Crnogorske dogme

Završeni su još jedni predsjednički izbori. Kao što smo i pretpostavili Filip je ispunio svoj plan, opozicija je odglumila svoje uloge, a Crna Gora zadržala istog predsjednika do 2013-te godine. Brojeći “ranjenike”, tapšući se po “junačkom” opozicionom ramenu uz uzajamno mazunjanje, ipak niko od kandidata nije čak ni ponudio ostavku. Ali kandidati su – nebitni. Bitna je “impotencija” njihove političke akcije, koju građani nikako da prepoznaju. Konstanta u govorima svih učesnika u izbornom procesu i prije i poslije izbornog dana bila je poruka da se konačno nepobjedivi DPS razvlasti makar u instituciji predsjednika. I oni koji su okupljeni oko finansijskog centra koji okoštava Miodrag Perović, preko Monitora, Vijesti i ostalih medija koje kontrolišu, slali su istu poruku.

Iz PZP tabora oglasio se Srđa Pavlović. Pokušavajući da odgovornost za Medojevićev poraz prebaci na Miodraga Perovića i njegov krug suverenista saopštavajući da su: “Suverenisti digli ruke od projekta demokratizacije Crne Gore tako što su našli sigurnu luku u konstrukciji koja se zove “nezavisni intelektualac. Oni ne žele da dovedu u pitanje svoje poslove i sinekure time što će se javno angažovati u procesu razvlašćivanja DPS/SDP koalicije i procesu istinske demokratizacije Crne Gore. Suverenistički intelektualci su se zadovoljili rezultatima referenduma i time pokazali do kojeg stepena su bili i ostali dio partijske mašinerije što je vodila proces pravljenja nacionalne države Crne Gore.” Ova Pavlovićeva konstrukcija potvrđuje da je određeni broj suverenista zaradio velike pare u finansijski zatvorenom sistemu porodičnog feuda. Bez hrabrosti da imenuje glavnog odgovornog Pavlović se na tome zadržao. Ubitačna zamjena teza. Opšte je poznato da je godinama najprofitabilnije zanimanje u Crnoj Gori bilo – bivši liberal. I da su upravo na očuvanju sistema i borbi protiv LS-a stekli najviše “poslovnih angažmana i sinekura”.

Minimizirajući sve što je do 2008. godine urađeno u Crnoj Gori na njenoj demokratizaciji Pavlović saopštava kako je “reformska politička opcija tek u povoju u Crnoj Gori, pa se rezultat ovih predsjedničkih izbora treba analizirati kao jedan od prvih bolnih koraka u procesu izgradnje demokratije u Crnoj Gori.” Odma mi se povraće kad pročitam ovako nešto.

Puna uvezanost, totalna medijska koordinacija sa jakom finansijskom konstrukcijom Medojevićeve kampanje u rezultatu izbora nije zadovoljila prohtjeve Miodraga Perovića i njegovog klana. Nekoliko dana nakon što su se na sred suđenja “izčašćavali” sa Acom Đukanovićem – Milka Tadić, Željko Ivanović, Miodrag Perović i ostali, na Pavlovićevo pisanje najdirektnije odgovara Željko Ivanović, saopštavajući kako “Medojević vidi, ali ne nudi rješenje problema u Crnoj Gori”. I dodaje: “Pokret za promjene sa koncepcije one man show mora preći na izgradnju ozbiljne organizacije, sa što širim uključivanjem svih slobodnih i demokratskih potencijala društva.” Od straha za dodatno smanjenje uticaja svog finansijskog klana Ivanović saopštava kako bi: “SNP prihvatanjem koalicije sa DPS-om, poput SDP-a, postao nova ikebana vlasti koja niti može, niti želi da suštinski mijenja društvo.” Ovo je totalno ludilo, sad i SNP po Ivanoviću želi da demokratizuje Crnu Goru, a Mandiću samo malo fali da bude prihvatljiv uz savjet da se ugleda na Borisa Tadića.

Očigledna je panika zbog situacije u kojoj su se našli, a koja umanjuje njihovu kontrolu nad sopstvenim lažima sa svih strana. Kada su punih 10 godina i rukama i nogama od 1997-e do 2007-e gradili svoje finansijske tornjeve, nije ih zanimala nikakva demokratija. Danas se Ivanović poziva na Marka Almonda, doduše ubacujući mu u usta i nešto što nije izgovorio, ali danas mu Almod treba, jer autoritet oksfordskog profesora koji fenomenalno poznaje situaciju u regionu, može zvučati ubjedljivo opisujući one koji oduzimaju mogućnost zadovoljenja njihove halapljivosti.

Dok je Liberalni savez godinama ginuo objašnjavajući kako crnogorski put vodi ravno u feud, sve je ignorisano. Od stranaca je bilo ogromnih donacija, posebno ka medijima Miodraga Perovića i Željka Ivanovića. Ogromne količine papira koje su iz Budimpešte preko Beograda upućivane u Crnu Goru, kao pomoć razvoju demokratije, nekoliko puta su u ogromnom dijelu ostajale u Beograd i prodavane. U Evropi su prodavali priču o sopstvenoj nezavisnoj poziciji od strane Đukanovića, a on im je po sopstvenim riječima davao ogromnu podršku. To je samo jedan od načina kako su se punili lokalni antiratni tajkuni, i to sa dva izvora. U aprilu 1999-te godine dok su bombe mirisale u vazduhu nikoga demokratija nije zanimala, iako je Mark Almond u udarnoj jutarnjoj političkoj emisiji radija BBC FOUR saopštio da je u “CRNOJ GORI NA VLASTI KLEPTOKRATIJA I DA TO ŠTO JE ZAPAD UZ NJIH NE ZNAČI DA SU ONI DEMOKRATE”. Krugovi oko Miodraga Perovića sve su prezirali, gradila se banka sa tada najvećim udjelom na crnogorskom tržištu kapitala, na vidiku bili fondovi itd itd… Crna Gora je pretvarana u zemlju u kojoj se namjerno jako teško definisala razlika između dobra i zla. Narod je morao da povjeruje da zlo lako može biti pretvoreno u dobro i obratno. Primjera je nebrojeno.

E danas svu tu istoriju treba izmijeniti. Treba ispričati kako nisu oni krivi, nego je Đukanović nepobjediv. Kako su ovi predsjednički izbori upravo dokaz njegove nepobjedivosti. Danas prosipaju priču kako je nepobjedivost konstanta i kao takva traje 20 godina. Podsjećanja radi Đukanović je na aprilskim izborima 2001-e godine izgubio parlamentarnu većinu. Miodrag Perović i njegovi krugovi, mediji, Jevremi, CKL-i izmišlajli su šlepere laži koje su se lopatama tovarile na grbačama svih građana Crne Gore koje je trebalo preveslati. I uspjeli su u tome. Ali u promjeni istorijskih fakata neće uspjeti nikada. Ta pobjeda koju je 2001-e godine izboksovao LSCG sam na političkoj vjetrometini, morala je biti izmasakrirana i minimizirana. I u tome su svi kraci hobotnice morali biti angažovani. Osam godina je u ime “nezavisne” Crne Gore vođen specijalni rat protiv LSCG-a, a kao rezultat nastala je privatna država nekoliko familija. Svakodnevno je LS bio izložen unakrsnoj vatri Vijesti, TVCG, Medojevića, Republike, Jevrema, TVIN-a, Montene, Antene M, Željka Ivanovića, Miodraga Perovića, Darmanovića i ostalih – i ishod je provalija što zjapi između porodica i njihove pastve. To je današnja Crna Gora.

U izmjeni istorije se krije poenta svake komunističke vlasti. Njihova partijska parola širom zemaljskog šara, uvijek je glasila “Onaj koji kontroliše prošlost – kontroliše budućnost”, a “onaj koji kontroliše sadašnjost, kontroliše prošlost.” “Ono što je sada istina, ostaje istina za sva vremena” – bili su ubijeđini. U Evropi su svuda popadali samo su kod nas jači nego ikad. Radili su sve i svašta, a da ih niko nikada nije upitao najjednostavniju rečenicu – “Kada čovjek prestaje da bude ratni huškač, sex-trafikant, deportator izbjeglica, ubica, lopov? Onog momenta kad to prestane da radi ili onog momenta kad odsluži kaznu?” Mišljenja sam da ova rečenica govori jako mnogo o Crnoj Gori. Mehanizam izmjene istorije uvijek je bio isti. Prvo bi “analitičari” specijalci špekulisali o događajima, a onda bi se medijski pokrili i izveli zaključak koji im treba. Ali to nije ništa drugo do zaključak njihovih špekulacija. Ali poenta je da se taj zaključak pretvori u dogmu. I kao takav osvješta od otaca nacije. Tokom godina u njega se počinje gledati kao u utvrđenu činjenicu. A takvi zaključci uopšte nisu činjenice, i dalje su zlonamjerne i naručene špekulacije, za interes dvora. Tako su liberali prosto bili uhvaćeni u makazama između činjenica i špekulacija. A građani, nisu vjerovali.

Zaključak mora biti pravedan. Oni ne shvataju da naše znanje nije pitanje ličnog vjerovanja, nego prostih istorijskih činjenica. Ako čovjek dozvoli da njegovo lično vjerovanje iskrivi, preinači ili preobrazi istorijske činjenice, ne može očekivati od drugih da takav postupak oproste. To je neoprostivo.

____________________

Ukoliko želite ostaviti komentar, kao i za sve vas koji vole ovakvu vrstu muzike moj današnji favorit je Ekatarina velika i “Kao da je bilo nekad”, uživajte u nastavku…

Advertisements

60 thoughts on “Crnogorske dogme

 1. rajko zoric

  Jako si dobro sve ovo skicirao i objasnio Sasa. Ja zelim samo nesto dodati:

  Antiratni profiteri su vecu stetu nanijeli CG nego ratni profiteri. Antiratni su zaustavili svaku sansu za promjene i aktivno pomogli cimentiranju ovog lopovskog i neljudskog sistema koji vlada u CG. Kada su i ptice mogle vidjeti svu njihovu stetu, a posto ih je djukanovic iskoristio i onda mrsnuo okrenuli su curak i krenuli protiv njega. Tu je presudan uticaj ucinilo to sto ih je mrsnuo, a oni ocekivali ministarska i ambasadorska mjesta.

  Ako se ikada u CG otvori dosije Miodrag Perovic ja cu sa zadovoljstvom dati svoj doprinos jer se osjecam krivim sto sam Cana Koprivicu u vise navrata zaustavio da ga krivicno goni zbog kradje, a sve zbog tadasnjih uvjerenja da je misko perovic borac za demokratiju. Gomilu je on Canovih para pokrao i stavio u dzep, a takodje i masu donacija koje su bile predvidjene za opoziciju kao i za razvoj nezavisnih medija. Na zalost moj veliki uticaj na velikog covjeka Cana Koprivicu tada sam pogresno upotrebio zaustavivsi ga da hulju posalje u zatvor.

  Predsjednicki izbori u CG su imali potpuno ocekivan ishod. Potpuno je nevazno ko je kandidat DPS-a, to je masinerija koja sto projektuje na izborima to i dobije. Mogli su umjesto filipa kandidovati i magarca imali bi isti broj glasova. Pitanje je zasto je to u CG moguce, ko im je sve isao na ruku, zasto je opozicija ovako jadna i nemocna i da li je uopste i opozicija, zasto su mediji sada gori nego u vrijeme Milosevica, zasto LSCG nije mogao izvesti prijeko potrebne promjene,… Mnogo pitanja a odgovori poznati. Krivaca nije mnogo, ali su mnogo krivi, Miodrag Perovic, Jevrem Brkovic, bivsi liberali, jadi od SDP-a,… Narod jeste veoma podatan za manipulacije, podmitljiv, nemoralan ali da nije bilo ovih ipak bi sve bilo drukcije, bolje, mnogo mnogo bolje.

 2. Aleksandar

  RE: NSX

  Prenio sam komentare i novinske napise drugog ešalona i PZP-a i Miodraga Perovića. To se zvanično pojavilo na internetu i u štampi. A nakon toga analizirao njihove netacne tvrdnje kako Djukanovic nikada nije izgubio vecinu. Dakle, porazen je on Narodne sloge. Porazen je 2001. godine. A porazen je i 2002. godine kad je u parlamentu postojala opoziciona parlamentarna vecina. Najodgovorniji za to sto je on i dalje na vlasti, i da se toj vladavini kraja ne vidi, lezi u ulozi Miodraga Perovica i njegovih prijatelja.

 3. NSX

  Ako su Ivanovic i Perovic sa dpsom zasto bi ovi slali ljude da ga biju? I onda pravili cijelu ujdurmu sa potpuno drugim ljudima koje su poslali u zatvor(vjerovatno za pare)?

 4. Aleksandar

  RE: NSX

  A zasto bi Milosevic slao Branka Kostica 1992 na Momira Bulatovica, ili recimo 1997-e Momira Bilatovica na Mila Djukanovica, ako je pocetkom devedesetih izjavljivao kako Mila voli “kao svoga sina Marka”?

 5. Intet Glemt

  RE: Rajko Zoric

  Narod jeste veoma podatan za manipulacije, podmitljiv, nemoralan ali da nije bilo ovih ipak bi sve bilo drukcije, bolje, mnogo mnogo bolje.

  Narod je zao i pokvaren. I da nije bilo svih tih ljudi bilo bi isto, jer je isto bilo i 50 godina prije njih, i 100 i 150… U cijeloj modernoj istoriji CG je prljava, iskorumipirana, zavađena, podijeljena.

 6. Intet Glemt

  RE: Aleksandar

  Minimizirajući sve što je do 2008. godine urađeno u Crnoj Gori na njenoj demokratizaciji Pavlović saopštava kako je “reformska politička opcija tek u povoju u Crnoj Gori, pa se rezultat ovih predsjedničkih izbora treba analizirati kao jedan od prvih bolnih koraka u procesu izgradnje demokratije u Crnoj Gori.” Odma mi se povraće kad pročitam ovako nešto.

  Da, i ja sam imao isti osjećaj kad sam čitao pomenuti tekst.

  Ipak, ruku na srce, “reformska politička opcija” se pojavila još na prvim višestranačkim izborima ali je osvojila 13%. Možemo kalkulisati i raspravljati se koliko je danas ima, ali složićemo se da je ni u kom slučaju nema mnogo više od ovoga. Tj. i tada je bila, i do danas ostala nemoćna.

 7. Aleksandar

  RE: Intent Glemt

  Slazem se, ima je jako malo. Umjesto da jaca i da joj se daju mahovi. Uradjeno je sve suprotno. Da li ce se i kada pojaviti neka nova sansa tesko je zakljuciti. Sasvim sigurno, taj put je ucinjen tezim nego sto je ikada bio.

 8. Intet Glemt

  RE: Aleksandar

  Slažem se. Urađeno je jako puno da se svaka dobra ideja trivijalizuje i time obesmisli.

  Na žalost, poslednji izbori su u mnogo čemu potvrdili vaše stavove. Čak i rasplet nakon izbora. Pokazalo se, bez obzira na to kakva je opozicija i da li je uopšte ima, da je Crna Gora toliko nedemokratsko društvo da su izbori zaista besmisleni.

  Ali mislim da se u određenim krugovima ipak da vidjeti napredak. Tu prije svega mislim na SNS, na iskazanu opozicionu solidarnost, i na kraju, na poziv na ponovno aktiviranje LSCG od strane Mandića. Djelovao je krajnje iskreno.

  Moj je stav da pred naredne izbore treba pokušati još jednom. Vidjeti ko su oni koji vide da CG sa ovakvim sistemom nikad neće postati demokratska zemlja. I napraviti široki front za smjenu vlasti koji bi napravio prelaznu vladu i prve slobodne izbore u CG. Znam da se to pokušalo više puta i znam kakvi su rezultati bili. I znam kako su se pojedinci pokazali, ali bojim se da jednostavno više nema vremena za čekanje.

 9. Aleksandar

  RE: Intet Glemt

  PZP je projektovan da bude lojalna opozicija. SNS ce jos jacati, ali sa nacionalnom pricom osudjen je na limitiran uspjeh. Bojim se da je to sve sto oni zele. Ako udju u pricu o nacionalnoj manjini uci ce u vladu i to je to. Ono sto ce se jako brzo desiti jeste dodatno priblizavanje SNP-a i DPS-a, i to za onoliko koliko bude potrebno sistemu za jacanje. Ciste se po instrukcijama Svetozara Marovica na vikend rostiljanjima kojima zna da prisustvuje i Srdjan Milic (btw u Budvi je osvojio 765 glasova, oko 8%). Juce su saopstili da ih nikakvo objedinjavanje opozicije ne zanima, izlaze po odluci GO samostalno na svim izborima. Mrka kapa.

 10. mislim da do tog objedinjavanja SNP-a I DPS-a nece doci,jer njima odgovara da manipulisu na ovaj nacin …poneka koalicija na lokalnom nivou i to je to…sto se mene licno tice ja bih bio najsrecniji covjek kada bi do tako neceg i zaista doslo..jer sam siguran da bi samo opozicija( u to ubrajam onaj krug ljudi koji zeli po svaku cijenu rusenje ove vlasti i samo na to gledam) mogla da profitira od toga!!!!Mislim da njihov psiho-udbaski aparat nece omanuti i napraviti takvu gresku.Nazalost! Zato se i slazem sa tobom ce se to priblizavanje desiti ‘onoliko koliko bude potrebno sistemu za jacanje’!

 11. Aleksandar

  RE: Sergej Peric

  Za CG bi bilo blagotvorno i priblizavanje PZP SNP-DPS buducoj koaliciji. I to sto prije, ali bojim se da ce sve to ici jako sporo. DPS nikad nece dozvoliti da mu se ponovi situacija koju je imao sa LSCG. Jer tada za malo nisu oboreni. Ali Medojevic, Misko Perovic i ekipe uradili su sve da do toga ne dodje. A onda je 2002-e SNP odbio sve sto je u parlamentu bilo opoziciona vecina i time DPS-u vratio snagu. Gradjani to nisu prepoznali, a Crna Gora je izgubila ovu sansu u nepovrat. Ali to je tako. Steta je ogromna.

 12. rajko zoric

  Opet o nesrecnoj opoziciji!
  Rezim u svakom trenutku u vrhu svake ozbiljnije opozicione stranke ima svoje “ljude” preko kojih kontrolise politiku stranke. Brojni su primjeri toga, od predraga bulatovica, zivkovica, kilibarde, medojevica, milica i mase onih koji nijesu na vrhu stranke ali koji su sa velikim uticajem u partijama. Tako je i sa medijima i novinarima koji rade za njih. Takodje i sa sudstvom, policijom. Potpuno drze sve pod kontrolom. Ukoliko dje zapne pripomogne im Brano na svoj prepoznatljivi nacin.
  Zato jos uvijek mogu da projektuju izborni rezultat i da pobjedjuju u prvom krugu.
  Da bi bili pobijedjeni treba dosta toga uciniti a to bez LS nema sanse, ali uz njega treba i jos podosta, pocev od medija pa do mase trikova i zamki koje im treba pripremiti. To sa medojevicem, milicem, miskom perovicem,… je prosto nemoguce.

 13. Vojin G.

  Vijesti:
  SNP je u Herceg Novom prvi put izašao sam, dobio 12 mandata i mi imamo svoje potpuno otvorene kombinacije vezane za skupštinsku većinu, kao što je otvorena kombinacija i da DPS, SDP i Srpska lista naprave većinu”, kazao je MIlić.
  Ukoliko se desi realno predvidjanje, jos mnogo prije lokalih izbora, da SNP i DPS naprave koaliciju u HN- to imamo jednu dilemu manje.
  Sa PzP je skoro sve jasno.
  Mozete li zamisliti situaciju da ce samo SL biti jedina opoziciona struktura u CG? Ako tako bude, opozicija krece od 20 odsto. Tuzno.

 14. Vojin G.

  Crni humor:

  Milic obrazlaze slobodu za eventualnu koaliciju sa DPS u HN time sto su aktivisti SL na terenu govorili protiv SNP.
  A aktivisti SL su na terenu govorili da ce SNP uci poslije izbora u koaliciju sa DPS.

 15. Kao da smo ih dozvali..jutros citam u Vijestima, Milic najvljuje koaliciju sa DPS-om u HN-u ! Vjerujem da dobar dio birackog tijela SNP-a to nece progutati,za Bar to mogu i da tvrdim,ali izlaziti u javnost s ovakvim izjavama je previse drsko, da ne kazem nevaspitano! Nije to nista sto ne ocekujem ja licno ili ljudi koji su iole upucunei u cg ,nazovimo je tako,politicku scenu, ali znam da prilicno obeshrabrujuce djeluje na one ljude koji su sad po prvi put glasali na izborima uopste,i igrom slucaja,ili istinskom voljom,zaokruzili SNP! Nakon ovakvog poteza nastaje apatija medju te ljude,radikalizovanje misljenja u svakom smislu,i ona cuvena…’svi su oni isti’ …mislim da psiho-udbaski lobi radi fenomenalan posao!!

 16. Aleksandar

  RE: Sergej Peric

  Kao sto nisu prihvatili koaliciju u Kolasinu. Haha, pogledajte koliko je Milic imao glasova u Kolasinu, pa to uporedite sa glasovima koje su osvojili na lokalnim izborima.Odatle cete vidjeti kontinuitet. Ja mislim da u SNP-u postoji veliki broj glasaca koji ne zele viseo pozicioni status. Najavili su obilaske OO. Marovicevu pruzenu ruku oni su objerucke prihvatili jos odavno. Ali sada ceto postajati eksplicitnije. Sad dolaze godine u kojima ce DPS sa SNP-om agresivnije krenuti prema tom korpusu glasova. Sve u svemu beskonacna vladavina istih.

 17. RE:Aleksandar

  Slazem se u potpunosti da u SNP-u postoji veliki korpus onih kojima je posle 10 godina opozicionog statusa dojadilo da upisuju djecu na fakultete posteno,da nemaju dje da ih zaposle,da dobijaju otkaze…potpuno se slazem ali isto tako znam da ima i onih na koje se moze racunati!! A takodje ima i dosta onih koji su po prirodi,po svom rodjenju (djeca komunistickih opstinara,funkcionera,aparatcika,…i oni sami koji su jos zivi) nauceni da je vlast-slast, i onih koji moraju konacno shvatiti da je Momir odavno van politike…ali opet kazem da se na odredjeni broj ljudi mora obratiti paznja! Ja ne vidim ko bi mogao da pridje uopste tim ljudima izuzev LSCG i Slavka licno,ali to je neka druga prica! Pokusaj svakog zajednickog opozicionog djelovanja svaki put je bio pokrenut od strane LSCG-a i na kraju bio u potpunosti obesmisljen i minimiziran od strane SNP-a,NS-a…. medijskog lobija ,akademija,penovaca i ostalih -ovaca ali moras se sloziti da je to jedini model koji ikada moze nauditi ovoj vlasti!!! S kim i kako…neka nam je Bog u pomoc!
  p.s ako sam dobro razumio,persirao si mi u prethodnom postu sto ne moras ubuduce raditi jer sam dosta mladji od tebe,a i u cilju sto kvalitetnijeg razgovora! Razumijem da je to elementarno vaspitanje ali sto se mene tice moze biti preskoceno ovaj put… nadam se da uvazavas ovo! Takodje se odnosi i na sve koji budu ucestvovali u ovoj razmjeni misljenja! Pozdrav!

 18. Intet Glemt

  Ja više neću da dijelim savjete, ipak nisam dorastao tome, ali vidim da sve više ljudi pominje LSCG. Mahom oni koji nikad nisu glasali LSCG jer su bili protiv nezavisnosti, a danas bi sigurno to uradili.

  Takođe se slažem da među opozcionim partijama ima masu ljudi na koje se može računati. Uglavnom oni koji uopšte nisu eksponirani, a ja znam koliko vremena i energije, pa i materijalnih sredstava ulažu da bi srušili režim. E sad, ne znam da li je to dovoljno i da li postoji način da se okupe svi ti ljudi… Ali mislim da sam više dosadio sa tom pričom.

 19. Vojin G.

  Milic je odmah po preuzimanju duznosti predsjednika SNP poceo sa pricom o stradanju clanova SNP, zatim dolazi Sturanovic u HN itd.
  Uvijek me je facinirala bezocnost politicara u Crnoj Gori, kod kojih ne postoji mala, elementarna, civilizacijska supstanca upolitickoj licnosti. SveTo govori da ce u HN na vlasti biti DPS sa SNP, a Milic to odlucno demantuje mada zna da je to tacno. Gdje je tu uvazavanje ljudi?
  Politika u Crnoj Gori se gradi na iznenadnom “civilizacijskom” prolomu politickog tla.
  Kao da postoji nezvanicno takmicenje u iznenadnosti zabijanja noza u ledja ljudima koji ih glasaju.
  Gdje je tu ideologija? Gdje je tu podjela na suvereniste i unioniste?
  SNP paralele Kolasin – HN?
  Da bi se dobili opozicioni glasaci nije potrebna nikakva ideologija, samo cestitost “u ovom moru bluda i kala”.

 20. RE:Intet Glemt

  LSCG i da hoces ne mozes da izbjegnes u bilo kom kontekstu djelovanja opozicije u Gori Crnoj. Na stranu to sto je i od mene, i od moje porodice prije svega uvjek imao glas,i uvjek ce ga imati, slazem se sa konstatacijom da bi dobar dio ljudi koji je bio izmanipulisan sakalskom medijskom hajkom na LSCG ( tipa svrstavanja u kontekst srbomrzaca i crnogorskih nacionalista) danas podrzao LSCG. A sto se tice ljudi koji nisu eksponirani…mislim da takvi ljudi ne postoje u Gori Crnoj danas!!!A i ako postoji takav tip ljudi mislim da je skroz beskoristan u svakoj prici jer ako im nije bilo dovoljno proslih 19 godina da se aktivno ukljuce u rusenje rezima, ne vidim zasto bi to danas iko uradio. Moje skromno misljenje!

 21. Aleksandar

  Moze Vam biti zanimljivo, posebno onima koji su tada bili mali.

  Ponesto sam o ujedinjenju opozicije govorio ovdje.

  Zanimljivo je da se danas PZP pokusava pojaviti sa novom politickom pricom o povezivanju sa LP i GP. Ozivljavanje mrtvaca, upravo onako kako bi najvise odgovaralo Djukanovicu. Besmislica besmislicu sustize.

  I dalje iz PZP-a niko ne pominje ostavku. Sjecate se da je Medojevic rekao da ako ne bude najbolji u opozicionom bloku on se povlaci i podnosi ostavku. Na tu izjavu (neiznudjenu), danas su ga podsjetili iz DPS-a. Posebno je ludilo da je Zeljko Ivanovic prema njemu bio jos zesci navodeci primjer sa jednog diplomatskog sastanka: “Za ilustraciju kolege često uzimaju izjavu jednog stranog novinara koji je nakon dvosatnog razgovora sa liderom PZP požalio kako nije uspio da mu postavi niti jedno pitanje. Čovjek jednostavno nije mogao doći do riječi.” I ovaj da vodi opoziciju. Taman kao da je neko da Zeljku Ivanovicu na upravljanje…

 22. Intet Glemt

  Ja imam par filmova kod sebe, ali to, vjerujem, imaju mnogi. Neke stvari sam pokušavao da nađem, ali nisam uspio. Recimo Slavkov duel sa Đinđićem neke 94-95, valjda. Ne pamtim više, gledao sam uživo na Studiju B i nikad više posle toga.

  Par odgovora Sergeju:

  tipa svrstavanja u kontekst srbomrzaca i crnogorskih nacionalista

  Ja često pokušavam sebi da objasnim taj paradoks. S jedne strane bila je ta stravična kampanja protiv LSCG, a sa druge, ipak, masa nacionalista koji su se šlepali uz LSCG. I baš ti takvi danas najviše pljuju po LS, zamislite, zbog saradnje sa Srbima. Strašno! Ja sam ih uočio mnogo ranije, a vjerujem i da je kompletno rukovodstvo LS pokušavalo da se izbori sa tim, ali prilike jednostavno nisu dozvoljavale.

  A sto se tice ljudi koji nisu eksponirani…mislim da takvi ljudi ne postoje u Gori Crnoj danas!!!A i ako postoji takav tip ljudi mislim da je skroz beskoristan u svakoj prici jer ako im nije bilo dovoljno proslih 19 godina da se aktivno ukljuce u rusenje rezima, ne vidim zasto bi to danas iko uradio.

  Mislio sam na medijsko eksponiranje. Nisu svi za televiziju, niti za sve ima mjesta. Niti možemo da popamtimo imena svih sjajnih ljudi koji su dali ogroman doprinos demokratizaciji Crne Gore. To što se taj projekat nije ostvario i što su mnogi od njih, kako vidimo i čujemo, pokradeni i prevareni, njih ne čini manje vrijednim.

 23. RE:Aleksandar
  Moze Vam biti zanimljivo, posebno onima koji su tada bili mali.:)))
  Odgledao sam dobar dio tih materijala koji postoje na Youtoube-u,a i imam kuci nekoliko istitih ,doduse, VHS izdanja!!:)
  ali hvala puno ,za ovaj intervju iz ’97 cu morati da nadjem malo vise vremena da ga odgledam u cjelosti,apsolutno ga se ne sjecam,tada sam imao 11 godina!:)))

 24. RE:Intet Glemt

  Iz danasnje perspektive kada gledamo,jedan od najvecih uspjeha LSCG-a je upravo postovanje,i insistiranje Slavkovo na postovanju i prije svega sprovodjenju statuta LSCG! Svi oni koji su pokusali da kroz LSCG sprovode politiku onih kuhinja cije je sjediste preko puta MASE u Pg,pocev od Vlahovica zakljucno sa ‘nasim Mikom’ , bili su u tome osujeceni i efikasno odstranjeni!! Znam pouzdano da mnogima od njih (mislim na one koji su kasnije pisali po CKL-u,Monitoru,GP,LDP,…) koji su tada bili u LSCG-u i clanovi,neki cak i funkcioneri ,nije odgovarao ni miting podrske Vuku Draskovicu,ni stajanje na stranu Acima Visnjica u skupstini,ni glas protiv protjerivanja Seselja iz CG , da bi na kraju to sve kulminiralo sa Narodnom Slogom!! A upravo ovo su neki od najsjajnijih poteza koje je imao LSCG u svojoj istoriji i samo na osnovu toga ta prica o nekom nacionalizmu sa nase strane je sasvim besmislena!!!!!
  Sto se tice ovih ‘pokradenih i prevarenih’…recu ti samo da ja zaista smatram da danas u Gori Crnoj ne postoji nijedna budala i da svako dobro zna sta radi i sta treba da radi!!! A ja necu nikoga da cijenim samo zato sto on dok ispija kafu sa komsinicom njoj na uvce kaze ‘da je Boga mi onaj Slavko sve bio u pravu’…meni to predstavlja samo najkukavickiji strah od kojeg se itekako gadim!!!!!

 25. Intet Glemt

  RE: Sergej Peric

  Po pitanju nacionalizma sam, čini mi se, bio potpuno jasan. Ali, u pravu si, to se odnosi isključivo na period prije Narodne Sloge.

  Samo nisi me razumio po pitanju “prevarenih o pokradenih”. Mislio sam u kontekstu ranijih postova na ovoj temi.

 26. NSX

  “Sjecate se da je Medojevic rekao da ako ne bude najbolji u opozicionom bloku on se povlaci i podnosi ostavku. Na tu izjavu (neiznudjenu), danas su ga podsjetili iz DPS-a.”

  Zasto bi ga podsjecali ako je njihov covjek?

 27. Aleksandar

  RE: Intet Glemt

  Ja imam par filmova kod sebe, ali to, vjerujem, imaju mnogi. Neke stvari sam pokušavao da nađem, ali nisam uspio. Recimo Slavkov duel sa Đinđićem neke 94-95, valjda. Ne pamtim više, gledao sam uživo na Studiju B i nikad više posle toga.

  Intet, za sad samo u ovoj formi, ali ocekuj i cijeli duel u video formi 😉

 28. NSX

  Zasto bi ga izvlacili iz rupe, sta oni i on sam imaju od toga? Malo sam skeptican prema svim tim zavjerama, znam kako mi je gadno bilo kad su pominjali da je Slavko DBovac (nemojte mi reci da je vama svejedno bilo) i kada su mu namjestali raznorazne spletke.

 29. ja mislim da je to jedina kvalifikacija koju jos uvjek nisam cuo za Slavka,eto nesto novo da naucim!:))
  znamo da je bio vatikanski izaslanik,ljubitelj sahovnice,crveni Hrvat,mudzahedin,VelikiCrnogorac,NajveciSrbin,…da ne nabrajam sve one medicinske dijagnoze..,ali jos nisam cuo da ga je neko nazvao DB-ovcem…!!!!

 30. Lena

  Re: Aleksandar
  Moze Vam biti zanimljivo, posebno onima koji su tada bili mali.

  Zanimljivo je to i onima koje su ugnjetavili jos od vrtica jer su liberali. I onima koji su tada imali cak 15 godina 🙂

 31. Never more

  re. NSX

  „Ako su Ivanovic i Perovic sa dpsom zasto bi ovi slali ljude da ga biju? I onda pravili cijelu ujdurmu sa potpuno drugim ljudima koje su poslali u zatvor(vjerovatno za pare)?“

  Željko Ivanović je za vlast najpoželjniji opozicioni rival. Zbog svog intelektualnog kapaciteta, zbog svoje „urbane reputacije“ kao i činjenice da za 15 godina nije uspio da provali ko je Miodrag Perović. Pri tom, riječ je o društvancetu koji je tako debelo naplatilo svoje „intelektualne usluge“ Službi, da ih je svake sekunde moguće izvesti pred sud i da režim za to bude nagrađen aplauzom.
  Zbog navedenog, Ivanović je bio najpodesniji za demonstraciju „sukoba“ Prve i Druge familije. Odnosno lažnog fronta: Nikišćka v.s. CKB. Gospodine NSX, riječ je o običnom biznisu.
  Drugim riječima, kralj i dvorani su procijenili da od prodaje Miškovih proizvoda gube, pa su odlučili da savjetnika dodaju opozionom bloku kako bi nešto i zaradili od toga u novonastalim okolnostima.
  Ima tu još nekih tehničkih razloga zbog kojih je došlo do lake konfrontacije, a o kojima je autor ovog Bloga već pisao u svojim tesktovima „Sijamski blizanci“.

  O kakvoj „mržnji“ i „sukobu“ radi, možda najbolje govori podatak da su dvije familije zajednički otvorile televiziju (TV Vijesti). Evo adrese da provjerite ovu tvrdnju:

  file:///C:/Users/user/Desktop/tv%20vijesti.htm

  Ako vam trebaju neke dodatne informacije, odite do adrese

  http://www.novosti.co.yu/code/navigate.php?Id=4&status=jedna&vest=52236

  i pročitajte pričicu ispod naslova “REPOVI” DO – GAZDA JEZDE

  Ako se, kojim nevjerovatnim slučajem, ipak radi o realnom sukobu ova dva klana, onda Milu treba čestitati na genijalnosti jer je pravilno procijenio da je za CKL-ovce najstrašnija kazna to što ostaju bez njegove zaštite. Drugim riječima, Milo im je omogućio da javno ponesu sve zaslužene „medalje“. Za ostalo će da se pobrine majka priroda…

 32. NSX

  Ne kap razumijem ja da su Misko Perovic i Zeljko i Scekici u nekoj vrsti saradnje ali ne vidim ovdje jasnu vezu s vlascu? Pojedine s ove liste i licno dobro poznajem i gotovo sam siguran da sa vlascu nemaju nikakve veze ali im naravno necu pominjati imena.

 33. Never more

  re. NSX

  I u DPS-u ima fanatika koji vjeruju da je Milo krajem devdesetih počeo da preuzima program LSCG-a zato što je doživio katarzu. Takvi se stavljaju na spiskove upravo zbog toga da bi prikrili one suštinske detalje.
  Ako bi se pozabavili ovom listom, kada oni koji su dali bitan doprinos ostvarenju pomenutog TV projekta ne bi sada imali “nikakve veze sa vlašću”, to bi značilo da je u toku velika zavjera na dvoru. Prije bih povjerovao u vijest da se Ranko Krivokapić odrekao od saveza sa Milom, nego u ovu drugu varijantu. Za to ima više razloga, a osnovni je što je Ranko od Kralja dobio mrvice spram onoga što su dobili Bitni sa spiska. Mada nema spora da je takva raspodjela sredstava bila i korektna, s obzirom da Ranko nikada nije sačuvao tron gospodaru kao što su Bitni sa spiska aprila 2001. godine.
  Đukanović definitivno ima sjajan dar da procjeni kada svoje najdraže opozicionare treba da pošalje u opoziciju. Za svaki slučaj, on im pošalje u društvo i ponekog specijalca za opoziciju, kako se u divljini ne bi dešavale nepredvidljive stvari.
  Sjetite se Narodne stranke – specijalci su se izvlačili jedan po jedan. Tek kada je Peco ostao sam na kormilu kralju nekada najmilije opozicione stranke, stvoreni su uslovi da NS može da se distribuira u Recycle Bin.

 34. Ilija Bakic

  Da su porazeni na predsjednickim izborima, iskreni i beskompromisni opozicionari i i odgovorni i casni ljudi koji iskreno zele da se Crna Gora demokratizuje i da njeni nesrecni i slijepi gradjani pocnu bolje zivjeti, onda bi dan nakon objavljenih rezultata, Milic, Mandic i Medojevic se uputili na Cetinje i pokucali na Slavkova vrata.
  -Slavko, mi smo nesto pokusali, i ranije smo pokusavali, vidjeli smo da ne znamo, ali imamo casne namjere i iskrenu zelju da promijenimo Crnu Goru i da ovaj ponizeni i sludjeni narod konacno pocne bolje zivjeti, te smo odlucili da dodjemo da te zamolimo da ti povedes opoziciju. Nemamo nikakve zahtjeve, svu svoju stranacku infrastrukturu ti predajemo, eliminisacemo sve ektreme u svojim redovima. Ti ces biti nas kandidat za premijera, ti ces licno predloziti ministre policije i pravde i direktora ANB. Radicemo sve kako nam ti kazes- ovim rijecima bi trebali da se obrate Slavku.

 35. Ilija Bakic

  Zelim da kupim tv duel Slavko-Djindjic, ili ako neko zeli da mi posalje transkript te emisije!
  Ja sam se dvadeset puta u najrazlicitijim formama obracao Olji Beckovic da kupim ili presnimim Slavkova gostovanja u “Utisku”, ali nikad nisam dobio ni odgovor.

 36. Basta

  Postovani Aleksandre,

  Citam redovno ovaj blog, i zaista sam srecan sto on postoji na internetu…

  Imam par pitanja, ali ne mogu da nadjem vas private email odje, pa molim da me na moj email koji sam upisao odje, kontaktirate kako bih onda mogao da vam posaljem email.

  Pozdrav!

 37. Never more

  Odlično pitanje “šta/ko”. Riječ je o nečem između – recimo kao kerber, polu čovjek, polu pas ili neka ozbiljnija zvijerka. Gospodine NSX, ubijeđen sam da Vi odlično znate o kakvoj se natrpirodnoj sili radi.

 38. Ivana

  Ne mogu da vjerujem da sam tek danas prvi put na ovom blogu. Jel se ovo namjerno skriva, ili je nesto drugo u pitanju?!

  Kod nas na CT niko (makar od ljudi koje ja znam) nije ocekivao nikakvu promjenu na ovim izborima. Ima zanimljiva prica za onog Vujovica koji je prodao LS i doveo DPS na proslim lokalnim izborima. U spotovima PZP se rukuje sa Medojevicem, a na pobjednickoj veceri, samo par dana poslije izbora Filipa, bio je sa lokalnim DPS-om. Cak su i neki visoki funkcioneri DPS-a iz sadasnje lokalne uprave ustajali od stola, kad su vidjeli sa kim moraju da jedu i slave.

  Toliko od mene za ovaj put. Sad sam vas upecala i praticu redovno.

  Pozdrav bivsem gradonacelniku. Cijela moja oporodica je za Slavka i vas – vratili se u politiku ili ne, svejedno je.

 39. RANKO

  Da bi isplatila pare radnicima Oboda, Vlada se kreditno zadužila kod CKB ( nije PRVA ali (k)raducka se po malo).Razni miš-ko-vići su dobili svoj dio kolača.Na nesreću Crne Gore većina je presrećna sa zahvalnicama!!

 40. Aleksandre,

  u redu je ovo o cemu govoris. Zaista je tvoj blog rijetko mjesto gdje se mogu pronaci informacije o istoriji desavanja u BJRCG tokom proteklih 20 godina.

  Medjutim, ti samo pominjes bivsi LSCG i ruznu kampanju protiv njega. Cak i njegovu veliku pobjedu 2001. Ako se sjecas LSCG je imao 6, a Zajedno za Jugoslaviju 33 poslanika.

  Nekako mi se cini da ni u tvojim tekstovima Srbi u BJRCG ne postoje, iako su oni jedini istinski protivnici ovog rezima (iz kojeg god razloga to bili). Ili oni i po tebi, kao i po predstavnicima dva Dukljanska krila, ne postoje? Kao sto ’49 prezivjeli cetnici i njihova djeca nisu postojali, jer je doslo do sukoba komunista. Oni jednostavno nisu postojali. Oni su bili van sistema (sto je bilo dobro po njih u tim trenucima). Zar ti danasnja situacija u BJRCG ne lici na to stanje, sem sto hvala Bogu, SSSR vise ne postoji, pa su likvidacije mnogo redja pojava.

 41. Aleksandar

  RE: Rade

  Ne slazem se sa vama kada kazete da u mojim tekstovima Srbi ne postoje. Ocigledno niste naisli na mjesta na kojima sam pisao da jedino Srbi i Crnogorci mogu zajedno napraviti demokratsku Crnu Goru. A tih mjesta nije malo.

  Vas pokusaj da maksimizirate rezultat koalicije za Jugoslaviju prosto pada u vodu nakon njihovih politickih poteza. Sto se tice LSCG-a, on na tim izborima nije ostvario velicanstvenu pobjedu, on je na tim izborima porazen, iako je njegovu ponudu da ZZJ preuzme premjersko mjesto ZZJ glat odbio u maju 2002. godine. A nekoliko godina nakon toga, predao je i lokalne vlasti DPS-u. Vasa ironija nece pomoci Srbima u CG, a posebno im nece pomoci Vas nacionalni naboj. Naravno, on najvise odgovara onima koji se sa jedne strane smiju i srpskom i crnogorskom nacionalizmu. O tome govore moji tekstovi.

  Ne slazem se sa vama da su Srbi jedinini protivnici sitema. A posebno to nisu sefovi partija kojima su Srbi u CG ciljna grupa u birackom smislu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s