Mediji danas

0001Najočigledniji i najistinitiji dio intelektualne kulture jednog sistema, koji je svakodnevno pred nama, i kao takav izložen našem sudu uz mogućnost proučavanja, jesu mediji. Ko god želi može napraviti uporednu analizu juče saopštenog, sa onim što se saopštava danas. Postoje nebrojeni dokazi koji nedvosmisleno ukazuju da jedna vijest jeste laž, a da druga jeste propaganda. Ukrštajući sve ove informacije sa dokazima i sopstvenim zdravim razumom lako možemo doći do prave slike o tome na koji način funkcioniše sistem. Stanje u medijima, najčešće se, i u najvećoj mjeri, preslikava na stanje u obrazovanju, intelektualnom potencijalu, teatru, umjetnosti uopšte, te samoj sposobnosti zajednice da se promijeni i učini boljom, srećnijom i produktivnijom u svakom pogledu.

Ako neko želi razumjeti rad određenog medija taj mora posmatrati osnivačku strukturu medija i finansijsku pozadinu, pa, tek iz tako kompletirane slike, procijeniti ulogu pomenutog medija u društvu. Stoga je neophodno razgraničiti dva osnovna pojma: privatne medije, koji, kao takvi, služe da promovišu i zastupaju privatni interes, a koji posebno dolazi do izražaja u situacijama donošenja ključnih političkih odluka koje mogu uticati na poslovnu poziciju vlasnika medija, i javne medije (javne tv i radio difuzne servise) u kojima zaposleni primaju plate od novca građana (poreskih obveznika) i morali bi da rade u cilju njihovog što objektivnijeg informisanja.

Svuda u svijetu u vlasničkoj strukturi privatnih medija nalaze se ljudi koji svoje finansijske interese ostvaruju u sprezi sa političarima koji monopolima donose ključne odluke o tokovima novca u zemlji. Crna Gora je primjer zemlje u kojoj s pozicije opšteg monopola, to ne radi čak ni vlada, čak ne ni jedan društveni sloj, nego tek nekoliko pojedinaca umreženih u organizovani klan koji je sebe samoproglasio društvenom elitom. Nasuprot tom klanu, koji predstavlja jedva 0,5% stanovništva (oko 3000 stanovnika Crne Gore, naših sugrađana od kojih su ogromna većina samo transmisione poluge u rukama nekolicine koji vladaju) postoji 99,5% onih koji moraju biti “informisani” na način koji omogućava ovima 0,5% da i dalje vladaju. U zatvorenom sistemu, kakav je crnogorski, pripadnost, bliskost, ili obavezna apsolutna lojalnost tom društvenom sloju predstavljaju neophodan uslov za poslovanje.

U Crnoj Gori svi mediji, sa značajnijim udijelom na tržištu, su privatni, osim RTVCG, lokalnih radio stanica čiji su osnivači jedinice lokalne samouprave, i dnevnog lista Pobjeda. Dakle, stvari stoje ovako, privatni mediji zastupaju privatne interese Atlas Grupe, finansijske grupe oko Monitora, Vijesti, Antene M, WAZZ-a itd. Vlasničko-finansijska grupacija koja stoji iza medija, politička grupacija koju taj medij podržava i ciljna grupa građana kojoj se taj medij obraća predstavljaju tri ključna elementa koja treba posmatrati kada želimo sebi stvoriti objektivnu sliku o nekom mediju.

istinaOgromna većina crnogorskih građana su, posredstvom medija, spinovani, a ne informisani. Na žalost u čitavom regionu imamo varijacije na istu temu. Najdirektnije je o tome progovorio u svojoj knjizi, bivši šef vladinog biroa za informisanje u vladi Zorana Đinđića u kojoj je rekao, između ostalog, sljedeće: “Šema proizvodnje afera uvijek je uhodana i sastoji se iz nekoliko faza: Afera započinje izdavanjem naloga (teme) iz nekog od političko-obaveštajnih centara (policijsko-obaveštajne strukture, političke stranke, tajkuni ili mafijaško-kriminalni centri). Urednik u skladu sa nalogom koji je dobio objavljuje tekst preko koga plasira lažne informacije. Slijede reakcije na objavljeni tekst. Reaguju stranke (prije svega vladajuće). One u svojim saopštenjima razrađuju lažne informacije i na osnovu njih optužuju svoje protivnike. Ostali mediji prenose tekstove i političke reakcije. Urednička ekipa najčešće istu temu provlači kroz sve medije u kojima u tom trenutku sarađuje (kao dopisnici stranih medija ili kao autori naručenih izvještaja). Onda dolaze na red čuveni “analitičari” i novinari bliski vlasti, predstavljajući se kao objektivni i nestranački autoriteti, a u direktnoj koordinaciji sa naručiocima (nalogodavcima) “dočekuju” temu i komentarišu je u javnosti.” Sve ove prethodno navedene faze rezultiraju stvaranjem afere ili političkim zaokretom čiji je cilj rušenje protivnika. Većina medijskih akcija stvara se prema navedenoj šemi.

Za razliku od opisane šeme djelovanja, nacionalni i lokalni javni radio difuzni servisi, i još uvijek neprivatizovana Pobjeda, morali bi se ponašati u skladu sa Ustavom kojim je zagarantovano pravo građanima da budu objektivno informisani. Na pitanje: kako se ponašaju javni servisi u Crnoj Gori, nije potreban odgovor, ali valja postaviti pitanje: ako se stiglo do tačke u kojoj se Milo Đukanović uočava kao najveća prepreka sveukupnom razvoju Crne Gore i njenoj transformaciji u demokratsko društvo, zašto u “Monitoru”, “Vijestima”, “Anteni M”, nevladinom sektoru itd. izostaju analize djelovanja javnih servisa? Zašto se pred licem javnosti ne ukazuje na ličnosti koje su najodgovornije za ovakvo stanje u javnom servisu, zašto ne ukazati na ljude koji godinama drže javni servis zarobljen u lancima?

tvVrijeme je da se podsjetimo da je objektivnost državnih medija bila postignuta, o čemu svjedoče izvještajima OEBS-a i međunarodnih organizacija koje su se bavile monitoringom ovih medija u Crnoj Gori jedino u kratkom periodu kada je 2002-e, kada je rečeno za ove medije da su postali OBJEKTIVNI i URAVNOTEŽENI. Nije iznenađenje reći da se ovo moglo zahvaliti u prvom redu Liberalnom savezu koji je bio promoter promjena ispred ondašnje parlamentarne većine. Na čelo TVCG, a na predlog Liberalnog saveza, bila je postavljena ugledna novinarka Nataša Novović koja je u neshvatljivo kratkom roku, uz paklene probleme i opstrukcije koje su je pratile na svakom koraku, uspjela da ostvari ovaj rezultat za ponos i pamćenje. Ko je prvi poveo juriš za politički račun Mila Đukanovića protiv ovakvih pozitivnih promjena u državnim medijima? Odgovor je “Vijesti”, “Monitor”, “Montena TV” uz staleška novinarska udruženja i ostali. Ovaj orkestrirani napad vođen je sa jednog mjesta, pa su u oktobru iste godine mediji “uspješno” vraćeni pod upravu „elite” tj. onih 0,5% koji vladaju svim resursima u državi, a Novovićka sklonjena. Zamijenio je “bivši” službenik Državne bezbjednosti. Napad je maskiran “zalaganjem” za implementaciju modernih medijskih zakona iako je bilo jasno da je zalaganje usmjereno za nastavak rada ovih medija kao sredstava gole propagande, laži i agresivnog spinovanja ciljnih grupa.

Usvojeni su novi zakoni koji “regulišu” javni servis, i regulisali su ga. Sve vrste nadzora i kontrole nad javnim servisom, izigrani su, što je i bio cilj. Na upravljačke pozicije ponovo su dovedeni povjerenici Klana, kojima je legitimitet djelovanja pružen posredstvom garniranog učešća u radu kontrolnih tijela od strane nekolika novinara i javna radnika koji su u prethodnom periodu predstavljeni javnosti kao nezavisni.

Sindikalne novinarske organizacije i udruženja takođe predstavljaju sloj koji je odavno stavljen pod kontrolu, i kao takav nema i ne želi imati nikakav pozitivan uticaj, osim kao dio koji iz istih organizacija izvlači lični profit pojedinaca koji se nalaze na vrhu tih piramida, a koji najčešće javnosti i donatorima ne prezentira, ili prezentira friziran izvještaj o finansijskom poslovanju, ako ga neko uopšte i traži.

Zato nije ni čudo da ovakvo stanje običan građanin pritisnut kreditima i borbom za golo preživljavanje i plaćanje poreza (kako bi spašavao porodične banke), ne želi da mijenja. Da li će dan kada će neka kap preliti čašu doći danas, sjutra ili nikad zavisi isključivo od samog građanina. Ustajanje sa stolice, korak ka TV-u, pogled u oči prezentatora iz dnevnika i gašenje TV-a predstavlja prvi korak ka Slobodi. A do tad, zapitajte se makar, zbog čega Vam, nešto govore.

Aleksandar Aleksić

P.S.

warningNapomena: Ljudi, ovo je prava fešta! Vidite li da ni Slavkov tekst “Vijesti” danas nijesu puštile. Ovaj svoj tekst sa bloga sam dostavio redakciji za objavljivanje u rubrici Forum. Tražili su da ga skratim na 4500 karaktera što sam istog trena uradio. Nikad objavljen. A sad mi pade na pamet da nijesu puštile ni tekst Aca Radulovića kojim se komentarišu tekstovi čuvenog crnogorsko ekonomiste Veselina Vukotića objavljeni u istim “Vijestima”. Ova tri teksta povezuje jedna posebna činjenica, tako bolna za “Vijesti” i krugove iza njih: pisali su ih liberali. Znači da ni u “promijenjenim” okolnostima u kojima se Milovi dojučerašnji pioni iz “Vijesti” pokazuju kao današnji “lauferi” u napadu na njega, ponovo nema slobode za slobodnu riječ liberala u “slobodnim” “Vijestima”, odnosno u “slobodnoj” Crnoj Gori! Toliko za one koji pozivaju Slavka da vrati Liberalni savez!

Verzije tekstova dostavljene redakciji Vijesti, koje su odbile da objave:

Slavko Perović, reagovanje na intervju dr Šerba Rastodera

mr Aleksandar Radulović, Neoliberalni džeparoši

Aleksandar Aleksić, Mediji danas

____________________

Uz današnji tekst možete slušati što god želite, a ja sam poželio da čujem The Cure, osnovanu davne 1976. godine u Sussex-u. Svjetsku slavu donosi im album Disintegration iz 1989. godine sa kog slušamo Love song. Uživajte…

Advertisements

70 thoughts on “Mediji danas

 1. pritisak

  “Globalna ekonomska kriza mogla bi tokom godine da izazove proteste građana, ali narodno nezadovoljstvo neće biti dovoljno jako da izazove smjenu vlasti, smatraju predstavnici medija i civilnog sektora. ”

  predstavnici medija i civilnog sektora:

  Milka Tadić-Mijović
  Milan Popović
  Daliborka Uljarević
  Svetozar Jovićević

  “….Priznajući da bi ekonomska kriza mogla izazvati narodno nezadovoljstvo, profesor Svetozar Jovićević smatra da nema nikoga ko bi mogao da iznese takve proteste, podsjećajući da u Crnoj Gori odavno nema organizovane radničke klase. ..”
  “..to nezadovoljstvo sigurno postoji i ono će rasti, ali, ipak, ne znam ko bi mogao tako nešto da iznese, iako moralno tako nešto i ne priželjkujem jer to ne vodi dobru”, smatra Jovićević…”

  dakle,ovaj danasnji tekst je ispunio sve preporuke bebe popovica…
  ali je otliko glup da je to nevjerovatno..
  mislim,ko je daliborak uljarevic?ko je ta zena…stalno od nje uzimaju nekakve “analize drustvenih pojava” a ona veze s mozgom nema…
  ali bas je glupa..i novinari vijesti su u posljednje vrijeme namrtvo losi..bas kretenski rade to..toliko seu glupi(neka djecurlija) da im urednici vise i ne daju smjernice kako da ostanu u okvirima DPStvarnosti,nego oni su samo toliko glupi i izdresirani da ih ne treba kontrolisati…
  nevjerovatno…
  oni vjeruju u ono sto rade…
  i meni je to gore nego kad neko radi nesto a svjestan je da laze…jer je mnogo manje nego kad se iskreno laze..ovo laganje za pare je kratkog daha,jer para kad tad nestane,a a zatucanosti i tvrdoglavosti i vjerovanja u sebe kao prosvjetljenog u crnoj gori nikad nece falit’…

 2. stvarno su crnogorski mediji jedna katastrofa sto se tice informativnog programa. i prilicno je dobro to objasnjeno u tekstu. definitivno su oni ona cetvrta sila kojom mafija vlada u crnoj. i glavna manipulacija je etnicko-drzavna, ostale su manje ili vise pomocne i u hodu.
  mada, sada se formiranjem nacinonalnih savjeta dps-u otvara maltene beskonacan prostor u te svrhe (koji su btw napravljeni po clanu ustava oko kojeg je intervenisala i evropska komisija da se pojasni jer na mala vrata uvodi drzavu nacija u gradjansku drzavu, kao svojevrsan instrument dalje manipulaicje).

  a plus kao dodatak, rezimski spin-doktorsi ce u naredne 4 godine nametati evropske integracije, i nezeljenu i jalovu aplikaciju i na osnovu toga formirati jos jedan patriotsko-izdajnicki front…

  samo sto se tice poente samog teksta, ja bi se zapitao zbog cega bi neki redovan gledalac tv dnevnika ucinio taj prvi korak ka slobodi i ugasio tv? sto je to sto bi mu ukazalo da ga lazu na dnevniku? to mi lici na situaciju u kojoj treba podici stolicu na kojoj se sjedi, dakle mission imposible. ne postoji trenutno kod nas masmedij koji bi ukazao na lazi javnog servisa.

  a sto se tice privatnih medija, situacija je donekle drugacija.
  moje misljenje je da oni u velikoj mjeri propagiraju opozicione stavove-sto je dobro, uz poneki mali spin-sto ih cini daleko destruktivnijima po ostvarivanje slobode i demokratije nego li drzavne medije. manipulacija je u tom slucaju daleko veca.

  eto recimo uzmimo za primjer ‘vijesti’ i zdravka vucinica koji u stotine tekstova koji naginju objektivnosti ubaci desetine arapskih spinova na osnovu 0 (nula) arapskih intervjua, izjava ili bilo cega sto bi ukazivalo na opravdanost izvjestavanja o tim planiranim investicijama, osim “dobro informisanih krugova bliskih vlasti”. ili npr brano mandic koji u inace izvrstan tekst o ‘prvoj banci’ ubaci malenu manipulaciju kako je kriza izazvana svjetskom recesijom, sto potpuno mijenja smisao teksta, tj njegovu svrhu i namjeru autora.

  naravno ni interaktivni mediji-forumi i blogovi ne zaostaju za njima, mozda ne po obimu ali po mogucnostima testiranja manipulacija i realnog voter fidbeka svakako su koristan instrument vlasti. indikativno je kao primjer propagiranje hajdukovica i milica pred predsjednicke izbore na cdm-u, ili protivljenje objavljivanju malo poznatih negativnih informacija o opoziciji i nvo sektoru na mim-u, ili proguravanje shovinistickih stavova na frimontenegru…

  ali uprkos svemu, ne vidim koji bi mediji mogli bit oslonac u nekoj buducoj tranziciji vlasti nego novine i televizija vijesti, monitor, antena m, montena. ne vidim ko bi drugi mogao da uzme na sebe ulogu crnogorskih b92 ili studio b.
  jer, osim finansijsko-politickih uticaja lobija u cg, ja bi kao bitan faktor takodje stavio uticaj formalno-neformalnih inostranih faktora na medijsko izvjestavanje, koji bi mogli finansijsko-diplomatskim stimulusima uticati na realno/opoziciono izvjestavanje u eventualnom buducem procesu smjene vlasti, koje bi definitivno moralo da se desi preko nekog vida protesta, bojkota ili slicnog. “cega se treba bojati, a i nije moralno”, kako nam odspinova rezimski analiticar svetozar jovicevic u svojoj novogodisnjoj poslanici koju je prenijela vecina medija.

 3. Ilija Bakic

  Pisanja Vucinica, Milke Tadic, Balse Brkovica i izjave Milana Popovica, Svetozara Jovicevica, Daliborke Uljarevic nisu nista drugo nego neupeli pokusaji pranja sopstvenih biografija, pokusaji da se opere savest. Ono sto treba Crnoj Gori, jeste da pomenuti samozvani intelektualci i poslenici javne reci objasne gradjanima koje su varali i trovali svih ovih godina , zasto su radili to sto su radili i ko je bio nalogodavac i finansijer njihovog neljudskog delanja. Pomenuti gresnici i nevernici treba da se javno pokaju i izvinu Slavku Perovicu i Liberalnom savezu za sve one gadosti i lazi.
  U Crnoj Gori 95% novinara se nalazi pod kontrolom DB i centara moci. Neki to rade samoinicijativno da bi se dodovorili, neki to rade za novac a neki su prisiljeni i ucenjeni zbog dosijea i gluposti clanova porodice.
  U Crnoj Gori i dan- danas postoje domacinstva koja nemaju televizijski prijemnik, u mojoj ujcevini u Gornjem Zaostru i danas se jasno vidi samo jedan televizijski program i to kad su idealni vremenski uslovi, dok su drugi mahom pokriveni snegom i losim tonom.
  Za malu pohvalu je cin bivseg generala Grahovca kad je progovorio o planskom unistavanju LS, ali ko je pokusao da dalje istrazuje da trazi nove sagovornike? Niko!

  Autoru i posjetiocima njegovog sajta koji su hriscanske vere zelim da veliki praznik Njegovog rodjenja provedu u zdravlju, ljubavi, miru i da im donese puno srece, uspeha i svekolikog napretka!

  Mir Bozji- Hristos se rodi!

 4. Sergej Peric

  …pridruzujem se cestitkama svima vama koji slavite nastupajuce praznike! Cin generala Grahovca kada je priznao da je LSCG “sistematski unistavan” godinama ,je samo jos jedan u nizu pokusaja da se LSCG vrati na politicku scenu Gore Crne i time aminuuje postojece predpoliticko stanje kao demokratsko…kao sto je nekada Slobodan Milosevic bio ” garant mira na Balkanu” tako je sad rezimu potreban jedan LSCG da bude ” garant demokratije u Gori Crnoj” …PZP preko Radulovica to radi vec godinama ,pojedini sitni aparatcici sluzbe konstantno preko novina i raznih elektronskih medija konstantno pokusavaju da nametnu to kao sustinu opozicionog djelovanja …i tako dalje i tako dalje….a sustinsko i krucijalno pitanje je ,da li u Gori Crnoj postoje elementarni uslovi za politicko djelovanje?? Ja kazem,NE POSTOJE!!! I mislim da je stanje od marta 2005.i zamrzavanja djelovanja LSCG , u mnogome pogorshano i da bi billo ravno politichkom samoubistvu ponovo aktivirati rad LSCG,..nego to i nije tema! Licno kada govorim o obnavljanju LSCG ,govorim sa velikim emocijama i prilicno mi teshko pada kada danas od pojediinih ljudi cujem ono “eh da nam je sad da se Slavko vrati”…od istih onih za koje je on bio srbomrzac a nedugo zatim i chetnik,vatikanac, sahovnicar ,shizofrenik…………
  U narednim danima bicemo svjedoci mnogobrojnih poziva da se Slavko vrati i da se obnovi rad LSCG-a u to nemojmo sumnjati,a iznenadicemo se (mozda i po prvi put da se iznenadimo necemu u Gori Crnoj) od koga ce sve ti pozivi stizati.
  Grahovac,Radulovic,…ocekujem da i ‘primus inter pares’ njihovog sistema uputi svechani poziv zarad bolje borbe opozicije na narednim maskaradama tj. izborima… Uzivajmo i ne dajmo se prevariti!

 5. mirko

  pa mozda kad se malo bolje pogleda to ne bi bilo lose..mislim na “povratak” liberalnog saveza…
  ali ne kao liberalni savez,ne kao politicka partija nego taman ovako na internetu ali sistematski….ionako je teren vec pripremljen blogovima…samo da to izgleda kao da iza toga stoji neka grupa ljudi koja se organizovala oko ideje…ionako vec dosta ljudi posjecuje ove blogove….prikupi se novac,zakupi se prostor na netu,a ima i besplatnog…svi rade koliko mogu…internet portal,video klipovi,fotkice,tekstovi,audio…
  nije to toliko neizvodljivo…
  makar je internet jedino sto ti majstori ne mogu kontrolisati…

 6. RE: wawy

  Ja bi se zapitao zbog cega bi neki redovan gledalac tv dnevnika ucinio taj prvi korak ka slobodi i ugasio tv? sto je to sto bi mu ukazalo da ga lazu na dnevniku?

  Minimum koji moze uraditi, sopstvenog zdravog razuma radi, jeste da se zapita zbog cega mu nesto govore. Gasenje je ipak veliki korak, moguce i prevelik, posebno za vecinu gradjana Crne Gore. Medija, koji su ukazivali na lazi, je bilo, ali interesovanje da se takvi mediji pomognu, na bilo koji nacin, makar i plehom kolaca, uglavnom nije postojalo. To govori o samim gradjanima Crne Gore. A pomoc takvim medijima bila je potrebna kao vazduh. Danas kada postoji internet na kom je moguce potpuno besplatno sasuti ono sto ti je na srcu i na taj nacin graditi ugled odredjene web lokacije, bloga, e-novine, situacija je malko drugacija. I taj trend da se velike borbe vode on-line nije vezan samo za Crnu Goru, vezan je za cijeli svijet. Internet je postao u mnogim borbama poslednja linija odbrane. Sto se desilo sa prvim linijama odbrane i kako je bilo “uzivanje” gledati sa tribina kako je se cerece Liberali, odavno je poznato.

  Zdravko Vucinic nema blage veze sa objektivnoscu, pogledajte samo kako su obradili Prvu banku. Za naslove je uvijek zaduzen urednik ekonomske redakcije. Da se ne vracamo u nazad kada je apsolutno podrzavao svaki poslovni potez Barovica i Eurofonda, da ne pominjemo navlacenje na kupovinu akcija Izbora iz Bara itd itd.

  Najbolje je o tome, u svom komentaru na Anteni M rekao sampion u intervjuima sa Djukanovicem, Darko Sukovic urednik Antene M: “Crnogorsko društvo vapi za medijima koji se nijesu pretvorili u najoštrije kritičare vlasti kad su prestali da primaju njene apanaže…” Ako nekome treba jos neka potvrda o tome dje se ko nalazi, onda je najbolje da je taj neko potrazi u sebi samome, tako sto ce se izloziti sududu ljekara.

  Uzimati B92 kao reper za bilo sto je, po meni, je apsolutno pogresno. B92 je identican kao mediji Slobodana Milosevica samo sto to danas rade za drugu stranu. Desant B92 na medijsko nebo CG se upravo zbog toga primijetio, jer je medijsko nebo Crne Gore potpuno PRAZNO. Uloga B92 u odbrani lika i djela Caneta Subotica jasno locira igrace na mapi interesa. Da ne idemo dalje, a sto je Ilija Bakic super objasnio u jednom komentaru, na temi Idemo dalje.

  Sto se tice stranog faktora – slazem se, ali oni uvijek podrzavaju onu politicku grupu koja sprovodi njihov nacionalni interes.

 7. @pritisak, ilija,

  kolko sam mogao da ispratim tekstove daliborke uljarevic ona itekako ima sto da kaze i ima iza sebe prilicno impresivne rezultate u profesionalnoj biografiji jos od protesta bg `96, a cini mi i nekog rada sa nekim organizacijama un-a, u svakom slucaju veliki potencijal. ali ono sto zamjeram je cutanje oko vise bitnih stvari, sto je cini prilicno jalovim intelektualcem a njenu cgo samo jos jednom fingiranom nvo . ali, jos ima sanse da prstane da cuti i pocne da se oglasava i precizno izrazava svoj stav o svim bitnim dogadjajima u drustvu, ako ne zeli da bude samo dekor nvo sektora i intelektualac na papiru.

  aleksandre,

  medijska manipulacija po svojoj definiciji ima jasno definisanu logicko-emocionalnu konstrukciju koje subjekat nije svjestan, a samim tim ni ne postoji mogucnost njenog zdravorazumskog preispitivanja. to bi otprilike bilo isto kao kada bi trazili od riba u moru da se zapitaju zasto su uhvaceni ribarskom mrezom. mislim da odgovor na pitanje koje ste pokrenuli u tekstu treba traziti na neki drugi nacin.

  a zaista se ne slazem sa ilijinom analizom rada b92 u tekstu koji ste naveli jer je po mom misljenju netacna a i parcijalna ako kao relevatne cinjenice uzima samo goste iz par emisija a ne i motive njihovih domacina da ih pozovu; npr uvijek se za temu koja je aktuelna uzimaju sagovornici koji su najinteresantiji auditorijumu u tom trenutku.

  ovo za caneta moram priznati da mi je promaklo da ga je b92 podrzavala, pa ako vam nije dusa mozete stavit neke podatke o tome, ili ako necete opterecivat blog time poslati na mejl, bas bi me zanimalo. ono kolko se ja sjecam je da ga je brankica par puta u insajderu prilicno izdriblala i da je po tome vjerovatno jedinstvena novinarka na balkanskim prostorima.

  no, bilo kako bilo, ako se i ne slazem sa vama i ilijom oko (ne)objektivnosti b92 (mada ako cemo iskreno u interaktivnim dijelovima ovog medija sve vrvi od opozicionarstva), mislim da cemo se sloziti oko uloge i studia b i b92 u smjeni vlasti 2000, i cinjenice da vjerovatno ne bi mogla bit izvedena da nije bilo te medijske logistike.

  upravo na to sam i htio stavit akcenat u ovim nasim prilikama, dakle – dje treba traziti medijsku logistiku u nekim buducim crnogorskim promjenama koje ocekujem da dobiju sansu u narednim mjesecima/godinama.

  ovo zbog toga jer sam misljenja da ce svjetska ekonmska kriza generisat odredjene socijalne proteste ako je suditi po zadnjih dana evidentnom povecanju broja pljackaskih napada u crnoj gori; cini mi se da su to predznaci ekonomsko-pravnog rasula koje nas ceka u narednom vremenu.

  ——-

  sve najbolje svima koji danas slave!

 8. RE: wawy

  Zdravorazumsko preispitivanje medijskog ataka racuna se jasnim zrtvama, u ljudstvu, u novcu, u rezultatu politicke akcije i tako dalje i tako dalje. Poredjenje riba i ljudi ne vidim kao racionalno i logicno, posebno zbog toga sto ribe ne umiju da broje, citaju itd…

  Sve sto ste rekli o B92 od 2000 na ovamo – ne slazemo se.

  Vas stav da ponovo novac za rad medija treba dati Miodragu Perovicu zavrsio bi otvaranjem nove CKB ili novog fonda Moneta. Prosto je takva statistika. Tako da on, za tako nesto, nema nikakve preporuke.

 9. Ilija Bakic

  RE:Wawy
  “a zaista se ne slazem sa ilijinom analizom rada b92 u tekstu koji ste naveli jer je po mom misljenju netacna a i parcijalna ako kao relevatne cinjenice uzima samo goste iz par emisija a ne i motive njihovih domacina da ih pozovu; npr uvijek se za temu koja je aktuelna uzimaju sagovornici koji su najinteresantiji auditorijumu u tom trenutku.”

  Nemas razloga da mi ne verujes, uostalom sve mozes sama proveriti u arhivi B92. Ako hoces veruj, ako neces ne moras.
  O stanju medija u Srbiji dovoljno ti govore novogodisnji intervui Borisa Tadica dati novostima i blicu,tj. njihovim novinarima Dusici Radeki i Nikoli M. Jovanovicu. Oba novinara i obe dnevne novine nisu se usudili da pitaju predsednika Srbije koji je sam prisustvovao cinu potpisivanja Opsteg kolektivnog ugovora zasto Vlada povlaci potpis sa ovog zancajnog dokumenta i zasto predsednik nije odrzao rec.

  O radu B92 najbolje govori njihovo izvestavanje danas. U danu kada u vecini gradova u Srbiji nema grejanja, kada putari strajkuju i kada putevi stoje neocisceni ( u 11 casova sam putovao najprometnijim autoputem Novi Sad-Beograd i on nije bio ociscen) a sa Novog Beograda do Cukarice je bilo potrebno 90 minuta da se stigne, u emisiji Poligraf kod Antonele Rihe gost je predsednica Skupstine Srbije Slavica Djukic- Dejanovic a povod je njena ocena da je parlament u prosloj godini radio za trojku, a pozadini poziva je njena izjava da ce Tomislav Nikolic biti smenjen sa cela administrativnog odbora. Da je kojim slucajem Kostunica premijer, Velja Ilic ministar infrastrukture a Aleksandar Popovic ili Radomir Naumov energetike, kladim se u zivot da bi sve emisije na ovoj televiziji imale za goste funkcionere opozicione DS koji bi svi redom iznosili kritike, ali kad je DS na vlasti promrzlim gradjanima je bitnije saopstiti zasto ce Toma biti smenjen i zasto je predsednica dala bas tu ocenu.
  Sa druge strane i Novosti i Blic i Pravda i pogotovo taj ljuti i objektivni Press nastavljaju pripremne radnje za nastupajucu koaliciju DS-SNS. Otisavsi iz onih prljavih prostorija zemunskog Magistrata i uselivsi se u fensi Cika Ljubinu traje velika akcija medijskih ” akademija Panjkovic” da se SNS lepo sredi i spremi za veliki brak. Menja se frizura, boja kose, izvlace se pramenovi, neprestano fenira, radi se nadogradnja noktiju, svakodnevno se kupa u mirisljavim kupkama, prska se super kvalitetnim parfemima, uci se finom ponasanju, kako treba pristojno da se jede, ponas, odgovara, uci se valcer, ugradjuje silikonske grudi i usne, uklanja se celulit, spremaju se odaje, namestaj se stavlja po feng-suiju , dovode se najbolji majstori seksa iz Indije i sve se sprema da svilenu sustecu in posteljinu u kojoj ce nestrpljivo cekati SNS sa sve leptiricima u stomaku da udje DS da dodirne te nove grudi cije ce se bradavice ukociti poput vrhova klimandzara a iz grudi odjeknuti zajednicki uzdah toliko cekanje srece na opste zadovoljstvo egzaltirane nacije. ono sto je nekad bila proptivprirodni blud sada ce biti istinska, strasna, seksualno hiperaktivna veza miskoviceve levice i miskoviceve desnice!

  A sada cu te podsetiti sa nekoliko vesti iz protekle godine:

  1.Svetska kriza bez direktnih efekata po Srbiju
  Autor: E.B. | 03.10.2008. – 05:00
  Potpredsednici Vlade Srbije Božidar Đelić i Mlađan Dinkić ocenili su juče u Nišu da globalna finansijska i ekonomska kriza, zahvaljujući intervenciji američke vlade, neće imati direktne negativne efekte u Srbiji.

  „Očekujem da će kriza biti sanirana pre nego što bi se ti negativni efekti odrazili na našu zemlju“, kazao je Đelić novinarima na prvom „Niškom investicionom forumu“, najavljujući da će se taj grad posle Kragujevca naći u središtu pažnje Vlade Srbije u pogledu privrednog i infrastrukturnog razvoja.
  „Ono što je naša sreća u ovoj ekonomskoj svetskoj nesreći jeste činjenica da je naša centralna banka bila mnogo rigoroznija od američke centralne banke“, rekao je Dinkić.
  Dinkić je ocenio da je greška američke centralne banke bila ta što je dozvolila da takve finansijske institucije rade bez nadzora i najavio da će predložiti guverneru NBS i ministru finansija da sve finansijske institucije, osim komercijalnih banaka, budu stavljene pod superviziju centralne banke, uključujući i investicione fondove.
  „Kukali su naši bankari zašto su visoke stope obavezne rezerve, kukali su pojedini finansijski stručnjaci zašto Srbija ne dozvoli osnivanje filijala stranih banka nego moraju to biti posebna pravna lica, ali to nas je upravo sada spasilo, jer smo potpuno nezavisni od tokova kapitala stranih banaka“, kazao je Dinkić. On je naveo da su se naše domaće banke za veće investicije pozajmljivale kod svojih matica i da će to „u izvesnom smislu izazvati trzavice“.
  „Intervencija američke vlade od neverovatnih 700 milijardi dolara psihološki će, pre svega, stabilizovati berzu“, ocenio je Dinkić i dodao da su institucije koje su u Americi krahirale u Srbiji tek u zacetku.

  2.Hronika i Društvo (sve vesti)
  Potpisan Opšti kolektivni ugovor
  Utorak, 29. april 2008. 15:28
  Predstavnici Vlade Srbije, Unije poslodavaca i dva najveća sindikata potpisali su u Beogradu Opšti kolektivni ugovor, čime su se sva tri učesnika u socijalnom dijalogu obavezala da će poštovati minimum prava radnika definisanih tim dokumentom.

  Svi potpisnici su se na ceremoniji potpisivanja u beogradskom Sava centru saglasili da je usvajanje Opšteg kolektivnog ugovora istorijski čin, jer je prvi put poslodavcima i sindikatima, bez odlučujućeg uticaja države, omogućeno da postignu dogovor o pravima radnika.

  Protokol kojim je usvojen tekst Opšteg kolektivnog ugovora potpisali su predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović, predsednik Ujedinjenih granskih sindikata “Nezavisnost” Branislav Čanak, predsednik Unije poslodavaca Srbije Stevan Avramović i ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić. Potpisivanju je prisutvovao predsednik Srbije Boris Tadić.

  Sledeći korak u uređivanju odnosa sindikata, poslodavaca i države će, prema rečima zvaničnika dva najveća srpska sindikata, biti potpisivanje Društvenog ugovora, odnosno Socijalnog pakta, kojim bi bila obezbeđena sinergija svih socijalnih aktera u ostvarivanju društvenog napretka.

  Ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić izjavio je da država ima dobru volju da potpisanom Opštem kolektivnom ugovoru, po objavljivanju u Službenom glasniku, da prošireno dejstvo, odnosno da on bude primenjiv na sve radnike i poslodavce bez obzira na to kojem sindikatu ili asocijaciji pripadaju.

  Prema njegovim rečima, nastavak približavanje Srbije Evropskoj uniji (EU) biće dodatna garancija poštovanja prava radnika u skladu sa evropskim standardima.
  (Tanjug)
  3.Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić potpisao je u Beogradu Odluku o proširenom dejstvu Opšteg kolektivnog ugovora, a reprezentativni socijalni partneri Aneks kojim se obezbeđuje njegovo prošireno dejstvo.
  Taj aneks na svečanosti u Palati Srbije potpisali su predsednici Ujedinjenih granskih sindikata (UGS) Nezavisnost Branislav Čanak i Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović i predsednik Unije poslodavaca Srbije (UNS) Stevan Avramović.

  Posle potpisivanja dokumenta ministar Ljajić je ocenio da je to novi impuls socijalnom dijalogu u Srbiji koji “do sada nije zaživeo na očekivani način”. On je izrazio uverenje da će današnji potpis biti podsticaj za potpisivanje granskih kolektivnih ugovora.
  Ljajić je podsetio i da sledi postizanje socijalno ekonomskog pakta. Potrebno je, naveo je on, da svi pokažu razumevanje za makroekonomsku situaciju i zato je tokom pregovora razgovarano o svim aspektima svetske ekonomske krize i dogovoreno da će se u zavisnositi od efekata te krize primenjivati određene mere.
  “Mi smo sada svi u istom čamcu bez obzira da li se radi o sindikatima, državi ili poslodavcima, naš interes nije da veliki broj preduzeća bude zatvoren i prinuđen da otpušta radnike jer ne može da primenjuje odrebe Opšteg kolektivnog ugovora. Mi vrlo otvorenih ociju posmatramo situaciju i u skladu sa tim ćemo preduzimati određene mere”, kazao je Ljajić.
  On je naveo da 400.000 zaposlenih prima minimalnu platu i da te firme teško da će moći da isplate sve što je predviđeno opstim kolektivnim ugovorom.
  Biće formirana i posebna komisija za utvrđivanje činjenica, i ona preduzeća koja ne mogu da poštuju obaveze biće izuzeta iz Opšteg kolektivnog ugovora.
  Ljajić je istakao da je primaran cilj očuvanje ekonomske stabilnosti i da se neće učiniti ništa da ona bude ugrožena.
  “Kaiš moramo da stežemo, javnu potrošnju da krešemo, administracija mora da bude smanjena. To je put ka postizanju pune stabilnosti u ovoj zemlji. Vlada od 26 članova nije najbolje rešenje, kao ni parlament sa 250 poslanika”, kazao je Ljajić.
  On je naveo i da bi plate u javnim preduzećima morale da se smanje i dodao da bi vlastitim primerom trebalo pokazati šta se treba činiti u narednoj godini jer teško da će Srbiju ostati netaknuta krizom.
  Predsednik UNS Stevan Avramović rekao je da Unija potpisivanjem ugovora uzima obavezu prema zaposlenima i naglasio da je glavni motiv za njegovo sklapanje bio socijalno ekonomska stabilnost u zemlji.
  Avramović, koji je i predsedavajući Socijalno ekonomskim savetom, podsetio je da će to telo pratiti implementaciju Opšteg kolektvnog ugovora.
  Predsednik ŠŠ Ljubisav Orbović ocenio je da su “danas svi zaposleni dovedeni u ravnopravan položaj” i da je došlo do pravog socijalnog dijaloga.
  Prema rečima predsednika UUG Nezavisnost Branislava Čanka, “ovim nije završen posao” jer je “Ugovor samo početak jednog procesa”.
  “Radiće se sa poslodavcima i o onim stvarima kojih nema u Ugovoru, a to su neislaćivanje minimalnih plata, otpuštanje po nahođenju poslodavaca i mobing”, kazao je Čanak.
  Prema njegovim rečima, država može da pomogne da se ovi problemi otklanjaju tako što će njeni inspekori ozbiljnije kontrolisati poslodavce.

  Miodrag Perovic najvise sto moze da uradi jeste da da svoj glas jedinstvenoj opozicionoj listi crnogorske opozicije ukoliko bi do nje doslo i da to snimi modernim telefonom a i tada mu ne bih verovao.

 10. Ilija Bakic

  Sa Hipotekom koju ima Momcilo Vuksanovic i kolumnom Cedomira Antica na SM ne ide se u obaranje rezima. A bogami ni sa Miodragom Perovicem i Balsom Brkovicem!
  Budimo pametni, drzimo se matematike i 1+1=2!
  Potpisese predizborni kaoalicioni ugovor, definisu ciljevi, podeli odgovornost, svako se odrekne necega, napravi se kompromis i za dve godine idemo na nulte izbore!

 11. aleksandre,
  moje shvatanje medijski izmanipulisanih ljudi se, u nasem cg slucaju, svodi na to da oni nemaju drugih izvora informacija, tj da su mediji neslobodni a javni servis im savrseno objasnjava sve podatke i nedoumice tako da i nemaju potrebe da sumnjaju da je to istina. tako da zaista ne vidim zasto bi se zapitali o bilo cemu kad im je sve to jako dobro objasnjeno sa tv-a.
  posto ste jedan citavi tekst na blogu posvetili tome, necete zamjerit da se posluzim time kao argumentom da dam svoj sud da je manipulacija prisutna svudje i niko nije imun na nju – i sami ste prozreli balasevica tek kada je poceo da zapijeva djukanovicu i db-u.
  zar nije to ocigledan primjer da se samo spoljnim uticajem ili dodatnim informacijama izlazi iz dugogodisnjeg zatvorenog logicki-emotivno savrseno oblikovanog sistema lazi…

  a sto se tice toga da (citiram vas): “Vas stav da ponovo novac za rad medija treba dati Miodragu Perovicu…”, da li bi mogli aleksandre povodom ove ultraistinite tvrdnje da citirate dje sam to rekao? nisam siguran da znam sa cime polemisete.

  u prilog medijskim manipulacijama, u danasnjem broju ‘vijesti’ je i odlican tekst o tome kako agencija rediteljke, zene ministra i bivse direktorke prve banke radmile vojvodic – mapa, daje savjete vladi kako da preko medija manipulise u vezi nato saveza.
  neki od bisera su i da vlada treba da izmijeni samo jednu rijec i da umjesto ‘ako udjemo u nato’ upotrebljava sintagmu ‘kad udjemo u nato’, i otvorene poruke vladi da treba da laze ‘kako se u evropsku uniju ulazi preko nato-a’ itd…
  http://www.vijesti.cg.yu/index.php?id=292243
  odlicno prikazan aktuelni mehanizam manipulacije u vezi nato-saveza.

  ilija,
  naravno da nisam sumnjao u fakticku stranu vaseg izvoda iz arhiva b92 o gostima, vec ne mislim da je tacna njihova vrednosna procjena, tj da je subjektivna.

  sto se tice toga sto novinari nisu postavljali prava pitanja tadicu, o blicu kakav je danas nemam bas neko pozitivno misljenje, a za novosti sam ubijedjen da su najgora novina koja je ikada izlazila u srbiji… vazda su bili uvlakachi svakog rezima. da ne pominjem manja vukotica… a zaista nisam vidio barem do sada da tadic bjezi od odgovaranja na bilo koje pitanje, pa ni sada kao predsjednik od pitanja o radu vlade.

  a inace, sto se tice smjene vlasti u cg, sve je to dobro zamisljeno, i opozicija da se ujedini, i da se nastupi za dvije godine na nultim izborima, slazem se sasvim, ali fali neophodan element a to je medijska logistika. fali ono sto su 1996-2000 radile b92 i studio b da bi uopste moglo doci do smjene vlasti u srbiji.
  dje bi je po vasem misljenju trebalo traziti u crnogorskom medijskom mraku? u aleksandrovom i slavkovom blogu koji nisu dostupni sirem auditorijumu, tj trenutno imaju zanemarljiv uticaj? u zeljku ivanovicu zvanom ‘hajde da se foliramo, nek se oci sjaje’ koji sa novim tekstom na blogu nastavlja sa ispraznim i fingiranim opozicionarstvom? u miodragu perovicu koji je upro da podrzava novu batricevicevu stranku demokratski centar koja bi radila na dobronamjernom kritikovanju vlasti i statusu izmedju vlasti i opozicije?
  u javnom servisu dje se nekoliko puta pokusalo sa promjenom uredjivacke politike od strane opozicije i nvo sektora uz, kako mi se cini, i podrsku zapada, a izmedju ostalih bio je i pokusaj uljarevicke, ali se nije uspjelo?

  moje misljenje je da smjena rezima ne moze proci bez podrske zapada. a prvo sto bi u hipotetickoj situaciji zapadne strukture sklone padu djukanovica pitale je – dje je medijska logistika za promjenu? valjda tako ide resavanje problema, po redu. ja mislim ma kolko to u ovom trenutku nevjerovatno izgledalo da bi oni izabrali i okrenuli se recimo medijima kao sto su vijesti, montena, elmag itd kao medijskim nosiocima promjena, jer bi to bilo najprostije resenje.

  mada realno gledajuci, zapadu se vise isplati u slucaju da djukanovicu vise ne mogu da vjeruju ili im postane suvisan, da naprave reorganizaciju u dps-u, cime bi mi dobili jos jednih simpaticnih 20 godina tajkuna i pljacke, al pod krinkom navodnih demokratskih promjena.

  upravo zbog toga, kao zakljucak, mislim da je socijalni bunt, koji sam ubijedjen da ce da uslijedi u narednom periodu potaknut svj. ek. krizom, jedini nacin za pocetak procesa skidanja dps-a s vlasti. i jedini nacin da eventualno zapad prepozna to kao bolje (jeftinije, lakse) resenje za trazniciju od mirne reorganizacije u kojoj bi djukanovic samo bio skrajnut i ucinjelo se par kozmetickih prepravki. naravno da je i dps to prepoznao pa brze bolje raspisao izbore kako ne bi odsurfovali na tom talasu.

  a u ovom dijelu teksta dje pominjete ‘seksualno hiperaktivnu vezu miskoviceve levice i miskoviceve desnice’ :-), jeste li taj pasus citirali peru lukovica, nisam moga da prokljuvim? a lici, nije da ne lici… odoste vi u ldp…

 12. RE: wawy

  “ali uprkos svemu, ne vidim koji bi mediji mogli bit oslonac u nekoj buducoj tranziciji vlasti nego novine i televizija vijesti, monitor, antena m, montena. ne vidim ko bi drugi mogao da uzme na sebe ulogu crnogorskih b92 ili studio b.”

  Ovaj Vas stav ja dozivljavam kao Vasu preporuku da upravo te medije treba podrzavati (ada kako, ako ne finansijski).

 13. Sergej Peric

  Slazem se Sasa skroz, ako i na ovom blogu jos postoji ljudi koji misle da se bilo sta moze promijeniti sa montenama i ostalim vladinim antenama onda zaista ne znam o cemu imamo vise da diskutujemo…..

 14. Ilija Bakic

  RE:Wawy

  Ni kao aktivni novinar nisam citirao Peru Lukovica a kamoli sad kao prevremeno penzionisani.
  Na predstojecim izborima nisu potrebni mediji, bice samo ZA ili Protiv. Referendumsko izjasnjavanje.
  Opozicija ima sanse!

 15. Intet Glemt

  Ilija, koja opozicija? Meni ovog puta sve govori o tome da su izbori tačno na vrijeme, da se preduhitri kriza i dobije legitimitet za obračuvanje sa istom. Za svoj interes, naravno. Ako dobiju (a dobiće baš onako kao u Kotoru, ubjedljivo), imaju sigurne 2 lagodne godine, da završe posao.

 16. aleksandre,

  pa to je problem sto to nije moj stav, vec samo dio stava tj misljenja, i na osnovu toga vidim izvlacite pogresne i netacne zakljucke, sto je nedje i neminovno uvijek kada se stvari gledaju van konteksta.

  da potsjetim ukratko, mada je to bilo prije svega nekoliko komentara – radilo se o medijima koje bi zapad mogao da preuzme iz kontrole dps-a i iskoristi kao medijsku logistiku u eventualnom procesu rusenja djukanovica. i da potsjetim da ste se slozili s tim.

  ilija,

  izvinjavam se, ali stvarno mi je stil onoga sto ste napisali djelovao kao lukovicev; mada se cesto i ne slazem s ocjenama koje iznosi, ali stil kojim cojek pise mi je ekstra.

  a kako mislite da nisu potrebni mediji na izborima?!
  trenutno je vecina medija javno ili tajno za vlast, i koje su tu sanse za rusenje rezima? a da ne pominjem ostale uslove… mislim, daj boze da grijesim, al ne vjerujem.

  sergej,

  potpuno se slazem i saosjecam s vama.

 17. Intet Glemt,

  ne vjerujem da oce da preduhitre krizu da bi se obracunali s njom, vec da bi pobjedom na izborim amortizovali eventualne negativne posljedice krize na svoje fotelje, a koje bi mogle bit recimo nezadovoljstvo naroda, medjusobna prepucavanja tajkuna oko smanjenoga pljackaskoga plijena usljed cega bi se neki mogli okrenut protiv njih, itd.

 18. Intet Glemt

  wawy,

  Htio sam da kažem otprilike isto što i vi. Ubjedljiva pobjeda na izborima im daje puni legitimitet da se baš oni nose sa nadolazećim problemima i odlaže nezadovoljstvo naroda na makar dvije godine. Taman toliko da obave sve što je preostalo. Naravno da neće rešavati probleme građana, već probleme Prve Banke i sl.

  Pozdrav.

 19. Intet Glemt

  P.S. Ako sam do sad i mislio (naivno) da u CG ima neka opozicija, sad mi je potpuno jasno da je nema. Jer ponašanje SL, PZP, SNP i inih pred ovako tešku godinu i to samo dva i po mjeseca pred izbore je najgori šamar u lice svima koji su iole vjerovali ovim partijama. Čak i onima koji bi začepljenog nosa glasali za neku od njih, iz čistog očaja, da DPS je uzme baš sve što se može uzeti.

  Imamo li razloga da se u tako crnim vremenima ponadamo da će doći do otrežnjenja u našem narodu? Ili je i to previše optimistično? Vjerujem da će se mnoge stvari desiti same od sebe u 2009. godini i da će nam se puno toga reći.

 20. RE: wawy

  Poštovani,

  Ako smatrate da međunarodna zajednica treba da preuzme neke medije koje sada kontroliše DPS, i ako vidite da su to privatni mediji koje smo pominjali, ja ne vidim drugi način da to urade osim finansijski. Međutim, smatram da ti mediji, koji su Crnu Goru napravili ovakvom kakva je danas, za tako nešto nemaju nikakvih preporuka. Posebno kada znamo da su svu podršku zapada završili tako što su je stavili na raspolaganju režimu, na čijoj su apanaži bili. Zanimljiv komentar na ovu temu dao je i čovjek iz srca režima, Darko Šuković u svom novogodišnjem komenatru na Anteni M, citiram: “Crnogorsko društvo vapi za medijima koji se nijesu pretvorili u najoštrije kritičare vlasti kad su prestali da primaju njene apanaže…”

  Kada sam rekao da se slažem, mislio sam na uticaj stranog faktora koji prevashodno, prirodno i logično, želi da ostvari svoj nacionalni i svaki drugi interes na određenom prostoru.

 21. aha, skontao sam aleksandre oko cega se ne razumijemo.
  vi kazete:

  privatni mediji koje smo pominjali (…) su svu podršku zapada završili tako što su je stavili na raspolaganju režimu, na čijoj su apanaži bili.

  a ja svoju pisaniju o tome zasnivam na misljenju (moguce i pogresnom) da su oni upravo zahvaljujuci zalaganju zapada, kako ambasadorskom, tj. konzularnom komunikacijom tako i dodatnim parama zapada dali podrsku djukanovicu i okrenuli ledja liberalima 96`-97`. neki od argumenata u prilog tome su i izvjestavanja rfe i voa iz tog perioda koja pocinju lagano da se mijenjaju, a imajuci u vidu ko stoji iza njih.

  i sad ne vidim sto zapad ne bi preduzeo obrnut proces u slucaju da im bude interes sklanjanje djukanovica, kao sto im je i bio i sto su mirnim putem i ucinjeli prije 2 godine.
  dakle, po meni, postoji sansa.
  a da li postoje neki drugi mediji da preuzmu tu ulogu, po meni ne. da li postoji mogucnost da ekipica sama po sebi prodje moralnu katarzu – opet ne mislim da je moguce.

  Intet Glemt,
  ovo oko pzp-a mi je bilo cudno do skoro. bio sam ubijedjen da ih je m. perovic rasturio preko batricevica, dok nisam vidio pavlovica kako se brutalno na tv folira nesto u vezi dobrih odnosa sa sdp-om, tako da mi se cini da je to poprilicno fingirano.
  no, vjerujem da ce aleksandar imati tekst na tu temu pa ce vjerovatno biti vise misljenja i o tome.
  u svakom slucaju, cojek koji je sve samo ne kockar, i koji uvijek ide samo na sigurno, je iza svih tih trenutnih predizbornih opozicionih procesa.

 22. Ilija Bakic

  RE:Wawy

  Apsolutno se ne ljutim zbog poredjenja! Mediji ne trebaju jer nikad nisu bili objektivni, bolje i da in nema nego sto su takvi kakvi jesu. Bice to referendum Za ili Protiv. Klijenti i vlasnici Prve banke. Citam danas da je kraljica Elizabeta vlasnik svih labudova u Engleskoj. Ovaj nas samozvani kralj Zorz je vlasnik svih prirodnih dobara u drzavi.

  RE: Intet Glemt, Lovcen

  Moja procena je intuitivna! Mislim da su ih svi otpisali, i svaki poraz osim velikog debakla bi se smatrao uspehom. Oni su takvi kakvi jesu, sa puno mana, sa puno pogresnih poteza, sa mnostvo propustenih sansi ( namerno ili nenamerno)sa sumnjivim biografijama i svilenim opozicionarstvom, ali moj osecaj je da imaju sansu za pobedu bas zato sto su prezaljeni i otpisani.
  Kad bi bili makar malo samokriticni, kad bi pokazali da su sazreli, da su prelezali sve decije bolesti, kad bi zeleli da budu iskreni i cvrsti opozicionari, onda bih im ja preko Sasinog bloga, porucio da posto najmudriji crnogorac vise ne zivi na Cetinju, onda da odu na izvor u Prag, na izvor po vodu kod Onoga sto je rodjen na Svetog Iliju a ne nosi ime starozavetnog proroka Tesvicanina, Onog koji je u ognjenim kocijama i sa ognjenim konjima 18 godina grmeo istinu, onu istinu koja bila bolna ali cista kao voda sa Alipasinog izvora, onu istinu koju Crna Gora nikad nije htela da prihvati, vec samo laz koju im je servirala vlast. E tu u Pragu, treba da odu i da se prvo izvinu, i popricaju sa njim a ja sam ubedjen da ce ih oni primiti i savetovati kako i sta treba da urade.
  Ovo naravno nije tako dobra prilika za smenu rezima kao sto je bila nakon cepanja DPS -a, koju je Slavno skoro opisao na blogu, kad je sudija svirao penal a opozicija trebala samo da sutne loptu u prazan gol, ovo sad nije ni slobodan udarac sa osamnaest metara, ovo je slobodan udarac sa trideset i vise metara, a golman je nadmeno postavio samo jednog igraca u zivom zidu i prilicno samouvereno i prepotentno stavio kacket na glavu i nekoncentrisan, uljuljkan tradicijom da nikad ne gubi i nezainteresovan ocekuje zalet protivnickog igraca. On naravno moze da sutne sa te razdaljine, ali moze da odigra brzopoteznu i uvezbanu akciju kroz indolentnu odbranu i postigne pogodak. Moze, ne mora da znaci da hoce!

 23. Ilija Bakic

  Uostalom pazljivo analizirajte ponasanje i izjave Momcila Vuksanovica i pojedinaca okupljenih oko Slobodne Misli, i videcete jednu neverovatnu mrznju koja je meni vrlo, vrlo sumnjiva i koja kod izvesnih pojedinaca ima rukopis DB. To neprestano pljuvanje svih vodja opozicije u Crnoj Gori, ta mrznja protiv Slavka i LS jakog inteziteta, mrznja i optuzbe neutemeljene, ta agresivna toboznja borba za ugrozene srpske interese, te uzjave da je i DPS bolji od PZP meni su vrlo sumnjivi i mislim da je rezim prosirio i onako bogat i raznovrstan repertoar svakojakih podvala i prevara.

 24. Ilija Bakic

  No, i ako pobedi DPS, mi mozemo biti vrlo ponosni na Zorza Djukanovica, jer smo povlasceni da imamo originalnog diktatora jer citam da je izvesni Tosimicu Sigemura, japanski profesor i strucnjak za severnokorejsku problematiku izneo tezu da je Kim Jong komunisticki lider S.Koreje umro pre pet godina od dijabetisa, i da ga od tada u javnosti menjaju njegovi dvojnici. Tako sam saznao da su Hitler, Staljin( izmedju ostalih jedan je bio i cuveni ruski baletan Feliks Dudajev), Broz imali po nekoliko dvojnika. Ovom nasem Zorzu je vrlo tesko naci dvojnika, em sto je Crna Gora mala, em sto je na svetksom trzistu tesko naci neku slicnu individuu, tako da gradjane niko ne moze vise da prevari oni poznaju svoga dikatora i sve njegove osobine.
  No, opet moramo biti oprezni,jer je u Japanu krajem 16. veka neki umiruci samuraj po imenu Singen uzeo za dvojnika neku beznacajnu skitnicu , kako se ne bi proculo da je smrtno ranjen. Zato je on naredio da to bude strogo cuvana tajna tri godine. Po tom dogadjaju Akiro Kurosava je snimio cuveni film Kagemusa( u prevodu to znaci senka ratnika). E, sad ta skitnica se vrlo dobro uziveo u ulogu mocnog samuraja da je upseo da prevari Singenovog sina, sa zenom mu je razmenjivao neznosti da ona nije nista nije posumnjala, prevario je i ratne komandante i saborce, ali nije Singenovog najdrazeg konja koji ga je provalio i otkrio prevaru. E ovaj nas samozvani samuraj Zorz, ima prilican broj odanih i najdrazih partijskih drugova u vrhu svoje partije koji ga dobro poznaju koji nam nece dozvoliti da nas Zorz ponovo prevari.

 25. RE: wawy

  a ja svoju pisaniju o tome zasnivam na misljenju (moguce i pogresnom) da su oni upravo zahvaljujuci zalaganju zapada, kako ambasadorskom, tj. konzularnom komunikacijom tako i dodatnim parama zapada dali podrsku djukanovicu i okrenuli ledja liberalima 96-97. neki od argumenata u prilog tome su i izvjestavanja rfe i voa iz tog perioda koja pocinju lagano da se mijenjaju, a imajuci u vidu ko stoji iza njih.

  Medjunarodna zajednica u svakom trenutku ima prilicno dobru povratnu informaciju sa terena, i to je nesto sto je kroz cijeli XX vijek bilo cesto cak i eksplicitno vidljivo. Prva i osnovna stvar, medjunarodna zajednica ima samo jedan interes – sopstveni. Djukanovic je covjek koji je do sad uradio sve sto je medjunarodna zajednica od njega trazila od 1997-e na ovamo. Takodje, dala mu je na raspolaganju svo moguce oruzje, i slobodu za obracun sa svojim neistomisljenicima. U tom smislu pokazao se kao dobar njihov igrac. Njegovo dodatno kompromitovanje, kroz sve afere koje su se desavale od 1997-e na ovamo bile su ruka pruzena gradjanima, ali gradjani su uporno spinovani pomocu upravo navedenih medija. Sve velike afere pocele su vani, ali su od strane navedenih medija ustopane, otupljene, izigrane, iskompromitovane. Elementarno posten i fer medij, a kakav recimo jeste internet, zbog slobode djelovanja, predstavlja teren na kom su crnogorske klanovske ekipe porazene, pa da je 50 bratstvenika Kusovac ukljuceno u tucu. Tako bi bilo u svim medijima, zato sto je medijski prostor Crne Gore, totalno prazan. Ukoliko bi gradjani Crne Gore zeljeli smjenu Djukanovica Djukanovic bi pao dok kazes lokum. Tehnologija njegovog rusenja je prosta, vidljiva na hiljadama primjera, kako se to obicno radi u zemljama koje imaju karakter kao Crna Gora. Sustinski problem je u gradjaninu. On je porazen i predao se. A Djukanovic je spalio i na krst razapeo svaki vid otpora. Spaljivanje su podupirali pomenuti mediji, a macetama i kopljima na krstu su rane otvarali isti ti mediji.

  Pomenutim privatnim medijima ne upravlja zapad, nego njihov privatni interes. Oni ne zele Djukanovicevu smjenu, nego njegovu kontrolu. Zbog toga je i formirana GZP, pa PZP. PZP je srusena onog momenta kad je izaslo saopstenje da se sa DPS-om ne moze koalirati. U tom trenutku su tasteri pritisnuti, a o cemu sam vise od godinu i po dana govorio na ovom mjestu. Tih tastera je najvise na lokalnom nivou, za koje ne znamo. Na Cetinju su svi poznati. Cinjenica da se Medojevic sa njima ne zeli obracunati, govori da je Medojevic politicki neupotrebljiv. Posljednju recenicu koju sam napisao nikad nije razumjela ni Vanja Calovic, u tom smislu za ocekivati je da ce ona preuzeti Medojevicevu ulogu. U onome sto do sad radi iskazala je talenat, ali to nije politika.

 26. Intet Glemt

  Ilija,

  Malo me čudi taj sentimentalni odnos prema CG opoziciji, nakon svega rečenog na ovom i drugim mjestima… Slažem se da treutak zasićenja DPS-om dolazi brzo (zbog finansijske krize, ni zbog čega drugog), ali mi se čini da je DPS taj trenutak vješto preduhitrio raspisivanjem prevremenih izbora. Njihov sledeći mandat će po mnogome biti drugačiji od ranijih. Opet zbog finansijske krize koja neće moći da istrpi ovoliku količinu korupcije i nerada. Dakle biće to jedan mandat discipline i rada u kom će pokušati da spasu svoje političke i ekonomske pozicije.

  Ali da vas vratim na opoziciju… Za koga mislite da će uzeti najviše glasova DPS-a, a da ih neće vratiti DPS-u? Vidimo što je uradio LP u Kotoru (smatram da nikoga ovdje taj potez nije iznenadio), PZP će se boriti za cenzus, oni više nemaju podršku ni na sopstvenom forumu… Batrićević? Kojemu je prirodnija koalicija sa DPS-om nego sa SL… Podijeljena i ujedinjena SNS? Mislim da će proći znatno gore nego ranije. NS? Postoji li i uopšte? Ili onoliko od vlasti kontrolisanih manjinskih partija?

  Ili da postavim pitanje drugačije: koliko je opozicionih partija u CG za koje sigurno možemo reći da neće u koaliciju sa DPS-om, ako DPS slučajno ipak oslabi na ovim izborima?

 27. RE: Intet Glemt

  Ili da postavim pitanje drugačije: koliko je opozicionih partija u CG za koje sigurno možemo reći da neće u koaliciju sa DPS-om, ako DPS slučajno ipak oslabi na ovim izborima

  To je kljucno pitanje koje definise Crnu Goru danas. Na ovo pitanje imam dva moguca odgovora, pesimistican i optimistican. Pesimistican glasi – NULA, a optimistican – JEDNA.

 28. Intet Glemt

  RE: Aleksandar

  Jeste li skoro vidjeli paradoksalniju izjavu od ove:
  “Iz NS je saopšteno da im je sada na prvom mjestu sprovođenje u djelo ideje o jedinstvenoj opozicionoj listi, ali nijesu isključili mogućnost da na predstojećim izborima nastupe u koaliciji sa DPS.”

  Ja nisam.

  A ko zna čega ćemo se još načitati u predstojeća 2 mjeseca.

 29. Ilija Bakic

  RE: Intet Glemt

  Ne gajim nikakav sentimentalan odnos prema cg opoziciji. Moja pausalna ocena da oni imaju sansu da pobede je intiutivna, subjektivna i nije potkrepljena nijednim jakim argumentom. Svestan sam da su izbori raspisani zbog nadolazece krize koja ce po meni raskomadati cg svojom jacinom i posledicama koje ce ostaviti za sobom. Ipak, atmosfera koja prati vreme pre raspisivanja izbora zakljucno sa danasnjim pozivom NS i BS da se prikljuce DPS-SDP-HGI koaliciji sluti da sve stvari nisu potaman ni u DPS. Ulazak NS u tu koaliciju je nagrada za onaj cudesni odlazak u Grcku kada je LS pregovarao sa listom za Jugoslaviju 2002. godine, i po meni veoma ocekivan obzirom na svakojutarnje kukurikanje Popovica o zajednickoj listi opozicije i svakovecernjim podmuklim udarcima ispod pojasa po ex- SNS.
  Ocigledno je da se nesto desava unutar DPS, ocigledno je da oni spremaju jos jednu kolosalnu prevaru( aposlutno sam saglasan sa Aleksandrovom ocenom o Vanji Calovic), ocigledno je da ni oni nemaju veliki manevarski prostor i ocigledno je da nakon ovih izbora vise nece nista biti isto.

 30. Ilija Bakic

  RE: Intet Glemt

  Idealno bi bilo da se na izbore prijave dve liste. Prva Banka- DPS- SDP I njihovi koalicioni partneri i lista opozicije. U tom slucaju, uz pametnu kampanju, sanse opozicije rastu.

 31. Intet Glemt

  RE: Ilija Bakic

  A da li bi u slučaju formiranja te jedinstvene liste Svetozar Marović manje ili više nego do sad upravljao opozicionim liderima? (Koristim se, naravno, genijalnim pitanjem Zorana Žižića)

  Nikad nisam probao LSD, ali čitajući današnje Vijesti počinjem da naslućujem kako to radi. Biće ovo zanimljiva kampanja.

 32. intent glemt, potpuno se slazem u vezi lsd-a citajuci i gledajuci vijesti juce i danas. sjutra ne smijem ni otvarat novine ni palit televizor, ko zna sto ce smislit da ubace uvijesti, i ko ce davat kakve izjave…

  a to zizicevo pitanje o marovicevom kontrolisanju snp-a je vrlo zanimljivo… u nekim drzavama bi zbog toga se podnosile ostavke u strankama, kod nas izio vuk magarca.

  ja nesto ne vidim aleksandre da bi narod sam po sebi mogao da svrgne vlast, ali bi zapad definitivno za tren oka mogao, kao sto i cini u slicnim marionetskim drzavicama sirom svijeta, stavljajuci pod svoju kontrolu upravo privatne medije koje su `96-e priveli djukanovicu u finansijski zagrljaj i koji su narod dovelli do stanja da ne moze se otrgne tom upornom 20-godisnjem spinu, e u tom slucaju bi narod vec mogao lagano da ih smijeni.

  ilija, meni ovo sto vi navodite sto se desava ovih dana takodje nije bas najjasnije, dps potpuno je jasno razbija opoziciju iliti ‘opoziciju’ ( za svaki slucaj iako imaju sve zive poluge vladanja) a onda, ka da i to nije dovoljno dovodi u svoje redove jos par satro opozicionih stranaka… ka da je dps ufatila neka frka oko svega ovoga,, oko izbora, a bas u trenuku kada su definitvno zbog nepostojanja ni nominalnog opozicije izuzetno jaki.
  no, vidjecemo, ako izbori i nece bit neizvjesni, a ono bar ce bit zanimljivog i humoristicnog karaktera…we`ll see…

 33. Intet Glemt

  Vijesti nastavljaju istom tripu:

  “Iako niko nije očekivo da će lom na američkim berzama uništiti prodaju nekretnina u Paštrovićima, obistinile su se i one najnevjerovatnije prognoze.”

  Pitanje:
  Da li ovakvi tekstovi postoje zato jer ih pišu amateri ili se radi o bezočnom spinu?

  Ili kombinacija oba: da se novinari-amateri smišljeno koriste u svrhu zaglupljivanja naroda?

 34. Ilija Bakic

  RE: Aleksandar

  Izgleda da sam ja pogresno razumeo tekst u jednim crnogorskim dnevnim novinama. Sad sam pokusavao naci, ali nema. Nisam siguran, ali mislim da su bile Vijesti. Ali ja taj teskt sad ne mogu naci. Izvini.

 35. Intet Glemt

  RE: Ilija Bakić

  Pominjali su da će u Nikšiću da budu lokalni izbori isto kad i parlamentarni, onda Budva u maju, pa Cetinje valjda krajem godine…

 36. Sergej Peric

  niko jos nije pominjao izbore na Cetinju sto me licno ne chudi jer ce im mnogo lakse biti da ih laziraju,kao i sve prethodne, ukoliko ih ostave za decembar kada bi trebali da se odrze… cak nemaju ni zakonskog osnova da ih sada zakazu,sem u situaciji da SO Cetinje sama sebi skrati mandat, jer je moguce zakazati izbore najranije tri mjeseca prije isteka mandata postojeceg saziva.

 37. Aleksandar:
  Ljudi, ovo je prava fešta! Vidite li da ni Slavkov tekst ”Vijesti” danas nijesu puštile. Ovaj svoj tekst sa bloga sam dostavio regakciji za objavljivanje u rubrici Forum. Tražili su da ga skratim na 4500 karaktera što sam istog trena uradio. Nikad objavljen. A sad mi pade na pamet da nijesu puštile ni tekst Aca Radulovića kojim se komentarišu tekstovi čuvenog crnogorsko ekonomiste Veselina Vukotića objavljeni u istim ”Vijestima”. Ova tri teksta povezuje jedna posebna činjenica, tako bolna za “Vijesti” i krugove iza njih: pisali su ih liberali. Znači da ni u “promijenjenim” okolnostima u kojima se Milovi dojučerašnji pioni iz “Vijesti” pokazuju kao današnji “lauferi” u napadu na njega, ponovo nema slobode za slobodnu riječ liberala u “slobodnim” ”Vijestima”, odnosno u “slobodnoj” Crnoj Gori! Toliko za one koji pozivaju Slavka da vrati Liberalni savez!

  neznam zasto me ovo nimalo ne cudi… bice da zeljkova cenzura i dalje radi punom parom, i da su ‘vijesti’ cisto milova novina koja i dalje fingira opozicionarstvo, objektivnost, itd sa ponekim objavljivanjem tekstova koji im ne mogu naskodit u politickom/ekonomskom smislu, ili koje su primorani objavljivat zbog jake medjunarodne zaledjine autora.

  nema druge nego tekstove potpisivat sa vanja calovic. svaki ce bit objavljen…

 38. Milos

  ====nema druge eo je svaki dan objavljuju ka feljton a zbori mi jedan drug da je fakultet zavrsila poslije 15 godina studiranja
  ======

  e mozda je oduzila ,
  ali danas ima pristup bilo kojoj instituciji u svijetu i poliitckoj i akademskoj samo na osnovu njenog rada i imena,
  a to ima malo ko u danasnjoj CG

 39. Zero

  РЕ: „Uostalom pazljivo analizirajte ponasanje i izjave Momcila Vuksanovica i pojedinaca okupljenih oko Slobodne Misli, i videcete jednu neverovatnu mrznju koja je meni vrlo, vrlo sumnjiva i koja kod izvesnih pojedinaca ima rukopis DB. To neprestano pljuvanje svih vodja opozicije u Crnoj Gori, ta mrznja protiv Slavka i LS jakog inteziteta, mrznja i optuzbe neutemeljene, ta agresivna toboznja borba za ugrozene srpske interese, te uzjave da je i DPS bolji od PZP meni su vrlo sumnjivi i mislim da je rezim prosirio i onako bogat i raznovrstan repertoar svakojakih podvala i prevara.“

  Господине Бакићу, у дискусији на сајту СМ сте навели:

  Da li Vi imate pravo da trazite status manjinskog naroda? Naravno!
  Da li imate pravo da 32% Srba Srba bude uposleno u Javnoj Upravi? Da, naravno!
  Da li imate pravo da decu obrazujete na jeziku kojeg hocete? Da, naravno?
  Da li imate pravo na osnivanje Srpskog narodnog pozorista u Beranama? Da, naravno?

  На блогу поштованог господина Алексића борбу НВО СМ за ускраћена права Срба у Црној Гори називате „тобожњом борбом за српске интересе“?! При том, тако олако сте приписали појединцима из НВО Слободна мисао „рукопис ДБ-а“.
  Није ми јасно, да ли цу ове примједбе о „тобожњој борби“ и „ДБ рукопису“ ваш став само када дискутујете на блогу виђенијих црногорских либерала, а оно „ми смо исто“ када полемишете са српским конзервативцима из ЦГ? Плашим се да ова олако изречена квалификација везана за „рукопис ДБ-а“ не говори више о вашем рукопису него о онима који сте олајали само због тога што нису спремни за заједнички фронт са ПЗП-ом против Ђукановића.
  Господине Бакићу, олако сте избацили и ову констатацију везану за мржњу људи окупњених око СМ према ЛСЦГ (мислим на оно чисто језгро којем припада и аутор овог блога). То једноставно није тачно, али је чиљеница да код већине чланова СМ не постоји никакво интересовање за Славка и ЛСЦГ (надам се да то не доживљавате као злочин). Моја маленкост је заинтересована за судбину ЛСЦГ-а јер вјерује да је та партија могла бити најбољи партнер Србима у некој слободној Црној Гори. Наравно не у форми некакве Народне слоге, већ у односу који ће бити утемељен искључиво на поштовању грађанских и етничких права и слобода, и заједничким економским интересима. Другим ријечима, не на принципу „ми смо исто“ који ви јавно заступате а чиме се сврставате у табор оних који свих година учествују у једном перфидном процесу асимилизације Срба у Црној Гори.
  Не схватам одакле потиче ваш јед ставовима лјуди окуплјених око СМ – зар деценијама није био проблем у томе што Срби нису признавали цврногорску нацију, право Црногораца на самосталну државу, језик итд.? Сада, када се појавила српска организација која инсистира на поштованју наведених права, ви јој приписујете „рукопис ДБ-а“??? Само зато што је став већине нјених чланова да је ПЗП подједнако зло за Србе колико је и ДПС? Па побогу, зар мислите да Миодраг Перовић и његов шовинистички картел који је своју медијску империју градио ловом коју им је крајем 90-тих сипао Ђукановић, сада треба да буде партнери Србима у окршају са ДПС-ом? Оно што вам је поручено од чланова СМ било је: та се превара неће гледати макар и ми гласали за ДПС (ово за гласање је више одраз једа због слијепости српских и просрпских политичара који су спремни за такву глупост). И, што је најгоре, такав трули савез прави се уочи избора које ни Обама у Црној Гори не би добио а након којих слиједи најгора економска криза од рата на овамо. Чему такав компромис?
  Што се тиче оне „тобожнје борбе за српске интересе“ (коректније је рећи за права а не за интересе), ако нисте у стању да преопознате да је положај српског народа у Црној Гори постао неподношљив, онда вам се не може помоћи. Чак је и порфесор Милан Поповић признао да је однос према Србима у Црној Гори мина у темељима државе. Ви не препознајете суштину те игре: ситуација у којој Срби по дефаулту представљају опозицију одржава овај дегенерисани црногорски диктаторски систем у животу. Надам се да ћете разумјети: немојте да очекујете од оних који су се разбјежали по свијету спашавајући главу од ДБ-а да називате шпијунима а оне које су се возили службеним аутомобилима УДБ-е, које су за вријеме бомбардовања чували оперативци ДБ-а… да третирате као опозиционаре.
  Или, да ја у вашим коментарима препознам рукопис ДБ-а?

 40. Ilija Bakic

  RE: Zero

  Liberalni savez je inicijator ovog shovinizma koji danas dozivljava svoj vrhunac. Ilija, iskreno me boli choldo sta je bilo sa Liberalnim savezom devedesetih. Covjece, ovo je 2009. godina. Zivimo danas a ne u 1993. Ocigledno je da puno citas Slavkove blogove. Ne mozes da poredis prekide tribina LSCG-a i ponizavajuci polozaj cijelog naroda.

  На скали антисрпства, узимајући у обзир све плусеве и минусе, може се слободно рећи да ПзП (или СДП) представља већу опасност по српске интересе од ДПС а овај од мањинских народа Бошњака и Албанаца. Но и поред свега тога, ДПС и СДП ће изаћи заједно и освојити власт. (Не)сарадња неке од (про/бивших-)српских странака неће променити ништа као што није ни у периоду 1990-2008.

  ПзП јесте већи непријатељ српских националних интереса од ДПС. Са становишта опозицоне странке су у свом краткотрајном веку постојања (као странке или НВО) нанели Србима више штете него ДПС са позиције власти. Немам потребе да преносим и анализирам изјаве Мандића и Медојевића, то препуштам теби.

  Meni smo mi srbi jasni. Hoćemo da sačuvamo identitet koji su naši stari imali, ali crnogorac protiv svojih sunarodnika i to ne zbog principa ljudskih prava, već zbog cetinjskog djilkoša slavka koji se naplatio i otišao, zaista je glupo. Nego gdje su srpski policajci, direktori, sudije, tužioci? Gdje su srpske pare.

  Pazljivo iscitajte ove komentare.

 41. Ilija,

  da se ne znamo pomislio bih da se radi o zloj namjeri, jer sta reci za komentar o ljudima iz Slobodne misli. Ali, ne zelim da vjerujem da je tako. Dakle, ja bih zanemario dio koji se tice nase saradnje sa DB-om (izmedju ostalog i zbog toga sto je neozbiljan).

  Ali da te podsjetim na tabelu iz teksta Najdemokratskija i najnacionalnija politika sa SM. U sedam ministarstava koja su dostavila podatke o nacionalnoj zastupljenosti, 85% zaposlenih su Crnogorci, a 5% Srbi, i ti to mozes a nazoves “agresivna toboznja borba za ugrozene srpske interese”. Ilija, to sto si ti rekao je fashizam, imajuci u vidu da to vise ni Ranko Krivokapic ne govori. Dakle, kako ocekujes da neko zeli sa tobom da razgovara dok imas ovakve stavove. Bio sam te pozvao, i opet te pozivam da pomenes jedan stav iz bilo kog teksta na SM koji je nacionalisticki, ali nemoj da vrdas pa da prensosis komentare.

  Ilija, od tebe ocekujem izvinjenje za ovu izjavu, inace cu na svakom koraku morati da te prozivam kao fashistu. Nadam se da razumijes da je tvoj recnik nekorektan i da vrijedja moje i osjecanja Srba u BRCG.

  I da potvrdim, da nas zaista ne zanima Liberalni savez, Slavko Perovic i da prema njima ne gajimo nikakva osjecanja, posebno ne osjecanje mrznje. Ovo bi tebi posebno trebalo da bude jasno, posebno imajuci u vidu predsjednicke izbore na kojima je Miko Zivkovica (za koga tada nismo pretpostavljali o kakvoj se osobi radi) bio kandidat.

 42. Ilija,

  da se ne znamo pomislio bih da se radi o zloj namjeri, jer sta reci za komentar o ljudima iz Slobodne misli. Ali, ne zelim da vjerujem da je tako. Dakle, ja bih zanemario dio koji se tice nase saradnje sa DB-om (izmedju ostalog i zbog toga sto je neozbiljan).

  Ali da te podsjetim na tabelu iz teksta Najdemokratskija i najnacionalnija politika sa SM. U sedam ministarstava koja su dostavila podatke o nacionalnoj zastupljenosti, 85% zaposlenih su Crnogorci, a 5% Srbi, i ti to mozes a nazoves “agresivna toboznja borba za ugrozene srpske interese”. Ilija, to sto si ti rekao je fashizam, imajuci u vidu da to vise ni Ranko Krivokapic ne govori. Dakle, kako ocekujes da neko zeli sa tobom da razgovara dok imas ovakve stavove. Bio sam te pozvao, i opet te pozivam da pomenes jedan stav iz bilo kog teksta na SM koji je nacionalisticki, ali nemoj da vrdas pa da prenosis komentare.

  Ilija, od tebe ocekujem izvinjenje za ovu izjavu, inace cu na svakom koraku morati da te prozivam kao fashistu. Nadam se da razumijes da je tvoj recnik nekorektan i da vrijedja moje i osjecanja Srba u BRCG.

  I da potvrdim, da nas zaista ne zanima Liberalni savez, Slavko Perovic i da prema njima ne gajimo nikakva osjecanja, posebno ne osjecanje mrznje. Ovo bi tebi posebno trebalo da bude jasno, posebno imajuci u vidu predsjednicke izbore na kojima je Miko Zivkovica (za koga tada nismo pretpostavljali o kakvoj se osobi radi) bio kandidat.

 43. lovcen

  za autora

  mislim da ne treba dopustati vrijedjanje na nivou ovoga sto je ilija prenio ne znam odakle. tamo dje zele da se vrijedjaju neka se vrijedjaju. to sto ih ne zanima ni lscg ni slavko perovic nema veze. mene se cini da njih nista drugo ne zanima osim brojeva i statistike koja ce zboriti da u ovoj mafijaskoj drzavi srba ima u upravi dovoljno. a da ih to kakva je uprava vise ne zanima. ne pada mi na um da o ovome raspravljam ni sa kim

 44. Ne zelim mnogo da se uplicem oko toga ko je u pravu i ko nije. Na ovu temu postoji i preporuka opstinama na sajtu ombudsmana, pa ako vam je od koristi mozete jos neke podatke da saznate. Ja sam pogledao preporuku, imam zamerki oko toga kako je uradjena statisticka analiza, ali bez obzira na to mozda moze da vam koristi.

  Link:
  http://www.ombudsman.cg.yu/preporuke.php

  naslov: preporuka drzavnim organima, organima lokalnih uprava i javnim sluzbama

 45. Intet Glemt

  Ja mislim da je Ilija prilično u pravu u vezi rukopisa kojim se piše na SM. Meni i SM i in4s imaju najblaže rečeno čudan rukopis, čitajući ih, čovjek stiče utisak da stvari loše stoje, ali ipak daleko bolje nego što zaista stoje.

 46. Postovani Intet Glemt,

  zaista ne zanm kako to izgleda rukopis DB-a na Slobodnoj misli. Da li bi ste mogli to da mi pojasnite?

  Da li to sto ljudi u prvi plan postavljaju pitanje odbrane identiteta i zastite prava lici na nesto sto je rukopis DB-a?

  Nama na SM je jasno da postoje dva razloga za nezavisnost BRCG:
  1. da se njeguje i unapredjuje crnogorska kultura i identitet u okvirima svoje drzave, sto je normalno da svaki narod zeli, i
  2. radi pljackanja gradjana od strane porodice.

  Nadam se da je vama jasno da nas cilj nije bila nezavisna Crna Gora bez obzira na razlog njenog nastanka.

  Takodje nam je jasno da su se Liberali zalagali za nezavisnost iz prvog, a DPS iz drugog razloga.

  Ipak, nadam se da cete da razumijete i prihvatite da u Crnoj Gori nisu svi ljudi Crnogorci. S obzirom da su ljudi sa Slobodne misli u nacionalnom smislu Srbi, oni, valjda cemo se sloziti, imaju pravo da govore o necemu sto smatraju da su najznacajnija drustvena pitanja koja su kljucna, prije svega, za njihove sunarodnike. Uz podatke o krsenju ljudskih prava Srba u BRCG, primjere istorijskih falsifikata, lazi, konstantan pritisak ka asimilaciji u nacionalne Crnogorce, koje SM navodi, na tom sajtu se nude odgovori sta treba raditi, kako na politickom tako i na ekonomskom planu kako bi smo dosli do slobodnijih gradjana.

  Gospodo, mi u nacionalnom smislu nismo isto, osim u slucaju da ste vi Srbi. Posto je jasno da niste, meni ne pada na pamet da budem tako nevaspitan pa da vas ubjedjujem da jeste. Zato se nadam i od vasih slicnomisljenika da ce nece ubjedjivati mene da sam nesto sto nikako ne mogu da budem.

  Dakle, kao dva posebna naroda, koliko god bili bliski, mi nemamo iste ciljeve, interese, stremljenja. Ovo, naravno, ne znaci da ne treba da postoji jedan gradjanski odnos postovanja izmecu nas. Ali to ce u punom smislu biti moguce tek kada Srbi ostvare svoja prava, bez obzira na to ko je na vlasti, a kada to svi Crnogorci prihvate kao normalnu stvar.

 47. i, kao pred svake izbore, pocinje se s etnickim pricama… deja vu… to moze jedino da znaci razvodnjavanje ionako jedva postojeceg antidps fronta i izazivanje polarizacija koje idu na ruku dps-u…deja vu again…

  Rade:
  Gospodo, mi u nacionalnom smislu nismo isto, osim u slucaju da ste vi Srbi. Posto je jasno da niste(…)
  Dakle,kao dva posebna naroda, koliko god bili bliski,mi nemamo iste ciljeve, interese, stremljenja.

  rade, ovo boldovano bas i nije tacno.
  u liberalnom savezu, a i drugim strankama, su bili ljudi raznih nacija, pa i onih koji su se izjasnjavali kao crnogorci, kao srbi, kao muslimani, kao bosnjaci, itd, i to cesto su bili rodjaci razlicitih nacija. to nedvosmisleno govori da nisi u pravu.

  ta doktrina o ekskluzivitetu zastupanja nacionalnih interesa kroz nacionalne stranke jednostavno nije tacna.
  moje misljenje je da je smisljenja u dps kuhinjama, a u cilju izazivanja velikosrpstva, bosnizacije i makedonizacije crne gore ili makar njihovog naslucivanja koje bi se kao avet prostrla nad gradjanima crne gore da bi glasali sdp i dps kao velike zastupnike crnogorskih interesa.

  Rade:
  zaista ne zanm kako to izgleda rukopis DB-a na Slobodnoj misli. Da li bi ste mogli to da mi pojasnite?

  pa, recimo ovako:

  Rade:
  Da li to sto ljudi u prvi plan postavljaju pitanje odbrane identiteta i zastite prava lici na nesto sto je rukopis DB-a?

  ne.

  ali…

  Rade:
  …treba da postoji jedan gradjanski odnos postovanja izmecu nas. Ali to ce u punom smislu biti moguce tek kada Srbi ostvare svoja prava, bez obzira na to ko je na vlasti

  …ovo znaci.

 48. hmm, izgleda da nisam dobro boldovao u zadnjem pasusu.

  izvinjavam se, trebalo je da bude naglaseno “bez obzira na to ko je na vlasti”, koje u kontekstu tog pasusa po meni ukazuje na rukopis db-a.

 49. wawy,

  sustina je u tvom odgovoru na pitanje da li ja kao Srbin imam prava, na skolovanje na srpskom jeziku u duhu moje kulture, proporcionalnu zastupljenost u organima javne uprave, srpsko narodno pozoriste koje ce se finansirati iz budzeta BRCG, program na javnom servisu (na primjer da cujem pjesme, Morem plovi, Od Topole..), i jos mnogo toga sto se podrazumijeva pod ravnopravnoscu.

  Dakle, wawy, pusti se prica o multi-kulti LS-a. DPS je najmulti-kulti partija, pa Srbi nemaju nikakva prava.

  Ako si u BRCG onda ti je jasno o kakvoj se opoziciji radi. Ovi izbori se i raspisuju iz razloga sto samo DPS moze da pobijedi, a svi skacu na Milovo hop.

  Sustina nije u tome sto mi Srbi ne zelimo da srusimo rezim, vec sto to Crnogorci ne zele. Jer kada bi to crnogorci zeljeli u Srbima bi sigurno nasli saradnika. Uostalom, zar to jos jednom nisu pokazali Batricevic i ljudi koji su uz njega, zar to stalno ne pokazuje LP.

  wawy, koja je to crnogorska opcija koja hoce sa Srbima da pravi vlast? Ne samo iz tog razloga, vec i iz ispunjenja civilizacijskih normi, mi smo se okrenuli zastiti svojih prava i identiteta, kada vi budete spremni, racunajte na nas.

 50. Vladimir Nedović

  @ Aleksandar

  “A sad mi pade na pamet da nijesu puštile ni tekst Aca Radulovića kojim se komentarišu tekstovi čuvenog crnogorsko ekonomiste Veselina Vukotića objavljeni u istim ”Vijestima”. Ova tri teksta povezuje jedna posebna činjenica, tako bolna za “Vijesti” i krugove iza njih: pisali su ih liberali.”

  Vec sam ranije iznio svoj stav da je vasa logika po mnogim pitanjima pausalna (vidim da i neki drugi komentatori izrazavaju slicne sumnje), a ovog puta cu to dokazati jednom prostom cinjenicom. Naime, reakciju na izvjesni tekst Veselina Vukotica napisao sam Vijestima i ja, ali ga ni meni nisu objavili, iako nisam liberal. Sa druge strane, objavili su jednu drugu moju reakciju koja eksplicitno kritikuje i Vijesti i Zeljka Ivanovica.

  Cenzura mozda postoji, ali da je to tako sve jednostavno, crno-bijelo, organizovano, usemljeno, uigrano, izfingirano, sve ista ekipa sa sve interesom (prije svega, naravno, lov na liberalne vjestice i jednu jedinu mogucu Istinu), to je u najmanju ruku pretjerano.
  Iz summe summarum vaseg pisanja stice se utisak da vi po svaku cijenu, na misice, zelite da dokazete svoje teorije, zanemarujuci cesto prekinutu logicku nit.

 51. RE: Vladimir Nedović

  Odličan Vam je dokaz. Srušili ste sve što sam napisao. Ne mogu, a da Vam ne čestitam. Nisam ni sumnjao da će Vaš tekst objaviti, ali mi je tekst promakao. Ne mogu Vam opisati koliko žalim zbog toga.

  Mi smo i ranije imali raspravu o određenim temama i na žalost, ja sam bio u pravu. Pozicija na kojoj ste tada ostali bila je da ste tvrdili kako se: “Namece zakljucak da je razlog za moje ogorcenje zaista samo zal zbog cinjenice da je LSCG (a samim tim i ja) izbacen iz igre…

  Sasvim sam siguran da se iz mojih tekstova moze najmanje naslutiti žal za ubacivanjem “u igru“, kako Vi kažete. A mnogo više žal za činjenicom da je Crna Gora pretvorena u Crnu. Ne moramo se složiti, naravno, Vaš je legitiman stav da mislite što god hoćete.

  Drago mi je da ste ponovo pokušali da se upustite u razgovor, izgleda da ste samo čekali priliku da mi porušite sve moguće teze. Baš se odužilo to čekanje. Jedino mi je čudno da i dalje dolazite da čitate ove moje “gluposti” i da se umarate.

  “… Dakle, gospodine Aleksicu, ja se ovim povlacim iz diskusije, i dopustam vam da se odmorite od napornog rada sa mnom. Vi se upustajte u razgovore samo sa svojim istomisljenicima ekspertima, s kojima cete uzivati u saglasju, i cija ce istina biti ista kao vasa, s kojima nece biti potreban naporan rad. Ali sa onima koji mnogo pitaju, ili slucajno drugacije misle, nemojte se baviti. Ne ide vam, a i umara vas.” – rekoste u maju prošle godine, čini mi se.

  I pomirite se sa cinjenicom da ce istina koju ovdje prodajete na ovaj nacin ostati samo Vasa istina.”

  Uživajte gospodine Nedoviću. Želim vam svako dobro.

 52. Vladimir Nedović

  Re: Aleksandar Aleksic

  Ako sam rekao da se povlacim iz diskusije, nisam rekao da se nikad necu vratiti. Ne vidim sta ste postigli ovolikim citatima. Sigurno vjerujete da je tajming moje pauze i ponovnog ukljucivanja vrlo dobro promisljen, smisljen u kuloarima koznakoje sluzbe, nikako rezultat prizemnijih razloga.

  “Nisam ni sumnjao da će Vaš tekst objaviti, ali mi je tekst promakao. Ne mogu Vam opisati koliko žalim zbog toga.”

  Ovo je najbolje. Vjerovatno su mi objavili tekst zato sto, preko 5-6 ruka, ja ipak radim za njih, to jest za Miska Perovica, to jest za Mila.

  “Odličan Vam je dokaz. Srušili ste sve što sam napisao. Ne mogu, a da Vam ne čestitam.”

  Nikad nisam ni pretendovao da srusim sve sto ste napisali, vec samo da ukazem na nepostojanost vase logike. Naime, da vi sve sto cujete i procitate stavljate u sluzbu svojih teorija, zbog cega morate da natezete logiku na misice.

  “Mi smo i ranije imali raspravu o određenim temama i na žalost, ja sam bio u pravu.”

  Skromnosti vam i inace ne fali. Kad se neko ne slaze s vama, odgovarate na 3 nacina:
  1. odgovorite mu/joj vrlo sturo, obicno preskacuci pitanja iz logike
  2. kazete da se ne morate s njim/njom slagati (cime, naravno, ostajete pri svome)
  3. kazete da to sto vasem sagovorniku ne izgleda tako ne znaci da nije tako

  O vasem i Slavkovom lamentu za LSCG-om (uz svo postovanje za minuli rad saveza), kao i dizanjem u zvijezde SAMO I JEDINO vaseg doprinosa (onih koji su do kraja izabrali da vjeruju u vasu istinu, nikako omrazenih bivsih liberala, najgore sorte, sa kojima ste dotada saradjivali, a kasnije ih spalili na lomaci) moglo bi se napisati mnogo vise, pa to ostavljam za posebnu priliku. Dakle, pozicija ostaje (iako je izvucena iz konteksta).

  Na kraju, ne mogu a da ne primijetim kolika je disproporcija izmedju vaseg tona i nacina na koji mi se obracate (sa Vi, uz najbolje zelje, ma divno).

  Nema potrebe za tolikim uzbudjivanjem, zaista. Ne slazemo se, i gotovo. Do vidjenja, gospodine Aleksicu.

 53. RE: Vladimir Nedović

  Nisam Vas optužio ni za što što mi imputirate u prvoj polovini odgovora. Ovo se savršeno uklapa u naslovnice Vijesti kada su govorili kako su u LSCG-u neki ljudi optuživani da su upravo to što ste napisali, a da ih nikad i niko nije optužio. A onda Vam ne daju da im odgovorite, na istom mjestu, a što je bilo u skladu sa tadašnjim, a i današnjim je, zakonima o Informisanju i medijima u CG. Naravno, na ovom blogu niko neće pronaći ovo za što me optužujete da sam Vam rekao, pomislio ili vjerovao.

  Ja mislim da je priča o skromnosti ušla u pravilnik o radu Suda časti Liberalne partije, a sa kojom ni Vi ni ja nemamo blage veze, tako da ću odgovre na ovaj dio i sve što je proizašlo iz datog zaobići.

  BTW, na mom blogu ste dobrodošli, pa Vi to protumačite kako god želite.

 54. Vladimir Nedovic

  Re: Aleksandar Aleksic

  “Nisam Vas optužio ni za što što mi imputirate u prvoj polovini odgovora.”

  U pravu ste, tehnicki. Eksplicitno na ovoj stranici niste, ali jeste na par drugih mjesta, implicitno. Takodje, na ovoj stranici, ne znam sta je trebao da znaci slijedeci komentar:

  “Nisam ni sumnjao da će Vaš tekst objaviti, ali mi je tekst promakao.”

  Iz kojih to razloga vi mislite da nije bilo sumnje da ce Vijesti objaviti jedno moje reagovanje? I sta je sa onim drugim mojim tekstom, od kojeg smo poceli, a koje Vijesti NISU objavile?

  Ja sam doveo u pitanje logiku vasih zakljucaka na tom primjeru. Vi ste rekli da Vijesti nisu objavile tekstove nekim ljudima zato sto su liberali, iz cega slijedi da bi ih objavile ljudima koji nisu liberali. Taj slucaj ‘ugradili’ ste u svoje teorije:

  “Nema te slobode medija koja može pojavljivanje Vukotića na stranicama Vijesti učiniti opravdanim, a da su u isto vrijeme tri važna teksta ljudi iz Liberalnog saveza glat odbijena. Đe je tu pravo na slobodnu riječ? Đe je polemika kao način dolaska do istine?”

  Kako ni tekst mene, ne-liberala, Vijesti nisu objavile, vasa logika pada u vodu. A posto smatram da precesto koristite slicne principe, ovaj mi je primjer vrlo indikativan.

  “Ja mislim da je priča o skromnosti ušla u pravilnik o radu Suda časti Liberalne partije, a sa kojom ni Vi ni ja nemamo blage veze, tako da ću odgovre na ovaj dio i sve što je proizašlo iz datog zaobići.”

  Ne znam sta je bilo regulisano vasim pravilnikom, ali vidim sta je realnost vasih stavova. Uzgred, napravili ste jos jednu eskivazu.

 55. Vladimir Nedovic

  No da se ne gubimo u detaljima. Poenta je u slijedecem.

  Zamjeram vam (svim tvrdim liberalima koji lamentiraju kako ovdje, tako i na blogu Slavka Perovica) sto veliku energiju trosite da:

  – svaku vijest, svaku informaciju iz Crne Gore tumacite, po mom misljenju, pretenciozno, ugradjujuci ih u svoje crnedacrnjenemogubit teorije

  – svaki pokusaj aktivnog angazovanja, konstruktivnog djelovanja, nudjenja rjesenja omalovazite

  – namjere/sposobnosti svake relativno angazovane osobe na CG sceni (sad i Daliborke Uljarevic i Vanje Calovic, a odavno svih okupljenih oko GZP/PZP-a, te one Milana Popovica, Svetozara Jovicevica…) dovodite u pitanje, te olako etiketirate sve te ljude ili kao necije placenike ili samo dio mizanscena

  – otudjujete ljude kako vjecitim pohvalama na svoj racun, tako i iskljucivoscu prema svima koji 100% ne prihvataju nacin na koji vi vidite stvari

  – ovakvim pristupom opravdavate vjeciti lament nad Crnom Gorom i Crnogorcima koji su navodno bili toliko neznaveni da vas liberale ne dozive kao spasioce – cime taj lament prestaje da bude propratni element, i postaje sam sebi cilj

  umjesto da:

  – pruzite sansu svima koji se sa vama slazu po osnovnim principima (a propos moralne i svake druge trulezi CG vlasti), prihvatajuci da postoje razlike u vidjenju detalja

  – ne tumacite kao provokaciju logiku koja postavlja pitanja, buduci da je ta logika citaoce dovela do vasih stranica

  – osvrnete se i na svijetle tacke u Crnoj Gori, i pokusate zamisliti situaciju u kojoj suma pojedinacnih angazmana ipak dovodi do odredjenih pomaka na krupnom planu (umjesto da ‘simbol nade’ opet bude u proslosti, i opet LSCG)

  – prihvatite da je LSCG proslost, ma kako vama divna i draga bila, i da treba eksplicitno pomenuti njegove zasluge, ali i okrenuti novi list (zamislite samo Chomskog kako neprestano pominje koliko je upozoravao, sta je sve znao, koliko je ubjedjivao)

  – ucestvujete u okupljanju (na neki, makar i apstraktni, nacin) svih raspolozivih snaga koje zele boljitak Crnoj Gori i smjenu ove katastrofalne vlasti (sto bi ‘podiglo moral’ angazovanima jer bi znali da nisu sami, umjesto da rezultira lamentom)

 56. RE: Vladimir Nedovic

  “Eksplicitno na ovoj stranici niste, ali jeste na par drugih mjesta, implicitno.”

  Nego dje?

  Da li je Vas tekst objavljen ili nije, ja nikako ne mogu komparirati sa svim onim sto su Vijesti pisale ruseci LS kao organizovan pokret protiv rezima. Ovim ne podcjenjujem Vas tekst (mada Vi iz odgovora u odgovor pokusavate da me i licno omalovazavate i podcjenjujete), ali smatram da to sto nikad niste bili dio LS-a, da nikad niste pisali o finansijskom lobiju oko Vijesti itd. u mnogome povecava vjerovatnocu da Vas tekst bude objavljen. Moram da priznam, da me umara raspravljati o ovome kao o necemu sto ima ili nema bilo kakav znacaj. Problem Vaseg pojmanja politike dolazi iz cinjenice da niste bili politicki aktivni i da ne znate (po mom misljenju) kako te stvari funkcionisu iznutra. Ovim ne mislim da ste zbog toga u bilo kom smislu izabrali ili birali pogresan put, nego prosto nemate iskustva te vrste.

  U drugom dijelu kazete:

  – svaku vijest, svaku informaciju iz Crne Gore tumacite, po mom misljenju, pretenciozno, ugradjujuci ih u svoje crnedacrnjenemogubit teorije

  Netacno. Ja i svi Liberali koje ja poznajem imamo beskrajnu zelju da Crna Gora bude bolje mjesto pod nebom. U tom smislu smo sve uradili da je takvom i ucinimo. To sto vi o tome znate jako malo, ne znaci da to nije tako. Takodje, nacin na koji se LSCG danas bavi politikom, po mom sudu predstavlja jedini moguci nacin u datim uslovima.

  – svaki pokusaj aktivnog angazovanja, konstruktivnog djelovanja, nudjenja rjesenja omalovazite

  Netacno. Rjesenje je ono sto se sprovede i sto daje rezultate, a ne ono o cemu pisu novine zbog dnevno politickog podizanja rejtinga odredjene politicke grupe. Rezultat dosadasnjih rjesenja nisu bile naslovne stranice novina nego ono sto vidite kad se okrenete oko sebe u zemlji Crnog Gori.

  – namjere/sposobnosti svake relativno angazovane osobe na CG sceni (sad i Daliborke Uljarevic i Vanje Calovic, a odavno svih okupljenih oko GZP/PZP-a, te one Milana Popovica, Svetozara Jovicevica…) dovodite u pitanje, te olako etiketirate sve te ljude ili kao necije placenike ili samo dio mizanscena

  Netacno. Koga sam etiketirao kao cijeg placenika, ovo je ponovna laz i vise mi je Vasih lazi preko glave. Uljarevicku nisam ni jednom pomenuo, Calovicku nisam ni jednom pomenuo, nije istina da sam ikad pominjao SVE ljude iz PZP nego sam precizno naveo imena onih na koje sam mislio.

  – otudjujete ljude kako vjecitim pohvalama na svoj racun, tako i iskljucivoscu prema svima koji 100% ne prihvataju nacin na koji vi vidite stvari

  Netacno. Prosto, moje iscrpljivanje sa Vama demantuje svaku Vasu rijec. Vi i ja se ne slazemo i morate prihvatiti da je prirodno da je to moguce i da je prirodno da Vas i moj ugao gledanja stvari nije isti. Vjerujte mi, mnogo bih volio da ste Vi sve u pravu, a ja sve u krivu, ali opet moramo pogledati na sto to danas lici i Vasa jednako koliko i moja Crna Gora.

  – ovakvim pristupom opravdavate vjeciti lament nad Crnom Gorom i Crnogorcima koji su navodno bili toliko neznaveni da vas liberale ne dozive kao spasioce – cime taj lament prestaje da bude propratni element, i postaje sam sebi cilj

  Uzivajte se izivljavati na mom blogu. Tolerisacu Vas do granice pristojnosti. Ako pokusate u bilo kom smislu da me uvrijedite bice to Vase posljednje rijeci na ovom mjestu. Ipak, ovo je privatan blog i to pravo mi ne mozete oduzeti.

 57. Vladimir Nedović

  Re: Aleksandar Aleksic

  Genijalan odgovor. Nemam rijeci. Odgovoricu vrlo kratko.

  U vezi Vijesti sam vas pitao vrlo eksplicitno a propos onog drugog teksta. Nikad vas nisam ni uvrijedio ni omalovazio (sve sto radim – dovodim u pitanje vasu logiku na par mjesta, a priznacu vam uvijek mnogo bolju obavijestenost i iskustvo), dok vi mene, izmedju ostalog, optuzujete da lazem. No moje stavke odozgo ticale su se eksplicitno svih tvrdih liberala koji lamentiraju ovdje i na Slavkovom blogu, i ja ne mogu odgovarati za vase povrsno citanje. Na kraju, ne radi se o tome na sta lici danas Crna Gora (slozicemo se da je stanje katastrofalno), vec kako to stanje promijeniti.

  “Uzivajte se izivljavati na mom blogu. Tolerisacu Vas do granice pristojnosti. Ako pokusate u bilo kom smislu da me uvrijedite bice to Vase posljednje rijeci na ovom mjestu. Ipak, ovo je privatan blog i to pravo mi ne mozete oduzeti.”

  Ako je moja ocjena vaseg stava kao lamenta izivljavanje na vasem blogu, neka nam je sa srecom svaki dijalog u Crnoj Gori. Namece se pitanje – kad zbog mojih rijeci odozgo potezete za ovakvim ‘polizei’ metodama, kako li bi tek izgledao obracun s politickim neistomisljenicima u slucaju da vi dodjete na vlast?

  Zao mi je sto se ama bas ni oko cega ne slazemo, ali sad vas i definitivno pozdravljam, jer ne vidim sansu za napredak u bilo kakvoj diskusiji. Zbogom.

 58. RE: Vladimir Nedović

  To sto Vi ovdje prepoznajete, nesto sto nazivate, “polizei” metode u slucaju da LS dodje na vlast znacilo bi da bi mogli da govorite po TV radiju i novinama koliko god hocete, ukoliko bi to u sebi imalo politicke suvislosti. S obzirom da su ovo po Vama “polizei” metode bicu slobodan da konstatujem da Vi predstave nemate o tome o cemu govorite, ali mi ne pada na pamet da pomislim da niste dovoljno inteligentni. Naprotiv, smatram da ste samo neiskusni, mladi i neinformisani.

  Ja uopste ne mislim da se mi toliko koliko Vi mislite ne slazemo. Naprotiv u kljucnim stvarima se slazemo, a to su oko najveceg doprinosa koji je dao LSCG od osnivanja do momenta dok smatrate da je tako bilo (ja smatram da je to tako bilo do dana danasnjeg), zatim oko toga dje se CG danas nalazi i kuda treba da ide sjutra. Ono oko cega se nikako ne mozemo sloziti to je da se ljudima vjeruje na rijec kao sto Vi radite. Vi ne vjerujete svojim ocima i djelima, nego samo prici iz medija. A to je skroz pogresno i naivno.

  Mnogi u Crnoj Gori zasluzuju da im se oproste devedesete, ali se zna kako se to radi. Zapitajte se samo da li ste se Vi nekada nekome izvinuli za nesto i (ako je to bilo iskreno) sto ste osjecali, sto ste izgovarali, sto ste bili spremni da uradite kako bi suprotnu stranu ubijedili u to da vjerujete da ste pocinili gresku i da se ta greska vise nece ponoviti.

  Ako predjemo na teren politike, greske u politici se placaju krvlju, glavama, progonima, politickim ubistvima, novim zakonima, novom politkom, simbolima i iskoracima na koje svako mora da reaguje ako je dobro ljudsko bice.

  Pozdravljam vas.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s