Odmah nakon preuzimanja vlasti na Cetinju početkom 2006. godine, umjesto da Cetinje po obećanju aktuelne vlasti zasija novim sjajem predizbornih obećanja, desilo se ono na što je LSCG upozoravao. Ključni pravni akt Zakon o Prijestonici nije donesen, nego je odmah skrajnut na neodređeno vrijeme, dok je po obnavljanju nezavisnosti Crne Gore, novi ministar inostranih poslova obećanu afirmaciju Cetinja kao jednog od diplomatskih centara Crne Gore, ismijavao riječima, da strane ambasade, navodno, ne žele na Cetinje, jer tako ne bi bile u blizini ministarstava. U godinama u kojima živimo ove rečenice izazivaju malu snagu u čovjeku, jer današnji tehnološki stepen razvoja rastojanje između ministarstava i ambasada ne mjeri kilometrima, nego mentalnim barijerama. Kada se to tiče Cetinja, rastojanje je izmjereno novim diplomatskim naseljima po Podgorici. Izvođači radova će biti čuveni podgorički neimari, zbog čega su i uradili sve da cijenu bezvrijednog kvadratnog metra u Podgorici koja u kulturnom, duhovnom i obrazovnom smislu normalnom čovjeku nudi jako malo, da ne kažem – ništa, podignu na nivo Firence ili Verone. Za to vrijeme Cetinjani će se morati zadovoljiti ponovnim kupanjem iz tećica i lamica, po starim indijanskim običajima i tehnikama, nalivanja, zapiranja, upiranja i zatapanja. Eventualno da se pokrene omladinska radna akcija sa ciljem poboljšanja vodosnadbijevanja grada ili poboljšanja snadbijevanja Budve, po mogućnosti besplatno, bratski, pobratimski.

Neposredni povod današnje priče o Cetinju jeste događaj koji se upravo danas i dogodio. Cetinje, grad heroj, stara crnogorska prijestonica dobiće novu bistu. Nakon što je prije desetak godina dobila i trg Golootočkih mučenika, a preimenovala Titov trg u trg kralja Nikole, sada se bivši vođa Saveza komunista – pokreta za Jugoslaviju, aktuelni gradonačelnik, odlučio da na sred prijestonice ponovo afirmiše lik i djelo Josipa Broza Tita, apsolutnog doživotnog vladara SFRJ. Tim povodom Milovan Janković jutros je razgovarao sa Titovim unukom, koji nosi đedovo ime i istovremeno koordinira aktivnosti koje imaju za cilj afirmaciju đedovog lika i djela. Gradonačelnik Janković najavio je novo preimenovanje neke od ulica u ulicu Josipa Broza Tita, kao i izradu i parkiranje na nekom od lokaliteta biste Josipa Broza.

Kad je vjerujući u Tita grad sticao herojsko odličje oslobodilačke vojske Jugoslavije oslobodile su Cetinje od njemačke okupacije i visoko razvile trobojnu zastavu sa petokrakom. Bila je to zastava nove armije izrasle iz ratnog obračuna i revolucije koja je paralelno vođena, bilo je to za pobjednike vrijeme zanosa, entuzijazma, nade da je došla sloboda, a za druge bilo je to vrijeme ispunjeno zebnjom, strahom od progona, strahom od osvete pobjednika koja je olako birala mete.

Vjerovatno da se ni u jednom periodu crnogorske istorije nije više, ali i organozovanije pjevalo slobodi, novom dobu koje dolazi, a i ljudima koji ga donose. Njihove fotografije preplavile su zidove novih javnih institucija, uramljivane su i kao ikone držane po privatnim kućama. Ipak, kroz svu tu vrevu, svečarsku gužvu i raspoloženje, neđe u pozadini odjekivali su plotuni streljačkih vodova, kako-kad i kako-đe pokriveni odlukama novih, takozvanih narodnih sudova.

Pošto se sa Titom grad heroj nije mogao pobratimiti, a što je do sada, za mandata Jankovića urađeno ili najavljeno sa čuvenim Malim Iđošom, Sant Peterburgom, Velikim Trnovom, uz činjenicu da sem uzvratnih posjeta dosadašnja pobratimstva Cetinju nijesu donijela ništa, ostalo je da mu se podignu novi spomenici, ulice nazovu njegovim imenom i da se pokuša izdejstvovati blizina sa Titogradom. Ovu inicijativu bi Janković mogao pokrenuti kod svog partijskog druga Miomira Mugoše, apsolutnog vladara nekadašnjeg Titodraga, a današnje Podgorice.

A čuvenom portparolu lokalne uprave, najbolje bi bilo da za sljedeću sedmicu zakaže prijem kod gradonačelnika SUBNOR-u, POLITBIRO-u, Proleterijatu, nemirnim sindikalcima, Savezu pionira i omladinaca i naravno da ne zaboravi – AFŽ. SKOJ-evci se podrazumijevaju, s tim, što njihov prijem treba organizovati u maloj sali kako bi istovremeno bili pozvani i članovi udruženja Golootočana. Veliku salu treba ostaviti za naredni petak, kako bi se obratio pripadnicima UDBE i OZNE, a ne bi bilo loše da mu se na tom skupu pridruži i čuveni maršalov general Jovo Kapičić. Sumnjam da bi Jocko Marković, zakupac lokalnog stadiona, imao nešto protiv, da se skup održi na stadionu Obilića poljana, jer interesovanje za ovaj skup prevazilazi sva očekivanja. Rolling Stones-i bi molili da dođu do karte. Ali sumnjam da bi ih Marović odbio.Takođe, mislim, da ne bi bilo loše sve ove skupove osveštati. Siguran sam da bi u utrkivanju crkvenih velikodostojnika, svih crkava i vjerskih zejednica u Crnoj Gori, na kraju, o pobjedniku odlučivao foto-finiš.

____________________

Ukoliko želite ostaviti komentar, uz pjesmu “Tri put sam vidio Tita” koju izvodi Balašević, najbolje pjevajući pod balkonom sa kog se baca najviše zlatnika, uživajte u nastavku…

Advertisements