Čija je Crna!

Porodični feud je jako teško sa malo toga opisati, a da se na pravi način shvati strategija i plan porodica koje je odabrao Đukanović, sa svojim mentorima, u nastojanju da Crnu Goru učini sopstvenom. Kada posmatramo bilo koji prostor, ili bilo koju zemlju, u ovom slučaju Crnu Goru, jako je širok pojam koliko ta zemlja vrijedi. Mislim na ono, najbukvalnije – cijena je toliko i toliko. Njena vrijednost kao i vrijednost svakog pravnog subjekta ili kompanije najviše zavisi od toga kako se njome posluje i kakav ima menadžment tj. Vladu i lokalne vlade. Takođe, stepen njenog razvoja i potencijal zavisi od onoga što je istom tom menadžmentu stavljeno na raspolaganje, tj upravljanje. U slučaju Crne Gore to je sirovina, obala, i industrija u stepenu razvijenosti kakav je danas. Postoje i zemlje koje svoje nacionalne interese ostvaruju, kao što je uvijek bilo kroz istoriju, osvajajući tuđe teritorije, što je sasvim legitimno ukoliko se napadnuti ne može odbraniti, i crpeći njihove sirovine i bogatstva za svoju korist.

I to je tako sa bilo kojom državom koju pronađete na zarotiranom zemaljskom šaru. Ako jedna zemlja ima loš ili nikakav plan svog razvoja i ako je sva stavljena vladinim planom privatizacije na prodaju to znači da će sva biti izložena raznim lobijima koji zavisno od sopstvenog uticaja idu da prigrabe što je moguće veći dio kolača. Njihov prvenstveni interes je njihova dobit. Oduzimanje bilo kakve mogućnosti kontrole od strane vlade, što vodi direktnom stvaranju marionetske vlade koja formalno postoji, a u stvari zemljom vlada premjer podzemlja…

Faza u kojoj se Crna Gora danas nalazi – užasna je. Sva njena nacionalna bogatstva čerupaju se i otimaju, pod ideološkom dirigentskom palicom Veselina Vukotića, i prevode u privatno vlasništvo, prodajući se u bescijenje. Kada se to tiče sirovina, ako idemo od juga prema sjeveru Crne Gore, imamo prekrasnu morsku obalu u srcu Mediterana koja je savršen razvojni resurs. Nakon toga malko sjevernije basen Skadarskog jezera. Bjelopavlićka ravnica koja ima makar minimalan potencijal, u nekim sferama, a posebno vinogradarstvu, sa najvećim vinogradom u jednom komadu na planeti Zemlji koji pripada Plantažama. Rudnici Boksita u Nikšiću, Rudnik uglja u Pljevljima, Rudnik mrkog uglja u Beranama. Zona šuma na sjeveru Crne Gore, gdje se nalazi i Perućica koja je ujedno i najveća prašuma u Evropi. I naravno, brze planinske rijeke koje po raznim osnovama predstavljaju ogroman potencijal. Planine koje imaju veliki razvojni potencijal u smislu raznih turistički atraktivnih razvojnih planova. Tu su naravno još infrastrukturni objekti, luka, željeznica, optika, telekomunikacije, etar iznad Crne Gore i još mnogo, mnogo toga… Znači kada sve ovo, naravno korigovano za sve ono što nisam naveo, postavimo na papir, dolazimo do podatka o tome koliko košta država Crna Gora. Namjerno sam izostavio i stratešku poziciju zemlje, i propustnost granice i kontrole i tokove roba u smislu krijumčarenja itd itd.

Svaka strana kompanija vidi svoj interes u smislu ulaganje. Međutim, ako bilo koji investitor želi ulagati svoj novac u Crnu Goru, ozbiljan onoliko koliko je ozbiljna cifra koju je spreman da uloži i naravno oplodi, prvo što mu je raditi jeste komunikacija sa svojom ambasadom u Crnoj Gori od koje će tražiti preporuke. U najvećem broju slučajeva, da ne kažem u svim slučajevima, informacija koju dobiju od svoje ambasade glasi: “U Crnu Goru možete i raditi i ulagati novac, ali sve dok ne zadirete u interes porodica okupljenih oko Đukanovića”. Ovakav stav najčešće odbija normalne investicione fondove i predstavlja jasnu poruku špekulantima koji znaju na koji se način pregovara sa korumpiranim krugovima oko Porodice.

Nameće se sasvim logičan razvoj događaja u smislu rasprodaje Crne Gore. Komunisti uglavnom nesposobni za normalno poslovanje do sada su rasprodali preko 80% svih resursa. U kompanijama koje su rasprodali i izgubili većinske pakete naslonili su se svojim fondovima kao veliki akcionari ili svojim kompanijama koje se bave trgovinom hartijama od vrijednosti odakle dijele dobit sa novim vlasnicima koji umiju da upravljaju kompanijama. A u onim drugim u kojima su postali većinski vlasnici uglavnom su uvodili „programirane stečajeve“ koji su im omogućavali beskompromisno otpuštanje i ucjenjivanje osiromašenih radnika.

Kako su rasprodavali firme najbolje svjedoči primjer KAP-a, Jugopetrola ili Telekoma. Ne zna se za koju je vezan veći skandal. Reket koji se uzimao legalizovan je tako što je obično uplaćivan na ime konsultantskih poslova. Ne znam da li se još neko sjeća čuvenog konsultanta Veselina Vukotića Marka Harisona, Glenkor ludila oko KAP-a, te prodaje Telekoma u kome je reket iznosio oko 10 miliona eura. KPMG koji je radio reviziju kao uslov za ovjeru izvještaja zahtijevao je ostavke u kompletnom menadžmentu u liniji odlučivanja između Podgorice i Budim-Pešte, kao i račune na koje su otišle pare. Zabranu bavljenja istim poslom Olegu Obradoviću na određeno vrijeme. Da ne govorimo da je upravna zgrada Telekoma prije par mjeseci potpuno van pameti prodata Acu Đukanoviću po cijeni od oko 750 Eura po m2, dok se samo preko ulice m2 stambenog prostora prodaje za oko 3000 Eura.

Drvna industrija je predata kumu Draganu Brkoviću preuzeo je Pljevaljsku korporaciju Jakić za 1,6 miliona eura. Tom prilikom je katunski ministar Simović poslao poruku o Brkovićevom senzibilitetu: „Potpisivanju ugovora ima razloga da se raduje i lokalno stanovništvo, jer će u Vektri dobiti partnera koji će u narednom periodu imati poseban senzibilitet za njegove potrebe.” Brković je preuzeo Hotelsko turističko preduzeće Boka, transportne firme Rumijatrans i Moračatrans, osnovao avio kompaniju Vektra aviation, preuzeo fabriku anoda Anotech, posjeduje i kompaniju za integrisani transport Horizon Logistic itd.

Fabrika vode je u vlasništvu kuma Barovića, kablovska TV isto tako, uskoro i internet wireless provajding, Solana isto Baroviću sa preko milion kvadrata zemlje koja će novim prostornim planom biti prekomponovana u turističku zonu, itd. Mobilni operater M-tel sakriveno iza Miroslava Miškovića kontroliše ista ekipa. Hotel Avala u Budvi, te Bjanka u Kolašinu direktno kontroliše porodica. Rođena sestra Đukanović Brothersa Ana Kolarević je pravni zastupnik. Metar kvadratni Avale za potrebe porodice kupljen je po 60 i nešto eura. Danas taj kvadrat ne košta na tom mjestu ispod 6000 eura. Rudnik uglja kontroliše u preko 30% Barović, a zalihe uglja se procjenjuje na oko 5 milijardi eura. Plan im je da rudnik prodaju za 50 miliona eura. On sjedi i u elektroprivredi u upravnom odboru i kontroliše preko svog Euro fonda oko 6 miliona akcija firme, što po današnjoj tržišnoj vrijednosti iznosi preko 55 miliona eura. Ovako bih mogao da nabrajam u nedogled. Ali u sve se možete i sami uvjeriti ulaskom u Centralni registar Privrednog suda ili uvidom u portfelje fondova i kompanija koje kontrolišu Atlas Grupa i Prijatelj Duško Knežević, Eurofond Barović, itd, na adresi Montenegro berze.

Proces preuzimanja države nije proces koji se može završiti za kratko vrijeme, potrebne su bile godine da se masakrira stanovništvo, popljačka inflacijom, demorališe svakakvim vrstama poraza, nepostojanjem univerziteta kao izvora znanja i nosioca moralnog kodeksa, export-import kiča, prostitucije, trgovine bijelim robljem, ubistvima, lojalnim sudovima, policijom i dosijeima, monopolima u svemu. A danas nakon akumulacije ovolikog kapitala, recimo samo Barovićev Eurofond na tržištu danas vrijedi nekoliko stotina miliona eura, zamislite Vladu koja dolazi nakon zaokruživanja svih procesa. Marionete. A onda se okrenete i pogledate opoziciju koja samo čeka da joj vlast bači kakvu kost, da ne kažem kobasicu usta. I na kraju vaspitanje, i za to su se potrudili, pa tako porodica danas ima univerzitet „Donja Gorica“, a kum Knežević univerzitet Mediteran. Tamo će se studenti učiti tehnikama opstanka na ostrvu na kom važe pravila koja ne važe niđe u svijetu. A danas je najavljeno da će i predsjednik Ustavnog suda Mladen Vukčević početi da predaje na kumovom univerzitetu. Da, on je, onako, nezavisan odlučio da se posveti pedagoškom radu uvijek ga je to vuklo…

Ultra-agresivnim napadom na finansijsko tržište banka brata Aca iz dana u dan povećava udio na crnogorskom bankarskom sektoru. Naravno, desetine miliona eura su uzeli prodajom svojih manjinskih paketa akcija u CKB-u i Aco i kum Dragan Brković u najvećoj berzanskoj transakciji od kad postoji berza u CG (104 miliona eura). No da se vratim na bildovanje Prve banke. Milo je kupio za milion i po eura 7% akcija bratove banke, za razliku od sestre Ane koja je svoj udio platila 240 hiljada eura. Nakon Mila Đukanovića, Ane Kolarević i Jelice Petričević koja je platila 490 hiljada eura, istom prilikom vlasnici su postali i Đukanovićev kum Vuk Rajković, inače član uprave banke, Goran Sito Rakočević, takođe, član uprave, zatim Dragan Bećirović, mlađi brat Zorana Bećirovića, vlasnika hotela “Avala” i “Bjanka”, Rado Arsić iz Tivta partner Aca Đukanovića, Vojin Žugić iz kompanije Stadion, Saša Aćimić iz Tehnoputa i drugi. Svi oni uložili su, prema pisanju Vijesti, između 42 i 330 hiljada eura.

Jedino Milo nije imao para, pa je morao da podigne kredit od jedne londonske banke. Najbolji je komentar dao jedan moj prijatelj koji misli da je kredit Đukanović odobrio sam sebi. “Njegova off shore firma je odobrila njegovoj firmi u CG kredit, a to je samo prošlo preko banke iz Londona. Ako je banka iz Londona porijeklom iz Grčke, Kipra ili Švajcarske onda je slika kompletna. Zato se i govori o pranju novca, a izvor i porijeklo transakcije se svejsno izbjegavaju, uz Medojevićevu pomoć, koji kao “opozicija” uporno gradi priču o kreditu banke. Očigledno je da se tim transferom samo demonstrira sila i doskorašnjim partnerima (bezgranična ljubav) koji imaju uticaj na medije, samo šalje još jedan šamar.” A onda je spiker sa državne TV koji je sada postao PR Uprave za borbu protiv pranja novca saopštio: “Transakcija nije sumnjiva i nijedna strana finansijsko obavještajna služba nije reagovala”, saopštila je Uprava.

Znači, svjetlosnom brzinom se približava dan kada će sve finansijski sposobne crnogorske porodice (koje su van i u zoni upravljanja) kumovima, porodici i njihovim firmama plaćati mjesečne rate na bankarske kredite, rate za kupovine auta, namještaja, račune za struju, za internet, za telefon, za kablovsku TV, prevoz trajektom, vodu, so, sve sačinjeno od drveta, odmarati se u njihovim hotelima ili sanjati o tome, uživati u njihovom pozorištu, školovati se na njihovim univerzitetima i glasati za njih ili za njihovu opoziciju, sasvim je sve jedno. Najgore je što se tome danu najveći broj građana Crne Gore raduje. Neka im je srećno!

____________________

Komentarišite u nastavku. Moj današnji favorit je Mike & The Mechanics – Another Cup Of Coffee…

Advertisements

17 thoughts on “Čija je Crna!

 1. Vita

  hmmmm malo je staromodan tekst, sve se to zna i bas nikoga ne interesuje … ono sto se ljudi trude je da imaju para da plate njihove presute i soli, hotele i kafee, univerzitete i skole, da uloze u njihove fondove i dobro se zabave (rolling’s).
  Iskakanje iz ovog frejma je glupo bolje da je potpisnik redova poslao javno pismo kad ce dovesti ove Mike & The Mechanics (btw bas su dobri) jer zivot je kratak a oni dozivotni. Neka ih tamo samo da ne diraju moje srecni im put bio. pozz

 2. Ljubomir Bacovic

  Skoro sam provalio ovaj blog i prije par dana odvojio vremena da pročitam ranije postove. Svaka čast za ovo!

  Nego, sad ipak nema ništa novo evo nedjelju dana… Nadam se da je samo ljetnji odmor.

 3. Alex

  Re: Ljubomir Bacovic

  Ipak je u pitanju samo odmor, daleko od compa, tako da i ovaj reply radim sa mobilnog telefona.

  Re: Vita

  Slazem se sa Vama gotovo u potpunosti, medjutim, svaki put kad procitam bilo koji politicki info portal iz Montenegra, ponovo se zaprepastim. Srecom, ovaj blog se nece baviti samo mrakom Crne…

 4. Alex

  RE: Niksicani

  A Vi ste – Nikšićani?!

  I Grčka je nekad bila ooogromna, Rimsko carstvo takođe, Engleska, Francuska, pa Amerika i tako dalje i tako dalje, ali nikad ničija nije uspjela da gori do zore. Sumnjam da i Vi možete srušiti ovu statistiku. Odlika svih diktatora je da ne vide da njihovu piramidu moći ikada iko može srušiti.

 5. Pingback: Završni udarac « Montenegro today by Aleksandar Aleksić

 6. Pingback: Pljevaljsko blago « Montenegro today by Aleksandar Aleksić

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s