Mafija, entitet

letKoča Pavlović je prije nekoliko dana pozvao LP da u Kotoru ostanu dosljedni potpisima koje su stavili na, sada već, kultni dokument o zajedničkom djelovanju opozicije. Istina, makar, Koči toliko duguju. Kada je Živković odlukom Konferencije LS-a degažiran iz stranke Pavlovićeva produkcijska kuća Obala uradila je jedan od sramnijih filmova o tome kako je, u stvari, sve super legalno u prodaji zemlje oko uvale Trsteno. Pavlović je kazao da PzP poziva LP „čija bi odluka po svoj prilici mogla da bude presudna, da postupi u skladu sa ocjenama koje je iznosila u kampanji, kao i u skladu sa dogovorom opozicije postignutim na Plavnici, u avgustu ove godine, i da podrži ideju formiranja vlasti bez DPS-a“. Genijalno. Sad nagađam, ali nije isključeno da se, za odgovor PZP-u, čeka povratak Purka Ivančevića iz Bukurešta dje se je ovaj razgovarao o pitanjima ekonomskih reformi i stabilizacije, kao i o rješavanju globalne ekonomske krize, kako su saopštili iz LP-a. Možda nakon Purkovih susreta Saudijska Arabija još jednom preispita svoju odluku da izađe iz 3,5 milijardi dolara i za taj iznos pređe u zlato. Ali ipak, mislim da bi u LP-u ovo trebalo iznijeti pred njihovim Sudom časti

Crnogorski Ustavni sud je konačno priznao da DPS krade izbore, na biračkom mjestu KP dom poništio ih. DPS je raspolagao sa rezultatima izbora na biračkom mjestu u KP domu prije nego što je Opštinska izborna komisija otpečatila izborni materijal dostavljen sa tog biračkog mjesta. Šteta što to neće imati posebnog uticaja na platežnu moć građana.

platezniNaime, drugu godinu za redom platežna moć stanovnika Crne Gore je među najmanjim u cijeloj Evropi. Poređenja radi, dok građani Lihtenštajna prosječno godišnje troše 44,85 hiljada eura, građani Crne Gore troše 2,6 hiljada eura. Uz ovu vijest koja je prilično stidno saopštena regionu, a predstavljala je istraživanje urađeno od strane njemačke agencije GfK, uz ocjenu Svjetske turističke organizacije da će naredne godine doći do drastičnijeg udara na turizam uopšte. Ovo nedvosmisleno pokazuje da će građani Crne Gore, umjesto da proputuju i nauče po nešto o načinu života građana u državama u kojima je vlast promjenljiva, morati da stegnu kaiševe. O razmjerama svjetske ekonomske krize crnogorski mediji i dalje ne govore ništa. A posebno o tome kako će se sve to odraziti na budžet građana čija je platežna moć među najmanjima u Evropi. 

Šef Saveza komunista Crne Gore, koja se danas naziva DPS, Milo Đukanović, drugovao je 26. Septembra 2008. godine sa predsjedavajućim Odjeljenja za međunarodne odnose Komunističke partije Kine, Jiarui Wangom, sa kojim se saglasio da treba unaprijediti odnose dvije stranke. „KP Kine želi da nastavi jačanje saradnje sa vladajućom DPS, obogati oblike i sadržinu razmjene, i promoviše svestrane odnose između dvije nacije”, rekao je Vang, a prenosi agencija Sinhua. Đukanović je naveo da DPS želi da ojača saradanju sa KP Kine. Možda bi nam Srđan Kusovac mogao reći da li je na tom sastanku bilo međupartijskih preporuka na temu “kako hapsiti rođake koji krše zakone”. Da li je i u kojoj mjeri to po nekad korisno, govore upravo iskustva Kine. Naime, načelnik policije Hajdžugoua, grada na jugozapadu Kine, priveo je tokom svoje karijere 48 svojih i supruginih rođaka. On je poslao 25 rođaka iza rešetaka i na “rehabilitaciju kroz rad” ili ih je kaznio na neki drugi način, navedeno je u izvještaju objavljenom na vladinom internet portalu Chinanews. Od kada je prije deset godina stupio u službu, 30-godišnji policajac, pripadnik kineske etničke manjine Ji, uhapsio je brata i dva rođaka jer su pijani pretukli lokalnog učitelja, kao i nekoliko drugih srodnika koji su ukrali tašnu. Svojom savjesnošću navukao je bijes gotovo cijele porodice. “U početku sam se plašio, ali sada je u redu. Svi shvataju i podržavaju moj rad”, kazao je policajac. Pada mi na pamet kako su i na koji način rođaci i familije okupljene oko crnogorskog trona montirali svoje najbliže na pozicijama. Čak i onda kada je to direktno suprostavljeno zakonu i normirano. Kao što je, recimo, bilo u slučaju izbora članova Savjeta RTVCG, kada je za člana izabrana Radmila Vojvodić, šefica medija pula DPS-a iz izbora u izbore, a koja je u momentu izbora bila rođena sestra gradonačelnici Bara i njenoj trećoj rođenoj sestri potpredsjednici SO Bar. 

Približavanjem Balkanu EU, sve češće smo izloženi raznim analizama koje dolaze sa nivoa EU, iz kojih se jasno, diplomatskim rječnikom, saopštava dijagnoza o regionu, koja u suštini svaki put iznova crta dobro znanu podjelu moći, u kojoj panbalkanska mafija vlada regionom. Najnovije analize idu dotle da se rast moći ove uvezane kriminalne strukture čak smatra novom terorističko-kriminalnom infrastrukturom koja dio svojih interesa ostvaruje i naizgled legalnim poslovima i operacijama. Ovo je saopštio član ekspertskog tima za jugoistočnu Evropu za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala Domagoj Margetić. On je rekao da je posebno bezbjednosno opasna činjenica da se posljednjih mjeseci stvara novi balkanski kriminalni poredak, odnosno nova kriminalna karta Balkana. “Novi balkanski kriminalni poredak podrazumijeva operativnu i hijerarhijsku integraciju nekoliko bitnih elemenata zbog kojih će predstavljati samostalan entitet u globalnoj mreži organizovanog kriminala”, kaže Margetić. On naglašava da “novi balkanski kriminalni poredak” izgrađuje vlastitu oružanu silu, finansijske institucije, obavještajnu zajednicu, jedinstvenu logistiku i mrežu kadrova u političkim centrima moći. Prema Margetićevim riječima, finansijske institucije na Balkanu su u proteklih dvadesetak godina glavni saveznik organizovanom kriminalnom podzemlju. On je dodao da su klanovi u Hrvatskoj, BiH, Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori, na Kosovu i njihovi partneri izvan granica ovih država novac stečen kriminalnim putem legalizovali finansijskim operacijama posredstvom poslovnih banaka na Balkanu, ali i nekih banaka u Evropi. Prema pisanju Jutarnjeg lista poznato je da mnogi kriminalci iz regiona imaju po nekoliko pasoša i putuju regionom slobodno. Čak i ako postoji problem da se stigne na neko mjesto, jedan telefonski poziv može to da riješi. Najnoviji primjer je bivši hrvatski policajac preobraćen u poslovnog čovjeka Arsen Harčević. Harčević bivši policajac iz Siska, pojavio se prije par sedmica na granici Hrvatske i Mađarske i predao se pošto se više od godinu dana skrivao u Crnoj Gori zbog optužnice pred riječkim Županijskim sudom, piše Jutarnji list. Harčević je svojevremeno bio i šef Odjeljenja za droge u Sisku. Po napuštanju policije Harčević – porijeklom iz Cazinske krajine blizu Banije je postao preduzetnik. Njegove „poslovne” veze i poznanstva idu sve do nekih viđenijih osoba kriminalne scene u Srbiji i Crnoj Gori. 

purkoDa li će u ogledalu Jadranskog mora biti reflektovano sve iz Italije ostaje nam da vidimo. Ono što je prema udruženju italijanskih preduzetnika i trgovaca Confesercenti navedeno kao glavno područje djelovanja mafije jeste reketirenje, ilegalni zajmovi, krađe, prevare i krijumčarenje. Mafija, na primjer, godišnje zarađuje 250 milijardi eura na zelenašenju i iznudi, navedeno je u izvještaju tog Udruženja. Mafija se bogati i na sve većoj količini ilegalno proizvedene robe, na ilegalnim kladionicama i isto tako ilegalnoj gradnji, što joj donosi promet od deset milijardi eura. Confesercenti posebno upozorava na opasnost sve većeg uplitanja mafijaških organizacija u legalna preduzeća. Statistika je takva da će ogromna većina radije sarađivati s mafijom nego prijaviti njene pokušaje ucjena. Ali ako Purko Ivančević nešto ne uradi – niko neće. Samo da riješi ovu sitnicu od svjetske finansijske krize.

____________________

U nastavku možete ostaviti, kao i obično, komentar. A danas slušamo nešto što mi je palo na pamet dok sam gledao neke stare slike… Valjda će se neko sjetiti engleskog rok sastava sa flautom Jethro Tull i njihovog povratničkog albuma iz 1987-e Christ of Kneve, sa kog slušamo “Budapest”. Uživajte…

Advertisements

4 thoughts on “Mafija, entitet

 1. Intet Glemt

  Vezano za platežnu moć, iz Galupovog istraživanja:

  “Na pitanje Galupovih anketara, kako izlazite na kraj sa kućnim troškovima, 41 odsto crnogorskih ispitanika je odgovorilo: „lako“”

  “Po optimizmu, jedino se stanovnici Kosova mogu mjeriti sa građanima Gore Gore – skoro tri četvrtine građana (71 odsto) zadovoljno je vlastitim životima”

  “Da stvari generalno idu u dobrom smjeru, ubijeđeno je najviše građana dvije najmlađe države, Crne Gore (59 odsto) i Kosova (62 odsto)”

  “Ekonomski napredak, prema Galupu, najbolje se osjeća u Crnoj Gori i Kosovu gdje oko polovina građana smatra da im standard raste, dok tek svaki peti u Hrvatskoj i svaki treći u Srbiji osjeća isto.”

  Ja nemam komentar…

  Dr Gregory House bi ovdje vjerovatno sazvao svoj tim za diferencijalnu dijagnostiku… Jedna od smjernica bi vjerovatno bilo ovo:

  “Čak 60 odsto ispitanika u Crnoj Gori kazalo je da ne obraća mnogo pažnju na aktuelna društvena dešavanja”

  P.S. Među onih 40% koji navodno obraćaju pažnju, siguran sam da više od pola pod tim podrazumijeva povremeno gledanje TV Dnevnika u 19 i 30.

 2. pritisak

  ao,a to galupiranje ce ovih dana tek procvjeta…sad kako ovo kako ono,pa ko je kriv,pa saopstenja stranaka,pa NVO,pa neki eksperti pa ce vlada da uleti sa nekim posebnim rješenjem..i tako u nedogled…
  i to stvarno nema smisla komentarisati,sad nam treba neko istrazivanje da bismo znali kako zivimo..to vijesti namjerno rade,kao ono “inostrani autoriteti”,pa njima se mora vjerovat..a ti izvjestaji su objektivni taman toliko koliko treba vlastima i nekim utripovanim intelektualcima,”dozivotnim mjenjacima rezima”,mladim studentima koji jos kao nesto misle da se stvari mijenjaju kroz medije,da neko ispituje javno mnjenje da bi znao sto se misli.jednostavno to su podaci za ljude “koji ocekuju nesto od obame”-to mi je bas lijepa definicija nekih placenih ili zaglupljenih disidenata…..javno mnjenje je ono sto ti oces da bude,kad imas moc…zato je zalosno sto ljudi kritikujuci ovaj sistem njegovim mehanizmima,daju mu legitimitet da funkcionise ovako.
  jedino sto treba govoriti ljudima u svemu ovome je da masovno bojkotuju politicki sistem!!!

  nema izlazenja na izbore,nema partija,nece biti nista gore nego sad,ionako je sve njihovo..i mi koji to vidimo,odgovaramo im isto kao oni koji ne vide..zato jedino rjesenje van sistema siriti ideju masovnog bojkota i gotovo…koliko god bude,bice dobro…

  vise nije dovoljno biti protiv,treba biti izvan sistema,da bi takav sistem nestao.

 3. pritisak

  i zar ne bi bilo jednostavnije da nam u skupstini sjede mafijasi i tajkuni pa da gledamo kako se oni cojkaju pred narodom,nego neki izabrani”narodni predstavnici”.makar bismo znali da ce bit onako kako oni kazu,a ovako treba neko da nam sapne sto su oni odlucili da bude…
  ali ne,mi bismo demokratiju….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s