Rođendan vladara

“Bili su to dani koji su započinjali, svi do jednog, muzikom. Srednja škola, početak studija, prvi poslovi, prvi zarađeni novac, prvi poljupci, prvi sex, prvi put kada smo starijem rekli NE, prvi put kada se pokuša pobijediti nepravda. Dani koji su svi do jednog mirisali na snijeg, na jorgovan, na jabuke iz Vladičine bašte ispod Manastira. Dani koji su svi do jednog značili čekanje i uživanje u sljedećem događaju odrastanja i sazrijevanja ispunjenog osjećajem slobode, bezbrižnosti i nade. Za to vrijeme, nad nama su se nalazili stariji za koje smo vjerovali da su hrabri, za koje smo vjerovali da su mudri, da su pametni, da su sve ono čemu i svi mi treba da težimo. Nad nama su bili naši roditelji za koje nam ni na kraj pameti nije bilo u kakvim su okovima provodili svoje dane. I živjeli svoje živote impresionirani TV i radio stanicama koje su svoje programe započinjali sloganima «naših naroda i narodnosti» i «bratstva i jedinstva».” Uz njegovu saglasnost, prenosim Vam riječi prijatelja koji je danas daleko od Crne Gore, a sa kojim sam ponovo stupio u kontakt, nakon više od 15 godina. “Mili dani moji svi nestali…” Otišao i nikad se nije vratio.

Slažem se sa njim. Bile su to godine u kojima smo osjećali da živimo par kilometara iznad Crne Gore. Šetali smo i zezali se, učili, smijali se i letjeli ulicama između stratosfere i sedmog neba. A onda su došle devedesete i tlo pod nogama se obruši vukući nas za sobom u podrume grobova stvarnosti.

A sve se nekako poklapa sa “životnim” jubileom naših vladara. Ovih dana se navršava 20 godina od “AB Revolucije” kojom je sa ulice zbrisano staro rukovodstvo i instalirani Miloševićevi jurišnici Marović, Bulatović i Đukanović. “Mladi, lijepi i pametni džemperaši” nisu ni slutili da će njihova moć, uticaj i bogatstvo postati veći nego kod mnogih njihovih savremenika iz cijeloga demokratskog svijeta. Nisu ni slutili da će gledati kako se smjenjuju i De Mikelis, i Tačerka, i Gorbačov, i Klinton, i Kol, i Šreder, i Miteran, i Širak, i Bler, a da samo oni traju i da su nepromjenljivi. Njihovo instaliranje u titogradske fotelje nije se slučajno odigralo baš tog dana.

Bio je to veliki dan za sve njih. Ali bio je i veliki dan za Slobodana Miloševića. Bio je to dan kad je mali Slobodan došao na ovaj svijet. Jedan od tadašnjih vođa mitingaša, koji i danas živi u Danilovgradu saopštio je za RFE: “Izabran je taj datum zbog toga što je to rođendan Slobodana Miloševića, jer je Slobodan Milošević prvi komunista u vlasti Srbije koji je našao za shodno da dođe u Kosovo Polje i da čuje krik toga naroda i da se sretne sa istinom. Svi drugi su to izbjegavali. On nikada ne bi postao to što je postao da se nije ponio tako prema svom narodu.” Toga dana rodila se nova šansa za gvozdenu zavjesu u Crnoj Gori, nada da će Berlinski zid, makar negdje biti sačuvan.

Do tada se smatralo sigurnim da čovjek cijelog života nosi isto ime i prezime. Vjetrovi su donijeli novo vrijeme u kome su porcije muškaraca vođene na klanja. I ne samo to. Donijeli su kič, a na sljedećem koraku i smrt. Turbo folk estetizaciju ubijanja. A ta blizina smrti rušila je sve kočnice stida i rodile su se generacije na sasvim novom sistemu vrijednosti.

Portparol DPS-a, Rajko Kovačević, na “AB” događaje gleda kao na nešto što je bila neminovnost, uz pozdrave antiratnim profiterima: ”To što su se u SFRJ uz te procese desili krvavi ratni sukobi, najmanje su bili krivci ljudi koji su u Crnoj Gori doprinosili razvoju ovih neminovnih procesa… Moram reći da degutantno zvuče politikantski jednostrane analize kojima nadobudni i antiratni profiteri pokušavaju sagledavati ove procese u Crnoj Gori, kao i njihove nosioce.” Ufoteljavanje i tapaciranje nove vlasti sa ulice Miloševiću je donijelo presudni glas u saveznom predsjedništvu čime je Crna Gora dala zeleno svijetlo da se uđe u nasilni raspad zemlje i najkrvaviji rat u Evropi od WWII.

I iz tog “blagostanja”, postala privatni plijen antiratno i ratno profiterskog lobija, koji su se konačno našli na istoj strani 1997-e, kada su pod krinkom borbe za nezavisnu Crnu Goru, građanima oduzeli slobodu koja je bila na dohvat ruke. Plijen je danas feudalizovan i predmet je još jedino sitnih dnevno-strvinarskih podbadanja, zbog neravnomjernosti i nezadovoljstva manjih feudalaca u odnosu na veće. Za čudo, zanimljiva definicija došla je prije nekoliko dana i od Pokreta za promjene, postala je zemlja kojom hodaju neotkrivene ubice.

Mark Almond, oksfordski profesor, o kome sam već pisao u tekstovima Izborne magluštine i Crnogorske dogme, prije nekoliko dana, u svom autorskom tekstu u londonskom Guardian-u analizirajući novonastalu situaciju u Gruziji, piše kako je Crna Gora mikro-zemlja kojom dominira mafija. Česlav Miloš je u svom kapitalnom djelu «Zarobljeni um» često govorio o čovjeku koji «obično ima sklonost da poredak u kom živi smatra – prirodnim». Kao takav ne vjeruje da se na, dobro mu poznatoj, ulici kojom se šetaju turisti i igraju djeca, može pojaviti hitman i odraditi ono što je u opisu njegovog «radnog mjesta». A podzemna presuda donosi se bez saslušanja optuženog.

Prije nekoliko dana u sred Budve, i u sred bijela dana, dogodilo se brutalno ubistvo momka koji je bio poznat kao miran i dobar mladić, radnik fabrike za vinklovanje motora, a koji je dan ranije autobusom došao u Budvu na ljetovanje. Ubijen je greškom. Taj događaj nemam namjeru komentarisati, prepustit ću to poznatom Budvaninu Srđanu Miliću, koga od nedavno i rukama i nogama podržava NDI, kao nekad Raška Konjevića. O mračnom događaju sa ulica Budve naša svakodnevica dovoljno govori, i bez Milićevih doskočica i “zavala”. Ali o dvoličnosti dnevnog lista Vijesti i njegove uređivačke ekipe govori se jako malo. Naime, samo nekoliko dana kasnije Vijesti objavljuju mali članak koji, da nije bilo prethodnih nesrećnih okolnosti, ne bi zavrijedio, a ma baš nikakav, komentar. U njemu se opisuje ushićenje i oduševljenje Kristine Galjak, portparola evropskog komesara za bezbjednost Havijera Solane, koja u Marovićevom društvu ćaska i ispija kafu, na istom mjestu na kom se samo nekoliko dana ranije desio brutalan zločin. Vijesti u tekstu navode: “Ne krijući da je oduševljena onim što je vidjela u Budvi i Crnoj Gori, tokom kratkog odmora, Galjakova je juče prije podne provela sat vremena na kafi sa Marovićem u ljetnjoj bašti kafe-bara „Palma“. „Ja sam Mediteranka, tako da se osjećam kao kod kuće“, kazala je Galjakova.” – kraj citiranog iz teksta. Bio je ovo još jedan članak Vijesti u kome se juriša na našu tvrđavu pamćenja. I to najskorijeg, što je najstrašnije u svemu. Mali oglas, plaćeni prostor, ili šta?! Spinovanje – školski primjer – makar sa mog stanovišta. Zamišljam onoga koji je odlučio da ovaj tekst baš sa ovom slikom i baš u ovom trenutku objavi. Nemam riječi kojima bih ga opisao.
____________________

Ukoliko želite možete ostaviti komentar, uz pjesmu “The Limit To Your Love” koju izvodi Feist. Slučajno sam došao do njenog novog albuma “The Reminder” i prvi put čuo za nju. Ne znam koliko Vam je poznata ova Kanađanka koja je ovogodišnja dobitnica američke muzičke nagrade “Shortlist Music Prize” za svoj album “The Reminder”. Ta nagrada predstavlja ekvivalent muzičkim nagradama “Mercury”, a konstituisana je s ciljem da oda priznanje kvalitetnim muzičkim izdanjima objavljenim u Americi, a koja još nisu postigla komercijalni uspjeh. Uživajte…

Advertisements

107 thoughts on “Rođendan vladara

 1. Sergej Peric

  briljantan tekst zaista…uvodni dio procitan nekoliko puta… Vi ste to prosli sa pocetka ’90-tih…ja pocetkom ’00-tih …istu razdraganost i ushicenje sam osjecao svih tih ‘prvih puta’….ali mislim da me sad sve to sustize,sva ona briga za potrosene roditeljske pare pozajmljene na kamatu,svo ono zatvaranje u sobu i plac da ne cuju isti , svi oni upadi policije u moj stan, sva ona bagra koja je tih godina vec vozila skupa kola i koja danas od prodate djedovine vozi jos skuplja sa sve osmjehom na licu… sjecam se i previse cini mi se…a 22 god mi u guzicu (da izvinete) … ali opet osjetim se ponosnim i prilicno vaznim kad odgledam i odslusam a i procitam ,sretnem..’ zasto umjesto mosta na Zepi izabrase proklletu avlliju ‘ , ‘u oci reci Zlo-ti si Zlo’, kad ponovo pogledam pricu o Tomasu Manu, kad opet odslusam cetinjski hor od 1. februara 1992. , kad mi se javi cura,rodjena Sarajka srpske nacionalnosti(najmanje bitno),kojoj su ,kao i njenoj familiji,moji pomogli koliko su mogli te 1992.,a oni opet nas krili od vojnih poziva…one ruke pomirenja srpskog i crnogorskog naroda iz 1996. , gordosti i krika ranjenih orlova od 14. marta 2002. , noci neprespavanih nakon odbijanja da zaokruzim Njegovu privatnu drzavu iako sam sasvim ubijedjen i dan danas da sam debelo bio u pravu….. ali ipak…nek im je srecan rodjendan , zasluzili su!!!!!

 2. by Aleksandar:
  “…Ali o dvoličnosti dnevnog lista Vijesti i njegove uređivačke ekipe govori se jako malo….
  …Mali oglas, plaćeni prostor, ili šta?!…”

  ove dvije recenice u dobroj mjeri opisuju ‘vijesti’.
  uredjivacka politika im je zaista odvratna.
  eo u danasjim novinama dva primjera:

  ovaj lik iz budve sto se javlja a koji se i spominje u postu, izvjesni V.L., opet se sa placenim tekstom javio danas u vijestima o koncertu madone. znajuci ko je jedan od organizatora (prva banka) i cija je budva (s. marovic) kao i znajuci njegove prethodne tekstove, lako je uocit da je teskt reklamnog karaktera, a prestavljen kao objektivan novinarksi izvjestaj.
  svojom recenicom kako ce madona “održati koncert na, danas u svijetu već dobro poznatoj plaži Jaz” sto je izmisljotina jer u svijetu uglavnom neznaju ni dje je crna gora a ne jaz, sebe je opet prestavio kao marovicevog malog od palube koji za njegov racun smislja reklame u vijestima, i daje lazni sjaj svetozarevoj imperiji. http://www.vijesti.cg.yu/index.php?id=279368
  u svemu tome je interesntno da uporedo sa reklamnim narucenim marovicevim tekstovima, novinarska ekipa ‘vijesti’ fingira kritikovanje svetozara, sto za cilj ima valjda navlacenje ljudi koji su protiv vlasti, i onda prestavljanje u lijepom svijetlu u drugim tekstovima i to onako ispod zita. narod ima lijep izraz za uredjivacku politiku vijesti – prodavanje muda za bubrege…

  drugi primjer se tice teksta takodje iz danasnjeg broja, o trenutnoj politickoj situaciji u crnoj gori srpskog analiticara dusana janjica, koji je – u najmanju ruku glup, a iz aviona vidljivo da je – narucen.
  http://www.vijesti.cg.yu/index.php?id=279301
  znaci janjic u tekstu pise tolko gluposti da je to nevjerovatno. neki od bisera su i:
  -‘Mislim da je u Crnoj Gori najbolji model priključiti se pobjedniku da bi ga pobijedio.’
  -‘Ako vi u kampanji na prvo mjesto stavite korupciju, vi ste posjekli svoju vezu sa tim jedinim slojem, jer i oni između ostalog podstiču ili djelimično održavaju korupciju u srednjem biznisu koji je zastupljen u Crnoj Gori. ‘
  preporucujem tekst za citanje poslje napornog radnog dana da se cojek ismije obilju budalastina…

 3. Vojin

  “Srpski” analiticar Janjic je osoba koja protezira ideje jastrebova DPSDP koalicije. Nije glup, vec narucen. Njegova analitika je na granici skandala i ima veze sa razumom koliko i demokratija u izvodjenju vladajuce koalicije u CG.
  Njegova logika je jasna, DPS i tajkuni se ne mogu mijenjati, ostali mogu. Daj javnu licitaciju za koalicionog partnera DPS i ko trazi manje daj mu mjesto u vlasti. Najbolje bi bilo da najmanje trazi PzP zbog “ideoloske kompatibilnosti”, ili SNP kao partija novog imidza, a moze i SL zbog “mira u kuci” ako se “malo izmijeni”. Ko god bi bio pobjednik nekakve takve licitacije, Janjic bi se javio da objasni da je to za CG najbolje rjesenje i dobio zasluzeni honorar zbog dobro izvedene predstave za naivne.

 4. RE: wawy

  To sto ce Madona Marovicu pjevati na uvce kao prosle godine Dzeger govori da se ide samo na velike koncerte koji su istovremeno najskuplji. Cijena koncerta, naravno, nema nikakve veze sa kvalitetom. Agencija koja posreduje u svemu krade ogromne pare i tu je kvaka. Sto veci koncert vise ce para da pokradu.

  Janjic ne radi nista drugo nego uvjerava Srbe u ono sto Crnogorce godinama uvjerava Darmanovic. Crnogorski Janjic = Darmanovic = Srpski Darmanovic = Janjic = Stabilan sistem pljacke resursa.

 5. Vojin

  Mislim da je SL izvan igre, izvan terena! I to moze dosta dugo da potraje, ali i da dovede do moguceg realtivnog povecanja njenog birackog tijela u mjeri slabljenja snage onog ko vise bude stremio ka koaliciji sa DPS. Po analizama iz DPS krugova, ukoliko SL predje podrsku od 22-25 odsto ona se vise nece moci kontrolisati.
  SNP je pozeljniji partner DPS-u od PzP. Cini mi se da bi koalicijom sa DPS manje glasackog tijela izgubio Milic nego Medojevic. Bez Djukanovica i Marovica DPS i SNP bi bili dva blizanca, koja su bila vjestacki razdvojena jedno vrijeme.
  Ponasanje Medojevica u vrijeme donosenja Ustava lako “daje za pravo” Milicu da ramislja o toj varijanti, jer ima jako “moralno” opravdanje.
  Za razliku od njega, Medojevic je potrosio “moralne” kredite oko Ustava, tako da bi njegovo ulazenje u koaliciju sa DPS, cini se, bilo pogibeljno. PzP bi, poslije cetiri godine, vjerovatno bio sveden na snagu LP Zivkovica, ali bi se licitacija nastavila sa drugim politickim subjektima.
  Naravno, ne zelim da unaprijed optuzim bio koga da ce uci u koaliciju sa DPS.
  Na drugoj strani, vjerujem da DPS vise nema podrsku vecine realnih glasaca u Crnoj Gori. Zato su potrebni realni glasaci, koji bi se preveslali, neke od nabrojanih opozicionih partija da bi sve bilo “u redu”.

 6. Vojin

  I da dodam, cini mi se da bez LSCG u igri se ta mocvara ne moze isusiti. Tim prije, Crna Gora je nezavisna drzava, pa cak ni teoretski se taj status ne moze izmijeniti za dugo vrijeme, minimum par decenija. Pitanje identiteta je slobodni izbor i nalazi se u domenu osnovnih ljudskih prava.
  Znaci, osnovne tenzije su relativno za nama. Dakle, potrebno je osloboditi nove energetske potencijale. Opet, na drugoj strani, ne mogu procijeniti stepen rizika i realnost projekta vracanja LSCG na scenu. Ali, mozda ce se jos nesto promijeniti u narednih pola godine do godinu dana, pa da situacija postane blagoprijatna i za to.

 7. RE: Vojin

  Pitanje identiteta je slobodni izbor i nalazi se u domenu osnovnih ljudskih prava. Znaci, osnovne tenzije su relativno za nama.

  Ono sto su poruke politickih partija koje pretenduju na glasove gradjana Crne Gore koji sebe smatraju Srbima, ne ide u prilog ovoj tezi. A bilo bi dobro da grijesim.

 8. Vojin

  RE: Aleksandar

  Nisam odavno primjetio da neko osporava crnogorsku, muslimansku, bosnjacku,…, naciju. Mislim da je to pitanje uslo u mirne vode. Bar se prestalo sa beskonacnim ubjedjivanjima opsteg smisla, mi smo svi, itd…

 9. Vojin

  Inace, mislim da je podjela pravoslavnog naroda u Crnoj Gori na dvije nacije sudbinske prirode. Nikad nisam mislo da je ta podjela nametnuta spolja, ona je posledica unutrasnjih previranja. Ne sasvim lako objasnjive istorijske okolnosti su dovele do toga, ali je taj proces zavrsen. Isto tako je neobjasnjiva podjela muslimana na Muslimane i Bosnjake, ali ne bih rekao da se javne tenziije izmedju Kurpejovica i Rastodera prenose na obican nerod muslimanske vjeroispovjesti. Nista vise od pukog nadgornjavanja, gdje Kurpejovica gura DPS da dize prasinu.

 10. Sergej Peric

  RE: Vojin

  Pitanje muslimanske nacije je otvoreno nakon dolaska ‘pobjednicke’ vlasti 1945. kada je sasvim bespotrebno muslimanska nacija uspostavljena. Ja sam muslimanske vjeroispovjesti i poticem iz mjesovitog braka ali mi nikada nece pasti na pamet da se tako i nacionalno izrazim, ne zato sto mi to smeta vec zato sto smatram da me samim tim ponizava u neku ruku. Ovo je naravno moje subjektivno misljenje ,ali isto tako smatram da bi se i ostatak Gore Crne mogao nacionalno orijentisati kao Pravoslavac,Katolik,… nigdje u svijetu ne postoji nacionalna odrednica Musliman sem kod nas! A opet sa druge strane imamo bosnjacku naciju koju opet za sebe licno ne mogu da vezem jer jednostavno ne poticem iz tog teritorijalnog prostora iako Rastoder misli drugacije sto je opet njegovo pravo.
  Sustina svega je …da li mislis da samo Kurpejovica gura DPS??? Ja licno mislim da ih gura obojicu jer je to fenomenalna prica koja je dobila itekako prodju kod naroda muslimanske vjeroispovjesti u Gori Crnoj i nemoj biti siguran da se te javne tenzije ne prenose na obican narod. Na isti nacin je UDBA lansirala podjelu izmedju Crnogoraca i Srba . Moje skromno misljenje.

 11. Vojin

  RE:Sergej Peric

  Znate, podjela pravoslavnog stanovnistva u Crnoj Gori je posledica traumaticne istorije zbivanja u XX vijeku. Nema potrebe da dalje ulazim u tu pricu, ali, fakt je tu.
  Mislim da je priznavanje muslimanske nacije proizaslo iz potrebe komunisticke vlasti za uspostavljanjem nekog stabilnog unutrasnjeg balansa u drzavi. Prije svega, iz razloga onemogucavanja supremacije najbrojnijeg naroda koji bi sa islamskim dijelom stanovnistva mogao napraviti probleme ostalima. Sa stvaranjem muslimanske nacije stvoren je novi fakt, koji je tu. I u produzetku, to se sve slilo u definisanje na drugoj osnovi, kroz pojam Bosnjaci. Ne smatram da to ima veze sa teritorijalnim prostorom, koliko za samodefinisanjem kroz neki opsti naziv nacije koji moze imati odredjene nedostatke, kojima je Balkan prepunjen. Takvi nedostaci se mogu naci kod svih nacija.
  Na drugoj strani, ne smatram prihvatljivim da nekoga druge vjeroispovjesti smatras pripadnikom svoje nacije, a da mu dajes epitetima drugostepenu ulogu. I to se nije desavalo samo muslimanima, to se cak jednom desilo i interesantnom istoricaru Zivku Andrijasevicu, koji je nacionalnim Crnogorcima sa sjevera Crne Gore jednom dao drugorazredni znacaj u odnosu na one koji su bili u granicma Crne Gore poslije oslobodjenja 1878.g. Upao je u istu zamku, koja je neprihvatljiva.
  Drugi svjetski rat, a pogotovo zadnji ratovi su zavrsili taj proces. Mislim da je to istorijski pravedno, a dodatno je i fakt.
  UDBA u tom procesu figurise u jedom obliku, pravljenju konflikta. Ne mogu oni praviti nacije, vec samo koflikte medju nacijama koristeci “stare metode”.

 12. tacno nisam vise pametan ko su glumci u montenegro teatru, a ko je slucajno na pozornicu. samo znam da publika nimalo ne uziva za razliku od rezisera. teatar apsurda, ili apsurdni teatar?

 13. Sergej Peric

  RE: Vojin

  Da krenem redom… slazem se da je podjela pravoslavnog naroda posljedica istorijskih dogadjaja iz prve polovine 20. vijeka, ali isto tako smatram da je ona jos vise produbljena i bukvalno postala fasisticka predstava u drugoj polovini 20. vijeka pocev sa dolaskom crvenih 1945.
  Vrlo dobro mi je jasno zasto je stvorena muslimanska nacija od strane crvenih,taj balans mi je razumljiv ali ne i prihvatljiv!!! A sto se tice problema koji bi islamski narod pravio sa najbrojnijim narodom… mislim da je to apsurd,isto tako mozemo da citamo djelo Aleksandra Bajta o SrboSloveniji!!!
  Kojim to epitetom sam bilo kome dao drugostepenu ulogu?? Upravo mi je cilj da to izbjegnem a smatram da je meni licno ta uloga data samim konstruisanjem neke nepostojece nacije i getoizacijom islamskog naroda,sto je neoboriva cinjenica,doduse u potpunosti prihvacena od strane 99% islamske populacije.
  Mijesas mene i Andrijasevica i skroz razlicite price …nikom ja nisam osporio pravo na izrazavanje , sto se mene licno tice moj sin nerodjeni iili kcerka nerodjena moci ce jednog dana da se nacionalno odrede na nacin koji oni smatraju ispravnim..ja im to necu a i ne mogu naturati…
  i apslutno se ne slazem da je drugi svjetski rat to zavrsio ..on je to pitanje samo ostavio da se krcka a ’90.-te su prekipjele tu papazjaniju…jos je kusamo… Oko UDBE se slazemo,jer isto to sam i ja rekao. Pozdravljam Vas

 14. Vojin

  RE: Sergej Peric
  Kojim to epitetom sam bilo kome dao drugostepenu ulogu??

  Nikakvim, pogresno ste me razumjeli. Govorim o trecim licima koji tvrde
  a da su muslimani recimo Srbi ili Hrvati, a ujedno ih nazivaju “poturicama” i slicnim uvredama. Znate, niko ne zeli biti pripadnik nacije gdje mu je mjesto iza vrata. Inace, ne mislim da su proglasenjem nacije Bosnjaci getoizirani. Prosto, prihvatimo da se ljudi osjecaju kako hoce. Sto se tice krckanja i papazjanije slazem se, ali sta je tu je. Nista u istoriji ne prolazi bez traga, zato nas je istorija sustigla.

 15. Vojin

  RE: Aleksandar

  Da, homogenizacija postoji. Razlog je nedemokratski poredak koji proizvodi strah. Vlast se zaigrala sutirajuci narode jedne na druge. Cini mi se da postoji opsta konfuzija u teatru. To su dirigenti i htjeli.

 16. Intet Glemt

  Vojine,

  Koliko Vi stvarno vjerujete u mogućnost ujedinjenja opozicije i uspostavljanja neke koalicione vlasti? Sve se više šuška o koaliciji DPS – SNP… A i sam SNP zvuči sve manje ubjedljivo. Ili sve manje definisano. PZP je, s druge strane, nakon predsjedničkih izbora potpuno demoralisan… Čini mi se da su se spustili ispod 10%. Takođe, ne mislim ni da su noviji potezi SNS-a nešto posebno taktični i da idu dosta na ruku održanja DPS-a na vlasti. DPS pobjeđuje na strahovima od imaginarnih neprijatelja (četnika, neprijatelja države, antirevolucionara…)

  U stvari, nisam se htio uključivat u raspravu jer mi se čini interesantnija bez mog učešća… Samo sam htio postavit to jedno pitanje.

  Pozdrav svima.

  P.S. Feist je divna. Imao sam par MP3 albuma prije par godina, ali mislim da su mi ostali u Podgorici… Pokušaću da ih pronađem.

 17. Vojin

  RE: Intet Glem
  “Takođe, ne mislim ni da su noviji potezi SNS-a nešto posebno taktični i da idu dosta na ruku održanja DPS-a na vlasti. DPS pobjeđuje na strahovima od imaginarnih neprijatelja (četnika, neprijatelja države, antirevolucionara…)”
  – SNS je sam kriv. Nema sofisticiranu ideologiju, i raguje po sistemu iznudjenih poteza. Mada, mnogo je ucinio Mandicev potez u Pljevljima , kada je postavio cvijece i svijece na grobove ljudi stradalih u raznim ideoloskim pokretima, i to mu je donijelo nove poene i dodatnu nacionalnu homogenizaciju. Mislim da bi se ideologije iz Drugog svjetskog rata trebale sahraniti, i tu je potreban novi duh i sofisticiranost.

  “PZP je, s druge strane, nakon predsjedničkih izbora potpuno demoralisan… Čini mi se da su se spustili ispod 10%.”
  – PZP takodje nema ideolosku postojanost i sofisticiranost, sto je pokazao Ustav. Dobro je prosao na tim izborima, jer je glasacko tijelo koje ima za mnogo manje propuste odlazilo od ranijih stranaka.

  – SNP je potreban DPS-u samo sa glasackim tijelom. Znaci, moraju da odigravaju sukob.

  – Poslije igre PzP oko Ustava ne vjerujem u mogucnost iskrenog ujedinjenja opozicije. Sve mi lici na pozicioniranje za licitaciju.

 18. Intet Glemt

  Re: Vojin

  Da, slažem se sa svim rečenim.. Poslednji pasus zvuči realno… Koliko god sumorno to sve bilo. Jedino što ne bih svu krivicu svalio na PzP, tu su i SNP, LP, BS, GP… Sve hajduk do hajduka…

  Pozdrav

 19. Vojin

  RE: Intet Glemt

  Naravno. Medjutim, PzP je napravio primjer za opravdanje drugima, prije svega SNP-u. Bilo bi sjajno kada bi se nekad prenio razgovor Sveta i Meda oko Ustava. To bi bio najbolji teatar. Jednom mi je bila pala ideja da sam napisem komediografski tekst – kako je to izgledalo. LP, GP, su kao “nastavljaci” LSCG vjerovatno shvatili da bez covjeka kojeg mnogo mrze ne mogu imati partiju.

 20. RE: Vojin

  PZP je samo jednom do sad bio potreban DPS-u kao partija. Onog dana kad se glasalo za Ustav. Takodje, samo jednom je bio potreban i kao NVO, onog dana kad je osnivac te NVO ministar Backovic preimenovao jezik i odmah nakon toga SNS rasturio opoziciono “jedinstvo” i otisao da protestvuje sam u Niksicu, nakon cega je uslijedio i njihov povratak u parlament. Svo vrijeme zajednickog “djelovanja” opozicije, koje je u pozadini imalo razne homogenizujuce dogadjaje (izmedju ostalih i ubistvo Duska Jovanovica) SNS je insistirao da se pozove i GZP (u cijem sastavu u tom trenutku ucestvuje veliki broj ljudi iz Djukanoviceve vlade).

  Tada je situacija bila izvedena na cistinu, ali sto je ociglednost veca to su spin doktori multiplicirali svoje napore da na terenu situaciju prikazu drugacijom.

  LP, GP ne postoje. Oni primaju platu za to da u svakom saopstenju navedu kako “mi liberali”… To im se ne prima, ali kad bi bili skartirani, onda bi i onima posljednjim situacije iz 2001, pa nakon toga i Trsteno postale jasnije.

  Ovako je sve onako kako zele vladari. U tom smislu sam im tekstom i cestitao rodjendan. Oko torte i dalje igraju isti likovi, a svijece se gase protekcionizmom koji je rak rana drustva koje kako god izgledalo danas – nema buducnosti. Suverenitet koji je drustvo imalo nije izgubljen ili dobijen na referendumu, nego je danas cak i mnogo manji nego sto je bio prije referenduma. Makar za one sirovine koje su predate u ruke porodicnim klanovima okupljenim oko prve porodice Crne Gore.

 21. Vojin

  RE: Aleksandar

  Slazem se. PzP je bas kao takav potreban i vlasti i opoziciji. Crna Gora nema demokratski kapacitet. Prosto, nema ljudi koji vole minimum elementarne slobode.

 22. Vojin

  RE: Aleksandar

  Dovoljno je konstatovati da opozicija nema svoju, jednu jedinu TV, gdje ce svako iznositi svoje misljenje, prenositi sjednice Parlamenta.. .
  Jedan mi je kolega “visoki funkcioner” opoziocione partije rekao:” Ne daju nam biracke spiskove, nemoguce je uhvatiti duple glasace, ma kakva televizija, ko to gleda, …”

 23. RE: Vojin

  Sto se tice TV, radija, novina i ostalog to je najsramotnija prica. Zato sto se zna da Dan nije opozicioni, zato sto se zna da Vijesti nisu opozicione, zato sto se zna da opozicija nikad nije zeljela da sjedne da se dogovori oko medija. Odnosno da nikad nije postoja finansijski centar u CG koji je bio opozicioni. Do 1997 postojala je strana pomoc koju je kompletnu Miodrag Perovic pretvorio u Djukanovicevo oruzje onim sto je uradio 1997-e.

  Zelio bih sada da Vam ovdje citiram nesto sto mislim da moze biti zanimljivo svima. Ovo je povjerljivo pismo koje je Hju Dalton uputio Vinstonu Cercilu 28. Marta 1941. godine. Dalton je u tom periodu bio agent britanske Uprave za specijalne operacije iz Beograda. Citat: “Otkako sam preuzeo SOE u Jugoslaviji potrosili smo najmanje 100 hiljada funti (ondasnjih) sterlinga. Novac je uglavnom otisao na finansiranje Zemljoradnicke stranke i ostale vidove podmicivanja. Blagodareci ovom novcu, nasi agenti su bili u mogucnosti da odrzavaju prijateljske odnose sa glavnim Jugoslovenima raspolozenim protiv sila Osovine, a nase agencije za tajnu propagandu neprestano su podsticale narodnu zelju da pruzi otpor” – kraj citata.

  Ovo sto su Vam rekli za biracke spiskove nije istina, jer je to javni dokument koji svako moze da dobije, a oni koji ucestvuju u izborima mogu da ga dobiju svakog dana. Makar je tako bilo dok je LS ucestvovao na izborima. Skandal je da opozicija nema ljude koji bi se ozbiljno pozabavili tom pricom. A prije svega i iznad svega, skandal je da SNP nikad nije izasao javno i ispricao pricu o tome kako je pokradena Narodna sloga 1996. godine. To govori da je mozda cak i ekipa iz SNP-a, odradila kompletan posao, jer se zna koja je uloga Pedje Bulatovica tada bila u prici oko spiskova.

 24. Vojin

  RE: Aleksandar

  Slazem se. O kojoj se sumi radilo kada je britanske Uprava za specijalne operacije pokusavala da (uz paralelnuj pomoc agenata SSSR) uvuce SAD u konflikt sa silama Osovine. Gledao sam jednu dokumentarnu emisiju. Zamalo su odustali i Engleska i SSSR od te zajednicke operacije, jer je ona izgledala nemoguca. SAD nije padalo na pamet da ratuju.
  Inace, zaista malo znam o tome kako je pokradena Narodna sloga, i zaista bi bilo interesantno znati o kakvom obimu izborne kradje se fakticki radilo. To je tamni dio istorije, i vjerovatno glavni izvodjaci te akcije nikad nece progovoriti ma u kakvom konfliktu bili s vrhom DPS.
  Znate, ja sam dosta dugo mislio, a i sad me nije ta misao napustila, da je raskol u DPS bio reziran da bi se unistila opozicija. Nekad pomislim da je to bila zajednicka igra koja nikad nije prestala, ali, na drugoj strani, to bi bilo toliko savrseno da fakticki ne moze biti istina. To bi bila savrsena opercacija “teorije zavjere” da prosto ne moze biti.
  Sto se tice opozicione TV, sa uticajnim ljudima koji su u dijelu opozicije sam razgovarao na tu temu vise puta i shvatio da se to nikad nece desiti. Kao, vodjeni su pregovori, to mnogo kosta, a da li ce to neko gledati, finansijski je neodrzivo, pokusacemo do kraja godine…
  Kao sto rece jedan moj prijatelj, licili su na covjeka bacenog u jamu, od kojeg se cije nekakav eho. Mrtvo more.

 25. Vojin

  RE: Aleksandar

  Da..

  Interesantno je pogledati rezultate izbora 1992.g.:

  Narodna stranka – 37.532
  Liberalni savez – 35.564
  Socijaldemokratsku partiju reformista – 12.994
  Srpska radikalna stranka – 22.265
  Opozicione partije koje nisu usle u parlament- 52.906 ili 18,4 odsto glasova ostalo je neiskorisceno

  Ukupno su imali 161 261 glas, a DPS 125.578 glasova.
  DPS je dobio 46, a opozicija 39 poslanika.

  Na izborima 1996.g.:

  DPS 150.237
  Narodna sloga 74.963

  Na izborima 1998g.:

  DPS, SDP i Narodna stranka 170.080
  SNP 123.957
  LSCG 21.612

  Bez komentara.

 26. Vojin

  Kada se uporede rezultati ’98 sa zadnjim predsjednickim izborima dobija se neka slicnost:

  Vujanović 171.118
  3M- 158 663

  Mandić 64.473
  Medojević 54.874
  Milić 39.316

 27. Vojin

  RE: Aleksandar

  Da je opozicija normalna i zrela, da se upregnu u stvaranje opozicione TV, PzP da napokon stvori organizaciju na terenu, prociste biracke spiskove, promijene kontrolore na izbornim kutijama, onemoguce izbornu kradju, sofisticiraju svoju ideologiju i nastup, otvore prostor za povratak LSCG i prestanu da se guraju za, skoro javno, ponudjenu licitaciju DPS-a desilo bi se da uspiju.
  Medjutim, …

 28. _____________________________
  by Aleksandar

  “…opozicija nikad nije zeljela da sjedne da se dogovori oko medija. Odnosno da nikad nije postoja finansijski centar u CG koji je bio opozicioni. Do 1997 postojala je strana pomoc koju je kompletnu Miodrag Perovic pretvorio u Djukanovicevo oruzje onim sto je uradio 1997-e.”
  – – –
  “…kako je pokradena Narodna sloga 1996. godine.”
  _____________________________

  potpuno se slazem da je ‘narodna sloga’ pobijedila te `96-e, i da je bila kradje izbora. razloge u ovoj velikoj pobjedi vidim prvenstveno u glasovima liberala, koje su glasali ljudi koji do tad nisu smjeli da ih glasaju iz samo jednog jednostavnog razloga – bili su izmanipulisani slikom koju su rezimski mediji davali o liberalima, kao izdajnicima, antisrbima, itd. jednostavno je tom koalicijom ns-a i ls-a srusena ta slika, jer je postala nelogicna i smijesna. to je moje misljenje, a ne vidim da je narod nesto bio svjestan neke vece prestave o narodnom jedinstvu i slicno, ne, jednostavno dobar takticki potez liberala i narodnjaka.

  e sad, u svemu tome da bih svatio mi malo fali neke logicnosti. u prvom pasusu koji sam citira stoji da je finansijska pomoc za razvoj slobodnih medija postojala do `97-e, kontam da su to recimo ‘monitor’, ‘antena m’, i ‘montena’. prepostavljam onda i manje – vise otvorena politicka podrska zapadnih zemalja…
  pa, postavlja se pitanje, zasto niko od tih zemalja, formalno ili neformalno nije insistira na provjeri te kradje? ocu da kazem, da li postoji sansa da su zemlje zapadne demokratije i ranije okrenule ledja crnogorskoj gradjanskoj opozicionoj opciji, ili da je i do tada bila fingirana?
  da li je ta podrska do `97-e ustvari zapadu bila samo suptilan i minimalan nacin pritiska na vlast da se okrene od sloba? a da demokratska opcija nikada ni ne dodje na vlast, jer se o svemu mogu mnogo bolje dogovorit s milom, kojeg su imali u saci po hiljadu osnova, koji kad mu se naprimjer kaze da mora da sidje sa premijerske fotelje, to i ucini u roku od par mjeseci, sav ukocen u ledja (ovo nije metafora, stvarno je bio ukocen u ledja, moze se vidjet na snimcima kad se oprasta od premijerske fotelje :))

  uporedan primjer se namece sam po sebi – pokradeni lokalni izbori u srbiji, iste godine, `96-e.
  svi znamo da se srpska vlast nasla na muku od protesta, koji su na kraju urodili plodom. tada je takodje bio veliki pritisak zapada da prizna rezultate izbora, bez cije podrske vjerovatno se ne bi ni uspjelo.

  poenta ovoga svega je: da li ustvari sve te godine do `97-e zapad samo fingira podrsku crnogorskoj demokratiji radi povremenog pritiska na vladajucu mafiokratiju, da bi je u pogodnom trenutku, kada su uspjeli sto su zeljeli (okretanje dijela dps-a od sloba) potpuno otvoreno prebacio na dps mudrace?

  takodje, u svijetlu informacije iz prethodnog komenta o cercilovom finansiranju otpora paktu sa silama osovine, osmjelio bi se da utvrdim da je slobov puc i antibirokratska revolucija i dolazak mladih lijepih dzemperasa (koji se sad prave mutavi ka da nisu ni bili tamo) iz prvog dijela posta na blogu, dakle da je ab revolucija morala bit podrzana izvana. kome bi to tada moglo odgovarat? mozda istim onima koji su kasnije krojili kapu crnoj gori i postavili se kao mecene djukanovicevoj vladavini?

 29. RE: wawy

  Strance, interes lokalnih zajednica zanima ni manje ni vise, nego onoliko koliko zanima vecinu u datoj lokalnoj zajednici. Ako je to put napretka, oni kazu OK, idemo u tom pravcu. Ako je lokalna poruka, podrzavamo mafiju, oni opet kazu OK, idemo u tom pravcu. Strancima je to manje bitan faktor.

  Ono sto je kljucno to je njihov sopstveni interes (sirovina, obala, energija…). Da bi svoj sopstveni interes sproveli do kraja potrebni su im lokalni igraci na terenu. Svuda se biraju najkorumpiraniji zato sto je sa njima najlakse upravljati. Ako stranci nekim mogu da upravljaju novcem, sopstvenim nesposobnostima ili neznanjem lokalnih, uz cinjenicu da lokalne korumpirane vecinski podrzava i narod – eto Vam OEBS-a koji ce da kaze da su izbori protekli u fer i demokratskoj atmosferi.

  Dakle, sustina nije ni u strancima, ni u vladarima, sustina je u svakom gradjaninu kako god se on zvao. Sustina je u njegovom sopstvenom poimanju buducnosti u kojoj zeli da zivi i u kojoj zeli da vaspitava svoju djecu. Iz izbora u izbore vizija buducnosti vecinskog crnogorskog glasaca je vise nego jasna. I stranci i nasi vladari ne rade nista drugo, nego slijede volju lokalnog gradjanina koji ima pravo glasa.

  E sad, sasvim je druga prica kako se lokalni gradjanin ubjedjuje u laz, glupost itd. To je druga prica.

 30. Vojin

  RE: Aleksandar

  Izbori 1990.g.

  Izaslo 293.883 gradjana

  Savez komunista – 171.316 glasova
  Savez reformskih snaga – 41.346 (Liberalni savez, Partija socijalista, Socijalisticka partija)
  Narodna stranka – 39.107 glasova
  Demokratska koalicija (muslimanske i albanske stranke) – 30.760
  ………..

  Nezavisno od toga sto je Narodna sloga donijela Crnoj Gori tako vazni mir i spokojstvo, zanima me sta mislite, da su LSCG i NS nastupili odvojeno da li bi izborni efekt bio bolji? NS bi privukla glasace SRS koja se raspala na izborima ’96, sto je bilo sasvim ocekivano, LSCG bi vjerovatno udvostrucio snagu sa glasacima SP i SDPR, ali i glasovimamanjina, prije svega zbog harizme lidera.
  Narodna sloga je mogla, cini mi se, moze biti, kroz oblik prisne saradnje ali u dvije kolone postici jaci rezultat. Da nije sve bilo strateski ispravno, a takticki pogresno?

 31. RE: Vojin

  Moj stav je da to nije bilo moguce. Iz prostog razloga sto je usvojen prethodno monstruozno los izborni zakon po opoziciju, po kom je Crna Gora bila izdijeljena na izborne jedinice koje su svaka za sebe davala odredjeni broj mandata.

  Kad je kreirao izborne jedinice DPS je to radio po svojoj potrebi, bukvalno je ulice po gradovima dijelio onako kako bi zadovoljio pitanje vecine za tu jedinicu. Po tom zakonu one izborne jedinice koje su davale veci broj mandata, DPS je pozicionirao na onim mjestima dje su oni vecina. One izborne jedinice u kojima je vecina bila iz NS davale su manje mandata. Tako je recimo SDP sa mnogo preko cenzusa postao vanparlamentarna stranka. Da ne ulazimo sad u to sto je Rakcevic dobio da SDP ne udje u NS.

 32. Ilija Bakic

  Dusan Janjic, Dusan Pavlovic, Jovo Bakic,Predrag Markovic, Milan Nikolic, Srdjan Bogosavljevic, Srbobran Brankovic, Marko Blagojevic, Zoran Lucic, Jaksa Scekic, Ljubodrag Stojadinovic, Sonja Liht………. sve su to analiticari koji se nalaze na platnom spisku Demokratske stranke. Na konsultacije dolaze kod Srdjana Sapera i Nebojse Krstica, pa onda plasiraju u javnost svoje stavove.

 33. Sergej Peric

  RE:Vojin,Aleksandar

  Licno ne smatram uvredom kad mi neko kaze da sam poturica vec cinjenicom od koje ne bjezim i koje se nimalo ne stidim..mogu da kazem da istoriju svoje porodice u globalu vrlo dobro poznajem.a isto tako znam i licno sam gledao krstenice mnogih pokojnih koji su se nacionalno odredjivali kao Srbi a islamske su bili vjere, a sa nasih su prostora …u cemu ne vidim bilo kakvu manu…slazem se da naturanje takvih prica dovodi do kontraefekta,ali isto tako znam da dosta tih negativnih strelica narod islamske vjere je sam na sebe ispalio bez ikakve potrebe,cak stavise iz cistog neznanja ili neobrazovanja!!
  Nije valjda Aleksandre da mislis da je Rakcevic neulaskom u Narodnu Slogu zaradio odredjenu sluzbinu apanazu… ?;)) najtuznije je to sto on danas vazi za nekog ko je zaista bio na pravom putu i koji je raskrstio sa politikom SDP-a danasnjeg…licno ocekujem da on i Ilickovic osnuju novu stranku…o imenu drugi put;)
  Prosti zbir glasova LS-a i narodnjaka iz 1992. govori da su oni dobili manje glasova u koaliciji nego pojedinacno ali mislim da jedna takva ideja ne smije biti osporavana u bilo kom kontekstu,jer kao sto je Aleksandar i rekao , to je jedini ispravni put kojim ova ili ona ili neka nova opozicijaa jednog dana moze da krene,…drugi ne postoji a mislim i da u skorije vrijeme nece ni postojati!!

 34. @ilija bakic, mislim da se ovog puta varas ;). zadnji tekst je janjic napisa kao freelancer, direkno za vijesti, nema veze sa srdjanom saperom…
  a iz teksta, jednog od najglupljih koje sam cita u zadnje nekolko godina, je vidljivo da je pisan za/umjesto dps. tolko o vijestima kao objektivnom mediju.

 35. Vojin

  RE: Aleksandar

  ” Vijesti”: “Dio funkcionera PzP-a koji podržava Batrićevića je mišljenja da treba pokušati okupiti proevropski orijentisanu opoziciju u koju bi, pored PzP-a, ušla Socijalistička narodna partija, Liberalna partija, pojedine stranke manjinskih naroda i eventualno neke druge manje stranke, dok bi na drugom polu opozicione scene ostale desničarske snage predvođene Srpskom listom.
  Tako bi DPS, odnosno vladajuća koalicija, ako ne osvoji apsolutnu vlast na sljedećim izborima, bila dovedena u situaciju da bira koalicionog partera između evropski orijentisane opozicije i radikalnih snaga”

  Ovo otprilike znaci da PzP predlaze SNP-u da prestanu sa pojedinacnim licitacijama za koaliciju sa DPS, vec da idu “u paketu”.

  “Prema mišljenju Batrićevića, eventualna široka koalicija proevropski orijentisane opozicije i vladajuće strukture, koja bi mogla dobiti podršku i do 80 odsto birača…”

  Znaci, pocinje otvorena licitacija, koju cemo pratiti preko medija.

 36. Vojin

  RE: Intet Glemt

  Izgleda da sam: ” Poslije igre PzP oko Ustava ne vjerujem u mogucnost iskrenog ujedinjenja opozicije. Sve mi lici na pozicioniranje za licitaciju.”, nesvjesno rijecima urekao PzP 🙂

 37. RE: Vojin

  To Vam je pamet Miodraga Perovica. Ali je igranka malo veceg regionalnog okvira. Tako da je sistemskog karaktera. Prvo je najavljena platforma koja je trebala da bude obavezujuca NIKO SA DPS-om. Onda Misko Perovic povodom rodjendana vladara: “ukupni društveni život u Crnoj Gori odvija pod jakim uticajem jedne, ili najmoćnije interesne uticajne grupe”, pa onda Janjic sa onim budalastinama, pa Nikolaidis iz Miskove glave, pa su se izredjale partije kako bi se pozicionirale (od nepostojecih do onih koje imaju uporiste u birackom tijelu), pa onda danasnji tekst sa dijametalno suprotnim tonovima iz PZP, od kojih su jedni ZA DPS, a drugi kao BEZ DPS.

  Kad je DPS pravio PZP nije ga pravio da mu preuzme vlast, nego da mu posluzi kad mu bude potreban. Statistika je takva da je PZP uvijek odigrao kako je odgovaralo DPS-u.

  Jedini veliki politicki potez koji je zaljuljao sistem bila je Narodna sloga. Kad je DPS preuzeo Kilibardu doginu dana kasnije, sve je bilo zavrseno.

 38. Vojin

  RE: Aleksandar: “Ali je igranka malo veceg regionalnog okvira. Tako da je sistemskog karaktera.”

  Ocigledno!

  Onaj koji pomjera Djukanovica sa vlasti pa na vlast odlucio je da promijeni koncepciju. Sad odredjuje ko ce biti u vlasti, zbog “regionalne stabilnosti’.
  Ponuda PzP je otvorena, ono “u paketu” znaci moze i bez paketa. Bice interesantno cuti LP i SNP. A tek DPS?
  Cini mi se da ovo nije samo ponuda za sledece izbore, ta prosirena Vlada bi mogla ubrzo da se formira.
  A ko ce da je formira, pokazuje danasnji tekst u Vijestima o Krcicu: “Diplomate iz SAD su se založile da se u sjeveroistočnom dijelu Crne Gore, odnosno južnom Sandžaku oživi stočarstvo, turizam i poljoprivreda, s ciljem da se smanji jaz između sjevernog i južnog dijela Crne Gore.” Znaci, americke diplomate uzimaju i stocarstvo u svoju ingereciju 🙂

 39. Vojin

  Postenije je da se od tih “americkih diplomata” napravi Vlada, bili bi manji rashodi na cinovnike. A mogao bi i predsjednik Crne Gre da bude iz Ohaja, radi promjene. Ministar odbrane Vucinic je izjavio da se dogovorio sa Amerikancima da unisti osam hiljada tona municije. Naravno, ne municije u vlasnistvu SAD vec Crne Gore. Municija, krave, krompir, lubenice, opozicija, vlast, Milo, u Crnoj Gori su u stanju – kako americke diplomate kazu.

 40. Vojin

  RE: Aleksandar

  Cini mi se da je gradjanin zakasnio. Sistem vise nece dozvoliti da gradjanin odlucuje. Imace mogucnost da glasaju imedju partija koje ce osim naziva imati i sifru: SAD1, SAD2, SAD3,…

 41. ______________________________
  by Aleksandar Aleksić:
  “Poenta je u gradjaninu Crne Gore, kako god da se on nacionalno osjeca.”
  ______________________________

  potpuno se slazem da je sve na narodu…
  al kako narod nema sansu da izrazi svoju antirezimsku volju kroz izbore jer su neposteni u svakom mogucem pogledu, onda mi se cini logicno da narod tu svoju volju izrazi vaninstitucionalno i neformalno.

  a sto se tice navodnih aktuelnih procesa udruzivanja opozicije, pod prepostavkom da su zaista namislili da se udruze, potpuno mi izgleda los potez objedinjavanja svih stranaka protiv dps-sdp-a.
  jer bas dosta ljudi ne bi glasalo za takvu koaliciju iz jednostavnog razloga – srpske liste, koju smatra nacionalistickom antidrzavnom i revansistickom strankom. dosta njih bi apstiniralo ili glasalo za vladajucu koaliciju.
  takva opoziciona koalicija bi po mom misljenju, cak da su izbori najcistiji, i bez najmanjeg uticaja db-a, sa svim mogucim slobodim medijima, ladno izgubila. zato i mislim da dok je sns-a ili slicnog politickog iskazivanja, vlast ne mora da brine.
  pod prepostavkom da sve ovo nije fingirano, cini mi se prakticnije da se udruzivanje odvija tako da sve opozicione nenacionalisticke stranke potpisu opozicionu saradnju, i da nece stupat u koaliciju sa dps-om, pa kad recimo u idealnim izbornim uslovima takva opozicija osvoji recimo 40%, vladajuca koalicija 45%, a srpska lista 15%, onda je na sns-u chiju manjinsku vladu bi podrzali – djukanovicevu ili medojevicevu.

  mislim da bi to uz svesrdnu podrsku iz inostranstva u svakom mogucem pogledu, medijskom, logistickom, sputavanjem prljavih db-aktivnosti, itd, i prebacivanje pojedinih ljudi iz vrha opozicije sa vladajuceg pojila na legalne izvore finansiranja stranke, omogucilo rusenje rezima.

  al posto je ovo sve u domenu naucne fantastike da se postigne, vjerovatno ostaje ona varijanta sa narodom kao jedinim koji neformalnim putevima moze nesto da ucini…

 42. Ilija Bakic

  RE: wawy

  Ne postoji nikakva razlika izmedju DPS i DS, imaju mnogo toga zajednickog, cak i finansijere, koji redovno isplacuju Janjica i ine kvazi analiticare za objavljivanje narucenih misljenja i sondaza javnog mnjenja. Dusan Janjic poznaje crnogorsku politicku scenu koliko i ja privredu Farskih ostrva.

 43. Sergej Peric

  RE:wawy

  da li ti zaista mislis da SNP,PZP,sa ostalim minornim oppozicionim partijama ima snage bez Srpske liste da uzme 40% glasoova? Ja licno mislim da je to nemoguca misija zaista ,a i ne vidim razlog zbog cega Srpska lista ne bi bila dio te ‘udruzene opozicije’? Stavljam ovo pod navodnike jer zaista ove ne smatrasm ni udruzenim a jos manje opozicijom…govorim o principima na kojima bi jednog dana neka nova opozicija mogla da funkcionise! Zbog cega samo zbog svog nacionalistickog misljenja odbiti 20% gradjana,podvlacim GRADJANA, ne glasaca, od sebe? Da li se tadasnje rukovodstvo i prije svega clanstvo Narodne Stranke iole razlikovalo u ideologiji od danasnjeg vodjstva a i cllanstva Srpske liste,kada je uslo u koaliciju sa LSCG-om 1996.?? Ne cak stavise mislim da je bilo i jos ostrascenije od ovih danasnjih! Ko je razbio tu koaliciju? Da li to ultra nacionalisticko clanstvo ili Novak Kilibarda?? E to je ppitanje…da li vodjstvo odredjene politicke strukture moze moralno i politicki da stane iza recenog i ne pljune nakon izbornog rezultata na to ? To je glavno pitanje…da li postoji danas u Gori Crnoj politicar za kojeg to mozemo da kazemo ..,, ja kazem : NE POSTOJI!!!! i cvrsto stojiim iza toga!! Razlog je jednostavan,sve i da se neko odvazi i do kraja ispostuje sam sebe, (ne sumnjam da su mnogi dobronamjerni kada je u pitanje odnos prema ovoj olhokratiji) narod ce od njega napraviti zivu metu svog suludog razmisljanja…jer je narod POLTRON! Namjerno u jednini!!! A jedinka u Gori Crnoj ne ide glavom kroz zid….a to je jedino rjesenje!! Ne zato sto ne zeli,vec zato sto ne smije,sto se plasi,sto je sizofren, anahron,neobrazovan,ravnodusan, nemoralan,……jos mnogo epiteta bih udijelio ali nesto me muka privati….

 44. @Sergej Peric, cini mi se da je to prosta matematika. jednostavno vidis koja kombinacija je najbolja to jest daje najveci broj glasova koji obezbjedjuju rusenje vlasti.
  sto se tice toga da je narod poltron, zaista ne bi generalizova nijednu osobinu i reka da je zajednicka za po miliona ljudi, niti bi narod na bilo koji nacin okrivio za sadasnje stanje drustva u kom se nalazimo.
  da su bili idealni politicki uslovi sve ove 20 godina i sve sto se pod tim pojmom podrazumijeva, onda bi i svatio takvo glediste. ali sa neregularnim izborima, tj nemogucnoscu da tacno znas kolko je koja stranka osvojila glasova, pritiscima dps- partijske infrastrukture na terenu i 100 procentno pristrasnim manipulatorskim medijima, zaista zadnji koga bi moga da optuzujem je narod. ali zato to veoma dobro cini kovacevic, potparol dps-a, kad u izjavi za novine izjavi (moze se nac na sajtu dps-a) da liberale nije htio – narod!? prema tome to smatram parolom smisljenom u kuhinjama dps-a, kojoj su mnogi povjerovali, a ne vidim da ima uporiste u politickoj zbilji…
  a da narod ima mana – kolko oces ;), mozemo ih nabrajat sad do sjutra i citavu raspravu o tome otvorit al ih ne bi vezivao za konkretne politicke odluke jer mislim da raspored sjedista u parlamentu ne odrazava volju naroda…

  a sto se tice uslova sada i `96, to sam u nekom postu iznad pisao, ne mislim da su isti uslovi…

  a inace ovo za izbore, kazem – jednostavno kad bi imali normalan politicki ambijent, prosta matematika, naravno ako se ispravno percipira razmisljenje naroda, daje konkretnu formulu partijskog grupisanja radi rusenja vlasti. u ovom slucaju mislim da je to kao sto sam naveo u gornjem postu cime bi se svela na 45 %. cak je i na zadnjim izborima, koji su po mom misljenju takodje bili nergularni, vlast osvojila 49, 8 il tako nesto, uglavnom nije presla 50%. ne vidim da u ‘regularnoj trzisnoj utakmici’ postoji ijedan razlog da ta podrska ne sidje i ispod 40%…

 45. Sergej Peric

  RE: wawy

  Mislim da sam ulazis u totalnu nelogicnost…kazes da su izbori neregularni i neposteni…apsolutno se slazem sa tim i nemmam zamjerki cak mislim da su svedeni na kupoprodajni ugovor…a opet trazis kombinacije kooje bi putem tih istih izbora dovele do rusenja vlasti????
  Ja licno ne znam kako drugacije da opisem narod ako neko kad ostane sam u onoj kabinici velicine jednog kvadrata glasa ‘protiv svoje volje’…mogu da razumijem povucenost, neangazovanje politicko zarad ocuvanja radnih mijesta( dakako ne i da opravdam vec da prezrem),i jos mnogo stvari ali ne postoji niko ko moze da me ubijedi da se onaj glasaacki listic nije mogao drugacije zaokruziti!!!! E iz tog razloga ja imam pravo da generalizujem sve one koji su iz onog ili ovog ili ma kojeg razloga glasali za ovu olosh na vlasti. Ja kazem da ovaj narod to nije htjeo zbog svoje zatupljenosti i istorijske podloge jedne generacije koja je stasala u kandzama ‘crvenih’ pobjednika !!
  Da li mislis da ce uz ovu vlast ikada postojati normalan politicki ambijent koji moze da garantuje fer i postene izbbore? Ja licno smatram da nece a onaj koji smatra za mene je magarac ..i to veliki… ! Ono sto je potrebno da bi se ova vlast srusila je sveobuhvatna restauracija mozgova danasnje omladine i nerodjene djece ….procenti me ne zanimaju cak ni najmanje…
  Onaj srbijanski narod imade Milosevica,pa ga oburda u sto komada…Albanci imase svog Enver Hodzu pa i njega oburdase… a znas zasto ? Zato sto je taj narod imao muda velicine svoje zabrinutosti za nerodjene ,a ovaj ovdje nema!!!
  Zasto ovaj narod proguta Dubrovnik,Bukovicu, sverc cigara, 14.mart 2002., .,,,,,,….da ne nabrajam…??? Zbog mrvica kolaca koji i dan danas jede….gadim se na sve one koji su se i s tom mrvicom makar na sekundu zadovoljili…!
  Ja mozda previse pricam iz licnog ugla,i situacija koje je moja porodica prosla…ali garantujem da nema tog posla i tog kabrioleta,i tih 13. julskih nagrada koje mogu mojj glas na izborima da promijene!

 46. _________________________________
  by Sergej Peric:
  “Mislim da sam ulazis u totalnu nelogicnost…kazes da su izbori neregularni i neposteni…a opet trazis kombinacije kooje bi putem tih istih izbora dovele do rusenja vlasti????”
  _________________________________

  mislim da sam naveo u gornjem postu – kad bi izbori bili regularni a politicki ambijent normalan.

  _________________________________
  by Sergej Peric:
  “ne postoji niko ko moze da me ubijedi da se onaj glasaacki listic nije mogao drugacije zaokruziti!!!!”
  _________________________________

  da, potpuno si u pravu, samo sto to zaokruzivanje ne vrijedi pisljiva boba u uslovima slabe kontrole glasanja i prebrojavanja. to se zove prekrajanje izborne volje. naravno da ono nije apsolutno, ali u onom obimu kolki se manevarski prostor vlasti omoguci – pokradanje izbora je moguce.

  _________________________________
  by Sergej Peric:
  “E iz tog razloga ja imam pravo da generalizujem sve one koji su iz onog ili ovog ili ma kojeg razloga glasali za ovu olosh na vlasti.”
  _________________________________

  pa, ne slazem se da je to komplet narod. a ako u one glasace dps-a ubrojisi i izmanipulisane kojih nije mali broj, mislim da je ta uopstena niska eticka razina s pravom dodijeljena tek manjem broju ljudi.

  _________________________________
  by Sergej Peric:
  “Ja mozda previse pricam iz licnog ugla”
  _________________________________

  cini mi se u svakom slucaju efektnije polemisanje sa stavovima ljudi nego samim ljudima.

 47. Sergej Peric

  RE; wawy

  ”mislim da sam naveo u gornjem postu – kad bi izbori bili regularni a politicki ambijent normalan.”
  ja sam te pitao i ponavljam pitanje…da li ti mislis da su regulrni i fer i demokratski izbori ikada moguci dok je ove vlasti!!??
  i to potkradanje ne bi bilo moguce da nije opet u pitanju ‘soj crnogorski’… znas dobro kako funkcionisu izborne komisije..svaka partija delegira ne jednog vec cetvoro ljudi…znam na desetine primjere onih koje su kupilli,i kojima su se cak i otvarali listici sa zaokruzenim ‘dps’ a delegirani su bili od drugih strannaka….opet ja i crnogorski (ne)moral..
  sjecas se Slavkove..’ne pozivamo te glasacu na handzar,vec na biracki listic” ..ni to nisu htjeli….
  licno,mislim da danas u Gori Crnoj ima mnogo magaraca ali mislim da oni nisu izmanipulisani…i mislim da nema nijednog vertikalno-horizontalnog Crnogorca za kojeg mogu reci da je prevaren…mozda svjesno!!!
  to sto kazes o polemisanju…mislim da je u potpunosti isto…nikako ne mogu da polemisem sa tobom ukoliko ne polemisem i sa tvojim stavovima..i obrnuto….sto se mene tice…efekat je isti, a i visina!!!!

 48. babaroga

  Glasaci se potkupljuju, prepadaju i prave se pritisci, ispira im se mozak medijima, nema regularnih izbora, prekraja se izborna volja…
  Ajde da mi to lijepo prevedemo:

  Dragi glasacu, Ti si:

  1. Glup, pa sa tobom manipulisu mediji
  2. Sklon korupciji, pa te potkupljuju na izborima
  3. Kukavica, pa mijenjas misljenje pod pritiskom
  4. jednostavno, poltron
  5. U svakom slucaju nikakav covjek

  (Zaokruzi makar jedan tacan odgovor)

  Zbog toga, glasaj za nas, koji cemo da te prevaspitamo za Tvoje dobro.

  Tvoja opozicija, izuzetno sposobna i mudra, koju vlast na istu foru radi 20 godina.

  Hmmmm….

  Nije mi ovo bas strategija za dobijanje izbora

 49. Sergej Peric

  RE: babaroga

  Ako smijem da pitam da li Ti licno mislis da si dao sve od sebe da pomognes u rusenju ove i ovakve vlasti ? Ako ti je to cilj uopste..izvinjavam se na prejudiciranju! Jer ako niko iz opozicije ( ne racunajuci danasnju ,a svakako misleci na LSCG nekadasnji recimo) nije bio dovoljno konkretan i direktan svojim djelovanjem da zaokupi Tvoju paznju onda ti je jedino preostalo da Sam odradis taj trnovit put!!
  a Ja licno zaokruzujem svihh 5 ponudjenih odgovora i duboko vjerujem u njih! Strategiju za dobijanje izbora ostavljam nerodjenima koji ce mozda imati tu sansu da nesto promijene!

 50. glasaci su se uvijek potpukpljivali,prepadali i pritiskali od prapocetka politickog djelovanj,odnosno od pocetka stvaranja zajednica i pokusaja da covjek sam uredjuje medjuljudske odnose.i uvijek i svudje je bilo poltrona i sve toga o cemu govorite i uvijek je bilo lakse ljudima da prepuste nekom drugom da odlucuje umjesto njih i preuzima odgovornost u teskim situacijama.ali je zajebano kad taj koji je preuzeo odgovornosti i donio odluku u ime drugih dodje po svoje,tj trazi da se njegova hrabrost nadoknadi,jer se tada ljudima cini da uvijek trazi previse.( a do sad nije postojao neko ko za tako nesto p amakar i nesvjesno nesto nije trazio za uzvrat).to je istina,ali ima poptuno pravo,to je jednostavno priroda tako regulisala…i zato dps tako prirodno drzi vlast i dobija ili ne dobija podrsku od naroda,krade izbore,potpkupljuje pravu i laznu opozciju i glasace..ali je tu i nece da ode.i najlakse je za to optuziti “glupi poltoronski narod koji je zaostao…i svako ko mi kaze da je uradio dovoljno da promijeni stvari samo se prikljucuje onima kojima je lakse da dps(necu vise da pominjem ime te pratije jer ispade da smo mi neka drzava u kojoj vlada polticka partija,koju je kako tako izabrao narod,a naravnod a nije tako i naravno da milo djukanovic nije za sve kriv i naravno da umjesto njega neko misli i da milo nekome vraca ogromne dugove…) odlucuje umjesto njega…da nema hrabraosti da na sebe preuzme odgovornost,da ulozi,igra,rizikuje i ceka dobitak na duze staze…dakle,poenta nije u tome ko ce biti na vlasti i ko je moralno podoban i ko je junak koji je to zasluzio,poenta je u tome da se vlast ogranici i da sto manje ima mogunosti da misli umjesto gradjana.svaka vlast mora bude losa…ko god da bude na vlasti iz danasnje i prosle politicke price u crnoj gori nece biti puno bolji od dps-a,jer se ljudi odje bore da promijene a ne da ogranice vlast.i svi koji imaju neki poriv za slobodom izrazeniji od tipicnog crnogorca,zbog te zelje da po svaku cijenu mijenjaju vlast,svode se oept na one podanike koji vole da ih drugi vodi..ne sjecam se da je neko iz opozicije ikad obecao da ce kad dodje na vlast vladati manje nego oni prije njega i to ne samo u crnoj gori nego svuda u svijetu.

  a sad lscg

  ja sam devedesetih bio djecacic koji je na mitinge liberalnog saveza isao zbog dobre muzike(inace mi je cijela familija,komsiluk i vecina drugara bilo za dps),nije bilo velike guzve,bilo je dosta mladih ljudi,jednostavno nije me bilo strah iako sad kad gledam sto se sve tada desavalo shvatam da je trebalo najvise da se plasim upravo na tim mitinzima…volio sam kad slavko onako lijepo govori,kao da pjeva,kad miro baca dobre fore…i kad znam da sve te velike ljude sa bine poslije govora mogu ocekivati pored sebe u publici…

  i da je ostalo tako liberalni savez bi i sad postojao i mi bismo imali jednu polticku partiju koja vjerovatno nikad ne bi dosla na vlast ali bi makar djelovalo vaspitno na duze staze i politicka kultura bi bila na mnogo visem nivou…ali ne borba da se smijeni vlasti i da se dodje na njeno mjesto je postala toliko zustra da se neorganizovano napadalo sa svih strana…meni je to tako izgledalo na kraju…a onda jedna najveca greska je bila sto se nekakko napravila slika o liberalima da ako oni dodju na vlast svi oni koji su na bilo koji nacin bili uz vlast,bice lincovani,javno osramoceni i tome slicno…a takvih je uvijek bilo previse i ko onda da glasa za njih…a to nije liberalni savez..ja ne znam je li to propaganda dps-a uradila svoje(ako jeste onda je genijalno jaka jer o jednoj plemenitoj neagresivnojpartiji napraviti takvu sliku,je preveliki posao) ili je to posljedica nekako lose organizacije u unutarpartijiskog nerazumijevanja,ali javnost je dobila takvu sliku..i tu veeeelliiiiku gresku da upadne u takvu zamku radi sad PZP.poptuno isto…i opet ce ih izvozati jedan SNP i neki tamo miodrag zivkovic i ne znam ko vec…ali mislim stavrno da nije dobro sto pZP prolazi kroz filtere nezavisnih mislioca kao sto je liberalni savez kroz filtere miskove grupe…

  nije bitno ko ce,samo da se desi.

  eto parolica za ujedinjenu opozicju…

 51. babaroga

  PZOV – Pokret za ogranicenje vlasti Rado bih glasao za takvu partiju.
  No, imam osjecaj, da je kod nas drugacije. Jedni su na zurci, a drugi bi da ih istjeraju pa da se oni malo provode. Na zurci ima riba. Mozda je to motiv za neke mladje iz PZP koji izgledaju prilicno pacenicki:). Ajde da vise ne budem grub.
  Samo zelim jos jednom da kazem da sa vrijedjanjem glasaca kako su korumpirani, kukavice, poltroni, glupi itd. tesko mogu da se dobiju glasovi.
  Razmislite o tome kako je pad LS u birackom tijelu uslijedio kada se nakon pozitivne kampanje pocetkom 90-tih, od kada mu je M.Dj. preuzeo program okrenuo negativnoj kampanji. Ne mozes ljude pridobiti sijanjem negativne energije.

 52. treba ono yes we can, yes we can….psssst…zna li neko koga su trebali da ubiju ovi koji su pohapseni zbog spremanja atentata u naselju gorica “c”?republika pise medojevica,a to je glasilo db-a…je li to samo halo efekat ili stvarno?ima je dje da kruzi prica jer vise vjerujem tome nego medijima,iako sam novinar

 53. RE: pritisak

  Pisati da je ovo bio pokusaj atentata na Medojevica ima za cilj samo jedno. Spinovanje javnosti koje pokusava da postigne isti efekat kao kad su pred prethodne parlamentarne izbore Medojevica priveli na informativni razgovor i svi mediji objavili kako je privodjen. Rezultat je trebao biti valorizovan u izbornoj podrsci.

  Danas je ocigledno da od ujedinjenja opozicije ne moze biti nista zato sto je SNP vec ustao sa klupe za rezervne igrace. Zato sto PZP glumi DPS uz podrsku Vijesti folirajuci Batricevic Radulovic struju, a sve ih kao miri Medojevic. I onda se potpise kako niko iz opozicije nece praviti predizborne koalicije sa DPS-om. Postizborne pominje upravo Batricevic, Janjic, Nikolaidis i ostali koji se nadaju da nece bas morati 5 godina da cekaju da se SNP politicki olinja.

 54. nocas sam gleda dnevnik na tvcg1 u 19:30.

  nevjerovatno, ka da je dzon kliz dosha charter letom iz londona u pg da ga uredjuje, pod imenom ‘monti pajton flajing cirkus’.

  znaci, izvjestaj o razgovorima opozicije o zajednickoj platformi pocinje tako sto reporterka veli da su lideri pokusali da mjesto sastanka odrze tajnim, ali ona im je doakala i nasla dje su.
  onda, ovi su se neki lideri stranaka slozili i potpisali da nece da ulaze u koalicije sa dps-om, sto je vjerovatno vrhunski uspjeh nakon 20 godina politickog djelovanja.
  srdjan milic nije zadovoljan sto se ne pominju i ostali koalicioni partneri dps-a, jer nece ih valjda abolirat za njihovo ucesce u vlasti, pa ima rezerve prema sporazumu.
  ostali moraju da vide sto misle njihove stranke, pa ce onda odlucit dal ce se dogovarat s ostatkom opozicije da ne ulaze u koalicije s dps-om.
  najveci show u svemu je sto tim dogovorima komplet medijsku logistiku daje rezimska tvcg, paparaco tehnikom snimajuci grljenja i stidne osmjehe neformalno obucenih opozicionara, tek ustalih s rucka.

  onda ide konferencija za stampu sdp-a na kojoj rifat rastoder veli da potpuno podrzava zajednicke napore udruzivanja opozicije, s tim sto misli da im i nije bas najbolja ideja da se bore protiv vlasti u crnoj gori…

  i tako, potraga za svetim gralom u crnoj gori se nastavlja… a niko ne ocekuje spansku inkviziciju…

 55. 2. Septembar 2008. godine

  „Najvažnije je to što smo povratili međusobno povjerenje i otklonili najmanju dilemu oko principa na kome je PzP pravio taj dokument – tri političke grupacije neće praviti predizborne koalicije, na bilo kojem nivou, sa DPS-om. To je najbitnija stvar jer je stvoren utisak, što je potencirao (Svetozar) Marović, u javnom mnjenju da je DPS praktično raspisao otvoreni tender za koalicionog partnera“, rekao je Medojević za „Vijesti“.

  Mislim da ovo nije tesko procitati…

 56. kakve budalastine dzonija hodzica u danasnjim vijestima..vec pocinjem da sumnjam da to nije namjerno napisan tekst nego da im je nesto trebalo da popune stranu….

  “Zabluda br. 2 – Milo Đukanović kao subjekat i predikat opozicone rečenice!
  Ako se nešto pokazalo jalovim, svih ovih godina, to je opoziciono pominjanje imena premijera, presjednika, premijera, biznismena, pa opet premijera (mislim da sam pogodio redosljed) gospodina Mila Đukanovića. Toliko je to shvaćeno kao značajni poduhvat da je vremenom i izgubilo smisao. Premijer Đukanović to, naravno, razumije i kaže da je prirodno da marginalne političke ličnosti žele da preko njega sebi pribave značaj.”

  i na kraju da je revolucinarnu ideju koja ce sve da spasi

  Imam i prijedlog, koji nije zabluda, a koji jeste moguće rješenje za ujedinjenu opoziciju, sa sjajnim iznenađenjem: SLOBODNI LIDER! Odnosno, intelektualni autoritet koji ne pripada nijednoj opozicionoj partiji i koji nije na sebe natovario breme ispraznih TV pojavljivanja i petparačkih, providnih novinskih tekstova i promašenih analiza, a koji, pri tom ima i ličnu harizmu i vizionarsku mudrost: da sujetnu opoziciju ubijedi da se vlast može osvojiti samo jasno definisanim političkim i ekonomskim programom koji Crnoj Gori odista nudi brži razvoj i evro integracije, a ne onu narodnu: “Sjaši Kurta da uzjaše Murta!” U tom slučaju opozicioni blok, koji bi stao naspram koalicije DPS-SNS, činili bi: Građanska partija, Liberalna partija, PzP, reformisane Narodna stranka i Socijalistička partija, ali koje bi svoje sitne partijske interese i sujete podredili stvaranju moderne građanske države. I kao ekstra iznenađenje, još i SDP (ozbiljno mislim) kao jezičak na vagi koji donosi konačnu pobjedu. Jedino tako koalicioni dvojac DPS-SNS ostaje bez olimpijskih odličja!”

  a posebno opis autora na kraju koji daje tezinu:

  “Autor je predsjednik Građanske partije”

 57. __________________________
  posted by: pritisak
  “i na kraju daje revolucinarnu ideju koja ce sve da spasi

  Imam i prijedlog, koji nije zabluda, a koji jeste moguće rješenje za ujedinjenu opoziciju, sa sjajnim iznenađenjem: SLOBODNI LIDER! Odnosno, intelektualni autoritet koji ne pripada nijednoj opozicionoj partiji i koji nije na sebe natovario breme ispraznih TV pojavljivanja i petparačkih, providnih novinskih tekstova i promašenih analiza, a koji, pri tom ima i ličnu harizmu i vizionarsku mudrost: da sujetnu opoziciju ubijedi da se vlast može osvojiti samo jasno definisanim političkim i ekonomskim programom”
  __________________________

  mora da je mislio na baraka obamu… no je trenutno zauzet u drugu drzavu…

 58. PZP je samo jednom do sad bio potreban DPS-u kao partija. Onog dana kad se glasalo za Ustav. Takodje, samo jednom je bio potreban i kao NVO, onog dana kad je osnivac te NVO ministar Backovic preimenovao jezik i odmah nakon toga SNS rasturio opoziciono “jedinstvo” i otisao da protestvuje sam u Niksicu, nakon cega je uslijedio i njihov povratak u parlament. Svo vrijeme zajednickog “djelovanja” opozicije, koje je u pozadini imalo razne homogenizujuce dogadjaje (izmedju ostalih i ubistvo Duska Jovanovica) SNS je insistirao da se pozove i GZP (u cijem sastavu u tom trenutku ucestvuje veliki broj ljudi iz Djukanoviceve vlade).
  ————–

  Да ли сматраш грешком што ЛСЦГ није подржао Србе у борби за национална права? Није ли могло доћи до некакве солидарности и тако превазићи ДБ-ову игру окретања Срба против Црногораца (а не стварања подела јер оне већ постоје)?

  Да црногорски Либерали (којима ДПС није могао да спочита недостатак патриотизма, због чега је ДБ још 2001. одлучио да морате нестати са пол. сцене) изађу и кажу да неће аплаудирати режиму који обесправљује Србе? Да не треба црногорски пук да се радује никаквој српској несрећи баш као што не би хтели да се Срби радују у случају да неко нешто Црногорцима науди?

  Слично покушавају Мирослав Влаховић, Гојко Раичевић и други Срби у рапрошману с Албанцима. Поводом “Орловог лета” (чланова АА и њихове родбине, која је ДПС-у одузела бар једног посланика а по компликованом изборном систему можда смањила за још једног) када је Влаховић на групу МАНС-у написао да не подржава ту акцију, да не прихвата жељу режима да наговори Србе на Албанце или Албанце на Србе. нешто слично је посланик АА Васељ Сиништај прочитао у Скупштини и чак подржао 2007. предлог устава Српске листе (који је предвиђао широка права за све народе). Потом је чини ми се поводом новог хапшења оптужених у Орловом Лету уследило хапшење за Калуђерски Лаз што је онда неко у СНС препознао као паралелу и јавно саопштио.

  ДБ не ствара Црногорце, Србе, Албанце, Бошњаке, Муслимане, Хрвате. Они постоје и треба да постоје, међутим оно што ДБ ради јесте експлоатисање анимозитета и неповерења међу тим народима понижавајући једне да би “задовољио” друге. У свему томе су Срби, мора се признати, највеће жртве, по степену дезавуисаности али и по томе што тим једним ударцем ДБ убија пет мува јер задовољава Црногорце, Бошњаке, Муслимане, Албанце и Хрвате. Научите њихову јавност да не мрзи Србе или да не ликује режимовом угњетавању Срба и разоружаћете ДБ његовог омиљеног оружја. Захтев од Срба да замрзну свој статус и своје право на битисање (што подразумева право на посебан идентитет) само долива уље на ДБ-ов свети рат против Срба.

  С тога је за српску јавност потребан трећи сектор, Српски национални савјет (по Закону о мањинским правима и слободама и уставу) као највише тело персоналне аутономије српске нације у ЦГ, као и НВО као што су Српско народно вијеће. Управо да би се питање права Срба решило на прави начин, да не би зависило политике али и да би олакшали посао СНС, ПзП, СНП и свим осталим опозиционарима да се лакше уједињују, сједињују, руше и мењају власт и буду рушени и мењани.

 59. Intet Glemt

  Igore, zar stvarno misliš da je LSCG ikad uradio nešto protiv Srba u CG? Zar to nije najgora DB-ovska podmetačina, kojom su nas svađali u vrijeme jedinstvenog DPS-a?

 60. RE: Игор Јарамаз

  Postovani, slazem se sa Intetom. Utisak je da ste mladji i da niste od pocetka devedesetih ukljuceni u dogadjaje u CG. Ukoliko imate i jedan jedini politicki stav iz koga mozete izvesti zakljucak da je LS bio antisrpski, ili da nije podrzavao sva prava Srba, ali bukvalno sva, molio bih Vas da mi to saopstite.

  Podsjecanja radi kada je Seselj protjeran iz CG LS je protestovao, kad je Acim Visnjic uhapsen Dzemal Perovic je podnio ostavku na mjesto potpredsjednika CG parlamenta, kad je Vuk Draskovic protjeran LS je pravio miting.

  Sve politicke stavove LS-a mozete naci na sajtu kroz istorijat. LS je jedina partija na Balkanu na cijem sajtu postoji sve i iz vremena kada je internet bio misaona imenica, od 1988. godina na ovamo.

  U preko 140 intervjua stampanima medijima koje je dao Slavko Perovic imate odgovor na sve sto Vas zanima, i ne samo Slavko nego i svi koji su bili u LS i u ime LS-a davali izjave. Cak i onda kada je recimo Djindjic 1994 saopstio “Budućnost Jugoslavije je u većem centralizmu, uz maksimalni uticaj onog dela koji maksimalno doprinosi toj državi, a to je Srbija.” I poslije ovoga Slavko je otisao u Beograd da podrzi opoziciju Srbije i odrzao govor na Terazijama.

  Ja znam da su Srbi danas u Crnoj Gori ugrozeni, ali ako cemo skroz otvoreno. Mislim da ih danas, na danasnji dan, najvise ugorzava SNP. Zato sto je dosao njihov red. PZP pokusa da se prislepa tom konvoju, ali igra je vec dogovorena, tako da ce Misko Perovic ostati bez kolaca do naredne utakmice. Obicni gradjani ne bi razumjeli sto govorim, ali znam da Vi razumijete.

  Kljucni stav je da su jedine nacije, jezici, konstitutivni, ovakvi, onakvi – ATLAS GRUPA; PRVA BANKA, EUROFOND, MONETA, o cemu pokusavam da napisem nesto u svojim blogovima.

 61. Интете, Александре,

  уопште нисте схватили суштину моје поруке. Није реч о томе ко је подржао коју политичку опцију у ком моменту. Реч је о основним индикаторима положаја једне националне категорије – о (не)пропорционалној заступљености примера ради.

  Да ли је коректно да у Херцег-Новом у пет основних школа буду постављена петорица Црногораца за директоре и четири Црногорца за заменике директора? Није, као што није коректно ни да у Основном суду у Улцињу суди 3 Црногорца и само један албански судија. Шта мислите какав је положај Срба у Подгорици или недај Боже Цетињу где се Србин из Бајица (Радомир Мартиновић, 1941) глоби са по 170 евра због испаљивања “хитаца” из стартног пиштоља на Бадње вече?

  Није кореткно што у Врховном, уставном, Апелационом и Управном суду нема ниједног Србина или Албанца, већ само по четворо Бошњака-Муслимана док су преостали све сами Црногорци (90% судске власти а 43% становништва). Није коректно што у дипломатији имају само по једног Бошњака (У Сарајеву), Хрвата (у Ватикану) док су сви остали Црногорци или неизјашњени, од неких 30 амбасадора, конзула, војних аташеа.

  Питање непостојања школства на српском језику (и излажење на улице које се замера Србима услед чињенице нечега што је било доживљено као укидање образовања на матерњем језику дате заједнице) је тек прича за себе.

  Нас интересује положај оне трећине становништва којима су угрожена грађанска али и понека људска права, о мањинским да не причамо јер се ниједно за сада још увек не примењује на Србе.

  СНП, ПзП и цео црногорски политички систем угрожавају Србе јер је њима циљ да дођу до власти у чему су Срби било средство (како коме мање више) док је положај Срба некаква аберација, сметња, ДБ-ова подметачина или политичка провокација.

  Жалим што нисте пажљивије прочитали оно што сам написао, искрено се надам да по среди није међунационални неспоразум? Ја Либералима ништа не замерам нити према њима гајим икакве зле емоције. Чак напротив имам симпатије према вама с обзиром да сам био сведок кампање која је вођена против вас 2001-2004. од стране истих инквизитора који су пре тога, током и након прогањали Србе.

  Међутим, ово што сам написао је било у духу најбоље међунационалне сарадње и превазилажења непремостивог несхватања трећине становништва која у тренутном положају, једино може бити извор нестабилности целокупној независној држави.

 62. RE: Игор Јарамаз

  Ja se sa svim sto ste napisali slazem.

  Ali kuda ova prica vodi ako pod krinkom iste ove price SNP po hiljaditi put prevari istu grupu o kojoj vi govorite i kao rezultat toga bude ocuvanje sistema sljedecih pet godina? A onda u narednom izbornom procesu to uradi PZP, to je onda jos 10 godina. Dakle, bolje je krunisati Blaza… Postenije je prema svima. Jer vladari uzivaju u bogatstvima Crne Gore koja im nisu ostala od djedova i koja im po niti jednom slovu zakona ne pripadaju. Rezultat Vase price cini da Crna Gora svakoga dana gubi na svojoj suverenosti. Isto bi se desilo i da je u zajednickoj drzavi, sasvim svejedno. Jer ajkule samo trpaju po dzepovima.

 63. Прича нема никакве везе са заједничком државом. Тренутна политичка понуда нуди блед избор између системских црногорских (који не желе да мењају а још мање руше црногорски систем већ су му верна опозиција која се дефинише негативно по ставовима позиције по питању рафова, екологије или радног времена), системских просрпских (којима је положај Срба непресушни извор политикантске демагогије) и минијатурних покрета и странака које немају капацитета да политички истрају против тако чврстог система.

  Међутим, ово о чему ја причам јесте обликовање сепаратног друштва које Срби силом прилика (услед остракизма апартхејдског режима) чине. То је теорија ограничења моћи кроз трећи сектор, кроз чињеницу измиравања потреба трећине популације чије дезавуисање траје 60 година (с посебним крешендом на последњих десет).

  Срби, њих трећина, мање више, имају ту моћ да ову власт и црногорски систем укину у облику какав постоји или да га учине мање антисрпским односно праведнијим по Србе. То је већ нешто што има смисла, за разлику од нагађања тога ко би од разједињених опозиционара први скочио у загрљај ДПС ради замене СДП и изигравања лажног црногорско-српског консензуса (како је то чинила НС у Влади “Да живимо боље”).

 64. @Игор Јарамаз, da li je to slucajno sto se svaka prica u crnu goru o medijskim manipulacijama, politickim i ekonomskim prevarama, pljackama, zlocinima i ubistvima ove vlasti, mafiji, i bukvalno najgorem 20- godisnjem periodu za 1000 godina crnogorske istorije kada je komplet drzava ekonomski i resurski devastirana od strane ovog shljama sto na vlasti sto u opoziciji, prekida zilion puta prezvakanim identitetskim pitanjima?
  kome to odgovara?

  svaki put kad neko prstom upre u neciji nabudzeni lijevi dzep ocekujem da iz desnoga odma automatski izleti nakakva nacionalna il drzavna zastava, hrvatska, albanska, madjarska il evropske unije, jedna jedina, najbolja, i naravno obespravljena…

  pa jos kad mu iz nabudzenog dzepa izvuce kakav novac, a novac sav ‘lepljiv od dodira i masan od krvi’, onda doticni po automatizmu i zapjeva odgovarajucu himnu…na svom jeziku naravno, crnogorskom, bugarskom, srpskom ili santakoronaunitskom, naravno opet obespravljenom do neprepoznavanja…

 65. Kad sam rekao drzavna zajednica mislio sam na besmisao price o bilo kakvim zajednicama i suverenitetima, zato sto je suverenitet neke zemlje u njenim resursima. Ostali suvereniteti za Crnu Goru u ovom trenutku su besmisleni, po mom misljenju.

  Takodje mislim da su pravi Liberli i te kako ugrozeni u Crnoj Gori, cak i danas kad politicki ne djeluju. Ko je vise ugrozen, neka mjeri oni koji se bave skalama ugrozenosti nacionalnog geta, meni ne pada na pamet.

  “Tеорија ограничења моћи кроз трећи сектор, кроз чињеницу измиравања потреба трећине популације чије дезавуисање траје 60 година (с посебним крешендом на последњих десет).”

  Sto mislite kako Barovic ili Knezevic ili Prvi brat Crne Gore ili Marovic gledaju na ove vase sektore. Moje misljenje je da u ovome uzivaju i da su im od samog Boga poslani.

  Ko i kakvu moc ima u Crnoj Gori pokazalo je stanje na svakom koraku. Zvao se taj neko Srbin ili Kinez. A posebno ugrozeni Srbin Svetozar Marovic koji je bio toliko pritisnut CG nacionalizmom da je onda shvatio kako je on crnogorac. Do juce su svi bili Srbi, od juce Crnogorci, ja ne znam o kakvim vi ciframa govorite, i nije mi jasno kako ne shvatate da su cifre stvar marketinske kampanje kojom se sve uredjuje u zatvorenom sistemu. Pomracenje sunca ubija – svi se zatvaraju po kucama. Svi smo za CG – cg nezavisna. Svi smo za mafiju – mafija vlada. Svi smo za SRJ – Milosevica za predsjednika. Kako ne kontate da Vas pristup ima gresku.

  Gore ste mi nabrojili ko je sve obespravljen i to cijenite nepravdom. Nesporno je da je tako. Ali obespravljeni su prije svega ljudi. Zalazenje Vesni Perovic u genetski sastav preko CKL je do krajnjih granica degutantno. Stomak mi se okrece od ljudi koji mi vade i crtaju nacije. Odbijam da zivim u svijetu nacija naspram svijeta u kome su ljudi slobodni da se izjasne kako god zele. Takav pristup je jedino bio moguc u LS-u. LS se zalagao za demokratsku Crnu Goru, pa tek onda za sve ostalo. Slavko je na milion mjesta rekao da bi radije zivio u demokratskoj Srbiji i Crnoj Gori, nego u privatnoj drzavi Crnoj Gori.

 66. Александре,

  потпуно се слажемо да је борба за независност/заједницу била и остаје дистракција која служи циљу. Моја тврдња јесте да су управо Срби угрожени (модус сам описао горе).

  Не знам када се то Светозар Маровић изјашњавао као Србин? Знам да је сада Црногорац, не искључујем могућност да је био Црногорац српског поријекла или нешто слично али то опет није Србин.

  Илустрације ради ево вам још цифара (са којима сам мислио да се слажете?)

  1990-1992: посланички клуб СКЦГ (70 Црногораца, 3 Србина, 5 Муслимана, 1 Албанац, 3 Југословена)

  1992-1996: клуб ДПС – 40 Црногораца, 5 Муслимана, 1 Албанац

  1996-1998: клуб ДПС – 37 Црногораца, 3 Србина, 4 Муслимана, 1 Албанац

  1998-2001: клуб ДПС – 18 Црногораца, 4 Срба, 4 Муслимана, 2 Албанца, 2 неопредељена
  клуб СНП – 19 Црногораца, 4 Србина, 2 Југословена, 4 неопредељена

  2001-2002: клуб ДПС- 20 Црногораца, 3 Србина, 3 Муслимана, 2 Албанца, 2 неопредељена
  клуб СНП – 6 Црногораца, 10 Срба, 3 неопредељена

  2002-2006: клуб ДПС – 22 Црногорца, 3 Србина, 4 Бошњака/Муслимана, 2 Албанца, 1 Хрватица
  клуб СНП – 9 Црногораца, 9 Срба, 1 неопредељен

  2006- : клуб ДПС – 23 Црногораца, 2 Срба, 2 Бошњака, 1 Бошњак-Муслиман , 2 Албанаца, 2 Хрвата
  клуб СНП: 6 Црногораца, 2 Срба (измењено 2008. на 4-4)

  Дакле инсинуација да је ДПС некада био српски уопште не стоји, СНП је само у кратком периоду 2001-2002. имао углавном српски посланички клуб.

  Весна Перовић је одбијала да се определи, то је тачно, свака јој част.

 67. Хоћемо ли се сложити око ове констатације, угрожени су бивши челници ЛСЦГ, међутим не и обични бирачи, који режим рачуна у добро штиво с обзиром да су већином црногорске народности и црногорског језика и тако деле многе симболе владајуће идеологије за разлику од Срба.

  Међутим, што се Срба тиче, обични бирачи су најугроженији (свакако више од српских челника који су макар финансијски ситуирани). Да би се бивши Либерал интегрисао у ДБ-ов систем довољно је да пољуби руку господару, најбољи пример тога је Мико Живковић. Са друге стране, од Срба, просрба и бивших Срба се очекује катарза, да прођу кроз национално чистилиште које подразумева постепено одрицање од српске народности и/или порекла, потом српског језика а на крају и Цркве.

  Илустрације тога имамо код Ива Арменка (Србин до 2007.), Тарзана Милошевића (Србин до 2003.), Драгана Кујовића, Светозара Маровића и Филипа Вујановића (раније били Црногорци српског језика неки и порекла). Порука која се шаље обичном пуку је да најбоље пролазе Црногорци црногорског језика који су за тзв. ЦПЦ. И то обичне опсервације кратког/дужег списка ко је ко потврђује, баш као и статистика.

  Схватате ли онда муку Срба када им неко објашњава да су они угрожени као људи, као грађани, као бирачи када им на улици/у школи/на послу не псују матер људску/грађанску/бирачку већ српску? Када Ратка Мартиновића, налагача српског бадњака испред Цетињског манастира, Бајицу који се склонио у Доброту, власт кажњава и прогања? Када на Цетињу Пеђи Вукићу говоре да оде у Србију?

  http://in4s.net/x/index.php?option=com_content&view=article&id=2126:srbinu-kazna-zbog-orka-na-badnji-dan-hrvatima-ni-opomena-zbog-bojevog-rafala-na-gaanju-kokota&catid=58:cg&Itemid=181

 68. Ilija Bakic

  – Poslije referenduma, prosječna plata u Crnoj Gori bila je 230, a danas 420 eura. Prosječna plata se dvije godine nakon referenduma povećala za više od 80 odsto. Pronađite samo još jednu državu u Evropi u kojoj je plata rasla tim tempom. Prije kraja 2009. godine ostvariće se svi planirani parametri koji se odnose da bruto proizvod poraste na tri milijarde. Taj bruto proizvod će biti ostvaren čak i do kraja 2008. godine, do kada očekujem 2,9 milijardi i isto tako će biti i sa prosječnom platom u Crnoj Gori do kraja 2009. godine. Ta će ta cifra biti premašena u odnosu na ono što sam saopštio ranije – kazao je Đukanović.

  Njegova izjava juce u Beranama govori najbolje o opoziciji,o Srbima o Crnogorcima i o biracima i o vlasti.

 69. @Игор Јарамаз, aj prepostavimo jednu hipoteticku situaciju u kojoj ne postoji ni teoretska sansa da ljudi koji se izjasnjavaju kao srbi budu obespravljeni – da se 100 postotno sav narod u crnu goru izjasni da su srbi.
  sto bi se konkretno promijenilo?
  po meni – nista. i dalje bi bila ista drzava crna gora susjed drzave srbije, i dalje bi bili crnogorci samo sad sa srpskim etnickim predznakom, govorili bi istim jezikom ka i sad koji bi samo nazivali crnogorskom varijantom srpskog jezika, imali isto crnogorsku crkvu, isto tri glavne vjere, istu hiljadugodisnju istoriju duklja-zeta-crna gora, isti drzavni simboli, himna, isto more, planine, gradovi – bukvlno sve isto, ukljucujuci tu i ono najbitnije i najgore od svega…
  @Игор Јарамаз, imali bi istu ovu sprdnju od vlasti, mafijasku i diktatorsku, imali bi isto pustosenje drzave i ljudi zadnje dvaes godina, za iste zlocine ili nekaznjavanje zlocina bi bila odgovorna crnogorska vlast: milo-momo-sveto-filip; isti tajkuni bi bili na vlast i rasprodali ili prisvojili crnu goru ka sto nje niko nikad, i to sa nikakvom mogucnoscu da se ikada vrati crnogorcima. sada je ona bukvalno opljackana i ogoljena do koze. zga-ze-na. postoje male, vrlo male sanse da se nesto moze promjenit i da ovi skakavci ne izjedu i godine koje dolaze.
  znaci – komplet narod je – ne obespravljen, nego – nagrdjen.

  kad se ovoj prici daje neki drugi smisao od onog sto ustvari jeste – jedan beskrupulozan sistem koji tezi da se obogati sto vise ne gledajuci koji su ljudi koje gazi – to ne moze prestavljati nista drugo nego podmetacinu toga istoga sistema koji tezi da zadrzi postojece, i nasklapa se dodatno. bili vi toga svjesni ili ne.

 70. @Ilija Bakic, i pod prepostavkom da su ti podaci tacni a cisto sumnjam, to je cista djukanoviceva propaganda koja precutkuje u svrhu manipulisanja narodom da je on isti spustio plate sa hiljadu eura na 5 eura svojevremeno, i kao veliki ekonomski strucnjak tvrdio `89-`90 kako je program anta markovica los, i kako vodi propasti. taj cojek je jedan obican lazov, izmedju ostalog.

 71. RE: Игор Јарамаз

  Ne zelite da vidite nista od ugrozenosti Srba. Takodje, vidite ugrozenost i ostalih, ali time ne uticete na cinjenicu da je mafija poharala sve nas zajedno. Naprotiv, dajete joj vremena da i dalje mlati. A jos je ostalo malo da se odradi. Kad sve odrade nece im biti nikakav problem da Pedji Vukicu, Martinovicu i ostalima vrate njihova prava. Ali tada cemo svi zajedno sa nasim pravima morati da svakog prvog u mjesecu odemo do poste i platimo racune za zivot za prethodni mjesec vlasnicima Crne Gore. Moguce da cete vi tada uzivati jer su vam prava vracena, ali ja necu zato sto cu znati da je u tom trenutku CG u kompletu 1/1 upisana na vladarsku porodicu. Vjerovatno jednu od 10 najbogatijih u Evropi.

 72. Vojin

  Vjerovatno, u ovakvoj CG, stranke koje vuku biracko tijelo odredjenih naroda imaju obavezu da se politicki izbore za prava tih naroda. Politicke “elite” svih naroda u CG to rade otvorenom podrskom DPS-u.
  Srpske, prosrpske, politicke organizacije ne zele da otvoreno podrze DPS, poput drugih, i zato imaju probleme po pitanju nacionalnih prava, jer se ona nalaze iskljucivo u sferi trgovine sa DPS-om.
  Pred tim strankama postoje dva zadatka, izboksovati nacionalna prava naroda koji ih glasa, tim prije sto su ta prava garantovana Ustavom, ne trazeci veca niti manja prava, a ujedno zadrzati opozicioni status u odnosu na DPS zbog toga sto ja situacija uzasavajuca na socijalnom i ekonomskom planu. Da li je to moguce? Mislim da je moguce. Treba biti talentovaniji.
  Da li je to svrsishodno, tim prije sto se to moze produziti desetinama godina?
  Pa, vjerovatno treba graditi odnose sa partijama drugih naroda na novim osnovama. Tu ukljucujem i “multinacionalne pattije” koje to u sustini nisu, jer se zna ko kosi a ko vodu nosi u njima. Treba im reci da se sistem ne moze promijeniti ako svi narodi u CG budu sa svojim partijama u cekaonici DPS-a, i to iskljucivo zbog toga jer se plase da ce im DPS ukinuti neka nacionalna prava.
  Treba imati neki sasvim novi pristup, vise fleksibilan i liberalan, a ujedno jasan i precizan. Treba stvoriti novi ambijent.
  Da ne govorimo o tome sto na istup Djukanovica u Beranama, koji nema veze sa identitetskim pitanjima, niko iz opozicije nece imati volje i talenta da odgovori na pravi nacin. Tim prije poslije rasula u PzP, sto – Batricevic ce mu odgovoriti?!
  Opozicija u CG je pred potpunim rasulom, i odlikuje se jasnom dezorjetisanoscu. Balkanska laz, licemjerje, neiskrenost, kameleonstvo i prevrtljivost.

 73. Vojin

  Navodeći da u Crnoj Gori i dalje opstaje podjela na osnovu toga što se dvije trećine stanovništva izjasnilo da govori srpskim jezikom, Siništaj smatra da treba uraditi novi popis stanovništva.

  “To treba uraditi i zato što smo samostalna država, da se vidi kakvo je trenutno stanje sa nacionalnom strukturom. Crna Gora treba da dobije, mislim, preko 50 odsto stanovništva koje će se izjašnjavati kao Crnogorci”, rekao je Siništaj.

  ……………

  Treba da dobije?
  Pa vjerovatno na sledecem popisu nece biti Albanaca vec ce se izjasniti kao Crnogorci.
  Mozete li zamisliti da ja kazem u tom stilu da je red da u Crnoj Gori bude Kosovara, i da ocekujem da ce se Albanci tako izjasniti.
  Ovo je Sinistaj izjavio danas u kontekstu price da je blizak sa PzP. Znaci, albanski interes je decentralizacija, sva nacionbalna albanska prava i da Srba bude sto manje. Evropski i demokratski.

 74. Vojin

  Izvinjavam se sto sam rekao: “Treba imati neki sasvim novi pristup, vise fleksibilan i liberalan, a ujedno jasan i precizan. Treba stvoriti novi ambijent.”
  Sumnjam u ambijente i mogucnosti bilo kakvih pristupa. Radi se o nenormalnom prostoru, i iskreno zalim svakoga ko zivi u CG.

 75. _____________________
  posted by: Vojin
  “Sumnjam u ambijente i mogucnosti bilo kakvih pristupa. Radi se o nenormalnom prostoru, i iskreno zalim svakoga ko zivi u CG.”
  _____________________

  @Vojin, odje bi se moga slozit s vama ako se pod nenormalnoscu prostora kolko vidim iz postova podrazumijeva opsti nedostatak potencijala cg populacije da ostvari normalan i kulturan dijalog.
  osnovna stvar kao sto je nedostatak volje za korektnom komunikacijom i jeste jedan od glavnih problema koji u crnoj gori onemogucava jasno postavljanje stvari na njihovo mjesto i prestanak svake vrste politicke manipulacije. ovo smatram kao jednu od losih osobina crnogoraca koju vlast i te kako dobro koristi u svoje svrhe. cini mi se da to nase cuveno ‘ja, ja, pa ja’ nudi ogromne potencijale svakome za bilo koji oblik zloupotrebe vlasti, pogotovo ove nase mafijaske zaogrnute u plast softdiktature.
  cini mi se da odje svako za sebe misli da je u pravu, i da drugacije misljenje treba u startu diskvalifikovat, a po mogucnosti sagovornika. to je jedan od vecih nedostataka mentaliteta ovoga naroda, ako za trenutak zanemarimo poltronstvo, sklonost ka sto vecem posjedovanju i zauzimanju visokih polozaja na drustvenoj ljestvici.
  sve se nesto mislim da i kad bi se sjutra vlast promjenila i demokratija, ekonomija i standard ljudi za neko krace vrijeme uspostavili neki stabilan nivo, vjerovatno bi trebalo jos puno radit na unapredjivanju osnovnih civilizacijskih normi.

 76. Илија, твоја тема је економски напредак/положај становништва, ценим да си ти стручан и кадар да одговориш Милу.

  wawy, није поента у томе да су то грађани који су “се изјаснили као Срби” него који стварно јесу Срби, колико су и они други Црногорци. У томе је поента што се црногорски екстремисти који би да поцрногорче Србе ни у чему не разликују од српских (рецимо НС) који сањају да буде 70 или чак 100% Срба. Дакле ако пођемо од тога да ти људи јесу Срби, они заслужују сва права која им следе због тога, зар не? Срби нису Црногорци као што ни Црногорци нису Срби, шта ту није јасно? Ако теби смета да те неко назове Србином зашто Србе називаш Црногорцима? Све док постоји таква врста шовинизма ДБ ће владати а Срби ће се борити за своја права управо због људи као што си ти који замишља да Срби морају да говоре црногорским језиком (или варијантом), да се моле код Мираша, да уче црногорску историју, да немају своје националне српске симболе већ искључиво државне црногорске.

  Војине, намера коју инпутираш Сиништају не постоји. Нигде није рекао да треба да се смањи број Срба већ само људи који говоре српским језиком са чиме се ја слажем и о чему сам написао чланак који си свакако прочитао мада и заборавио.
  http://www.slobodnamisao.com/index.php?option=com_content&view=article&id=104:ta-nas-eka-2011&catid=37:drutvo&Itemid=54

  За очекивати и чак је пожељно да буде мање Црногораца српског језика (мада нас Србе то не занима), да ће Црногорци повећати свој број на уштрб Бошњака, Муслимана и других мањина које вољно улазе у њихов национални вакуум (Сергеј Перић би се сложио), да ће се Србима “вратити” они који су на попису методологијом уврстани у Црногорце (као Црногорци-Срби или Црногорци српског поријекла) односно они који су схватили да немају шта да траже међу Црногорцима црногорског језика који се клањају Мирашу и ту ће бити блага корекција процента Срба како то предвиђају ЦЕДЕМ-ови узорци.

  Штавише, македонизација односно албанска аутономија највише одговора управо Србима јер слаби БРЦГ и цео репресивни систем који према Албанцима не сме да поступа као према Србима осим по методи гуркања једне на друге (што сам горе такође детаљно описао поводом Орловог лета и Калуђерског лаза). Срби БРЦГ би требало да се угладају на Албанце који остварују своје националне циљеве, један по један иако их је шест пута мање.

 77. Александре,

  да ли човек који је неписмен може бити крив због тога што не види ништа друго до свог циља описмењавања па му секундарно томе дође кампања за слободу писане штампе? Да ли човеку који је глада значе дијете ниске у угљенохидратима ради сагоревања сала?

  Срби нису ти који подржавају мафију. Црногорски Либерали су покушали да разбију мафију и нису успели али не зато што их Срби нису следили (напротив су то радили до самог краја на сопствену штету) већ зато што је мафија инфилтрирала ЛСЦГ и активирала свог спавача Мику Живковића. Ултиматум српским странкама, 2001, да се замрзне српског питање је био катастрофалан по положај Срба. Као што рекох, обичан Либерал се лако може запослити у црногорској машинерији јер он њој припада по идентитету док Србин мора да се одрекне онога што њему, а хтели ви то признати или не, јесте драго колико и вама Црногорцима – своје нације, историје, традиције, језика, вере, у крајњој мери достојанства.

  Ако је избор између Црногорца, бившег Либерала, црногорског језика са једне стране и Србина, нестраначке личности, српског језика, шта мислите ко ће најпре добити посао?

  Колико је црногорских тајкуна српске народности данас? Ако је режиму свеједно ко је шта, зашто нема бар трећина њих који кажу да су Срби? Шта би коштало систем, односно шта би му били добици од тога? Колико има Црногораца на власти који су 1997-2008. постали Срби? А колико је оних на власти који су се до 1997-2008. јавно декларисали Србима да би сада били Црногорци и чак агресивно негирали постојање Срба?

  И то није дискриминација по ЕТНИЧКОЈ основи?

 78. Intet Glemt

  Igore, samo par detalja.

  Niko ne kaže da su Srbi podržali mafiju. Poenta je da određene političke strukture insistiranjem na nacionalnim pitanjima daju najbolje zicere vlasti. Sa jedne strane crnogorski nacionalizam (Stevo Vučinić se jednako žali na ugroženost kao i ti), sa druge strane srpski, i mafija je kupila dovoljno vremena da privatizuje ovo što je ostalo. Možda će mi Aleksandar zamjeriti što mu kradem misao, ali ovo je nešto o čemu i ja trubim makar deset godina.

  Pogrešno shvataš koncept mafije uopšte. Ona nikad nije nacionalna. Ništa joj nije sveto, ni do čega ne drži, stalo joj je samo do kapitala i moći. Dokaz za to je potpuno nesmetana saradnja srpske, hrvatske, bosanske, crnogorske i kosovske mafije u svim godinama rata.

  Ако је избор између Црногорца, бившег Либерала, црногорског језика са једне стране и Србина, нестраначке личности, српског језика, шта мислите ко ће најпре добити посао?

  Ovdje imaš grešku u samoj postavci problema. Bivši liberal će dobiti svaki posao i svaku čast. Liberal, sa druge strane, neće dobiti ništa od toga. Jer liberal je opasan, njega treba eliminisati. O bivšim liberalima, kao posebnoj kategoriji CG društva, je odlično pisao Slavko Perović, sve to imaš na netu.

  Što se tiče saradnje srpskih stranaka i LSCG, moram da kažem da te godine političke borbe smatram najboljim. Da nije bilo instaliranih na sve strane (Miko nikako nije jedini), ta udružena snaga bi srušila vlast i organizoavala prve slobodne izbore. A to je jedino što nam treba. No, mnogi su podlegli jezivoj propagandi i posledice su nam svima poznate. Meni i sad odzvanjaju riječi Miška Perovića dok je vikao na Slavka u studiju RTCG, ponavljajući sintagmu “fašisti Božidara Bojovića”. Antisrpska propaganda koja će uslijediti već se mogla prepoznati i sagledati u toj rečenici. Najveća žrtva te iste propagande je upravo Liberalni Savez, jer je po ko zna koji put stao na branik srpskih nacionalnih interesa (kao suštinskih građanskih interesa slobodne Crne Gore za koju se borio), žrtvujući ovoga puta SVE.

 79. Интете,

  Стево Вучинић има право да се жали али нека макар пружа једну статистику да би доказао своју угроженост. Или ти мени пружај неки доказ или аргумент који би побио тврдњу да су Срби дискриминисани и угрожени, пошто то сматраш “зицером”, “тврдњом” равном ономе што излази из уста Стева Вучинића. Ако озбиљност овога што ја пишем, а “знамо” се са Жекијевог блога, стављаш у исту раван са Стевом Вучинићем онда прескочи то понижење.

  Мафија унутар граница БРЦГ не само да је национална већ пројектује одређену слику идентитета која је пожељна за сваког поданика како би боље напредовао и бивао награђиван. Све је то сврсисходно идеји да је за приватну државу потребна маса залуђених будала које ће да машу заставицама и да се ложе на црногорско (допуни сам) како би се заштитио тор, држао на окупу и спречавао спољашњи продор у малу државицу (која то заиста јесте и на то најосетљивија). Све то стоји, али где су онда Срби, грађани, држављани, те исте појаве и с којим моралним право могу Црногорци од њих да захтевају не само одрицање од идентитетских вредности ради “рушења мафије” већ још и гласање за црногорске политичаре који ће се такмичити с антисрпским шовинизмом кандидата мафије у лажној нади да могу да победе непоштене изборе по неправедним условима?

  Сарадња српске, хрватске, бошњачке, црногорске и албанске мафије или ДБ се одвија по јасним правилима и ингеренцијама. По ономе што је Милован Ђилас назвао бирократским национализмом. Једина разлика је у томе што је БРЦГ тако уско интегрисано друштво да је склоније комплетној контроли (без икаквог демократског искуства у целокупној историји и где је ауторитет био већа светиња од личне слободе) да за мафијин пројекат ради црногорски трећи сектор (антиратни профитери Миодрага Перовића) као и цела црногорска културна сцена од језикотвораца до сликара и музичара (шта би са Но Нејм?)

  У Србији продор мафије није ни приближно комплетан па још увек постоје сфере друштва које су релативно слободне или некаква симили-полиархија. Српска мафија нема свог Мила, нема политичко-национални план па сходно томе не пројектује јединствени идентитетски шаблон што значи да је уплив суседних мафија, најпре црногорске, још већи (опет симили полиархија).

  Када сам писао о бившем Либералу алудирао сам на бираче (не функционере) ЛСЦГ који више није политичка опција. Дакле обични становник коме не пише на челу (иако се у малој средини то зна) да је симпатизер идеала либерализма. Између њега и обичног Србина, који није члан ниједне странке али за кога се “основано сумња да гласа за оније друге”, који је више пута био предмет неуспелих врбовања (за личну или глас), кога ће по теби изабрати естаблишмент, кога ће запослити, кога би радије запослили?

  Интете, за време те сарадње су Срби доживели губитак “својих” симбола, школства на “свом” језику, наметнута им је туђа химна, и све то док се жута штампа звана ДАН бавила измишљеним перипетијама Мишка П. и Мила Ђ. над Молдавком С.Ч. Савршена дистракција за сексутално-фрустрирану средину која трчи до киоска свакога јутра не би ли прочитали ко је како Молдавку черечио док им се одузимају људска права а њихови политичари у садејству с опозиционим колегама бистре о барским оптужницама и шверцу цигарета.

  Интете, сачекајмо одговор на питање, да ли је ЛСЦГ за сарадњу са (про-)српским странкама поставио као услов 2001. или 2002. замрзавање “српског националног питања” служећи се истом флоскулом која је на овој дискусији поновљена бар десет пута као матра пет различитих дискутанта да “мафији одговара подјела једног те истог народа”?

  Српски национални интерес је преживљавање и опстанак 200.000 Срба, то тада није био циљ (про-)српских странака већ “рушење режима” тако да је излишно говорити о томе да је ико тада стајао у одбрани српских националних интереса.

 80. Intet Glemt

  Igore,

  Nisi me dobro shvatio. Meni ne pada na pamet da se bavim Stevom Vučinićem, on je jedan sjajan agent koji odlično obavlja svoj posao. Poenta je u tome da se dvije nacionalne priče koriste kao osnova za stabilnu vlast. Da je samo srpski interes ugrožen, ne bi bilo ravnoteže, ovako, kad postoji ravnoteža (projektovana, naravno), moguće je da se vlada sa prilično sigurne distance. Ne znam kako da objasnim, a da se ne osjetiš uvrijeđeno… Meni je to sve ista matrica kao, recimo, 92., i mislio sam da smo uspjeli da je prevaziđemo 96. U svakom slučaju, potpuno je legitimno da na stvari gledamo drugačije, a ja nisam htio ničim da te uvrijedim.

  Sve te privilegije o kojima govoriš su sitne mrvice sa stola mafijaškog za svakog onog ko pristane na ćutnju i odobravanje. Meni se za tako nešto ne traži da se odreknem svog crnogorskog identiteta, ali se traži da se odreknem SEBE. Ti sam procijeni što je gore.

  Ja i dalje stojim iza tvrdje da su liberali najjače od svih digli glas protiv vulgarizacije nacionalnog pitanja, kroz aktivnosti UDBE, u Dukljanskoj akademiji ili CKL-u i za to popili najgore udarce ispod pojasa. Doživjeli smo da, kao pokretači ideje o slobodnoj Crnoj Gori, postanemo neprijatelji države, što je ironija od koje nema veće.

  Ne znam što si mislio pod onim da se Vesna Perović nije opredijelila? Koliko znam, njen stav je bio poznat o bilo čemu što je bilo važno za CG onda i sad. Ako si mislio na nacionalnu pripadnost, pa valjda je svima jasno da je ona Srpkinja iz Beograda? Ili treba to nekome da dokazuje, kao što je morala da dokazuje svoju privrženost Crnoj Gori? To je, čini mi se, krajnje nekorektno.

 81. RE: Игор Јарамаз

  Мафија унутар граница БРЦГ не само да је национална већ пројектује одређену слику идентитета која је пожељна за сваког поданика како би боље напредовао и бивао награђиван.

  Ovo nije tacno. Moguce da ste zaboravili da je MUP CG pripadncima zemunskog klana izdao licna dokumenta, da su neki skrivani u CG, da se neki jos uvijek kriju, da se Srbi sa inerpolovih potjernica takodje kriju u CG, recimo Subotic, Terzic itd, da se u CG skrivao i Karic, sve pravi Srbi. Ili mozda tvrdite da oni nisu Srbi.

  Zbog ovoga mi polazimo sa sasvima razlicitih pozicija i nasi stavovi bivaju nepomirljivi. No, nismo ni prvi ni poslednji koji se po tom pitanju ne slazu. Ja smatram da ova nepomirljivost najvise odgovara onima koji kradu resurse, a vi smatrate da najvise odgovara onima koji ugrozavaju Srbe. A onda dodajete ironizirajuci kako je:

  Obican clan LS nesto sasvim drugo od rukovodstva, sto je prilicno gruba postavka koju ne izgovarate samo vi, to cesto vole da kazu i oni kojima je sugerisao da ce se LS najlakse razbiti ili diskreditovati tako sto ce se pustiti prica o tome da je Mali kabinet jedno, a clanstvo nesto sasvim 18-to. Ne kazem da vi ovo radite namjerno.

  Mantra, floskule, mafija, duvanski sverc je takodje nista pri srpskoj ugrozenosti, zivot Moldavke takodje, itd itd…

  Ne slazemo se.

 82. Интете,

  Весна Перовић је макар током 2001-2002. била национално неопредељена међу посланицима Скупштине. Уважавам сазнање да је Српкиња и нема потребе да ми се ишта доказује већ прихватам твоју/њену реч.

  Не знам ко стоји иза агента Вучинића али ти могу рећи да иза платформе за заштиту српских права стоје људи као што су Предраг Вукић, Богољуб Шијаковић, Мирослав Влаховић, Гојко Раичевић, Владимир Божовић, Желидраг Никчевић, Будимир Алексић, Момчило Вуксановић, Рајо Војиновић, Александар Раковић итд. Уколико иза тих имена нађеш некакве финансијске интересе повезане за БРЦГ мафију признаћу ти исправност у стављању паралеле твоје перцепције равнотеже стерео “угрожености”. У супротном пуцаш у празно ако циљаш да је ту идеју некако удба усадила међу Србе.

  Постоји равнотежа Интете, у томе што добар део Црногораца, Бошњака, Муслимана, Хрвата али и (мада њихови лидери постају свесни тога) Албанаца ликује када неко нанесе Србима зло и штету. Зато је кључни задатак ЛСЦГ требало да буде обраћање цетињским масама којима би се објаснило да Срби постоје и међу њима, да то нису посрбице, политичка појава или пирвремена аберација већ историјски-утемељена нација колико и Црногорци на истим просторима. Тиме би само ДБ изгубио. Али то сам већ написао, преко тога (као и мноштво других тачака које сам постављао) се прешло док кликнеш Submit Comment.

  1996. је Народна слога била основана на очекивањима:
  – да ће мафија попустити пред народом
  – да ће Црногорци у ЛСЦГ временом постати Срби (премиса НС)
  – да ће Срби у НС временом постати Црногорци (премиса ЛСЦГ)

  О којима то привилегијама говорим? Право на образовање на матерњем језику није привилегија већ општеприхваћено право међу цивилизованим нацијама света.

  Интете, и Србин поред свог идентитета и своје нације мора да се одрекне себе, и да се окрене против себи сличних не би ли се доказао (погледајте повратне шовинистичке испаде ДАНУ сенатора Новака Килибарде пошто је прешао у Црногорце). Не знам шта је горе али знам да сваки народ заслужује власт коју је изабрао. Срби црногорску власт нису никада бирали нити је 32% Срба икада било у равноправном а још мање повлашћеном положају власти од 1945. наовамо. Тачније, Срби су увек били ти од којих се захтевало одрицање и чији је нестанак (као колективитета али и скупа појединаца) био национални циљ. Убиствима, прогонима и шиканирањем. Отуд је 2002. у Србији пописано 1200 Срба рођених у општини Цетиње док их је 2003. у самој општини (од тога пола рођених у њој) било 850.

  Тачно је да је ЛСЦГ дигао глас против како кажеш вулгаризације националног питања, у ДАНУ и ЦКЛ али то је већ био завршни циклус када је ДБ, као што сам раније написао, одлучио да очисти сметњу звану “ЛСЦГ” која би била незгодна у време референдума, због чега су уследиле коначне “препоруке” Славку 2005. да се повуче.

  И поред свега Срби данас не траже никакве привилегије већ искључиво права која им се одбијају и која уживају сви остали – Црногорци, Албанци, Хрвати, Бошњаци. Много ли је? Незахвално? Ирационално? Бесмислено? Безобразно и дрско? Можда, а можда је тако праведно?

 83. Александре, да ли Земунци скупљају рекет у Подгорици? Да ли Карић отвара фирме и запошљава људе? Да ли Терзић води клуб или се склања са својом “уштеђевином”? Да ли је Суботић остварио 500М евра на штету (буџета/пореских обвезника) Србије или не, послујући из БРЦГ којој плаћа рекет за протекцију?

  Даље, да ли је Митровић приликом стварања Пинк Монтенегра морао да пристане да Тамара НИкчевић води информативни програм? На укидање истог пред референдумску кампању? Да ли је Мишковић морао да пристане на партнерство са домаћим мафијашима? Да ли је Телеком Србија морао са Баровићем да оснује конзорцијум и да поред Шоћа и Јочићеве рођаке сви запослени буду Црногорци?

  Можда се не слажемо јер полазимо са различитих стајалишта али нема потребе да вређамо интелигенцију другог, пословање је врло јасно. У феуду је главна БРЦГ мафија, суседне мафије могу да, уз одобрење, дођу и бораве, троше, одмарају се, крију се, све наравно по одређеној тарифи, евентуално да изврше убиство. Али не могу да скупљају рекет, не могу да отварају нова предузећа без одобрења и учешћа домаће мафије, у суштини не могу да раде ништа што би угрозило МОНОПОЛ ВЛАСТИ који је успостављен и који пројектује шаблонски идентитет црногорства који је неопходан за одржавања пацификоване масе која представља брану од сваког вида спољног утицаја, посебно из Србије, био он економског, политичког а тек националног карактера.

  Они кој краду ресурсе уједно угрожавају Србе. Али мени више смета угрожавање Срба него крађа ресурса, јасно. Као што је и вама 90-их сметало перципирано угрожавање Црногораца испред крађе ресурса па је сходно томе ваш програм био основан на независности која је, да иронија буде већа, како сами примећујете, преотета од вас и претворена у стратегију савршеније крађе ресурса кроз ефективнију контролу мањег феуда.

  Нисам имао никакву намеру да пишем о Малом кабинету. ЛСЦГ је имала и до 30.000 гласова. Од тога одређени део отпада на функционере, док већи део на бираче. Да ли тврдите да режим дискриминише свих 30.000? Ја упорно тврдим да не, да у том узорку од 30.000 појединац далеко боље пролази него онај из узорка од 200.000. Толико.

  Српска угроженост није мантра и тешко да могу имати дискусију с неким чија полазишта не дозвољавају да и Срби морају имати права као и сви, независно од тога ко краде ресурсе, шта ради удба и колико је степени напољу.

 84. Intet Glemt

  Igore,

  Ako su tebi i ljudima za koje tvrdiš da se bore za prava Srba zaista takve potrebe, ako vam više bode oči nacionalna ugroženost, nego nedostatak bilo kakvog prava i pravde u zemlji feudalaca, ne znam zašto onda ne slijedite Dinošin recept, napravite koaliciju sa DPS-om, omogućite im stabilnu i vječnu vlast i ispostavite za to račun. Mislim da je vrlo jednostavno.

  Ili nećeš ili ne želiš da razumiješ da je u Crnoj Gori ugrožen čovjek, građanin, da je ugrožena sloboda, pravo na različitost, individualnost, pravo glasa, pravo na slobodno mišljenje i slobodno izražavanje, pravo na posjedovanje svojine, biznisa, firme, pravo na umjetničko izražavanje, seksualne slobode, vjerske slobode… Da je ugrožen naš život, kao i samo preživljavanje, a svako bitisanje ograničeno samo krugovima partije i ekipe. Ugroženost Srba je pri tom samo nus proizvod, koliko god to koga boljelo. Ograničavanje političke borbe na položaj Srba u takvom društvu je za mene isto kao da smo 99-te zamolili NATO da nas ne bombarduje osiromašenim uranijumom, umjesto da smo se zapitali zašto smo upali u sve to i da li smo mogli takvu katastrofu da izbjegnemo.

  Ne slažemo se.

 85. Интете,

  циљ је остварење српских права. Шаблон који ће се следити је једноставан – нестраначки. У том својству је и сазвана електорска скупштина Српског националног савјета у Подгорици за 24. септембар. Видећемо како ће даље напредовати од тога али је кључно да Срби добију своје нестраначко тело персоналне аутономије какав постоји за Србе у РХ рецимо и којим успешно предводи Милорад Пуповац већ неколико година. Тело признато од Министарства за мањинска права и слободе, дакле институције коју мора да призна квазидржавна појава која претендује на статус цивилизоване.

  Институција која ће се бавити питањима српског школског програма, бирања уредништва за државне медије на српском језику и надгледањем положаја српског народа уопште. Која ће се бавити унапређењем и заштитом своје културе и идентитета.

  Жалосно је што сматраш да су та права угрожена у твојој држави, не видим другог начина него да се угрожени боре за своја права, на све могуће начине, што ће свакако поздравити Срби који врло добро разумеју шта значи бити обесправљен због чега се руководимо максимом “сва права свима” схватајући да пут ка остварењу права Срба не сме и не може бити на штету права било које нације. Као Срби 1999, можда Црногорци данас треба да се запитају шта су могли да ураде да би овакву катастрофу избегли?

  Иако се не слажемо ипак поштујем ваше право на посебност у сваком погледу. Све најбоље и пуно среће и успеха вам желим у вашој борби. Видимо се на циљу.

 86. Ilija Bakic

  Ubedjen sam da ako slucajno na sledecim izborima DPS-u bude nedostajalo par poslanika za apsolutnu vlast, da ce doci do super zanimljive i neizvjesne trke takozvanih opozicionih stranaka, u kojoj ce foto-finis odluciti koja ce prije uleceti u zagrljaj Rajku Kovacevicu,Momiru Mugosi ili Svetu Marovicu i mazno na uvo reci- Uzmi me. Sto rece Nikola Kojo u Andjelima- Uzas promiskuiteta!
  Sto se tice problema Srba u Crnoj Gori, apsolutno je sigurno da se oni nalaze u vrlo teskom polozaju, narocito u mojim Beranama i Andrijevici, ali mene zanima zasto oni koji su okupljeni oko Vuksanovica rade sve ono sto rezim prizeljkuje i sto mu odgovara i zato pitanje za gospodina Jaramaza:
  U slucaju da rezimu fali poslanika za apsolutnu vlast, da li ce Srbi prihvatiti Marovicevu velikodusnu ponudu da dobiju 40% svih drzavnih funkcija da participiraju u vlasti?

 87. _______________________
  posted by: Игор Јарамаз
  _______________________
  “wawy…
  Ако теби смета да те неко назове Србином зашто Србе називаш Црногорцима? Све док постоји таква врста шовинизма ДБ ће владати а Срби ће се борити за своја права управо због људи као што си ти који замишља да Срби морају да говоре црногорским језиком (или варијантом), да се моле код Мираша, да уче црногорску историју, да немају своје националне српске симболе већ искључиво државне црногорске.”
  ____________________

  @Игор Јарамаз, upravo je to ono sto sam i potencirao u proslom postu – nedostatak kvalitetne komunikacije, neumijece komunikacije. to je jedno od osnovnih stvari koje fale narodu i sto je jedan od bitnih stubova na kojima ova vlast vlada. tu ne izuzimam ni sebe, ali vi ste u ovom postu bas precerali. i naravno poveli putem nekorektne komunikacije.

  dakle, neznam zasto govorite da sam rekao – nesto sto nisam rekao? molim konkretan odgovor cisto da bi znao da li da nastavim komunikaciju s vama, jer ovako vas post izgleda potpuno manipulantski…

  neznam sto je cudno nazivat narod u crnu goru crnogorcima – pa necu ga vljda zvat indijcima, jel? a sto to vama smeta svaki pomen crnogorskog to nije moj problem, to reshavajte sami sa sobom.

  onda, vi nagadjate moje nacionalno opredjeljenje, sto vam izricito zabranjujem. to smatram narusavanjem svoje intime, jer moje je iskljucivo pravo da budem sto ja zelim, sto vas uopste ne treba da zanima i svako prebrojavanje krvnih zrnaca i nagadjanje identitetskih osjecanja prepoznajem kao fashizam.

  zatim kazete da sam rekao da srbi moraju da ovo, ono… cista laz.
  slagali ste a da ne trepnete, i na osnovu toga govorite da sam sovinista.
  dje sam, to rekao?
  molim citirajte ubuduce. meni je stvarno zao al u komplet crnogorskome jeziku ne postoji druga rijec za tako nesto, osim da ste napisali laz. latinski neznam u dovoljnoj mjeri da bih upotrijebio neku drugu rijec koja bi zakamuflirala sustinu i ne bi vam takla u dostojanstvo.

  vasu teoriju po kojoj se narodi moraju po naredbi povinovat nekom vishem autoritetu po prepoznavanju svojih identitetskih obiljezja, a uz to listom kao jedan misliti isto kao vi, preoznajem kao salonski fashizam vrlo vjesto upakovan u obespravljeni geto model.
  naravno, made by db.

  potpuno mi je jasno da sva ljudska prava obuhvataju i identitetska.
  i potpuno mi je jasno da zasebna crnogorsko-srpska istorijsko-danasnja identitetska prica koju, tako izandjalu i jalovu slusamo eo vec 20 godina i kvadrilion puta, pogoduje samo jednome – vlasti. i potpuno mi je jasno da ljudi koji je potenciraju rade za ovu mafijasku vlast.

  i na kraju, sasvim je jasno da se na ovom blogu u potpunosti razotkrivaju pljackaski crnogorski metodi. vjerovatno trenutno jedini medij u crnoj gori koji daje realnu sliku crnogorskog drustva u ovom trenutku. i naravno da to nekome smeta. i kada se na ovom blogu daju informacije koje vecina naroda nezna, i onda kada padaju maske sa pojedinih politicara, tajkuna i intelektualaca, uvijek ce vlast nac nekog kao vi da pokusa da skrene pricu sa odradjenih malverzacija, zlocina i razbojnistva aktuelnog trojca milo-fiko-sveto.
  nadam se da se ne ljutite sto je eto na usput pala i vasa sitna maska agenta provokatora, koji kroz postove pokusava da diskredituje aleksica, slavka, komplet liberale, citave narode u crnu goru, kao i komentatore na blogu.

  sve najbolje…

 88. Илија, ако су Срби угрожени у Андријевици и Беранама где су у већини, замисли како ли им је у Подгорици и Никшићу где нису (а где их живи четири пута више него у Васојевићима)! Или тек на Цетињу?

  То да Вуксановић ради све што режим прижељкује је прича коју лансирају из кујина (про-)српских странака којима је неповољни положај српског народа непресушни извор гласова и посланичко-страначких привилегија. Живот није тако лош док си посланик, док из буџета на име странке добијаш новац, док идеш на службени ручак и састајеш се са финансијерима који ти великодушно помажу. А онда, када дође до решавања конкретног проблема са којим се суочавају Срби – са службеном употребом српског писма и језика – дозвољаваш да те муштра скупштинска кафе-куварица с бенефицираним радним стажом звана Милан Радовић. Па те зафркава и говори како би било “много посла” да се скупштински материјал “прекуцава” на твом ћириличном писму за 22 посланика, да “разумијет ви и ово па може”. А ти посланик с имунитетом и толиком платом уместо да га ишамараш, удариш му пар чврги и поставиш га на место гмизавца где припада (или како су то радили ПзП-овци блокирајући рад репортерке РТЦГ у скупштини кад су им сасекли излагање) ти се повучеш у комфор свог дома и пређеш на друга “саопштења”. Ако ти као посланик не можеш да се избориш за своја права шта рећи за обичне грађане?

  И онда ћеш ми рећи како борба људи око Мома Вуксановића, која не захтева привилегије и плате за те исте борце, нити средства од грађана за рад тог тела (Српског националног савјета) које ће се бавити унапређењем српских права и задовољавања њихових потреба је “управо оно што режим жели?” Седи ту и ћути да се не брукаш беспотребно…

  Илија, да ли је услов за права 5% Албанаца да Сиништај, Диноша и Барди гласају за Владине законе или они имају своје школе, медије и мањинска права независно од тога? Србима 32% радних места ПРИПАДА по закону, по уставу, по свим међународним нормама цивилизованог света.

  Вуксановић не мора ни да буде посланик у том грдном дому, то није никакав предуслов, ТАКО МОРА БИТИ. Ми ћемо то узети, на овај или онај начин, све док нам не буде дато, цео систем ће бити несигуран јер ће трећина становништва бити непресушни извор нестабилности и тражити сваки могући (не)дозвољени исход из те ситуације. Странчарење остављамо професионалцима који су се увежбали у таквим стварима.

  Све најбоље.

 89. Ilija Bakic

  RE: Igor Jaramaz

  Ja nijesam rekao da su Srbi u Beranama i Andrijevici ugrozeni, vec da se nalaze u vrlo teskom polozaju, ali isto tako su u teskoj situaciji i crnogorci i muslimani i svi koji zive u Crnoj Gori, pa cak i oni koji su biraci vladajucih partija. Ako su Srbi u vecini u Beranama, kako je na vlasti DPS u srcu Vasojevica? Znaci li to da Srbi rado glasaju za DPS ili ja nisam u pravu ili kako ti zakljuci “Седи ту и ћути да се не брукаш беспотребно”.
  Ne moze se sa Branom Crncevicem i Rajkom Petrovim Nogom u SNV ostvariti bolji polozaj Srba u Crnoj Gori. Koga su Brano i Rajko branili i za koga borili i podrzali taj je lose zavrsio.
  Koliko ima Srba u Crnoj Gori? Koliko njih je izaslo na crnogorske ulice kad je strijeljan Dusko Jovanovic? I koliko je trajao taj protest?
  Ti mi opet ne odgovori na pitanje, sto me tjera na zakljucak da ce Srbi prihvatiti ponudu Sveta Marovica, i dobiti 40% drzavnih funkcija i participirati u vlasti, i prestati da da pokazuje zelju da lupa cvrge Milanu Radovicu, i glasati za sve zakone zajedno sa poslanicima DPS, i korz institucije sistema poboljsavati polozaj Srba.
  Prije nego donesete odluku o saradnji sa DPS u cilju poboljsanja polozaja Srba, dobro pogledajte arhivu LSCG iz 96.godine poslednje decenije prosloga vijeka, iz vremena Narodne Sloge i one energije naroda sa trgova Berana, Niksica, Pljevalja, Bijelog Polja, Cetinja i ostalih gradova. BILO JE TO JEDINO VRIJEME SLOBODE U CRNOJ GORI!
  To je recept, to je resenje za sve probleme u Crnoj Gori.
  1.Ujedinjenje opozicije( istinske opozicije)
  2.Smjena vlasti
  3.Otvaranje dosijea

 90. citam juce zadnji internet broj ‘monitora’…
  kakav je ono list, sto je ono. pa vecina tekstova u broju je posvecena marku veshovicu i njegovom odbijanju da primi nagradu ‘risto ratkovic’. intervju koji je sa njim uradjen u tu svrhu je jedan od gorih koje sam citao, nakon onog s marovicem koji sam nasao na ovom blogu, a dje je marovic falio lijepe plave njemacke oci zavodnicke, i samo sto nije zapjevao koju berluskonijevu pjesmu…
  no, sto se tice ‘mopnitora’ i njegovog broja posvecenog veshovicu, sve vrvi od pasiva, umjesto aktiva: ‘ljaga je nanijeta nagradi kada je dodijeljena karadzicu’, ‘nagrada je opoganjena tim cinom’ i slicno, i od strane veshovica i od strane novinara. cak veshovic mece kilibardu kao glavnog odgovornog, ljut je na njega, i nema tu dps-a eksplicitno nikako, osim kao blagi prekori…
  ovim se po meni samo kamuflira da je iza dodjeljivanja nagrade stojala cg vlast. da je iza svih sramotnih dogadjaja stojala cg vlast.
  malo im se na ovaj nacin cini mi se pere dodatno biografija.

  dakle, je li ovo novinar? i je li ovo s druge strane normalan cojek i humanista?
  ________________
  dio iz intervjua:
  ” MONITOR: Pisali ste da je Milošević osveta Crnogoraca Srbiji za 1918. Što je onda Karadžić?

  VEŠOVIĆ: Sloba je Srbe u crno zavio i posve je razumljivo što je izručen Hagu. Čak moram dodati: da sam bio na njegovu mjestu, ne bih imao srca, sveteći im se za 1918. godinu,da im uradim ni pola onog što im je Slobiška uradio. Ne bih, vijeka mi svačijega! Jer Crnogorci su nevažan polunarod, a Srbi su narod ozbiljan u svemu, čak i kad kolju.”
  http://www.monitor.cg.yu/BROJ/strana_03.html
  ________________

  znaci totalna katastrofa.

  a da je ovo sve koordinirani manevar, u cilju skretanja paznje s djukanovica, govori i ukljucivanje jevrema brkovica u citavu pricu i njegovo lupetanje o kako rece ‘trenutnom nedostatku moralne kondicije’…

 91. Mida

  Ako je Jevremu dopušteno da priča o “trenutnom nedostatku moralne kondicije” onda je vrijeme za kolektivno samoubistvo i Crnogoraca i Srba i svih ostalih građana Crne Gore. Ako je došlo vrijeme da o poštenju uče Miško Perović, Željko Ivanović i ostatak ekipe, onda da ugasimo i državu i sve. Još ćemo, pored pomenutih, dizat spomenik Slobu na Cetinju, da se zaboravimo crnogorstva pomenutih

 92. Илија,

  Срби су већина у Беранама, релативна или близу 50%, како је ДПС дошао до власти лако је прозрети, путем гласова несрба, али то је већ апсолвирано да ДПС добија на антисрпској политици која уједињује Црногорце, Бошњаке и Муслимане у гажењу Срба што по некима би требало да трпе још једно 60 година, док се власт не смени, или сама падне или јој досади, или Срби нестану (биће да је то (под)свесни национални циљ свих Црногораца).

  Ово нема никакве везе са законодавном влашћу. Србима ово припада па и немали ниједног представника у Скупштини. Срби то неће остварити путем скупштинских заседања (јер би до сада да јесу) па неће бити никаквих обавеза за српске политичаре који приметићу највећим делом за сада неће ни дозволити својим члановима учешће у Српском националном савјету. Толико боље, да не буде конфликта интереса између онога што обављају за Србе и твоје бриге за њиховим гласањем за стопедесети амандман на Закон о рафовима, не би ли окрњили већ ослабљени режим чије се падање наслућује већ на јесен или кад год одреде да ће избора бити…

  Црнчевић и Ного нису у Савјету нити могу да се кандидују, не лупетај иако ти је обичај. А то ко јесте и ко може унапредити положај Срба оставимо електорима да одлуче.

  Не постоји никаква Маровићева понуда, то је интерна патка-саопштење које није стигло из ДПС.

  За остатак имаш интернет, користи га.

 93. Ilija Bakic

  RE: Igor Jaramaz

  “Црнчевић и Ного нису у Савјету нити могу да се кандидују, не лупетај иако ти је обичај. А то ко јесте и ко може унапредити положај Срба оставимо електорима да одлуче. poštena borba za prava Srba u Crnoj Gori”

  Fer i poštena borba za prava Srba u Crnoj Gori
  BEOGRAD – Asocijacija nekoliko prosrpski orijentisanih crnogorskih nevladinih organizacija pre neki dan je u Podgorici osnovala zajedničku organizaciju “Srpsko narodno veće” čiji je cilj da štiti interese srpskog naroda u Crnoj Gori i crnogorskih državljana u Srbiji. Za predsednika ovog tela je izabran slikar Nikola Kusovac, dugogodišnji kustos Narodnog muzeja u Beogradu, inače Cetinjanin, dok je na mesto predsednika Upravnog odbora postavljen Momčilo Vuksanović, lider crnogorske nevladine organizacije Veće plemenskih skupština. U Savetu Srpskog narodnog veća nalazi se nekoliko poznatih imena iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, kao što su Matija Bećković, Brana Crnčević, Kosta Čavoški, Rajko Petrov Nogo, Dragoljub Petrović i akademik Vlado Strugar.

  Momčilo Vuksanović za Glas je rekao da je osnovni cilj ove organizacije da se na demokratski, fer i pošten način izbori da 32 odsto stanovništva Crne Gore, koje se na poslednjem popisu izjasnilo da su Srbi, dobije prava koja imaju i druge nacionalne zajednice u Crnoj Gori.

  – Od 1945. godine srpski narod u Crnoj Gori je obespravljen. Podrazumevalo se da su Srbi i Crnogorci jedan narod. Međutim, posle najnovijih događaja u ovoj republici jasno je da u toku pokušaj dukljanizacije srpskog naroda i mi to želimo da sprečimo – kaže Vuksanović. On ističe da je želja Srpskog narodnog veća da, s obzirom na brojnost Srba u Crnoj Gori, oni budu ustavotvorni narod.

  – Srbi su stvarali Crnu Goru i nemaju ništa protiv njene državnosti, ali ne žele da budu asimilovani od strane crnogorskih vlasti u nacionalne Crnogorce – naglašava Vuksanović. On dodaje da je zastupljenost Srba u državnim institucijama ispod jedan odsto što je nedopustivo i da na taj način aktuelni režim želi da izvrši asimilaciju srpskog življa.
  – Međutim, mi to nećemo dozvoliti. Nećemo dozvoliti da naše poreklo tek tako bude izbrisano i da mi, koji se osećamo kao Srbi, budemo stopljeni u crnogorsku naciju – kaže Vuksanović.

  Visoki funkcioner DPS Miodrag Vuković, povodom osnivanja Srpskog narodnog veća, za Glas kaže da je ono produkt ekstremnih nacionalista.
  – Isti ti ljudi su, braneći Srbiju, naneli toj zemlji više zla nego koristi. Oni i sada rade onoliko koliko znaju, a pojma nemaju šta rade – objašnjava Vuković.

  B. V.

  Срби су већина у Беранама, релативна или близу 50%, како је ДПС дошао до власти лако је прозрети, путем гласова несрба, али то је већ апсолвирано да ДПС добија на антисрпској политици која уједињује Црногорце, Бошњаке и Муслимане у гажењу Срба што по некима би требало да трпе још једно 60 година, док се власт не смени, или сама падне или јој досади, или Срби нестану (биће да је то (под)свесни национални циљ свих Црногораца).

  DPS je na vlasti u Beranama zato sto raznim manipulacijama obmanjuje narod i prisiljava ga uz pomoc UDBE da glasaju za njih, ali isto tako licno znam nekoliko njih koji u kuci drze Seseljevu i sliku Draze Mihajlovica a listom glasaju za DPS uz sve opravdanje ” Morali smo, Duse mi Ocine” i ” Nijesam htio, nego zbog djece”. A letimican pogled u rezultate izbora u Andrijevici, srcu mojih nesrecnih i zloupotrijebljenih Vasojevica samo potvrdjuje moju konstataciju da i Srbi listom zaokruzuju DPS, ne trazeci 32% vlasti nego dzak brasna, par gumenih opanaka i prehrambene proizvode iz Bijelog Polja. Da se razumijemo to rade i Vijagra- Crnogorci i i muslimani i vecina biraca bez obzira na vjeru i naciju, ali moramo reci da ni Srbi nijesu izuzetak.

  SRBI, CRNOGORCI, MUSLIMANI, HRVATI I SVI GRADJANI CRNE GORE ZASLUZUJU SLOBODU KOJU NIKADA NIJESU OKUSILI U PUNOM ZNACENJU TE ZA GRADJANE CRNE GORE NEPOZNATE RIJECI.
  Elektori, zelim Vam puno srece, da vas skup donese prosperitet Srbima, da vam se sve zelje ostvare pa makar i na stetu nas nekolicine crnogoraca sa stavom i sa svojim JA. Ali, kad prodje sve ovo, ipak pogledajte poneki miting Narodne Sloge, sacuvan u arhivi LSCG, pa vidite sta narod iste i trazi , pa makar bilo koje bio vjere i nacije!

 94. Српско народно вијеће је НВО Момчила Вуксановића, бивше Вијеће народних скупштина (основано 1999.) преименовано у СНВ 2006.

  Српски национални савјет који тек треба да буде формиран. У њему могу бити чланови искључиво држављани с правом гласа чију кандидатуру подрже електори.

  Посматрајући последње председничке изборе, кандидат ДПС је најбоље прошао на БМ 47 Добродоле (98%) и најгоре на БМ 15 Бабино (19%). У Селу Бабино је проценат српског становништва 75% а у Добродолама 0%.

  Срби јесу у неповољном положају и трпе због апартхејдског система због кога не могу да се запосле, зато су им потребни 32%.

  Остварење српских права једино може бити остварено на сатисфакцију и равноправност свих народа, никако ни на чију штету.

  Хвала на лепим жељама, пренећу их електорима.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s