Idemo dalje

Nešto gledam, baš je mnogo prošlo od posljednjeg javljanja. A rasprava povodom prethodnog teksta išla je u raznim pravcima. Drago mi je da je bila iskrena i konstruktivna. Makar sam je ja takvom doživio. A dani, k’o dani… S njima je obično tako, prolaze pored nas dok iz stvarnosti crpimo onoliko koliko nam nudi, stavljajući nas pred iskušenja koja nam navlače ožiljke i osmijehe. I jednom kad se prebrojimo i pogledamo za sobom jedina vrijednost ostaće naše znanje. Znanje kojem nikad ne smijemo priznati da ga je dovoljno, i „znanje” koje kad je pogrešno moramo prihvatiti i živjeti kao grešku kako nam se ne bi vraćala i kako bi ga tako spakovanog sjutra pokušali „nakalemiti” na one koje volimo, ako im jednom bude potrebno.

Od vremena kada su crnogorski „intelektualci” bili poznati po slanjima protestnih pisama Širaku, Šrederu i ostalim EU zvaničnicima, zbog toga što je EU stavljala pod sumnju kapacitet Crne Gore da kao nezavisna država u isto vrijeme ne postane i leglo mafije, došli smo na period da intelektualci tezgare kao obezbjeđenje na koncertu Madonne. To što nisu učeni da budu bilo kome dio ličnog obezbjeđenja izgleda da i nije toliko važno, Madonnin uslov bio je engleski jezik. Njihov – zarada, i svi su se našli. Vjerovatno nije ni pitala kakvi su kao obezbjeđenje – svuda se ta stavka podrazumijeva.

Privatna kompanija koja je organizovala koncert i planirala da ostvari milionsku dobit sasvim sigurno nije socijalna ustanova, i još sigurnije nije politička partija za koju su poreski obveznici u Crnoj Gori glasali na izborima. A koncert, naravno, nije humanitarnog karaktera. Tako da svaki građanin Crne Gore koji prisustvuje koncertu istovremeno je plaćao koncert više puta. Pola miliona eura koliko je crnogorska vlada dala privatnoj kompaniji koju nije izabrala, javnim tenderom u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, da organizuje nečiji koncert uzeto je direktno od građana Crne Gore koji plaćaju poreze, a Đukanoviću i Lukšiću taj novac nije ostao od đedova. U simboličkom smislu koncert je imao i jednu zanimljivost o kojoj će vjerovatno mnogo više znati prisutni. Naime, pored toga što je postojala VIP loža, rezervisana za specijalno odabrane od kojih polovina sasvim sigurno nije ni znala značenje navedene skraćenice, postojalo je i nešto što se zvalo Mirax loža. Loža nad ložom.

No da se vratimo stvarnosti. Među regionalnim intelektualcima koji su na kraju puta kojim je građena današnja Crna Gora stali uz Đukanovićev model, a koji se nisu sinoć nalazili u Madonninom obezbjeđenju jeste i prof. Ivo Banac bivši hrvatski saborski zastupnik. Uhvaćen u zloupotrebu finansijske obaveze, njegov pokušaj da odbrani svoju poresku matematiku naišao je na oduševljenje hrvatske javnosti objašnjavajući zašto je samom sebi iznajmio sopstveni stan, tako da ga uglavnom po medijima razvlače kao hit dana i nedjelje. Posebno njegovu rečenicu: „Namjera mi je bila olakšati sebi poreznu situaciju. Ništa više.”

Ovu regionalnu podršku Đukanovićevom planu, kojim je Crna Gora stvorena ovakvom kakva jeste danas, u određenom zadatom dijelu, kao vojska na terenu, realizovala su braća Srđan i Zoran Kusovac. Ostale su nezaboravne deseteračke interpretacije po internet forumima na kojima se branio lik i djelo današnjeg šefa Crne Gore, a čerečio LSCG, a sve kasnije suptilno pakovalo u izvještaje prema strancima i medijskim asocijacijama o tome kako LSCG pokušava da sa Miloševićevim strukturama ruši mladu crnogorsku demokratiju. Btw, vjerovatno jednu od najstarijih na planeti zemlji. S obzirom da vladaju od 45-te na ovamo uz promjenu imena – komada jedan.

Sjećam se kada je na svom blogu uoči predsjedničkih izbora u Srbiji Srđan objavio mobilnim telefonom (Nokia N73, tačno u 15:03h) fotografisan sopstveni glasački listić, potpuno na isti način kako se izborna lojalnost u Crnoj Gori verifikuje, čisto evidencije radi. Ovo je uslijedilo iz ko zna kog razloga. Zlobnici bi pomislili možda zbog straha od sopstvenih riječi, pošto je prethodno Srđan tvrdio kako ga Tadićevi spin doktori nisu ubijedili da glasa za Tadića. “Ako nešto liči na devedesete – onda to nije Tomislav Nikolić nego je to upravo ono što radi izborni štab Borisa Tadića” – pisao je tada Srđan Kusovac. Kao što rekoh ipak je na dan izbora, pojačavajući propagandni pritisak isti Srđan objavio na svom blogu oko 19:15h (3. Februara 2008. godine) kako je izašao i glasao Tadića i za dokaz pokazao svima sliku.

Da li su ovim stvari u Srbiji na neko vrijeme spakovane ostaje da vidimo, ali u svakom slučaju Kusovac je već dobio novu obavezu. Razloge za tako nešto, sigurno je, ne treba tražiti u činjenici da je partija za čijeg je predsjednika glasao, prije par dana u Leposaviću napravila koaliciju sa Srpskom radikalnom strankom Vojislava Šešelja, kao ni u tome da su kultnu Goricu Gajević odbornici Skupštine opštine Raška imenovali za javnog pravobranioca.

Novi-stari posao Srđana Kusovca zove se Milo Đukanović. Bilo mi je zanimljivo sjetiti se gore navedenog u kontekstu Srđanove rasprave na blogu Željka Ivanovića, kada je saopštio i sljedeće: “Činjenicama ću odbraniti sebe od Vaših (Željkovih) tvrdnji da sam idolpoklonik Mila Đukanovića i povezaću Vaše napade na M.Đukanovića sa ličnim interesima sračunatim na izbegavanje eventualnog krivičnog progona.” Nakon što je i zvanično objavljeno da Kusovac počinje da radi u kabinetu crnogorskog boss-a povratnika, Željko Ivanoviće je osuo paljbu po Kusovcu.

Moram da priznam prijatno me je iznenadilo da je Željko Ivanović uvidio da je Srđan Kusovac, kako danas tvrdi, Milov čovjek, ali i sa ovom tvrdnjom treba biti oprezan. S obzirom na uređivačku funkciju Srđana Kusovca u Slobodnoj Evropi koja mu je obezbjeđivala novinarske i političke konekcije širom kontinenta ili kontinenata, bila je to ogromna pomoć Đukanoviću, pogotovo kada je jasno ko stoji iza Slobodne Evrope i ko je finasira. Kad se ovome doda i ugledni vojni analitičar, brat Zoran, mogu se nazreti i neki drugi obrisi pitanja čiji je Srđan?

Kako su liberali prolazili na talasima Slobodne Evrope poznato je. Dovoljno je prisjetiti se Draška Đuranovića i ostalih iz crnogorskog Srđanovog tima, koji su skoro svakog dana mazali o liberalima sve upakovano u “nezavisna i uravnotežena” novinarska mudrovanja i analize. Možda griješim, ali mislim da je Srđan više morao nego želio da i formalno potvrdi svoju neprirodnu navodnu lojalnost režimu koja ga skida do gola.

Spremnost Ivanovića da prizna grešku osvježavajući je gest na crnogorskoj intelektualnoj i žurnalističkoj sceni. Hvale vrijedan. Na žalost, Ivanović nije bio dovoljno hrabar da kaže – LSCG je bio u pravu kad je prije mnogo godina prepoznao da novinarsko mudrovanje Srđana Kusovaca nije ništa drugo do značajna podrška režimu Mila Đukanovića.

U Crnoj Gori još postoji zavjera ćutanja kad je u pitanju LSCG i njegovo pravovremno upozoravanje na to čemu vodi bezrezervna podrška Đukanovićevom projektu čiji je finalni proizvod ovakva “država”. Znam da će doći dan kad će sva Crna Gora pričati: “Na žalost LSCG je bio u pravu!” Svojim priznanjem Ivanović je učinio makar mali, ali dobar korak u tom smjeru. Želim da vjerujem, da u tome neće ostati usamljen.

____________________

U nastavku komentari… A od muzike, neka, ipak, ide Madonna, o ostrvu Bonita, na domak Ria u akustičnoj varijanti sa prethodne turneje… Uživajte.

Advertisements

65 thoughts on “Idemo dalje

 1. Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) is a radio and communications organization funded by the United States Congress. It was founded in 1950 by the National Committee for a Free Europe. This Free Europe Committee, headed by John Foster Dulles, was an instrument of the CIA. The organization exists today in Europe and the Middle East. It broadcasts more than 1,000 hours per week, in 28 languages, via shortwave, AM, FM and the Internet. RFE/RL’s official mission statement is “To promote democratic values and institutions by disseminating factual information and ideas.”

 2. Sergej Peric

  vrlo zanimljiv odgovor..koncizan prije svega;)))
  i naravno da ce sprovoditi samo americke interese na Balkanu ,a Gora Crna je samo jedan mali ranc koji mogu lako preko svojih ‘kauboja’ da kontrolisu …’slobodna evropa’ je samo jedna od omci koje nam se stavljaju na glavu..

 3. Smogovac

  RE: “Spremnost Ivanovića da prizna grešku osvježavajući je gest na crnogorskoj intelektualnoj i žurnalističkoj sceni. Hvale vrijedan. Na žalost, Ivanović nije bio dovoljno hrabar da kaže – LSCG je bio u pravu kad je prije mnogo godina prepoznao da novinarsko mudrovanje Srđana Kusovaca nije ništa drugo do značajna podrška režimu Mila Đukanovića.”

  14.09.2007. Milo Đukanovic u otvorenom pismu Miodragu Perovicu:

  “Možda se bojite da bih kao jedan od osnivača “Vijesti”, s vrlo konkretnim doprinosom, mogao doći na ideju da konkurišem za vlasnička prava u Vašoj novini. Ne plašite se. Moja podrška osnivanju “Vijesti” nije bila motivisana zaradom na medijskom tržištu, profesore Peroviću.”

 4. Sergej Peric

  vrlo zanimljiva opservacija ‘svemoguceg’ premijera …mislim da se i profiter bas zabrinuo kada mu je pomenuo mogucnost ucesca u vllasnistvu “Vijesti”, s obzirom da ljudi kao on imaju nepokolebljivu zelju samo za uvecavanjem kapitala…zamislite samo kakve su se psiholoske igre tada igrale u njegovoj glavi…strah?:)))
  ali ima jedna stvar koja me bas zanima …i lijepo bi je bilo objasniti..ako premijer nije bio motivisan zaradom kada je ucestvovao u osnivanju “Vijesti” a cime li je onda zaboga bio motivisan?? bas se pitam?:))

 5. sto se tice zeljka ivanovica, imam utisak da zeli nesto da promijeni. cini mi se da je svjesan da je ranije bio sa mafijaskim shljamom, i da je i sam bio shljam, al da ima volju da se mijenja i da prizna svoje greske, sto je dijelom i ucinio kada je odgovarajuci na pitanje slavka perovica ‘kako se podrskom mafiji gradi demokratska drzava’ odgovorio ‘da je bilo da se bira izmedju cg mafije i sloba i kostunice’.

  svrstavajuci tako sebe, intelektualce, medije i miodraga perovica u tabor mafije, ucinio je jedan pozitivan korak priznavsi to, al u isto vrijeme i nije ucinio onaj drugi korak da prizna da taj izbor cg marfija-velika srbija i nije bio istinit. da je svrstavanje na stranu mafije bilo iz finansijskih razloga, a zakamuflirano patriotizmom, ili u isto vrijeme motivisano nezavisnom crnom gorom i dolarsko-eurskim stimulansima.

  i tako je proslo vec deset godina od pocetka njihovog pakta s mafijom. pokazace se da je to bio kobni i prelomni trenutak u skorasnjoj cg istoriji.
  i sad je na njima odgovornost da tocak te istorije vrate unazad, ili ce crna gora kakvu smo znali i voljeli polako nestati. njihovom zaslugom.

 6. Sergej Peric

  RE: pritisak

  ima li bolje racunice od toga ..indirektno zgrcati pare i vrsiti besplatnu reklamu svojih poslica preko jednog visokotiraznog dnevnog lista… “Vijesti” u tome sigurno ‘nisu” imale korist;)))

 7. pritisak

  RE: Sergej Peric

  to je vrlo napredna racunica i kao dugorocni plan je vrlo netipicna za crnogorce…jer u pocetku dok su direktno radili za njega,novina je vrlo brzo rasla i za kratko vrijeme postala vodeca..nakon toliko otvorenih prljavih poslova za partiju svi oni su se malo izvjeshtili (a i drugacije vrijeme je zahtijevalo drugacije tehnike laganja i agitovanja) pa se to pocelui da rade uvijeno..

  opet vrijeme je uradilo svoje,pa je i to uvijeno postalo razvijeno,tako da su nasli bolji recept.objavi se poneka istina i taman kad ona treba da pocne da se rjesava,oni objave drugu istinu,pa tako trecu,pa cetvrtu,pa onda provuku petu veliku laz,pa onda opet dvije tri istine,pa velika laz.i te istine koje objavljuju su najcesce po instrukciji partije i kako mafiju zovu neke analiticarcici “neformalnih centara moci”,da se smiri neko ko je mozda pozelio da se osamostali,uzme drugom posao….

  hronologija slucajeva koje su vijesti svojim istrazivackim novinarcicima raskrinkale,pokazuje da je upravo tako..za Lipce se znalo od pocetka ljeta…

  I te premijerove “akcije” koje je ulozio(konkretno milo im je poklonio stampariju ’97),isplacuju se desetostruko..jer on ima dnevni list koji veliki broj ljudi smatra opozicionim(kako da ne,pogotovo to da su vijesti medojeviceve,prije je obrnuto,medojevic je njihov) a koji radi za njega…i to je samo biznis…

  misko i mile su pokusali da se otrgnu od ace i mile,ali je brzo to skalalo ..izgledaju kao mala djecica kojima je neki stariji djecak u skolskom dvoristu uzeo kolac za koji su oni cekali red citavo jutro,pa sad kenkaju..i tom stariem djecaku odgovara da kenkaju jos malo,dok mu ne pstanu previse dosadni,onda ce da im kupi jedan kolac i oni ce biti mirni i poslusni kao prije…

 8. pritisak

  da zaboravio sam da dodam da je takvo vrijeme da je previse razlicith istina sa svih strana i kad je tako veliki izbor,ljudima je najlakse da prihvate onu koja je najmanje komplikovana i koja im nece ugroziti dostojanstvo u smislu da shvate kako su bili budale i kako ih je neko toliko dugo vrtio…to je pogotovo izrazeno u crnoj gori,dajte im vise od tri izbora i cekace da im kazete sto da izaberu..to je u principu sustina moderne mutacije konformizma…sto je vise izbora mogucnost slobodnog izbora je manja…

 9. Sergej Peric

  RE: pritisak

  ja ne vidim u da Gori Crnoj postoji bilo kakva mogucnost izbora jer se sve svodi na dobro utabani jedan te isti sablon desavanja koji se iz dana u dan, iz mjeseca u mjesec,iz godine u godinu , i evo od skoro iz decenije u deceniju, vrti i prikazuje ovom nesrecnom narodu kao jedini moguci izbor uz parolu koja razara mozdane celije slobodomislecih i iole umnijih gradjana “vise se nije moglo”. Ja na to samo mogu da kazem da vise nije ni trebalo ,jer ukoliko je ovo sto upraznjavamo i jednoj jedinoj osobi dobro i ako i jednoj jedinoj osobi odgovara ovo i ovakvo stanje, onda zasigurno da bolje nismo ni zasluzili. Cak stavise ,mislim da se niko u Gori Crnoj ni ne pita ,cak ni kad ostane sam medju 4 zida sa sobom da li je mozda bio budala. Slazem se da je to samo maska za cuvanje tog laznog dostojanstva u koje niko vise, pa ni oni sam,ne vjeruje. Idolopoklonstvo je itekako izrazeno …doduse promijenjena je njegova sustina..vise se ne ljube Titove cipele,ali se zato od strane maloljetnica znaju napamet svi registarski brojevi danasnjih idola ulica sirom gradova Gore Crne, danas svaki domacin jedva ceka da mu u posjetu dodje rukovodilac mjesnog odbora DPS-a da bi sjutra mogao time da se hvali…mislim da vise ni ne traze korist od njih…strah je preovladao. Daj Boze da se varam i da grijesim ali …bojim se da je ovo sve gola istina koju po ko zna koji put pisem i jedino u sta sam siguran je da cu je ko zna koliko jos puta ispisati tokom svog zivota.

 10. Ilija Bakic

  U Srbiji od srede 1.oktobra vlada totalni medijski mrak.” Politika” poslednji dnevni list koji nije bio pod sapom DS i predsednikovih savetnika ex-Idola Stanislava Kopicla i Krleta, juce je likvidiran. Ljiljana Smajlovic je smenjena iz cisto partijskih interesa, a glavnu ulogu u njenoj smeni imali su toboznji vajni srpski nezavisni intelektualci, predvodjeni Sonjom Lihtom. Sprega tajkuna,korumpiranih politicara,intelektualaca- otiraca zavladala je Srbijom. Na delu je otvoreni lov na vestice. Devedesete su se vratile u jos gorem svetlu.
  Sve je uradjeno, u pozadini hapsenja visokog funkcionera DS i gradonacelnika Zrenjanina ( dobitnik nagrade za najboljeg gradonacelnika u 2007.godini, ciji su bilbordi na kojima je uslikan sa Tadicem, uoci proteklih izbora, nedavno na volseban nacin nestali sa ulica Zrenjanina-Petrovgrada-Beckereka) i Tadiceve izjave o podeli Kosova.
  Za to vreme Dobrica Cosic , idejni vodja one podmukle, dvolicne i nemoralne Srbije brani toboze Kusturicu od prostackih napada i uvreda kremanskih i podtarskih sela.
  Srbija je definitivno prikljucena na aparate za vestacko odrzavanje u zivotu.
  U mom preduzecu, juce ujutru, radnik obezbedjenja jedan vrlo fini i tihi covjek, ubio se u hodniku hicem iz sluzbenog pistolja!

  1. Velimir Kovačević (46) iz Beograda, zvani Komarac, uhapšen je zbog sumnje da je naveo na samoubistvo Zorana Veselinovića (53), radnika „Laste”, koga je mesecima držao u dužničkoj zavisnosti, ucenjivao ga i na njega vršio pritisak.

   Veselinović se hicem iz pištolja ubio 1. oktobra u portirnici upravne zgrade „ Laste” u Beogradu. Njegovo telo pronašle su kolege sa kojima je prethodne večeri došao u treću smenu. Smrtonosni hitac ispalio je u četiri sata ujutru, nakon čega su Veselinovićeve kolege uletele u portirnicu i pokušale da mu ukažu pomoć. Međutim, za nesrećnog čoveka koji je sebi pucao u slepoočnicu bilo je kasno. Policija koja je došla na uviđaj u portirnici pronašla je oproštajno pismo. Kako saznaje „Blic”, radnik „Laste” je napisao da se na ovaj čin odlučio zbog duga prema Kovačeviću koji više nije mogao da plaća i zbog čega je porodicu, suprugu i dvoje dece doveo u nezavidnu situaciju. Veselinovićeve kolege tada su tvrdile da iz njegovog ponašanja ništa nije slutilo na najgore. U „Lasti” je radio 12 godina i bio je vredan i povučen radnik.
   – Odmah smo počeli istragu, koja je juče rezultirala hapšenjem Kovačevića. U njegovom stanu nađena je sveska u kojoj je uredno vodio dokumentaciju o dužnicima kojima je kamatu naplaćivao i po 15 odsto mesečno – kaže za „Blic” izvor iz beogradske policije.
   Među mnogobrojnim dužnicima policija je pronašla i ime jednog privrednika iz Velikog Mokrog Luga, od koga je Veselinović u poslednje tri godine, uz primenu fizičke sile i pretnje ubistvom, iznudio više od 40.000 evra. Zbog sumnje da je pomagala u ovom iznuđivanju, uhapšena je i Kovačevićeva supruga Jasmina (40).
   Prema saopštenju policije, oštećeni privrednik, čije ime nije navedeno, Kovačevića je upoznao pre pet godina preko posrednika. Od njega je pozajmio 20.000 evra radi proširenja proizvodnje i uz mesečnu kamatu 15 odsto.
   Prve tri godine oštećeni je redovno isplaćivao kamatu, ali kako je vreme prolazilo, Kovačević je povećavao iznos, tako da je ona dostigla 30 odsto mesečno. Kako oštećeni više nije mogao da isplaćuje kamatu, prestao je sa plaćanjem, nakon čega je prošle godine počeo da dobija pretnje od Kovačevića i njegove supruge. Osumnjičeni Velimir je čak nekoliko puta pretukao oštećenog u njegovoj kući – saopštila je policija.
   Iznude i pretnje nastavile su se do kraja novembra, kada je Kovačević oštećenom kao dug naveo cifru 90. 000 evra, uz uslov da do vraćanja plaća i dnevne „penale” od 50 evra. U tom momentu, oštećeni privrednik je, bez glavnice od 20.000, Kovačeviću isplatio više od 40. 000 evra.

   Osumnjičen za brojne iznude
   Osumnjičeni Kovačević i njegova supruga su sa krivičnom prijavom privedeni istražnom sudiji Okružnog suda u Beogradu, koji im je posle saslušanja odredio jednomesečni pritvor. Zbog sumnje da ima još osoba kojima je Kovačević pozajmljivao novac uz kamatu, policija moli sve koji ga prepoznaju sa fotografije da se jave na telefon 011/279-7475.

 11. pritisak

  RE: Sergej Peric

  Ja ne bih rekao da je u pitanju strah..
  Nesto mnogo opasnije je problem.STRAH JE PRERASTAO U NAVIKU.Ali ovog puta pravu,jer za nesto takvo je potrebno mnogo vremena..ni hitler nije mogao ljude da dovede do tog nivoa,ne zato stoje DPS sposobniji i sto ima lakse uslove za stvaranje takve atmosfere,nego jednostavno za neke stvari je potrebno puuno vremena…a pogotovo ako je to vrijeme bogato razlicitim naglim promjenama,pa kad se pogleda u proslost osjeca se proticanje vremena zbog “velikih” dogadjaja koji su se brzo smjenjivali…
  to je postalo prirodno stanje..
  Istina ljudi su se plasili devedesetih,prodavali od 2000 a danas su svi toplo ususkani u ocekivanje . I najteze je mijenjat stav prema necemu sto je skoro vitalna potreba,kao sto je to postalo stanje stvari u crnoj gori..odje je prica o promjenama i nekim revolucijama(naravno mislim na mentalne) zavrsena.sad samo treba to sto imamo usmjeriti na najbolji moguci put i u ljudima koji su ovakvi kakvi su nastali iz svega sto se dogadjalo pokrenuti najbolje,iako to mora iznevjeriti nasa velika ocekivanja. …

 12. ——————————
  “Posted by: Ilija Bakic
  Srbija je definitivno prikljucena na aparate za vestacko odrzavanje u zivotu.”

  ——————————
  ilija, ne bi se slozio s vasom analizom stanja u srbiji koje je sazeto prikazano u ovoj recenici. po meni potezi trenutne srpske politicke elite su otprilike najbolji u zadnjih nekoliko godina.
  npr. ovo sto kazete za hapsenje gradonacelnika zrenjanina je samo logican sljed onoga sto je tadic i najavio 6. septembra kao oprilike pocetak borbe protiv korupcije na svim nivoima, a takodje i u samoj stranci. ja tu ne vidim nista loshe ili cudno.
  sto se tice ‘politike’, stvarno nisam upoznat o cemu se radi, al ako je prepostavljam slicna situacija kao sa tijanicem i ‘rts’-om, onda tu nije nista cudno. ubijedjen sam da je tijanic nesto najgore u postmilosevicevskoj medijskoj sferi sto je moglo da se desi srbiji.
  kako ja to vidim, na zadnjim izborima srbija je definitivno ostavila odredjene vrijednosti iza sebe, sklanjajuci iz ruku radikala, velje, i kostunice obavjestajne sluzbe, cime su se stekli uslovi za raskid sa milosevicevskim devedesetim, 8 godina kasnije. naravno, nisam ni sanjao da ce glavnu ulogu u tome da igra sps :D, al se pokazalo kao potpuno pozitivno iznenadjenje.
  za sad mi potezi ove vlade izgledaju izuzetno pametni, recimo prebacanje pitanja kosova iz politicke i politicarske sfere u pravnu, hapsenje karadzica, borba protiv korupcije koja je najavljena i koja se sprovodi itd.
  i kad bi se desilo da recimo ukinu ‘kurir’, ‘press’ i slicne medije, ne vidim to kao gushenje medija, vec kao raskid sa jednim nacinom razmisljenja koji ne prestavlja razlicito vidjenje srpskog drustva, vec prestavlja ostatke mracnih devedesetih koji nemaju veze sa zdravom stranackom konkurencijom na slobodnom politickom trzistu.
  e sad, to je neko vidjenje odavde, a prepostavljam da vi mozete imati neke informacije iz srbije koje bi mogle dati drugaciju sliku svih tih desavanja…

 13. @pritisak, potpuno se slazem sa zadnjim pasusom vaseg teksta da u ljudima treba probuditi ili podstaci ono najbolje.
  naravno, za to su vam potrebni mediji da bi prenijeli realnu sliku situacije u drustvu, jer mi se cini da dosta ljudi i ne vide tu sliku kako treba, tj da imaju iskrivljenu sliku proslih i aktuelnih desavanja u crnoj gori.
  e sad, da li tome treba pristupiti iz ugla slanja pozitivnih provokacija tipa ‘zasto ste tako losi ljudi?’ ili postepenog objasnjavanja u cemu se sastoji bit prevare ljudi na vlasti? ja bih se opredijelio za drugu varijantu, jer smatram da prva moze izazvati kontraefekat kod ljudi koji su izmanipulisani, jer to mogu svatiti izmedju ostalog i kao uvredu. dok druga varijanta objasnjavanja mehanizama i nacina kako smo dosli do ovoga dje smo sad moze pomoci takvbim ljudima u sagledavanju ukupnih procesa.

 14. Sergej Peric

  RE: pritisak, wawy

  dakle polazim od cinjenice da se slazemo u vecini stvari koje govore o stanju u nasoj drzavi. Jedini problem je nacin mijenjanja nase drzave ,odnosno obrazac po kojem bi tako nesto trebalo tj. moralo da se desi jednog lijepog dana. Vi kazete da je se mentalna revolucija ne moze izvesti ..ja se cak i donekle slazem sa tim ,ali to posmatram kao ogroman poraz..cak stavise nepopravljiv poraz u mijenjanju sveopste situacije. Mislim da se apsolutno nista ne moze promijeniti a ni krenuti na bolje bez sveoopsteg mijenjanja stanja svijesti i stanja razumijevanja(ali istinskog) u kakvoj drzavi obidujemo.
  Ugledati se na primjere pojedinih drzava mislim da je vrlo tesko..jer slican oblik sistema kao sto je ovaj mislim da se vrlo tesko moze naci . Tesko da je igdje na svijetu postojala ovakva opsta podrska ovom zlu kao sto postoji u Gori Crnoj. Da ne ponavljamo opet cija se sve podrska ubraja pod ovim. Da li ljudima treba u oci reci kakvi su i u sta vjeruju ,pa i po cijenu da se uvrijede..ja mislim da treba! Cak da treba biti vrlo grub u tim stvarima u sta ubrajam mijenjanje jednog opsteg funkcionisanja i nacina zivljenja. Te stvari se jedino mogu mijenjati pojavom slobodnih (istinski slobodnih) medija ,slobodnih pojedinaca koji bi vremenom mogli da zajedno sa dijelom obicnog naroda koji ne ljubi lance sprovedu promjenu stanja svijesti u drzavi, koje je najbitnija stvar i nesto na cemu svi mi koji zelimo sveoopsti boljitak,ako ne za nas,a ono makar za nerodjene , moramo da radimo !!

 15. Ilija Bakic

  Re: Wawy

  Postovani gospodine,

  Ne znam koliko poznajete i pratite politicku scenu Srbije, ali moj prvi utisak je da ste zrtva jednostranog nacina izvestavanja i da citate i pratite samo one medije koji se nalaze pod apsolutnom kontrolom DS, Miroslava Miskovica i G17+, LDP i Napred Srbijo ( Blic, Press, B92, Vreme, Pravda).
  Politika kao dnevni list, Nin kao nedeljnik i RTS kao Javni servis su tri jedina medija za koje se moze reci da su uravnotezeno pratili politicku scenu i javnosti prikazivali objektivno stanje u srpskom drustvu. Nazalost od juce ne postoje niti jedne dnevne novine koje objektivno i nepristrasno prate desavanja i izvestavaju javnost. Dok je SPS vladao postojala je Nasa Borba, potom Blic i Glas Javnosti i Danas, a danas osam godina nakon promene Milosevicevog diktatorskog rezima ne postoji jedna objektivna dnevna novina. Medijski mrak je zavladao. Sva svetla su pogasena.
  Da ste nazalost i vi zrtva DS diktature u medijima pokazuje i vas stav koji svi mediji kao papagaji ponavljaju da je Tadic najavio borbu protiv korupcije 6. septembra na sednici Glavnog odbora svoje stranke. To je totalna neistina. Na poslednjih sest sednica GO DS, Tadic je frazu ponavljao na svakoj, i uoci svih izbora u proteklih cetiri godine. Ovaj put je medijski eksploatisana zato su Saper i Krstic znali za operaciju MUP Srbije, i zato sto tim spinovanjem zele da umanje negativne poene koje ce u javnosti zabeleziti DS hapsenjem njenog visokog funkcionera. I sam Dacic je priznao juce da akcija pracenja Knezevica traje dugo i da ju je zapoceo bivsi ministar Jocic, tako da je rat protiv korupcije iznudjen jer je Jocic puno znao, ista kao sto se zna da je nakon danasnje Djilasove toboznje iskrenosti da korupcije ima i u Beogradu da ce se akcija nastaviti u glavnom gradu kao i da ima puno dokaza protiv velikog broja visokih gradskih funkcionera DS.
  Zna se i da je vec vidjen za hapsenje i Goran Jesic toboze uspesni gradonacelnik Indjije.
  Od dana kako je Kostunica predao funkciju Mirku Cvetkovic, sve mafije koje su do tada bile u pritvoru su pustene na slobodu. To je vrlo lako proveriti. Stecajna, prosvetna, fudbalska, sve ama bas sve su na slobodi. DS je morala da vrati neke dugove.

  Priznajem da je izvrsen raskid sa milosevicevim devedesetim, na delu su Tadicevih prvih deset koje karakterisu: Ivica Dacic ministar policije, Milutin Mrkonjic infrastrukture, Petar Skundric energetike, Slavica Djukic Dejanovic predsednica Skupstine, Gorica Gajevic javni pravobranilac, Zoran Andjelkovic direktor Posta Srbije, moj beranac Zarko Obradovic ministar prosvete. To je takav raskid sa devedesetim da usi zvone. Prva palica Srbije Ivica Dacic, onaj isti koji je mene nazvao izdajnikom sto sam nosio zastavicu Francuske za vreme studentskih protesta 96-97!
  Nije doslo do nikakvog raskida sa devedesetim, nego je naisla jos crnja decenija, gde NVO koje se bave zastitom ljudskih prava prave spisak nepodobnih gradjana Srbije. Isto ono sto je radio ljigavi Jevrem Brkovic uz asistenciju ljigavog Mirka Kovaca, sada rade ljigave Sonje Liht, Gordane Suse, Dragani Bujosevici, Biljane Srbljanovic i Sonje Biserko.

 16. Ilija Bakic

  O raskidu sa devedesetim najbolji govori jucerasnja fotografija iz Podgorice: Tri premijera Djukanovic, Dodik, Cvetkovic sa Miroslavom Miskovicem, u pozadini Marovic i Mugosa. Totalni kontinuitet sa devedesetim.

 17. Ilija Bakic

  RE: Wawy

  U kakvom je stanju Srbija najbolje govori jutrosnji nastup Dragana Bujosevica u jutrosnjem Kaziprstu. To je srpska verzija Darka Sukovica, to je nula od coveka.

 18. ilija, hvala sto ste izdvojili vrijeme da mi odgovorite u tolikoj mjeri iako mozda ne pratim polit. scenu u srbiji dovoljno da bih mogao da polemisem s vama.
  s vise stvari koje ste rekli se slazem, a s nekima nikako.

  zaista ne bih mogao da pricam o ‘nin’-u i ‘politici’ jer ih nisam pratio, al sam rts pratio, i mogu vam reci da se moj dozivljaj drasticno razlikuje od vaseg. rts i tijanica sam vazda dozivljavao kao produzenu ruku vojislava kostunice, koji je produzena ruka vojislava seselja, ili je obrnuto. uostalom i nije vazno ko je cija produzena ruka, meni je na rts-u vazda smetao nedostatak profesionalizma i objektivnosti koji je isao do nivoa njihovih anticivilizacijskih mentora iz srs-a, ns-a i dss-a, za razliku od b92 koja je bila i jeste i dalje otvorena za svakoga bez shovinistickog prefiksa.

  sto se tice otvaranja soping-mola i prisutnih premijera, zaista ne bih mogao iz te ceremonije otvaranja nikakve zakljucke da izvodim o kontinuitetu s devedesetima. i ne smatram da je tadic odgovoran za neke ratne zlocine kao sto je djukanovic. a za miskovica se potpuno slazem, to je tajkun izrastao za vrijeme milosevica. to sto nije potpao pod odredbe zakona o eksraprofitu kao karic, ili optuzen za mahinacije za vrijeme devedesetih il sto znam vec, smatram greskom koju treba ispraviti.

  sto se tice fudbalske mafije, vjerujem da se sjecate da je tu pricu pocela brankica a ne tijanic. mislim da to dovoljno govori.

  za dragana bujosevica ne bih mogao da vam dam neke konkretne utiske, slazem se da nije klasa bojane lekic ili olje beckovic, ali kolko se sjecam on je cojek koji je uspio iz mila djukanovica da izvuce nesto sto nije nijedan novinar – kako je vladom tokom 90-ih upravljao kao paramilitarnom organizacijom. eksplicitno receno u intevjuu. valjda i to nesto govori…

  za ivicu dacica se potpuno slazem, ne bih imao lijepu rijec za njega. ako ne racunamo zadnje izbore na kojima je pomocu njega srbija okrenula u drugom pravcu. po meni je to bio tolko presudan trenutak da je postojala mogucnost da srbija ode u tri lijepe i povuce pola regiona za sobom. i tu naravno da je uradio odlican potez. a za raniji period ne pada mi napamet da mu perem biografiju, sto god je skrivio treba da bude optuzen i sudjen, vrlo jasno i precizno, ne vidim da ikoga treba iz bilo kojih razloga abolirati.
  potpuno vas razumijem u vezi protesta protiv sloba, i ja sam kao i vi bio od strane jul-a i radikala oznacavan kao terorista, sa sve onom teroristickom pistaljkom u usta, al ne vidim da je to stanje ni priblizno danasnjem. mozda se sjecate i batina koje su mnogi dobijali tada, sto voljom aleksandra vucica sto voljom mire markovic, kada su se autobusima dovodili crnogorci iz junackih brda, sumnjivog bekgraunda, da mlate demonstrante.
  mislim da cemo se sloziti da nas nisu tukli tadic i biljana srbljanovic, nego seselj i slobo? 🙂
  kako je tada kostunica bio miljenik rezima, i iako mali igrac igrao dvostruku igru, nacionalnu i demokratsku, njega nikako ne bih mogao dje drugo da stavim nego u isti shkaf dje i srs-sps-jul devedesetih. da li je to zaista tako i bilo neznam ocemo li ikada saznat, jer je nakon 5-og oktobra iskljucivo kostunicinom zaslugom vecina dosijea pasala niz dunav, a samom tim i rasvjetljavanje eventualne kostunicine minorne uloge nacionalistickog priveska tokom 90-ih.
  sto se tice srbljanovicke, jasno mi je da je ne obozavate, sto morate priznati spada u domen licnog ukusa. postoji njen blog na kome se moze sugerisati ili priupitati o bilo cemu sto je nejasno, i vjerujem da se moze dobit valjan i kvalitetan odgovor.
  dakle, da poentiram, smatram da je srbija nakon zadnjih izbora na dobrom putu. ima li jos puno posla – ima. a to sto je najavljena tuzba protiv velje ilica, i hapsenja gradjevinske mafije, ne mogu reci da me zabrinjava… 🙂

 19. RE: wawy

  Apsolutno se slazem sa Ilijom u vezi medija u Srbiji. A sto se tice B92, mislim da je najzatvoreniji medij u Srbiji. Na web sajtu im je sprovedena najrigoroznija moguca cenzura kod komentara. Danas je B92 identican kao Milosevicev RTS samo sto su u pozadini druge gazde.

 20. ————————–
  Posted by: Aleksandar
  “Danas je B92 identican kao Milosevicev RTS samo sto su u pozadini druge gazde.”
  ————————–
  tesko bi se moga slozit s ovim. dovoljno je recimo pogledati iz arhive rts-a bukvalno bilo koju info emisiju prije 5. oktobra i bilo koju info emisiju b92 poslje 5. oktobra i vidjet da ne lice uopste.

  sto se tice sajta b92 i cenzure komentara, tu djelimicno isto razmisljam, jer su i meni par puta cenzurisali komente, al ne kontam po kojem sistemu ih cenzurishu, jer vidim razlicita misljenja u komentima.
  a komente na blogovima nesto i ne vidim da cenzurishu, jer se vidi dosta disonantnih tonova na svakom blogu.

  a da li je b92 zatvoren medij…hmm, pa ne znam, pokrenuli su dosta tabu tema kroz insajder, bas dosta cesto su im gosti kroz emisije iz raznih stranaka, i sto znam, ima dosta toga pozitivnog… cak im je i saut park dosta uradio na emancipaciji u srbiji :).

 21. pritisak

  bitnije je imati podrsku 5-6 mocnih kriminalaca nego dvije trecine birackog tijela…zato svaka vlast ako ima namjeru da radi svoj posao prinudjena je da se tijesno zblizi sa mafijom ,pogotovo kad na vlast dodju novi ljudi.i to je sve djindjic uradio,ali nedovoljno dobro,umalo da je ugrozio apsolutnu nedodirljivost mafije i tajkuna i prica se zavrsila na onakav nacin..tadic sad ispravlja tu gresku(prema sebi i partiji),lize se se kriminalcima,a B92 o tome cuti.zato sto im tadic zavrsava podrsku MDLF i ostalih americkih prijatelja,a oni hladnokrvno klepaju pare od operacija trijumf,velikog brata…i informativni program je dosadniji nego ikad,iako su pokrenuli onaj mrtvi B92 info.ocekivao sam mnogo vise,ali oni sad nemaju neprijatelja u vlasti i polako postaju drzavna televizija……..e da na to sam mislio kad sam rekao da bi i vijesti tako nesto htjele…

 22. Ilija Bakic

  RE: Wawy

  “a da li je b92 zatvoren medij…hmm, pa ne znam, pokrenuli su dosta tabu tema kroz insajder, bas dosta cesto su im gosti kroz emisije iz raznih stranaka, i sto znam, ima dosta toga pozitivnog”!

  Kako izgleda “otvorenost B92″ i ” gosti emisija iz raznih stranaka” pokazuce na osnovu spiska gostiju ” Poligrafa” najgledanije emisije i ” Kaziprsta” najslusanije emisije na B92.
  Poligraf:
  25.avgust Djordje Vukovic programski direktor CESID-a, ostrasceni navijac DS
  26.avgust Jelko Kacin izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju saveznik DS
  27.avgust Milan Sahovic profesor medjunarodnog prava, navijac DS
  28. avgust Dusan Mladenovic sekretar Udruzenja za saobracaj i telekomunikacije Privredne komore Srbije, clan DS
  29.avgust Aleksandar Jaksic direktor izdavacke kuce Beovuk, clan DS
  1.septembar Zarko Obradovic ministar prosvete u Vladi Srbije, clan SPS
  2.septembar Slavica Djukic Dejanovic predsednica srpskog parlamenta, clan SPS
  3. septembar Dimitrije Boarov novinar Vremena ostrasceni navijac DS i LDP
  4. septembar Oliver Ren evropski komesar za prosirenje ostrasceni saveznik DS
  5. septembar Duska Anastasijevic novinarka Vremena ostrasceni navijac DS
  8.septembar Marko Blagojevic programski direktor CESID-a, ostrasceni navijac DS
  9.septembar Vukasin Pavlovic, profesor Fakulteta politickih nauka, ostrasceni navijac DS
  10. septembar Gordana Pop Lazic, visoki funkcioner SRS
  11. septembar Snezana Malovic ministarka pravde u Vladi Srbije, clan DS
  12.septembar Srdjan Bogosavljevic direktor Agencije Stratedzik marketing, ostrasceni navijac DS
  14. septembar Muamer Zukorlic muftija, ostrasceni clan Ljajicevog SDP ( DS)
  15. septembar Goran Svilanovic clan DS
  16. septembar Maja Gojkovic bivsi clan SRS, predsednica Grupe Gradjana
  17.septembar Dragan Janjic pomocnik ministra kulture, clan DS
  18.septembar Oliver Dulic, Ministar za zastitu zivotne sredine i prostornog planiranja u Vladi Srbije, clan DS
  19. septembra Slobodan Sijan filmski reditelj, politicki neutralan
  22. septembar Pavle Petrovic profesor ekonomskog fakulteta, nemam informaciju o politickoj opredeljenosti
  23.septembar Bojan Kostres, visoki funkcioner Lige Socijaldemokrata vojvodine
  24. septembar Veljko Mijailovic predsednik policijskog sindikata Srbije, nema informaciju o politickoj opredeljenosti
  25.septembar Sonja Biserko predsednica Helsinskog odbora Srbije, ostrasceni navijac DS i LDP
  26.septembar Dobrivoje Tanasijevic DAN TANA, V.D predsednik FK Zvezda eksponent Miroslava Miskovica
  29. septembar Miroslav Prokopijevic ekonomski analiticar, simpatizer LDP
  1.oktobar Vuk Jeremic ministar spoljnih poslova u Vladi Srbije, clan DS
  2. oktobar Nemanja Nenadic programski direktor Transparentnost Srbija
  ne znam je politicki opredeljen

  29 emisija Poligrafa od cega su : 21 gost, clanovi i simpatizeri Vlade Srbije, 2 predstavnika medjunarodne zajednice saveznici DS, 4 politicki neutralni, 1 bivsi pripadnik opozicije i jedan iz redova opozicije

  Kaziprst:
  8.septembar Ivica Dacic ministar policije u Vladi Srbije, clan SPS
  9.septembar Milorad Mircic clan SRS
  10.septembar Vladimir Popovic direktor pravnog foruma SAD, bivsi savetnik Bozidara Djelica
  11.septembar Rasim Ljajic Ministar rada u Vladi Srbije, clan SDP
  15.septembar Radovan Jelasic guverner Nardone banke Srbije, clan G 17 +
  16. septembar Vesna Pesic clan LDP
  17. septembar Bozidar Djelic potpredsednik Vlade Srbije, clan DS
  18. septembar Oliver Ivanovic drzavni sekretar u Vladi Srbije , clan G17+
  22. septembar Bojan Pajtic predsednik Izvrsnog veca Vojvodine, clan DS
  23. septembar Obrad Kesic politicki analiticar iz vasingtona, politicki neutralan
  24. septembar Verica Barac predsednica Saveta za borbu protiv korupcije, politicki neutralna
  25.septembar Dragan Sutanovac ministar odbrane u Vladi Srbije, clan DS
  29.septembar Bruno Vekaric portparol Tuzilastva za ratne zlocine, politicki neutralan
  30. septembar Zoran Mihajlovic predsednik samostalnog sindikata Zastave, nema informaciju o politickom opredelenju
  1.oktobar Vojin Dimitrijevic direktor beogradskog Centra za ljudska prava, normalan navijac LDP
  2.oktobar Dragan Bujosevic, novinar NIN, glavni kandidat na kladionicama za Glavnog i odgovornog urednika Politike, ostrasceni navijac DS, samo mu pertle vire iz Tadiceve zadnjice
  16 emisija, od cega u 11 su gosti clanovi i ostrasceni simpatizeri Vlade Srbije, 3 politicki neutralna i za jednog nemam podatke i jedan iz redova opozicije.
  Zamolio bih te za komentar.

  Dozvoljavam da sam napravio gresku i da sam neku emisiju zaboravio, koristio sam arhivu B92!

 23. Ilija Bakic

  RE: Wawy

  O licemerstvu Vlade Srbije i politicke i kulturne elite Srbije, zelim da kazem jos ovo. Sonji Savic, fanatasticnoj srpskoj glumici, dobitnici dva Lava u Veneciji, na sahrani u Gornjoj gorevnici selu pokraj Cacka, nije dosao na sahranu nijedan funkcioner Vlade Srbije, nijedan kolega, niti ministar Kulture pozorisni reziser Nebojsa Bradic. Zasto ? Gde je vodja beogradske kulture Gorica Mojovic!
  Zato sto mi je sve rekla sta misli o njima u lice. O njenoj smrti napisali su najstrasnije stvari i neistine samo zato sto im je rekla istinu.
  Ni na komeraciji se nisu proslavili! A na otvaranju Delte svi su dovukli svoja gladna dupeta.
  Sonja Savic je bila srpska kraljica glume!

 24. pritisak

  eto tako…crnogorska opozicija ce opet da pokaze koliko je lojalna dps-u,pogotovo Andrilo i najgadniji od svih spijuna Goran Danilo.SNS,oni su veca bijeda dps-ovska i od peca i soca….
  Super, jedva cekam mitinge i proteste,pa da DPS to fino usmjeri u svoju korist,produbi pricu o svojoj crnogorstini i benignim drzavnim neprijateljima…divno…a ima li ta srpska opozicija(ako sebe stvarno smatra nekim srbima) neku potrebu da nesto uradi sto nije u interesu DPS-a?
  kakva komedija,ne bi me cudilo da su ovo sad tempirali da bi razbili ove nesrecne pokusaje “ujedinjena” opozicije..zar je to malo opozicije toliko blesavo da ne vidi da im je podmetnuta gora patka od soca i kilibarde,andrije mandic i goran danilovic,spijun.
  nevjerovatno,prosto mi je gadno kad vidim kako dps nemilosrdno cementira svoje pozicije potezom koji bi trebao makar malo da ih uzdrma.
  U crnoj gori je vrlo malo ljudi koji se ne protive priznanju kosova,ali ne opzicija ce od toga mitinga da napravi velikosrpski pir i nacionalisticki gadluk one najgore i najnize od svih srbstina u istoriji te zemlje,sa sve recitacijama ivane zigon i pozivima na klanje crnogoraca,hrvata,albanaca i svih drugih.

  Odlicno!I ja sad stavrno nemam vise snage da postujem crnogorske srbe,jer to nijesu,jer su oni uvreda pravim srbima,jer tako jeftin politcki produkt DPS-a.Divno i treba da gaze ovako..

  Umjesto da se napravi jedan pristojan gradjanski skup na kojem bi mogao da se pojavi i neki crnogorac i kaze,ne, ja se ne slazem sa nezavisnoscu kosova,ali necu da klicem seselju:oni su napravili skup na kojem ce se pojaviti manje ljudi nego sto bi se vrlo lako moglo izvesti na ulice,samo zbog krvolocne atmosfere primitivizma cije ce kreiranje finansirati direktno DPS.Ja sam ubijedjene da ce im DPS finansirati ozvucenje i osvjetljenje i transparente i gorivo i vaucere i dobru medijsku zastupljenost….
  da znam da nijesu srbi za pare,rekao bih da su maloumni idioti…

 25. Vojin

  Postovani gospodine,

  informacija je sljedeca:

  Predstavnici parlamentarnih stranaka SL, PzP, SNP, NS, DSS, LP na današnjem sastanku su se saglasili da je Vlada Crne Gore juče donijela odluku o priznanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije : protiv koje je ogromna većina građana Crne Gore, čime je prouzrokovala političke tenzije i produbila postojeće podjele u Crnoj Gori.

  Time je ugrozila prijateljske odnose sa Srbijom i interese građana Crne Gore a posebno naših državljana koji žive, studiraju i rade u Srbiji i dovela u pitanje tek započete procese evropskih integracija.

  Imajući u vidu višestruke negativne posledice jedne ovakve nepromišljene i ishitrene odluke Vlade Crne Gore koje mogu imati nesagledive dugoročne posledice po stabilnost u Crnoj Gori i regionu pozivamo Vladu da:

  -Povuče svoju odluku o priznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije iza koje ne stoji demokratski legitimitet izražen u volji većine građana Crne Gore ili

  -Organizuje fer i demokratsko izjašanjavanje gradjana Crne Gore na referendumu o ovoj odluci ili

  -Vrati mandat gradjanima Crne Gore i omogući raspisivanje vanrednih paralementarnih izbora na kojima bi se provjerila volja gradjana nakon jedne ovakve odluke za koju Vlada nije imala legitimitet.

  Istovremeno, Srpska lista, Socijalistička narodna partija Crne Gore, Narodna stranka i Demokratska srpska stranka prijavile su Veliki protestni skup građana Crne Gore, pred zgradom Narodne Skupštine u Podgorici za ponedjeljak, 13. oktobra u 18 časova.

  Dakle, vi kazete:” Umjesto da se napravi jedan pristojan gradjanski skup na kojem bi mogao da se pojavi i neki crnogorac i kaze,ne, ja se ne slazem sa nezavisnoscu kosova,ali necu da klicem seselju:oni su napravili skup na kojem ce se pojaviti manje ljudi nego sto bi se vrlo lako moglo izvesti na ulice,samo zbog krvolocne atmosfere primitivizma cije ce kreiranje finansirati direktno DPS…”. Medjutim, apsolutno sam siguran da ima mogucnost da se ne samo pojavi bar jedan Crnograc, vec vec svi iz PzP i LP, i drugi koji to zazele koji nisu u tim partijama.
  Ja sam ove dvije informacije shvatio tako da PzP i LP ne zle da snose odgovornost koja moze da se desi ukoliko situacija izadje izvan kontrole, sto moze biti. Ali, to ne znaci da oni nece biti na tome skupu, jer je to pitanje izgleda otvoreno.
  Pa, eto, iako “nemate zelju da vise postujete crnogorske Srbe”, moram vam reci da ne mozete biti veci protivnik Seselja od mene. Od njega ja dobijam pege.

  Osamdeset dva odsto Crne Gore je protiv priznavanja Kosova, a sta to znaci ne treba da komentarisem.
  Slazem se u vasoj bojazni, ne ljuti me vas interpretacija jer imate najbolje namjere, i ja imam iste bojazni. Ali , rijec imaju i PzP i LP. Oni odlucuju o tome, i mogu kreirati taj skup. Ne vjerujem da im iko smije zabraniti da to ucine. Ako postoji neko takav, pokusacu da intervenisem u skladu sa svojim mogucnostima, cini mi se da ih imam kao i mnogi, i nece mu biti ni malo lijepo.
  Nadam se da ce g. Aleksic ovu promjenu teme u skladu sa situacijom shvatiti kao kompliment vaznosti ovoga bloga, kao jednom od mjesta komunikacije mejdu ljudima raznih misljenja, koja se u mnogim stvarima i podudaraju.

 26. Vita

  Dragi Liberali,

  Po priznanju Kosova prvo sto mi je palo na pamet su rijeci Slavkove poslije Zivkoviceve prodaje LSCG-a mafiji 2005-e god. Pitao je cojek dokad ce se ‘sramne izdaje’ vioriti kao ‘ cinovi casti’.

  Tako i sad, ne zna covjek dje da se od sramote sakrije, bar mi sto nista nismo ni krivi ni duzni koja smo iskrena opozicija kurvanju, preprodajama i opstem ludilu.

  Vele, choche, morali su. Jest, ali ne sto ih je na to neko u ovom trenutku natjerao. Oni kao mudri i pravi matematicari ne cekaju da protivnik (Svijet) povuce korak i matira ih nego to rade mnogo prije. Tako i sad.

  Treba pokazati Zapadu ko je gazda u CG. Treba pokazati da je Milo i svita bog i batina i da se njihova pita. Da mogu pretvoriti crno u bijelo i obrnuto. Da sta godj oni cinili masa Crnogorska moze samo da poaminuje.
  Milo je bog, Svijete i Italijo shvati to !
  Nemoj da mases puno potjernicama jer mozemo mi malo i rat zaigrati pa ce se vase pridruzivanje i stabilizacija pitat koliko u Iraku.
  Nemojte se zezat sa nama – nas ako taknete imate rat opet na Balkanu. Pa se vi zaj…. sa nama.

  Dakle, ovo je samo priprema terena ako ih budu dirali. Da, politika je upravo ovako jednostavna, sve zavjese kad se skinu ostaje seljacka politika bez obzira na naciju. Cojek se brani isto kad ga napadnu, vilama i motikama, politicari samo to malkice uviju.

  Al, trazili ste pa gledajte. CG je iovako najobicnija javna kuca. Ima prostituki za 20 $ a ima i za 2.000-e. Pa ko kolko ugrabi. Neko zadovoljan penzijom od 150 € neko poslom od 300 € neko biznisom od 3.000 ili 3 mil.
  Za koliko ko mora za toliko se prodaje.

  Jedan je bio LSCG – i nikad se nece ponoviti – unistile su ga kurve, kukavice, bezboznici. Crna Gora je ostavljena evo punih 20 god. najvecim neprijateljima Crne Gore. Al sjutra da budi izboru i dalje bi dobili 60 odsto. Glavno je da opozicija zabavlja narod a ima se jesti, tu je krava i fresko mlijeko i sir a ima i kupusa – pust’ djavola – kada nam je ikad bolje bilo.

  Ovo je zemlja divljaka, vanzemaljaca, i onaj mrceni Afrikanac prima koru hljeba sa ponosom za razliku od ovih MORALNIH PATULJAKA.
  Da, bila je pomama za Vesninom izjavom ali istina uvjek boli iako se patuljcicima ne bi smjelo to reci.

  POZDRAV LIBERALI,
  VIVA LSCG – nasa nada i nasi snovi koji su proslost u zemlji mrtvaca.

 27. Vita

  Reprlika za ‘ pritisak ‘
  ___________

  Pritisak kaze: ‘Super, jedva cekam mitinge i proteste,pa da DPS to fino usmjeri u svoju korist,produbi pricu o svojoj crnogorstini i benignim drzavnim neprijateljima…divno…a ima li ta srpska opozicija(ako sebe stvarno smatra nekim srbima) neku potrebu da nesto uradi sto nije u interesu DPS-a?’

  Opozicija, jasno je (iako se ostali vecinom foliraju), da je Milova opozicija tj pod kontrolom iliti druga strana medalje iliti dzabolebarosi DPSDP-a. Ubaraju kajmak, sramni su koliko i pozicija.

  I sigurno im je u cilju da usmjere mitinge i proteste u korist sebe tj DPSDP-a. Sanse za to su im 99%.
  Ali moglo bi i da ne bude tako.

  Ako bi doslo do nemira i eskalacije protesta ( u sto sujmam), ide Svjetskim mocnicima druga poruka u svijet: Milo NE MOZE DA KONTROLISE SITUACIJU. Dakle u slucaju opsteg haosa ( koji je nemoguc jer sve imaju 100% po kontrolom) mogao bi da Milo sa vlascu i suvlascu dobro bude uzdrman.

  Radi cega ?
  Jer Zapadu treba vlast koja moze da garantuje 100% soc.-ekon.-politicku sigurnost da bi oni mogli da ostvare svoje interese. ( u haosu je ovo nemoguce jel’)
  Ako im Milo ne daje takvu garanciju on ide niz vodu. On mora da pokaze da je kreator i dana i noci u CG i da sve moze – onda je ok i onda on je validan partner. Ako se pokaze da to nije on ide u kanalizaciju, bas kao i Cica Draza u odnosu na Tita kad je kao dojucerasnji saveznik Zapada izdat uz rizik da sa Tilom zavlada komunizam. Jer lakse je kontrolisati jednog covjeka koji ima stgopostotnu vlast nego nekog sa kojim se treba boriti za tudje snove ( recimo kako je bilo kod Slavka i LSCG-a). Slavko nije mogao da kontrolise i stvara esencijalne probleme i on je out.

  Naravno, Milova opozicija ce od protesta napraviti maskaradu koja ce da radi za interese vlasti. To je pozeljno i upravo dize cijenu Milu i sviti. Bice sve upravo kako to vladi bude odgovaralo, malo frke da se zna cijena i koliko Milo vrijedi i to je to.

  Narod je savijen do crne zemlje, treba prezivjeti i zivjeti, moral je davno patuljast i tako to ide.

  Lele nama jos 50 godina.

 28. Vita

  Gospon Vojine,

  jel ste vi ozbiljni ovdje il ste po zadatku :))))

  Kakav Roderick W. Moore ???

  Sapce li vam to Filip u bubu u uvu ?

  Da Vas podsjetim da je ovo liberalni sajt i da se manete manipulisanja jer mi to kuzimo znate !

  Te tri mogucnosti sto trubite su glupost koja ima za cilj da ‘ svakog cuda tri dana dosta’. Da je tako kako vi kazete tresla bi se CG ne danas nego prije par mjeseci kad je priznavanje najavljivano. Ili bar bi se te vodje digle isti mah ne bi ubjedjivali mafijase 4 duga sata ( svaka cast na stpljenje :D).
  Ne, treba cekat par dana da splasne da ljudi po peti dan jedu kupusa da se opet saviju do crne zemlje i da im ne bude bitan i sopstveni zivot a kamoli Milo, Kosovo i politika.

  Ne znam sta imate od toga da na ovom malom sajtu sirite udbasku propagandu ? Nada da nije mrtva Liberali bi postojali.
  I vi ste mrtvac i to onaj koji i iz groba baja i buja.

 29. pritisak

  ok,moja reakcija je potpuno netakticna i mozda emotivna,ali bas sam imao potrebu da to saopstim na ovom blogu,jer znam da to citaju ljudi koji razmisljaju slicno,a razlicito misle i ljudi koji imaju zdrav pristup ovoj temi.i bez obzira na sve moje stavove,bio bih presrecan da vidim da taj skup nece imati antidrzavni,anticrnogorski i antialbanski karakter,nego da to bude civilizovan gradjanski protest protiv politicke(a ne nacionalne) odluke.

 30. pritisak

  lijepa prilika da se pokaze da se na to moze reagovati pragmaticno.i naravno,ako se na skupu
  pojavi amfilohije sa svitom i baci dvije tri kletve,uzalud sve…

 31. pritisak

  ja cu se nadati da ce to proteci onako kako treba.bicu na skupu,ali “sluzbeno” i bilo bi licemjerno sa moje strane da ne kazem da je nezavisnost kosova opravdana.kosovo je prodato devedesetih isto kao i krajina i tada kad se prodavalo,srbi se nijesu pobunili(dovoljno) protiv onih koji su ga prodali(milosevic i ekipa).mogli su da ga otkupe,ali ne silom nego novcem…i vece zemlje su prodavale vece teritorije…to je plan vase cubrilovica…

 32. pritisak

  stanovi na kosovu za srbe iz krajine koji su napravljeni od prodaje krajine,prodati su albancima…tu je prica zavrsena i sad je tako kako je…bilo je vremena da se na to reaguje..sad je prekasno…meni jedino smeta sto je dps i to iskoristio radi cuvanja svog dupeta..ali eto “moze im ga bit’ “…sve to se moglo predvidjeti jasno…ljigava LP je pokazala svoj udbasizam a PZP pragmatizam…nije sve crno bijelo,treba bìti malo siv,ali ne sivonja.

 33. pritisak

  vojine,zelim vam da na skup dodje makar 30% ljudi koji nijesu srbi a koji su protiv nezavisnosti kosova.to je sigurno 20% dps-ovih biraca.i to bi bio uspjeh.ne vjerujem u snagu naroda kojemm treba vodja…to nije narod nego stoka…i opet molim,izbjegnite da amfilohije bude glavni ovan sa zvonom…srecno.

 34. posted by Vojin:


  “Srpska lista, Socijalistička narodna partija Crne Gore, Narodna stranka i Demokratska srpska stranka prijavile su Veliki protestni skup građana Crne Gore, pred zgradom Narodne Skupštine u Podgorici za ponedjeljak, 13. oktobra u 18 časova.”

  “apsolutno sam siguran da ima mogucnost da se ne samo pojavi bar jedan Crnograc, vec vec svi iz PzP i LP, i drugi koji to zazele koji nisu u tim partijama.”

  odlicno.
  to znaci da tom mirnom i civilizovanom skupu slobodno mogu prisustvovati i oni etnicki albanci koji su nezadovoljni odlukom o priznavanju nezavisnog kosova?
  vjerujem da je skup u toj mjeri demokratski i neshovinisticki da to nece biti problem?

 35. Ilija Bakic

  Ukoliko je u pitanju opstenarodni protest gradjana, onda u ime jedinstvene, demokratske Crne Gore, na tom skupu treba da govori Aleksandar Aleksic!

 36. Vojin

  RE: Ilija Bakic

  Slazem se, u potpunosti. G. Aleksandar Aleksic to moze vrlo lako, ako zeli i procjenjuje da je to pravilno rjesenje, da zavrsi u komunikaciji sa gospodjom Katarinom Brajovic. Ona sigurno ima direktan izlaz na organizatore skupa, i moze mnogo toga pojasniti. Nisam u organizaciji, ali, moj mail je g. Aleksicu poznat, ja takodje mogu ponesto da uradim i da dam odredjenu korektnu medijsku prezentaciju.

 37. Ilija Bakic

  RE: Vojin

  Ja ne zivim u Crnoj Gori i ne poznajem najbolje okolnosti i namere organizatora skupa, niti ko je u organizacionom odboru, ali sam misljenja da ako je u pitanju opstenarodni protest protiv rezima, onda kao predstavnik, neke nove Crne Gore, obrazovane, pametne, one koja ne zeli dva tabora, vec jedan demokratski, onda sam organizator mora pozvati Aleksandra. Naravno, sam Aleksandar ce doneti odluku, ali ako organizator zeli diskontuitet sa dosadasnjim jalovim delovanjem opozicije protiv vlasti, onda predvodnik novog talasa mora biti licnost, koja mora imati mudrost i znanje, hrabrost i energiju kao sto je domacin bloga.

 38. vojine, zasto ste izbjegli odgovor na moje pitanje? cega se to plasite u neizgovorenom odgovoru?

  dakle vojine, na tom opstenarodnom tolerantnom civilizovanom multikulturnom i neshovinistickom skupu protiv rezima – da li ce biti pozeljni i albanci nezadovoljni odlukom vlade cg?

  ——————————

  neko moje misljenje je da je ovo skup milovih satelitskih stranaka, zaduzenih za jednu stranu polarizacije. moram reci da je izuzetno komicno djelovalo prije neki dan ubjedjivanje opozicionara na kanabetu kod mila da ne prizna kosovo i kako ce mu oni pomoci da odagna pritiske..hahaha, pa to je zaista bilo smijesno. predstava teche, glumci su dobro naucili svoje uloge.
  na bilo koju odluku koju napravi a koja ne nailazi na odobravanje gradjana, milo se preko svojih uhodanih kanala pravda pritiscima, a pri tome sam izjavljuje kako pritisaka – i nije bilo. i vjerujem da je tako.
  a nikako ne bi mogla da se uzme u obzir recimo da je odluka o priznavanju nezavisnosti motivisana regionalnom mafijaskom povezanoshcu vrha cg i ks preko krijumcarenja droge?

  i sad kao neke stranke prave protest, i to optenarodni zaboga (na kom nece biti vecina naroda crne gore). i sto rece peco popovic, stari udbash, protest ce biti kratak. valjda su najavili kishu, shto li…

  da li treba pod maskom protesta protiv priznanja kosova koji ce zaboga po organizatorima da bude neki antirezimski skup, da ocekujemo novo shovinisticko orgijanje i pokliche od kojih ce crna gora ponovo da se jezi, a koji ce odgovarati samo dps-u, i iz kojih dps izvlaci korist? da li ova manipulativna parola – opstenarodni skup protiv vlasti – nosi sa sobom klicu buduceg medijskog identifikovanja svakog opozicionog misljenja sa prosrpskim, cime se zapravo samo vracamo na zelenasko-bjelaske pozicije cg drustva na cemu vlast neumorno jashe zadnje 20 godina? pri cemu ce se na iste kachiti epiteti shovinizma, destabilizirajuceg faktora, il sto vec smisli biljana stankovic da ubachi u dnevnik? da li ce svako ko bude klimnuo glavom na ovo bit medijski tretiran kao privezak za dnevnopoliticku upotrebu mande i peca, i da li su oni koji navode na to – potpuno svjesni usmjerivaci?

  sve su nam opozicionari naivni kao francuske sobarice! 🙂

 39. Vojin

  RE: Ilija Bakic

  Naravno, slazem se. Upravo sam poslao mail gospodji Brajovic, i nadam se da ce doci do kontakta sa g. Aleksicem. Ja cu pokusati da sve ucinim u domenu sopstvenih mogucnosti, a vidjecemo da li ce to biti efikasno. Mislim da ce do kontakta doci, a kakve su mogucnosti da se ideja realicuje zavisi prije svega od g. Aleksica, njegovih obaveza, procjene, …

 40. Vojin

  RE: wawy, pritisak

  Nisam izbjegao odgovor, vec sam u stisci s vremenom.
  Dakle, slazem se da bi dobro bilo “da na skup dodje makar 30% ljudi koji nijesu srbi a koji su protiv nezavisnosti kosova.to je sigurno 20% dps-ovih biraca.i to bi bio uspjeh”, ( pritisak). Jos bi bilo bolje da ih bude 60 odsto. Ja bih pozdravio svakog Albanca koji je protiv nezavisnosti Kosova, a koji bi dosao na skup. Kao i svakog suverenistu koje je bio, sad je i bice uvijek za nezavisnu Crnu Goru, a koji je u ovoj situaciji protiv nezavisnosti Kosova(razloga moze biti mnogo), i koji bi dosao da da podrsku.
  Ako se uzme da je 82 odsto gradjana CG protiv te nezavisnosti, logicno se namece da to treba da bude opstenarodni protest protiv rezima.
  Medjutim, problem je u tome sto upravo suverenisticke stranke kao PzP i LP trebaju da budu na skupu i obrate se gradjanima kao predstavnici (oko 70 odsto) suvernisticki orjentisanih gradjana a oni to nece. PzP ce biti medju narodom, ali se nece obracati, koliko ja znam, a LP nece biti uopste. Dakle, oni su trebali da pozovu gradjane da izadju na protest a ne da se povuku i da se, recimo, niko ne obrati u ime tih ljudi javnosti.
  Znate, desava se cudna situacija, umjesto da te stranke pozivom narodu naprave taj skup multinacionalim, multivjerskim i gradjanskim, oni to ne zele. Pretpostavljam da ce se u ime tih ljudi neko obratiti skupu, i nadam se da ce to desiti. Nadam se da ce organizatori uspjeti u namjeri da sve prodje kako treba, bas kao sto sam ubijedjen da ce drzavna TV loviti taj jedan mikron nedostojnih ljudi s namjerom da ih predstavi kao 20 000 ucesnika. A tih par divljih grupa oni sami mogu platiti i dovesti sa strane, postaviti pred kamerama i reci im sta da skandiraju. Ako nista drugo, imaju dosta ulicara koji ce im to odraditi zbog sopstvenih grjehova. Ali, ne treba mijesati babe i zabe, a pogotovo ne u prostoru gdje rezim moze da radi bukvalno sto mu padne na pamet. Malo li su do sada loseg napravili? Angazmanom Bosnjaka da pisu antibosnjacke grafite, Srba antisrpske Crnogoraca anticrnogorske, za sto maraka po osobi za noc i uz pratnju policijskih auta i tipova u civilu.

 41. Vojin:
  Ja bih pozdravio svakog Albanca koji je protiv nezavisnosti Kosova, a koji bi dosao na skup.

  odlicno vojine, fin odgovor, i ja inace na svaki normalan skup isto, sasvim normalno…
  a da li bi ti ljudi sto se okupljaju tamo pozdravili albance koji bi dosli da protestvuju? da li i oni razmisljaju kao i vi?
  ili bi se izlivanjem frustracija ostrvili na njih? mislim da je to realna hipoteticka situacija…

  i mislite da u takvoj situaciji treba da dodje iko kome se ta hipoteticka situacija gadi? mislim, da li je to onda opstenarodni skup, kad vecina ljudi razmislja na taj nacin? ima nas puno takvih (trenutno 82% u crnoj gori) koji se glede tog i takvog okupljanja osjecamo ka albanci…

 42. babaroga

  Ne pada mi na pamet da idem na bilo ciji politicki skup, sto znaci da cu i sjutrasnji zaobici u sirokom luku. No, zao mi je Srba, ne zbog gubitka Kosova, koliko zbog zaglibljenosti u proslost kojom im je drustvena elita isprala mozak.
  Dakle, sansa da za nasih zivota Srbija povrati suverenost na Kosovu je negdje oko 5 odsto. Cak i da se planine pomjere i Liteks Lovec dobije Mnacestera na Old Trafordu, a Srbija povrati suverenost na Kosovu, sta da radi sa njim? Da sjedi tamo na bajonetima, sto je radila i ranije? Kako to mislite da u sastavu drzave imate teritoriju gdje 90 i kusur odsto gradjana ocima ne moze da vidi centralnu vlast i zeli na svaki nacin da je se trsi? Tako sto cete vratiti prognane Srbe? Koji su svoje nekretnine uglavnom prodali visestruko skuplje od relane vrijednosti. Albanci su ih muski kesirali samo da im vide ledja.
  Ajde cak i da zamislimo nemogucu situaciju da Albanci pristanu da budu u okviru Srbije.
  Ne zaboravite, sa Kosovom u sastavu Srbije, nema vlade bez Albanaca, jer bi cinili trecinu birackog tijela. I sta bi se desilo? Kako bi ste gledali da opstrukciju Pristine kada im se god prohtje i na povlacenje novca srpskih obveznika na Kosovo u mnogo vecem iznosa koji uplacuju. I na kraju balade Srbi postaju manjina u Srbiji, za nekih 50 godina. Bojim se da je srpski stereotip “Kosovo unutar Srbije, sa obespravljenim Albancima i policijskom diktaturom na toj teritoriji”. Ne zaboravite, albanski odgovor na prvobitni srpski pritisak i micanje Vlasija, bio je Rugova. Nastavak nasilja donio je Cekua, Tacija i Haradinaja.
  Dakle, umjesto da jednom zavrsi sa kosovom i kosovskim mitom koji je relano samo opravdanje kolektiva za poraz koji im je donio pola milenijuma ropstva, srpska politicka, drustvena i intelektualna elita, preko medija koje kontrolise jadnom (bez ironije) srpskom narodu ispira mozak sa vjekovnim ognjistima. Umjesto da stisnu muda, kazu pukli smo, nije vazno koliko padnemo, nego mozemo li ustati i krenu dalje. Ko to uradi bice najveci Srbin u posljednja dva vijeka.
  Kosovo me zivo ne interesuje i lako cu mu zelju drzat. Mozda negdje prodjem kroz Kosovo kada budem isao za Grcku kolima i tu mi je jedini unos.
  Smatram da CG treba da se maksimalno distancira od suplje price kosovskom mita. Zbog toga priznanje Kosova ne dozivljavam kao tragediju. Strateski, odluka i nije tako losa. Za par decnija Albanci ce biti najbrojnija (najmocnija) nacija i regiji, zbog cega treba napraviti neku vrstu saveznistva sa njima, cemu priznanje Kosova doprinosi. Sa druge strane, zbog ranije pomenute elaboracije kosovoskog mita smatram da Srbima, koji su nam dugovno i etnicki mnogo blizi od Albanaca, nijesmo nacinili dugorocnu stetu.
  Takticki i kratkorocno, smatram da nije mudro na jedan nacin glasati u UN, a onda potpuno drugacije se ponasati doma. Smatram da se pokazuje neka neozbiljnost. Sigurno da je bilo pritisaka US, koja je insistirala na ponisti navodnu pobjedu Beograda u UN. (Navodna jer ne vidim sta je konkretno postignuto). Da li je ovo vracanje usluga Americi ciji si miljenik bio i koja je ponekad javno, a mnogo cesce tajno, spasavala dupe vlastima, a ne rijetko i cijeloj drzavi ili cemo ispostaviti jos neku fakturu ostaje da se vidi. Nadam se da ce se ovo priznanje i kratkorocno naplatiti, odnosno da je obecana neka usluga, sto, naravno ne mozes javno saopstiti.
  Da se legitmisem, Crnogorac sam, govorim srpski, vjernik sam (mada mislim svojom glavom) Mitropolije.

 43. Vojin

  RE:wawy

  Znate, cilj okupljanja skoro da nikakve veze nema sa Albancima. Njihovo je pravo da artikulisu svoj nacionalni interes. Mislim da je vlast u CG trebala referendumom da rijesi pitanje (ne)priznanja Kosova, tako da je protest upucen iskljucivo Vladi, koja u ime naroda dodnosi odluke protiv volje naroda. Mislim da je ispravno sto su organizatori skupa donije odluku da se radikali ne obrate gradjanima. Naravno, niko radikalima ne zabanjuje da organizuju svoje proteste, ako to zele.

 44. Vojin

  Prosto receno, istrazivanja javnog mnjenja, i izbjegavanje Vlade da to pitanje stavi na referendum, pokazuje da se itneres gradjana Crne Gore ne podudara sa albanskim nacionalnimi nteresom po pitanju Kosova.

 45. vojine, neki moj nacelan stav je da svaki skup dje se cojek bez obzira na identitet osjeca lijepo-pozeljan i uspio skup. a svaki onaj skup dje je cojek zbog svog identiteta, njegove privatne i intimne stvari-nepozeljan, promasen skup.
  ne samo u pogledu konkretno ovog skupa, nego uopsteno govoreci, i u proslosti, i u buducem nekom opozicionom protestnom djelovanju u crnoj gori.
  sto znaci-ne postoji mogucnost ma kakvog kvalitetnog i dugorocnog djelovanja opozicije i borbe protiv vlasti ako se ne eleminise faktor animoziteta nametnut kroz rad db-ove narodne stranke tokom prve polovine devedesetih dijelu naroda, ili kroz rad ‘monitora’ i ‘ckl’-a kasnije. to je uspjelo `96 slavku perovicu i liberalima u koaliciji sa ns-om. shovinizma je nestalo, liberali su s odusevljenjem prihvacani na mitinzima dje su bili u publici narodnjaci, a narodnjaci od strane liberalne publike.
  kada se ponovo napravi takav ambijent, kada se neutralisu svi vjestacki napravljeni animoziteti od strane dps-a, onda takav skup i ima sanse za uspjeh, i to ce biti jedan od uslova skidanja vlasti. do tad-sa skupovima dje su neki ljudi nepozeljni-mrka kapa…

 46. Vita

  Skup je zavrsen a desilo se ono sto je napisao wawy u postu ‘skup milovih satelitskih stranaka’ (Sunday, October 12, 2008 at 7:49), bio i Amfilohije.

  Ali i ono sto je napisao Vojin – ‘Roderick W. Moore’ – Amerika i ostali sto su krivi.

  Posto je bio dobro posjecen ova privlast ce moci da se dobro ocope od Vlasti.

  Filip je ozaren dao komentar na TV da je protest demokratsko pravo gradjana – blistao je nesakriveno.

 47. pritisak

  i sve proslo onako kako sam ocekiva..kao zabranjeno radikalima…a zasto su onda svi ovi “govornici”(koji se ceksaju po nosu i drpaju po potiljku usred govornickog zara) pokusavali da zvuce kao da pocinje rat…kako dranje,neprirodno,kao da im je iz dps-a naredjeno da tako divlje izgledaju da bi pomamili narod…nevjerovatno..neka bude i da je medju “izgrednicima” bilo i placenika,ali nije dovoljno samo govoriti “nemojte ljudi da rusite,nemojte..” ako stvarno oces da sprijecis to onda kao govornik imas itekako moc da to vrlo lako uradis…ali dobro…bitno je meni da je amfilohije govorio.

  Vojine,da li Vi stvarno vjerujte da ove “prosrpske” partije nijesu DPS-ove?

 48. eo samo copy/paste sa mim foruma, neko moje misljenje o ovom protestu nocas:

  kako je ovo dps-u $elo ka kec na desetku!
  iha, sad je opozicija diskreditovana, nema teorije da ce se u dogledno vrijeme moc odrzat ikakav opozicioni protestni skup a da to ne bude da je s predznakom skupa s visokim rizikom. a kad se desi nesto ka ovo nocas sto odgovara vlastima, onda…;-)
  uopste me ne bi cudilo da je inicijalno ovo pokrenuli dps-ovi simpatizeri, nista ne bi bilo cudno da je pocetak u reziji dps-a.
  a kako ih nije sramota – svaki ekstremizam i svaki visoki rizik u cg su oni stvarali, milo &company,pocevsi sa ratovima, progonima ljudi ka da su stoka, pa sa db-ovom tvorevinom kilibardinog ns-a kome je bio cilj da nacionalizuje i shovinizuje ‘jednu stranu’, pa preko fashistickog crnogorskog knjizevnog lista, kasnije faze monitora, foruma freemontenegro koji imaju za cilj nacionalizaciju i fashizaciju ‘druge strane’, pa sve do milovog kumashina mandica, koji glumi gladovanje, strajkovanje, i sto sve ne… bukvalno na jednu istu glupu zelenasko-bjelasku foru vazda vrte istu plocu, na istu foru vladaju..
  pi, gade mi se maksimalno…

 49. Vita

  Cio dan danas prepirke vlasti i suvlasti po TV-u oko ‘huligana sto su izvrsili napade’: ‘nasi su – vasi su’ 😀

  … Iliti dzukele laju karavani prolaze (uskoro im rodjendan usli u 21 godinu!)

 50. ako neko nocas nije gleda intervju svetog marovica budvanskog na tv (u kome maltene po mom sudu nije izrekao nijednu stvar koju zaista i misli), da prepricam odgovor na pitanje ‘kako ce priznanje kosova od strane cg omoguciti regionalnu stabilnost’:
  tako sto ce time biti zadovoljen nato, a posto mi svi u regionu tezimo nato-u, onda ce nato kad svi udjemo u njega tada uspostavit stabilnost, a mi inace ne umijemo to sami.
  i to je to… nevjerovatno objasnjenje.

  a inace opet se provlaci teza, i kod marovica nocas i kod krivokapica sinoc, kako ce opozicija ako ikad dps pane osporit nezavisnost crne gore, i kako je opozicija usmjeravana iz beograda, pa su oni em garant stabilnosti, em garant nezavisnosti, em…
  katastrofa. mislim glupost najobicnija, ali posto drze medijsku sferu pod konac ni ne sumnjam da ce tu olinjalu tezu opet gurati, i sebe izjednacavati sa drzavnoscu, sa stabilnoscu, sa mirom, a svako drugacije misljenje bi valjda trebalo da bude destabilizujuce za crnu goru…
  sad kad se ta teza opet provlaci neposredno poslje ovog mitinga, onda zaista nije ni bitno da li su opozicionari dirigovani od strane dps-a, ili su pripadnici tajne policije dali pocetni impuls sinocnim neredima – bitno je da se uvodi ponovo jedno odvratno stanje ‘patriotizma’ i ‘izdajnistva’ i ko zna cega sve ne cime se svako misljenje automatski stavlja u jednu od ovih grupa, od strane ljudi kojima i odovara najvishe grupoidno ili stokoidno razmisljenje u narodu. opredjeljivanje, podijeljenost, i imas da biras ‘patriotski’ i ‘izdajnick’i front. a to se zove totalitarizam…
  da li na ovaj nacin dps pojacava svoju softdiktaturu? da li manipulishe emocijama u svrhu toga kako bi narod ‘ispravno mislio’? da li nas to gadjaju “`84”-om?

  ———

  inace, evo jedan od boljih tekstova koje sam procitao u vezi ovoga. djelimicno se slazem s tekstom, ali je svakako osvjezenje u odnosu na ostale izvjestaje koje danas i juce imamo o stanju u pg, crnoj gori i regionu, ‘laku noc, crna goro’ od sonje radoshevic:
  http://www.pcnen.com/detail.php?module=2&news_id=33113

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s