Cetinje Titograd

Odmah nakon preuzimanja vlasti na Cetinju početkom 2006. godine, umjesto da Cetinje po obećanju aktuelne vlasti zasija novim sjajem predizbornih obećanja, desilo se ono na što je LSCG upozoravao. Ključni pravni akt Zakon o Prijestonici nije donesen, nego je odmah skrajnut na neodređeno vrijeme, dok je po obnavljanju nezavisnosti Crne Gore, novi ministar inostranih poslova obećanu afirmaciju Cetinja kao jednog od diplomatskih centara Crne Gore, ismijavao riječima, da strane ambasade, navodno, ne žele na Cetinje, jer tako ne bi bile u blizini ministarstava. U godinama u kojima živimo ove rečenice izazivaju malu snagu u čovjeku, jer današnji tehnološki stepen razvoja rastojanje između ministarstava i ambasada ne mjeri kilometrima, nego mentalnim barijerama. Kada se to tiče Cetinja, rastojanje je izmjereno novim diplomatskim naseljima po Podgorici. Izvođači radova će biti čuveni podgorički neimari, zbog čega su i uradili sve da cijenu bezvrijednog kvadratnog metra u Podgorici koja u kulturnom, duhovnom i obrazovnom smislu normalnom čovjeku nudi jako malo, da ne kažem – ništa, podignu na nivo Firence ili Verone. Za to vrijeme Cetinjani će se morati zadovoljiti ponovnim kupanjem iz tećica i lamica, po starim indijanskim običajima i tehnikama, nalivanja, zapiranja, upiranja i zatapanja. Eventualno da se pokrene omladinska radna akcija sa ciljem poboljšanja vodosnadbijevanja grada ili poboljšanja snadbijevanja Budve, po mogućnosti besplatno, bratski, pobratimski.

Neposredni povod današnje priče o Cetinju jeste događaj koji se upravo danas i dogodio. Cetinje, grad heroj, stara crnogorska prijestonica dobiće novu bistu. Nakon što je prije desetak godina dobila i trg Golootočkih mučenika, a preimenovala Titov trg u trg kralja Nikole, sada se bivši vođa Saveza komunista – pokreta za Jugoslaviju, aktuelni gradonačelnik, odlučio da na sred prijestonice ponovo afirmiše lik i djelo Josipa Broza Tita, apsolutnog doživotnog vladara SFRJ. Tim povodom Milovan Janković jutros je razgovarao sa Titovim unukom, koji nosi đedovo ime i istovremeno koordinira aktivnosti koje imaju za cilj afirmaciju đedovog lika i djela. Gradonačelnik Janković najavio je novo preimenovanje neke od ulica u ulicu Josipa Broza Tita, kao i izradu i parkiranje na nekom od lokaliteta biste Josipa Broza.

Kad je vjerujući u Tita grad sticao herojsko odličje oslobodilačke vojske Jugoslavije oslobodile su Cetinje od njemačke okupacije i visoko razvile trobojnu zastavu sa petokrakom. Bila je to zastava nove armije izrasle iz ratnog obračuna i revolucije koja je paralelno vođena, bilo je to za pobjednike vrijeme zanosa, entuzijazma, nade da je došla sloboda, a za druge bilo je to vrijeme ispunjeno zebnjom, strahom od progona, strahom od osvete pobjednika koja je olako birala mete.

Vjerovatno da se ni u jednom periodu crnogorske istorije nije više, ali i organozovanije pjevalo slobodi, novom dobu koje dolazi, a i ljudima koji ga donose. Njihove fotografije preplavile su zidove novih javnih institucija, uramljivane su i kao ikone držane po privatnim kućama. Ipak, kroz svu tu vrevu, svečarsku gužvu i raspoloženje, neđe u pozadini odjekivali su plotuni streljačkih vodova, kako-kad i kako-đe pokriveni odlukama novih, takozvanih narodnih sudova.

Pošto se sa Titom grad heroj nije mogao pobratimiti, a što je do sada, za mandata Jankovića urađeno ili najavljeno sa čuvenim Malim Iđošom, Sant Peterburgom, Velikim Trnovom, uz činjenicu da sem uzvratnih posjeta dosadašnja pobratimstva Cetinju nijesu donijela ništa, ostalo je da mu se podignu novi spomenici, ulice nazovu njegovim imenom i da se pokuša izdejstvovati blizina sa Titogradom. Ovu inicijativu bi Janković mogao pokrenuti kod svog partijskog druga Miomira Mugoše, apsolutnog vladara nekadašnjeg Titodraga, a današnje Podgorice.

A čuvenom portparolu lokalne uprave, najbolje bi bilo da za sljedeću sedmicu zakaže prijem kod gradonačelnika SUBNOR-u, POLITBIRO-u, Proleterijatu, nemirnim sindikalcima, Savezu pionira i omladinaca i naravno da ne zaboravi – AFŽ. SKOJ-evci se podrazumijevaju, s tim, što njihov prijem treba organizovati u maloj sali kako bi istovremeno bili pozvani i članovi udruženja Golootočana. Veliku salu treba ostaviti za naredni petak, kako bi se obratio pripadnicima UDBE i OZNE, a ne bi bilo loše da mu se na tom skupu pridruži i čuveni maršalov general Jovo Kapičić. Sumnjam da bi Jocko Marković, zakupac lokalnog stadiona, imao nešto protiv, da se skup održi na stadionu Obilića poljana, jer interesovanje za ovaj skup prevazilazi sva očekivanja. Rolling Stones-i bi molili da dođu do karte. Ali sumnjam da bi ih Marović odbio.Takođe, mislim, da ne bi bilo loše sve ove skupove osveštati. Siguran sam da bi u utrkivanju crkvenih velikodostojnika, svih crkava i vjerskih zejednica u Crnoj Gori, na kraju, o pobjedniku odlučivao foto-finiš.

____________________

Ukoliko želite ostaviti komentar, uz pjesmu “Tri put sam vidio Tita” koju izvodi Balašević, najbolje pjevajući pod balkonom sa kog se baca najviše zlatnika, uživajte u nastavku…

Advertisements

21 thoughts on “Cetinje Titograd

 1. Cetinje

  nema vise cetinja, unisteno je po svakom osnovu. izgleda da je istina da taj plan vodi pravo u nestajanje i gasenje grada i da sve ono sto je grad uradio za crnu goru iz ugla onih koji odlucuju nije bilo dobro. a kaznjava se na svakom koraku i na svakom cosku.

 2. Darko Vidovic

  Mislim da Cetinje moze da spasi crkveni turizam, koji ce se razviti kada 3 relikvije butu stavljene pod jedan krov. Veliki broj posetilaca ce doci na Cetinje, pa ce grad malo zivnuti. Takodje, to ce doneti i prihode.

 3. Aleksandar Aleksić

  Zahvaljujem se na svim komentarima i učestvovanju u raspravi.

  RE: Cetinje

  Svaku riječ koju si napisao potpisujem, s tim što mi ju uvijek bila nejasna letargija i prepuštanje Cetinjana vodi koja ih nosi. Jedini organizovani otpor neminovnom sunovratu grada pružio je Liberalni savez Crne Gore, ali režim je uradio sve da ga uništi. Na kraju LSCG je ostao sam, uz sebe je imao nedovoljan broj glasača – siromašnijih i obespravljenih više nego ikad, a preko puta sebe režim – moćniji nego ikad, pojedince u njemu – bogatije nego ikad, spremne na sve da svoje feude čuvaju po svaku cijenu, i naravno da svoj feudalni atar što je moguće više uvećaju novim pljačkama. Sistemski organizovan problem iza kog stoje policija, mediji, krupni kapital i tokovi novca i sudovi – bogatio je samo pripadnike vladajuće elite, zajedno sa onim djelovima opozicionih rukovodstava koji je u ključnim političko-mafijaškim pokerskim partijama, uvijek odigrao na kartu režima.

  RE: Lena

  Slažem se, ali je najgore što život ide dalje – sve dalje od Cetinja.

  RE: Grizonogo

  Hvala ti!

  RE: Darko Vidovic

  U vjerskom turizmu leži ogroman potencijal Cetinja. Međutim, postoje odluke koje su taj potencijal svele na političku karikaturu, za prepucavanja između crkveno-državnih institucija. Kada su najvrednije relikvije ugledale svjetlost dana, i iznesene iz depoa DB-a, umjesto da se njihova vrijednost valorizuje, na sceni imamo sasvim drugačijii razvoj događaja. Prvo je drzavna Turitička organizacija odbijala da tri relikvije uvrsti u turističku ponudu Cetinja i uopšte Crne Gore, a kad je 8 godina kasnije to i urađeno, političke tenzije oko gazdovanja počele su da kulminiraju. Grad i država su podijeljeni na one koji žele da prihode od ovog turizma kontroliše država, i druge koji smatraju da treba da kontroliše crkva. Za svo to vrijeme, na činjenici da je pitanje njihovog budućeg statusa neriješeno, iz godine u godinu Cetinje gubi ogroman prihod koji bi se mjerio milionima eura. A sva ova pitanja mogu biti riješena bukvalno za pet minuta, ali očigledno da nekome to nije u interesu. Naravno – gubitnici su isti.

 4. Aleksandar Aleksić

  RE: Darko Vidoovic

  Sve tri relikvije trebale bi biti pod istim krovom, međutim, statistika je takva da, gdje je god u Crnoj Gori bilo moguće produbljivati podjele, te podjele su hranjene od strane ljudi koji o tome odlučuju. Put koji su prešle i došle do Cetinja, svjedoči da su oduvijek bile zajedno, pod istim krovom u istim uslovima i kao takve imale status svetinja. Tek stupanjem na tlo Crne Gore, dolaze na udar specijalista za podjele. A na podjelama vlast funkcioniše vjekovima.

 5. Darko Vidovic

  Naravno, koliko cujem resava se pitanje izgradnje hrama gde bi se drzale te 3 relikvije. Takodje se i pominje pravljenje dvo oltarskog hrama, kako bi se smanjile tenzije. Sve se to moze resiti, a nadam se da ce se i brzo resiti.

  Takodje, osim toga, treba pripremiti propratni materijal, kao sto je oznaka na putevima, hotela, restorana, javnih wc-a, brosura itd.

  Sve u svemu, mislim da je ovo nesto sto moze da spasi Cetinje, posto, koliko vidim sve ostalo je otislo drugde i tesko ce se vratiti u taj grad.

 6. Aleksandar Aleksić

  RE: Lena

  Ovim pitanjem vraćamo se na poziciju pojedinca. Svako sa sobom treba da raščisti da li će biti poslušan šraf i dekor na režimskoj ikebani ili će se boriti za principe u koje vjeruje. Bilo koji pojedinac ne može da uradi ništa. Pojedinac mora sebe da dovede u stanje apsolutne nezavisnosti u finansijskom, obrazovnom, kulturnom i svakom drugom smislu u odnosu na sistem u CG. Dugo se vjerovalo da je u CG broj tih pojedinaca velik, da će ih iz dana u dan biti sve više, a onda shvatiš da je najveći broj udica koji je zabačen od strane režima ka opoziciji imao ribu koja će u letu progutati mamac.

  Siguran sam da je LSCG kao jedini organizovani pokret u CG uradio sve kako bi Srbi, Crnogorci i svi građani Crne Gore zajednički ostvarili preobražaj društva i uveli ga u red modernih država pridruživanjem evropskim i atlanskim integracijama. Međutim, režim je išao toliko daleko da je čak krajem 90-tih proglasio u zvaničnom partijskom aktu LSCG kao JEDINOG neprijatelja države i naroda. Takva borba sa unutrašnjim neprijateljima, dovodi nas na čist komunistički karakter vlasti, a da o mehanizmima i mjerama koje je prema LS sprovodio i čak danas sprovodi vladajući režim, da i ne govorimo.

  Na kraju Crna Gora nije željela LS. Svim ljudima koji su pripadali ovom pokretu srca moraju biti ispunjena zadovoljstvom i spokojem. Oni su uradili sve, čak i mnogo više nego što su njihove realne mogućnosti dozvoljavale, da Crnu Goru okrenu u pravom smjeru.

 7. Aleksandar Aleksić

  RE: Lena, Darko Vidovic

  Svi najveći mediteranski kuvari smatraju da je oktopod najukusniju ako se prije pripreme zamrzne. Međutim i kao takav, završi u stomaku veće ribe (u ovom slučaju čovjek).

  Inače u političkoj teoriji odmrzavanje i zamrzavanje nije poznato kao pojam. U Crnoj Gori je taj pojam promovisao spektar medija iza kojih stoji režim, na nama je bilo da taj rječnik usvojimo na ne viđeno, vjerujući im na riječ, ili da ipak razmislimo svojom glavom o čemu se u stvari radi.

 8. Darko Vidovic

  Pa, savremene tehnologije omogucavaju da se nesto zamrzne, i posle toga odmrzne i sacuva kvalitet. mozda je glup primer, ali ajde da uzmemo nesto sto nisu maline, a to je krvna plazma. kvalitet pre i posle zamrzavanja je isti, kao i posle odmrzavanja

  pozdrav

 9. igor,zg

  Moram priznati da, bez obzira što neko mislio o JBT,ne mogu shvatiti da netko u današnje vrijeme diže biste i spomenike JBT..Da se ne ruše njegovi spomenici to mi je isto logično jer ipak on simbolizira antifašističku borbu..Medjutim danas je ako se ne varam 2007 i što on može predstavljati nekom klincu rodjenom 75,85 ili 95? S druge strane ja naprimjer jako želim kao turista posjetiti Cetinje i što me zanima u tom gradu?Zanima me njegova povijest,zanimaju me manastiri za koje sam čuo da su krasni,zanima me Cetinje 90-tih i ono što je ono simboliziralo tih godina..Zanima me nešto saznati o kralju Nikoli o Krsti Zrnovu vidjeti Cetinjsko pozorište i sve ono što ne znam da Cetinje ima a pretpostavljam da bih mogao vidjeti..Zanima me pojesti nešto originalno crnogorsko,zanima me blizina mora i planine taj kontrast..Zanima me Crna Gora kakvu ja zamišljam a koju bi po svemu pročitanom o toj zemlji mogao upravo naći u Cetinju..A čak i da sam ljubitelj lika i djela Tita Broza ne bih zbog toga izabrao Cetinje kao destinaciju nego prije Kumrovec..
  Ovako grad koji je prijestolnica jedne od najstartijih država u Evropi se svodi na blesavoće tipa dizanja spomenika Rambu,Rokiju ili Bruce Lea(što čak za razliku od ovoga mogu shvatiti kao dobru zajebanciju)..
  Ali ako bolje razmislim ipak na ‘našim’ prostorima štovanje kulta ličnosti je sve prisutno i lako uočljivo pa zašto prekidati tradiciju:-))
  Veliki pozdrav za tebe i pohvale za zanimljiv blog..

 10. Alex

  RE: igor, zg

  Korijeni ovakvog promicanja turizma na Cetinju leže u poluvjekovnoj težnji da se suštinska vrijednost istorijskog bremena ovog prostora, a koju Cetinje sadrži u sebi, obesmisli tako što će se komunističkih pola vijeka istorije prenaglašavati i nuditi kao atrakcija. Brus Lee varijante o kojima si govorio su upravo to u smislu istorijske težine. Međutim, turistički-razvojno gledano, na ovaj način se Cetinju stavljaju novi lanci i omča oko vrata.

  Moja sugestija ti je da ako želiš da posjetiš Crnu Goru, koja je zaista prekrasna, onda to uradis u sopstvenoj režiji na osnovu svog znanja o njenoj prošlosti, a da od turističkih pomagala koje ti nudi crnogorska turistička organizacija koristiš samo mape koje će ti pokazati gdje se što nalazi.

  Hvala ti na komentaru.

 11. Alex

  REPLY To ALL:

  NE DAJU TITA!

  Na “nepristojnu”ponudu Cetinjana da kupe čuveni spomenik maršalu, Užičani Crnogorcima poručuju – ni za živu glavu!

  UŽICE – Nakon inicijative predstavnika opštine Cetinje da čuveni užički spomenik Titu, visok pet metara, kupe i prenesu u taj crnogorski grad, u Užicu svi redom poručuju – Tito nije na prodaju!

  – Na Cetinje? Ni slučajno! Ne damo! – rafalno odgovara Mića Misailović, predsednik užičkog SUBNOR, na pitanje da li bi užički borci dozvolili da se Titov spomenik iz Užica preseli na Cetinje.

  – To ne dolazi u obzir! Spomenik je sada eksponat Narodnog muzeja iz Užica, i oni ne mogu, ma, ne smeju da ga odstrane! Jedino bi mogli da ga ustupe ako bi opština, na naš zahtev, donela odluku, dozvolila da se Titov spomenik vrati na trg u centru Užica, na kome je i stajao – izričit je Misailović.

  Sličan odgovor dobijamo i u Narodnom muzeju u Užicu.

  – Nema ni govora da Titov spomenik ide na Cetinje, da ga nekome prodamo. To je suluda ideja – kaže Nikola Gogić, zamenik direktora Narodnog muzeja u Užicu.

  Na prozivke s Cetinja da je “nadležnima u Užicu još poodavno upućen zahtev za Tita i da depeše iz Užica nema”, Gogić kaže da u Narodni muzej nikakav zvaničan zahtev nije stigao.

  – I da je stigao, o tome nema priče, jer je u pitanju umetničko delo. Da bi se spomenik kao eksponat izložio na Cetinju, o tome moraju da se dogovore vlade dveju zemalja – kaže Gogić.

  U Užicu pričaju da Crnogorci s Cetinja nisu prvi koji su bacili oko na njihovog Tita. Mnogi su dolazili, razgledali, nudili koješta, ali spomenik, uprkos svim ponudama, i dalje stoji u dvorištu, baš iza zgrade muzeja, u kojoj je Josip Broz 1941. intenzivno radio na dizanju ustanka u Srbiji.

  – Dolazili su pre nekoliko godina neki iz Tuzle, iz njihovog muzeja, tražili Tita, mi nismo dali – kaže Mića Misailović.

  On dodaje da se pre nekoliko godina raspitivao i jedan Nemac i da su ga odbili.
  – Čovek je došao na ideju da u Nemačkoj napravi muzej u koji bi stavio spomenike komunističkih vođa, Tita, Staljina, da komercijalizuje priču. Dolazili su i ljudi iz Požege, Čačka, bili veoma zainteresovani za spomenik, ali sve su to puste želje, Tito se ne može premeštati – uverava Nikola Gogić.

  Sa svoje strane, “obični” Užičani – ko Užičani… Jedni bi, kažu, druga Tita, koliko danas, ispratili na Cetinje preko Zlatibora, i da se odozdo nikad više ne vrati, drugi, vele, ne bi ga dali ni za kakve pare, a naročito ne Crnogorcima s Cetinja. Treći ga ne bi dali nikome, nego bi ga ponovo stavili na trg, da ga gledaju povazdan…

 12. pg

  ja ipak nikad ne bih danasnje politicke kreature i spodobe uporedjivao sa Titom,ma koliko zajednickih tacaka postojalao… vjerujem da bi im i on,kojim cudom da moze,rekao da bataljuju tu pricu i rade nesto :-)))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s