Živković i ljudi

U seriji izjava kojima određeni poslanički klubovi u Skupštini RCG ovih dana odbijaju ideju sekretara Skupštine da im se za troškove mobilnog telefona plati po 100 eura, čime bi njihovi budžeti ili budžeti partija bili rasterećeni, iz ogromnog brloga licemjerstva svojom dvoličnošću izdvojio se ipak jedan. Lično me nije iznenadio, znajući na što je sve određena individua spremna. Naime, danas se u pomenutom kontekstu oglasila Liberalna partija Crne Gore, braneći čast njihovog prvog čovjeka. Vjerovatno je i njihov partijski organ, u narodu poznat kao “Sud časti”, jednoglasno donio identičnu odluku, ali u ovo i nisam sasvim siguran, s obzirom na konfiguraciju likova koji obitavaju u pomenutom sud-u. Tako nas je LP, posredstvom jedine novinske agencije u Crnoj Gori, obavijestio da je poslanik Liberalne partije u crnogorskom parlamentu Miodrag Živković odbio da od Skupštine prima najavljenu naknadu za troškove telefona od 100 eura mjesečno uz tvrdnju da: “Odluka crnogorskog Parlamenta da poslanicima dodijeli privilegiju od 100 eura, plaćenog telefonskog računa, po našem mišljenju je odraz bahatosti i primarnog cilja naših poslanika da ostvare ličnu dobit. Ovom prilikom ističemo stav Miodraga Živkovića, koji oduvijek sam snosi troškove svog telefona, ne opterećujući ni sopstvenu stranku tim troškovima“, saopšteno je iz LP-a.

Mnogi, ovako nešto neće ni pročitati, ni primijetiti, prosto neće ih dotaći. Vjerovatno ne bi ni mene, da odmah zatim ta ista sredstva nije odlučio u varijanti donesene skupštinske odluke pokloniti u dobrotvorne svrhe. Sve saopštavajući da, ukoliko Skupština donese takvu odluku, on će zahtijevati da se ta sredstva svakog mjeseca uplaćuju kao dobrovoljni prilog domu za nezbrinutu djecu “Mladost” u Bijeloj. Uz obrazloženje da “lider LP-a ne želi svojim odricanjem doprinijeti uštedi budžeta Skupštine“.

Nisam mogao ne izraziti svoje najdublje gađenje prema ovoj beskrupuloznoj laži i dvoličnosti. Lično sam svjedok, spreman da pred svakim zemaljskim i nebeskim sudom saopštim svoje saznanje, da je Živkoviću sasvim uredno plaćan svaki račun za mobilni telefon u vremenu od 2001. do momenta kada je odlukom Konferencije LSCG-a isključen iz partije. Takođe sam, lično, sa operaterom mobilne telefonije u tom periodu pregovarao oko što povoljnijeg tretmana i dobijanja tzv. biznis paketa za sve poslanike LSCG i sve zaposlene u stranci, čime su mjesečni računi imali određene povoljnosti prilikom plaćanja. Nemam ni jedan razlog ne vjerovati da je tako bilo i u periodu prije 2001. godine.

Izvinjavam se Živkoviću ukoliko u vremenu kada je bio na čelu LSCG, LSCG nije smatrao svojom strankom. Ipak, nepogrešivi sud časti njegove današnje “svoje” stranke ovakvu omašku nikad ne bi mogao da ne osudi. I naravno, vjerovatno bi ga u skraćenom sudskom postupku, ada čega nego časti, osudio na lance i prinudni rad, uz pretešku kuglu vezanu oko članaka. Laš Svensen u svojoj fantastičnoj “Filozofiji zla” na maestralan način piše kako je glupost mnogo opasniji neprijatelj dobra od zla. “Protiv zla se možemo buniti, ono se može razotkriti, u slučaju nužde i spriječiti silom, zlo uvijek u sebi nosi klicu svog sopstvenog uništenja, zato što kod ljudi izaziva makar neprijatnost. Protiv gluposti smo nemoćni. Tu ne možemo ništa postići, ni protestima ni silom; argumenti ne vrijede; u činjenice, koje govore protiv prethodno oformljenih mišljenja, jednostavno niko ne vjeruje… Glupak je za razliku od zlikovca u potpunosti zadovoljan samim sobom; da, on je čak i opasan zato što se razgoropadi i napada. Stoga, moramo biti obazriviji sa glupakom nego sa zlim čovjekom. Nikad više ne treba da pokušavamo da glupaka ubijedimo argumentima; to je opasno i besmisleno…”

Glupost ili zlo, pitanje je sad?! Ipak – mislim da bi se zlo uvrijedilo.

___________________

U nastavku možete komentarisati tekst, a moj današnji favorit je Craig David i kompozicija “Rise & Fall”, uživajte…

Advertisements

10 thoughts on “Živković i ljudi

  1. Grizonogo

    previse je duboko potonulo nase drustvo da bi neko mislio o ovome…mi smo na samom dnu, nema vise kud…..ovdje je neophodna potpuna duhovna obnova…ali bez smrti ne biva vaskrsenja….moramo prvo potpuno umrijeti..nadam se da ce se to dogoditi u sto skorije….

  2. RANKO

    Moram priznati da sjednice parlamenta ne pratim odavno.Međutim, iz novina sam saznao da su Miko i Milo među najneaktivnijim poslanicima. Milo je barem aktivan na berzi i u obrazovanju, dok ovaj jado od Mika nije ništa pametno progovorio godinama.E jes, održao par zapaljivih govora na mitinzima za referendum( znamo mi to dobro, osjetili smo tu energiju koja zrači iz njega) i slikao se sa premijerom. Sigurno mu je uz sliku posla i zahvalnicu. Da mu se potomstvo ima čime podičiti!!!

  3. Krsto Popovic

    Zasto tako ljudi? Ne sjecam se bas da su liberali u periodu dok je gospodin Zivkovic bio lider govorili bilo sto lose o njemu. Moje je misljenje da je malo degutantno na ovaj nacin pisati o bivsem lideru, kakav godj bio. Tada se svojata ka najbolji.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s