Simbol nade

0011Svjedoci smo da se u posljednjih nešto više od godinu dana u Crnoj Gori homogenizuje politička grupacija koja na kritički i apsolutno argumentovan način iznosi sliku crnogorskog društva. Odbijam da vjerujem da će Miodrag Perović biti sposoban da sve ove ljude dovede pod svoju dirigentsku palicu, ako ni zbog čega drugog onda zbog toga što svi mi zajedno moramo njegovati nadu da će Crna Gora, kakva god da je danas, jednog dana biti mnogo manje kriminalizovano društvo, ljepše i prijatnije za život, a u kome će sistem vrijednosti poraziti sadašnji. Međutim, bojim se da će statistika raditi u korist Perovića. Opet mi se vraća njegov intervju sa TVCG pred referendum o nezavisnosti kada je ponosno podsjetio kako je Predragu Bulatoviću poručio da će mu dovesti desetine „„intelektualaca“ ako se SNP okrene nezavisnoj Crnoj Gori”. Ovo može izreći samo neko ko ih kontroliše. Da li će se moja nada još jednom izjaloviti i pretvoriti u novu „Crnogorsku komercijalnu banku” ovjerenu novim „paktom o nenapadanju” između Miodraga i Mila ne znam, ali znam da nemamo pravo ne nadati se da je moguće da jednog dana bude bolje.

Ono što lebdi u vazduhu i što predstavlja zajednički imenitelj cenzure ili autocenzure kod pomenutih intelektualaca, jedan je jedini – niko od njih ne smije da iskuca golu istinu da je Crna Gora imala svoj simbol nade, svoga “Obamu” (bez obzira u što će se pretvoriti novoizabrani predsjednik Amerike), utjelovljenog u Liberalnom savezu Crne Gore. Lomljenje političkih partija po udbinom receptu, a čemu smo svjedoci minulih godina kao i danas, činjenica je preko koje se olako prelazi. Po šablonima ljudskih tastera koji ustaju i kao fotoćelije reaguju na crveno svijetlo koje im u mraku crnogorske noći zasvijetli iz političkog podzemlja, pojedinci, čitave ekipe, spremno se i besramno preveslavaju iz jednog bloka u drugi, dijele i marginalizuju, sve u korist režima. Konačnica je ista.

0031Sjećam se kad je Koča Pavlović na forumu GZP-a u maju 2004-e godine napisao: „Liberali su bili glavna meta napada premijerovih partija u gotovo svim kampanjama. Mislim da razlog tome nije bila samo prosta želja da se LSCG-u pokrade politička platforma i uzmu birači. Jer takvi motivi ne objašnjavaju žestinu pomenutih napada (lopova interesuje plijen, ne i glava pokradenoga). LSCG je trebalo da nestane – mislim da je to bio pravi cilj koji objašnjava svu viđenu žestinu. Da nestane, jer nije pripadao niti jednom od vjerničkih tabora. I upravo time je bio izuzetak koji ruši pravilo.” Zbog ovoga se i pitam, kako je moguće da recimo dr Filip Kovačević, koji savršeno jasno vidi sliku Crne i odlično je prenosi na stranicama Vijesti i u medijima koji ga sve češće pozivaju da komentariše događaje, još uvijek ostaje „slijep” na činjenicu da je u Crnoj Gori postojala nada koja je raščerečena na očigled Crne Gore. Ili je stvar u tome da su liberale Milu pridržavali upravo ovi “zaboravni” intelektualci? Zato mi je i bilo zanimljivo kada je Zarija Pejović 26. Januara 2009-e iz skupštinske klupe poručio kako mu je list “Liberal” početkom devedesetih davao nadu.

0041U svakom slučaju sa stranica Foruma u Vijestima Veselin Vukotić nas redovno obavještava o tome kako treba graditi koncept države koja neće imati nikakvog uticaja na privatne korporacije. Jedino nas ne obavještava da li će pred bankrot privatnih banaka (korporacija) biti prirodno da se ruke ubace u državnu kasu iz nje izvuče 44 miliona eura i daju rođenom bratu kako bi spasili porodičnu banku. U toj situaciji mu društvena svojina ne smeta, jer ona vodi prevođenju crnogorskih ovaca preko mosta Blaža Jovanovića na šišanje. Nema te slobode medija koja može pojavljivanje Vukotića na stranicama Vijesti učiniti opravdanim, a da su u isto vrijeme tri važna teksta ljudi iz Liberalnog saveza glat odbijena. Đe je tu pravo na slobodnu riječ? Đe je polemika kao način dolaska do istine?

Na stranicama sarajevskog Oslobođenja, prije par dana pojavio se tekst Milo(šević). Zar nije dovoljan samo naslov, pa da on bude i program, i statut, i koncept, i motiv, i znak, i nada, i simbol, oko koga se treba okupljati i zbrajati: „Kao i pojedini njegovi sarajevski prijatelji, Đukanović teži društvu “vječne sadašnjosti”, društvu bez pamćenja, društvu u kojem akcije nemaju posljedice i u kojem zločin(c)e ne čeka kazna.” Marović je ruku takvog društva promovisao u izborni slogan „Evo ruka”. A Đukanović propušta nepogrešivo, po pravilu one koji u smislu promjene sistema, ne traže ništa.

Da se ne vraćam na izjavu generala Blagoja Grahovca o tome kako je tajna policija sistematski razbijala LSCG, danas je sistematski razbijeno u paramparčad nekoliko partija i nikome ništa. Branko Radulović i Batrićević sjede u poslaničkoj klupi i smijulje se jedan drugome. Ne znam kako je moguće ne sjesti za sto i ovo ozbiljno izanalizirati. Ne znam što to još ima da se kaže o nekome ko vlada monstruoznim aparatom koji zloupotrebljava van institucija i time lomi kičmu budućnosti i još ne rođenoj đeci u Crnoj Gori.

____________________

U nastavku možete ostaviti, kao i obično, komentar. Danas slušamo Joe Satriania sa koncerta iz San Franciska i  “Circles”. Uživajte…

Advertisements

53 thoughts on “Simbol nade

 1. MisterNo

  Mene najviše plaši mogućnost odlaska Mila Đukanovića a ostanka Midoraga Perovića i njegovih. Promjene u Crnoj Gori mogu biti pozitivne samo ako se Milo u svom koferu odnese i Perovića.

 2. pritisak

  pedja bulatovic je rekao da im je stigla ponuda od dps-a,tj koverta,odmah nakon glasanja protiv izmjena ustavnog zakona…jer su se neckalio da glasaju za izmjene tog zakona,sto bi bio prvi korak za nagovjestaj onoga sto su planirali sa dps-om….zacudio sam se tu noc da su to uradili,jer sam imao bas puzdane informacije da ce glasati za…
  cak i prica koalicije sa narodnom strankom prestaje..
  ako milic ne ode ove nedjelje na rostilj kod sveta onda ce napravit tu koaliciju,dosta mrsavu,da budem realan…

 3. MisterNo

  RE: ako milic ne ode ove nedjelje na rostilj kod sveta onda ce napravit tu koaliciju,dosta mrsavu,da budem realan…

  Za roštiljade su raspoloženi samo ovi iz PZP-a i NSD-a (i ekipa iz SNP-a okuljena oko Peđe Bulatovića). Oni i strahuju da se ne desi jednom i Miliću da se zaroštilja pa da mu neko uz kobasicu objasni kakve su sve roštilj-nagodbe imali koalicioni i njegov prethodnik u stranci.

 4. Intet Glemt

  Re: Ilija Bakic

  Meni se čini da su Medojević i Mandić prilično odlučni ovog puta… Za Milića je izgleda svima jasno… Bruka!

  Ali najstrašnije mi je koliko medijske pažnje u Vijestima dobija LP ovih dana. Kad se poveže sa prostorom koji Batrićević dobija još od prvih neslaganja sa Medojevićem (ne sa SNS, a može DPS), pa prostor koji je LP dobijao još prije toga sa istom tom pričom (svakodnevna identična saopštenja protiv ujedinjenja čitave opozicije, kao prilog svake vijesti o bilo kakvoj ideji o udruživanju opozicije), mislim da se tu krije i sadašnje polje djelovanja Miška Perovića. Na sreću nije veliko, ali je, bojim se, dovoljno da se zakrpi vlast.

 5. super text… nadam se da ce sve ici na ruku liberalima..i da ce mnogi shvatiti…

  jeste da je kasno…ali ajde da strah zamijenimo nadom…. ne nadom u ovu opoziciju i naredne izbore…vec nada da ce mozda kroz par godina nas svetionik slobode LSCG zasjati jace nego ikad…jer moze on to, narod ce ga trebati. Shvatiće pučina kad tad….možda tek onda kad zavlada glad !

  Lijepo je vidjeti u tekstu makar malo nade i pozitivnih tonova nakon ionako crne Crne…

 6. RE: MisterNo

  Mene najviše plaši mogućnost odlaska Mila Đukanovića a ostanka Midoraga Perovića i njegovih. Promjene u Crnoj Gori mogu biti pozitivne samo ako se Milo u svom koferu odnese i Perovića.

  Bilo bi idealno, ali možete li samo da zamislite koliki bi rad i trud bio potreban da se to uradi, kolika vjera, kolika nada, kolika odlučnost i koliko moćni lanci povjerenja. Lanci kojima ni jedna naslovna strana Vijesti ne bi mogla ništa.

 7. RE: Intet Glemt

  Ali najstrašnije mi je koliko medijske pažnje u Vijestima dobija LP ovih dana. Kad se poveže sa prostorom koji Batrićević dobija još od prvih neslaganja sa Medojevićem (ne sa SNS, a može DPS), pa prostor koji je LP dobijao još prije toga sa istom tom pričom (svakodnevna identična saopštenja protiv ujedinjenja čitave opozicije, kao prilog svake vijesti o bilo kakvoj ideji o udruživanju opozicije), mislim da se tu krije i sadašnje polje djelovanja Miška Perovića.

  A LP ispod cenzusa već godinama, nikad samostalno nije izašao na parlamentarne izbore, da ne govorimo o Batrićeviću.

 8. Intet Glemt

  Na pitanje šta se u međuvremenu promijenilo, pa da od čovjeka koji minira okupljanje opozicije, postane zagovornik okupljanja, Medojević je odgovorio ovako:

  to us bila druga vremena..niti je ovo isti dps niti je opozicija ista..sad su se stekli uslovi za ejdnu ozbiljnu koalciju

  Pitanje za čitaoce: koliko iskrenosti vidite u ovom odgovoru?

  Uvijek sam bio zagovornik ujedinjenja opozicije i uvijek sam imao potrebu da se suprotstavim ovakvom režimu i nikad ne bih ometao ljude koji okupljaju i ujedinjuju opoziciju, ali se samo bojim da se ovog puta sve radi na pogrešnim osnovama.

  Još kad se tome doda i sve što se dešava u SNS, optužbe Dedeića u današnjim Vijestima, pisanja Slobodne Misli i in4s, situacija postaje još složenija.

 9. Intet Glemt

  P.S. Frazu “suprotstavljanje režimu” sam upotrijebio nadovezujući se na Medojevićevo objašnjenje prethodno navedene rečenice:

  tada su bile druge politicke okolnosti, neriejsen drzavni status, bjezanje od referenduma i od strane dps i od starne opozicije…Ni opozicija nije bila tada ista..sada se stvaraju politicki uslovi u nezavinsoj cg, da djelujemo na zajendickoj programskoj osnovi…ovde se ne radi o trgovini, vec o potrebi da se suprotstavimo rezimu

 10. RE: Intet Glemt

  Čist mrak u kome DPS igra svoj politički “valcer” za naredni četvorogodisnji mandat. Tko da će to biti sa prethodnih, sad već, 20 godina, ukupno 24 godine. Vjerovatno je zbog toga i odbio ponudu LSCG-a o saradnji, a onda ponudio da LS pomiri sa DPS-om u Junu 2003. godine.

  Mozda bi i ovo moglo biti zanimljivo:

  Predstavnici opozicije spremni da razgovaraju sa Grupom za promjene

  Predsjednici poslaničkih klubova Socijalističke narodne partije, Srpske narodne stranke, Narodne stranke i Liberalnog saveza saopštili su da su spremni da razgovaraju sa Grupom za promjene, kako bi utvrdili oblike i sadržaj međusobne saradnje.

  Oni su ocijenili da inicijativa Grupe za promjene o saradnji sa opozicijom, uglavnom korespondira sa angažmanom tih partija.

  Predsjednici poslaničkih klubova Socijalističke narodne partije, Srpske narodne stranke, Narodne stranke i Liberalnog saveza, Srđa Božović, Novak Radulović, Predrag Popović i Džemal Perović, na redovnim konsultacijama saopštili su da se dio predloženih zakonskih projekata se već nalazi u Skupštinskoj proceduri.

  “Saglasni smo sa ocjenom GZP da su institucionalne reforme u Crnoj Gori neodgovarajuće i da se ne odvijaju željenom dinamikom, što ima direktne štetne posljedice na cjelokupni društveni i ekonomski život u Crnoj Gori, kao i na nepodnošljivo stanje najvećeg dijela građana”, navodi se u zajedničkom saopštenju.

  Oni su pozvali GZP da dogovore termin, mjesto i nivo sastanka, ukoliko je saglasna sa predlogom opozicije.

  Utorak, 17. Jun 2003, 18:42 h

  Bilo bi zanimljivo kad bi svi živjeli u vremenu u kom ne postoji prošlost. Ali bojim se da nam za to treba fotonsko gorivo.

 11. Branko PG

  Da prozborim koju o izborima iz moje perspektive 🙂
  Ovo će biti prvi parlamentarni izbori na koje izlazim.Tek mi je dvadeset :)) Ako uopšte budem i izlazio, s obzirom da glasanje za neku od partija ne pruža mogućnosti za bolje sjutra. A i umoran sam od ovih faca što popiše svu pamet svijeta…i dobri su,ali za svoj džep.. opozicija je smiješna i u fazi raspada je. Svi bi da se “očešu” o koji euro.Samo gledaju svoj privatni interes. Idu vlasti na ruku. A,vlast kao vlast.Kad se pokrene ta mašinerija, nikako joj stati na put.Nakon ovih izbora sve će biti isto…Nažalost….Zato ću,ako uopšte izađem na izbore,meni za merak, a da članove DIK-e natjeram na kisjeli osmijeh, dodati na glasačkom listiću LSCG…i zaokružiti 🙂 to će biti moj SIMBOL NADE. Jer, bio je svjetionik i mojoj familiji ovih 19 godina.

  Eto toliko za sada od mene.Poz za sve,posebno za bivšeg gradonačelnika mog rodnog grada!

 12. Cetinje

  Evo citam danasnje Vijesti ,pisu ka Pobjeda. Svaki tekst , da se sto bolje rasturi opozicija i to na najprizemniji nacin. Srpska lista jos jedna parti iz nje. Juce navijaju za jednog sto je iz PZP presao u DPS. Filip prica kako je LP strasno znacajna i da bi bilo dobro da je s DPS, kada vec nisu s njima. U Snp se pita baza,a oni su protiv koalicije, i sve nekakvi anonimni izvori. Pa ovo je najgora novina. I kad vidim ovoga Balsu iz arta kako me gleda, dodje mi da slomim ekran.Ja ne znam kako se kome mili vise baviti ovom rabotom u Cg .

 13. stvarno je danasnji broj vijesti totalna katastrofa, pa gotovo svi tekstovi su najobicnije manipulacije. ono vidjelo novinarstva nije.

  ja kolko vidim ovo dps-ovo rasturanje opozicije, trenutno su protiv dps-a jedino medojevic, bardi, sinistaj, i zizic.
  dobitna kombinacija za rusenje vlasti :-)….a tek sto im mediji duvaju u jedra….

  nego, ne mogu da se nacudim odakle tolko nervoze u dps-u pred ove izbore, tolko se brizljivo spremaju za njih, rasturaju partije koje bi eventualno mogle da se udruze protiv njih, druge otvoreno pozivaju u koaliciju s njima, sve novina televizije, blogovi, forumi, terenski shushnjari, itd su se dali u spinovanje o dobrim i postenim liberalnojh partiji i demokratskom centru (partijama koje fakticki i ne postoje), i mudroj politici srdjana milica, a o pzp kao oce li jedva uci u parlament, novu srpsku demokratiju predstavljaju cas kao opozicionu pa kao da je scela s dps-om u koaliciju, pa ko je dobio pare pa ko nije, pa…hiljadu cuda nekija…jebo lud zbunjenog.

  imam utisak da je za ove izbore dps upregla najvecu mogucu masineriju do sad, a ako je to slucaj, to moze da znaci samo da je neko iz eu poslao signal da se opozicija ujedini i da sruse dps, pa su se ovi brze-bolje dali na posao da to onemoguce.

  Aleksandar Aleksić:
  “Po šablonima ljudskih tastera koji ustaju i kao fotoćelije reaguju na crveno svijetlo koje im u mraku crnogorske noći zasvijetli iz političkog podzemlja, pojedinci, čitave ekipe, spremno se i besramno preveslavaju iz jednog bloka u drugi, dijele i marginalizuju, sve u korist režima. “

  rekao bih da se ovo zove efekat zombija, ili spavacha. neznam sto mi pade napamet zivkovic.

 14. Ilija Bakic

  Srbija – Crna Gora?
  – Razlika između Srbije i Crne Gore je ogromna. Milo Đukanović, kao personifikacija Crne Gore, je uspeo da zadrži antifašističku tradiciju, 13. juli kao jasan znak kontinuiteta sa antifašizmom, Crna Gora se okrenula susedima i vidim da tamo postoji jasna antinacionalistička politika. Crnogorska vlast je uspela da se održi na putu evroatlantskih integracija, bliži su Evropi nego mi, sa svim manama režima, korpucijom… Teško se osećam u Srbiji u kojoj su, recimo, Šiptari niža ljudska bića.
  Biljana Kovacevic – Vuco za Vijesti.
  Kakav monstrum moras biti da ovako nesto izjavis.

 15. ma, ja bih rekao da joj je citav danasnji intervju vijestima debilan, ne samo ta izjava. a inace sto su se ldp ufatili za mila nije mi jasno…

  ——-

  ako neko zeli da podrzi kandidaturu ove grupe za izbore, moze preko ovog linka http://www.facebook.com/group.php?gid=52950576086

  na kojem su i detaljnije informacije. ukratko:

  “The Books of Knjige u parlamentu

  Pomognimo organizacji The Books of Knjige da sakupii 6000 potpisa kako bi mogli da učestvuju na Parlamentarnim izborima da bar jedan og njih uđe u parlament.

  grupa se zove

  Kulturno
  Udruženje
  Radnika
  Alternativnog
  Cetinja”

 16. MisterNo

  RE: Srbija – Crna Gora?
  – Razlika između Srbije i Crne Gore je ogromna. Milo Đukanović, kao personifikacija Crne Gore, je uspeo da zadrži antifašističku tradiciju, 13. juli kao jasan znak kontinuiteta sa antifašizmom, Crna Gora se okrenula susedima i vidim da tamo postoji jasna antinacionalistička politika. Crnogorska vlast je uspela da se održi na putu evroatlantskih integracija, bliži su Evropi nego mi, sa svim manama režima, korpucijom… Teško se osećam u Srbiji u kojoj su, recimo, Šiptari niža ljudska bića.
  Biljana Kovacevic – Vuco za Vijesti.
  Kakav monstrum moras biti da ovako nesto izjavis.

  Gospođa Vučo dolazi iz miljea koji je vrlo sličan okruženju profitera Perovića, pa ne čudi ovo bezočno izvrtanje teza oko 13. jula i Đukanovićevog antifašizma. Nju ne zanima kolika je cijena tog Đukanovićevog “antifašizma” i “dobrosusjedskih odnosa” (očigledno nije imala u vidu Italiju, Srbiju i BiH u kojoj Mila ljube samo u biznis krugovima Srpske). Nju ne zanima koliko to košta ovaj nesrećni narod u Crnoj Gori. Etika s kojom Vučo nastupa ovdje na nivou je one kojom je u Podgorici “Drugu Srbiju” predstavljao svojevremeno Đorđe Balašević. Njima je Đukanović odličan, vjerujte. Dobro su naplatili slavljenje doživotnog premijera.
  Eto koliko su im važne građanske slobode u Crnoj Gori. Vjerujte, ona Ljotićevska Srbija, danas je veći prijatelj (ili manji neprijatelj) Crnoj Gori od ove “Druge” koja se liže s Perovićevom momčadijom, ali i s Đukanovićem (što je i još jedna potvrda sijamske vezanosti profesora i diktatora).

 17. MisterNo

  Zaboravih da prokomentarišem i ove simpatične opaske vezane za ujedinjavanje , odnosno razbijanje opozicije. Pada mi na pamet zadnjih dana kako ovo naduvavanje DPS-a može biti čak i dobro za Crnu Goru. Jer, inflacio se uvijek završava kolapsom…

 18. sasa

  Aleksandre, za preciznu informaciju-
  1.Radulovic i Batricevic vec nekih mjesec dana ne razgovaraju.
  2.Ako je PZP bila ispostava vlasti, sto si uporno u mnogim tekstovima zagovarao – zasto je razbucase i to kad je bila u blagom opadanju?
  3.Zasto Vijesti toliko forsiraju Batricevica – odjednom?
  4.Zasto se spinuje javnost u vezi sa PZP, NOvom da se po pet puta u pet dana objavljuju clanci da je neko napustio ove stranke?
  5.Zasto se forsira skoro nepostojeca NS (od 2006.god.na svim samostalnim nastupima jedva 3% ili ispod)?
  …..

 19. 1. Nisam rekao da razgovaraju.
  2. Zato sto je to postalo vise nego ocigledno. Posebno na lokalnim nivoima. Kada je dio PZP-a odlucio da DPS treba da bude smijenjen, a ne kontrolisan iznutra poceo je 4-ti krug napustanja. Bice toga jos, ali potrajace, makar koliko i Zivkovic.
  3. Zato sto imaju identicne politicke stavove, zele da budu partneri DPS-u, a ne neko ko ce se boriti protiv.
  4. Da bi se opravdao izborni rezultat. Jer ce DPS ponovo da ponizi Crnu Goru.
  5. Zato sto je pod kontrolom rezima od 1997-e na ovamo. Kilibarda bi rekao – od osnivanja od strane DB-a.

  A da ja Vas nesto pitam, kakva je to opozicija koja nema ni jednu svoju novinu, ni jedan svoj radio i ni jednu svoju Tv, a mjesecno povlaci iz budzeta stotine hiljada eura? Na koju foru mislite da uvjerite bilo koga da ste ozbiljni?

 20. MisterNo

  RE: A da ja Vas nesto pitam, kakva je to opozicija koja nema ni jednu svoju novinu, ni jedan svoj radio i ni jednu svoju Tv, a mjesecno povlaci iz budzeta stotine hiljada eura? Na koju foru mislite da uvjerite bilo koga da ste ozbiljni?

  Suština problema Aleksandre, zbog kojeg se nameće i sumnja – da li mi imamo opoziciju u Crnoj Gori?

 21. Intet Glemt

  Re: Aleksandar Aleksić

  Ne samo da nemaju radio i TV, u većini slučajeva nemaju ni ozbiljnan web portal. Na promjene.org poslednja vijest je od 20. avgusta 2008.

 22. RE: Intet Glemt

  Slazem se. To je strasno, ako LS ima sajt 4 godine nakon sto je prestao da postoji, ako ima non stop azuran youtube kanal, nekoliko blogova, kao i radio koji je radio cak nekoliko godina nakon prestanka rada LS vjerujuci da ce neko pokusati da pomogne taj radio, onda ponovo dolazimo na isto. Da se ne ponavljam.

 23. Vojin

  RE: Aleksandar Aleksić

  “A da ja Vas nesto pitam, kakva je to opozicija koja nema ni jednu svoju novinu, ni jedan svoj radio i ni jednu svoju Tv, a mjesecno povlaci iz budzeta stotine hiljada eura? Na koju foru mislite da uvjerite bilo koga da ste ozbiljni?”

  RE: Intet Glemt

  “Ne samo da nemaju radio i TV, u većini slučajeva nemaju ni ozbiljnan web portal. Na promjene.org poslednja vijest je od 20. avgusta 2008.”

  To se i ja pitam.
  Ali, i ta tajna ce biti otkrivena, doduse, poslije razrijesenja tajne Bermudskog trougla. Tako ostaje slika, da ti opozicioni pokreti u Crnoj Gori lice na bacaca kladiva kome su ruke svezane na ledjima, a on kladivo uzima svezanim rukama, i iz takvog polozaju se nekako vrti oko svoje ose se da ga daleko baci. A konkurenti na vlasti poslije toga bacanja kazu, eto vidite, pod istim uslovima oni opet ne mogu nista da ucine. A opozicioni pokreti kazu – ovaj put su nas dobili, ali sljedeci put nece. Dodajuci, sve smo ucinjeli, negdje su nas prevarili, ali im ipak cestitamo na pobjedi.

 24. MisterNo

  Evo malo svježih “kuloarskih vijesti”, izgleda da je Popović dogovorio saradnju koaliciju sa DPS-om. Ako se potvrdi ova informacija neću biti iznenađen, ali priznajem da mučninu neću moći da izbjegnem. Znam da je riječ o originalnoj DB stranci, ali ipak… Poslije onoliko pjene koju je aktuelni lider NS-a potrošio napadajući Mila i DPS da mu tek tako skoči u zagrljaj… Ovo je monstruozno! Taman kad sam pomislio da Crna Gora ne može da tone dublje, da dolazi trenutak da se pomakne bar korak na gore, ona potone još više.
  Nema ovdje pomoći. Izgleda da je jedina šansa zbilja da dobijemo nekog ambicioznog američkog protektora i da parlament dobije ovlašćenja kakva ima velški u Kraljevini.

 25. Branko PG

  Vrh DPS-a se ozbiljno priprema za izbore. Rade ljudi do kasnih poslijepodnevnih sati. Viđeh princa od Budve i cijele Boke ispred zgrade Vlade, i druge iz njihove vrhuške. Mora da lome glavu kako da uzmu iz budžeta pozamašnu sumu novca da se pripreme za ovu mećavu što slijedi.Poželio sam da Marovića priupitam za način kojim mogu da manipulišem ljudima i da ih svakom rečenicom zbunim,a da pri tom uvijek budem u pravu. A narodnjaci kao narodnjaci.Vraćaju se polako staroj ljubavi. Igraju na sigurno.Dok se druge partije cijepaju,oni vođenjem “mudre” politike vrha stranke mjerkaju,pa ko ponudi više…A bogomi su sila.
  I ja sam za to da budemo 53. država SAD.I ovako se ništa ne pitamo sami sa sobom,posebno pod ovom vlašću

 26. MisterNo

  Izgleda da je dogovor sa Narodnjacima da se, kao njih radi, vrati trobojka za zastavu (“narodnu”, ma šta mu to značilo), da se izbrišu oni stihovi Sekule Drljevića. To će navesti kao uslov za ulazak NS-a u koaliciju, a ovi će da taj čin prikažu kao veliku žrtvu za srpstvo. Ovaj dil kao da je smislio lično Marović.
  Što se tiče konkretne ponude, NS-u se dajue mjesto minsitra pravde i potpredsjednika Skupštine, plus dva poslanička mjesta (DPS nudi jedno, a ovi ištu dva).

 27. sasa

  Za medijsku sliku i resurse, posebno internetske- si u apsolutno pravu.Morace da se na tome ozbiljno poradi.
  Sto se tice budzeta-nova ima ali kada se plati 20-etak kancelarija u svim gradovima, namjestaj, oprema, telefon, odrzavanje, kancelarijski materijal, sekretarice(ipak nece neko dzabe da radi 8 h 5 dana nedeljno), neki minimalni honorari za one koji su organizatori stranke na lokalnom nivou, porezi i doprinosi na sve to, bankarske provizije- za funkcionisanje jedne kancelarije treba mjesecno oko 100e820=20.000e.Plus medjunarodni kontakti, spinovanje medija, okrugli stolovi, glani odbori, usteda sredstava za pripremu izbora- nema puno mjesta za nesto drugo….

 28. Branko PG

  Pođe čika Šole u političku penziju…a moga je makar mjesto ministra pravde uzet.No,nadam se da će bolje da prođe u advokaturi jer je izvrstan pravnik. U politici,i onako,za šta god se zalagao,propalo je…

 29. goras

  Sto mislite o ideji bojkotovanja izbora.Kao neka vrsta gradjanske neposlusnosti i nezadovoljstva stanjem u drzavi. Ako izadje oko 40% ukupnog broja glasaca i koalicija vlasti osvoji 90% mandata nista se na bolje ni na gore nece promijeniti. Samopostovanje gradjana bi poraslo a, vlast ce imati gorak osjecaj i opterecenje za sve buduce probleme. Mozda izgleda defetisticki ali i to je nacin borbe.

 30. Branko PG

  Kako da se to izvede kad pola opozicije radi za UDBU,a narod je u strahu,nema sigurnih izvora prihoda? Tek će sad do izražaja doći kupovina glasova i druge zavrzlame. Narod se plaši promjena. Ne znam kako nas taj talas promjena nije zahvatio u ovih 20 godina. Naučio narod na SKJ,sad DPS…a svuđe u okruženju partije se od izbora do izbora ‘mijenjaju’ na vlasti. Ovakvo stanje nije dobro iz higijenskih razloga…mala vlast malo kvari,srednja srednje,a apsolutna,kakva je u našoj zemlji, apsolutno.Dobro to reče na predavanju profesor Popovic. Teško je uticati na uplašeni narod i njegov mentalitet

 31. Dragan Ilic

  Svi znamo sve o DPS-u, ali po mom misljenju nema nista gore u Crnoj od njene takozvane opozicije, to i nije opozicija. To je interesna grupacija cije mentor sami DPS.Sa ovim mozemo zavrsiti diskusiju o bilo kojim izborima u Crnoj i regularnostima samih.

 32. MisterNo

  Opozicioni lideri ne pomišljaju na bojkot zbog toga što su u politiku ušli radi para, i ne mogu ni da zamisle situaciju u kojoj bi ostali bez prihoda. Pa šta mislite, šta bi mogli da rade jedan Peco Popović, Andrija Mandić, Momo Vuksanović i ostalih iz skupine vječitih poslanika, osim da se bave politikom? Riječ je o skupini političkih kameleona koji imaju u glavi samo jednu računicu: 1 poslanik=20.000 evra (lupio sam cifru). Da li od takvih ljudi treba očekivati bojkot? Da li se od takvih likova može očekivati jedinstveni nastup? Pa treba samo pogledati koliko je uoči ovih izbora nastalo “srpskih” partija i organizacija pa da bude jasno o kakvom se fukarluku radi.

 33. goras

  Ne treba od lidera ocekivati poziv na bojkot. To onda ne bi bio gradjanski otpor i stav vec svrstavanje. Nemam nista sa autorstvom na koaliciju apstinenata. Pojedinacni licni stav prema nekvalitetnoj politickoj garnituri u cg je kategorija koja me interesuje. I pored svih izbornih kradja , procenti uvijek pokazu stavove biraca na ukupnom nivou. Izbor manjeg od dva(ili vise) zla nije dobar izbor.

 34. Мислим да се Момчило Вуксановић ипак определио за бојкот и бављење Српским националним саветом. Уколико је то случај могу само рећи да је то мудра одлука.

  Што се тиче констатације у потпуности се слажем с њом, ја мислим да ви чак немате ни прави парламентаризам већ симулацију истог која у свему покушава да опонаша парламентаризам осим у његовој суштини:
  – нема јасне поделе власти на извршну и законодавну
  – не функционише никакав систем брана и поравњања (checks and balances)
  – нема јасно раздвајања између шефа владе и шефа државе

  Дакле опозиција је у таквој симулацији парламентаризма, у симулацији демократије, један најобичнији апендикс. Зашто бисте очекивали да Поповић, Мандић и остали буду озбиљни политичари? Зашто би се озбиљан човек и политичар замајавао нечим што зна у старту да је немогуће, да је сизифов посао? Таква ситуација производи и тражи профитере и ловце у мутном.

 35. sasa

  ODKUD ZNATE KAKVA JE OPOZICIJA KADA JE NISTE PROBALI?!
  DA LI MOZE BITI GORA OD OVIH NEPOMENKA KOJI VAS JASU I PONIZAVAJU EVO 20 GODINA!
  ALO 20!!!
  A VI TRTLJATE KAKO JE NEKO LOS…
  BILO KOGA SAMO PROTIVU NJIH.

 36. Branko PG

  slazem se sa ‘goras’-om. izgleda da će ovi izbori biti biranje između dva zla. A kada imate takav izbor,,najbolje je ne izaći na izbore.kad se ovako opozicija ponaša,možemo pretpostaviti kako će se ponašati ako osvoje vlast.Mnogo im je više stalo do ličnog interesa nego do interesa građana. Zato se i dijele,i kao da se boje ukoliko osvoje vlast.O vlasti ne treba trošiti riječi.Znamo svi kakvi su.
  Jedina prava alternativa današnjoj vlasti bio je Liberalni savez.

 37. RE: Intet Glemt

  Kako vam izgledaju najnovija dešavanja u vezi sa Predragom Popovićem? Ja mislim da je ovog puta i sam sebe iznenadio.

  Citirao bih Vojina Grubača, ukoliko su Vijesti uredno prenijele njegovu izjavu:

  “Predsjednik NVO Akademska alternativa Vojin Grubač rekao je Vijestima da je cijela priča o Popovićevom državljanstvu vulgarna politička lakrdija u organizaciji čelnika DPS-SDP i “ugroženog” predsjednika NS.

  „Povod ovog iznenadnog egzibicionizma možda se nalazi u razlozima pregovora Popovića sa DPS zbog kojih je, u javnosti cijenjeni, poslanik Dragan Šoc istupio iz Narodne stranke.

  Grubač je Popoviću poručio „da se s osmjehom odrekne državljanstva Srbije, a poslije par dana opet stane u red za isto državljanstvo – jer će ga lako dobiti za pet minuta”.

  „U protivnom, ako mu je ovo maksimalni domet političke kreacije najbolje bi bilo da je on, umjesto Šoca, napustio političku scenu”, tvrdi Grubač.”

 38. Лепо му рече Грубач… Пецо 2007. послао решење о пријему у држављанство Србије и навео како је то да би му одузели држављанство БРЦГ. Сад се као ишчуђава

 39. Sergej Peric

  Ne znam da li je neko danas primjetio,u Danu je objavljeno, da je portparol tzv. liberalne partije podnio ostavku,uz obrazlozenje ‘da se kaje sto je prilikom podjele u LSCG-u odabrao pogresnu stranu’!!!!!!
  Ovo je prvo javno priznanje bivsih liberala koje sam makar ja imao priliku da vidim…iako se neke stvari ne mogu nikada zaboraviti a ni oprostiti,ipak pozdravljam ovaj gest i nadam se da ce provedriti i mnogim drugim ‘bivsim’ u njihovim glavama,…vrijeme je!

 40. Dragan Ilic

  G. Bakicu, i ja mislim da Sasa moze dati dobar odgovor na Vase pitanje, posto je tamo.

  Moje misljenje i moji pogledi u vezi takozvane opozicije i pozicije su isti. Miliceva stranka je dio nekadasnje jedinstvene stranke. Drugo on isti tj. gospodin Milic, ako ga pozemo tako persirati je dobro poznat u Budvi, a i kazu nije mu daleko najveci crnogorski “filozof” Svetozar Marovic. Samim ovim je sve receno.

  Na drugoj strani su Medojevic i Mandic, sta reci za njih. Dobro su poznati javnosti i ne treba trositi rijeci, jer bi se stalno ponavljali.

  Ostali dio opozicije je zaista zanemarljiv u svakom pogledu, svi oni zajedno da se skupe na gomili ne bi mogli dokuciti 5 poslanickih mjesta. Oni bi bili sretni da se uvale u neku koaliciju da bi usli u Parlament, u svakom drugom slucaju za njih nema spasa.

  Najbolja stvar za Crnu je bojkotovanje glasaca u sto vecem procentu, nezavisno od poruka takozvane politicke elite. I na kraju samim tim glasaci ce pokazati sta misle o njima. Da li trebaju promjene ili ne.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s