajovic u diskusiji s vama, i koja je tada imala nekog smisla (vokabular mi se cini kao posljedica pritiska “ekipe”). da se ispostavila kao pogresna, svi znamo, sto znaci da bi se milan popovic morao izviniti liberalima za tekstove koje pominjete (i neke druge), kao i za svoj doprinos ucvrscivanju kartela na vlasti. ja se nadam da ce on kao pravi intelektualac smoci snage za tako nesto. cak posljednji perovicev tekst vidim kao diskretni poziv na isto, i nagovjestaj da bi mu (njemu licno) takvo nesto bilo oprosteno. mozda grijesim.

  “vladimire, zasto podrzavas popovicevog prijatelja koji “razumije to sto je milan saradjivao sa kartelom”?”

  nisam rekao da podrzavam njega, za covjeka prvi put cujem, vec sam rekao da podrzavam njegov cin odbrane prijatelja, covjeka kome vjeruje. ako ode predaleko u svojim pokusajima opravdavanja popovica, necu ga vise podrzavati. recimo, meni se postavlja ocigledno pitanje (mozda cu o svemu ovome reci nesto i na perovicevom blogu) zasto brajovic, kad je svjestan amorala ekipe oko milana, tom istom milanu kao prijatelj na sve to i ne ukaze. ili zasto mu ne objasni po kojoj liniji ga kritikujemo na ovim portalima, kao i da je najjednostavnije da se covjek pojavi i raspravi sve sa nama. jer u protivnom gubi kredibilitet.

 59. wawy

  Vladimir Nedovic:
  “najjednostavnije da se covjek pojavi i raspravi sve sa nama. jer u protivnom gubi kredibilitet.”

  tacno, moze da polemise sa slavkom na blogu kad god mu padne napamet, ne trosi ni vremena ni para, treba da izdvoji 10 minuta dnevno, i to u nekoliko dana, i eto sve moze razjasnit. (ako uopste moze)

  nego, zar nije malo cudno da niko ali bukvalno niko koga je slavko prozivao na blogu se ne javlja da polemise do sad? osim duska vukovica da demantuje ono za njegovo izvjestavanje za ‘borbu’? a eo ima 10 mjeseci otkad je poceo s blogom… a slavko ne kritikuje jer mu tako nampalo, nego upravo (izmedju ostalog) i pokusava da otrgne nekoga od profiterove ekipe iz dps-ovog stiska, pa dako se moze uspostavit kakva saradnja s nekim.
  kolko sam primjetio on je sve samo ne konfliktna licnost, i najmanje mu je do svadje s bilo kim. ja mislim da upravo tu i lezi glavni kvalitet s. perovica sto insistira na saradnji uvijek. i zamisli sad kad se niko ne javlja da nesto demantuje, da prokomentarise, da prizna da je pogrijesio, da kaze da ce ubuduce radit na saradnji protiv vlasti…cojece, kakvo je to mrtvo intelektualno more, zanevjerovat…po meni to znaci da su ogromna vecina kontrolisani.

 60. cetinje

  wawy sve sto pricas je ziva istina . Slavko svaku pricu prica pruzajuci sansu i ruku svima , i ne mogu nikako da provalim okle mu volje da sve to cini po milion puta .kada jos vjeruje da moze biti bolje . citah opet onaj mu intervju u feral kad veli da bi zelio da zivi u nekoj boljoj crnoj gori . sto je to ako nije pruzena ruka po hiljadu puta i onda se pojavi onaj raspad od Tamare Nikcevic i Bpra joj i ufati me nekakva jeza.

 61. Vladimir Nedovic

  @ cetinje

  ko kaze da ima? ja sam objasnio wawy-ju sta podrzavam, a smatram da je taj brajovic iznio jedno ok objasnjenje za popovica, koje takodje pretpostavlja da je naivan. njegove stavove ne bih ovdje ponavljao, ali sam htio ukazati da covjeka nije trebalo automatski diskvalifikovati (kritika wawy-ja), vec mu pruziti sansu kao sto je to uradila izvjesna ksenija.

  @ wawy

  u pravu ste da se niko ne pojavljuje (sem veseljka, onako), a to bi naravno bilo najbolje. manje se slazem oko toga koliko je perovic otvoren za saradnju, sem ako je to na neki nacin koji ja ne kapiram najbolje (a uvijek sam rijecima pridavao previse paznje). na vise mjesta sam iznio svoj utisak da je perovic previse iskljuciv za moj ukus, i da se izmedju ostalog i time otudjuju neki ljudi koji bi mogli biti u istom taboru.

 62. wawy

  vlado, kako je slavko previse iskljuciv kad je podrzao milana jer smatra (mada po meni pogresno) da ga dps pritiska?
  podrzao je i grahovca kad je dao izjavu da je db unistio lscg, podrzao je vuka i djindjica kad je bila kradja glasova, podrzao je sheshelja kad su ga izbacili iz crne gore, podrzao je vishnjica kad je bacen u zatvor, mila djukanovica kad je trebalo protiv bulatovica…

  to je citavo vrijeme jedan isti principijelan odnos.

  dje je tu iskljucivost? konstantno radi na saradnji i po principima. to je cista zamjena teza koju naravno nisi ti izmislio, ali kad udje u uho preko medija valjda ostaje.
  onaj ko je bio iskljuciv je: m. perovic (vodeci bitku protiv njega u ‘monitor’), z. ivanovic (isto radeci u vijestima), d. shukovic (kroz razne medije), itd, itd… moze se do sjutra. e pa svi oni su bili iskljucivi i nisu sceli saradnju, a ne zele je ni danas. niko s eod njih ne javlja na blog da polemise ili da se slozi sa slavkom oko bilo cega, sa aleksandrom takodje, ekipa ne zeli da objavljuje tekstove liberala… i to se vrlo lako objasnjava time da su svi i iskljucivi, ne zele saradnju, i da su kontrolisani iz jednog centra, i to dps-ovog. e sad, da li se moze razbit ta ekipa…ja mislim da moze.

  a sto se tice milanovog prijatelja za koga mislis da sam ‘krenuo djonom’, pa ne znam, mozda si i u pravu, ali da li bi mislio da je neko dosao na tvoj blog da fino i korektno komentarise, i to na taj nacin sto ce mu prve rijeci u komentaru na tovj tekst biti – ‘aj vlado, ne seri’?
  ja sam iz toga zakljucio da cojeku bas i nije do polemike, vec da bi se malo izivljavao. u svakom slucaju je jako dobro sto se javio jer je dao neke korisne informacije o milanovim greskama, lakomosti na pare i povezanosti sa kartelom, i to iz prve ruke, naravno tako sto mu se omaklo…

 63. ilija bakic

  RE: Vladimir Nedovic

  1.Hocete li biti ljubazni da me podsetite na izjave, postupke,solidarnost, humanost i cin profesora Milana Popovica kad je streljan Dusko Jovanovic glavni i odgovorni urednik dnevnog lista Dan?
  2.Hocete li biti ljubazni da me podsetite na izjave, postupke, solidarnost, humanost i cin profesora Milana Popovica kad su podgoricki i cetinjski zidovi osvanuli i sa onim sramnim porukama na racun tadasnje predsednice crnogorskog parlamenta gospodje Vesne Perovic?
  3. Hocete li biti ljubazni da me podsetite sta je uradio profesor Milan Popovic uradio u trenutku kada je matori skot Brkovic u svom djubretu od CKL prebrojavao krvna zrnca gospodje Vesne Popovic vodila strasnu bitku sa opakom bolescu?
  4. Hocete li biti ljubazni da me podestite na reakciju profesora Milana Popovica dok su rezim i rezimski mediji cerecili najduhovitijeg crnogorca, gradonacelnika Cetinja pokojnog Mira Vickovica?
  5. Hocete li biti ljubazni da me podsetite na reakciju profesora Milana Popovica u vreme genocida nad Liberalnim Savezom?

 64. CETINJANKA

  Ilija svaka cast !Drago mi je kad vidim ovako neku stalozenost kod ljudi….Ja to ne mogu svaki put pogotovo kad me iznerviraju neki koji pojma nemaju .Sva ova pitanja su prava ,a ja znajuci sve ovo do skoro najsitnijih detalja potpuno poludim.Iako pokusavam da djelujem nezainteresovano,ne ide….Previse smo mi Liberali srcem u svemu ovome punih 20 godina.A pitanje jos uvijek : KUDA NAM IDE CRNA GORA?To se ovaj nesrecni narod ne pita nego,jos uvijek,udri po Liberalima!!! SASA SVAKA CAST ZA OVO TVOJE PISANJE!!!! Svaka cast za strpljenje da do tancina objasnis dosta toga…Pozdrav za mog bivseg Gradonacelnika i budi ponosan na sebe sto si takav ostao u srcima mnogih sugradjana………

 65. ilija bakic

  RE: Cetinjanka

  Daleko od toga da sam ja stalozen. Pogledajte koliko je tu pravopisnih gesaka i pojedinih reci, ne slova nego reci. Neoprostivo.
  Sve najbolje i hvala Vam!

 66. Vladimir Nedović

  @ cetinje

  “kako ste svi naivni moj dobri vladimire , c c c c”

  ako nema ironije u vasoj tvrdnji, prihvatam grijeh koji mi prebacujete, svjestan da cesto znaci glupost. rijetko je u pravu onaj jedan naspram 12 gnjevnih ljudi, ali se ipak desava. a da bi se uopste otvorila takva mogucnost, moraju se ispitati sve varijante. aleksic ce reci da ja trazim da mi se objasnjava da je dan-dan, ali ja jos uvijek nisam ubijedjen da je sve tako prosto.

  @ wawy

  “vlado, kako je slavko previse iskljuciv kad je podrzao milana jer smatra (mada po meni pogresno) da ga dps pritiska?
  podrzao je i grahovca kad je dao izjavu da je db unistio lscg, podrzao je vuka i djindjica kad je bila kradja glasova, podrzao je sheshelja kad su ga izbacili iz crne gore, podrzao je vishnjica kad je bacen u zatvor, mila djukanovica kad je trebalo protiv bulatovica…”

  cini mi se da ne bi trebalo mijesati to proslo vrijeme sa ovim sadasnjim. ono sto je ranije radjeno, uglavnom potpisujem, a iskljucivost uglavnom prebacujem zbog skorasnjih nastupa (i ne samo perovicu). perovic je u nekom od svojih tekstova na blogu rekao kako mu je drago sto ne mora vise cutati zbog mira u kuci. meni je recimo zasmetalo sto se izvinio onom drugom draganu djurovicu, ali ne i mrtvom bivsem prijatelju, koga je tako zestoko optuzio. ali ne bih htio da ova prica krene tim tokom, te da ponovo ispadne kako trazim dlaku u jajetu, jer je svakako tacno da se liberalima ima ponajmanje sta prebaciti. mislim da bi sve moglo biti i jos bolje, i svoje sam zamjerke iznio vec na par mjesta, pa se ne bih ponavljao.
  diskretnu podrsku grahovcu, kovacevicu i popovicu – pozdravljam.

  sto se ostalog tice, i iskljucivosti ovih drugih, tu ste vjerovatno u pravu, ali ja sam vam vec rekao da ne biram strane, sto znaci da cu osuditi iskljucivost gdje god je primijetim.

  “ja sam iz toga zakljucio da cojeku bas i nije do polemike, vec da bi se malo izivljavao. u svakom slucaju je jako dobro sto se javio jer je dao neke korisne informacije o milanovim greskama, lakomosti na pare i povezanosti sa kartelom, i to iz prve ruke, naravno tako sto mu se omaklo…”

  ja nisam stekao takav utisak o njegovim namjerama, to je sve. a ni korisne informacije uopste nisam tako protumacio, naprotiv. ako neko kaze da je covjek ‘mnogo manje lakom od drugih’, to ne znaci da je ipak lakom, vec da mu se takvo nesto mnogo manje moze prebaciti od mnogih drugih ljudi. ali da ne stajem sad i u odbranu brajovica…

  @ ilija bakic

  vi uglavnom govorite o tisini koja nije dopustena intelektualcu. slazem se, i zbog toga je milan popovic kolaborator (kako je to neko primijetio na perovicevom blogu), ali je pitanje da li je on to svjesno ili pod pritiskom ‘ekipe’. cutanje za nekog ko pretenduje da bude savjest drustva jeste veliki grijeh, ali jos uvijek nije podrska zlocinima. zato vi mene podsjetite cime je, kojim to rijecima, milan popovic opravdao zlocine koje pominjete.

  ja se jos uvijek nadam da ce milan postati svjestan stvari koje mu mi prebacujemo, i kao pravi intelektualac smoci snage da se izvini i za svoje cutanje. moje pitanje za sve vas ovdje je, u slucaju da se to desi, da li biste mu dali oprost?

 67. Cetinje

  najgore je sto ces morati da prihvatis da je ovako kako je rekao. zato sto su ti liberlai od kad znam za njih bili najvece “vjestice” u tome mraku dolje . ne mislim nista negotivno nego su bili najbolji proroci , ali narod nije vjerova taman ka sto ti danas ne vjerujes . s druge bande spreman si sve da povjerujes milanu popovicu i da stanes na njegovu stranu i to na nevidjeno . ne znam ko se atestirao vise no liberali u crnu goru / vidji samo ove RIJECI sto svi ubacate pa da ti sve bude jasno ada ne idem dalje dje vidim da ti je cojek sve objasnjava po sto puta

 68. Vladimir Nedović

  @ Cetinje

  Posto pretpostavljam da se ovaj post odnosi na mene i da je napisan od strane istog covjeka, odgovaram.

  “najgore je sto ces morati da prihvatis da je ovako kako je rekao.”

  ovdje citam jednu vrlo ruznu crnogorsku osobinu. Cetinje, ako bude tako, to nece biti NAJGORE nego NAJBOLJE, i meni ce najlakse od svega biti da predjem preko svog EGA i priznam ako sam igdje pogrijesio.

  “najgore je sto ces morati da prihvatis da je ovako kako je rekao. zato sto su ti liberlai od kad znam za njih bili najvece “vjestice” u tome mraku dolje . ne mislim nista negotivno nego su bili najbolji proroci , ali narod nije vjerova taman ka sto ti danas ne vjerujes . s druge bande spreman si sve da povjerujes milanu popovicu i da stanes na njegovu stranu i to na nevidjeno . ne znam ko se atestirao vise no liberali u crnu goru / vidji samo ove RIJECI sto svi ubacate pa da ti sve bude jasno ada ne idem dalje dje vidim da ti je cojek sve objasnjava po sto puta”

  1. liberali mi nikad nisu bili vjestice
  2. nikome nisam spreman nista da povjerujem dok mi dobro ne objasni; ovdje nisam zadovoljan objasnjenjem, i o u vezi toga sam bio dovoljno jasan.
  3. ne stajem ni na ciju stranu, sto sam EKSPLICITNO naveo malo vise gore, samo vi ne umijete citat. liberale cu takodje braniti uvijek kad ih neko bude neosnovano napadao.
  4. principi po kojima se kritikuje popovic su mi jasni, i dijelim ih (jeste li vi uopste citali sto sam ja napisao?), ali mi se ne svidja nacin, odnosno u ovom slucaju da neko automatski biva proglasen taman vjesticom, zbog jos uvijek nedokazanih tvrdnji.
  5. najvise skepse imam prema onima kojima je sve jasno; taman hiljadu puta da ste mi svi zajedno objasnjavali nesto sto ne pije vodu (jos uvijek), to ne znaci da ste u pravu.

 69. Cetinje

  za vladimira (da ne pobrka ya koga je )

  ma ne zborim da si ti reka da su vjestice nago da su oni vazda bili najbolji proroci i to govorim tebe pa odatle ono “ti”.

  a nacin ti se ne svidja . aaha a ta ti je ka njegosu moj dobri valdo

  ne bi se ja mnogo sjekira oko toga sto tebe nije nista dokayano ja ti jemac

 70. ——————
  Vladimir Nedović:
  “iskljucivost uglavnom prebacujem zbog skorasnjih nastupa (i ne samo perovicu)”
  ——————

  koju iskljucivost? i kojih nastupa? evo vise puta pominjes kako je slavko iskljuciv, a nidje ne napisa u cemu se sastoji ta njegova iskljucivost, nespremnost na saradnju u borbi protiv rezima, i slicno?
  da li je pisanje istine o ljudima i dogadjajima iz zadnjih 20 godina iskljucivost?

  zaista ne shvatam na cemu se zasnivaju tvoje optuzbe na racun slavka perovica da je iskljuciv…

 71. Vladimir Nedović

  @ wawy

  Da ne kopam sad, bilo je vise primjera. Evo recimo iz zadnjeg posta:

  “Najveći krivci crnogorskog današnjeg sloma upravo su Željko i družina, upravo je nepodnošljivo sramotni esdepe, upravo je onaj tvor od Trstena, upravo su Darmanović i družina, upravo… nakon tri tačke stavite koga hoćete, mala je vjerovatnoća da ćete pogriješiti.”

  Ja vjerujem da je ovo preveliko uopstavanje. Vjerujem da medju Zeljkovom druzinom ima onih koji nisu do kraja iskvareni, da medju SDP-ovcima ima kvalitetnih ljudi (iako cu se sloziti da je njihova politika sramotna, otac mi je tamo, pa mogu da garantujem da nisu svi ogrezli), vjerujem da medju LP-ovcima ima onima kojima se moze vjerovati (tamo imam vise prijatelja, kojih se necu odreci), i nikako, nikako ne vjerujem u ove tri tacke.

  Za razliku od ovakvog, u startu negativnog, nastupa, za koji vjerujem da preovladava i u tekstovima na ovom blogu, rekao bih da je izvjesna Ksenija prvi ozbiljni ucesnik u diskusiji koji ima aktivan pristup stvarima, koji ne lamentira nad izgubljenim sansama, nego i dalje razmislja na konstruktivan nacin o mogucim rjesenjima.

 72. CETINJANKA

  Vladimire , Imam ja i u DPS ljudi koji su moji porodicni prijatelji.Ja isto za njih kazem da su casni i da nijesu ogrezli… Imam ja i rodbine koja je drugacije politicki orijentisana(SNP).Tacno je da se ja necu njih odreci ali je isto tako tacno da dok diskutujemo o politici oni (pogotovo ovi iz DPS-a)ostaju bez argumenata…..Necu propustiti nijedan dan da ne prokomentarisem svo njihovo djelovanje punih 20 godina…Necu da prihvtim nikakvo njihovo objasnjenje ili izgovor jer zaboga oni ne prave lose sebi pa da se ja ne mijesam.Glasajuci za DPSoni rade licno protiv moje djece .Tuzno je ali tacno da ja ne vidim nikavu svjetliju buducnost za njih u CRNOJ GORI. Za ove iz SNP ajde da nadjem neko malo opravdanje jer oni ,pogotovo ovi stariji, uvijek su se zaklinjali u neko srpstvo!!!!Ajde neka im to ,isto kao sto ja kazem za sebe da sam Crnogorka imaju i oni pravo na svoje vjersko opredjeljenje……..Ali isto tako ne pristajem na price koje im je servirao licno PEDJA BULATOVIC o navodnoj Slavkovoj prodaji…Pouzdano znam da to Pedja prica i zato samo kazem : ljudi donesite dokaz posto ga Pedja mora imati kad vec zna!!!!!Ali,ali ali od dokaza nista….To je Zekijevo ,Pedjino Jevremovo serviranje “istine”….. Eja smatram za istinu samo ono sto vidim svojim ocima>>>>> To sto vidim je Sicilija iz filmova o mafiji prebacena u nas Montenegro…..Izvinjavam se ako je nesto bilo zbrda zdola .Vazno je da se shvati sustina…..

 73. Vladimir Nedović

  CETINJANKA, Intet Glemt

  I ja se slazem, naravno (mada nisam govorio o simpatijama, nego aktivnom ucescu), ali smatram da je neophodno da se napravi razlika. Da se kaze ‘taj i taj se okoristio, a taj i taj nije, iako su tamo bili zajedno’. E ja rijetko vidim da se ta razlika pravi, naprotiv uopstavanjem se ostavlja previse prostora za slobodno tumacenje. Pogotovo za obicni narod kojemu je lakse da rezonuje kad su stvari crno-bijele (samo pogledajte komentare na tekstove).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s