Povratak u budućnost

1989. godina – Bulatovića za predsjednika, Đukanovića za premjera, Đukanovića za predsjednika, Vujanovića za premjera, Đukanovića za predsjednika, Vujanovića za premjera, Vujanovića za predsjednika, Šturanovića za premjera, Đukanovića za „šampiona“ biznisa, Vujanovića za predsjednika do 2013-te, Đukanovića za premjera do kraja. Sve u svemu – Crnu Goru za Porodicu – 2008. godina. Ovim je faktičko političko stanje u Crnoj Gori ponovo vraćeno iz podzemlja u „institucije“. Odluka GO DPS-a donesena je, jednoglasno, taman kao šte se donose odluke u Lukašenkovoj, Kastrovoj i ostalim partijama – državama. Hodnicima u zgradi koja je pripadala bivšim društveno-političkim institucijama, mahom Savezu komunista, a koju je svu (imovinu) protiv-pravno zadržao u svom posjedu DPS, ponovo će se strecati i cijediti znojevi pred samom pomisli da bi na istim, iza ugla moglo biti ukazano „njegovo kraljevsko veličanstvo“ Milo Đukanovićem. Kad mi je nakon sjednice GO DPS-a prijateljica iz Crne javila da je, ipak, on mandatar bio sam blago iznenađen, pomislivši na one koji su ga po hitnom postupku, nakon referenduma, detronizirali. Izgleda da sam ih precijenio, ili su oni, pak, podcijenili Porodicu.

Pamtim i 2002. godinu, kada je LS predložio ostatku opozicije da se Milo od strane većine u parlamentu proglasi za doživotnog vladara, koga bi naslijedio njegov sin Blažo. Niko nije imao, ni u naznakama, sluha za težinu ove odluke kojom bi se u suštinskom smislu problematizovao i internacionalizovao problem crnogorskog diktatora i satelitskih porodica koje u lancima, iza gvozdene zavjese, drže vezane građane Crne Gore. Biće zanimljivo posmatrati nastavak partije. Pretpostavljam da se Vukotić i kompanija upravo kuckaju čašama – čestitajući. Sad ćemo da završimo ovo, sad ono… „stvarno nas je Šturanović kočio, a bio je dobar momak, a pošten, a neiskvaren, a ovakav, a onakav. A medalje, a ajmo dalje.“

Tri dana za redom Porodični dnevni magazin „Republika“ donosi tekstove sa sljedećim porukama. Prvo je 1. Februara Danilo Burzan, urednik, ispalio prvi „metak“ u papir: „Milo ode, ali se prava zamjena ne nađe. A, za posebnu je priču u kojoj su mjeri njegova nesporna harizma i državnički dometi – dakle i praksa “gospodara” koju je i sam tvorio – bili i generator za indukovanje političke i kadrovske slike kakvu danas u Crnoj Gori imamo? No, koliko god nekome ne bilo po volji, svuda u svijetu lideri najjačih partija (pobjednica na izborima) na najvišim su državnim funkcijama. Za dobro Crne Gore biće najbolje ako Milo pokaže da mu je odmor – prijao…” Nakon toga su iz dana u dan pisali kako je Šturanovićeva vlada bila loša i kako će je Milo popraviti. Uvodnik su pratili naslovi “Povratak Đukanovića smjena ministara”. Izvori Republike iz vrha DPS-a govorili su da je izvjesna rekonstrukcija Vlade, od kojih jedan tvrdi da bi mogla ostati samo trećina aktuelnih ministara. Sve su, normalno, pokrili “objektivnom” anketom sedam građana Podgorice od kojih se šest izjavilo kako bi voljeli da se Đukanović vrati, a sedmi, kako navija za Igora Lukšića, Đukanovićevog kandidata za mandatara u vrijeme izbora Šturanovića. Ipak, što se urednika crnogorskih medija tiče, od Đukanovića će večeras, jedino slađe zaspati Darko Šuković, s tim što sam siguran da će sjutra veče posteljina biti druga…

Još mi je ostalo samo da, vezano za prethodni blog, podsjetim na Đukanovićevu izjavu datu pred uskrs 2007 godine da termoelektranu i državne akcije u Rudniku uglja Pljevlja treba, što prije, prodati ruskoj En plus grupi. Privatizacija je, poučavao je Đukanović, neminovan proces jer je “proizvodnja električne energije biznis, a biznisom treba da se bave privatni investitori i preduzetnici. Ne vjerujem u efikasnost državnog preduzetništva“. To što je crnogorski Telekom prodao njemačkom državnom Dojče telekomu ne broji se. Izgleda da se ne broji ni to što je Jugopetrol prodat grčkoj državnoj kompaniji Helenik petroleum, etc.

Bilo je najsmješnije pročitati Đukanovićevu izjavu da će se, ako ne bude druge – morati žrtvovati. Ostaviće svoje dvogodišnje bavljenje biznisom, koje mu je mjesečno donosilo milione eura, i prihvatiće premjersku platu od nekoliko stotina eura. Čak će se izgleda i nje odreći. Ovo nisam rekao ja. Ovo je rekao Milo, lično, u pismu Miodragu Peroviću, kada se oglasio onako usputno, bez želje da Perovića uznemirava, kako reče, u njegovoj samodovoljnosti, izrazitoj i udobnoj uprkos biranom društvu Isusa i Sokrata. „Samo se usputno oglašavam, za 17 godina obavljanja državnih poslova, ni u miru, ni dok su oko nas bješnjeli ratovi, nijesam pokušao da zaradim niti jedan cent. Ne zato što je nemoralno baviti se biznisom, nego zato što je nemoralno to činiti dok ste na državnom poslu, profesore Peroviću.” Dakle, moramo ga razumjeti, Šturanović se morao žrtvovati, inače Milo presahnu na grbači porodice. Sad je milioner, pa ponovo može da “ne zarađuje ni jedan cent”.

Da slika bude potpuna, Milovim povratkom, nad građanima Crne Gore, nadvila se još jedna „ptica“ iz tmurne prošlosti. Svoju predsjedničku kandidaturu, najavio je i „stručnjak za prirodni zakon i joga letač“ – lider Stranke prirodnog zakona Milan Radulović. Čisto da slika vlasnika Crne Gore i brda bude kompletna. Time se budućnost Crne Gore pretvara u njenu prošlost i obratno. Na svakom pojedinačno je da odabere da li se vraća u prošlost ili u budućnost. Po mom skromnom sudu, nastavlja se budućnost – Osme sjednice…

___________________

U nastavku možete komentarisati tekst, a moj današnji favorit je Sinead O’Connor i kompozicija “Don’t Cry For Me Argentina”, uživajte…

Advertisements

21 thoughts on “Povratak u budućnost

 1. Intet Glemt

  Redovno pratim ovaj blog, ali se ne oglašavam. Iz prostog razloga što ne znam što da kažem. No comment. Ovog puta sam se javio čisto da znate da imate publiku.

  Sve najbolje!

 2. Aleksandar

  RE: bokeljka

  Slazem se, ali sto da radim. Volim bas ove ovce. A u Darvinovu teoriju i nisam bas siguran 🙂 mada mu je prica o Galapagosu impresivna. Ali tamo nema Tita, zato je priroda pobijedila 😉

 3. Aleksandar

  RE: Intet Glemt

  Hvala na javljanju. Ne brinem se za publiku, skoro da ste pa 10-to hiljaditi čovjek koji je sa različitog IP-a dopao baš ovdje. Dio eksperimenta ovog bloga jeste i činjenica da se ne reklamira. Jedino naravno Googlu, niko ne može pobjeći. Hvala još jednom.

 4. Intet Glemt

  OK… Sad i meni otvara. A nije ranije kad sam pokušavao.

  Inače, slažem se sa poslednjim komentatorom da je ovo bolje – jer je za njega lično gore i ne vjerujem da će više ikad imati podršku bilo kog relevantnog subjekta iz EU ili SAD.

 5. Intet Glemt

  Ne bih rekao da mu ne treba, ta podrška ga je dovela i održala na vlasti… CG je potpisala SSP sa EU, stvari više nisu kao što su bile i vrlo brzo će standardi početi da se primjenjuju ili će se sporazum raskinuti. Ako vlada odbije da sarađuje, sa relevantnih adresa će podrška doći nekom drugom, vjerovatno PzP-u i SNP-u.

 6. Aleksandar

  RE: lovcen

  Slazem se u potpunosti da je sada situacija malko kvalitetnije oslikana. Njihova suptilna diktatura sto bude otvorenija to bi trebalo da bude ranjivija. Ali jedino ko bi trebao da ih rani to su izbori. A izbori su samo ponavljanje istog.

 7. Aleksandar

  RE: Intet Glemt

  Jedino opozicija koja je ujedinjenjena protiv njih, mogla bi nesto da uradi. Ali najveci dio opozicije jedva ceka da sa njima koalira. Pogledajte samo opstinu sa najvecim brojem milionera po glavi stanovnika u CG. Sto se tice vlade, ona ce biti vise nego kooperativna, posebno u preostalim privatizacijama – taman kao i dok je Djukanovic ranije radio taj posao.

 8. Zaista i ja cesto ostajem bez teksta..ne zbog ovoga bloga nego zbog stvarnosti koja me okruzuje ili bolje reci koja me opkolila..i onda procitam vase blogove i puca i posljednja linija odbrane od “stvarnosti”..gubim se cesto,jer nekako ne mogu da ahvatim da su jedni diletanti(DPS) uspjeli da ovoj mjeri manipulisu sa ljudima..pa dajte ljudi zar onakvi kao rocen,gvozdenovic i ostala ekipa “onih sto se grle na prevaru sa nekim visokom medjunarodnim zvanicnicima po inozemstvu da ih snimi tvcg” mogu da smisle nesto ovakvo..ne bih da uopstavam ali crnogorci zaista imaju posebnu cud da budu prevaranti i samo to su i bili tokom citave istorije..sve na improvizaciju i prevaru.i sto sad da se radi da bi se srusila ova jeftina slika crne gorice koju su naslikali dzemeperasi?napravili su takv krug da sto god radili ide njima u prilog..ako ih kiritikujete,javnost klima glavom i cudi se kako oni mogu da dozvole to..simuliranje slobode..pa simulacija strajkova,pa simulacija zivota…kad bi se nasao neko da napravi neku kompjutersku igiricu o crnoj gori,u kojoj bi glavni cilj bio da se posvetite upravljanju jednom drzavom..i da sva(!) pitanja i probleme vi rjesavate..naizgled tesko kontrolisati nesto vise od pola miliona ljudi,ali kad moze milash onda moze svaki malo normalniji covjek.to bi bilo super zanimljivo amerikancima a ja bih je prvi kupio,da makar znam da u svakom trenutku mogu da pritisne ctrl,alt i delete ili esc ili da jednostavno iscupam kabl kompa..mora da ima neko dugme za ovu zemlju..

 9. podcijenjeni

  Slazem se sa ovim stavom Esada Kocana izrecenim u danasnjim Vijesima.

  – Postoji i sljedeća faza koja je još opasnija, kada će se pojaviti školovani, koji neće biti glupi, nego mladi, obrazovani cinici koje će po vlastitom liku da regrutuje ova postojeća moć. To je stvar koja se sada već dešava – smatra Esad Kočan. On tvrdi da se, s jedne strane, u Crnoj Gori marginalizuje kritička misao, a s druge “proizvodi čitava armija školovanih koji imaju velike doze manipulativne energije.
  – Veselin Vukotić jeste Đukanovićev intelektualac, ali on sada proizvodi intelektualni podmladak, serije takvih…to je vrlo opasno – upozorava Kočan, ali i poručuje da od bunta ne treba nikada odustati.

 10. Eto nakon par dana obistinila se ta tvrdnja esada kocana..napade neki student univerziteta donja gorica milana popovica….evo ….

  ” U prepunoj sali Fakulteta za državne i evropske studije prolomio se smijeh kada je jedan od učesnika debate “EU – SAD” koji se predstavio kao Ivan Jovetić, student Univerziteta “Donja Gorica”, pozvao prof. dr Milana Popovića da osnuje političku stranku i tako izmjeri političku snagu.
  “Zar se mora?”, odgovorio je Popović smireno, istovremeno odbacujući optužbu, koja je takođe ličila na provokaciju, da je populista.
  “Populista je onaj ko zavodi mase. Jedan od osnivača Univerziteta Donja Gorica je 1988. i 1989. zaveo masu… On je 17 godina zavodio mase”, rekao je Popović, aludirajući na Mila Đukanovića. Popović je rekao da se tokom tog dugog perioda on bavio isključivo profesorskim poslom, sa još jednom aluzijom, ovoga puta na drugog onivača UDG prof. dr Veselina Vukotića, koji je pored angažmana na Ekonomskom fakultetu dugo bio potpredsjednik Savjeta za privatizaciju i kreator crnogorske tranzicione ekonomije.
  Popović je tokom predavanja u nekoliko navrata ponovio da se ne slaže sa ocjenom Evropske komisije da je glavni problem crnogorskog društva nedostatak administrativnih kapaciteta, već da je to nedostatak debate. On je dodao da je to svjetski problem, te da “kartel i desnopopulističke snage” blokiraju debatu.
  Popović je tokom uvodnog predavanja ocijenio da povremeno prepucavanje u medijima između Vukotića, koji se navodno predstavlja za zagovornika evroatlanskih integracija, i potpredjednice Vlade za evropske integracije Gordane Đurović, ne predstavlja “suštinsku i dubinsku konfrontaciju”.
  “Mislim da je riječ o sukobu dvije frakcije vladajuće političke klase. Ali, uvijek su mi bili bliži stavovi Gordane Đurović”, rekao je Popović.
  Svoje viđenje odnosa između EU i SAD dao je i profesor dr Miodrag Lekić. Uvodničar i profesor na Fakultetu za evropske i državne studije Sonja Bjeletić kazala je da je ovo prva u nizu debata koje ovaj fakultet planira da organizuje.”-Vijesti 12.02.’08

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s