Intelektualni Gulag

Kada su 1882. godine novinari specijalizovani za finansije Edward Jones i Charles Dow stvorili kompaniju Dow Jones & Company, a pet godina kasnije prvi put objavili prosjek cijena 12 kompanija koje se bave trgovinom pamuka, šećera, uglja, električne energije itd, sumnjam da su slutili da će portparolka LP-a oktobra 2008. godine okrenuti leđa Živkoviću i tako se prepustiti njihovom kultnom sudu časti. Ko zna kako bi se njihova tadašnja slutnja o ovom današnjem političkom faktu odrazila na vjeru u njihovo poslovanje… 

Ošašavljene žabetine u crnogorskoj političkoj žabokrečini počele su preskakanje s lokvanja na lokvanj. S felme na kesu, s krša na akumulator, s gajbe na dasku… U skokovima se sudaraju, ruše i padaju, zapljuskujući zelenu travu mafijaške svakodnevice. Sjećam se likova s Grude i iz Donjeg Polja (s Cetinja, naravno) koji su išli pod Jasike da žabe, onako u skoku, likvidiraju vazdušnim puškama. Neko bi to radio praćkom, neko peckalicama, a bilo je i onih koji su imali puvalice, specijalno za tu namjenu sklapane u ex jugoslovenskom gigantu Obodu. Sa Orlovog krša čuli bi se zvuci kuglagera koji su po asfaltu nosili djetinstva i spuštali ih na karićima s prelijepog vrha do podnožja krivudavim asfaltom. „Mili dani, moji svi nestali“… 

Preklinjući SNP da ga pokupi u gepeku svog političkog trabanta, Medojević, kao muva bez glave, baunja i bobonje crnogorskim mrakom tražeći obnavljanje političko-finansijskog uhljebljenja za svog mentora Miodraga Perovića. Odavno se na jednom mjestu, onoliko osnivača, doktora, „stručnjaka“, magistara, specijalista i „genijalaca“ nije svelo na političku nulu brzinom pada Dow Jones indeksa ovih dana… Pošto priča o pokušaju atentata na istog nije popila vodu, opet u Vijestima objavljuju (čitaj – dogovaraju) Medojevićevo policijsko privođenje, čisto da u nedostatku bavljenja stvarnim događajima naslovne stranice crnogorskih medija popune virtuelni, začinjeni glupošću, beskonačno mnogo puta ponovljenom.

Mjesecima tražim da mi neko iz Crne Gore objasni u nekoj novini što se to stvarno dešava u svijetu, mislim na krizu koja je rasturila najveće svjetske ekonomije. Pominju se hiljade milijardi dolara gubitaka, berze se zatvaraju. Sve vuče na zonu sumraka, a u Crnoj Gori cvrkuće se o „Holivudu“. Samo nam je Prva banka u malim problemčićima, ali biće kraljeva da pokriju gubitke. 

Zabodenih glava u pijesak građani se bave serviranim temama iz kojih uvijek kao pobjednik izlazi sistem. Matrica vladanja je u svom sedlu čak i sa vjetrom u leđa. Ne zamjerite, želim da se podsjetimo naše, ne tako davne istorijice. Tokom nastajanja novih država na prostorima bivše Jugoslavije, tehnologija je bila identična u svim republikama. Uvaljen je nacionalizam koji je u pozadini potpaljivan, parama, medijima, ratom, izbjeglicama, masovnim zločinima od srpskih zločina u Srebrenici, do hrvatskih zločina u toku akcije Oluja. U finansijskom smislu svi su tvrdili da se žele osloboditi ogromnih dugova i ogromnog aparata koji ne treba nikome. Finalni proizvod bilo je rasturanje tržišta od preko dvadeset i kusur miliona stanovnika koje je sada iscjepkano na mnogo manjih. 

Finansijski pokazatelji nedvosmisleno ukazuju da je proces suprotan BALKANIZACIJI (diobama) odavno stupio na snagu i da se u mnogim oblastima već i privodi kraju. Tržište energije, telekomunikacije, hrane, ljekova, itd, itd planski je dozvoljeno da se popljačka od strane republičkih tajkuna, za koje je poželjno bilo da budu što je moguće luđi i beskrupulozniji i da se od istih njih ta tržišta u kasnijem postupku debalkanizuju, odnosno kupe i time se zagospodari prostorom. Ne treba dalje posmatrati nego recimo činjenicu da Dojče telekom danas vlada mađarskim telekomom, makedonskim, crnogorskim, hrvatskim, da najavljuje žestok napad na srpski telekom iduće godine i tako dalje i tako dalje. 

Vladati pojedinim sektorima u privredi koji donose ogromne pare (samo tržište telekomunikacija Crne Gore, godišnje donosi preko 200 miliona eura), a glumcima prepustiti vladu i busanje u prsa junačka bio je prilično zanimljiv plan. Posebno ako se na kraju presaberemo, pa dođemo do zaključka da je ukupan dug Socijalističke Federalne Republike Jugoslavije šest i po puta bio manji, nego što je danas ukupan dug svih zemalja naslednica. Tako da su se recimo za 17 godina dana, od raspada na ovamo, zemlje bivše SFRJ zadužile 96 milijardi eura i taj dug vraćaju vlade. Iako vlade više ne upravljalju (ili drastično manje) tržištima (recimo telekomunikacija) one, ipak, moraju vraćati dug. Dug se može vraćati na nekoliko načina. Ili tako što imate vojsku pa krenete da pljačkate druge države. Ili se okrenete svojim građanima pa im uvedete žestoke poreze i dažbine, a, između ostalih, postoji i jedan najzanimljiviji način – zadužiti se još više kako bi se platio prethodni dug. Ovo je zanat odavno poznat kamatašima kojima je potrebna samo gola sila da utjeruju dugove, iz kojih ne tako rijetko zaduženi posežu za oduzimanjem života. 

Dok se Hrvati takođe busaju u svoja balkanska prsa od kojih pokušavaju da pobjegnu stavljajući evropske lente, oni su deset puta više zaduženi danas nego u SFRJ i danas se te cifre kreću u iznosima od preko 35 milijardi eura što predstavlja preko 87% njihovog bruto domaćeg proizvoda. 

Naša umilna državica u pokušaju, danas duguje 2,5 milijarde eura, i ta cifra laicima djeluje mala, ali u poređenju sa brojem stanovnika ta cifra je među najvećima. Nadvija se kao crni oblak iz koga sijevaju munje i gromovi bičeva onih kod kojih smo zaduženi. Otplata dugova po ključu se odrađuje iz direktnih stranih investicija, ali kada svijet pogodi finansijska kriza u kojoj je recimo Island već bankrotirao i preuzeo sve privatne banke, i koji se kao zemlja NATO pakta prvi obratio za pomoć čak Rusiji, onda to znači da se dešava nešto ozbiljno što posebno naši vladari skrivaju od bezbrižnih građana koji čekaju do sljedećih izbora da ih listom podrže. Onaj koji ne poznaje stvarno stanje stvari, vjerovatno se pita zašto se nisu obratili Amerima. Američka država trenutno ima 15000 milijardi deficita, 9,5 državnog i 5,4 preuzetog bankrota Mek i Mejn banaka, tako da ono što slijedi već osjeća naša plava planeta. A to nešto zove se – naplata dugova. 

Ključni problem je taj što su strane investicije stale. Što su cijene nekretnina sljedeće na udaru i pad je odavno postao evidentan, a posebno se manifestuje u višku stambenih i poslovnih jedinica u Podgorici i po primorju. Ako je godišnji izvoz, recimo Slovenaca 19,3 milijarde eura, a uvoz 21,4 milijardu, onda Slovenci svoj dug imaju odakle da vraćaju. Ali ako je u Crnoj Gori ovaj odnos najlošiji od svih bivših država i iznosi svega 600 miliona na strani izvoza prema čak 2,1 milijardu na strani uvoza spoljnotrgovinski deficit i dalje raste, onda nije teško zaključiti zašto se građnima o ovome ne govori. Dug Crne Gore i Feniksova misija na Mars nama dođu jedno te isto. Veso Napoleonov i dalje vodi sistem i smišlja sljedeće poteze. A ljudski resursi će se ojačavati na JuDiDži-u. 

Pa da naravno, dogovoreno je čak i sljedeće. U državnoj administraciji radi veliki broj budžetskih radnika. Smislili su plan doškolovavanja odabranih. To se radi tako što se sa njima obavi razgovor da mu država uplati za postdiplomske studije i od njega stvara magistra. Ali to radi tako što pare uplaćuje na Milovom i Vesovom faksu UDG, što je naravno, u klasičnom konfliktu interesa. Time doškolovanog dodatno love za vrat, stvaraju vojnika. A rezultat ostaje isti, u vladi koja će vraćati sve veće i veće dugove i političkom podzemlju koje to neće raditi, sjedi jedva nekih 0,1% građana Crne Gore koji će kontrolisati tokove 99% novca koji pređe preko Crne Gore. Ljepota božija. A onda će doći intelektualci da nam kažu kako ovako nešto saopštiti nije „politički korektno“. Pa i nije naravno – ako te plaćaju ovih 0,1%. I ko god ovo kaže biće proglašen ludim ili izvrgnut ruglu. Na čelu tog intelektualnog Gulaga i dalje su isti ljudi. I mogu oni danas biti super zadovoljni, ili malko uljuljkani, kao što je to kod antiratnih profitera. Ali, ipak, kod sve većeg broja ljudi u Crnoj Gori, prezir prema njima raste. A intelektulani gulag i političko podzemlje su posrednici između nas i onih kojima smo dužni. A kada imamo Gulag i političko podzemlje, koji gotovo da nisu odgovorni nikome, onda je naša budućnost u najmanju ruku neizvjesna.

____________________

U nastavku komentari… Uz muziku naravno. Sjećam se početka devedesetih kada su se crnogorski rezervisti uveliko spremali za pljačku Konavala, engleska grupa “Sisters of Mercy” objavila je svoj treći album “Vision Thing”. Okupljena 1980-te godine u Lidsu, grupa je u medijima prepoznata kao postpunk pojava, da bi zatim ušla u koketiranje sa gothic varijantama koje su joj donijele svjetsku slavu. Odavno ih nisam slušao, ali se sjećam kako mi je “More” zvonila kroz glavu dok su u limenim sanducima donosili ratnike sa okolnih ratišta. Strahota…

Advertisements

46 thoughts on “Intelektualni Gulag

 1. pritisak

  zaista je nevjerovatno da niko nije objasnio u crngorskim medijima zasto se desava ova “kriza”..s tim sto ostavljam prostor da ih razumijem,jer i ja sumnjam da se radi opet o nekoj velikoj prevari nekolicine americkih mocnika..

 2. EuroLiberal

  Alexandre..svaka cast…zaista svaki tekst ti je vrhunski. Nadam se da ce se ovo sto govoris cuti jos jace uskoro…i da ce vrijeme koje dolazi donijeti neke promjene.. makar u nekom novom obnovljenom LSCGu koji bi za 4-5 godina mogao da nastavi sa svojom borbom za pravdu i slobodu. Makar i 10%, bilo bi lijepo da postoji, bori se i doprinosi kakvom takvom otrjeznjenju…mada je jasno da je trenutno ishod svakog meca unaprijed poznat…

  Pozdrav..

 3. Vojin

  Dakle, tema obradjena na izvanredan nacin u ovom tekstu je tema broj jedan u svakoj drzavi u svijetu, osim u CG.
  Sve sile starog i novog svijeta, sve drzave misevi i nevoljnici, su zaokupljene slomom finansijskog sistema u svijetu, osim “uspravne”.
  Ruse se firme, propadaju banke, obezvrjedjuju akcije, pljuste otkazi, citava politicka arhitektura svijeta se mijenja svakodnevno, iz casa u cas, ide bankrotstvo cijelih drzava, a razmatranja te teme nema cak ni u sporednim tekstovima glavnih CG medija. Kao da se nista ne dogadja, kao da se ne radi o teskoj svjetskoj krizi cije trajanje cak i optimisticki nastrojeni analiticari predvidjaju u trajanju od dvije do cetiri godine.

 4. Vojin

  Kao da pad cijena aluminijuma i proizvodnje finalnih proizvoda od aluminijuma nece unistiti Aluminijski kombinat, kao da osiromasenje naroda koje ide zestokim tempom nece udariti po cg turizmu, kao da ce prekid investicionih ulaganja zaobici CG.
  Tajkuni se nadaju da ce “cuvenu” Prvu banku prodati Arapima?! Kao da seici i njihovo okruzenje, a svi su skolovali na najelitinijim zapadnim univerzitetima, imaju manje obrazovanja od lokalinih varioca auspuha i kriminalnih autoriteta.

 5. Intet Glemt

  Očekivao sam ovu temu… Već neko vrijeme primjećujem isto, živim u Danskoj, gledam što se dešava sa finansijskim sistemom, slušam o čemu ljudi pričaju, gdjelimično pratim stanje u Americi, na Islandu, gledam smrknute face po Kopenhagenu i pokušavam da provalim đe ovo stvarno vodi i ko zaista daje dobre prognoze. Onda otvorim CG medije i vidim Amfilohija, štrajk glađu, Dimitrija Tucovića i ogroman, ogroman, nezaustavljiv rast ekonomije… Pa se pitam da li to možda CG postaje najbogatija zemlja svijeta, sa tako maleckim problemima tipa da li ili ne priznati Kosovo? Ah, teško ćemo preteći Srbiju, jer Đelić reče da je srpski finansijski sistem potpuno samostalan i imun na ovako velike lomove u svijetu. Sreća!

  More zvoni kroz glavu… Odzvoniće i neki Joy Division prije nego se vratim prelistavanju štampe.

  Srdačan pozdrav.

 6. babaroga

  Ajde da pocnem sa prakticnim savjetom. Prodajte sve sto imate, prezivite godinu- godinu i po. Onda kupite 3x vise nego sto ste imali, za pare koje ste imali umanjene za skromne zivotne troskove. Onda sacekajte jos par godina i imacete 15x vise nego sto ste imali na pocetku. Zvuci smijesno, ali je to realni finansijski scenario, doduse malo iskarikiran.
  Dakle, globalna recesija uzela je svijet pod svoje, a kuca i na nasa vrata. Globalna recesija za nas moze biti zesci zajeb. Privredni rast u posljednjih par godina koji je bio impresivan, sta god ko mislio o tome, bio najsnazniji u regionu i time u Evropi, a bio je baziran na turizmu, nekretninama i gradjevinrastvu. Na nasu zalost ove tri grane su ujedno i najpodloznije recesiji, tako da ce biti pucanja u ovom sektoru, sto ce se kao zemljotres siriti cijelom ekonomijom.
  Prilicno sam verziran u finansije, i zasto je doslo do globalnog zajeba ima hrpa teorija. U sustini, svi su isli na zurku. Americka sirotinja kupovala je kuca cija im je realna optplata bila naucna fantastika, a grejsovi su bili dugi, pa su placali samo kamatu. Cijena kuca je rasla, pa su stavljali nove hipoteke na iste kuce kako bi kupili SUV i fensi namjestaj. Banke su znale da ovi nemaju okle da vrcu pare pa su naplacivali samo kamate i cekali da pukne duznik i da prodaju kucu na precijenjenom trzistu i time zarade. Dalje, kredite su pakovali u derivate i uvaljivali fondovima i investicionim bankama. Ti losi derivati su rasli na berzi. Svi su bili zadovoljni. Kreditni menadzeri u komercijalnim bankama jer im bonusi zavise od broja odobrenih kredita pa su ih davali sakom i kapom. Investicioni menadzeri jer je cijena realno smeca od derivata rasla na berzi, pa su i oni imali bonuse. Drzava jer sirotinja ima dobre kuce. Cak je i drzava propisima pritiskala banke da daju ovakvo smece od kredita. I sriomah je bio zadovoljan jer je imao standard 5x bolji od realnog. A onda je Dafina flipnula, a balon pukao. Sada imamo posljedice.
  Sto se nas tice, moguc je slican scenario, jer se cijeli lanac ishrane u gradjevinarstvu hrani se kompenzacijom u stanovima i poslovnim prostorima. Kaa lanac ishrane puke, jer niko nece kupovati nekretnine kao krajnji kupac, bice veoma veselo. To se vec polako desava.
  Sto se deficita tice nije toliki zajeb, jer ce se smanjiti sa recesijom. Jednostavno, manje ce se uvoziti, jer to nece imati ko da kupi.
  E sad kritika domacinu. Sto peres toliko Profesorove medije a ne diras Dan? Naslovne Dana u posljednjih par sedmica su takve da vlast umire od srece. Dakle, idemo u dvije kolone. Milovu i Rajovu, i naravno Milova ce biti duza. Ako vlast ne placa Raja i Dan, bilo bi red da to pocne jer niko ne igra za njih kao oni.
  Obrni – okreni, Milo ili ima srece koliko je tezak ili je namrtvo inteligentan. Iskljucite emocije i sagledajte realno. Moje misljenje je da je u pitanju kombinacija oba faktora.

 7. RE: babaroga

  Hvala ti na pojašnjenju. Ali ja smatram da je potpuno nebitno da li je neko verziran za ekonomiju ili finansije, kako bi znao da sabere 1+1. Rezultat je odavno poznat čak i onima koji još uvijek brinu o poznatom matematičkom “paradoksu”. Ipak, nije teško sagledati i običnom čovjeku šta se stvarno iza brda odranjalo. Predistoriju događaja vezanih za lom, ne bih otvarao, ali i ona je jako zanimljiva. Sad bih pokušao pojasniti kako sam ja doživio posljednje. Dakle, FED je započeo obaranje kamatnih stopa nakon 9/11. To je za sobom povuklo promjenu u poslovanju banaka, koje su se odlučile da daju jeftine hipotekarne kredite. Bez ikakve dileme uključivani su i dužnici sa sumnjivim finansijskim mogućnosti. I niko njihovu kreditnu sposobnost nije dovodio u pitanje. Višestrane dužničke obligacije koje su prodavane bankama predstavljale su obezbjeđenje u papirima što je sve prilično maskiralo mogućnost za mjesečne otplate. Obligacije su prodavane svima preko Wall Streeta do svih fondova po planeti koji su bili spremni da kupuju. Medijska potpora ni jednog sekunda nije izostajala i stvarala se atmosfera lake zarade, taman kao što su nakad Đukanović, Marović i Bulatović popljačkali sa Jezdom i Dafinom slamarice građana Crne Gore, i ne samo nje naravno. Trgovna ovim novim papirima nije imala nikakvu regulativu, a trgovalo se kao da su u pitanju akcije. To je naduvavalo balon kupovine kuća i izgradnje nekretnina. Da bi se izašlo u susret navalici i svim zahtjevim pohlepe povjerioci su smislili još riskantnije mahanizme kreditne otplate. I onda je došlo do pucanja. Pošto se smanjila mogućnost otplate kredita svi finansijski slabi korisnici kredita počeli su da odustaju od svojih mjesečnih obaveza. Klasika. Praštajte ako griješim u terminologiji, jer nisam ekonomista, ali ja sam je ovako dokučio. Dakle, to je dovelo do prvog uništenja velikih kreditora. Konkretno mislim na New Century and Argent. I sve kreće po jasnom scenariju. Cijene nekretnina počinju da padaju. Dolazi do za sada još uvijek blage panike među povjeriocima. Ali ta blaga panika se manifestuje tako što povjerioci zatvaraju svoje šaltere i dolazi do naglog smanjenje kreditnog tržišta. Počinju da odustaju od otplate i dužnici sa pouzdanim kreditima, što dodatno pojačava paniku i haos. U nokdaunu su i veliki kreditori diljem Amerike. Kreće žestok slom banaka. Ali umjesto da oni koji su lose poslovali odgovaraju za svoje lose poslovanje, glavni odlaze sa milionskim odstetama iz svojih masakriranih banaka. Propada Bear Stearns koji se oslanjao na sigurnosne kredite vezane za nepouzdane kredite. Pojavljuje se “tata” i organizuje njegovu prodaju JP Morganu. Pošto se uvećava broj nemogućnosti za otplatu kredita ruše se i čuveni Fannie Mae i Freddie Mac. Ponovo upada “tata” i preuzima ih i to na sljedeći način. Preuzima njihove dugove zbog neotplaćenih kredita u iznosu od ludačkih 5,4 triliona dolara. Možete li da zamislite ove cifre? I koliko je to recimo Crnih Gora u komadu 🙂 Panika se dodatno širi i kuca na vrata Lehman Brothers-a koji je nedjelju dana ranije medijski važio za četvrtu po rangu najveću banku na Wall Streetu i jedan od najvećih mogućih igrača na tržištu nekretnina. Traže pomoć od vlade, ali vlada nije bila zainteresovana za tako nešto. Pretpostavljam da je jasno zbog čega, tj zbog kog pravnog subjekta :). I naravno proglašavaju bankrot. Zatim na red dolazi Merrill Lynch koju preuzima Bank of America i taj događaj označio je krah berze. Najveća osiguravajuća kuća AIG i najveći emiter hartija od vrijednosti koje služe za prebijanje kreditnih dugova, što je kao neka vrsta osiguranja. Medijski je predstavljana kao da je sposobna da zaštiti kupce osiguranih obveznica. AIG povlači od Vlade kreditnu liniju od 850 milijardi zelenih i predaje im kontrolu nad 80% svojih akcija. Strah prelazi preko okeana sa svih strana Amerike i kreću rušenja svih tržišta. I tako dalje i tako dalje… Ključno pitanje je ko je tata? Taj odgovor je poznat…

  Što se tiče Dana, ja ne “perem profesorove medije”, nego iznosim svoj stav o onome sto tamo piše. Ukoliko neko ima kontraargument o istim, bilo bi mi zadovoljstvo pročitati. Zato sam u prošlom postu i morao pohvaliti Željka Ivanovića. Doduše to je najviše što sam mogao, s obzirom na ponudu. Moj stav o dnevnom listu Dan, nije teško naslutiti, ako već to nisam iznio na par mjesta. Dakle, ja smatram da je Dan odavno preuzet od strane ekipe, da ne pominjemo komunikacije ka WAZZ-u koje su išle preko Ivanovića, kad je nuđeno da se list proda. Odluka da Dan nastavi da postoji, odavno bez realnih tržišnih izvora prihoda, učinila ga je lojalnim kvaziopozicioni listom. Svoju funkciju Dan je najbolje odigrao tokom 2002. godine kada je podržavao Medojevića iz dana u dan, a ovaj pričao sa naslovnica Dana kako je objedinjavanje opozicije budalaština i kako je od ovakve vlasti gora samo ovakva opozicija. Pih. Dakle, Dan ne postoji, tj postoji taman koliko i Pobjeda. Zaboravite Dan.

 8. Veso Napoleonov i dalje vodi sistem i smišlja sljedeće poteze.

  mozete li malo detaljnije objsnit ulogu veslina vukotica u crnogorskim tranzicionim poslovima, tj. sto kradji sto upropascavanju crnogorskih resursa od strane mafije?
  posto imam utisak da je on njima samo teorijska maskota iza koje ce skriti svoju prakticnu kradju, koja po meni nije nesto narocito komplikovana da bi neki ‘veliki mozak’ stojao iza toga i smisljao neke modele kako da se to odradi…

  s tim u vezi – koja je uloga medojevica u privatizaciji, posto se kaze na njegovom sajtu da je bio ukljucen u sve faze mvp, sto bi znacilo po meni da je valjda teorijski obradio sve buduce aspekte vec vidimo kako sprovedene privatizacije?

  Sjećam se početka devedesetih kada su se crnogorski rezervisti uveliko spremali za pljačku Konavala…

  ne bih se nikako slozio sa uopstavanjem, i podvodjenjem tih ljudi pod pojam lopovi, pljackashi, i sl. valjda svako ima svoje ime i prezime, i mogucnost da danas sjutra odgovara za cinjenje, tj prepostavljeni za nekaznjavanje. ne vidim ni cinjenicno ni logicko opravdanje ili svrhu uopstavanja, tj jednacine: crnogorski rezervisti=pljackashi.
  ako postoji neki dokument ili link koji bi objasnio ovu jednacinu, rado cu ga pogledat…

 9. lovcen

  a sto je ovo, ovi wawy kada je s marsa pa. crnogorska pljacka je komplikovana onoliko kolko je komplikovan vesov plan i plan njegovi studenata. s tim sto mene ne ulazi u glavu da ljudi i dalje glasaju za to. mi kad smo na cetinje pjevali oprosti nam dubrovnice, nismo mislili na ratnu stetu (od pljacke, ubijanja i slicnoga), no na uzasni jad i cemer koji se osjecao zbog toga. i cetinjani su najcesce vikendima isli za dubrovnik u provode prije toga rata. i pamte dubrovnik po dobru, a onda su nam ovi dobrotvori napravili da se mi stidimo kad tamo idemo

 10. babaroga

  Aleksandre vidim da ste prilicno u materiji glede finansijske krize, ali na kraju koliko shvatam dolazimo na isto. Samo sto sam ja lijen da ulazim u finese.
  Upravo procitah tekst Zizeka (cijenim ga, mada je previse lijevo za moj ukus) u NIN-u o Wall Streetu i Main Streetu, i dolazimo na jednu staru americku poslovicu. Ako ti dugujem 100 USD to je moj problem, ako ti dugujem 100.000 USD to je tvoj problem.
  Svijet i vlast stvoreni su za bogate. Oni indirektno, a nekada i direktno pisu propise. Znaci, kada siromah pukne to je njegova muka, kada bogati pukne to je drzavna muka.
  Imamo solidan stepen slaganja i oko DAN-a. Imali su uvijek makar jednog vaznog clana kolegijuma koji se bio spoljni sradanik. Obicno je bio i kljucni za novinu.
  Ali sada iznosim tezu gdje bi mogli uci u neslaganje. Crnogorsko drustvo je slicno kao i svako drugo, bogati su tate, upravljaju u svoju korist i skidaju kajmak. Sirotinja svuda strada. Kod nas je to vise vidljivo iz dva razloga.
  Prvi je sto smo malo drustvo pa su stvari vidljivije, a drugi je nas ekstremizam tako da bogatuni nemaju previse stila i bodu oci.
  Teza gdje se slazem sa wawy-em je o uticaju dr Vukotica. Bojim se da je on previse izdignut kao kreator sistema, sto mu, kao vecini ljudi, prija njegovoj sujeti, pa se previse ne buni. Sa druge strane, ako hoces da ujedas establisment i pokazes nezavisnost najlakse je udariti na njega. Nema back up, tako da nema potencijalno losih posljedica za nase nezavisne mislioce ako javnu srdzbu upute na njega umjesto na nekog jakog politicara, biznismena ili, ne daj Boze, kriminalca.
  Kao konzervativcu po ubjedjenju bliska mi je liberalna ekonomija, koju Vukotic zastupa u teoriji. Sto se prakse tice, i najveci svjetski ljevicari i antiglobalisti, bavili su se lihvarenjem, berzanskim sprekulacijama i ulaganjem u industriju oruzja. Ujedno, Vukotic je kao profesor zaista odskakao na Ekonomskom fakultetu sa najzanimljivijim predavanjima.
  Napokon, Aleksandre, kao veoma inteligentnom i pismenom covjeku, preporucio bih Vam da unosite manje emocija u analizu drustva. Emocije su vidljive iz Vaseg pisanja, ali mogu da suze svijest, zamute sliku i navedu na pogresne zakljucke. Sa druge strane, zasto biti emotivan tamo gdje ne mozes nista da promijenis. Izmjena drustvene svijesti je generacijski proces.

 11. RE: wawy

  Uloga Veselina Vukotića vidljiva je iz svih funkcija koje je obavljao. I ja se slažem da nije najveća. Kao regruter lovio je mnoge mlade kadrove, danas visoko pozicionirane u državnoj hijerarhiji. Bio je prva stepenica mnogim današnjim ministrima, direktorima vladinih agencija, zavoda, itd. Njegova preporuka mnogima je bila ključna za njihovu današnju poziciju. Meni je jasno da su mnogi impresionirani njegovim izlaganjima na fakultetu, ali to još uvijek ne znači ništa. Njegovom rukom vođeno je većina najvećih privatizacija u Crnoj Gori. A ukoliko relativizujete njegovu ulogu u svim ovim procesima, za očekivati je da navedete one koji su značajniji.

  Što se tiče Medojevića, o njemu ne bih trošio riječi. Dovoljno je reći da je njegovu Grupu za promjene osnovala Đukanovićeva vlada.

  Dubrovnik i pohara. Naravno da svi koji su tamo išli nisu išli iz istih pobuda i namjera. Naravno da nisu svi pljačkali. Oni koji su to radili, znaju se po svim gradovima Crne Gore. Ali tako je u svim ratovima, pa i u ovom u kome su učestvovali građani Crne Gore. Takođe, u februaru 2007. godine vlade CG i HR su potpisale Memorandum o saradnji koji precizno definiše da će Crna Gora u dogovoru sa Hrvatskom nadoknaditi štetu nastalu prilikom agresije. Time je Crna Gora i formalno priznala svoju odgovornost za sve što se tamo dogodilo. O tome ima jako puno emisija, filmova, materjala. Emisije i sa jedne i sa druge strane imate po youtubu, i to vam može biti zanimljivo da pogledate. Jedina nepoznanica ostaje prisustvo Đukanovića. Po nekima on nikada tamo nije bio, za razliku od recimo Vesne Medenice koja tvrdi da ona jeste. Za skidanje Đukanovića sa liste dubrovačkih putnika Monitor se svojski potrudio da nas uvjeri. Ipak, o tome najbolje znaju oni koji su tamo išli i koji to ne kriju. A sloboda u Crnoj Gori je na tom nivou da se o nekim stvarima mora ćutati. Ja lično dubrovačkih ratnih iskustava nisam imao. I čast mi je što sam na Cetinju pjevao sa trga pjesmu o kojoj lovćen govori. A to se baš i nije smjelo – onih dana. Kao što se danas ne smije govoriti o mnogo čemu. Ali to već definiše stepene sloboda jednog društva.

 12. RE: babaroga

  Nema ništa strašno u tome što se Vi i ja ne slažemo, po pitanju Vukotića i njegove uloge. To je sasvim legitimno, Vaši argumenti u korist Vukotića, meni nisu dovoljni. Ipak, jedna Vaša rečenica mi je zagorčila dok sam je čitao, a koja glasi: “zašto biti emotivan tamo gdje ne možeš ništa da promijeniš”. Prilično utopijski stav, a ja sam po prirodi optimista. Takođe, moje pisanje na svakom mjestu je načelno – nikada lično. Odavno sam izašao iz priče o emotivnosti, tako da me to ne zanima u diskusijama ovakve vrste. Mnogo mi je zanimljivije raspravljati o kontraargumentima, posebno onima za koje smatrate da su suprotstavljeni mojim argumentima koji kako rekoste “mogu da suze svijest, zamute sliku i navedu na pogresne zakljucke”. Bilo bi lijepo da te kontraargumente podijelite sa nama kako bi imali o čemu da razgovaramo, kao što smo se fino ispričali o tome kako izgleda danas američki san. Ovako, Vaša priča o emotivnosti s moje tačke gledišta pada u vodu. Moguće da griješim, ali, u ovom trenutku, ja to tako vidim.

 13. Samo da se ukljucim i iznesem neki svoj su u vezi maga Vesa . Nisam studirao ekonomiju ali moj dobar drug je jos uvjek na tom fakultetu i citam hvalospjeve na racun njegovih predavanja. Mozda,ako gledamo suvoparnu ekonomsku materiju , Veso zna da je dobro i vjerodostojno predoci studentima ali ja sam se frapirao na koji nacin ,prema rijecima mog druga ,objasnjava pojam ‘uspjesnog covjeka’. Naravno ,stavicemo po strani to da mu je prvi primjer biio Milo Djukanovic, u tome ne vidim problem a ni iznenadjenje ,ali moram da se osvrnem na to koje su to norme da bi ste bili ‘uspjesan covjek’. Pod parolom ‘sve sto je legalno je i legitimno postupati i uvjek biti na ivici zakona…ovo su rijeci tog maga!! I naravno ‘cilj ne bira sredstvo’. I onda se cudimo kakve sve generacije studenata nam izlaze iz Momisica…na koji nacin su formulisani i koncipirani njihovi mentalni sklopovi…zbog cega su poltronstvo i idolopoklonstvo glavne osobine karaktera tih studenata . Ako se jedan ,mogu slobodno da kazem jedva zreo covjek sa svojih 19 godina upucuje na otvoreno gazenje svega pred sobom samo u cilju ispunjavanja te neke doze uspjesnosti , kako mozemo da ocekujemo da tako neko obrati i malo paznje za buducnost svoje nerodjene djece …koja me jedino jos zanimaju u Gori Crnoj i za koju se moramo boriti! Ako se sve moralne norme i na fakultettima ruse jos od starta ,nije on dzabe profesor na prvoj godini, malo prostora ostaje za bilo kakvo intelektualno uzdizanje . Naravno, i moj drug je bio odusevljen njegovim nacinom predavanja,..ne cudi me ,jer kad iz crne svakodnevnice dodjete kod covjeka koji sigurno ima zavidan repertoar prica s kojima kupuje studente ,a i nacin polaganja njegovog ispita je presmijesan ! Nego ostaje pitanje i zadata tema ukoliko nekog zanima…kako da mladje generacije navedemo na neki relativno normalan put? p.s namjerno nisam ulazio u pricu o porocima koji razaraju nasu omladinu…ipak to zahtijeva iscrpnije izlaganje…

 14. pritisak

  ma kakvi studenti i veso vukotic…sto je veso bio do ’97..dajte ljudi,on je stvarno klovn..a takvim predavanjima naravno da se odusevljavaju oni koji iz uzasno dosadne srednje skole dodju na uzasno dosadni fakultet dje su sve neka mrtva predavanja,a onda im dodje “cojek iz naroda(citaj pipera)” sa imenom napoleon u pedigreu(sto znaci da ima sve predispozicije da bude ludak mali) i pocne da mlati….i sto vise gluposti kaze to se vise studenti odusevljavaju,jer je na nasem univerzitetu situacija takva da ljudi se ladna na predavanjima dobacuju papirnim avionima,”zajebavaju” profesore”,stipkaju curice..to sam sve vidio na jednom predavanju na ekonomskom fakultetu,treca godina…i onda tu dodju nepismeni novinari koji kad je bilo kakv problem zovu “eksperte”..pa onda stalno gledamo predraga drecuna kako komentarise globalnu ekonomiju..ludilo…pa veso vukotic kao kaze da vlada treab nesto da uradi..

  samo jedan podatak za vesa..

  on je na svetom stefanu(u drustvu zan se koga) pokusavao da ubijedi mila i sveta da crnogorce masovno pocnu da preobracu u protestante,jer je to bolje za ekonomiju..bio je vrlo ozbiljan..
  i to totalno kul(ne zbog ekonomije nego zbog njegovog povjerenja u teoriju).on je bas faca,sjedi doma i smislja kako da teorijski objasni crnogorske mucke u privatizaciji nepismenim novinarima i “analiticarima”,ovim kao nezavisnim intelektualcima…onda im kaze neku glupost i oni se okome na njega,kao kako on to misli,pa to je pogresno,pa to je … :)))))
  ludilo,navijam za vesa,njega je dps kupio iz zatvora :)))
  volio bih da su svi takvi kao on,pa onda znas protiv cega treba da se boris…ovako domet borbe nije ni polovina putanje do cilja..

  i poludjecu od ovoga sto stalno pricate ko radi za dps..neka rade,sto cemo sad,treba ih samo drzati da ostanu svjesni da su se prodali i da onda kad bude potrebno budu spremni da se odreknu toga,pa makar i zbog toga sto ce tu vidjeti bolju korist..

  politika i moral ne mogu zajedno….politika je sustinski nemoralna(ne smatram da je to lose ali je to prirodno stanje) i svkai pokusaj da neko za necije dobro donosi odluke umjesto njega je neposten i neslobodan i mora biti iskvaren…zato ako je politka sredstvo za borbu za neku slobodu,onda moramo imati u vidu da ljudima treba predstaviti koja bi korist bila od te slobode,jer ovako mislim da mnogi to ne znaju…i pogotovo(sto da ne) materijalna korist…pa cemo onda moci da se cojkamo..

 15. RE: pritisak

  on je na svetom stefanu(u drustvu zan se koga) pokusavao da ubijedi mila i sveta da crnogorce masovno pocnu da preobracu u protestante,jer je to bolje za ekonomiju..bio je vrlo ozbiljan..

  ODUŠEVLJEN SAM 🙂

 16. pritisak

  RE: Aleksandar

  Jeste,ozbiljan sam,to mi je potvrdilo 5-6 ljudi i vjerujem da kad bih njega sad to pitao ne bi se stidio da prizna..
  on je takav lik..
  mislim da smo zahvaljujuci svetu marovicu ipak ostali pravoslavci,vjerovatno je on pobijedio u toj polemici oko religijskog identiteta crnogoraca..
  meni je to zanimljivo zbog cinjenice da je
  njih toliko opila moc da razmatraju i takve stvari,vrlo ozbiljno…

 17. babaroga

  Previse lijen da jos jednom prelazim kroz Vase tekstove, kojima se ne moze sporiti kvalitet, Aleksandre, kazacu Vam da kao autor imate emocija spram pojava kojima se bavi i da tekstovi time odisu.
  Sad, to nije uposte lose kada se pise, ali zna biti lose u djelanju, narocito politickom. Uvijek se sjetim filma i knjige Kum, kada na kraju olade jednog od kapetana, jer je pretrcao kod konkurencije, sa namjerom da unisti porodicu Korleone i preuzme je. Kada ga Korleonovi provale u trenutku egzekucije kapetan kaze “Molim vas porucite don Vitu da sam ga uvijek mnogo volio i cijenio i da je ovo bilo strictly business “. Svjestan da je kraj, prima to hladno.
  Ranije sam pratio politiku kod nas, sada manje jer mi je prilicno predvidiva. Bojim se da je pozitivna emocija LSCG sa pocetka 90-tih, nakon sto im je DPS preuzeo ideju i poslije par izbornih brodoloma, pretvorena, bez uvrede, u cetinjsku pizmu. Mnogo ste bolje upuceni u desavanja, ali vjerujte da insajder nikada ne moze rasudjivati hladne glave i donijeti objektivan. Znam za pricu o ubacenim elementima DB-a, ali, ako je to tacno, zapitajmo se ko ih je postavio da rukovodeca mjesta. Da li su ti koji su ih postavili ikada preuzeli makar mrvicu krivice na sebe, makar javno? Ako je DPS rovario u LSCG, sta je mislilo rukovodstvo? Da li je samo moralisalo i bilo gnjevno? U kojem to biznisu konkurent ne trazi svaki nacin da ukopa konkurenciju, naravno u mjeri da i sebe ne nagrdi? Snosi li iko odgovornost sto je dopustio da ga konkurent, koliko god bio mocan, tako razvali? Konkurent uvijek ima namjeru da porazi drugu firmu. Posao napadnute firme je da se brani. Ako se firma ne odbrani bila je losa ili je imala je nesposobnu upravu. To vazi i u politici. Necemo se sloziti, ali mislim da je tako.
  No, da ne otvaram ovu pricu dalje. Zelio bih da se vratim na temu dr Vukotica. Ok, ispascu njegov advokat, ali imam osjecaj da svi koji su ovdje kritikovali njegova predavanja, nijesu prisustvovali niti jednom. Ne cini li mi se da ima tu malo predrasuda? Znaci, kada sam pricao da je sjajan predavac govorio sam o Ekonomskoj statistici koju je predavao. Jedan veoma komplikovan ispit sa prilicno obimnim modelima, tabelama, matricama, formulama… Veoma ga je dobro uspio pribliziti studentima da ga skapiraju na primjerima iz realnog zivota. Klasa je za druge profesore na Ekonomiji, i jedini koji je radio interaktivnu nastavu, gdje su studenti iznosili sopstveno misljenje. Vjerujte, posto volim da budem kontras u svakoj debati, cisto jer mi je zanimljivije zastupati suprotno misljenje Vukotic je podsticao ideje drugacije od njegovih Dio fakulteta zavrsio sam na beogradskom univerzitetu, a dio ovdje, tako da mogu da poredim i tvrdim da podgoricki fakultet ne zaostaje.
  Obrazovanje je, sto govore i rezultati testova CG srednjoskolaca na piza testu, najveci drustveni problem. Piza test nije nista posebno tezak, radi se samo o tome da neka elementarna znanje primjenis u praksi. Nasi djaci su nesposobni za to, sto je najveca muka naseg obrazovnog sistema. Nemojte samo reci da je Milo kriv za to. Koliko se ja sjecam obrazovanja, a davno sam bio skolarac, sustina je uvijek bila da profesor ispredaje, a ja reprodukujem kada ispituje u skoli, odnosno na ispitu na faksu. Znaci stvaraju se obrazovanjem ljudi sa beskorisnom bazom podataka i niko ih ne stimulise na razmisljaju. Obrni-okreni Vukotic makar pita studente sta misle o necemo i kako bi nesto primjenili, sto je rijetkost u nasem obrazovnom sistemu.
  Dopadaju li se nekome necija predavanja ili ne, sta neko misli o odredjenom fakultetu, mislim da nije mnogo vazno izuzev ako nijeste student ili poslodavac. Pretpostavljam da vecina ljudi odluku o skolovanju donosi na osnovu kombinacije licnih afiniteta i ekonomske perspektive profesije koju bira.
  Na koji ce se od ponudjenih univerziteta neko upisati najvise zavisi od toga koji univerzitet poslodavci najvise cijene. Vjerujte, bez obzira da li je osnivac bio Milo (ili Momir:)) privatni poslodavci biraju one pripravnike za koje smatraju da dolaze sa najboljih univerziteta ili su im se takvi pokazali u praksi. Imam iskustva, jer radim od 17. godine (sto tokom raspusta, sto full time job) i imam nekih 20-tak godina prakse. Samo bi kreten privatnu firmu zasnivao da ljudima zaposlenim preko veze. Jednostavno, ako bi mu takvi bili gro radnika, firma bi prije ili kasnije pukla.
  Napokon, Vukoticevo zalaganje na sastanku na Sv. Stefanu (naravno sa Milom i Svetom) da Crnogorci predju u protestanizam zvuci mi kao standanrdno crnogorsko preuvelicavanje. Ono sto znam iz medija je da je Vukotic vise puta pomenuo kulturni model i mentalitet nekog naroda kao ekonomski resurs, sto nije nista novo i o cemu je napisano niz radova iz Public Choice teorije.
  Fakat je da religija veoma znacajno utice na mentalitet i kulturu. Protestanizam u tom smislu zaista stvara mentalnu matricu da treba 25 sati dnevno rmbat i sve zaradjeno stekati i reinvestirati. Ujedno u protestanizam je mnogo vise od drugih religija zasnovan na individualzmu. U ekstremnoj slucaju to znaci da ne ides babi i djedu na sahranu jer imas poslovni sastanak. Naravno, takva mentalna matrica pogoduje ekonomskom razvoju, sto se moze potvrditi nizom primjera. Protestanska SAD postale su nezavisne krajem 18., a katolicka latinska Amerika pocetkom 19. vijeka. Dakle u 20-30 godina. Cak su i latino zemlje maltene prepisale Ustav i zakone od SAD, pa vidite danasnje razlike juzno i sjeverno od Rio Grande. Jos ekstremniji primjer je Belgija, gdje je katolcki valonski dio mnogo nerazvijeniji od protestantskog flamanskog dijela. Izgleda da ima nesto u tome, mada hard core zivotna varijanta posvecena radu i karijeri nikada nije bila po mom ukusu. Vise mi lezi sporiji mediteranski tempo.
  Da pravoslavlje, poput katolicizma ako ne i vise, koci ekonomski razvoj prvi put je u medijima prije oko pet godina izjavio Stiv Pejovic, koji predaje na Vukoticevom UDG. Kada sam to procitao zvucalo mi je suludo, ali teza iz ranije navedenog prilicno pije vodu. Cini mi se da je Mirjana Kuljak pomenula Pejovica prije par dana, kao predavaca na UDG koji tvrdi da je mafija razvila odlican sistem korporativnog upravljanja. Misljenje Pejovica je ekstremno, ali imajuci u vidu ekonomsku i geografsku ekspanziju mafije, nijesam siguran da je bas toliko pogresno. U knjizi Gomora Roberta Sovijana imate dio gdje objasnjava kako je primjenom multilevel marketinga Kamora ovladala evropskim trzistem kokaina.
  Da zakljucim, valja se cuvati predrasuda i razmisljati o tudjem stavu ma koliko bio stran na prvi pogled.

 18. RE: Babaroga

  Dok god ne navedete mjesto na kom ste osjetili moju emotivnost, navedena teza ne drži vodu. Ponavljam Vam da sam na svakom mjestu govorio o načelima, a ne o emocijama.

  Takođe, na milion mjesta imate odgovore na sva Vaša pitanja koja se odnose na nešto što je unutrašnje pitanje LSCG-a. Sasvim je legitimno da Vi to ne prihvatate, nego radije, kako rekoste kao “kontraš”, volite izazivati polemiku. Zanimljivo je da ne dovodite u pitanje bilo koji sopstveni stav, posebno kada, da ne trepnete, kažete kako je DPS, LS-u “preuzeo ideju”. Ovo je naravno – netačno. I o tome se na milion mjesta polemisalo. Program LS-a nije bio privatni feud porodice Đukanović ili bilo koje porodice i kumova. A što Crna Gora danas jeste. Ta zamjena teza odavno je definisana u teoriji propagande. Ali – propagande. Ne pada mi na pamet da o tome polemišem.

  Literatura koju citirate sasvim sigurno Vam pomaže da rasuđujete o državnom uređenju u Crnoj Gori, o načinu vladanja, upravljanja resursima itd. I tu se sa Vama apsolutno slažem. KUM bi se trebao dijeliti besplatno na ulicama, i po rođenju, kao uputstvo za upotrebu života u Crnoj Gori. Ono što se iz toga nameće kao logičan zaključak – Gomora i Kum nikako ne bi smjeli biti izborni predmeti na CG fakultetima, posebno ne na UDG-u, nego obavezni. Sve ostalo smatram za prevaru i otimanje para studentima, u zamjenu za bezvrijedne papire, koji, naravno, nemaju “zlatnu” podlogu. U ovom slučaju znanje je zlato.

 19. Aleksandar:
  Dubrovnik i pohara. Naravno da svi koji su tamo išli nisu išli iz istih pobuda i namjera. Naravno da nisu svi pljačkali.

  slazem se potpuno u ovom dijelu..

  Aleksandar:
  Uloga Veselina Vukotića vidljiva je iz svih funkcija koje je obavljao. I ja se slažem da nije najveća. Kao regruter lovio je mnoge mlade kadrove, danas visoko pozicionirane u državnoj hijerarhiji. Bio je prva stepenica mnogim današnjim ministrima, direktorima vladinih agencija, zavoda, itd. Njegova preporuka mnogima je bila ključna za njihovu današnju poziciju. Meni je jasno da su mnogi impresionirani njegovim izlaganjima na fakultetu, ali to još uvijek ne znači ništa. Njegovom rukom vođeno je većina najvećih privatizacija u Crnoj Gori. A ukoliko relativizujete njegovu ulogu u svim ovim procesima, za očekivati je da navedete one koji su značajniji.

  ok, vrlo jaki argumenti za ono sto vi tvrdite, da je veselin vukotic jedan od najznacajnijih igraca i da vodi sistem i kreira neke sledeće poteze.

  medjutim ja bih i dalje ostao pri stavu da je najobicnija maskota mafije (pod mafijom podrazumijevam mila djukanovica).
  jer, ako se sve ovo uzme kao tacno, a jeste, namece se pitanje, bar meni, dje se ogledaju rezultati njegovog rada kao consigliere-a, tj. dje su mu te pare sto je ‘zaradio’ time? ako mafija ima milijarde, a vukotic tek nesto miliona, on kao glavni igrac je ovako odokativnom metodom ocijenjeno – zakinut. nije valjda da je vukotic spao na to da ima manje miliona od miodraga perovica? 🙂

  razloge bih prije potrazio na drugoj strani, u alociranju krivice.
  znaci, bukvalno od kad je najahala na vlast, za sve loshe, protivzakonito i neljudsko sto je ucinjela, mafija prebaca odgovornost na nekog drugog.
  a primjeri su dobro poznati i brojni: velikom vecinom je to milosevic, pa zatim za deportaciju bosanaca pavle bulatovic i bosko bojovic (a inace u ovom slucaju se mogla vidjet izuzetna uigranost momira i mila koji su dali maltene iste izjave opravdavajuci deportaciju nenaviknutoscu policijskih operativaca na novonastalo stanje raspada sfrj, sto je naravno bila laz, jer po nikoli pejakovicu svrha deportacije je bila razmjena za srpske zarobljenike, koja se nikad nije desila…), zatim za sverc cigareta barovic, jeknic, cane, i drustvo, zatim za izazivanje nacionalizama i shovinizama prve polovine devedesetih kilibarda (mada mu je ista ta mafija preko db-a osnovala stranku, dakle opet milo), za bukovicu je odredjen ceko dacevic za prebacanje krivice i par policajaca i rezervista, za odlaganje referenduma solana, za ubistvo vojicica barovic, itd, itd,. moze ovako do sjutra. znaci bukvalno sve lose sto je napravio milo pokusava alocirat na drugoga.
  to je matrica ponasanja oko koje mislim da se necemo sporit. naravno u svemu ovome ovi na koje se prebaca krivica i jesu dijelom odgovorni.
  i sad kako se u to sve uklapa vukotic? pa lako, mafija je trebala nekoga da bude istaknut kao simbol pljacke kroz privatizaciju, simbol unistavanja resursa, sto ce, znali su dobro, narod znat da prepozna kao takvo, a ne kao ‘nezadrzivi ekonomski rast’ kako im se prezentira preko tv-a. a dje ces bolje prilike od profesora ekonomije, koji je bio u zatvoru, koji mafiju zabavlja na njenim kokainskim sjedeljkama svojim lupetanjem o protestantizmu, o profitu kao porezu na budale, nobl porijeklu, i ostalim biserima.
  i onda veselin napoleonov daje teorijsku shatro neoliberalnu ekonomsku podlogu i opravdanje pljacke od strane mafije. sto naravno nema veze s mozgom, pljacka je pljacka, a ne ekonomska skola.
  pri svemu tome veso im i odradjuje dio posla, i oko privatizacija (cini mi se da je i na ovom blogu bilo o jugopetrolu), i oko skolovanja i vrbovanja ljudi za dps, i slicno…
  al mi ne izgleda da su sve te stvari tako komplikovane za uradit. mafija moze vrbovat kadrove kakve im se cefne, pogotovo sto je studentski kadar cg univerziteta vjerovatno najpoltronskiji na planeti. mafija moze smicat reket na najvecim privatizacijama bez ikakavog ‘uma u pozadini’ koji bi to koordinisao, kao sto je navodno veso, ili pljackat male akcionare od pocetka do kraja.

  tako da iz svega ovoga i jos mnogo toga namece mi se zakljucak da je v.v. najobicniji klovn kome su dali da igra ulogu, koju dodushe dobro igra i uziva u njoj, ali opet samo klovn. najobicnija maskota mafije…

 20. RE: wawy

  Zvanični podaci o Vukotićevoj imovini u CG su dostupni preko Uprave za nekretnine. Podaci o njegovim poslovnim aktivnostima, učestvovanju u upravljanju od Plantaža (pogledajte koliko mu supruga ima akcija u Plantažama, pogledajte ko je na čelu BD Plantaža) preko svih ostalih Vladinih tijela, fakulteta do UDG-a, takođe se lako mogu naći na sajtu Registra privrednog suda itd itd. Njegova imovina nije mala, ali veličina njegove imovine ne mjeri se štetom koju je nanio Crnoj Gori. I ja to tako ne gledam. Poenta njegovog rada ogleda se u zvaničnim dokumentima države Crne Gore na kojima se nalazi deponovan njegov potpis. Samo malo podsjećanje, Vukotić i Branko Vujović bili su optuženi da su, po mišljenju tužilaštva, tokom 2001. i 2002. iskoristili službene položaje i ovlašćenja u namjeri da drugome pribave korist, a pri tom se nijesu pridržavali odredbi Uredbe o prodaji akcija i imovine putem javnog tendera. Oni se terete da nijesu raspisali međunarodni javni tender za izbor pravnog savjetnika za privatizaciju kotorske kompanije “Jugopetrol”. Vukotić je tada bio potpredsjednik Savjeta za privatizaciju i predsjednik Tenderske komisije, a Vujović direktor Agencije za prestrukturiranje privrede i strana ulaganja i član komisije. U optužnici se navodi da je Vukotić donio odluku kojom se zadužuje Agencija za prestrukturiranje da sa firmom “Harison”, zaključi ugovor i o obavljanju savjetodavnih poslova u privatizaciji Jugopetrola. Poslije toga je Vujović, 2. Oktobra 2001. godine, zaključio sporazum sa engleskim advokatom Blanš Sas, navodno kao zastupnikom advokatske kancelarije”Harison” sa sjedištem firme u Beogradu, o pravnim i finansijskim usklugama. Engleska firma, tvrdi tužilaštvo, nije registrovana u komori Srbije i nema podataka da je kao takva postojala. Ovo je bio ključni razlog zbog kog advokatska kancelarija “Harison” ne može imati reference na osnovu kojih joj je za privatizaciju “Jugopetrola”, preko računa “Siti banke” isplaćeno 2.860.000 eura, pisalo je u optužnici kojom su se teretili da su, kao saizvršioci, počinili krivično djelo zloupotreba službenog položaja. O tome kako sude crnogorski sudovi svi se slažemo pretpostavljam. A i to je zapisano u zvaničnim izvještajima EU o Crnoj Gori.

 21. Darko Vidovic

  RE: Babaroga:

  Kako komentarisete to sto su engleske banke mogle da se izloze 100% na brokerage accountima?

  Takodje, bice vrlo interesantno videti sta ce se desiti sa direktorima Lehman Brothersa zbog prebacivanja novca iz UK u USA nedelju dana pred bankrot engleskog Lehman-a.

  RE: Aleksandar

  Da li se uopste zna u kojim je bankama Centralna Banka CG izlozena sa svojim rezervama – da nije nesto ostalo na Islandu :)?

  Generalni Komentar :

  Bice interesantno videti kako ce da se odrazi na likvidnost CG banaka cinjenica da nece vise tako lako moci da se finansiraju sa kreditima od centrala iz inostranstva. Problem ce tek da dostigne vrhunac, kada i KAP zatvori vrata, sto ce uskoro i da se desi po mojoj proceni. Po najnovijoj izjavi Ranka Krivokapica drzava ima plan B za tako nesto – da li to znaci isplata zarada na racun drzave dok je KAP kao privatno vlasnistvo zakljucan videcemo.

  Procitao sam na jednom od komentara gore da je CG imala najveci privredni rast u regionu, ali se ne slazem mnogo sa tom cinjenicom zbog toga sto je rast zavisio od prodaje nekretnina na Crnogorskom primorju, a i samim tim od novca koji je dobijen se ne vidi da je otvorena neka fabrika niti da se poboljsala infrastruktura na primorju kako bi se tamo turizam jos vise razvijao ako je to strateska odluka drzave – da turizam bude glavna privredna grana. Gde je taj novac meni nije jasno. Koliko je pre pola godine bio bum na trzistu nekretnina toliko je sada trziste stalo u Crnoj Gori. Znamo da su pare od privatnih lica najvise otisle na stanove po PG i Srbiji, ali se ne zna gde su otisle pare od prodaje drzavnih preduzeca i hotela – da li imamo rupu u budzetu koju krpimo ovim novcem?

  Kada vidimo da je CG berza bankrotirala, da KAP i Zeljezara prave gubitke, Luka Bar takodje, da Centralna Banka nije zabrinuta za likvidnost banaka i stednju gradjana – mozemo videti da nesto nije u redu :). Videcemo i kada dodje na red obnova kratkorocnih kredita preduzeca kod banaka, kakva ce biti situacija, u zavisnosti koliko se privreda oslanja na takve kredite.

  p.s. da se vidi da je kriza u Srbiji vec pocela govori cinjenica da dinar pada u odnosu na evro – sto pokazuje da se trazi evro, i da se investitori povlace. Smatram da nijedna zemlja ne moze da ostane imuna na trenutna desavanja u svetu.

  Pozdrav
  Darko Vidovic

  darko.vidovic@gmail.com

 22. RE: Darko Vidovic

  Ne znam koliko se ljudi ovdje sjeća kultnih dešavanja sa CG deviznim rezervama iz devedesetih godina kada se tadašnji ministar finansija u parlamentu prosuo i usudio da izgovori javnu tajnu – o tome da ima privatni račun u jednoj banci na Kipru i da se na tom računu nalazi dio, iz zemlje iznijetih deviznih rezervi Crne Gore. Koji je to bio idiotizam: “Odgovorno tvrdim, kunem se Bogom”, rekao je on, “da ja za svoj interes sa tog računa nijesam prisvojio ni jedan cent, što se može kontrolisati jer postoji uredna dokumentacija”. A onda je dodao još jednu budalaštinu igrajući na kartu tajnovitosti poručujući opoziciji: “Nikada nećete znati stanje deviznih rezervi jer to je par ekselans državna tajna”, glasio je odgovor na traženje opozicionih poslanika da saopšti iznos deviznih rezervi. “Nikad nećete kontrolisati protok državnog novca – jer vi nikada nećete biti vlast”, bilo je čisto sazuvanje i otvaranje čuvanih DPS tajni. Na kraju je dodao da je ovakvo raspolaganje državnim novcem zakonit i legalan posao i da se njegova vanredna ovlašćenja baziraju na odlukama Vlade Crne Gore.

 23. babaroga

  Devizne rezerve su, koliko sam upoznat, deponovane u njemackim bankama, najvise u Deutche i Komerz. U CBCG bili su poprilicno konzervativni, za razliku od npr. NBS gdje su pomalo i spekulisali ali nikad nece javno saopstiti kako su prosli.
  Izlozenost banaka brokerima jeste zajeb, jer su brokeri vezani za banke mahom koristili, uz proviziju, a vista depozite kako bi finansirali trgovinu na leveridzu. Kada su oscilacije velike i ne stize se ispratiti magin call, brokeri pucaju i lako bankrotiraju, a banke imaju velike rezervacije. No, to je proslost, sto se puklo puklo se, jer su velike evropske investicione banke svojim brokerima mahom blokirale trgovinu sa leveridzom.
  Inace pretvaranje investicionih banaka u akcionarska drustva tokom 90-tih jedan je od uzroka pucanja kreditnog balona, jer su se mogle zaduzivati zalazuci kao kolateral sopstvene akcije. Jos kada su pocele da uzimaju depozite bi guzve. Evropa je toga donekle postedjena jer su investicioni djelovi banaka formirani kao posebna akcionarska drustva sa posebnim bilansima.
  Aleksandre izgleda da se ne mozemo sloziti da li u Vasim tekstovima ima emocija ili ne. No, dobro. Svijet bi bio veoma dosadan da svi isto mislimo. Priznajem da je pucanje LSCG elaborirano zilion puta. Samo sam sugerisao da bih, ako bi pukao neki moj projekat, preispitao bi se koliko sam ja tome doprinio kako cinjenjem, tako i necinjenjem. Priiznajem i da je preuzimanje ideje nezavisnosti od strane DPS bilo praceno i njenim prepakivanjem u korist vladajuce ekipe. A kako bi je drugacije i prepakovali?
  No, ne dam na Kum-a, po Bukeru, najcitaniju knjigu u SAD u 20. vijeku. Jednom prilikom, dok sam bio mlad i vjerovao u ideale, pretenciozno pitah jednu facu iz americkog IRI-a kako funkcionise americko drustvo i kako se donose politicke odluke. On mi kaza da je to najbolje objasnjeno u doticnoj knjizi. Izgleda da je i na US univerzitetima Kum, ako ne obavezna, a ono preporucena literatura.
  Sto se tice Gomore, autor je nakon njenog ogromnog uspjeha vec nekoliko godina pod policijkom zastitom, jer mu je Kamora ucijenila glavu. Znaci nije bas autor glorifikovao bandite.
  Pokusavam da objasnim da bilo gdje u svijetu, gdje se okrece iole ozbiljna para etika nestaje proprcionalno povecanju novca u prometu. Kapiram da je to odvratno, ali politicke odluke donose profite i gubitke. Bilo sta da se uradi na tom polju dira u necije interese. A vecina ljudi su moralni i principijelni sve dok im to ne ugrozava interese.
  Vjerujte, Crna Gora nije nikakav izuzetak.

 24. Darko Vidovic

  RE: Babaroga

  Koliko sam ja upoznat u Americi na primer je izlozenost na brokerage accountima 24% dok je u UK 100%. Otuda su UK banke i postale najjace banke na svetu, npr RBS je bio najveca na svetu banka po aktivi itd.

  Nije mi najjasnije bas da su investicioni delovi banaka posebna drustva, tj mislim da ova konstatacija nije sasvim tacna. U svakom slucaju i da su “odvojeni” oni se konsoliduju i njihova dobit/gubitak se preslikava u holding kompaniju.

 25. RE: babaroga

  Pa da, kao što i rekoh, pozicija LSCG-a u crnogorskom društvu svima je jasna, i glupo je o tome, a posebno s pozicije nekog ko bi preispitivao tuđe stavove i bavio se savjetovanjem, a da prethodno nema predstavu o tome kako funkcionišu političke partije, i što političke partije čine. Naravno, moguće je da ste Vi jako iznad politčkog promišljanja i da po nekad planeta zemlja zna biti u magli, ali osnovna premisa zbog koje ovo govorim jeste ta, da politička partija nije crkva. Vaše dosadašnje pisanje ostavlja mi prostora da sa sigurnošću pretpostavim da ćete znati tačno na što mislim.

  Da li je neka knjiga najčitanija u SAD u XX vijeku apsolutno ne predstavlja nikakav parametar, čime ne umanjujem značaj iste. Ne date na “Kuma”, a ja ne znam odakle Vam informacija da je Mario Puzo dobio Bookerovu nagradu, osim ako mu je Vi lično niste uručili. Ako ste mislili da Booker ocjenjuje koja je knjiga najčitanija varate se, ta nagrada govori o nečemu sasvim drugom. Inače, Puzo je zbog Kum-a bio, u književnom smislu, naročito nesrećan, jer je smatrao da je mnogo kvalitetnije njegovo djelo Srećni hodočasnik. Kum mu je donio ogromnu slavu, ali nikakvu književnu satisfakciju. Iako smatram da ovu knjigu svaki građanin Crne Gore mora da ima, ne smatram je posebno kvalitetnom u književnom smislu (prema onome što sam o književnosti do sad uspio da naučim, a što ne znači da stav možda jednog dana neću promijeniti, ukoliko me neko ubijedi u suprotno). Dakle, ponovo izbjegavate da priznate da likovi poput Eskobara vladaju Crnom Gorom, što je legitimno ne priznati, ali po mom skromnom sudu – to je suština. Takođe, danas je moderno govoriti kako mafijaški biznis u svijetu okreće toliko i toliko novca, kako ova sfera donosi ovoliko, a ona druga onoliko novca. Mafijaški biznis nije ništa drugo nego zločin i to je paklena zamjena teza. Ja vjerujem u nešto sasvim drugo. I da Vas podsjetim, i sam Kum počinje Balzakom: “Iza svakog velikog bogatstva, krije se zločin.” Što se tiče Gomore i nju sam pročitao, i nisam naišao na ništa novo, o čemu već nije pisao Puzo. Ali sam sam kriv, jer nisam poslušao preporuke. Takođe, bilo mi je zanimljivo pročitati prije par dana upozorenje Salmana Ruždija kako je Savijano u fizičkom smislu manje bezbjedan od njega. Tako da mi ostaje nejasno, kako likove iz Gomore nazivate banditima, a likove iz crnogorskog “Kuma u živo”, smatrate “vladajućom ekipom, koja u momentu kada joj se ugroze interesi prestaje biti moralna i principijelna”. Sa Vašom tvrdnjom o njihovoj principijelnosti i moralnosti ja se potpuno slažem, ali i oni jako često kažu kako je razlog zbog kog građani nisu podržali LS u samom LS-u. Tu Vaši stavovi prilično korespondiraju. A ja se bojim, da se samo zadire u njihove interese, a onda, kako rekoste, znaju biti…

  Što se tiče toga kako funkcioniše Amerika – o tome najbolje govori njen DUG. Vi ste pametan čovjek, lako vam je po netu pronaći podatak o tome koliko je početkom XX vijeka, recimo, koštala jedna krava. Ako tu cijenu uporedite sa današnjom cijenom jedne krave doći ćete do podatka koji Vam najbolje govori o vrijednosti nečega što se zove dolar. Ja nisam ekonomista, ali znam što to značio. Prosto – učim… A to baš i nije neka velika filozofija. I glupo je prepadati ljude ekonomskom terminologijom, kada su stvari veoma jednostavne.

 26. sasa

  Izgleda da niste bas u toku imenjace.Antiratni i ostali su prvi opicili po Medu poslije ovih desavanja.Toliko da je u brkovica kolumni postao Tole Budalina.
  Ha?N
  eodoljivo posjeca na slicnu kolumnicu pos nazivom Slavko Serovic? Ring A Bell? I isti sistem ogovaranja, dosaptavanja kao i u slucaju liberala.

 27. rajko

  Nije sporno da i u razvijenim drzavama sa posebno dobro razvijenim pravnim sistemom funkcionise mafija koja u solidnoj mjeri kontrolise poslove dje se stice veliki kapital. Ali tamo veoma cesto takva dogadjanja budu prekinuta i dobiju sudski i zatvorski epilog. Ne uvijek. U borbu protiv mafije ukljuceno je mnogo organizacija pored policije i pravosudnih organa. A kod nas u cg mafija ima svoje medije, svoje politicare, svoju policiju, svoje sudije, svoje ubice, svoju privatnu drzavu i narod koji je 80% bez cak i kokosijeg mozga.
  Zato prica o ekonomiji, finansijama, tranziciji,… je nesto o cemu vode racuna eksperti v.barovic, mr.brkovic, micunovic, subotic, r.vojvodic,m.perovic,… Oni mogu dati nemjerljiv doprinos ekonomskoj misli objasnjenjem zasto je doslo do ove finansijske krize u svijetu, a kako su oni cg zastitili. Marovic i djukanovic imaju ogromno povjerenje u znanje ove druzine.

 28. babaroga

  Aleksandre, Buker je pravio anketu da je knjiga Kum najcitanija, a ne najbolja. Likovi iz Gomore su takodje vladajuca ekipa, posebno u provincijama Lacio i Kampanja. uostalom, Italijani su dali Makijavelija:). Doduse malo sjevernije, u Firenci. Drzanje do principa i morala sve dok to ne ugrozava sopstvene interese nije odlika samo vladajuce ekipe, vec vecine ljudi. Dug Amerike je zvanicno oko 10k milijardi, negdje oko 65% GDP. No, kada se sve zbroji malo bolje raste do 50kmlrd.

  Darko, investicione banke u Evropi su posebni entiteti. naravno, da ulaze u agregatni bilans uspjeha i stanja. No, ako puknu, i dugove im preskoce imovinu, tada se visak duga ne naplacuje iz sredstava osnivaca, odnosno komercijalne banke, sto kod Anglosasksonaca nije slucaj.

 29. Darko Vidovic

  RE: Babaroga

  Postovani Gospodine,

  Zamolio bih vas za malo pojasnjenja vasih dole navedenih izjava, posto mi nisu bas jasne, a meni bi pomoglo da dopunim moje znanje iz oblasti finansija.

  Babaroga:
  “Devizne rezerve su, koliko sam upoznat, deponovane u njemackim bankama, najvise u Deutche i Komerz. U CBCG bili su poprilicno konzervativni, za razliku od npr. NBS gdje su pomalo i spekulisali ali nikad nece javno saopstiti kako su prosli.”

  Darko:
  Odakle vi imate podatke da je CBCG stavljala devizne rezerve samo u 2 banke I to samo na kesh stednju? A da, na primer, nije kupovala hartije od vrednosti, options-e na fx, swap-ove na te obveznice, itd? Ja nemam podatke, a koliko shvatam iz ranijih komentara gore, to je stroga drzavna tajna, posto bi mozda bilo panike u narodu da je npr izasla vest da CBCG drzi deo rezervi kod Lehmana, Unicredita itd.

  Babaroga:
  “Izlozenost banaka brokerima jeste zajeb, jer su brokeri vezani za banke mahom koristili, uz proviziju, a vista depozite kako bi finansirali trgovinu na leveridzu. Kada su oscilacije velike i ne stize se ispratiti magin call, brokeri pucaju i lako bankrotiraju, a banke imaju velike rezervacije.”

  Darko:
  Takodje ova recenica mi nije bas najjasnija – kakve veze ima margin call sa likvidnoscu na medjubankarskom trzistu?? Ako je pocetak krize bio taj sto je presusila likvidnost, ne vidim kakva je veza margin calla sa tim sto npr Citi nece da pozajmi par miliona preko noci Northern Rocku. Sumnjam da je Merill propao zbog margin call-ova. A i naravno, banka ima pravo da koristi a vista depozite, a i sve ostale depozite kako ona hoce, u skladu sa poslovnom politikom, pod uslovom da namiri obaveznu rezervu. Vrlo me zbunjuje ovaj vas komentar. Ako uzmete odnose asset to debt videcete da i nije bas tacna ta vasa tvrdnja. Verovatno vam je poznato da balance sheet management deo Treasury-ja brine o finansiranju, a ne brokeri. Tako da treasury daje novac brokeru, a taj novac se nabavlja iz raznih izvora (pozajmicama, depozitima, itd), a nacin procenjuje treasury u skaldu na primer sa njihovom politikom upravljanja rizika.

  I jos da se vratim na to da izlozenost banaka na brokerskim racunima moze da u Americi bude max 24%, tj 10+14% – tako da to nije dovoljno da bi ti brokeri propali, a sa njima banke trazile ogromne kolicine novca od drzave.

  I jos nesto, leverage ne mora da ima veze sa kupovinom “on margin”. Leverage samo znaci da se investicija finansira iz kredita. Banka procenjuje kome ce izdati kredit, da li ce ga izdati, na koji iznos itd.

  Babaroga:
  “No, to je proslost, sto se puklo puklo se, jer su velike evropske investicione banke svojim brokerima mahom blokirale trgovinu sa leveridzom.”

  Darko:
  Mislim da ste ovde suvise optimista. Jos ce se pojaviti banaka koje ce prijaviti gubitke, a za njima ocekujem fondove i asset management kompanije.

  Babaroga:
  “Inace pretvaranje investicionih banaka u akcionarska drustva tokom 90-tih jedan je od uzroka pucanja kreditnog balona, jer su se mogle zaduzivati zalazuci kao kolateral sopstvene akcije. Jos kada su pocele da uzimaju depozite bi guzve. Evropa je toga donekle postedjena jer su investicioni djelovi banaka formirani kao posebna akcionarska drustva sa posebnim bilansima.”

  Darko:
  O ovome sam vec pisao par komentara iznad, ali mi je promakla jos jedna stvar koju ste pomenuli. Uzrok pucanja balona nije taj sto su se banke zaduzivale zalazuci sopstvene akcije. To bi samo znacilo da bi se sada menjala vlasnicka struktura na osnovu tog kolaterala I problem bi bio prenesen na odredjene investitore. Ne vidim da je neko konvertovao options na stocks na osnovu kredita.

  Izvinjavam se ako su Vama moja pitanja suvise jednostavna, medjutim meni bi odgovori dosta pomogli da prosirim znanje iz finansija.

  Hvala

  Pozdrav
  Darko

 30. Darko Vidovic

  RE: Babaroga

  “Darko, investicione banke u Evropi su posebni entiteti. naravno, da ulaze u agregatni bilans uspjeha i stanja. No, ako puknu, i dugove im preskoce imovinu, tada se visak duga ne naplacuje iz sredstava osnivaca, odnosno komercijalne banke, sto kod Anglosasksonaca nije slucaj.”

  Darko:
  Da li vi hocete da kazete da engleske banke nisu u Evropi? Da na primer investicioni deo Barclaysa, ili HSBC ili neke druge banke jeste posebna kompanija koja odgovara samo svojom imovinom? Ja stvarno ne znam odakle vama ovaj podatak, a vrlo bih voleo da procitam o tome. Ako znate sajt gde bih mogao to procitati, posaljite mi link.

  Pozdrav
  Darko

 31. babaroga

  Darko,

  Engleska nije Evropa:). Pomenuh Anglosaksonce. Slucajno radim u jednoj investicionom dijelu jedne evropske banke, pa sam upoznat sa praksom. U vecini slucajeva, naravno ne kod svih imate uz ime banke sufiks investment, ili securities ili corporate finance, koji oznacava zasebne entitete.

  Sto se tice deviynih reyervi i dryavnih depoyita napisao sam Vam gdje se nalayi gro para CG. Recimo da sam malo bolje upucen gradjanin:). Inace CBCG nije budalila vec de trudila da ulaze u banke sa dijelom drzavnog kapitala i samo na orocenja koja su donosila 2-3%.

 32. Darko Vidovic

  RE: Babaroga

  Ok, ako vama Engleska nije Evropa, po tome ni CG nije Evropa 🙂

  Da li je npr Raiffeisen Investment odvojen od Raiffeisena mislim da nije toliko bitno, posto ce to sve jedno uticati na smanjenje dobiti Raiffeisena koji ce morati da trazi pare od drzave da ne propadne.

  Sto se tice CBCG, vi ste naveli 2 banke, koliko vidim te dve banke su za sada jedine u funkciji posto je Dresdner pukla. A pretpostavljam da I nije sve u Nemackoj.

  Dozvolite mi da se i ja vama predstavim: I ja radim u jednoj velikoj banci, u finansijama, koja po mom misljenju najbolje za sada podnosi ovu finansijsku krizu, i za koju verujem da ce na kraju godine napraviti dobar profit. Po vasem razmisljanju – ja ne radim u Evropi, dok po mom sam u centru Evrope 🙂

  Ako ste vi u PG, onda ste verovatno bolje obavesteni o potencijalnim problemima sa likvidnoscu pogotovo sto radite u investicionom delu. Pretpostavljam da radite M&A ili mozda FX trading.

 33. Milos

  —–
  Što se tiče toga kako funkcioniše Amerika – o tome najbolje govori njen DUG
  ——-
  Americki dug(dolar) je najveci izvozni proizvod amerike. Zbog statusa dolara kao medjunarodne valute u kojoj se odvija oko 70% svjetske trgovine i zbog nemogucnosti da se ostale ucesnice prebace na neku drugu valutu u medjusobnim transakcijama
  americki dug pogotovo spoljni nije negativna pojava.

 34. Milos

  RE: Aleksandar

  Svijetom se ne vlada papirom, nego oruzjem.

  Dileme nema da je to istina i u vrijeme vladavine spanije i Engleske kraljice i danas Amerike .
  ipak mislim da je u ovih poslednjih nekoliko godina papir bio mocniji nego oruzje.
  Inace more je studija koje pokazuju da se potraznja za dolarima povecava sa povecanjem nestabilnosti u svijetu( a samim tim i mogucnost USA da razmjenjuje papir za robe i usluge )

  Na kraju svaka cast na pokretanju teme

 35. Vojin

  RE: Aleksandar

  Svijetom se ne vlada papirom, nego oruzjem.
  _

  Dakle, u sili je moc. I silni samo postuju silne, a ne dobre. Silnima se zaboravljaju sva zla, cistke, progoni,…

  _

  Citati dijela govora Vinstona Čerčila održanog u Domu lordova 22. 12. 1959. godine, povodom 80-godišnjice rođenja Josipa Staljina. Govor je objavljen u Enciklopediji Engleske: “… Velika je sreća za Rusiju bila što je u godinama teških iskušenja na njenom čelu bio nepokolebljivi vojskovođa J. V. Staljin…
  Staljin je bio čovek neobične energije, neobične erudicije, nesalomljive volje, oštar, žestok, nepoštedan kako u poslu tako i u razgovoru. Bio je čovek kome čak i ja, koji sam vaspitavan u Engleskom parlamentu nisam uspevao da mu se suprotstavim… Svoje govore Staljin je pisao isključivo sam. Iz njegovih dela izbija divovska snaga. Ta snaga je tolika da se on pokazao neponovljivom ličnošću među rukovodiocima svih vremena i naroda… Staljin je pri susretu ostavljao veličanstveni utisak…

  Kad je on ulazio u dvoranu gde su se održavale sednice za vreme konferencije na Jalti, svi smo kao po komandi ustajali i da stvar bude čudnija, držali smo ruke priljubljene uz šavove… bio je neprevaziđen majstor koji je umeo da proanalizira i u najtežim trenucima puteve izlaska iz najbezizlaznijih situacija… Bio je to čovek koji je neprijatelja, uništavao rukama svojih neprijatelja, primoravši čak i nas koje je zvao imperijalistima da ratujemo jedni protiv drugih. Bio je čovek bez primera u svemu. On je primio Rusiju sa drvenom ralicom a ostavio je snabdevenu atomskom energijom.
  No, ma šta se govorilo o njemu, ličnost kao što je on, istorija i narod nikad ne zaboravljaju,”

 36. Vojin

  Ovo, “ma šta se govorilo o njemu”, je cudovisno! Generalu Konstantinu Rokosovskom su zbog poljskog porijekla sve prste polomili da prizna da je zapadni spijun, a potom ga vratili u Crvenu armiju i dali cin marsala.

 37. Darko Vidovic

  Dokle god svet nema alternativu za dolar Amerika nema sta da brine.

  Interesovanje za Americke HOV je i dalje veliko, neki kazu da je Euro spreman da parira ali se to jos nije pokazalo u praksi.

  Bice problema za Ameriku tek kada se nafta, celik, psenica itd budu kotirale u drugoj valuti, a ne u dolaru, i kada prestane interesovanje za americke t-bills. Do tada su ovo samo mali udarci koje ce “velika gorila” (kako su moji dragi profesori nazivali usa) da podnese.

  Pozdrav
  Darko

  darko.vidovic@gmail.com

 38. evo posto na ovom blogu preovladjuju ekonomske teme i price o aktuelnoj svjetskoj krizi, necete zamjerit da prenesem tekst o menadzeru fonda koji je veoma dobro zaradio u ovakvim uslovima, i na kraju svog uspjeha poentirao vrlo zanimljivim pismom, pri tom za aktuelnu krizu optuzivsi nesposobnost ljudi na celnim pozicijama u americkoj vladi i ekonomiji:

  ——————————–
  Hvala „idiotima” sa Harvarda

  MENADŽER HEDGE FONDA KOJI JE POVEĆAO KAPITAL UPRKOS KRIZI “HVALI” SE SVOJIM OBRAZOVANJEM

  U pismu ulagačima tvrdi da su mu „idioti, kojima su roditelji platili skupe škole poput Jela i Harvarda i zbog toga bili u vođstvima tvrtki poput AIG-a, Bear Stearnsa i Lehman Brothersa te u američkoj vladi”, pomogli da na njima zarađuje
  Menadžer hedge fonda Andrej Lahde, koji se obogatio kladeći se na krizu sekundarnog hipotekarnog tržišta prošle godine ostvarivši rast prinosa od 870 odsto, oprostio se od karijere pismom u kojem zahvaljuje glupim traderima, koji su ga obogatili i zahtjevom za legalizacijom marihuane, piše Bloomberg, a prenosi Business.hr.
  Tridesetsedmogodišnji Lahde koji je vodio manje kalifornijsko društvo za upravljanje fondovima Lahde Capital Management, prošlog je mjeseca vratio ulagačima novac jer je zaključio da je rizik od kreditnih izvedenica kojima je trgovao prevelik, iako je prinosom u jednom trenutku udeseterostručio uloge.
  U pismu ulagačima tvrdi da su mu „idioti, kojima su roditelji platili skupe škole poput Jela i Harvarda u kojima su dobili ili navodno dobili obrazovanje koje ne zaslužuju i zbog toga bili u vođstvima tvrtki poput AIG-a, Bear Stearnsa i Lehman Brothersa te u američkoj vladi” pomogli da na njima zarađuje.
  Lahde će ubuduće umjesto 80 milijuna dolara koje su mu pov jerili ulagači ulagati vlastiti novac, ali će moći baciti BlackBerry, brinuti za zdravlje i uživati u životu jer više se ne želi boriti kao što se “cijeli život borio za mjesto na fakultetu, za posao ili za nove ulagače s onima koji su imali sve prednosti u životu (odnosno bogate roditelje) dok on nije”.
  Svoje pismo ulagačima Lahde završava pozivom na iskorištavanjem konoplje kao alternativnog izvora hrane i energije što se na kraju pretvara u poziv za legalizaciju marihuane koja izaziva daleko manje štete od alkohola, koji je legalan.
  Pismo je autentičnim proglasila službenica u Lahdeovoj tvrtki.
  Lahde je diplomirao na Mičigen stejt univerzitetu te posjeduje MBA diploma UCLA-a. Radio je u hedge fondu Dalton investments, da bi prije dvije godine osnovao svoj fond.

  biznis.ba
  ————————–

  kralj:-)…

 39. Ilija Bakic

  I pored dobrog marketinga i velike pomoci pojedinih zemalja EU, ocigledno je da se Hrvatska nikada nece izbaviti iz balkanskog brloga, i da je ona veoma znacajan faktor u mocvari. Slava Ivi Pukanicu!

 40. Cane

  RE: “Izgleda da niste bas u toku imenjace.Antiratni i ostali su prvi opicili po Medu poslije ovih desavanja.Toliko da je u brkovica kolumni postao Tole Budalina.”

  Kolumnista Vijesti je “izrešetao” lidere opozicije zbog činjenice da PzP poslije dugo vremena nije poslušao Profesorov savjet. Kolumnista osluškuje mišljenje Profesora, taman ko što je i njegov tatica sa kojim se dugo vozikao Podgoricom u službenom audiju DB-a, upravo zaslugom Profesora. Kolumnista i Profesorovi jednostavno ne trpe kombinacije iz kojih bi se mogla izroditi situacija u kojoj će ostati kratkih rukavakao što su, po njihovom shvatanju, bili nakon proglašenja nezavisnosti kad ih Đukanović nije adekvatno nagradio za svu ljubav koju su mu iskazali. Treba tu i biti oprezan u procjeni pošto nije isključeno da Kolumnista, Profesor i ostatak te družine igraju za one koji su tatici rentirali audi i vozača.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s